Paddo’s en truffels

Wat zijn Paddo’s en Truffels?

Paddo’s en truffels zijn tripmiddelen. Paddo’s (magic mushrooms, shrooms) zijn paddenstoelen die de stoffen psilocybine en/of psilocine bevatten. Truffels (sclerotia, tripknollen) kunnen dezelfde stoffen bevatten. Er zijn verschillende soorten paddo’s en truffels die verschillende hoeveelheden werkzame stof bevatten.


Effecten van Paddo’s en Truffels

Paddo’s en truffels zijn tripmiddelen.

Het effect van een middel wordt bepaald door eigenschappen van het middel zelf, maar ook door de set en setting van de gebruiker. Hier beschrijven we welke effecten paddo’s en truffels over het algemeen hebben.

Paddo’s en truffels zorgen ervoor dat je waarneming, je bewustzijn en ook je denkprocessen veranderen. Als je tript kan je je soms geweldig, zowat euforisch voelen. Anderen voelen zich misschien juist rustig en harmonisch. Het kan ook zijn dat je er angstig van wordt, of heel onzeker. Je zult merken dat je dingen kan zien die er niet zijn, om dat dingen er anders uitzien dan normaal. Een ander merkwaardig effect is dat je waarneming van tijd veranderd. Het kan zijn dat je tien minuten iets aan het doen bent, maar dat het voelt alsof je al een uur ermee bezig bent.

Positieve effecten (negatieve) Bijwerkingen

Veranderde zintuigelijke waarneming

De manier waarop je je omgeving waarneemt verandert, dit kan voorkomen bij al je zintuigen. Hierdoor lijkt het soms alsof je omgeving anders is dan in de werkelijkheid. Meer info over trippen en hallucinaties vind je hier.

Misselijkheid/overgeven

Misselijkheid/overgeven

Anders denken

Je legt sneller logische en onlogische verbanden in je hoofd. Maar het kan ook zijn dat je gedachten chaotisch en warrig worden. Het kan dus soms een positief effect zijn en soms een negatief.

Angst, paranoia en wanen

Angst, paranoia en wanen (bijv. het idee dat mensen over je praten)

Euforisch, verliefd gevoel

Dit middel kan zorgen voor een euforisch of verliefd gevoel. Je voelt je lekker in je vel en kunt dingen sneller als prettig ervaren.

Verwijde pupillen

Verhoging bloeddruk en hartslag

Verhoging bloeddruk en hartslag

Lachkick

Spontaan en oncontroleerbaar lachen, soms zonder dat er iets humoristisch voorafgaat.

Zweten

Zweten

Stemmingsverandering

Je stemming kan veranderen door het gebruik van dit middel. Je kunt je anders gaan voelen dan normaal. Dit kan zowel positief als negatief werken.

Duizelig

Verandering in tijdsperceptie

Het verloop van tijd kan voor je gevoel veranderen. Sommige stukken van de avond vliegen voorbij en sommige delen gaan een stuk trager. Wanneer je lekker in je vel zit, kan het fijn zijn dat het gevoel niet lijkt op te houden. Maar wanneer jij je niet prettig voelt, is dit een stuk minder fijn. Dit effect kan dus beide kanten op werken.

Intensere beleving van muziek

Muziek kan luider of intenser ervaren worden. Zo kan het voelen alsof je helemaal ‘opgaat’ in de muziek of dat je de lage tonen uit de muziek heftiger door je lichaam voelt gaan.

Intensere beleving van aanraking

Je ervaart een intensere beleving van aanraking. Fysiek/lichamelijk contact met andere mensen voelt anders of heftiger dan normaal. Zo kan een knuffel geven aan iemand anders erg prettig zijn. Ook kan het voorkomen dat je liever geen aanraking meer wilt van anderen omdat dit te intens kan zijn. Dit effect kan dus zowel positief als negatief werken.

Spirituele ervaring

Deze drug kan een spirituele ervaring te weeg brengen. Dit kan ervaren worden als een bijzondere ‘flow’ waar je in terecht komt. Hierdoor zie je de wereld of jezelf op een andere manier en kun je nieuwe inzichten krijgen.


