Paddo’s en truffels

Wat zijn paddo’s en truffels?

Paddo’s en truffels zijn tripmiddelen. Paddo’s (magic mushrooms, shrooms) zijn paddenstoelen die de stoffen psilocybine en/of psilocine bevatten. Truffels (sclerotia, tripknollen) kunnen dezelfde stoffen bevatten. Er zijn verschillende soorten paddo’s en truffels die verschillende hoeveelheden werkzame stof bevatten.


Effecten

Paddo’s en truffels zijn tripmiddelen.

Het effect van een middel wordt bepaald door eigenschappen van het middel zelf, maar ook door de set en setting van de gebruiker. Hier beschrijven we welke effecten paddo’s en truffels over het algemeen hebben.

Paddo’s en truffels zorgen ervoor dat je waarneming, je bewustzijn en ook je denkprocessen veranderen. Als je tript kan je je soms geweldig, zowat euforisch voelen. Anderen voelen zich misschien juist rustig en harmonisch. Het kan ook zijn dat je er angstig van wordt, of heel onzeker. Je zult merken dat je dingen kan zien die er niet zijn, om dat dingen er anders uitzien dan normaal. Een ander merkwaardig effect is dat je waarneming van tijd veranderd. Het kan zijn dat je tien minuten iets aan het doen bent, maar dat het voelt alsof je al een uur ermee bezig bent.

Deze pagina gaat over wat paddo’s en truffels doen bij een volledige dosis, dus eentje waarvan je gaat trippen. Naast een trip-dosis paddo’s of truffels, is het ook mogelijk om een “microdose” te nemen. De richtlijn voor een microdose is om maximaal één tiende (dus 10%) van een normale dosis te nemen. Voor paddo’s komt dit neer op tussen de 0.1g en 0.5g. Het is de bedoeling dat je van een microdose niet gaat trippen. Dus: geen visuele effecten, geen trippy gedachten.

Positieve effecten (negatieve) Bijwerkingen

Veranderde zintuigelijke waarneming

De manier waarop je je omgeving waarneemt verandert, dit kan voorkomen bij al je zintuigen. Hierdoor lijkt het soms alsof je omgeving anders is dan in de werkelijkheid. Meer info over trippen en hallucinaties vind je hier.

Misselijkheid/overgeven

Een onprettig en gespannen gevoel in de buik, waar je je heel naar door kan voelen. Misselijkheid gaat vaak vooraf aan braken.

Anders denken

Je legt sneller logische en onlogische verbanden in je hoofd. Maar het kan ook zijn dat je gedachten chaotisch en warrig worden. Het kan dus soms een positief effect zijn en soms een negatief.

Angst, paranoia en wanen

Angst, paranoia en wanen (bijv. het idee dat mensen over je praten).

Euforisch, verliefd gevoel

Dit middel kan zorgen voor een euforisch of verliefd gevoel. Je voelt je lekker en kunt dingen sneller als prettig ervaren.

Verwijde pupillen

Door een verhoogd noradrenaline niveau in het lichaam na het nemen van bepaalde drugs worden de pupillen groter. De pupilgrootte wordt door veel verschillende processen beïnvloed. Toename van noradrenaline speelt een rol in een aantal van die processen.

Gevoel van verbondenheid

Onder invloed van deze stof kan je een sterk gevoel van verbondenheid voelen met de wereld en de mensen om je heen.

Verhoging bloeddruk en hartslag

Als gevolg van het harder en sneller pompen van het hart, stijgt de bloeddruk met de hartslag mee.

Lachkick

Spontaan en oncontroleerbaar lachen, soms zonder dat er iets humoristisch voorafgaat.

Zweten

Als gevolg van de toegenomen stimulatie en om de temperatuurstijging tegen te gaan, zal de huid zweet afscheiden om de temperatuur weer op peil te brengen.

Stemmingsverandering

Je stemming kan veranderen door het gebruik van dit middel. Je kunt je anders gaan voelen dan normaal. Dit kan zowel positief als negatief werken.

Duizeligheid

Het gevoel iemand draait, of dat de wereld om iemand heen draait. Dit verstoort het evenwicht.

Verandering in tijdsperceptie

Het verloop van tijd kan voor je gevoel veranderen bij drugsgebruik. Sommige stukken van de avond vliegen voorbij en sommige delen gaan een stuk trager. Wanneer je lekker in je vel zit, kan het fijn zijn dat het gevoel niet lijkt op te houden. Maar wanneer jij je niet prettig voelt, is dit een stuk minder fijn. Dit effect kan dus beide kanten op werken.

Intensere beleving van muziek

Muziek kan luider of intenser ervaren worden. Zo kan het voelen alsof je helemaal ‘opgaat’ in de muziek of dat je de lage tonen uit de muziek heftiger door je lichaam voelt gaan.

