DMT & ayahuasca

Wat is DMT/ayahuasca?

DMT (N,N-Dimethyltryptamine) is een sterk tripmiddel, dat vrijwel over de hele wereld in verschillende planten voorkomt. Het is van nature ook aanwezig in het brein van knaagdieren en in het menselijk lichaam. De functie hiervan is nog onduidelijk. In de meest pure vorm bestaat DMT uit witte kristallen. Meestal ziet de drug er echter geel- of oranje-achtig uit, en kan het een scherpe plastic geur hebben als het gerookt wordt.

DMT is een van de psychoactieve bestanddelen in de Zuid-Amerikaanse hallucinogene drank ayahuasca. Naast DMT kunnen er verschillende andere ingrediënten in de ayahuasca zitten. Dit verschilt erg per regio en ceremonie. Als je van plan bent om ayahuasca te gaan drinken, vraag dan naar de ingrediënten. Over het algemeen zit er ook een MAO-remmer in de ayahuasca. Die zorgt ervoor dat de DMT een effect kan hebben in de hersenen. Voorbeelden van MAO-remmers zijn de Banisteriopsis caapi of Peganum harmala. Maar ook Passiebloem bevat een MAO-remmer. MAO-remmers hebben veel interacties met medicijnen en andere drugs. Dus lees je daar goed over in.

Changa is de naam voor de combinatie van een kruid met DMT. Meestal bevat het kruid een (lichte) MAO-remmer. Dit zorgt ervoor dat de DMT heftiger en langer actief is dan als je alleen de DMT rookt.


Effecten DMT & ayahuasca

DMT en ayahuasca zijn tripmiddelen

Het effect van een middel wordt bepaald door eigenschappen van het middel zelf, maar ook door de set en setting van de gebruiker. Hier beschrijven we welke effecten DMT en ayahuasca over het algemeen hebben. Hoewel de effecten van gerookte DMT en een DMT houdende drank zoals ayahuasca redelijk vergelijkbaar zijn, zijn er enkele verschillen. Dit komt onder andere door de snellere werkingsduur van gerookte DMT, maar ook doordat aan ayahuasca nog andere plantaardige stoffen zijn toegevoegd die een psychoactieve werking hebben.

Wanneer je DMT rookt wordt er een korte, maar zeer intense hallucinogene roes opgewekt. Spreekwoordelijk is het mogelijk om binnen een half uur van je bureau naar het einde van de kosmos te vliegen, en weer terug. De trip is vooral visueel en geeft zowel bij open als gesloten ogen visuele effecten. De effecten variëren van rustige, dromerige, landschapachtige visuals, tot snelle striptekenachtige visuals, contacten met engelen, buitenaardse wezens of allerlei andersoortige DMT-wezens.

Los van de visuele effecten geeft de drug vaak een euforisch gevoel. De drang om de ervaring te delen met medetrippers is daarbij groot, al is de ervaring vaak moeilijk in woorden uit te drukken. De gerookte DMT-ervaring wordt door gebruikers beschouwd als psychedelisch, spiritueel en inzichtgevend.

Bij het drinken van ayahuasca zien gebruikers felgekleurde, caleidoscopische geometrische structuren en beleven droomachtige visioenen. Dat gaat regelmatig gepaard met intense misselijkheid, braken en diarree. Sommige gebruikers ervaren dit als lichamelijk en geestelijk reinigend. De effecten van ayahuasca zijn vaak meer psychologisch dan de effecten die je krijgt als je DMT rookt. Daarom is het bij ayahuasca nog belangrijker om te zorgen voor een goede set en setting.

De effecten van DMT en ayahuasca kunnen erg heftig zijn. Het is dus van belang om ervoor te zorgen dat je je lichamelijk en geestelijk goed voelt voordat je eraan begint. Vanwege de heftigheid van de effecten kunnen paniekreacties voorkomen. Probeer voorbereid te zijn op een heftige ervaring en probeer de effecten niet tegen te houden.

Positieve effecten (negatieve) Bijwerkingen

Veranderde zintuigelijke waarneming

De manier waarop je je omgeving waarneemt verandert, dit kan voorkomen bij al je zintuigen. Hierdoor lijkt het soms alsof je omgeving anders is dan in de werkelijkheid. Meer info over trippen en hallucinaties vind je hier.