Dosering en gebruikswijze van paddo’s en truffels

Over het algemeen worden paddo’s en truffels oraal (= door de mond) ingenomen. Je kan ze in principe gewoon opeten, maar de smaak ervan is vies, zurig en nootachtig. Daarom kiezen veel mensen ervoor om er thee van te zetten, een soep mee te maken of het in een chocolaatje op te eten. Om met paddo’s te bakken is niet zo handig: bij hogere temperaturen, zoals in de oven, verliezen ze aan werkzame stof. Het is ook mogelijk om de paddo’s te roken, als die goed gedroogd zijn. Het effect hiervan is wel minder dan wanneer ze gegeten worden.

Een trip kan je niet direct stoppen, begin daarom liever met een lage dosis en bouw deze op als je sterkere effecten wilt ervaren. Je kunt het beste 2-3 uur voor de trip niet eten. Hoe minder je van te voren eet, hoe eerder het effect merkbaar is, zo is dat iets beter doseren. Neem niet bij als je je niet goed voelt. Neem de eerste keer altijd een lage dosis om te voelen of je de effecten prettig vindt en hoe gevoelig je bent. Je kan beter niet in een keer een hele grote dosis nemen, je weet dan pas een uur later hoe sterk het effect is.

Voor de dosering is het belangrijk om eerst het verschil te weten tussen verse paddo’s en gedroogde paddo’s. Gedroogde paddo’s bevatten namelijk veel minder water dan verse paddo’s, en zijn daarom sterker. Per paddo verschilt de hoeveelheid psilocybine of psilocine, het is dus altijd lastig om de dosis te bepalen.

Meestal wordt 15-30 gram verse Psilocybe cubensis (Mexicaanse) genomen, wat overeenkomt met 1,5 – 3 gram gedroogde paddo’s of 10-30 milligram psilocybine (0,6-1% psilocybine per gram gedroogde paddenstoelen). Dit is een dosering voor een stevige trip. Wil je een wat rustigere trip of gebruik je voor het eerst, neem dan wat minder, bijvoorbeeld 7 gram (vers gewicht van de Psilocybe cubensis).
Bij truffels ligt de dosering voor een normale trip rond de 5 tot 9 gram en een sterkere trip begint tussen de 10 en 15 gram.


Werkingsduur van paddo’s

De effecten van paddo’s en truffels merk je na ongeveer 20 tot 40 minuten. Als je vlak ervoor nog veel hebt gegeten kan het effect soms nog langzamer opkomen. Na 1 tot anderhalf uur na inname voel je de piek van het effect, waarna het langzaam af bouwt. De effecten voel je meestal in golven, soms heviger en soms weer minder hevig. Blowen kan ervoor zorgen dat je onverwacht weer diep in je trip beland, dus combineer die twee beter niet.>


Risico’s

Er zijn weinig lichamelijke risico’s van psilocine bekend. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat psilocine hersenschade veroorzaakt. Er is echter nog maar weinig onderzoek naar gedaan. Dus dat er nog geen hersenschade is gevonden wil niet zeggen dat het niet voorkomt.

Psilocine en psilocybine zijn niet lichamelijk verslavend. Ook is het risico op geestelijke verslaving niet groot: dit komt onder andere omdat er sterke tolerantie opgebouwd wordt. Dit houdt in dat de dagen na gebruik, als je opnieuw paddo’s in zou nemen, ze een drastisch verminderde werking hebben.

Risico’s op korte termijn

Triggeren (drugs-) psychose

Door veel en vaak te gebruiken kan de gevoeligheid voor het ontwikkelen van een psychose toenemen. Als je in een drugspsychose terecht komt heb je last van waanideeën, hallucinaties en kun je heel angstig worden. Kenmerkend voor deze vorm van psychose zijn tintelingen en jeuk maar ook het zien van kleine beestjes onder de huid. Het begint vaak met het gevoel hebben dat je in de gaten gehouden wordt en je kunt achtervolgingswanen ontwikkelen. Ook het zien van flitsen vanuit je ooghoeken hoort hierbij. Het is nog onduidelijk of dit alleen kan worden getriggerd bij mensen die hier al aanleg voor hebben, of dat regelmatig amfetaminegebruik en ongezonde leefstijl op zichzelf een psychose kan opwekken. Als je stopt met gebruiken verdwijnt ook de drugspsychose.  Zwaar en langdurig gebruiken veroorzaakt ook vaak depressieve of angstige gevoelens.

