XTC


Wat is XTC?

MDMA (3,4-methyleendioxymethamfetamine) is de chemische naam van de werkzame stof in XTC-pillen. Wanneer we het over XTC hebben, hebben we het dus ook over MDMA en andersom. MDMA behoort tot de familie van de amfetamine, maar heeft naast de oppeppende werking ook een bewustzijnsveranderend effect. Dat bewustzijnsveranderende effect uit zich in een verliefd, empathogeen gevoel met veel behoefte aan contact met anderen. MDMA wordt op de markt gebracht in de vorm van pillen, poeder en kristallen.


Effecten van XTC

Het effect van een middel wordt bepaald door eigenschappen van het middel zelf, maar ook door de set en setting van de gebruiker. Hier beschrijven we welke effecten MDMA over het algemeen heeft.

MDMA heeft eigenlijk twee effecten, een oppeppend en een entactogeen effect. Het oppeppende effect lijkt op dat van speed, alleen zwakker. Je voelt je wakker, scherp en hebt het idee dat je heel snel kunt nadenken. Het entactogene effect valt te omschrijven als een ontspannen gevoel, je voelt je open en verbonden met anderen.

Let op: pillen of poeders die als MDMA worden verkocht, kunnen andere stoffen bevatten. Dan kan het effect anders zijn dan wordt

Positieve effecten (negatieve) Bijwerkingen

Euforisch, verliefd gevoel

Euforisch, verliefd gevoel

Verminderd concentratievermogen

Minder goed kunnen concentreren / aandachtsstoonissen

Verhoogd empathie

Vergeetachtigheid

Vergeetachtigheid / Op korte termijn, niet meer herinneren van gebeurtenissen kort na inname

Entactogeen

Sterk gevoel van verbondenheid.

Behoefte aan contact, praten en intimiteit

Behoefte aan contact, praten en intimiteit

Angst, paranoia en wanen

Angst, paranoia en wanen (bijv. het idee dat mensen over je praten)

Energiek gevoel

Energiek gevoel

Tintelingen

Tintelingen in het lichaam.

Alertheid

Verminderde eetlust

Verminderde eetlust

Intensere beleving van muziek

Verhoging bloeddruk en hartslag

Verhoging bloeddruk en hartslag

Verhoging lichaamstemperatuur

Verhoging lichaamstemperatuur

Moeite met plassen

Je lichaam geeft heel veel antidiuretisch hormoon (ADH) af waardoor je meer vocht vasthoud in je lichaam. Ook staat er meer spanning op je spieren in je urinewegen waardoor ontspannen (en dus plassen) moeilijker wordt.

Droge mond

Droge mond

Verwijde pupillen

Toegenomen spierspanning

Gespannen spieren en kaken (op je tong of wang bijten)

Gespannen kaken

Hierdoor worden de tanden stevig op elkaar gedrukt en kan er in tong en/of kaken gebeten worden.

Moeite met slapen

De zogenaamde plafonddienst.

Nystagmus

Snel heen- en- weer bewegende ogen. Hierdoor heb je vaak moeite met lezen.

Misselijkheid/overgeven

Misselijkheid/overgeven

Zweten

Zweten

Nystagmus

Snel heen- en- weer bewegende ogen. Hierdoor heb je vaak moeite met lezen.


Dosering en gebruikswijze van XTC

MDMA komt op de markt voor als pil, poeder, kristallen en in capsules. In mindere mate zijn ook drankjes op de markt geweest waar MDMA in opgelost was (Blue69).

XTC-pil

MDMA wordt meestal geslikt als pil. Sommige gebruikers nemen een hele pil in één keer, anderen breken deze in ‘halfjes’ of ‘kwartjes’. Omdat pillen nooit gelijke hoeveelheden werkzame stof bevatten weet je nooit hoeveel je binnen krijgt met hele, halve of kwartjes.