Verhoging bloeddruk en hartslag

Als gevolg van het harder en sneller pompen van het hart, stijgt de bloeddruk met de hartslag mee.

Euforisch, verliefd gevoel

Dit middel kan zorgen voor een euforisch of verliefd gevoel. Je voelt je lekker en kunt dingen sneller als prettig ervaren.

Verhoging lichaamstemperatuur

Stimulerende middelen zorgen voor meer spieractiviteit en een hogere “basistemperatuur” van het lichaam, waardoor de lichaamstemperatuur stijgt.

Spirituele ervaring

Deze drug kan een spirituele ervaring te weeg brengen. Dit kan ervaren worden als een bijzondere ‘flow’ waar je in terecht komt. Hierdoor zie je de wereld of jezelf op een andere manier en kun je nieuwe inzichten krijgen.

Misselijkheid/overgeven

Een onprettig en gespannen gevoel in de buik, waar je je heel naar door kan voelen. Misselijkheid gaat vaak vooraf aan braken.

Verandering in tijdsperceptie

Het verloop van tijd kan voor je gevoel veranderen bij drugsgebruik. Sommige stukken van de avond vliegen voorbij en sommige delen gaan een stuk trager. Wanneer je lekker in je vel zit, kan het fijn zijn dat het gevoel niet lijkt op te houden. Maar wanneer jij je niet prettig voelt, is dit een stuk minder fijn. Dit effect kan dus beide kanten op werken.

Irritatie van de luchtwegen

Roken kan leiden tot hoesten of het hebben van een branderig of kriebelig gevoel in de keel.

Behoefte aan contact, praten en intimiteit

Een goed gesprek voeren met iemand, of knuffelen, kan prettig en interessant zijn.

Angst, paranoia en wanen

Angst, paranoia en wanen (bijv. het idee dat mensen over je praten).

Gevoel van verbondenheid

Onder invloed van deze stof kan je een sterk gevoel van verbondenheid voelen met de wereld en de mensen om je heen.

Verwijde pupillen

Door een verhoogd noradrenaline niveau in het lichaam na het nemen van bepaalde drugs worden de pupillen groter. De pupilgrootte wordt door veel verschillende processen beïnvloed. Toename van noradrenaline speelt een rol in een aantal van die processen.

Spierkrampen en spierpijn

Deze stof kan leiden tot spierkrampen en spierpijn. Het kan helpen om magnesiumsupplementen (bijv. magnesiumcitraat; magnesiumoxide werkt minder goed) te nemen.


Dosering en gebruikswijze

DMT kan worden gerookt of geïnjecteerd. In de vorm van ayahuasca kan het ook worden gedronken. Bij het roken treden de effecten binnen enkele seconden op. Hierom is het belangrijk om het in een veilige en rustige omgeving te gebruiken. Meestal wordt DMT gerookt of gevaporiseerd met behulp van een waterpijp of een glazen DMT-pijpje. De rook die daarbij vrij komt heeft de geur en smaak van verbrand plastic. De ervaring wordt vaak zittend of liggend ondergaan.

Bij inname via de mond (eten, slikken) is DMT niet effectief. Dat komt omdat DMT in de lever en maag wordt afgebroken door MAO enzymen. MAO enzymen zijn verantwoordelijk voor de afbraak van bepaalde stoffen: de monoaminen. Wanneer DMT gecombineerd wordt met monoamine oxydase remmers (MAO-remmers) kan de stof bij orale inname wel actief worden, en hallucinaties veroorzaken. Dit is het geval bij ayahuasca. Ayahuasca is een soort bruinrode thee met een erg bittere smaak.

Doseringen bij roken
Lichte dosis  10- 25
Gemiddelde dosis 25 – 40 mg
Hoge dosis 40+ mg

Vanwege het heftige effect van het roken van DMT worden hoge doseringen afgeraden voor beginnend gebruikers. Bij een lage dosering overheersen de fysieke effecten.

