DMT & Ayahuasca

Wat is DMT/Ayahuasca?

DMT (N,N-Dimethyltryptamine) is een sterke hallucinogene tryptamine, dat vrijwel over de hele wereld in verschillende planten voorkomt. Het is van nature ook aanwezig in het brein van knaagdieren en in het menselijk lichaam. De functie hiervan is nog onduidelijk. DMT is een van de psychoactieve bestanddelen in de Zuid-Amerikaanse hallucinogene drank ayahuasca. In de meest pure vorm bestaat DMT uit witte kristallen. Meestal ziet de drug er echter geelachtig uit, en kan het een scherpe geur hebben.


Effecten van DMT en ayahuasca

DMT en ayahuasca zijn tripmiddelen

Het effect van een middel wordt bepaald door eigenschappen van het middel zelf, maar ook door de set en setting van de gebruiker. Hier beschrijven we welke effecten DMT en ayahuasca over het algemeen hebben. Hoewel de effecten van gerookte DMT en een DMT houdende drank zoals ayahuasca redelijk vergelijkbaar zijn, zijn er enkele verschillen. Dit komt onder andere door de snellere werkingsduur van gerookte DMT, maar ook doordat aan ayahuasca nog andere plantaardige stoffen zijn toegevoegd die een psychoactieve werking hebben.

Wanneer je DMT rookt wordt er een korte, maar zeer intense hallucinogene roes opgewekt. Spreekwoordelijk is het mogelijk om binnen een half uur van je bureau naar het einde van de kosmos te vliegen, en weer terug. De trip is vooral visueel en geeft zowel bij open als gesloten ogen visuele effecten. De effecten variëren van rustige, dromerige, landschapachtige visuals, tot snelle striptekenachtige visuals, contacten met engelen, buitenaardse wezens of allerlei andersoortige DMT-wezens.

Los van de visuele effecten geeft de drug vaak een euforisch gevoel. De drang om de ervaring te delen met medetrippers is daarbij groot, al is de ervaring vaak moeilijk in woorden uit te drukken. De gerookte DMT-ervaring wordt door gebruikers beschouwd als psychedelisch, spiritueel en inzichtgevend.

Bij het drinken van ayahuasca zien gebruikers felgekleurde, caleidoscopische geometrische structuren en beleven droomachtige visioenen. Dat gaat regelmatig gepaard met intense misselijkheid, braken en diarree. Sommige gebruikers ervaren dit als lichamelijk en geestelijk reinigend. De effecten van ayahuasca zijn vaak meer psychologisch dan de effecten die je krijgt als je DMT rookt. Daarom is het bij ayahuasca nog belangrijker om te zorgen voor een goede set en setting.

De effecten van DMT en ayahuasca kunnen erg heftig zijn. Het is dus van belang om ervoor te zorgen dat je je lichamelijk en geestelijk goed voelt voordat je eraan begint. Vanwege de heftigheid van de effecten kunnen paniekreacties voorkomen. Probeer voorbereid te zijn op een heftige ervaring en probeer de effecten niet tegen te houden.

Positieve effecten (negatieve) Bijwerkingen

Veranderde zintuigelijke waarneming

De manier waarop je je omgeving waarneemt verandert, dit kan voorkomen bij al je zintuigen. Hierdoor lijkt het soms alsof je omgeving anders is dan in de werkelijkheid. Meer info over trippen en hallucinaties vind je hier.

Verhoging bloeddruk en hartslag

Verhoging bloeddruk en hartslag

Verhoging lichaamstemperatuur

Verhoging lichaamstemperatuur

Euforisch, verliefd gevoel

Dit middel kan zorgen voor een euforisch of verliefd gevoel. Je voelt je lekker in je vel en kunt dingen sneller als prettig ervaren.