Vanaf 2011 is de hoeveelheid MDMA in XTC-pillen enorm toegenomen. Voor 2009 bevatte een XTC-pil ongeveer 80 mg. In 2013 is dat gemiddelde al bijna twee keer zo hoog, namelijk bijna 140 mg. Uitschieters van 180 mg of meer per pil zijn geen uitzondering meer. Meer MDMA voor hetzelfde geld klinkt goed. Maar door deze enorme sterke pillen nemen de risico’s ook enorm toe. Het is moeilijker om een goede dosering te nemen en je neemt dus snel meer dan je eigenlijk van plan was. Nieuwe gebruikers kunnen het idee hebben dat die hoge doseringen normaal zijn. Onervaren gebruikers kunnen dan in vervelende situaties terecht komen als ze denken dat een pil 1 dosering is. We vermoeden dat de drukte op de EHBO op grote feesten voornamelijk door de toename van de hoeveelheid MDMA in XTC-pillen komt. Laat je pillen daarom altijd testen!

Check de infographic ‘Sterkte van XTC-pillen door de jaren heen’ van Drugsinfoteam.

MDMA-poeder

In het geval van poeder of kristallen nemen gebruikers kleine ‘likjes’ poeder en bouwen zo langzaam hun dosis op, of stoppen het poeder in een capsule of rollen het in een vloeitje (een MDMA bommetje) om het door te slikken. Soms lossen gebruikers een dosis poeder op in hun drankje. MDMA-poeder wordt ook wel eens gesnoven en (zelden) gerookt. MDMA heeft een negatieve invloed op het glazuur van tanden en kiezen; door het op te lossen in een drankje of likjes te nemen vergroot je de kans op schade aan je gebit.

Ook MDMA in poedervorm kan zeer in sterkte verschillen en is mogelijk versneden. Laat dus ook je poeder testen!

Een MDMA-pil (als die alleen MDMA als werkzame stof bevat) en zuivere MDMA-poeder zijn dus twee verschillende verschijningsvormen van hetzelfde middel!

Rectaal of snuiven (nasaal)

MDMA kan ook rectaal (via de anus) toegediend worden (bijvoorbeeld als poeder in een capsule). Dit geeft sneller effect dan slikken en je hebt een lagere dosis nodig. Snuiven is ook mogelijk maar bijzonder pijnlijk. Net als rectale toediening komt het effect dan sneller opzetten en is een lagere dosis nodig. Beide vormen van toediening komen bijzonder weinig voor.

Dosering

MDMA pillen komen voor in vele kleurtjes met verschillende logo’s. Aan de buitenkant kun je niet zien wat de inhoud van een pil is, dus hoeveel werkzame stof erin zit of welke andere stoffen er in een pil zitten. Om zeker te weten wat je slikt moet je de pil laten testen bij een testservice.

Alle drugsmonsters die landelijk ingeleverd worden bij testcentra komen bij het DIMS (Drugs Informatie Monitoring Systeem) terecht. Het DIMS heeft hierdoor goed zicht op de vervuiling van drugs en kan op deze manier gericht waarschuwen.
Op de website van het DIMS is een lijst te vinden met de meest recente (extra) riskante pillen. Extra riskant, omdat het gebruik van drugs op zich al riskant is.
Op de lijst staat een pil vermeld met het logo, de kleur en de datum wanneer deze pil bij het DIMS is binnengekomen.
Hier is de lijst te bekijken.

De dosis MDMA in pillen kan erg variëren. Zo bevatten sommige pillen bijna niets en andere drie keer een normale dosis. Bovendien zijn er MDMA pillen op de markt die er precies hetzelfde uit zien als pillen waar MDMA in zit maar toch een andere inhoud bevatten, zoals PM(M)A of mCPP. Dit zijn stoffen die schadelijker kunnen zijn dan MDMA of vervelende bijwerkingen met zich mee brengen. MDMA poeder en kristallen kun je ook bij de testservice laten testen. Bij pillen krijg je een uitslag in aantal milligrammen werkzame stof(fen) en bij poeders en kristallen krijg je uitslag in percentages werkzame stof(fen).

