Voeding

Drugs en voeding

Feesten is topsport. Wanneer je naar een feest of festival gaat verdient gezonde voeding extra aandacht. Goede voeding zorgt ervoor dat je je fit voelt waardoor je al dat gefeest beter aankunt en sneller herstelt na een weekendje feesten. Maar wat is dan gezonde voeding? En wat kun je nou het beste eten? Daar vind je hieronder een antwoord op.

Effect alcohol- en drugsgebruik op je lichaam

Prepare

Hoe je je voelt na het gebruik van drugs is afhankelijk van allerlei factoren. Daarom kan dezelfde XTC pil bij verschillende mensen of op verschillende momenten ook zo anders ‘vallen’. Wat je hebt gegeten en hoe laat je hebt gegeten horen daar ook bij. Vooral bij middelen die je oraal inneemt; denk aan alcohol, XTC, GHB, een speedbommetje, paddo’s, spacecake etc.

Op een volle maag wordt een middel langzaam en minder effectief opgenomen, en op een lege maag gaat de opname vrij snel.

Eet voldoende en gezond en sla zeker geen maaltijden over, je lichaam heeft de extra energie en voedingsstoffen nodig. Je zult je fitter voelen, langer door kunnen feesten en een stuk sneller herstellen. Bedenk ook dat als je om 18:00 uur eet en je om 3 uur ’s nachts met een glas alcohol in je hand staat, de laatste maaltijd al 9 uur geleden is. Als je naar een festival gaat schiet eten er vaak bij in en is je ontbijt je belangrijkste maaltijd van de dag. Zorg dus dat je goed, gezond en vezelrijk ontbeten hebt.

Alcohol

Een goede bodem leggen voordat je een avond gaat drinken helpt niet tegen een kater maar zorgt er wel voor dat je geleidelijker en minder snel dronken wordt. Met name voedsel dat rijk is aan koolhydraten vertraagt de opname. Maar ook voedsel dat rijk is aan vetten en eiwitten kunnen de opname vertragen. Brood, pasta, aardappelen en rijst bevatten veel koolhydraten. Boter, kaas, olie en noten bevatten veel vetten, terwijl vlees, melk en eieren veel eiwitten bevatten.

Deze goede bodem zorgt daarnaast voor een beschermlaagje van de maagwand en vermindert de kans dat je moet overgeven. Alcohol kan namelijk de maagslijmvliezen prikkelen als je teveel drinkt. Als gevolg daarvan wil de maag als het ware de prikkelende en irriterende substantie lozen en trekt de maag krampachtig samen met als gevolg dat je misselijk wordt en moet overgeven.

XTC/speed

Zeker wanneer je stimulerende middelen gaat gebruiken, zoals XTC of speed,  zul je tijdens en vlak na gebruik weinig eten en is het leggen van een goede en gezonde bodem dus een goed idee. Je blijft vaak namelijk wel langer wakker, verbruikt meer energie doordat je opgepept bent en vaak ook nog gaat dansen of behoorlijk wat kilometers maakt op een groot festival.

GHB

Bij GHB komt de dosering extra nauw en kan het effect van dezelfde dosis dus enorm verschillen wanneer je wel of niet hebt gegeten van te voren. Dat zorgt ervoor dat je op een lege maag nog sneller overdoseert en out gaat. Aan de andere kant is outgaan in combinatie met overgeven een  risico bij GHB. Ook wordt GHB op een volle maag langzamer opgenomen waardoor je kunt denken dat je te weinig voelt van de drug en te snel achter elkaar bijneemt. Hierdoor heb je bij een volle maag een groter risico op out gaan. Het is dus verstandig om 2 uur van te voren niets te eten. Als je aanvoelt dat je misschien out gaat, eet dan ook zeker niet!

Party, tijdens gebruik

Eet je na inname van een drug dan heeft het vaak een ‘nuchter makend’ effect.  Je wordt niet echt nuchterder in de zin dat er minder actieve stof in je lichaam is. Maar je kunt wel het idee hebben nuchterder te zijn en meer controle te hebben.

Alcohol

Kleine hoeveelheden alcohol kunnen de eetlust stimuleren (door prikkeling van de maag) waardoor je dus zin hebt om te eten.
De kans op een kater neemt niet af door het snacken. De alcohol zit al in je bloed en je lichaam is al bezig met het afbraakproces, dus de kater komt gewoon. Tenzij je al lang niet gegeten hebt, dan kan het misschien wat helpen.