Dagen achter elkaar gebruiken zonder te slapen, te rusten en te eten zorgt voor uitputting van je lichaam en hierdoor ligt een psychose op de loer. Mocht iemand in je omgeving psychotisch en angstig reageren? Help diegene dan door even stil te leggen waar jullie mee bezig waren (muziek, TV even uit) en een andere setting op te zoeken waar diegene rust krijgt. Spreek rustig, blijf begripvol en ga zo nodig even samen naar buiten. Ontken of bevestig eventuele wanen niet en mocht het niet beter worden, schroom dan niet om de huisartsenpost te bellen. Die zijn er om je te helpen en kunnen zo nodig consulteren of een recept uitschrijven of op andere wijze zorg verlenen.

Lees meer over psychoses in dit artikel.

Bad trip

Het kan gebeuren dat je wordt overweldigd door de intensiteit van de  ervaring. Zo’n ervaring kan zeker voor onervaren gebruikers beangstigend zijn, en wordt een ‘bad trip’ genoemd. Een bad trip uit zich bijvoorbeeld in verwardheid als gevolg van een te hoge dosis, maar kan ook ontstaan doordat iemand zijn/haar gedachten niet meer onder controle heeft.

In zo’n situatie is het belangrijk de persoon op zijn of haar gemak te stellen. Maak duidelijk dat de situatie waarin diegene zich bevindt een gevolg is van een effect van de drug en dat het over korte tijd weer goed zal gaan. 

Gun de persoon in kwestie zoveel mogelijk rust, het liefst in een vertrouwde omgeving. Het accepteren van de toestand is vaak de eerste stap die iemand dient te maken om de trip in rustiger vaarwater uit te zitten. Het gebruik van tripmiddelen op een moment dat je je niet helemaal lekker voelt, of als je in een onbekende of drukke omgeving bent, vergroot de kans op nare ervaringen tijdens de trip en is dus af te raden.

Lees meer.

Verkeerde paddenstoelen eten

Sommige paddenstoelen die op paddo’s lijken kunnen nog vele malen gevaarlijker en giftiger zijn paddo’s! Zelf op zoek gaan naar paddo’s of truffels in de natuur is echt geen goed idee, omdat het behoorlijk moeilijk is de verschillende soorten te onderscheiden.

Risico’s op lange termijn

Geestelijke verslaving

Geestelijke verslaving houdt in dat je denkt niet meer zonder een middel te kunnen.

Je kan wel in één keer stoppen, zonder dat je lichaam daar problemen mee krijgt.

Hallucinogen Persisting Perception Disorder (HPPD)

HPPD is een chronische aandoening waarbij iemand flashbacks heeft naar eerder beleefde hallucinaties of vertekeningen uit een psychedelische trip. Dit kan zich voordoen als ‘visual snow’ (oogruis), nabeelden, stipjes of andere perceptiestoornissen.

Meer informatie hierover kun je vinden op de website van Drugsinfoteam.


Unity Tips

Alle tripmiddelen zijn riskant vanwege de kans op een bad trip en op het versterken van psychische problemen. Als je toch wilt gebruiken kun je de risico’s beperken door:

 • Zorg dat je je trip goed voorbereid, denk na over waar je je prettig voelt. Meestal is dit in een vertrouwde omgeving met vertrouwde mensen. Of ergens in de natuur bij een huisje.
 • Als je voor het eerst gaat gebruiken neem dat een kleine dosis. Zo kan je eerst aankijken of je het effect prettig vindt.
 • Gebruik alleen als je goed in je in goede geestelijke en lichamelijke conditie bent: als je lekker in je vel zit, vergroot je de kans dat je een fijne ervaring zult hebben.
 • Paddo’s en truffels zijn geen partydrugs, de meeste mensen ervaren een paddotrip op een feest als overweldigend en verwarrend.
 • Het is fijn om wat te drinken, of fruit bij de hand te hebben. Je kan een droge mond krijgen van psilocybine.
 • Ook andere makkelijk en gezond eten is fijn om bij de hand te hebben. Je kan honger krijgen maar het als een grote opgave voelen om eten te bereiden.
 • Als je de effecten te sterk of onaangenaam vindt, kan het ook helpen om iets te eten. Dit geeft je lichaam en geest weer wat meer energie, en kan dit kan de effecten een beetje drukken. Ook kan je een zoet drankje, dextrose of vitamine C proberen.
 • Zorg dat je niet met een volle maag aan paddo’s begint. Het effect kan dat heel lang duren voordat het zich manifesteert en daardoor is het nog lastiger doseren.
 • Paddo’s met psilocybine lijken erg op vele andere soorten paddenstoelen die heel giftig zijn. Probeer ze niet zelf te plukken in het wild!
 • Het kan fijn zijn om een ‘tripsitter’ te hebben bij je trip: iemand die nuchter is, en die helder na kan denken die je vertrouwt. Diegene kan je dan steun geven in je trip, en je helpen als dat nodig is.
 • Als je je alsnog onaangenaam voelt tijdens de trip, vecht dan niet tegen deze gevoelens, maar laat je meedrijven door de flow van de trip en probeer te accepteren dat de trips zijn ups en downs heeft. Door het los te laten, voorkom je dat je nog angstiger wordt.
 • Combineer paddo’s en truffels niet met andere drugs, medicijnen of alcohol. Vooral cannabis kan de werking van tripmiddelen erg versterken en verlengen, pas hier dus heel goed mee op!
 • Zorg dat je de dag na je trip vrij hebt, om de ervaring rustig te kunnen verwerken.
 • Neem niet deel aan het verkeer als je tript, en ook niet de dag daarna, je kan nog erg lang loom en ongeconcentreerd zijn.