Bij intramusculaire injectie komt de activiteit heel plotseling op gang bij een inname van 30 mg. Een compleet psychedelische ervaring wordt meegemaakt bij 50-70 mg.

De dosering is bij ayahuasca moeilijk om in te schatten. De sterkte van ayahuasca-thee kan per batch (productiehoeveelheid in één keer) en per producent (sjamaan) enorm variëren. Dit komt doordat ayahuasca met verschillende combinaties van plantaardige ingrediënten kan worden gemaakt. De hoeveelheid DMT of MAO-remmer die in een plant zit kan van plant tot plant verschillen. De sterkte is dus zowel afhankelijk van de specifieke combinatie en hoeveelheid van het plantenmateriaal, als de vaardigheid van de sjamaan die het mengsel produceert.


Werkingsduur

Bij het roken van DMT begint het effect meestal al na enkele seconden. Het houdt ongeveer 10 tot 15 minuten aan en zakt dan weer weg. Na een half uur ben je weer zo goed als nuchter. Daarom wordt het ook wel ‘the businessman’s lunch trip’ (zakenmannen lunch trip) genoemd.

Bij het drinken van ayahuasca worden de eerste effecten binnen 20 tot 60 minuten gevoeld. Afhankelijk van de dosering duurt de ervaring in totaal 3 tot 6 uur.


Risico’s

Vanwege gebrek aan onderzoek naar DMT is er weinig te zeggen over de lange termijn effecten. Wel wordt het gebruik door mensen met psychische problemen, of gevoeligheid hiervoor, afgeraden. Ook als eerste en tweedegraads familieleden van je schizofrenie hebben of psychotische episodes hebben gehad, wordt het gebruik van tripmiddelen afgeraden. DMT kan als een trigger werken, en een psychose in gang zetten of verergeren.

Omdat gerookte DMT de bloeddruk heel snel omhoog brengt, moet er worden opgepast wanneer er sprake is van hartproblemen of een hoge bloeddruk. Ook bij mensen met longaandoeningen is voorzichtigheid geboden. De damp of rook kan als erg heftig op de longen worden ervaren.

Ayahuasca is een combinatie van DMT met een MAO-remmer. MAO enzymen zijn verantwoordelijk voor de afbraak van bepaalde stoffen in je lichaam. Een MAO-remmer heeft daarom invloed op de effecten van drugs en medicijnen. Hierdoor is het mogelijk dat er na ayahuascagebruik negatieve reacties kunnen optreden. Zorg dus dat je voldoende informatie hebt over MAO-remmers, de medicatie die je eventueel gebruikt en het voedsel dat je voor gebruik nuttigt. Ayahuasca kan in ieder geval niet gecombineerd worden met anti-depressiva, anti-psychotica en diverse andere medicijnen.

Risico’s op korte termijn

Risico’s op lange termijn


Combinatiegebruik

Het combineren van verschillende soorten drugs kan riskant en onvoorspelbaar zijn. Als je medicijnen combineert, kan je een hoger risico op gezondheidsproblemen hebben. In de volgende paragrafen lees je over de effecten en risico’s van een aantal veel voorkomende combinaties en ook enkele die extra gevaarlijk kunnen zijn. Zie ook het thema drugs combineren.

Of combinatiegebruik risicovol is hangt af van de samenstelling van de ayahuasca/DMT/changa. Hieronder daarom per ‘soort’ informatie over combineren.

DMT en andere drugs

DMT is een intens tripmiddel. Het is op zichzelf vaak al al heftig genoeg. Combineren maakt het niet een betere of heftigere ervaring. Wel maakt het de kans op een moeilijke ervaring groter. Het is dus het beste om het nuchter te nemen.

Alcohol
De combinatie met alcohol kan zorgen voor meer kans op misselijkheid en het niet goed kunnen controleren van de ervaring. Dit is dan ook afgeraden. Het kan als je al een paar drankjes op hebt een goed idee lijken om DMT te gebruiken, plan het dan liever op een andere dag.

XTC/MDMA
Onder invloed van MDMA kan DMT heftiger binnenkomen. Dit hoeft niet positief uit te pakken. Ons advies is om te genieten van de MDMA-ervaring en de DMT een andere keer te nemen.