Misselijkheid/overgeven

Misselijkheid/overgeven

Spirituele ervaring

Deze drug kan een spirituele ervaring te weeg brengen. Dit kan ervaren worden als een bijzondere ‘flow’ waar je in terecht komt. Hierdoor zie je de wereld of jezelf op een andere manier en kun je nieuwe inzichten krijgen.

Irritatie van de luchtwegen

Roken kan leiden tot hoesten of het hebben van een branderig of kriebelig gevoel in de keel

Verandering in tijdsperceptie

Het verloop van tijd kan voor je gevoel veranderen. Sommige stukken van de avond vliegen voorbij en sommige delen gaan een stuk trager. Wanneer je lekker in je vel zit, kan het fijn zijn dat het gevoel niet lijkt op te houden. Maar wanneer jij je niet prettig voelt, is dit een stuk minder fijn. Dit effect kan dus beide kanten op werken.

Angst, paranoia en wanen

Angst, paranoia en wanen (bijv. het idee dat mensen over je praten)

Behoefte aan contact, praten en intimiteit

Een goed gesprek voeren met iemand, of lekker knuffelen, kan dan erg prettig en interessant zijn.

Verwijde pupillen

Spierkrampen en spierpijn


Dosering en gebruikswijze van DMT en ayahuasca

DMT kan worden gerookt of geïnjecteerd. In de vorm van ayahuasca kan het ook worden gedronken. Bij het roken treden de effecten binnen enkele seconden op. Hierom is het belangrijk om het in een veilige en rustige omgeving te gebruiken. Meestal wordt DMT gerookt of gevaporiseerd met behulp van een waterpijp of een glazen DMT-pijpje. De rook die daarbij vrij komt heeft de geur en smaak van verbrand plastic. De ervaring wordt vaak zittend of liggend ondergaan.

Bij inname via de mond (eten, slikken) is DMT niet effectief. Dat komt omdat DMT in de lever en maag wordt afgebroken door MAO enzymen. MAO enzymen zijn verantwoordelijk voor de afbraak van bepaalde stoffen: de monoaminen. Wanneer DMT gecombineerd wordt met monoamine oxydase remmers (MAO-remmers) kan de stof bij orale inname wel actief worden, en hallucinaties veroorzaken. Dit is het geval bij ayahuasca. Ayahuasca is een soort bruinrode thee met een erg bittere smaak.

Doseringen bij roken
Lichte dosis  – 25
Gemiddelde dosis 25 – 40 mg
Hoge dosis 55+ mg

Vanwege het heftige effect van het roken van DMT worden hoge doseringen afgeraden voor beginnend gebruikers. Bij een lage dosering overheersen de fysieke effecten.

Bij intramusculaire injectie komt de activiteit heel plotseling op gang bij een inname van 30 mg. Een compleet psychedelische ervaring wordt meegemaakt bij 50-70 mg.

De dosering is bij ayahuasca moeilijk om in te schatten. De sterkte van ayahuasca-thee kan per batch (productiehoeveelheid in één keer) enorm variëren. Dit komt doordat ayahuasca met verschillende combinaties van plantaardige ingrediënten kan worden gemaakt. De hoeveelheid DMT of MAO-remmer die in een plant zit kan van plant tot plant verschillen. De sterkte is dus zowel afhankelijk van de specifieke combinatie en hoeveelheid van het plantenmateriaal, als de vaardigheid van de sjamaan die het mengsel produceert.


Werkingsduur van DMT en ayahuasca

Bij het roken van DMT begint het effect meestal al na enkele seconden. Het houdt ongeveer 10 tot 15 minuten aan en zakt dan weer weg. Na een half uur ben je weer zo goed als nuchter. Daarom wordt het ook wel ‘the businessman’s lunch trip’ (zakenmannen lunch trip) genoemd.

Bij het drinken van ayahuasca worden de eerste effecten binnen 20 tot 60 minuten gevoeld. Afhankelijk van de dosering duurt de ervaring in totaal 2 tot 6 uur.