Wat zijn de Unitytips bij gebruik van een tripmiddel?

 • Als je voor het eerst een tripmiddel neemt, doe het dan in de natuur of thuis
 • Wil je op een feest of festival trippen? Neem dan een kleinere dosering
 • Voorkom misselijkheid door minimaal 2 uur vóór inname iets licht verteerbaars te eten
 • Zorg ervoor dat er iemand in de buurt is die niet onder invloed is (tripsitter)
 • Let goed op de effecten: zijn deze te sterk of onaangenaam, neem dan vitamine C, dextrose of zoete drankjes
 • Vecht niet tegen onaangename gevoelens tijdens de trip, maar laat jezelf meedrijven op de flow van de trip
 • Combineer niet met andere drugs, medicijnen of alcohol. Vooral cannabis kan de werking van tripmiddelen erg versterken en verlengen, pas hier dus heel goed mee op
 • Zorg ervoor dat je de dag erna vrij bent om de ervaring te verwerken
 • Gebruik niet als je last hebt van epilepsie of bij problemen met de bloedsomloop

Wat zijn de Unitytips bij gebruik van een middel?

 • Neem bij de eerste keer gebruik van een middel een kleine dosis om te kijken hoe jouw lichaam reageert
 • Gebruik alleen als je je goed voelt
 • Gebruik alleen voor je plezier, niet om symptomen zoals vermoeidheid tegen te gaan
 • Gebruik niet als je psychische klachten hebt (gehad), of psychische klachten (zoals depressie) in je familie voorkomen
 • Test vooraf je drugs bij een testservice
 • Zorg voor een goede set en setting
 • Gebruik met mate. Houd bij hoeveel je gebruikt.
 • Spreek duidelijk met jezelf af hoeveel je maximaal wilt gebruiken op een avond
 • Combineer niet met andere middelen of medicijnen
 • Neem geen deel aan het verkeer
 • Voorkom infectieziekten. Gebruik je eigen snuifbuis en deel deze niet met anderen
 • Spoel na snuiven je neus na afloop goed met lauw zout water, bijvoorbeeld door een neusspray of neusdouche te gebruiken
 • Voel jij, of voelt een van je vrienden zich niet lekker? Hou elkaar in de gaten, zorg voor elkaar en ga (als die er is) even langs de EHBO
 • Bel 112 bij een levensbedreigende situatie
 • Eet gezond voor en na drugsgebruik. Vooral veel anti-oxidanten en vitaminen (blauwe bessen, frambozen, bramen, druiven, rozijnen, sinaasappels, kiwi, broccoli). Dit is misschien wel de belangrijkste tip! Het is soms moeilijk om te eten tijdens en na drugsgebruik, maar probeer het toch. Goed eten vermindert duidelijk de kater! Als je geen vast voedsel binnenkrijgt, denk dan aan sappen, drinkontbijt, smoothies.

FAQ

Zijn er verschillende soorten paddo’s en truffels?