Tripmiddelen
Als je al een ander tripmiddel op hebt en je wil DMT nemen dan is het lastig te voorspellen welke kant het op gaat. Het kan zijn dat de DMT-ervaring je meer overvalt dan nuchter het geval is. Of dat het moeilijker stuurbaar is. Ons advies is om het niet tegelijkertijd te gebruiken.

 

Ayahuasca and other drugs

Ayahuasca is een intens tripmiddel. Het is op zichzelf al heftig genoeg. Combineren maakt het niet een betere of heftigere ervaring. Wel maakt het de kans op een moeilijke ervaring groter. En de combinatie van MAO-remmers met andere drugs of medicijnen kan erg gevaarlijk zijn. Of op zijn best extra bijwerkingen geven. Afgeraden dus.

MAO-remmers zorgen ervoor dat bepaalde drugs of medicijnen niet afgebroken worden in het lichaam. Ze blijven dus langer in het lichaam en dat verlengt de werking en vergroot de risico’s.

Ayahuasca en stimulerende middelen

MAO-remmers zorgen er onder andere voor dat MDMA, cocaïne en amfetamine minder afgebroken worden. Dit zorgt voor gevaarlijke grote hoeveelheden serotonine tussen de hersencellen. Dit kan het serotoninesyndroom veroorzaken. Het lichaam warmt onder andere dan zoveel op dat je kan overlijden. Maar ook komen er te grote hoeveelheden dopamine en noradrenaline, wat allerlei risico’s oplevert. Een voorbeeld is een te hoge bloeddruk.
Gebruik van alle stimulerende middelen zoals MDMA, cocaïne en amfetamine in de dagen vooraf en na ayahuasca is dan ook sterk afgeraden. Het kan dagen duren voordat de laatste MDMA uit je lichaam is, dus zorg dat je minstens 3 dagen nuchter bent voor je ayahuasca neemt. Dit geldt ook voor ADHD-medicatie (Ritalin, methylfenidaat; dexamfetamine) bijvoorbeeld.

Ayahuasca en tripmiddelen

Ook in combinatie met tripmiddelen kunnen MAO-remmers risicovol zijn. Dit kan vergelijkbare risico’s opleveren als met stimulerende middelen. Van veel meer exotische tripmiddelen is niet goed bekend hoe ze in de hersenen werken.
Voorbeelden van risicovolle tripmiddelen in combinatie met MAO-remmers zijn: 2C-B (en andere 2C-varianten zoals 2C-I en 2C-E), NBOMe’s, DOC (en andere DO-varianten zoals DOM en DOB), 2C-T-2 (en andere 2C-T-varianten), ketamine, methoxetamine, DXM en 5-MeO- DMT (en andere 5-MeO-varianten). Combinatiegebruik wordt afgeraden.

Cannabis kan de werking van ayahuasca versterken. Het levert lichamelijk weinig extra risico op. Wel kan blowen een trip ineens een andere richting opsturen. Dit kan de ervaring moeilijker maken. Bedenk dus voordat je gaat blowen of het de ervaring wel beter gaat maken. Zo niet, laat het dan.

Ayahuasca en medicijnen

Veel medicijnen hebben een interactie met MAO-remmers. Informeer jezelf goed als je medicatie gebruikt.

Vooral antidepressiva hebben een risico. Zowel SSRI’s als MAO-remmers zorgen voor meer vrijkomen van serotonine en het blijft langer actief tussen de hersencellen. Dit kan voor serieuze problemen zorgen, zoals het serotonine-syndroom of levensgevaarlijke oververhitting.

ADHD-medicatie kan ook een risicovolle interactie opleveren met een MAO-remmer. Zie de informatie bij stimulerende middelen.
Gebruik je ADHD-medicatie en wil je deelnemen aan een ayahuasca-ceremonie, overleg dit dan met je (huis)arts. Omdat er een verschil is in hoe snel een medicijn je lichaam uit is, is het lastig te zeggen hoelang je van tevoren moet stoppen met het nemen van je ADHD-medicatie en hoelang je na de ceremonie moet wachten voordat je je ADHD-medicatie weer kan nemen. Maar waarschijnlijk is het verstandig om vooraf meerdere dagen je ADHD-medicatie niet te slikken. En achteraf ook meerdere dagen.