Bij slikken ligt een recreatieve dosis  tussen 1 en 1,5 mg MDMA per kilo lichaamsgewicht per gelegenheid (maximaal een keer per 6 tot 8 weken). Voor iemand van 60 kg ligt een recreatieve dosis, dus tussen 60 en 90 mg MDMA voor een hele avond. Neem je meer dan zullen over het algemeen vooral de ongewenste effecten toenemen, zoals stijve kaken, vergeetachtigheid, verwarring en misselijkheid. Het gebruik van MDMA is nooit zonder risico, maar door je aan deze richtlijn te houden kun je de bijwerkingen en risico’s zo veel mogelijk beperken.

Doseringen bij slikken
Gemiddelde dosis 1 mg / kg lichaamsgewicht (vrouw), 1 – 1.5 mg / kg lichaamsgewicht (man)

Werkingsduur van XTC

Zo’n 20-60 minuten na MDMA-inname merk je de eerste effecten; tintelingen door je hele lichaam, een warme gloed en een snel opkomend euforisch (verliefd) gevoel. De effecten worden snel sterker en dat voelt alsof je pil (of poeder) ‘in slaat’. Dat duurt meestal een minuut of vijf en het kan zijn dat je dan misselijk wordt en moet overgeven. Na ongeveer 2 uur beginnen de effecten af te nemen en na zo’n vier tot zes uur voelen de meeste mensen zich weer redelijk ‘nuchter’.

Veel gebruikers kiezen ervoor om ‘bij te nemen’ omdat ze de eerste sterke roes vast willen houden. Dat heeft alleen niet zo veel zin. Het gevoel van de eerste dosis van die avond krijg je niet meer terug en de lichamelijke bijwerkingen nemen alleen maar toe, zoals een droge mond, gespannen spieren en tanden knarsen. Dat is vaak het moment waarop mensen denken dat er (veel) speed in hun pillen zit.


Risico’s van XTC

Ernstige acute gezondheidsincidenten komen weinig voor, maar kunnen wel een dodelijke afloop hebben. Ernstige problemen of overlijden door MDMA gebruik zijn meestal het gevolg van de combinatie van de farmacologische eigenschappen van MDMA en de omstandigheden waarin het middel gebruikt wordt (omgevingstemperatuur, waterinname, lichamelijke activiteit en ander drugsgebruik, waaronder alcohol).

Risico’s op korte termijn 

Oververhitting

Oververhitting (hyperthermie) kan optreden wanneer je lichaamstemperatuur teveel stijgt. Wanneer je in een warme, drukke omgeving je drugs gebruikt (zoals een club of party of in de zon op een festival) loopt je lichaamstemperatuur nog verder op. Als je dan ook nog een lange tijd achter elkaar hard staat te dansen, kan oververhitting optreden.

Symptomen van een beginnende oververhitting;

 • Hoofdpijn
 • Verwardheid
 • Stijve spieren
 • Duizeligheid

Dit zijn allemaal symptomen die ook onder de ‘normale’ bijwerkingen van een drug kunnen vallen. Als de lichaamstemperatuur niet daalt kunnen de volgende symptomen optreden:

 • Rillen
 • Snelle hartslag
 • Bleek uiterlijk
 • Verminderd bewustzijn
 • Misselijkheid
 • Braken

Stijgt de lichaamstemperatuur tot 40-41 graden Celsius dan is de situatie levensbedreigend:

 • Afbraak van spierweefsel
 • Bloedstolling door het hele lichaam
 • Verslechterd functioneren van nieren en lever
 • Epileptische aanvallen

Oververhitting kan, afhankelijk van de omstandigheden, soms ook optreden bij ‘normale’ doseringen van een drug.

Oververhitting is zeer gevaarlijk en moeilijk te behandelen. Het zoeken van afkoeling, het nemen van rust en het drinken van voldoende water (maximaal één glas per uur) is nodig om oververhitting te voorkomen. Zweten is ook een belangrijke manier om af te koelen: door het verdampen van het laagje zweet op je huid koelt je huid af. Maar als de luchtvochtigheid heel hoog is (wanneer de druppels van het plafond vallen) kan het zweet veel minder goed verdampen en daardoor kan je lichaam niet goed afkoelen.

