Paddo’s en truffels

Wat zijn paddo’s en truffels?

Paddo’s en truffels zijn tripmiddelen. Paddo’s (magic mushrooms, shrooms) zijn paddenstoelen die de stoffen psilocybine en/of psilocine bevatten. Truffels (sclerotia, tripknollen) kunnen dezelfde stoffen bevatten. Er zijn verschillende soorten paddo’s en truffels die verschillende hoeveelheden werkzame stof bevatten.


Effecten

Paddo’s en truffels zijn tripmiddelen.

Het effect van een middel wordt bepaald door eigenschappen van het middel zelf, maar ook door de set en setting van de gebruiker. Hier beschrijven we welke effecten paddo’s en truffels over het algemeen hebben.

Paddo’s en truffels zorgen ervoor dat je waarneming, je bewustzijn en ook je denkprocessen veranderen. Als je tript kan je je soms geweldig, zowat euforisch voelen. Anderen voelen zich misschien juist rustig en harmonisch. Het kan ook zijn dat je er angstig van wordt, of heel onzeker. Je zult merken dat je dingen kan zien die er niet zijn, om dat dingen er anders uitzien dan normaal. Een ander merkwaardig effect is dat je waarneming van tijd veranderd. Het kan zijn dat je tien minuten iets aan het doen bent, maar dat het voelt alsof je al een uur ermee bezig bent.

Deze pagina gaat over wat paddo’s en truffels doen bij een volledige dosis, dus eentje waarvan je gaat trippen. Naast een trip-dosis paddo’s of truffels, is het ook mogelijk om een “microdose” te nemen. De richtlijn voor een microdose is om maximaal één tiende (dus 10%) van een normale dosis te nemen. Voor paddo’s komt dit neer op tussen de 0.1g en 0.5g. Het is de bedoeling dat je van een microdose niet gaat trippen. Dus: geen visuele effecten, geen trippy gedachten.

Positieve effecten (negatieve) Bijwerkingen

Veranderde zintuigelijke waarneming

De manier waarop je je omgeving waarneemt verandert, dit kan voorkomen bij al je zintuigen. Hierdoor lijkt het soms alsof je omgeving anders is dan in de werkelijkheid. Meer info over trippen en hallucinaties vind je hier.

Misselijkheid/overgeven

Een onprettig en gespannen gevoel in de buik, waar je je heel naar door kan voelen. Misselijkheid gaat vaak vooraf aan braken.

Anders denken

Je legt sneller logische en onlogische verbanden in je hoofd. Maar het kan ook zijn dat je gedachten chaotisch en warrig worden. Het kan dus soms een positief effect zijn en soms een negatief.

Angst, paranoia en wanen

Angst, paranoia en wanen (bijv. het idee dat mensen over je praten).

Euforisch, verliefd gevoel

Dit middel kan zorgen voor een euforisch of verliefd gevoel. Je voelt je lekker en kunt dingen sneller als prettig ervaren.

Verwijde pupillen

Door een verhoogd noradrenaline niveau in het lichaam na het nemen van bepaalde drugs worden de pupillen groter. De pupilgrootte wordt door veel verschillende processen beïnvloed. Toename van noradrenaline speelt een rol in een aantal van die processen.

Gevoel van verbondenheid

Onder invloed van deze stof kan je een sterk gevoel van verbondenheid voelen met de wereld en de mensen om je heen.

Verhoging bloeddruk en hartslag

Als gevolg van het harder en sneller pompen van het hart, stijgt de bloeddruk met de hartslag mee.

Lachkick

Spontaan en oncontroleerbaar lachen, soms zonder dat er iets humoristisch voorafgaat.

Zweten

Als gevolg van de toegenomen stimulatie en om de temperatuurstijging tegen te gaan, zal de huid zweet afscheiden om de temperatuur weer op peil te brengen.

Stemmingsverandering

Je stemming kan veranderen door het gebruik van dit middel. Je kunt je anders gaan voelen dan normaal. Dit kan zowel positief als negatief werken.

Duizeligheid

Het gevoel iemand draait, of dat de wereld om iemand heen draait. Dit verstoort het evenwicht.