Als iemand antipsychotica krijgt omdat hij of zij een psychose gehad heeft of andere psychische problemen, dan wordt het ernstig afgeraden om ayahuasca te nemen. Is iemand echter geestelijk stabiel en heeft het gebruik van antipsychotica een andere reden die niet te maken heeft met psychische stabiliteit dan is het aan te raden meerdere dagen vooraf en achteraf te stoppen met de medicatie. Maar doe dit altijd in overleg met de behandelend arts.

Het gebruik van veel pijnmedicatie is gevaarlijk in combinatie met MAO-remmers. Dit kan het serotoninesyndroom veroorzaken. Ook is het zomaar stoppen met pijnmedicatie soms risicovol. Doe dit altijd in overleg met de behandelend arts.

Changa en andere drugs

Changa is de naam voor de combinatie van een kruid met DMT. Meestal bevat het kruid een (lichte) MAO-remmer. Zie voor informatie over combinaties de informatie bij ayahuasca en andere drugs hierboven.

De MAO-remmers in changa zullen omdat ze gerookt worden korter duren dan bij orale ayahuasca. Je kan de tijden die je vooraf en daarna geen andere drugs moet gebruiken dan iets korter nemen. In het geval van MDMA bv een dag vooraf en een dag erna.


Unity tips

Alle tripmiddelen zijn riskant vanwege de kans op een bad trip en het versterken van psychische problemen. Vooral mensen met aanleg voor het ontwikkelen van psychoses of andere psychische klachten wordt het gebruik van DMT sterk afgeraden.

Er is heel weinig bekend over de risico’s van DMT. Echt veilig gebruik van drugs bestaat niet. De risico’s kunnen wel beperkt worden, lees daarvoor de Unity tips:

 • Bereid je goed voor door de avond van te voren goed te slapen
 • Gebruik in een rustige, veilige en vertrouwde omgeving bij mensen die je vertrouwt (DMT is echt geen party drug)
 • Zorg ervoor dat er iemand in de buurt is die niet onder invloed is (tripsitter)
 • Gebruik alleen als je je geestelijk en lichamelijk goed voelt
 • Gebruik niet als je psychische klachten hebt of als je directe familie hebt met schizofrenie of psychotische episodes
 • Ga rechtop zitten tijdens het roken en blijf daarna diep ademhalen om misselijkheid en braakneigingen te verminderen
 • Zorg ervoor dat iemand de pijp van je overneemt na het roken
 • Zorg ervoor dat je een goede milligram weegschaal hebt, zodat je een goede dosering af kunt wegen
 • Combineer niet met medicijnen, andere drugs of alcohol
 • Neem niet deel aan het verkeer
 • Voel jij je, of voelt iemand van je vrienden zich niet lekker? Hou elkaar in de gaten en zorg voor elkaar
 • Vecht niet tegen onaangename gevoelens tijdens de trip, maar laat je meedrijven door de flow van de trip
 • Zorg ervoor dat je na de trip genoeg tijd hebt om de ervaring te verwerken (neem bijvoorbeeld de dag erna vrij)
 • Think for yourself, care about others.

Wat zijn de Unitytips bij gebruik van een tripmiddel?

 • Als je voor het eerst een tripmiddel neemt, doe het dan in de natuur of thuis
 • Wil je op een feest of festival trippen? Neem dan een kleinere dosering
 • Voorkom misselijkheid door minimaal 2 uur vóór inname iets licht verteerbaars te eten
 • Zorg ervoor dat er iemand in de buurt is die niet onder invloed is (tripsitter)
 • Let goed op de effecten: zijn deze te sterk of onaangenaam, neem dan vitamine C, dextrose of zoete drankjes
 • Vecht niet tegen onaangename gevoelens tijdens de trip, maar laat jezelf meedrijven op de flow van de trip
 • Combineer niet met andere drugs, medicijnen of alcohol. Vooral cannabis kan de werking van tripmiddelen erg versterken en verlengen, pas hier dus heel goed mee op
 • Zorg ervoor dat je de dag erna vrij bent om de ervaring te verwerken
 • Gebruik niet als je last hebt van epilepsie of bij problemen met de bloedsomloop

Wat zijn de Unitytips bij gebruik van een middel?