Waarom mensen vaak zin hebben in een vette hap is niet helemaal duidelijk. Mogelijke verklaringen zijn dat als je om 3 uur s’nachts naar de snackbar gaat je al zo’n 9 uur niets gegeten hebt, je minder remmingen hebt dus ook wat betreft het toegeven aan de behoefte aan een vette hap, ook al weet je dat het ongezond is. Bovendien heb je vaak niet stilgestaan dus ook nog eens meer energie verbruikt.

Grotere hoeveelheden geven vaak wel een vol gevoel, maar dragen niet bij aan gezonde voeding. Ze leveren veel calorieën en nauwelijks belangrijke voedingsstoffen zoals eiwitten, vitamines en mineralen.

Je smaak en reukvermogen gaan achteruit.

XTC/speed

Tijdens en na het gebruik van XTC/MDMA, speed en cocaïne heb je (door toename serotonine en dopamine in je brein) meestal geen honger en kun je door de verlaagde speekselproductie moeilijk eten. Dat zorgt ervoor dat je ook minder of geen zouten (natrium) binnenkrijgt.  MDMA zorgt er ook nog eens voor dat je nieren minder water uitscheiden via de urine (je kunt moeilijk of niet plassen). Wanneer je dan veel water drinkt gaat je natriumgehalte in je bloed omlaag. Je kunt dit natrium tekort al voorkomen door een zout patatje of bijvoorbeeld een kopje cupasoup of bouillon te drinken. Ook kun je een isotone sportdrank te drinken. Deze dranken bevatten zowel suiker als zout. Je kunt dit zelf ook maken door een zakje ORS (Oral Rehydration Salts, gewoon te koop bij de drogist) op te lossen in je waterflesje.

Als je moeite hebt met eten is het handig om even 10 minuten te gaan zitten en niks anders te doen dan concentreren op je eten. Dit is soms even een klus.. Maar je lichaam en geest bedanken je later!

Cannabis en de vreetkick

Veel blowers krijgen een ‘vreetkick’ van blowen. Dat komt omdat THC het hongercentrum in de hersenen prikkelt. Bovendien verloopt je stofwisseling sneller waardoor je ook meer honger krijgt.

Door cannabis werken de zintuigen (zien, horen, ruiken, voelen, proeven) intensiever en subtieler en kan het dus goed zijn dat wat je eet ook nog eens veel lekkerder smaakt waardoor je ook meer wilt eten.

Een vreetkick komt als je langdurig, regelmatig cannabis gebruikt, steeds minder voor. Dat komt omdat je hersenen wennen aan het effect van THC.

Tripmiddelen

Of je wel of geen honger krijgt na het gebruik van tripmiddelen verschilt per middel en per persoon en situatie. Meestal remmen paddenstoelen het hongergevoel. De smaakbeleving kan wel intenser worden waardoor het heel lekker is om te eten. Er zijn veel verschillende tripmiddelen en bij sommige tripmiddelen, zoals LSD, kan de trip heel lang duren. Bij deze langwerkende tripmiddelen is het goed om wel af en toe iets gezonds te eten om genoeg energie te hebben voor de trip, anders kan het flink zwaar worden. Je lichaam heeft die energie echt nodig.

Ook ‘aard’ je weer wat als je wat hebt gegeten tijdens een trip. Dus als het allemaal wat te hard gaat is eten ook goed.

Repair

Na een weekend feesten en drugsgebruik kun je last hebben van een kater. Alcohol en drugs bevatten giftige stoffen die door je lichaam afgebroken moeten worden en dat kost tijd. Slaapgebrek, vochtverlies door bijvoorbeeld alcoholgebruik, een XTC-dip of verminderde eetlust dragen bij aan dat katerige gevoel. Door drugs te gebruiken put je de energievoorraad van je lichaam als het ware uit, waardoor deze extra hard moet werken om die giftige stoffen te verwerken. Je kunt je lichaam helpen herstellen door voldoende water te drinken, voldoende te slapen en bepaalde voedingsstoffen te eten.

Helpende stoffen

Anti-oxidanten

Anti-oxidanten helpen bepaalde schadelijke stoffen (zogenaamde ‘vrije radicalen’) in je lichaam te neutraliseren. Uit dieronderzoek blijkt dat anti-oxidanten de oxidatieve stress en eventuele hersenschade veroorzaakt door XTC, speed en overmatig alcoholgebruik, kunnen verminderen. Vitamine C en E zijn bekende voorbeelden van anti-oxidanten. In groenten en fruit zit vitamine C. In noten en plantaardige olie zit vitamine E. Deze hebben mogelijk een levensverlengend effect en gaan veroudering van je lichaam tegen.