Intensere beleving van aanraking

Je kan een intensere beleving van aanraking ervaren. Fysiek/lichamelijk contact met andere mensen voelt anders of heftiger dan normaal. Zo kan een knuffel geven aan iemand anders erg prettig zijn. Ook kan het voorkomen dat je liever geen aanraking meer wilt van anderen omdat dit te intens kan zijn. Dit effect kan dus zowel positief als negatief werken.

Spirituele ervaring

Deze drug kan een spirituele ervaring te weeg brengen. Dit kan ervaren worden als een bijzondere ‘flow’ waar je in terecht komt. Hierdoor zie je de wereld of jezelf op een andere manier en kun je nieuwe inzichten krijgen.


Dosering en gebruikswijze

Over het algemeen worden paddo’s en truffels oraal (= door de mond) ingenomen. Je kan ze in principe gewoon opeten, maar de smaak ervan is vies, zurig en nootachtig. Daarom kiezen veel mensen ervoor om er thee van te zetten, een soep mee te maken of het in een chocolaatje op te eten. Om met paddo’s te bakken is niet zo handig: bij hogere temperaturen, zoals in de oven, verliezen ze aan werkzame stof. Het is ook mogelijk om de paddo’s te roken, als die goed gedroogd zijn. Het effect hiervan is wel minder dan wanneer ze gegeten worden.

Een trip kan je niet direct stoppen, begin daarom liever met een lage dosis en bouw deze op als je sterkere effecten wilt ervaren. Je kunt het beste 2-3 uur voor de trip niet eten. Hoe minder je van te voren eet, hoe eerder het effect merkbaar is, zo is dat iets beter doseren. Neem niet bij als je je niet goed voelt. Neem de eerste keer altijd een lage dosis om te voelen of je de effecten prettig vindt en hoe gevoelig je bent. Je kan beter niet in een keer een hele grote dosis nemen, je weet dan pas een uur later hoe sterk het effect is.

Voor de dosering is het belangrijk om eerst het verschil te weten tussen verse paddo’s en gedroogde paddo’s. Gedroogde paddo’s bevatten namelijk veel minder water dan verse paddo’s, en zijn daarom sterker. Per paddo verschilt de hoeveelheid psilocybine of psilocine, het is dus altijd lastig om de dosis te bepalen.

Meestal wordt 15-30 gram verse Psilocybe cubensis (Mexicaanse) genomen, wat overeenkomt met 1,5 – 3 gram gedroogde paddo’s of 10-30 milligram psilocybine (0,6-1% psilocybine per gram gedroogde paddenstoelen). Dit is een dosering voor een stevige trip. Wil je een wat rustigere trip of gebruik je voor het eerst, neem dan wat minder, bijvoorbeeld 7 gram (vers gewicht van de Psilocybe cubensis).
Bij truffels ligt de dosering voor een normale trip rond de 5 tot 9 gram en een sterkere trip begint tussen de 10 en 15 gram.


Werkingsduur

De effecten van paddo’s en truffels merk je na ongeveer 20 tot 40 minuten. Als je vlak ervoor nog veel hebt gegeten kan het effect soms nog langzamer opkomen. Na 1 tot anderhalf uur na inname voel je de piek van het effect, waarna het langzaam af bouwt. De effecten voel je meestal in golven, soms heviger en soms weer minder hevig. Blowen kan ervoor zorgen dat je onverwacht weer diep in je trip beland, dus combineer die twee beter niet.


Risico’s

Er zijn weinig lichamelijke risico’s van psilocine bekend. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat psilocine hersenschade veroorzaakt. Er is echter nog maar weinig onderzoek naar gedaan. Dus dat er nog geen hersenschade is gevonden wil niet zeggen dat het niet voorkomt.

Psilocine en psilocybine zijn niet lichamelijk verslavend. Ook is het risico op geestelijke verslaving niet groot: dit komt onder andere omdat er sterke tolerantie opgebouwd wordt. Dit houdt in dat de dagen na gebruik, als je opnieuw paddo’s in zou nemen, ze een drastisch verminderde werking hebben.

Risico’s op korte termijn

Verkeerde paddenstoelen eten

Sommige paddenstoelen die op paddo’s lijken kunnen giftig zijn! Zelf op zoek gaan naar paddo’s of truffels in de natuur is afgeraden. Het kan behoorlijk moeilijk is de verschillende soorten te onderscheiden.

Risico’s op lange termijn

Hallucinogen Persisting Perception Disorder (HPPD)

HPPD is een aandoening waarbij iemand flashbacks heeft naar eerder beleefde hallucinaties of vertekeningen uit een psychedelische trip. Lees meer over visual snow, HPPD, depersonalisatie en derealisatie.