 • Neem bij de eerste keer dat je een middel gebruikt een kleine dosis om te kijken hoe jouw lichaam reageert op het middel.
 • Gebruik alleen als je je goed voelt.
 • Gebruik alleen voor je plezier, niet om symptomen zoals bijvoorbeeld vermoeidheid tegen te gaan.
 • Gebruik niet als je psychische klachten hebt (gehad), of psychische klachten (zoals depressie) in je familie voorkomen.
 • Test vooraf je drugs bij een testservice.
 • Zorg voor een goede set en setting.
 • Gebruik met mate. Houd bij hoeveel je gebruikt.
 • Spreek duidelijk met jezelf af hoeveel je maximaal wil gebruiken op een avond.
 • Combineer niet met andere middelen of medicijnen.
 • Neem geen deel aan het verkeer.
 • Voorkom infectieziekten. Gebruik je eigen snuifbuis en deel deze niet met anderen.
 • Spoel na snuiven je neus na afloop goed met lauw zout water, bijvoorbeeld door een neusspray of neusdouche te gebruiken.
 • Voel jij, of voelt een van je vrienden zich niet lekker? Hou elkaar in de gaten, zorg voor elkaar en ga (als die er is) even langs de EHBO.
 • Bel 112 bij een levensbedreigende situatie.
 • Eet gezond voor en na drugsgebruik. Vooral veel anti-oxidanten en vitaminen (blauwe bessen, frambozen, bramen, druiven, rozijnen, sinaasappels, kiwi, broccoli). Dit is misschien wel de belangrijkste tip! Het is soms moeilijk om te eten tijdens en na drugsgebruik, maar probeer het toch. Goed eten vermindert duidelijk de kater! Als je geen vast voedsel binnenkrijgt, denk dan aan sappen, drinkontbijt, smoothies.

FAQ

Ik ben van plan DMT of ayahuasca te combineren met een ander middel, wat kunnen hier de gevolgen van zijn?

Het combineren van verschillende drugs kan riskant en onvoorspelbaar zijn. Als je gaat combineren heb je meer kans op problemen met je gezondheid. Over combigebruik met DMT is weinig bekend. Het effect van DMT is zo heftig dat het eigenlijk overal overheen blaast. Combineren maakt het effect niet heftiger of langer. En wordt afgeraden. Voor meer informatie check het thema combigebruik.

De uitzondering is combinatiegebruik van DMT met een MAO-remmer: ayahuasca. Door de MAO-remmers die in de drank zitten kan je lichaam bepaalde stoffen zoals DMT minder goed afbreken. Dit zorgt ervoor dat DMT überhaupt een effect heeft bij orale inname. Maar de MAO-remmers zorgen er ook voor dat andere stoffen niet of niet goed worden afgebroken. Dat kan serieuze gevolgen hebben. Combinatiegebruik van een MAO-remmer met andere drugs wordt daarom afgeraden. Vooral als het gaat om stimulerende middelen zoals MDMA, amfetamine en cocaïne. Maar ook bij downers kan het risicovol zijn.
Bij tripmiddelen ligt het er erg aan welk middel het is. Hier is niet heel veel informatie over beschikbaar. En raden we daarom af. Alleen van paddenstoelen of truffels is bekend dat ze wel met een MAO-remmer genomen worden. Dit heet vaak psilohuasca.

Hoe lang is DMT of ayahuasca aantoonbaar in je lichaam na gebruik?

Hoe lang een middel aantoonbaar is in je bloed of urine hangt af van een aantal factoren. Van invloed is hoe vaak en hoe veel je gebruikt en je persoonlijke metabolisme (de snelheid waarmee een middel worden afgebroken door met name je lever). Drugs zijn langer aantoonbaar in je urine dan in je bloed. In urine is DMT waarschijnlijk nog 2-3 dagen traceerbaar. Maar over het algemeen wordt er bij een urinecontrole niet gekeken naar DMT.