Risico’s van DMT en ayahuasca

Vanwege gebrek aan onderzoek naar DMT is er weinig te zeggen over de lange termijn effecten. Wel wordt het gebruik door mensen met psychische problemen, of gevoeligheid hiervoor, afgeraden. Ook als eerste en tweedegraads familieleden van je schizofrenie hebben of psychotische episodes hebben gehad, wordt het gebruik van tripmiddelen afgeraden. DMT kan als een trigger werken, en een psychose in gang zetten of verergeren.

Omdat gerookte DMT de bloeddruk heel snel omhoog brengt, moet er worden opgepast wanneer er sprake is van hartproblemen of een hoge bloeddruk. Ook bij mensen met longaandoeningen is voorzichtigheid geboden. De damp of rook kan als erg heftig op de longen worden ervaren.

Ayahuasca is een combinatie van DMT met een MAO-remmer. MAO enzymen zijn verantwoordelijk voor de afbraak van bepaalde stoffen in je lichaam. Een MAO-remmer heeft daarom invloed op de effecten van drugs en medicijnen. Hierdoor is het mogelijk dat er na ayahuascagebruik negatieve reacties kunnen optreden. Zorg dus dat je voldoende informatie hebt over MAO-remmers, de medicatie die je eventueel gebruikt en het voedsel dat je voor gebruik nuttigt. Ayahuasca kan in ieder geval niet gecombineerd worden met anti-depressiva, anti-psychotica en diverse andere medicijnen.

Risico’s op korte termijn

Triggeren (drugs-) psychose

Door veel en vaak te gebruiken kan de gevoeligheid voor het ontwikkelen van een psychose toenemen. Als je in een drugspsychose terecht komt heb je last van waanideeën, hallucinaties en kun je heel angstig worden. Kenmerkend voor deze vorm van psychose zijn tintelingen en jeuk maar ook het zien van kleine beestjes onder de huid. Het begint vaak met het gevoel hebben dat je in de gaten gehouden wordt en je kunt achtervolgingswanen ontwikkelen. Ook het zien van flitsen vanuit je ooghoeken hoort hierbij. Het is nog onduidelijk of dit alleen kan worden getriggerd bij mensen die hier al aanleg voor hebben, of dat regelmatig amfetaminegebruik en ongezonde leefstijl op zichzelf een psychose kan opwekken. Als je stopt met gebruiken verdwijnt ook de drugspsychose.  Zwaar en langdurig gebruiken veroorzaakt ook vaak depressieve of angstige gevoelens.

Dagen achter elkaar gebruiken zonder te slapen, te rusten en te eten zorgt voor uitputting van je lichaam en hierdoor ligt een psychose op de loer. Mocht iemand in je omgeving psychotisch en angstig reageren? Help diegene dan door even stil te leggen waar jullie mee bezig waren (muziek, TV even uit) en een andere setting op te zoeken waar diegene rust krijgt. Spreek rustig, blijf begripvol en ga zo nodig even samen naar buiten. Ontken of bevestig eventuele wanen niet en mocht het niet beter worden, schroom dan niet om de huisartsenpost te bellen. Die zijn er om je te helpen en kunnen zo nodig consulteren of een recept uitschrijven of op andere wijze zorg verlenen.

Lees meer over psychoses in dit artikel.

Bad trip

Het kan gebeuren dat je wordt overweldigd door de intensiteit van de  ervaring. Zo’n ervaring kan zeker voor onervaren gebruikers beangstigend zijn, en wordt een ‘bad trip’ genoemd. Een bad trip uit zich bijvoorbeeld in verwardheid als gevolg van een te hoge dosis, maar kan ook ontstaan doordat iemand zijn/haar gedachten niet meer onder controle heeft.

In zo’n situatie is het belangrijk de persoon op zijn of haar gemak te stellen. Maak duidelijk dat de situatie waarin diegene zich bevindt een gevolg is van een effect van de drug en dat het over korte tijd weer goed zal gaan. 