Combinatiegebruik

Het combineren van verschillende soorten drugs kan riskant en onvoorspelbaar zijn. Als je medicijnen combineert, kan je een hoger risico op gezondheidsproblemen hebben. In de volgende paragrafen lees je over de effecten en risico’s van een aantal veel voorkomende combinaties en ook enkele die extra gevaarlijk kunnen zijn. Zie ook het thema drugs combineren.

Tripmiddelen en alcohol

Door het tripmiddel heb je energie en verdwijnt je vermoeidheid. Daardoor kan het zijn dat je de verdovende effecten van de alcohol minder voelt en je de neiging krijgt om meer alcohol te drinken. Pas hiervoor op, want dit kan voor een extra grote kater zorgen. Drink dus tijdens het trippen geen alcohol of maak vooraf een afspraak met jezelf of je vrienden hoeveel glazen alcohol je maximaal wilt drinken. Daarmee voorkom je de volgende dag hoofdpijn en het is beter voor je gezondheid!

Ook kan het de trip vager maken. Je hebt minder controle over de trip door de alcohol. Dit geeft een grotere kans op een moeilijke ervaring. Je bent ontremd door de alcohol. Het kan zijn dat je dan dingen gaat doen die dom of gevaarlijk zijn. Helemaal als je dan door het tripmiddel ook niet meer logisch kan nadenken, kan dat tot gevaarlijke of vervelende situaties leiden.

Benzodiazepinen en tripmiddelen

Een benzodiazepine kan als een goede oplossing klinken als iemand een moeilijke ervaring heeft op een tripmiddel. Lees daar hier meer over. In de beste situatie los je het echter op een andere manier. Zie ook dit artikel.

 • Aanhoudende bad trip? Probeer er eerst zelf uit te komen, door bijvoorbeeld met mensen in je omgeving te praten, of door van omgeving te veranderen.
 • Lukt dit allemaal niet? En blijf je bang of angstig? Dan is het mogelijk om een benzodiazepine te nemen, omdat dit de angst remt. Bijvoorbeeld oxazepam (Seresta), en voor langdurige angstremming diazepam (Valium).
 • Let wel op: je trip wordt minder, je wordt minder angstig, maar het tripmiddel werkt in principe wel door. Alleen heb je een minder angstige/heftige beleving van je trip.
 • Heb je een bad trip gehad? Ga dan na waar dit aan heeft gelegen. Was het je omgeving, je vrienden of zijn er dingen in je leven die op dit moment niet lekker gaan, waardoor je trip negatief is verlopen. Van een bad trip kun je leren en dit leereffect ga je tegen door benzodiazepinen te gebruiken. Maak er dan ook geen gewoonte van om te makkelijk een benzodiazepine te gebruiken om je trip te controleren/jezelf uit te schakelen.

Cannabis en tripmiddelen

Als je gaat blowen tijdens een trip kan dat voor een heftigere trip zorgen. Hou daar rekening mee. Er zijn gebruikers die op een later moment hebben ervaren dat ze tijdens het blowen bepaalde tripeffecten opnieuw beleefden, als een soort levendige herinnering aan een eerdere ervaring. Dit kan heel angstig en verwarrend zijn. Mocht je dat ervaren dan raden we je aan te stoppen met blowen.
Het kan de trip ook ineens een andere wending geven, wat verkeerd uit kan pakken. Denk dus na voordat je gaat blowen of het de ervaring wel beter maakt.

Lachgas en tripmiddelen

Als je aan het trippen bent en je neemt lachgas, dan kan dat voor hele heftige effecten zorgen. Dat kan leuk zijn, maar het kan ook zo intens zijn dat je er van schrikt. Zorg er voor dat als je besluit om te combineren, je er de tijd en ruimte voor neemt. Zoek een rustig plekje en ga zitten of liggen.


Unity Tips

Alle tripmiddelen zijn riskant vanwege de kans op een bad trip en op het versterken van psychische problemen. Als je toch wilt gebruiken kun je de risico’s beperken door:

 • Zorg dat je je trip goed voorbereid, denk na over waar je je prettig voelt. Meestal is dit in een vertrouwde omgeving met vertrouwde mensen. Of ergens in de natuur bij een huisje.
 • Als je voor het eerst gaat gebruiken neem dat een kleine dosis. Zo kan je eerst aankijken of je het effect prettig vindt.
 • Gebruik alleen als je goed in je in goede geestelijke en lichamelijke conditie bent: als je lekker in je vel zit, vergroot je de kans dat je een fijne ervaring zult hebben.
 • Paddo’s en truffels zijn geen partydrugs, de meeste mensen ervaren een paddotrip op een feest als overweldigend en verwarrend.
 • Het is fijn om wat te drinken, of fruit bij de hand te hebben. Je kan een droge mond krijgen van psilocybine.
 • Ook andere makkelijk en gezond eten is fijn om bij de hand te hebben. Je kan honger krijgen maar het als een grote opgave voelen om eten te bereiden.
 • Als je de effecten te sterk of onaangenaam vindt, kan het ook helpen om iets te eten. Dit geeft je lichaam en geest weer wat meer energie, en kan dit kan de effecten een beetje drukken. Ook kan je een zoet drankje, dextrose of vitamine C proberen.
 • Zorg dat je niet met een volle maag aan paddo’s begint. Het effect kan dat heel lang duren voordat het zich manifesteert en daardoor is het nog lastiger doseren.
 • Paddo’s met psilocybine lijken erg op vele andere soorten paddenstoelen die heel giftig zijn. Probeer ze niet zelf te plukken in het wild!
 • Het kan fijn zijn om een ‘tripsitter’ te hebben bij je trip: iemand die nuchter is, en die helder na kan denken die je vertrouwt. Diegene kan je dan steun geven in je trip, en je helpen als dat nodig is.
 • Als je je alsnog onaangenaam voelt tijdens de trip, vecht dan niet tegen deze gevoelens, maar laat je meedrijven door de flow van de trip en probeer te accepteren dat de trips zijn ups en downs heeft. Door het los te laten, voorkom je dat je nog angstiger wordt.
 • Combineer paddo’s en truffels niet met andere drugs, medicijnen of alcohol. Vooral cannabis kan de werking van tripmiddelen erg versterken en verlengen, pas hier dus heel goed mee op!
 • Zorg dat je de dag na je trip vrij hebt, om de ervaring rustig te kunnen verwerken.
 • Neem niet deel aan het verkeer als je tript, en ook niet de dag daarna, je kan nog erg lang loom en ongeconcentreerd zijn.

Wat zijn de Unitytips bij gebruik van een middel?

 • Neem bij de eerste keer dat je een middel gebruikt een kleine dosis om te kijken hoe jouw lichaam reageert op het middel.
 • Gebruik alleen als je je goed voelt.
 • Gebruik alleen voor je plezier, niet om symptomen zoals bijvoorbeeld vermoeidheid tegen te gaan.
 • Gebruik niet als je psychische klachten hebt (gehad), of psychische klachten (zoals depressie) in je familie voorkomen.
 • Test vooraf je drugs bij een testservice.
 • Zorg voor een goede set en setting.
 • Gebruik met mate. Houd bij hoeveel je gebruikt.
 • Spreek duidelijk met jezelf af hoeveel je maximaal wil gebruiken op een avond.
 • Combineer niet met andere middelen of medicijnen.
 • Neem geen deel aan het verkeer.
 • Voorkom infectieziekten. Gebruik je eigen snuifbuis en deel deze niet met anderen.
 • Spoel na snuiven je neus na afloop goed met lauw zout water, bijvoorbeeld door een neusspray of neusdouche te gebruiken.
 • Voel jij, of voelt een van je vrienden zich niet lekker? Hou elkaar in de gaten, zorg voor elkaar en ga (als die er is) even langs de EHBO.
 • Bel 112 bij een levensbedreigende situatie.
 • Eet gezond voor en na drugsgebruik. Vooral veel anti-oxidanten en vitaminen (blauwe bessen, frambozen, bramen, druiven, rozijnen, sinaasappels, kiwi, broccoli). Dit is misschien wel de belangrijkste tip! Het is soms moeilijk om te eten tijdens en na drugsgebruik, maar probeer het toch. Goed eten vermindert duidelijk de kater! Als je geen vast voedsel binnenkrijgt, denk dan aan sappen, drinkontbijt, smoothies.

FAQ

Zijn paddo’s en truffels legaal in Nederland?

In 1993 begon de verkoop van paddo’s in smartshops. Dit mocht geruime tijd, maar na een aantal incidenten zijn paddo’s per 1 december 2008 op Lijst II van de Opiumwet geplaatst.

Concreet staat er in artikel 3 van deze wet:

Het is verboden een middel als bedoeld in de bij deze wet behorende lijst II dan wel aangewezen krachtens artikel 3a, vijfde lid:

 • binnen of buiten het grondgebied van Nederland te brengen;

 • te telen, te bereiden, te bewerken, te verwerken, te verkopen, af te leveren, te verstrekken of te vervoeren;

 • aanwezig te hebben;

 • te vervaardigen.

Vervolgens staat er in Lijst II:

Paddo’s: A: Paddenstoelen die van nature de stof psilocine of psilocybine bevatten.

Gevolgd door met een lange lijst van paddenstoelsoorten, waaronder de vaak gekweekte en gebruikte psilocybe cubensis.