Over het algemeen kun je antioxidanten in voeding herkennen aan hun felle kleur. Zo zitten verschillende soorten bessen, zoals blauwe bessen en frambozen, en groene groenten zoals broccoli vol met antioxidanten. Wat ook goed werkt zijn groene thee of kurkuma (koenjit of Indiase geelwortel, zit in curry).

Omega-3 vetzuren

Daarnaast kunnen ook omega-3 vetzuren je cellen beschermen tegen oxidatieve stress. Omega-3 vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren die je lichaam zelf niet aanmaakt. Daarnaast zijn ze de grondstof voor bepaalde hormonen en vormen een belangrijk bestanddeel van de wanden van alle cellen in je lichaam. Hierdoor zijn ze belangrijk voor de ontwikkeling en het gezond houden van je hersenen. Omega-3 heeft een beschermende werking op je immuunsysteem en tegen hart- en vaatziekten. Er zijn aanwijzingen dat het ook een beschermende werking heeft tegen depressies. Omega-3 vetzuren vind je in vis als zalm en haring, pecannoten, walnoten en plantaardige olie, zoals olijfolie en lijnzaadolie (let er wel op dat je lijnzaadolie nooit verwarmt).

Het is vooral belangrijk dat je al deze stoffen binnen krijgt voordat je je XTC-pil inneemt. Die vrije radicalen hebben hun werk al lang gedaan voordat jij dan een boterham met omega-3-vetzuren naar binnen werkt. Het is belangrijk dat je schade voorkomt door juist die radicalenscavengers (antioxidanten en dergelijke) op peil te hebben op het moment dat de radicalen worden gevormd. Anders is het echt te laat!

Vitamine B1 en alcohol

Te veel alcohol en te eenzijdige voeding kunnen een tekort aan vitamine B1 veroorzaken. Het lichaam heeft veel vitamine B1 nodig om de alcohol te kunnen afbreken. Daarnaast belemmert alcohol de opname van vitamine B1. Dit tekort kan dan gevolgen hebben voor het geheugen, kritisch en analytisch denken en concentratie. Vitamine B1 komt o.a. voor in volkoren graanproducten, brood, aardappelen, varkensvlees, vleeswaren, groenten, peulvruchten, zilvervliesrijst, EverGreen en FruitKick.

Vet

Vet heb je nodig: het geeft je energie, houdt je warm en is een belangrijke bouwstof in je lichaam. Maar er is een belangrijk verschil tussen gezond vet en ongezond vet.

Onverzadigde vetten zijn de gezonde vetten, omdat dit het cholesterolgehalte in het bloed kan verlagen. Een laag cholesterolgehalte verlaagt de kans op hart- en vaatziekten. Onverzadigd vet vind je o.a. in olijfolie, noten, lijnzaden en avocado’s.

Verzadigde vetten zijn de ongezonde vetten, omdat deze het cholesterolgehalte in het bloed verhogen. Een hoog cholesterolgehalte vergroot de kans op hart- en vaatziekten. Verzadigd vet vind je in vet vlees, volle melkproducten, roomboter, frituurvet, kaas, koek, roomijs, chocolade en snacks.

Voedingssupplementen

Het is natuurlijk het beste om voedingsstoffen uit verse voeding te halen. Meestal is dat ook helemaal niet lastig! Maar in sommige gevallen kan het gemakkelijker zijn om ze uit voedingssupplementen te halen. Als je geen vis lust of eet kun je deze ook uit bepaalde noten en zaden halen. Anders is het ook mogelijk om een omega-3 voedingssupplement te gebruiken. Let bij de laatstgenoemde op dat er GEEN omega-6 of omega-9-vetzuren inzitten! Ook vitamine C en E kun je als supplement nemen. Vooral vitamine E kan je beter uit voeding halen. Wil je toch een supplement slikken, zorg er dan voor dat je een supplement kiest dat vormen van vitamine E bevat en niet slecht een paar. Als je namelijk te veel binnenkrijgt één vorm zorgt dit ervoor dat de andere vormen minder goed worden opgenomen in je lichaam.

Andere geschikte supplementen met antioxidanten zijn zijn coenzyne Q10 (100 mg), alfa-liponzuur (R-alfa-liponzuur specifiek; dit is de biologisch actieve vorm) en mariadistel (naast antioxidant ook een beschermer van de lever).

Melatonine kan ook als supplement geslikt worden om beter te kunnen slapen. Maar let op: melatonine is een hormoon dat het bioritme bepaalt. Het is dus van belang dat alleen ’s avonds in te nemen! Een uur of twee uur voordat je gaat slapen. Houdt hierbij het liefst een zo regelmatig mogelijk patroon aan.