Gun de persoon in kwestie zoveel mogelijk rust, het liefst in een vertrouwde omgeving. Het accepteren van de toestand is vaak de eerste stap die iemand dient te maken om de trip in rustiger vaarwater uit te zitten. Het gebruik van tripmiddelen op een moment dat je je niet helemaal lekker voelt, of als je in een onbekende of drukke omgeving bent, vergroot de kans op nare ervaringen tijdens de trip en is dus af te raden.

Lees meer.

Risico’s op lange termijn

Geestelijke verslaving

Geestelijke verslaving houdt in dat je denkt niet meer zonder een middel te kunnen.

Je kan wel in één keer stoppen, zonder dat je lichaam daar problemen mee krijgt.


Unity tips DMT

Alle tripmiddelen zijn riskant vanwege de kans op een bad trip en het versterken van psychische problemen. Vooral mensen met aanleg voor het ontwikkelen van psychoses of andere psychische klachten wordt het gebruik van DMT sterk afgeraden.

Er is heel weinig bekend over de risico’s van DMT. Echt veilig gebruik van drugs bestaat niet. De risico’s kunnen wel beperkt worden, lees daarvoor de Unity tips:

 • Bereid je goed voor door de avond van te voren goed te slapen
 • Gebruik in een rustige, veilige en vertrouwde omgeving bij mensen die je vertrouwt (DMT is echt geen party drug)
 • Zorg ervoor dat er iemand in de buurt is die niet onder invloed is (tripsitter)
 • Gebruik alleen als je je geestelijk en lichamelijk goed voelt
 • Gebruik niet als je psychische klachten hebt of als je directe familie hebt met schizofrenie of psychotische episodes
 • Ga rechtop zitten tijdens het roken en blijf daarna diep ademhalen om misselijkheid en braakneigingen te verminderen
 • Zorg ervoor dat iemand de pijp van je overneemt na het roken
 • Zorg ervoor dat je een goede milligram weegschaal hebt, zodat je een goede dosering af kunt wegen
 • Combineer niet met medicijnen, andere drugs of alcohol
 • Neem niet deel aan het verkeer
 • Voel jij je, of voelt iemand van je vrienden zich niet lekker? Hou elkaar in de gaten en zorg voor elkaar
 • Vecht niet tegen onaangename gevoelens tijdens de trip, maar laat je meedrijven door de flow van de trip
 • Zorg ervoor dat je na de trip genoeg tijd hebt om de ervaring te verwerken (neem bijvoorbeeld de dag erna vrij)
 • Think for yourself, care about others.

Wat zijn de Unitytips bij gebruik van een tripmiddel?

 • Als je voor het eerst een tripmiddel neemt, doe het dan in de natuur of thuis
 • Wil je op een feest of festival trippen? Neem dan een kleinere dosering
 • Voorkom misselijkheid door minimaal 2 uur vóór inname iets licht verteerbaars te eten
 • Zorg ervoor dat er iemand in de buurt is die niet onder invloed is (tripsitter)
 • Let goed op de effecten: zijn deze te sterk of onaangenaam, neem dan vitamine C, dextrose of zoete drankjes
 • Vecht niet tegen onaangename gevoelens tijdens de trip, maar laat jezelf meedrijven op de flow van de trip
 • Combineer niet met andere drugs, medicijnen of alcohol. Vooral cannabis kan de werking van tripmiddelen erg versterken en verlengen, pas hier dus heel goed mee op
 • Zorg ervoor dat je de dag erna vrij bent om de ervaring te verwerken
 • Gebruik niet als je last hebt van epilepsie of bij problemen met de bloedsomloop

Wat zijn de Unitytips bij gebruik van een middel?