Verandering in tijdsperceptie

Het verloop van tijd kan voor je gevoel veranderen bij drugsgebruik. Sommige stukken van de avond vliegen voorbij en sommige delen gaan een stuk trager. Wanneer je lekker in je vel zit, kan het fijn zijn dat het gevoel niet lijkt op te houden. Maar wanneer jij je niet prettig voelt, is dit een stuk minder fijn. Dit effect kan dus beide kanten op werken.

Intensere beleving van muziek

Muziek kan luider of intenser ervaren worden. Zo kan het voelen alsof je helemaal ‘opgaat’ in de muziek of dat je de lage tonen uit de muziek heftiger door je lichaam voelt gaan.

Intensere beleving van aanraking

Je kan een intensere beleving van aanraking ervaren. Fysiek/lichamelijk contact met andere mensen voelt anders of heftiger dan normaal. Zo kan een knuffel geven aan iemand anders erg prettig zijn. Ook kan het voorkomen dat je liever geen aanraking meer wilt van anderen omdat dit te intens kan zijn. Dit effect kan dus zowel positief als negatief werken.

Spirituele ervaring

Deze drug kan een spirituele ervaring te weeg brengen. Dit kan ervaren worden als een bijzondere ‘flow’ waar je in terecht komt. Hierdoor zie je de wereld of jezelf op een andere manier en kun je nieuwe inzichten krijgen.


Dosering en gebruikswijze

Over het algemeen worden paddo’s en truffels oraal (= door de mond) ingenomen. Je kan ze in principe gewoon opeten, maar de smaak ervan is vies, zurig en nootachtig. Daarom kiezen veel mensen ervoor om er thee van te zetten, een soep mee te maken of het in een chocolaatje op te eten. Om met paddo’s te bakken is niet zo handig: bij hogere temperaturen, zoals in de oven, verliezen ze aan werkzame stof. Het is ook mogelijk om de paddo’s te roken, als die goed gedroogd zijn. Het effect hiervan is wel minder dan wanneer ze gegeten worden.

Een trip kan je niet direct stoppen, begin daarom liever met een lage dosis en bouw deze op als je sterkere effecten wilt ervaren. Je kunt het beste 2-3 uur voor de trip niet eten. Hoe minder je van te voren eet, hoe eerder het effect merkbaar is, zo is dat iets beter doseren. Neem niet bij als je je niet goed voelt. Neem de eerste keer altijd een lage dosis om te voelen of je de effecten prettig vindt en hoe gevoelig je bent. Je kan beter niet in een keer een hele grote dosis nemen, je weet dan pas een uur later hoe sterk het effect is.

Voor de dosering is het belangrijk om eerst het verschil te weten tussen verse paddo’s en gedroogde paddo’s. Gedroogde paddo’s bevatten namelijk veel minder water dan verse paddo’s, en zijn daarom sterker. Per paddo verschilt de hoeveelheid psilocybine of psilocine, het is dus altijd lastig om de dosis te bepalen.

Meestal wordt 15-30 gram verse Psilocybe cubensis (Mexicaanse) genomen, wat overeenkomt met 1,5 – 3 gram gedroogde paddo’s of 10-30 milligram psilocybine (0,6-1% psilocybine per gram gedroogde paddenstoelen). Dit is een dosering voor een stevige trip. Wil je een wat rustigere trip of gebruik je voor het eerst, neem dan wat minder, bijvoorbeeld 7 gram (vers gewicht van de Psilocybe cubensis).
Bij truffels ligt de dosering voor een normale trip rond de 5 tot 9 gram en een sterkere trip begint tussen de 10 en 15 gram.


Werkingsduur

De effecten van paddo’s en truffels merk je na ongeveer 20 tot 40 minuten. Als je vlak ervoor nog veel hebt gegeten kan het effect soms nog langzamer opkomen. Na 1 tot anderhalf uur na inname voel je de piek van het effect, waarna het langzaam af bouwt. De effecten voel je meestal in golven, soms heviger en soms weer minder hevig. Blowen kan ervoor zorgen dat je onverwacht weer diep in je trip beland, dus combineer die twee beter niet.


Risico’s

Er zijn weinig lichamelijke risico’s van psilocine bekend. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat psilocine hersenschade veroorzaakt. Er is echter nog maar weinig onderzoek naar gedaan. Dus dat er nog geen hersenschade is gevonden wil niet zeggen dat het niet voorkomt.