Biologisch gezien zit er een verschil tussen paddenstoelen en truffels. Paddenstoelen groeien boven de grond, terwijl truffels onder de grond groeien. Het zijn twee verschillende delen van de schimmel. Daarom zijn truffels die psilocybine en/of psilocine bevatten niet verboden.

Check het thema Drugs en de wet voor meer info.

Wat is de geschiedenis van paddo’s en truffels?

Psychedelische paddenstoelen worden al duizenden jaren gebruikt door de mensheid. In Centraal-Amerika zijn verschillende verwijzingen naar psychedelische paddo’s terug te vinden. In de zestiende eeuw veroverden de Spanjaarden Mexico en verboden het in hun ogen duivels gebruik van paddo’s.

In 1955 liet María Sabina, een curandero (heler/sjamaan) uit de Mexicaanse Mazatec-cultuur, voor het eerst een “buitenstaander” toe om met een ceremonie mee te doen. Nadat deze “buitenstaander” hier in 1957 een artikel over schreef in Life Magazine, raakten beroemdheden zoals John Lennon en Bob Dylan geïnteresseerd in deze ervaring. Dit is het begin van paddo’s in de westerse cultuur.

Vanaf 1994 werden psychedelische paddenstoelen verkocht in Nederlandse smartshops, tot deze eind 2008 verboden werden. Truffels hebben al die tijd bestaan, omdat ze een normaal bijproduct zijn van het kweken van paddo’s, maar er was nooit vraag naar; het was een product dat alleen de kenner zocht. Wanneer een schimmel zich niet veilig voelt, verzamelt deze mycelium in klompjes onder de grond, en vormt zo de truffel. Zo beschermt de schimmel zich tegen bijvoorbeeld overstromingen.

Na het verbod op paddo’s in 2008 zijn truffels het enige deel van de psychedelische schimmels die nog verkocht mogen worden.

Er is natuurlijk veel meer te vertellen over de geschiedenis van paddo’s en truffels. Check onze leestips voor interessante boeken!

Wat kun je het beste doen als je misselijk wordt door paddo’s/truffels?

Het kan gebeuren dat je misselijk wordt van psychedelica. Probeer daarom 2 uur van te voren niet te eten. Als je toch misselijk wordt, zou (gember)thee drinken kunnen helpen. Verder kun je beter het misselijke gevoel accepteren, en af en toe een beetje afleiding zoeken. Probeer als je misselijk bent niet te heftig te bewegen. Het gevoel gaat vaak vanzelf weer over.

Is een benzo/kalmeringsmiddel de oplossing voor een bad trip?

Het korte antwoord is nee.

Zoek een rustige plek op voor diegene die een moeilijke ervaring heeft. Praat met diegene over wat er aan de hand is. Probeer niet te ontkennen dat hij/zij een bad trip heeft. Je kan een andere omgeving opzoeken. Ben je buiten dan kan het fijn zijn om naar binnen te gaan. Of andersom. Probeer dingen te doen die diegene op zijn/haar gemak stellen, zoals bewegen of een spelletje spelen. Probeer hem/haar gerust te stellen: een bad trip gaat altijd weer voorbij. Als iemand tot rust is gekomen kan de ervaring uiteindelijk zelfs ook weer positief worden.
Het heeft ALTIJD de voorkeur om dit eerst te proberen. Een benzo is dus niet ‘de’ oplossing voor een bad trip maar kan een laatste redmiddel zijn, wanneer iemand ondanks alles in zijn negatieve “loop” blijft. Het beoordelen van het juiste moment om de benzo te geven, kan erg lastig zijn voor andere trippende mensen maar ook voor de tripsitter. Bovendien kunnen benzo’s in combinatie met andere kalmerende middelen zoals GHB en alcohol gevaarlijk zijn. Laat daarom bij voorkeur deze beslissing over aan professionele hulpinstanties en schakel deze in wanneer degene in de bad-trip niet meer te kalmeren is of een gevaar is voor zichzelf of anderen. Trip ook altijd met een tripsitter die dit soort beslissingen nuchter kan maken.

Kun je tijdens een goede trip ook moeilijke momenten/heftige gedachtes krijgen?

 • Psychedelica  en andere tripmiddelen kunnen zorgen dat dingen veel harder aankomen en dat er emoties (zoals angst) naar boven komen waar je onbewust al mee zat. Als je het moeilijk hebt tijdens het trippen hoeft dit nog niet meteen te betekenen dat je een bad trip krijgt.
 • Vaak kan het al een hoop helpen om te zorgen dat je comfortabel bent, niet te veel prikkels binnenkrijgt of even van omgeving en/of muziek verandert.
 • Als er moeilijke gedachten of emoties naar boven komen, probeer het dan over je heen te laten komen en er eventueel over te praten.
 • Het is allemaal tijdelijk en gaat juist sneller voorbij als je er niet tegen vecht.
 • Bedenk dat de ervaring altijd weer voorbij gaat. Het is een tijdelijk ervaring die komt omdat je drugs genomen hebt.