 • Neem bij de eerste keer gebruik van een middel een kleine dosis om te kijken hoe jouw lichaam reageert
 • Gebruik alleen als je je goed voelt
 • Gebruik alleen voor je plezier, niet om symptomen zoals vermoeidheid tegen te gaan
 • Gebruik niet als je psychische klachten hebt (gehad), of psychische klachten (zoals depressie) in je familie voorkomen
 • Test vooraf je drugs bij een testservice
 • Zorg voor een goede set en setting
 • Gebruik met mate. Houd bij hoeveel je gebruikt.
 • Spreek duidelijk met jezelf af hoeveel je maximaal wilt gebruiken op een avond
 • Combineer niet met andere middelen of medicijnen
 • Neem geen deel aan het verkeer
 • Voorkom infectieziekten. Gebruik je eigen snuifbuis en deel deze niet met anderen
 • Spoel na snuiven je neus na afloop goed met lauw zout water, bijvoorbeeld door een neusspray of neusdouche te gebruiken
 • Voel jij, of voelt een van je vrienden zich niet lekker? Hou elkaar in de gaten, zorg voor elkaar en ga (als die er is) even langs de EHBO
 • Bel 112 bij een levensbedreigende situatie
 • Eet gezond voor en na drugsgebruik. Vooral veel anti-oxidanten en vitaminen (blauwe bessen, frambozen, bramen, druiven, rozijnen, sinaasappels, kiwi, broccoli). Dit is misschien wel de belangrijkste tip! Het is soms moeilijk om te eten tijdens en na drugsgebruik, maar probeer het toch. Goed eten vermindert duidelijk de kater! Als je geen vast voedsel binnenkrijgt, denk dan aan sappen, drinkontbijt, smoothies.

FAQ

Ik ben van plan DMT of Ayahuasca te gebruiken in combinatie met een ander middel, wat kunnen hier de gevolgen van zijn?

Het combineren van verschillende drugs is extra riskant en onvoorspelbaar. Als je gaat combineren heb je meer kans op problemen met je gezondheid. Over combigebruik met DMT is weinig bekend, maar het effect van DMT is zo heftig dat iedere combi met dit middel wordt afgeraden. Andere middelen maken de uitwerking nog onvoorspelbaarder maar kunnen de effecten ook tegenwerken. Zelfs cannabis maakt de effecten minder aanwezig. Voor meer informatie check het thema Combigebruik.

Ook bij Ayahuasca wordt combigebruik sterk afgeraden. Door de MAO-remmers die in de drank zitten kunnen ook andere drugs in je lichaam minder goed worden afgebroken. Hierdoor ontstaat snel een overdosering.

Hoe lang is DMT of Ayahuasca aantoonbaar in je lichaam na gebruik?

Hoe lang een middel aantoonbaar is in je bloed of urine hangt af van een aantal factoren. Van invloed is hoe vaak en hoe veel je gebruikt en je persoonlijke metabolisme (de snelheid waarmee een middel worden afgebroken door met name je lever). Drugs zijn langer aantoonbaar in je urine dan in je bloed. In urine is DMT waarschijnlijk nog 2 to 5 dagen traceerbaar.

Hoe zit het met de wetgeving omtrent DMT en Ayahuasca?

DMT staat op lijst I van de Opiumwet en is dus in Nederland verboden.

Ook het gebruik van Ayahuasca is verboden. De Sainto Daime had een tijd lang een uitzonderingspositie. Zij mochten het gebruiken als onderdeel van hun religie, maar ook dat is nu verboden. Check het thema De wet voor meer info.

Hoe is DMT en Ayahuasca gebruik ontstaan?

