Drugs in je lichaam

Drugs en het lichaam

Deze animatie legt uit welke weg drugs afleggen in je lichaam nadat je het hebt ingenomen.

Hieronder leggen we uit wat de verschillende gebruikswijzen zijn en hoe de drugs het lichaam weer verlaten:

Manieren van inname

Drugs zijn voornamelijk actief in de hersenen. Daar beïnvloeden ze manier waarop hersencellen (neuronen) werken. Neuronen communiceren via boodschapperstofjes, neurotransmitters. Drugs hebben invloed op dat communicatiesysteem. Alle drugs moeten dus op de een of andere manier in de hersenen terechtkomen voordat ze effecten kunnen hebben.

Er bestaan verschillende manieren van inname:

Uitscheiding

Hoe gaan drugs uiteindelijk je lichaam weer uit?

De lever speelt een heel belangrijke rol bij de afbraak van drugs. De afbraakstoffen (of metabolieten) komen daarna in het bloed terecht. De nieren zorgen er daarna voor dat ze in de urine terecht komen en dat je ze dus zo uitplast.

Let op: je wordt NIET sneller nuchter door coke of speed te snuiven, koffie te drinken of over te geven! Deze handelingen kunnen namelijk de concentratie werkzame stof in je bloed NIET verlagen! Het promillage alcohol in je lichaam blijft dus hetzelfde, ook al voel je je misschien wat helderder.

De meeste drugs (cocaïne, speed, XTC, LSD) zijn na 2 tot 3 dagen uit je lichaam verdwenen, ze zijn dan niet meer aantoonbaar in bloed of urine.

GHB is na 24 uur helemaal uit je lichaam. Hetzelfde geldt voor alcohol (6-24 uur).

Een uitzondering hierop is THC (de werkzame stof in cannabis). Bij eenmalig gebruik kunnen sporen van cannabis tot 5 dagen in je bloed en urine gevonden worden. Bij regelmatig gebruik (een half jaar lang driemaal per week), kan het 4 tot 5 weken (en bij uitzondering nog langer) duren voordat alle THC uit je lichaam verdwenen is! Dit komt omdat THC een vetoplosbare stof is en zich opslaat in je vetweefsel, waaruit het slechts langzaam in kleine hoeveelheden weer wordt vrijgegeven aan het bloed en vervolgens uitgescheiden wordt. Van die kleine hoeveelheden die vrij gegeven worden kan je niet high worden.

Zie verder steeds het kopje Aantoonbaarheid bij de drugs in de Drugs ABC.