Hoe bereid je een trip voor?

Er zijn veel dingen die je van te voren kunt doen om jouw ervaring met tripmiddelen zo prettig mogelijk te maken. Het belangrijkste is om te zorgen voor een goede set en setting en te weten wat er in je drugs zit. Om met die laatste te beginnen:

Drug:

Als we het over een drug hebben dan hebben we het over het gekozen middel, de dosering, de puurheid, versnijdingsmiddelen, combinatiegebruik en de manier van inname.

 • Lees je in over het middel.
 • Neem liever een lage dosis als het een nieuw middel voor je is. Experimenteren met hoge doseringen is misschien beter voor een andere keer.
 • Zorg dat je vooraf een goede dosis hebt bepaald en afgewogen.
 • Combineer liever geen drugs. Een joint bijvoorbeeld kan sneller anders vallen dan als je nuchter een joint rookt. Een leuke trip kan dan sneller in een moeilijke ervaring veranderen.
 • Er zijn in Nederland drugs testservices, dus maak er ook gebruik van! Dit is  belangrijk voor de controle van de drugsmarkt. Gebruik alleen iets dat je hebt laten testen of spul van vrienden dat al getest is. Een verantwoord en leuk uitje 😉 Check hoe het werkt en je dichtstbijzijnde locatie hier!

Set:

Als we het over de set hebben dan bedoelen we alle kenmerken van de persoon die gebruikt zelf. Dus hoe zit je in je vel? Wat voor verwachtingen heb je van een middel? Ben je lichamelijk en geestelijk gezond? Gebruik je medicijnen? Heb je voldoende gegeten, gedronken en geslapen in de afgelopen dagen? Heb je passende kleding aan voor de situatie? Heb je nog verplichtingen op de dag dat je gaat trippen? Of de dag daarna?

 • Zorg dat je zo goed mogelijk in je vel zit en dat je genoeg energie hebt als je gaat trippen.
 • Zorg dat je de dag voor-, tijdens en na je tripervaring vrij hebt, zodat je er ontspannen in kunt gaan en je geen zorgen hoeft te maken over dingen die je de volgende dag moet doen.
 • Zorg dat je goed eet en drinkt zodat je energie gedurende je trip op peil blijft. Als een trip (bv LSD) lang duurt wil je vooraf al het eten al klaar hebben. Neem dus genoeg mee of plan om te gaan eten voordat je echt honger hebt. 
 • Zorg dat je genoeg kleren bij je hebt om warm te blijven. Denk in laagjes!
 • Gemberthee kan helpen tegen de misselijkheid.

Setting:

 • Zorg voor goede tripgenoten en een tripsitter.
 • Vooraf kan je met je tripgenoten bespreken wat jullie van de trip verwachten en willen. Bespreek ook wat je kan doen als het een niet zo lekker met iemand gaat.
 • Zorg voor een relaxte omgeving, bv door belichting aan te passen en lekker te kunnen liggen.
 • Zet je telefoon uit. Je wilt niet dat je op eens door je werk of door je moeder gebeld wordt tijdens het trippen!
 • Je kunt van te voren wat playlists maken om te luisteren tijdens het trippen.
 • Het kan leuk zijn om simpele activiteiten te hebben om te doen tijdens het trippen, zoals tekenen.
 • Ga je in een drukke omgeving trippen, zoals bv een festival of feest? Bedenk dan van tevoren waar je heen kan gaan om even tot rust te komen.

Lees ook dit uitgebreidere artikel over thuis trippen.

Hoe zorg je ervoor dat je het meeste uit je trip haalt?

Er zijn verschillende redenen waarom mensen psychedelica gebruiken. De meeste mensen trippen gewoon voor de lol, maar sommige mensen gebruiken psychedelica om inzichten over zichzelf te krijgen. Het kan gebeuren dat je tijdens het trippen belangrijke inzichten krijgt, maar die weer vergeet als je nuchter bent. Er zijn manieren om te zorgen dat de dingen die je tijdens een trip hebt meegemaakt je wat beter bijblijven. Je kunt bijvoorbeeld tekeningen maken tijdens het trippen, dingen opschrijven, ruiken aan specifieke geuren (zoals etherische oliën) en luisteren naar bepaalde geluiden. Op deze manier kun je de ervaring “verankeren” in je geheugen, en later weer proberen op te halen. Ook kan het helpen om je ervaring te bespreken met vrienden en eventueel familie die er open voor staat. Zeker als je een moeilijke ervaring hebt gehad maakt het veel uit om er na afloop goed over te praten: het zijn juist de moeilijke ervaringen waar mensen veel van leren.