Watervergiftiging

Omdat oververhitting één van de meest ernstige acute risico’s is van MDMA gebruik weten veel mensen die MDMA gebruiken dat ze ‘voldoende water moeten drinken’. Sommige mensen hebben het zo opgevat dat je ‘heel veel water moet drinken’ als je MDMA gebruikt. Helaas zijn er echter gevallen bekend waarin MDMA gebruikers zijn overleden aan het drinken van ‘teveel’ water; een watervergiftiging.

Als je heel veel water drinkt zorgt dat voor een toename van het bloedvolume en een verlaging van de concentratie zouten (natrium) in je bloed. MDMA zorgt er ook nog eens voor dat je nieren minder water uitscheiden via de urine (je kunt moeilijk of niet plassen). Bovendien heb je door de MDMA meestal geen honger en kun je door de verlaagde speekselproductie moeilijk eten. Dat zorgt ervoor dat je ook geen zouten (natrium) binnenkrijgt. Door die lage concentratie natrium vloeit water van het bloed de hersencellen in, waardoor deze opzwellen. Als je hersencellen opzwellen, dan noemen we dat een hersenoedeem. Omdat je schedel natuurlijk niet mee kan geven ontstaat er een verhoogde druk in de schedel en dat kan leiden tot infarcten, coma en uiteindelijk de dood. De belangrijkste manier om watervergiftiging te voorkomen is niet te veel water te drinken.

Symptomen van een watervergiftiging zijn:

 • Misselijkheid
 • Overgeven
 • Hoofdpijn
 • Angst
 • Algehele malaise
 • Later kunnen optreden:
 • Epileptische aanvallen
 • Verminderd bewustzijn
 • Coma

We hebben in 2015 dit filmpje gemaakt waarin je precies kunt zien hoe watervergiftiging werkt in je lichaam en hoe je het kunt voorkomen.

Hieronder een video waarin toxicoloog Raymond Niesink van het Trimbos-instituut uitgebreid uitlegt hoe het komt dat je na XTC gebruik een watervergiftiging kunt oplopen. In circa 40 minuten vertelt hij over de waterhuishouding in het lichaam, het effect van XTC hierop en verschillen tussen mannen en vrouwen.

Serotoninesyndroom

Het serotonine syndroom wordt veroorzaakt door een te hoog serotonine gehalte in het centrale zenuwstelsel. Serotonine is een boodschapperstof (neurotransmitter) die in de hersenen werkt op emoties, seksuele functies en honger en dorst.

Ecstasy, amfetamine (speed), cocaïne, LSD, een aantal farmaceutische middelen, zoals antidepressiva en sommige natuurlijke voedingssupplementen beïnvloeden het serotoninegehalte en zijn gelinkt aan het serotonine-syndroom.

Wat voor effect het serotonine syndroom heeft op mensen is afhankelijk van welke middelen en de hoeveelheid middelen zij gebruikt hebben. Niet iedereen ervaart serieuze symptomen, maar soms kunnen de effecten onvoorspelbaar en zelfs levensbedreigend zijn.

Wat verhoogt de kans op het serotonine Syndroom?

 • Het gebruik van grote hoeveelheden ecstasy, of het combineren van ecstasy met amfetamine (speed), cocaïne, of andere drugs kan de kans vergroten op het serotonine Syndroom.
 • Het combineren van ecstasy met AD(H)D medicijnen (dexamfetamine, Ritalin) of L-tryptophaan vergroot de kans op het serotonine syndroom.
 • Het combineren van ecstasy met antidepressiva, MAO-remmers en SSRI´s, vergroot de kans op serotonine syndroom en is levensgevaarlijk!

De vroege, milde tekenen van het serotonine-syndroom zijn gelijk aan de reacties die sommige mensen hebben wanneer ze middelen als ecstasy gebruiken of als ze gewoon lang achter elkaar hebben staan dansen. We hebben het bijvoorbeeld over zweten, opgewonden zijn, grote pupillen, rillen, snelle hartslag en snelle ademhaling. Voor de meeste mensen zijn deze klachten niet al te ernstig.