L-tryptofaan kan de serotonine huishouding op peil houden en zorgen dat je XTC kater iets minder wordt. Neem 1 of 2 capsules (afhankelijk van de dosering) in de dagen na gebruik. Zorg er wel voor dat je niet tijdens XTC gebruik L-tryptofaan neemt omdat dit het serotonine-syndroom kan uitlokken. Dit kan heel erg gevaarlijk zijn! Wil je meer weten over L-tryptofaan en 5-HTP en het verminderen van de dinsdagdip? Lees hier ons uitgebreide artikel over dit onderwerp.

Als je een feest gepland hebt is het aan te raden voor, tijdens en na het feest een voedingssupplement te slikken. Het op dagelijkse basis nemen van hoge doseringen supplementen wordt niet aangeraden. Als je ook andere medicijnen gebruikt is het verstandig om, voordat je bepaalde supplementen gaat nemen, dit eerst met je arts overleggen.

 

Voeding rijk aan anti-oxidanten en/of omega-3 vetzuren

Fruit

  • Blauwe bessen
  • Zwarte bessen
  • Papaja’s
  • Kiwi’s
  • Sinaasappels
  • Citroenen
  • Aardbeien
  • Frambozen
  • Bramen
  • Druiven
  • Bananen

Groente

  • Paprika
  • Koolsoorten
  • Tomaten
  • Knoflook
  • Ui
  • Broccoli
  • Spinazie

Vis

  • Zalm
  • Makreel
  • Forel
  • Sardines
  • Haring

Noten/zaden

  • Walnoten
  • Lijnzaad(olie)
  • Chiazaad

Kruiden

  • Rode peper
  • Chilipeper
  • Cayennepeper
  • Kurkuma
  • Peterselie

En verder

  • Groene thee
  • Zwarte thee
  • Rozijnen

Recepten

Hier een kleine greep uit recepten die door unity als prepair & repair food worden bestempeld

Shakes & smoothies

Met shakes en smoothies kun je eindeloos variëren. Heb je geen blender? Met een staafmixer en diepe beker kom je er ook. Je kunt verschillende fruitsoorten  en groentesoorten mixen, noten toevoegen, yoghurt of melk, sap, kruiden; you name it. Zo ontdek je steeds een nieuw lekker drankje! Je kunt sap uit pak gebruiken, vers persen of bevroren fruit of groente gebruiken. Alles is mogelijk, maar bedenk wel: hoe verser, hoe beter! Een aantal lekkere suggesties die je aan bijna al je smoothies toe kunt voegen om deze nóg wat gezonder te maken:

  • lijnzaad en chiazaad zitten vol met vezels en omega-3 vetzuren.
  • pindakaas of een andere notenpasta is een goede manier om extra gezonde vetten en eiwitten binnen te krijgen. Een goed idee voor als je thuis komt na een lange dag of nacht dansen!
  • rauwe courgette. Dit klinkt misschien gek, maar je proeft er niets van, het maakt de smoothie zelfs wat romiger en het is een goede manier om (ongemerkt) extra vitamines toe te voegen.
  • havermout bevat veel vezels en l-tryptofaan. Het is ideaal om je smoothie nog gezonder en vullender te maken.

Hieronder wat voorbeelden ter inspiratie. Deel jouw perfecte shake met ons via info@unity.nl en onze facebook fanpage! https://www.facebook.com/unity.nl

Blauwe bessen smoothie met yoghurt en honing

  • Een bakje blauwe bosbessen
  • Yoghurt of vanilleyoghurt
  • 1 theelepel honing

Bereiden: Alles in de blender, shake it!

Tropische shake met vers sinaasappelsap

(drink deze voornamelijk voor en na het gebruik van middelen)

  • 2 à 3 sinaasappels
  • 1 banaan
  • 1 passievrucht of een scheutje tropisch sap
  • 1 theelepel honing
  • 1 dikke eetlepel kokosmelk

Bereidingswijze: Pers de sinaasappels en doe deze in de blender. Voeg de andere ingrediënten toe. Mix ze goed door elkaar, en klaar!

Smoothie met banaan en chocola

  • 1 banaan
  • ¾ glas melk of een combinatie van yoghurt en melk
  • 1 eetlepel cacoapoeder of raw chocolatepoeder
  • 1 eetlepel kokos

Bereidingswijze: Doe de banaan en de melk (en yoghurt) in de blender. Zet de blender aan. Voeg tijdens het mixen de cacoapoedercacaopoeder en kokos toe.