Lees ook dit stuk over thuis trippen.

Wat moet ik doen als ik klachten ervaar na gebruik?

Sommige klachten na het gebruik van drugs kunnen langer aanhouden en dan kan medische uitleg of zelfs behandeling nodig zijn. Brijder heeft hiervoor een landelijk spreekuur partydrugs opgericht. Als je klachten hebt kun je bellen met het medisch spreekuur partydrugs: 088 – 358 29 40.

Ik ben van plan paddo’s of truffels en cannabis te gebruiken. Wat zijn de risico’s?

Als je gaat blowen tijdens een paddo of truffeltrip kan dat voor een heftigere trip zorgen. Hou daar rekening mee. Er zijn gebruikers die op een later moment hebben ervaren dat ze tijdens het blowen bepaalde paddo-effecten opnieuw beleefden, als een soort levendige herinnering aan een eerdere ervaring. Dit kan heel angstig en verwarrend zijn. Mocht je dat ervaren dan raden we je aan te stoppen met blowen.
Het kan de trip ook ineens een andere wending geven, wat verkeerd uit kan pakken. Denk dus na voordat je gaat blowen of het de ervaring wel beter maakt.

Wat moet je doen als iemand een bad trip heeft?

Zorg altijd dat je zelf veilig bent en blijft. Als jij gevaar loopt kan je de ander ook niet helpen.
Zoek een rustige plek op met diegene die het moeilijk heeft. Probeer niet te ontkennen dat hij/zij een bad trip heeft.  Probeer hem/haar gerust te stellen: hij/zij heeft drugs genomen en de effecten en dus de bad trip gaan altijd weer voorbij. Vraag de persoon naar wat hij meemaakt en probeer de trip naar een positieve kant te praten zonder het te bagatelliseren. Bijvoorbeeld door een positieve betekenis te geven aan de dingen die hij/zij ziet. Probeer dingen te doen die diegene op zijn/haar gemak stellen, zoals bewegen of zingen. Kijk of het zin heeft om over prettige dingen te praten. Afleiden kan ook helpen bijvoorbeeld door te tekenen. Laat je stem rustig en geruststellend klinken.
Zorg dat de gebruiker niet in gevaarlijke situaties zoals het verkeer terechtkomt. Schakel hulpinstanties in als het onveilig wordt voor de gebruiker of zijn omgeving of als de bad trip te zwaar is om zelf op te lossen.

Ik ben van plan paddo’s/truffels te gebruiken in combinatie met een ander middel, wat kunnen hier de gevolgen van zijn?

Het combineren van verschillende drugs is extra riskant en onvoorspelbaar. Als je gaat combineren heb je meer kans op problemen met je gezondheid. Voor meer informatie check het thema Drugs en combigebruik.

Paddo’s/truffels met cannabis

Hasj en wiet verlengen en verhevigen de paddotrip en kunnen er voor zorgen dat je trip onvoorspelbaar wordt, wat zeker niet altijd als prettig wordt ervaren. Heb je plezier in je trip, ga dan niet blowen omdat het de kans op een vervelende ervaring vergroot.
Het kan zijn dat je tijdens het blowen het gevoel hebt dat je een deel van de paddo-effecten opnieuw beleeft.

Paddo’s/ truffels met cocaïne of speed

Als je paddo’s of truffels met een van deze middelen combineert vergroot je de kans dat je angstig wordt of in paniek raakt. Eigenlijk weet je nooit wat voor effecten je precies kunt verwachten. Als je al een tijdje wakker bent op een upper en je neemt dan paddo’s of truffels dan is de kans vooral groter dan je wat paranoïde gedachten krijgt.

Paddo’s/ truffels met XTC

Als je paddo’s of truffels met MDMA (XTC) combineert dan bestaat de kans dat de ervaring erg intens wordt. Als je er voor kiest om het te combineren neem dan van beide drugs minder dan je zou nemen als je alleen een middel zou nemen.

Ik gebruik zelf medicijnen en wil paddo’s/truffels gaan gebruiken. Waar moet ik op letten?

Het kan gevaarlijk zijn om paddo’s/truffels te gebruiken als je ook al antidepressiva slikt. Bepaalde medicatie kan met paddo’s een gevaarlijk combinatie zijn, omdat het een overschot serotonine in de hersenen kan veroorzaken. De kans hierop is niet erg groot, maar hij bestaat. Bespreek met een arts, of de medicijnen die jij gebruikt gecombineerd kunnen worden met paddo’s.

Bij tripmiddelen is het erg belangrijk dat de set (hoe je in je vel zit) en de setting (waar je bent) goed zijn. Als je depressieve gevoelens hebt is de set dus niet goed. De kans op een moeilijke ervaring (bad trip) is dan groter. We raden het gebruik van paddo’s/truffels dan af.