 

Hoe zit het met de wetgeving omtrent DMT en ayahuasca?

DMT staat op lijst I van de Opiumwet en is dus in Nederland verboden.

Ook het gebruik van ayahuasca is verboden. De Sainto Daime had een tijd lang een uitzonderingspositie. Zij mochten het gebruiken als onderdeel van hun religie, maar ook dat is nu verboden. Check het thema De wet voor meer info.

Hoe is DMT en Ayahuasca gebruik ontstaan?

DMT werd voor het eerst in 1931 gesynthetiseerd. In 1946 werd ontdekt dat het ook in planten voorkomt. In de Amazone wordt het al eeuwen gedronken in de vorm ‘ayahuasca’. Ayahuasca betekent ‘slingerplant van de ziel’. Indianenvolken uit dit gebied gebruiken het in religieuze rituelen , maar ook als traditioneel geneesmiddel speelt het middel een belangrijke rol. Tegenwoordig wordt ayahuasca ook gebruikt als sacrament door religieuze groepen, zoals de Santo Daime en de Uniao do Vegetal. Deze groepen hebben wortels in Brazilië, maar bezitten kerken over de hele wereld (waaronder Nederland). Binnen deze kerken worden christelijke aspecten met animistische en sjamanistische rituelen vermengd. In Nederland worden ook voor kleine groepen geïnteresseerden spirituele ayahuascasessies georganiseerd, die niet verbonden zijn aan een religieuze organisatie.

Wat moet je doen als iemand een bad trip heeft?

Zorg altijd dat je zelf veilig bent en blijft. Als jij gevaar loopt kan je de ander ook niet helpen.
Zoek een rustige plek op met diegene die het moeilijk heeft. Probeer niet te ontkennen dat hij/zij een bad trip heeft.  Probeer hem/haar gerust te stellen: hij/zij heeft drugs genomen en de effecten en dus de bad trip gaan altijd weer voorbij. Vraag de persoon naar wat hij meemaakt en probeer de trip naar een positieve kant te praten zonder het te bagatelliseren. Bijvoorbeeld door een positieve betekenis te geven aan de dingen die hij/zij ziet. Probeer dingen te doen die diegene op zijn/haar gemak stellen, zoals bewegen of zingen. Kijk of het zin heeft om over prettige dingen te praten. Afleiden kan ook helpen bijvoorbeeld door te tekenen. Laat je stem rustig en geruststellend klinken.
Zorg dat de gebruiker niet in gevaarlijke situaties zoals het verkeer terechtkomt. Schakel hulpinstanties in als het onveilig wordt voor de gebruiker of zijn omgeving of als de bad trip te zwaar is om zelf op te lossen.

Kun je tijdens een goede trip ook moeilijke momenten/heftige gedachtes krijgen?

 • Psychedelica  en andere tripmiddelen kunnen zorgen dat dingen veel harder aankomen en dat er emoties (zoals angst) naar boven komen waar je onbewust al mee zat. Als je het moeilijk hebt tijdens het trippen hoeft dit nog niet meteen te betekenen dat je een bad trip krijgt.
 • Vaak kan het al een hoop helpen om te zorgen dat je comfortabel bent, niet te veel prikkels binnenkrijgt of even van omgeving en/of muziek verandert.
 • Als er moeilijke gedachten of emoties naar boven komen, probeer het dan over je heen te laten komen en er eventueel over te praten.
 • Het is allemaal tijdelijk en gaat juist sneller voorbij als je er niet tegen vecht.
 • Bedenk dat de ervaring altijd weer voorbij gaat. Het is een tijdelijk ervaring die komt omdat je drugs genomen hebt.

Hoe bereid je een trip voor?

Er zijn veel dingen die je van te voren kunt doen om jouw ervaring met tripmiddelen zo prettig mogelijk te maken. Het belangrijkste is om te zorgen voor een goede set en setting en te weten wat er in je drugs zit. Om met die laatste te beginnen:

Drug:

Als we het over een drug hebben dan hebben we het over het gekozen middel, de dosering, de puurheid, versnijdingsmiddelen, combinatiegebruik en de manier van inname.