DMT werd voor het eerst in 1931 gesynthetiseerd. In 1946 werd ontdekt dat het ook in planten voorkomt. In de Amazone wordt het al eeuwen gedronken in de vorm ‘ayahuasca’. Ayahuasca betekent ‘slingerplant van de ziel’. Indianenvolken uit dit gebied gebruiken het in religieuze rituelen , maar ook als traditioneel geneesmiddel speelt het middel een belangrijke rol. Tegenwoordig wordt ayahuasca ook gebruikt als sacrament door religieuze groepen, zoals de Santo Daime en de Uniao do Vegetal. Deze groepen hebben wortels in Brazilië, maar bezitten kerken over de hele wereld (waaronder Nederland). Binnen deze kerken worden christelijke aspecten met animistische en sjamanistische rituelen vermengd. In Nederland worden ook voor kleine groepen geïnteresseerden spirituele Ayahuasca-sessies georganiseerd, die niet verbonden zijn aan een religieuze organisatie.

Wat moet je doen als iemand in je omgeving een bad trip heeft?

Zoek een rustige plek op met de bad-tripper, probeer niet te ontkennen dat hij/zij een badtrip heeft. Kijk of het zin heeft om over prettige dingen te praten. Probeer dingen te doen die diegene op zijn/haar gemak stellen, zoals bewegen of zingen. Probeer hem/haar gerust te stellen: Een bad trip gaat altijd weer voorbij. Vraag de persoon naar wat hij meemaakt en probeer de trip naar een positieve kant te praten. Bijvoorbeeld door een positieve betekenis te geven aan de dingen die hij ziet. Laat je stem rustig en geruststellend klinken. Zorg dat de gebruiker niet in gevaarlijke situaties zoals het verkeer terechtkomt. Schakel hulpinstanties in als het onveilig wordt voor de gebruiker of zijn omgeving. Deze mensen zijn je vrienden en kunnen met je meedenken over wat op dat moment nodig is!

Kun je tijdens een goede trip ook moeilijke momenten/heftige gedachtes krijgen?

Psychedelica  en andere tripmiddelen kunnen zorgen dat dingen veel harder aankomen en dat er emoties (zoals angst) naar boven komen waar je onbewust al mee zat. Als je het moeilijk hebt tijdens het trippen hoeft dit nog niet meteen te betekenen dat je een bad trip krijgt. Vaak kan het al een hoop helpen om te zorgen dat je comfortabel bent, niet te veel prikkels binnenkrijgt of even van omgeving en/of muziek verandert. Als er moeilijke gedachten of emoties naar boven komen, probeer het dan over je heen te laten komen en er eventueel over te praten. Het is allemaal tijdelijk en gaat juist sneller voorbij als je er niet tegen vecht.

Hoe bereid je een trip voor?

Er zijn veel dingen die je van te voren kunt doen om jouw ervaring met psychedelica zo prettig mogelijk te maken. Het is bijvoorbeeld een goed idee om te zorgen dat je de dag voor-, tijdens en na je tripervaring vrij hebt, zodat je er ontspannen in kunt gaan en je geen zorgen hoeft te maken over dingen die je de volgende dag moet doen. Zorg ervoor dat je genoeg te drinken hebt, en eventueel wat snacks. Fruit eet vaak makkelijk weg en gemberthee kan helpen tegen de misselijkheid. Je kunt van te voren wat playlists maken om te luisteren tijdens het trippen, en zorgen dat je mogelijkheden hebt om de belichting aan te passen. Het kan ook leuk zijn om simpele activiteiten te hebben om te doen tijdens het trippen, zoals tekenen. Over het algemeen is het een goed idee om je telefoon uit te zetten of op airplane mode te zetten: je wilt niet dat je op eens door je baas of door je moeder gebeld wordt tijdens het trippen!

Wat moet ik doen als ik klachten ervaar na gebruik?

Sommige klachten na het gebruik van drugs kunnen langer aanhouden en dan kan medische uitleg of zelfs behandeling nodig zijn. Brijder heeft hiervoor een landelijk spreekuur partydrugs opgericht. Als je klachten hebt kun je bellen met het medisch spreekuur partydrugs: 088 – 358 29 40.


Meer lezen