Ook bij antipsychotica is de kans op een bad trip groter en bestaat de kans dat je terugvalt in een psychose of dat de bestaande psychose erger wordt.

Hoe werken paddo’s en truffels in de hersenen?

De psychoactieve effecten komen van de psilocine en psilocybine. Als psilocybine wordt gegeten, wordt het omgezet in psilocine.  Deze stoffen lijken erg op de neurotransmitter serotonine (5-HT), waardoor ze in bepaalde serotonine receptoren passen. Vooral de 5-HT2a receptor is belangrijk. Psilocine doet dan alsof het serotonine is en beïnvloedt de communicatie tussen cellen. Bepaalde gebieden in de hersenen gaan dan anders werken.

Psychedelica, waaronder psilocine, worden nog volop onderzocht momenteel. De kennis over hoe deze stoffen in de hersenen werken verandert dus vaak. Hieronder wat ideeën die momenteel bekend zijn.

Verschillende studies hebben gevonden dat de algemene hersenactiviteit niet toeneemt na het nemen van psychedelica zoals psilocine, maar dat er wel meer activiteit tussen de verschillende hersengebieden is. Deze vernieuwde communicatie tussen hersengebieden geeft de mogelijkheid om vast gesleten communicatie en patronen te doorbreken.

De thalamus werkt als een soort filter in de hersenen. Het laat alleen informatie (zintuigelijke stimuli) door die het relevant vindt. Als je een tripmiddel gebruikt dan werkt die filter anders. Het laat meer door. Kleuren worden feller, de wereld wordt overweldigender, details die je normaal niet opvallen kan je ineens heel interessant vinden.

Tripmiddelen veranderen de manier hoe je visuele informatie verwerkt wordt. Hierdoor kan de muur bijvoorbeeld lijken te bewegen. En als er al wat beweging is wordt dat versterkt, denk aan de wind in de bomen. Als je tript ziet dat er extra indrukwekkend uit.

Je hersenen proberen altijd zoveel mogelijk patronen te herkennen in de omgeving. Dit heeft als voordeel dat je bijvoorbeeld vroeger een leeuw kon herkennen tussen het gras op de savanne. Als je tript ziet alles er al wat anders uit en proberen je hersenen daar dus ook patronen in te herkennen. Een onregelmatige structuur, zoals bijvoorbeeld een tapijt of vloerbedekking is dan een flinke uitdaging voor je hersenen om patronen in te zien. Als je je daar op concentreert kan je dan ineens allerlei patronen zien die er nuchter niet zijn.

Zijn er verschillende soorten paddo’s en truffels?

Er zijn verschillende soorten paddo’s, onder meer Copelandia, Psilocybe, en Stropharia. Deze komen wereldwijd voor. De bekendste zijn Psilocybe cubensis (ook wel ‘Mexicaanse paddo’s’ genoemd), Copelandia cyanescens (de ‘Hawaïaanse’) en Psilocybe semilanceata (puntige kaalkopjes, liberty caps). Psilocybine bevattende paddenstoelen groeien in veel delen van Europa in het wild (het ‘kaalkopje’ is de meest voorkomende). Sclerotia (truffels, tripknollen, ‘philosopher’s stones’ of ‘de steen der wijzen’ ) groeien onder de grond en bevatten net als paddo’s, psilocine en psilocybine en hebben daardoor dezelfde effecten. De bekendste truffel is de Psilocybe tampanensis.

Paddo’s kunnen uiteenlopende vormen hebben, maar zijn over het algemeen bruin en langwerpig, herkenbaar als paddenstoel. Truffels zijn een bruinig soort bonkje, deze zien er niet uit als paddenstoel, maar hebben wel een soortgelijke smaak. De smaak is bitter en zuur, maar ook nootachtig, en wordt over het algemeen als vies ervaren.

De effecten van de verschillende soorten zijn hetzelfde. Er wordt steeds meer bekend over de ingrediënten van paddenstoelen en truffels, maar tot nu toe is er geen reden om aan te nemen dat er echt verschillende effecten zijn. Naast de actieve stoffen psilocine en psilocybine kunnen ze nog meer stoffen bevatten, zoals baeocystine en norbaeocystine. Daarnaast bevatten ze nog meer actieve stoffen in zeer kleine hoeveelheden, bijvoorbeeld MAO-remmers. Deze zijn waarschijnlijk niet voldoende aanwezig om het effect echt anders te maken.

Kan ik mijn paddo’s en truffels laten testen?

Nee, je kan je paddo’s en truffels helaas niet laten testen op de testservice, omdat het een natuurlijk product betreft.


Meer lezen

Unity College Psychedelica

Bekijk ons Unity College: Psychedelica met Joost Breeksema van Stichting OPEN:


Relevante artikelen over Paddo's en truffels