 • Lees je in over het middel.
 • Neem liever een lage dosis als het een nieuw middel voor je is. Experimenteren met hoge doseringen is misschien beter voor een andere keer.
 • Zorg dat je vooraf een goede dosis hebt bepaald en afgewogen.
 • Combineer liever geen drugs. Een joint bijvoorbeeld kan sneller anders vallen dan als je nuchter een joint rookt. Een leuke trip kan dan sneller in een moeilijke ervaring veranderen.
 • Er zijn in Nederland drugs testservices, dus maak er ook gebruik van! Dit is  belangrijk voor de controle van de drugsmarkt. Gebruik alleen iets dat je hebt laten testen of spul van vrienden dat al getest is. Een verantwoord en leuk uitje 😉 Check hoe het werkt en je dichtstbijzijnde locatie hier!

Set:

Als we het over de set hebben dan bedoelen we alle kenmerken van de persoon die gebruikt zelf. Dus hoe zit je in je vel? Wat voor verwachtingen heb je van een middel? Ben je lichamelijk en geestelijk gezond? Gebruik je medicijnen? Heb je voldoende gegeten, gedronken en geslapen in de afgelopen dagen? Heb je passende kleding aan voor de situatie? Heb je nog verplichtingen op de dag dat je gaat trippen? Of de dag daarna?

 • Zorg dat je zo goed mogelijk in je vel zit en dat je genoeg energie hebt als je gaat trippen.
 • Zorg dat je de dag voor-, tijdens en na je tripervaring vrij hebt, zodat je er ontspannen in kunt gaan en je geen zorgen hoeft te maken over dingen die je de volgende dag moet doen.
 • Zorg dat je goed eet en drinkt zodat je energie gedurende je trip op peil blijft. Als een trip (bv LSD) lang duurt wil je vooraf al het eten al klaar hebben. Neem dus genoeg mee of plan om te gaan eten voordat je echt honger hebt. 
 • Zorg dat je genoeg kleren bij je hebt om warm te blijven. Denk in laagjes!
 • Gemberthee kan helpen tegen de misselijkheid.

Setting:

 • Zorg voor goede tripgenoten en een tripsitter.
 • Vooraf kan je met je tripgenoten bespreken wat jullie van de trip verwachten en willen. Bespreek ook wat je kan doen als het een niet zo lekker met iemand gaat.
 • Zorg voor een relaxte omgeving, bv door belichting aan te passen en lekker te kunnen liggen.
 • Zet je telefoon uit. Je wilt niet dat je op eens door je werk of door je moeder gebeld wordt tijdens het trippen!
 • Je kunt van te voren wat playlists maken om te luisteren tijdens het trippen.
 • Het kan leuk zijn om simpele activiteiten te hebben om te doen tijdens het trippen, zoals tekenen.
 • Ga je in een drukke omgeving trippen, zoals bv een festival of feest? Bedenk dan van tevoren waar je heen kan gaan om even tot rust te komen.

Lees ook dit uitgebreidere artikel over thuis trippen.

Wat moet ik doen als ik klachten ervaar na gebruik?

Sommige klachten na het gebruik van drugs kunnen langer aanhouden en dan kan medische uitleg of zelfs behandeling nodig zijn. Brijder heeft hiervoor een landelijk spreekuur partydrugs opgericht. Als je klachten hebt kun je bellen met het medisch spreekuur partydrugs: 088 – 358 29 40.

Kun je seks hebben met ayahuasca?

Ayahuasca kan voor best heftige lichamelijke bijwerkingen zorgen, zoals misselijkheid en diarree. Als je hier weinig of geen last van hebt, dan zou seks een mogelijkheid kunnen zijn, maar dit verschilt per persoon en per trip.

Het is niet gewoonlijk dat dit gebeurt.

Kun je van ayahuasca een psychose krijgen?

Net zoals bij andere psychedelica, is er een risico op een psychose. Het risico is groter als er mensen met psychose-symptomen in je familie zitten; dit kan namelijk betekenen dat je zelf ook een aanleg hiervoor hebt. Lees hier meer over psychoses en drugs. 


Meer lezen


Relevante artikelen over DMT & ayahuasca