Er zijn verschillende soorten paddo’s, onder meer Copelandia, Psilocybe, en Stropharia, deze komen wereldwijd voor. De bekendste zijn Psilocybe cubensis (ook wel ‘Mexicaanse paddo’s’ genoemd), Copelandia cyanescens (de ‘Hawaïaanse’)en Psilocybe semilanceata (puntige kaalkopjes, liberty caps). Psilocybine bevattende paddenstoelen groeien in veel delen van Europa in het wild (het ‘kaalkopje’ is de meest voorkomende). Sclerotia (truffels, tripknollen, ‘philosopher’s stones’ of ‘de steen der wijzen’ ) groeien onder de grond en bevatten net als paddo’s, psilocine en psilocybine en hebben daardoor dezelfde effecten. De bekendste truffel is de Psilocybe tampanensis.

Paddo’s kunnen uiteenlopende vormen hebben, maar zijn over het algemeen bruin en langwerpig, herkenbaar als paddenstoel. Truffels zijn een bruinig soort bonkje, deze zien er niet uit als paddenstoel, maar hebben wel een soortgelijke smaak. De smaak is bitter en zuur, maar ook nootachtig, en wordt over op zichzelf als vies ervaren.

Kan ik mijn paddo’s en truffels laten testen?

Je kan je paddo’s en truffels helaas niet laten testen op de testservice, omdat het een natuurlijk product betreft.

Hoe zit het met de wetgeving omtrent paddo’s/truffels?

In 1993 begon de verkoop van paddo’s in smartshops. Naar aanleiding van een aantal incidenten (waarbij paddogebruik mogelijk een rol speelde) met buitenlandse toeristen in 2006-2008 in Amsterdam besloot minister Klink van VWS de verkoop van paddo’s per 1 december 2008 te verbieden. Sindsdien vallen paddo’s onder de Opiumwet, vers of gedroogd, en is zowel bezit als verkoop verboden.

Alle paddenstoelen met een hallucinogene werking, zowel verse als gedroogde, staan op lijst II van de Opiumwet. De werkzame bestanddelen van paddo’s, psilocine en psilocybine, staan op lijst I van de Opiumwet. Op lijst I staan middelen met een onaanvaardbaar risico voor de gezondheid. Truffels (Sclerotia) zijn hierin niet opgenomen. Kweeksets, waarmee je zelf paddo’s kunt kweken zijn legaal.

Check het thema Drugs en de wet voor meer info.

Hoe is paddo/truffelgebruik ontstaan?

Psychedelische paddenstoelen worden al duizenden jaren gebruikt door de mensheid. In Centraal-Amerika zijn verschillende verwijzingen naar psychedelische paddo’s terug te vinden. Bij opgravingen in Mexico en Guatemala zijn honderden beeldjes gevonden in de vorm van paddo’s die duizenden jaren oud zijn. In de zestiende eeuw veroverden de Spanjaarden Mexico en verboden het in hun ogen duivels gebruik van paddo’s. De Mexicaanse paddo cultus werd pas echt ontdekt in 1955, toen de eerste blanke mee mocht doen aan een nachtelijk paddenstoelenritueel.

In 1976 verscheen in de Verenigde Staten een gids waarin beschreven staat hoe je paddo’s kunt kweken. Het boek werd een groot succes. In 1993 opent de eerste smartshop van Nederland haar deuren van waaruit paddo’s werden verkocht.

Wat kun je het beste doen als je misselijk wordt door paddo’s/truffels?

Het kan gebeuren dat je misselijk wordt van pyschedelica. Probeer daarom 2 uur van te voren niet te eten. Als je toch misselijk wordt, zou (gember)thee drinken kunnen helpen. Verder kun je beter het misselijke gevoel accepteren, en af en toe een beetje afleiding zoeken. Probeer als je misselijk bent niet te heftig te bewegen. Het gevoel gaat vaak vanzelf weer over.

Wat moet je doen als iemand in je omgeving een bad trip heeft?

Zoek een rustige plek op met de bad-tripper, probeer niet te ontkennen dat hij/zij een badtrip heeft. Kijk of het zin heeft om over prettige dingen te praten. Probeer dingen te doen die diegene op zijn/haar gemak stellen, zoals bewegen of zingen. Probeer hem/haar gerust te stellen: Een bad trip gaat altijd weer voorbij. Vraag de persoon naar wat hij meemaakt en probeer de trip naar een positieve kant te praten. Bijvoorbeeld door een positieve betekenis te geven aan de dingen die hij ziet. Laat je stem rustig en geruststellend klinken. Zorg dat de gebruiker niet in gevaarlijke situaties zoals het verkeer terechtkomt. Schakel hulpinstanties

Is een benzo/kalmeringsmiddel de oplossing voor een bad trip?