Mocht je iemand zien met de volgende tekenen, dan is het beslist noodzakelijk om medische hulp te zoeken. Dit zijn namelijk serieuze symptomen van het serotonine syndroom:

 • Koorts
 • Onrustig/gejaagdheid
 • Angst/Verwarring
 • Ongewone, krampachtige spierkrampen in armen en/of benen
 • Stijve spieren

Verhoogde kans hartritmestoornissen, hartinfarct en hersenbloedingen

Epileptische aanval

Het gebruiken van deze drug vergoot de kans op een epileptische aanval als je daar gevoelig voor bent

Ernstige acute verwardheid (opwindingsdelier)

Een acute opwindingstoestand wordt ook wel een opwindingsdelier genoemd, en betreft een staat van zijn die meestal wordt veroorzaakt door teveel drank- of drugsgebruik. De acute opwindingstoestand is een levensbedreigende situatie waarbij tijdig door professionele hulpverleners moet worden ingegrepen. Je kunt het herkennen doordat iemand zich motorisch heel onrustig en agressief gedraagt. Het slachtoffer slaat om zich heen en laat zich niet kalmeren. De agressie is niet gericht, maar in het wilde weg. Vaak lukt het niet om contact te maken met het slachtoffer. Het slachtoffer vecht door, zelfs wanneer hij overmeesterd is door politie en beveiliging.

Omdat iemand zich zo gedraagt, is het best voor te stellen dat security of hulpverleners iemand willen overmeesteren door diegene neer te drukken of vast te houden (fixatie). Dit is echter gevaarlijk en kan leiden tot de dood. Op het moment dat je iemand met een opwindingsdelier tegenhoudt gaat de persoon zich alleen maar harder verzetten waardoor de hartslag/bloeddruk blijven stijgen.

Leverschade

Dinsdagdip

Na het gebruik van een drug kan er een dip optreden. Je voelt je moe, depressief, verdrietig, lusteloos, overgevoelig en leeg. Hoe erg de dinsdagdip is verschilt erg per persoon. Maar gebruikers rapporteren vaak wel dingen als vermoeidheid en een slecht humeur de dagen na gebruik. Het is onduidelijk wat precies de dip bij een drug veroorzaakt. Maar een hoge dosis, combigebruik en dansen in combinatie met weinig eten en niet of nauwelijks slapen spelen zeker een grote rol.

Risico’s op lange termijn

Hersenschade

Verslechterd geheugen

Na langdurig gebruik kan het geheugen verslechteren. Wanneer mensen stoppen met het gebruik treedt er mogelijk een verbetering op van het geheugen. Het is niet duidelijk of het geheugen geheel terugkomt op het oude niveau.

Alcohol en geheugen

Drinken heeft invloed op alle hersenfuncties. Na het drinken van 1 à 2 glazen werken de hersenen al minder goed dan normaal. Als je langdurig gemiddeld meer dan 25 glazen alcohol per week drinkt, loop je risico op hersenbeschadiging. Je geheugen gaat achteruit, het denken wordt vertraagd en je kunt je minder goed aanpassen aan nieuwe situaties. De hersenen werken niet alleen minder goed, ook het volume van de hersenen kan bij overmatige drinkers met wel 15% krimpen.

Verhoogde kans hartritmestoornissen, hartinfarct en hersenbloedingen

Oververmoeidheid en slapeloosheid

Verminderde weerstand

Verminderde conditie

Gewichtsverlies

Psychische klachten

Er kunnen psychische klachten ontstaan of al aanwezige psychische klachten kunnen verergeren. Je somber of angstig voelen, niet lekker in je vel zitten en slechte concentratie.

Ongezonde tanden en tandvlees

Gebruikt van deze drug heeft een negatieve invloed op je gebit. Je tanden kunnen verkleuren, maar ook wordt de kans op ontstekingen of gaatjes groter.

Hersenschade

Bij dieren is aangetoond dat MDMA schade kan toebrengen aan bepaalde hersencellen. Bij erg zware MDMA gebruikers zien we een gelijkwaardige schade. Het is nog niet duidelijk wát die schade betekent en of de schade zich (volledig) kan herstellen.