Smoothie met mango, pompoen, banaan en kaneel

  • halve mango
  • stuk pompoen even groot als halve mango. Deze kun je eventueel van tevoren kort koken of stomen, maar goed geblend kan rauw (bijvoorbeeld uit de vriezer) ook prima.
  • 1 banaan
  • snufje kaneel
  • (plantaardige) melk en/of sinaasappelsap

Bereidingswijze: alles in de blender en blenden maar.

Groene supersmoothie

  • 1 banaan
  • handje (bevroren) mango en/of ananas
  • flinke hand spinazie en/of boerenkool
  • halve avocado
  • sinaasappelsap

Bereidingswijze: alles is de blender en blenden maar.

Felroze smoothie

  • 1 gekookte rode biet
  • 2 handjes (bevroren) frambozen of aardbeien

Bereidingswijze: alles in de blender, voeg wat water toe en blenden tot hij mooi roze en glad is.

Soepen

Broccolisoep (2pers)

  • 1 bouillonblokje
  • 1 broccoli
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 125 ml crème fraiche

Bereidingswijze: De broccoli met het bouillonblokje aan de kook brengen. Beetje water afgieten. Ui en knoflook in de pan met olijfolie aanfruiten en in de pan met broccoli voegen samen met de crème fraiche. Pan van het vuur halen en blenderen maar! Tip: garneer met stukjes gerookte zalm.

Wortel linzen soep (4 pers)

  • 2 eetlepels olie
  • 2 uien, gesnipperd
  • 300 gram wortels, in plakjes
  • 1 blik linzen van 400 g (of 250 g gedroogde rode linzen)
  • 1 blik kokosmelk
  • 1 theelepel rode currypasta
  • 1 theelepel gemalen kurkuma
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 1 theelepel gemalen koriander (of verse koriander)
  • 1 groentebouillionblokje

Bereidingswijze: Verhit de olie. Bak hierin de ui en wortel. Roer de kruiden, de currypasta en de linzen erdoor. Voeg een liter water en het bouillonblokje toe en kook alles 15 tot 20 minuten. Voeg de kokosmelk toe en verwarm nog even. Optioneel: neem een deel van de soep (ongeveer een derde) en maal deze in de blender. Voeg daarna weer toe aan de rest van de soep. Tip: Lekker met naanbrood!

Pasta en salade

Penne met zalm en broccoli (2pers)

  • 200 g penne (100g penne per persoon)
  • beetje olijfolie
  • 1 teentje knoflook
  • 300 gr broccoli in kleine roosjes
  • gerookte zalm (100-150g) in snippers

Bereidingswijze: Kook de penne volgens de gebruiksaanwijzing. Kook de broccoliroosjes een minuut of 5 mee tot ze beetgaar zijn (niet te zacht). Verhit de olie en bak de knoflook zachtjes. Schep de broccoli, de gare pasta en de zure room in deze pan en schep het door elkaar. Breng op smaak met zout en peper. Schep de penne in borden en verdeel de zalmsnippers erover.

Tip: Bak met de knoflook andere groenten mee, zoals ui, paprika of champignons.

Couscoussalade (2 pers)

  • 150 g couscous
  • kleine ui, gesnipperd
  • 1 paprika in kleine stukjes
  • 250 g cherrytomaatjes in vieren gesneden
  • 100 a 150 g sla, zoals veldsla of eikenbladsla
  • Takjes verse munt of koriander
  • 1 blik kikkererwten, 400 gram, uitgelekt
  • 1 blik linzen, 400 gram, uitgelekt
  • een handje rozijnen, eventueel geweld in water om ze wat zachter te maken
  • kruiden: peper, zout, gemalen komijn, gemalen koriander, eventueel wat sesamzaad of sesamolie

Bereidingswijze: Maak de couscous volgens de gebruiksaanwijzing. Laat afkoelen. Voeg vervolgens de overige ingrediënten er aan toe en schep alles goed door elkaar.

Unity tips

  • Iemand zelf laten eten, nooit iemand dwingen te eten of iets in iemand mond proppen.
  • Haal vooraf boodschappen.
  • Bedenk vooraf wat je wil eten en hoe je dit het beste mee kan nemen.
  • Maak van te voren thuis eten, dan hoef je na een feest niet te koken.
  • Eet rustig.

Heb je zelf leuke tips die op de site kunnen? Mail ons dan met je suggesties! Voor andere vragen over gezonde voeding en middelengebruik kun je een mailtje sturen naar info@unity.nl