Nee. Zoek een rustige plek op met diegene, praat met diegene over wat er aan de hand is. Probeer niet te ontkennen dat hij/zij een badtrip heeft. Probeer dingen te doen die diegene op zijn/haar gemak stellen, zoals bewegen of zingen. Probeer hem/haar gerust te stellen: Een bad trip gaat altijd weer voorbij Als iemand tot rust is gekomen kan de ervaring uiteindelijk zelfs ook weer positief worden. Het heeft ALTIJD de voorkeur om dit eerst te proberen. Een benzo is dus niet ‘de’ oplossing voor een badtrip maar kan een laatste redmiddel zijn, wanneer iemand ondanks alles in zijn negatieve “loop” blijft. Het beoordelen van het juiste moment om de benzo te geven, kan erg lastig zijn voor andere trippende mensen maar ook voor de tripsitter. Bovendien kunnen benzo’s in combinatie met andere kalmerende middelen zoals GHB en alcohol gevaarlijk zijn. Laat daarom bij voorkeur deze beslissing over aan professionele hulpinstanties en schakel deze in wanneer degene in de bad-trip niet meer te kalmeren is of een gevaar is voor zichzelf of anderen. Trip ook altijd met een tripsitter die dit soort beslissingen nuchten kan maken.

Kun je tijdens een goede trip ook moeilijke momenten/heftige gedachtes krijgen?

Psychedelica  en andere tripmiddelen kunnen zorgen dat dingen veel harder aankomen en dat er emoties (zoals angst) naar boven komen waar je onbewust al mee zat. Als je het moeilijk hebt tijdens het trippen hoeft dit nog niet meteen te betekenen dat je een bad trip krijgt. Vaak kan het al een hoop helpen om te zorgen dat je comfortabel bent, niet te veel prikkels binnenkrijgt of even van omgeving en/of muziek verandert. Als er moeilijke gedachten of emoties naar boven komen, probeer het dan over je heen te laten komen en er eventueel over te praten. Het is allemaal tijdelijk en gaat juist sneller voorbij als je er niet tegen vecht.

Hoe bereid je een trip voor?

Er zijn veel dingen die je van te voren kunt doen om jouw ervaring met psychedelica zo prettig mogelijk te maken. Het is bijvoorbeeld een goed idee om te zorgen dat je de dag voor-, tijdens en na je tripervaring vrij hebt, zodat je er ontspannen in kunt gaan en je geen zorgen hoeft te maken over dingen die je de volgende dag moet doen. Zorg ervoor dat je genoeg te drinken hebt, en eventueel wat snacks. Fruit eet vaak makkelijk weg en gemberthee kan helpen tegen de misselijkheid. Je kunt van te voren wat playlists maken om te luisteren tijdens het trippen, en zorgen dat je mogelijkheden hebt om de belichting aan te passen. Het kan ook leuk zijn om simpele activiteiten te hebben om te doen tijdens het trippen, zoals tekenen. Over het algemeen is het een goed idee om je telefoon uit te zetten of op airplane mode te zetten: je wilt niet dat je op eens door je baas of door je moeder gebeld wordt tijdens het trippen!

Hoe zorg je ervoor dat je het meeste uit je trip haalt?

Er zijn verschillende redenen waarom mensen psychedelica gebruiken. De meeste mensen trippen gewoon voor de lol, maar sommige mensen gebruiken psychedelica om inzichten over zichzelf te krijgen. Het kan gebeuren dat je tijdens het trippen belangrijke inzichten krijgt, maar die weer vergeet als je nuchter bent. Er zijn manieren om te zorgen dat de dingen die je tijdens een trip hebt meegemaakt je wat beter bijblijven. Je kunt bijvoorbeeld tekeningen maken tijdens het trippen, dingen opschrijven, ruiken aan specifieke geuren (zoals etherische oliën) en luisteren naar bepaalde geluiden. Op deze manier kun je de ervaring “verankeren” in je geheugen, en later weer proberen op te halen. Ook kan het helpen om je ervaring te bespreken met vrienden en eventueel familie die er open voor staat. Zeker als je een moeilijke ervaring hebt gehad maakt het veel uit om er na afloop goed over te praten: het zijn juist de moeilijke ervaringen waar mensen veel van leren.