Psilocine en psilocybine zijn niet lichamelijk verslavend. Ook is het risico op geestelijke verslaving niet groot: dit komt onder andere omdat er sterke tolerantie opgebouwd wordt. Dit houdt in dat de dagen na gebruik, als je opnieuw paddo’s in zou nemen, ze een drastisch verminderde werking hebben.

Risico’s op korte termijn

Triggeren (drugs-) psychose

Door veel en vaak te gebruiken kan de gevoeligheid voor het ontwikkelen van een psychose toenemen. Als je in een psychose terecht komt heb je last van waanideeën, hallucinaties en kun je heel angstig worden. Je bent dan de grip op de realiteit kwijt. Je weet niet meer of iets echt is of dat je het gedacht hebt bijvoorbeeld. Ook is je gedrag en denken vaak chaotisch.

Het is nog onduidelijk of dit alleen kan worden getriggerd bij mensen die hier al aanleg voor hebben, of dat regelmatig druggebruik en ongezonde leefstijl (weinig slapen bijvoorbeeld) op zichzelf een psychose kan opwekken.

Dagen achter elkaar gebruiken zonder te slapen, te rusten en te eten zorgt voor uitputting van je lichaam en hierdoor ligt een psychose op de loer. Mocht iemand in je omgeving psychotisch en angstig reageren? Help diegene dan door even stil te leggen waar jullie mee bezig waren (muziek, TV even uit) en een andere setting op te zoeken waar diegene rust krijgt. Spreek rustig, blijf begripvol en ga zo nodig even samen naar buiten. Ontken of bevestig eventuele wanen niet en mocht het niet beter worden, bel dan de huisartsenpost. Die zijn er om je te helpen en kunnen zo nodig consulteren of een recept uitschrijven of op andere wijze zorg verlenen.

Lees meer over psychoses in dit artikel.

Bad trip

Het kan gebeuren dat je wordt overweldigd door de intensiteit van de  ervaring. Zo’n ervaring kan zeker voor onervaren gebruikers beangstigend zijn, en wordt een ‘bad trip’ genoemd. Een bad trip uit zich bijvoorbeeld in verwardheid als gevolg van een te hoge dosis, maar kan ook ontstaan doordat iemand zijn/haar gedachten niet meer onder controle heeft.

In zo’n situatie is het belangrijk de persoon op zijn of haar gemak te stellen. Maak duidelijk dat de situatie waarin diegene zich bevindt een gevolg is van een effect van de drug en dat het over korte tijd weer goed zal gaan.

Gun de persoon in kwestie zoveel mogelijk rust, het liefst in een vertrouwde omgeving. Het accepteren van de toestand is vaak de eerste stap die iemand dient te maken om de trip in rustiger vaarwater uit te zitten. Het gebruik van tripmiddelen op een moment dat je je niet helemaal lekker voelt, of als je in een onbekende of drukke omgeving bent, vergroot de kans op nare ervaringen tijdens de trip en is dus af te raden.

Lees meer over bad trips

Verkeerde paddenstoelen eten

Sommige paddenstoelen die op paddo’s lijken kunnen giftig zijn! Zelf op zoek gaan naar paddo’s of truffels in de natuur is afgeraden. Het kan behoorlijk moeilijk is de verschillende soorten te onderscheiden.

Risico’s op lange termijn

Geestelijke verslaving

Geestelijke verslaving houdt in dat je denkt niet meer zonder een middel te kunnen.

Je kan wel in één keer stoppen, zonder dat je lichaam daar problemen mee krijgt.

Hallucinogen Persisting Perception Disorder (HPPD)

HPPD is een aandoening waarbij iemand flashbacks heeft naar eerder beleefde hallucinaties of vertekeningen uit een psychedelische trip. Lees meer over visual snow, HPPD, depersonalisatie en derealisatie.


Combinatiegebruik

Het combineren van verschillende soorten drugs kan riskant en onvoorspelbaar zijn. Als je medicijnen combineert, kan je een hoger risico op gezondheidsproblemen hebben. In de volgende paragrafen lees je over de effecten en risico’s van een aantal veel voorkomende combinaties en ook enkele die extra gevaarlijk kunnen zijn. Zie ook het thema drugs combineren.

Tripmiddelen en alcohol

Door het tripmiddel heb je energie en verdwijnt je vermoeidheid. Daardoor kan het zijn dat je de verdovende effecten van de alcohol minder voelt en je de neiging krijgt om meer alcohol te drinken. Pas hiervoor op, want dit kan voor een extra grote kater zorgen. Drink dus tijdens het trippen geen alcohol of maak vooraf een afspraak met jezelf of je vrienden hoeveel glazen alcohol je maximaal wilt drinken. Daarmee voorkom je de volgende dag hoofdpijn en het is beter voor je gezondheid!

Ook kan het de trip vager maken. Je hebt minder controle over de trip door de alcohol. Dit geeft een grotere kans op een moeilijke ervaring. Je bent ontremd door de alcohol. Het kan zijn dat je dan dingen gaat doen die dom of gevaarlijk zijn. Helemaal als je dan door het tripmiddel ook niet meer logisch kan nadenken, kan dat tot gevaarlijke of vervelende situaties leiden.

Benzodiazepinen en tripmiddelen

Een benzodiazepine kan als een goede oplossing klinken als iemand een moeilijke ervaring heeft op een tripmiddel. Lees daar hier meer over. In de beste situatie los je het echter op een andere manier. Zie ook dit artikel.

 • Aanhoudende bad trip? Probeer er eerst zelf uit te komen, door bijvoorbeeld met mensen in je omgeving te praten, of door van omgeving te veranderen.
 • Lukt dit allemaal niet? En blijf je bang of angstig? Dan is het mogelijk om een benzodiazepine te nemen, omdat dit de angst remt. Bijvoorbeeld oxazepam (Seresta), en voor langdurige angstremming diazepam (Valium).
 • Let wel op: je trip wordt minder, je wordt minder angstig, maar het tripmiddel werkt in principe wel door. Alleen heb je een minder angstige/heftige beleving van je trip.
 • Heb je een bad trip gehad? Ga dan na waar dit aan heeft gelegen. Was het je omgeving, je vrienden of zijn er dingen in je leven die op dit moment niet lekker gaan, waardoor je trip negatief is verlopen. Van een bad trip kun je leren en dit leereffect ga je tegen door benzodiazepinen te gebruiken. Maak er dan ook geen gewoonte van om te makkelijk een benzodiazepine te gebruiken om je trip te controleren/jezelf uit te schakelen.

Cannabis en tripmiddelen

Als je gaat blowen tijdens een trip kan dat voor een heftigere trip zorgen. Hou daar rekening mee. Er zijn gebruikers die op een later moment hebben ervaren dat ze tijdens het blowen bepaalde tripeffecten opnieuw beleefden, als een soort levendige herinnering aan een eerdere ervaring. Dit kan heel angstig en verwarrend zijn. Mocht je dat ervaren dan raden we je aan te stoppen met blowen.
Het kan de trip ook ineens een andere wending geven, wat verkeerd uit kan pakken. Denk dus na voordat je gaat blowen of het de ervaring wel beter maakt.

Lachgas en tripmiddelen

Als je aan het trippen bent en je neemt lachgas, dan kan dat voor hele heftige effecten zorgen. Dat kan leuk zijn, maar het kan ook zo intens zijn dat je er van schrikt. Zorg er voor dat als je besluit om te combineren, je er de tijd en ruimte voor neemt. Zoek een rustig plekje en ga zitten of liggen.


Unity Tips

Alle tripmiddelen zijn riskant vanwege de kans op een bad trip en op het versterken van psychische problemen. Als je toch wilt gebruiken kun je de risico’s beperken door:

 • Zorg dat je je trip goed voorbereid, denk na over waar je je prettig voelt. Meestal is dit in een vertrouwde omgeving met vertrouwde mensen. Of ergens in de natuur bij een huisje.
 • Als je voor het eerst gaat gebruiken neem dat een kleine dosis. Zo kan je eerst aankijken of je het effect prettig vindt.
 • Gebruik alleen als je goed in je in goede geestelijke en lichamelijke conditie bent: als je lekker in je vel zit, vergroot je de kans dat je een fijne ervaring zult hebben.
 • Paddo’s en truffels zijn geen partydrugs, de meeste mensen ervaren een paddotrip op een feest als overweldigend en verwarrend.
 • Het is fijn om wat te drinken, of fruit bij de hand te hebben. Je kan een droge mond krijgen van psilocybine.
 • Ook andere makkelijk en gezond eten is fijn om bij de hand te hebben. Je kan honger krijgen maar het als een grote opgave voelen om eten te bereiden.
 • Als je de effecten te sterk of onaangenaam vindt, kan het ook helpen om iets te eten. Dit geeft je lichaam en geest weer wat meer energie, en kan dit kan de effecten een beetje drukken. Ook kan je een zoet drankje, dextrose of vitamine C proberen.
 • Zorg dat je niet met een volle maag aan paddo’s begint. Het effect kan dat heel lang duren voordat het zich manifesteert en daardoor is het nog lastiger doseren.
 • Paddo’s met psilocybine lijken erg op vele andere soorten paddenstoelen die heel giftig zijn. Probeer ze niet zelf te plukken in het wild!
 • Het kan fijn zijn om een ‘tripsitter’ te hebben bij je trip: iemand die nuchter is, en die helder na kan denken die je vertrouwt. Diegene kan je dan steun geven in je trip, en je helpen als dat nodig is.
 • Als je je alsnog onaangenaam voelt tijdens de trip, vecht dan niet tegen deze gevoelens, maar laat je meedrijven door de flow van de trip en probeer te accepteren dat de trips zijn ups en downs heeft. Door het los te laten, voorkom je dat je nog angstiger wordt.
 • Combineer paddo’s en truffels niet met andere drugs, medicijnen of alcohol. Vooral cannabis kan de werking van tripmiddelen erg versterken en verlengen, pas hier dus heel goed mee op!
 • Zorg dat je de dag na je trip vrij hebt, om de ervaring rustig te kunnen verwerken.
 • Neem niet deel aan het verkeer als je tript, en ook niet de dag daarna, je kan nog erg lang loom en ongeconcentreerd zijn.

Wat zijn de Unitytips bij gebruik van een middel?

 • Neem bij de eerste keer dat je een middel gebruikt een kleine dosis om te kijken hoe jouw lichaam reageert op het middel.
 • Gebruik alleen als je je goed voelt.
 • Gebruik alleen voor je plezier, niet om symptomen zoals bijvoorbeeld vermoeidheid tegen te gaan.
 • Gebruik niet als je psychische klachten hebt (gehad), of psychische klachten (zoals depressie) in je familie voorkomen.
 • Test vooraf je drugs bij een testservice.
 • Zorg voor een goede set en setting.
 • Gebruik met mate. Houd bij hoeveel je gebruikt.
 • Spreek duidelijk met jezelf af hoeveel je maximaal wil gebruiken op een avond.
 • Combineer niet met andere middelen of medicijnen.
 • Neem geen deel aan het verkeer.
 • Voorkom infectieziekten. Gebruik je eigen snuifbuis en deel deze niet met anderen.
 • Spoel na snuiven je neus na afloop goed met lauw zout water, bijvoorbeeld door een neusspray of neusdouche te gebruiken.
 • Voel jij, of voelt een van je vrienden zich niet lekker? Hou elkaar in de gaten, zorg voor elkaar en ga (als die er is) even langs de EHBO.
 • Bel 112 bij een levensbedreigende situatie.
 • Eet gezond voor en na drugsgebruik. Vooral veel anti-oxidanten en vitaminen (blauwe bessen, frambozen, bramen, druiven, rozijnen, sinaasappels, kiwi, broccoli). Dit is misschien wel de belangrijkste tip! Het is soms moeilijk om te eten tijdens en na drugsgebruik, maar probeer het toch. Goed eten vermindert duidelijk de kater! Als je geen vast voedsel binnenkrijgt, denk dan aan sappen, drinkontbijt, smoothies.

FAQ


Meer lezen

Unity College Psychedelica

Bekijk ons Unity College: Psychedelica met Joost Breeksema van Stichting OPEN:


Relevante artikelen over Paddo's en truffels