Als je een paar jaar lang ieder weekend 2 pillen gebruikt, zien we dat dit negatieve effecten op je geheugen heeft. Die negatieve effecten zijn nog niet verdwenen als je na dit heftige gebruik een jaar lang gestopt bent.

MDMA is dus een stof die daadwerkelijk schade kan toebrengen aan bepaalde hersencellen, we weten alleen niet precies bij welke dosis dit bij de mens gebeurt. Daarom is het erg belangrijk om extra voorzichtig te zijn!

De Unity-norm is: niet vaker dan eens in de 6-8 weken en dan niet meer dan 1-1,5 mg MDMA per kg lichaamsgewicht . Als je ieder weekend MDMA gebruikt, kom je in ieder geval in de gevarenzone! Daarom raadt Unity af om ieder weekend te gebruiken.

Bij proefdieren nam de hersenschade toe naarmate de temperatuur hoger was. Zorg er dus voor dat je steeds voldoende afkoelt: regelmatig even uitrusten, geen warme kleren dragen (zoals truien, sjaals, mutsen of petjes), regelmatig fris of water drinken. Een glas water of fris per uur is voldoende.

Lees ook: Wat doet XTC-gebruik met je geheugen?

Depressiviteit

Bij sommige hevige MDMA-gebruikers kan depressiviteit ontstaan. Er is een relatie tussen hoe vaak en veel MDMA je gebruikt en hoe groot de kans is dat je je depressief gaat voelen. Als je gevoelig bent voor depressie, pas dan op met MDMA!

Gebitschade

Als je vaak MDMA gebruikt kan je gebit eronder lijden. Dit komt doordat je je tanden stevig op elkaar klemt of gaat tandenknarsen, wat extra druk en dus slijtage kan veroorzaken. Omdat MDMA de speekselaanmaak vermindert, krijgen bacteriën eerder kans te vermenigvuldigen, waardoor je tandvlees makkelijk kan gaan ontsteken. Dit, in combinatie met het drinken van zoete drankjes en eventueel overgeven, is slecht voor je tanden. Gebruik suikervrije kauwgom (of speciale kauwgom voor je tanden) en verzorg je gebit goed. Zorg tevens dat de MDMA niet in contact komt met je tanden. Na het feesten kun je je tanden poetsen, maar zorg er wel voor dat je poetst met tandpasta die fluoride bevat.

Verslaving

Van MDMA kun je geestelijk afhankelijk worden. Dat uit zich voornamelijk in het niet meer leuk vinden om naar een feest te gaan zonder MDMA te gebruiken of dat je het heel moeilijk vindt om nee te zeggen als je eigenlijk van plan bent om niet te gebruiken die avond. Lichamelijke afhankelijkheid treedt bij MDMA niet op. Er treedt wel tolerantie op voor de effecten van MDMA. Dat betekent dat je lichaam went aan het gebruik van MDMA. Als je vaak gebruikt, wordt het typische MDMA ‘love’ gevoel steeds minder. De oppeppende effecten blijf je wel voelen. Je zou 2 tot 3 maanden moeten stoppen om het echte ‘love’ gevoel weer te kunnen voelen.

Als jij je afvraagt of je gebruik een probleem aan het worden is dan moet je jezelf de volgende vragen maar eens stellen:

 • Kan ik ook zonder te gebruiken nog in een goede stemming komen?
 • Ben ik in gedachten veel met het middel bezig?
 • Ben ik veranderd sinds ik (meer) ben gaan gebruiken?
 • Moet ik steeds meer gebruiken om hetzelfde effect te bereiken?
 • Ben ik de afgelopen tijd steeds meer gaan gebruiken. Gebruik ik meer per keer, op meer plekken en op meer tijdstippen?
 • Gebruik ik steeds vaker en meer dan ik van plan was?
 • Heb ik, als ik niet gebruik, last van onthoudingsverschijnselen (slecht slapen, humeurig zijn, trillen, hoofdpijn, duizelig, misselijk, zweten)?
 • Gebruik ik wel eens om nadelige gevolgen (Bijvoorbeeld een kater) van vorig gebruik op te heffen?
 • Besteed ik veel tijd aan gebruik of aan bijkomen van gebruik?
 • Geef ik steeds meer geld uit aan het middel?
 • Gebruik ik ondanks het feit dat ik belangrijke dingen moet doen? Verwaarloos ik hobby’s en werk?
 • Levert het gebruik steeds meer problemen op met bijvoorbeeld mijn vriend(in), vrienden, familie?
 • Gebruik ik voortdurend ondanks dat ik weet dat het schade oplevert (zowel lichamelijke schade als schade aan je sociale leven)?

Des te vaker je “ja” antwoord des te meer je in de gevarenzone zit. Mocht je je eigen gebruik uitgebreider willen testen, dan kun je op de website van Jellinek een “test je gebruik”-test doen.


Unity tips XTC

 • Alleen gebruiken als je je geestelijk en lichamelijk goed voelt
 • Rust goed uit voor en na MDMA gebruik
 • Eet gezond voor en na MDMA gebruik. Vooral veel anti-oxidanten en vitaminen (blauwe bessen, frambozen, bramen, druiven, rozijnen, sinaasappels, kiwi, broccoli). Dit is misschien wel de belangrijkste tip! Het is moeilijk om te eten tijdens en na MDMA gebruik, maar probeer het toch. Goed eten vermindert duidelijk de kater! Als je geen vast voedsel binnenkrijgt, denk dan aan sappen, drinkontbijt, smoothies.
 • Je kan voor en na MDMA gebruik extra vitamines en anti-oxidanten gebruiken.
 • Laat je pillen, poeder of kristallen testen, dan weet je precies wát en hoeveel erin zit.
 • Drink ieder uur een glas water of fris om oververhitting tegen te gaan.
 • Niet gebruiken bij: suikerziekte, zwak hart, hoge bloeddruk, zwangerschap, epilepsie en psychische klachten of in combinatie met medicijnen (vooral niet met MAO-remmers en astmageneesmiddelen).
 • Gebruik niet vaker dan eens in de 6-8 weken. Neem niet meer dan 1-1,5 mg MDMA per kg lichaamsgewicht.
 • Drink niet meer dan 1 glas water of fris per uur, anders neemt de kans op watervergiftiging toe.
 • Zorg dat je het niet te warm krijgt tijdens MDMA gebruik: rust af en toe uit, draag geen warme kleding,  geen hoofddeksel, en drink af en toe water of fris.
 • Niet combineren met alcohol en andere drugs.
 • Niet deelnemen aan het verkeer.
 • MDMA roept gevoelens van intimiteit op. In combinatie met een zorgeloze stemming zou veilige seks er wel eens bij in kunnen schieten. Wees voorbereid en zorg dat je een condoom bij je hebt.

Echt veilig gebruik van MDMA bestaat niet. De risico’s kunnen wel beperkt worden, lees daarvoor de Unity tips.

Bekijk ons college XTC: Fabels en Feiten door Hylke Vervaeke:

Sommige klachten na het gebruik van MDMA kunnen langer aanhouden en dan kan medische uitleg of zelf behandeling nodig zijn. Brijder heeft hiervoor een landelijk spreekuur partydrugs opgericht. Als je klachten hebt kun je bellen met het medisch spreekuur partydrugs: 088 – 358 2940.

In dit filmpje legt Gerard Alderliefste uit met wat voor klachten mensen naar dit spreekuur komen:

Download nu de meest recente XTC Bijsluiter Unity (PDF, maart 2019) en zorg dat je ‘m altijd bij de hand hebt!

Eén van onze vrijwilligers schreef in 2015 een artikel over de werkelijke stand van zaken over xtc: vervuiling, vergiftiging en drugstests.

ISO 9001 HKZ

Disclaimer | Privacy- en Cookiebeleid | © 2020 Unity - Alle rechten voorbehouden | Realisatie: Lemon

Arkin