Wat moet ik doen als ik klachten ervaar na gebruik?

Sommige klachten na het gebruik van drugs kunnen langer aanhouden en dan kan medische uitleg of zelfs behandeling nodig zijn. Brijder heeft hiervoor een landelijk spreekuur partydrugs opgericht. Als je klachten hebt kun je bellen met het medisch spreekuur partydrugs: 088 – 358 29 40.

Ik ben van plan paddo’s en cannabis te gebruiken, wat kunnen hier de gevolgen van zijn?

Als je gaat blowen tijdens een paddotrip kan dat voor een heftigere trip zorgen. Hou daar rekening mee. Er zijn gebruikers die hebben ervaren dat ze tijdens het blowen bepaalde paddo effecten opnieuw beleefden, als een soort levendige herinnering aan een eerdere ervaring. Dit kan heel angstig en verwarrend zijn. Mocht je dat ervaren dan raden we je aan te stoppen met blowen.
Het kan de trip ook ineens een andere wending geven, wat verkeerd uit kan pakken.

Wat moet je doen als iemand in je omgeving een bad trip heeft?

Zoek een rustige plek op met de bad-tripper, probeer niet te ontkennen dat hij/zij een badtrip heeft. Kijk of het zin heeft om over prettige dingen te praten. Probeer dingen te doen die diegene op zijn/haar gemak stellen, zoals bewegen of zingen. Probeer hem/haar gerust te stellen: Een bad trip gaat altijd weer voorbij. Vraag de persoon naar wat hij meemaakt en probeer de trip naar een positieve kant te praten. Bijvoorbeeld door een positieve betekenis te geven aan de dingen die hij ziet. Laat je stem rustig en geruststellend klinken. Zorg dat de gebruiker niet in gevaarlijke situaties zoals het verkeer terechtkomt. Schakel hulpinstanties in als het onveilig wordt voor de gebruiker of zijn omgeving. Deze mensen zijn je vrienden en kunnen met je meedenken over wat op dat moment nodig is!

Ik ben van plan paddo’s/truffels te gebruiken in combinatie met een ander middel, wat kunnen hier de gevolgen van zijn?

Het combineren van verschillende drugs is extra riskant en onvoorspelbaar. Als je gaat combineren heb je meer kans op problemen met je gezondheid. Voor meer informatie check het thema Drugs en combigebruik.

Paddo’s/truffels met cannabis

Hasj en wiet verlengen en verhevigen de paddotrip en kunnen er voor zorgen dat je trip onvoorspelbaar wordt, wat zeker niet altijd als prettig wordt ervaren. Het kan zijn dat je tijdens het blowen het gevoel hebt dat je een deel van de paddo-effecten opnieuw beleeft.

Paddo/struffels met cocaïnespeedXTC of GHB

Als je paddo’s of truffels met deze middelen combineert vergroot je de kans dat je angstig wordt of in paniek raakt. Eigenlijk weet je nooit wat voor effecten je precies kunt verwachten. Wij raden dan ook af om paddo’s met andere middelen te combineren als je graag de volledige paddo-effecten wilt ervaren.

Ik gebruik zelf medicijnen en wil paddo’s/truffels gaan gebruiken. Waar moet ik op letten?

Het kan gevaarlijk zijn om paddo’s/truffels te gebruiken als je ook al antidepressiva slikt. Bepaalde medicatie kan met paddo’s een gevaarlijk combinatie zijn, omdat het een overschot serotonine in de hersenen kan veroorzaken. Bespreek met een arts, of de medicijnen die jij gebruikt gecombineerd kunnen worden met paddo’s.

Hoe werken paddo’s en truffels in de hersenen?

De psychoactieve effecten komen van de psilocine en psilocybine. Als psylocybine wordt gegeten, wordt het omgezet in psilocine.  Deze stoffen lijken erg op de neurotransmitter serotonine, waardoor ze in de receptoren daarvoor passen, om vervolgens de cellen in de hersenen te activeren.

Verschillende studies hebben gevonden dat de algemene hersenactiviteit niet toeneemt, maar dat er wel een verhoogde connectiviteit tussen de verschillende hersengebieden waargenomen kan worden.


Meer lezen

Unity College Psychedelica

Bekijk ons Unity College: Psychedelica met Joost Breeksema van Stichting OPEN: