Kijktips

Op deze pagina vind je een aantal film- en documentairetips die iets met de thema’s drugs of uitgaan te maken hebben.

Check ook de afspeellijsten op ons YouTubekanaal.

Heb jij een film of docu gezien die hier echt tussen hoort te staan? Mail ons: info@unity.nl of stuur een DM op Instagram.

Spuiten & Slikken Drugsperts

Onze eigen Judith on Spuiten en Slikken! In Drugsperts delen Dzifa, Jurre, Rens en Bastiaan hun drugservaringen. Drugs gebruiken kan leuk zijn, maar alleen als je het op een zo veilig mogelijke manier doet. Daarom geven experts Judith (verslavingsexpert Jellinek), Mark (medisch hulpverlener) en Zahra (strafrechtadvocaat) iedere week hun belangrijkste tips en tricks. Op deze manier word ook jij een expert op het gebied van drugs.

24 Hour Party people

Deze film doet op ironische wijze verslag van de opkomst en ondergang van het toonaangevende Engelse platenlabel Factory, en de bands Joy Division en Happy Mondays. Wat volgt is een verhaal over muziek, seks, drugs, popsterren en de geboorte van een van de meest bekende clubs in de wereld, ‘The Hacienda’, vergelijkbaar met ‘Studio 54’. Deze komedie laat zien wat er gaande was op het gebied van muziek in Manchester, vanaf eind jaren zeventig tot en met begin jaren negentig.

30 jaar dutch dance

Opeens, als een donderslag bij heldere hemel, explodeert house in Nederland. Het is september 1988, het staartje van de zomer die in Groot-Brittannië al de Second Summer of Love is gedoopt, wanneer zich een nieuwe tijd aandient: house music all night long.
Laat je meenemen door 30 jaar Dutch Dance en haar ontwikkelingen.

Acid House

Een drieluik. Het derde deel is komisch-surrealistisch: Coco houdt van raves en van de bijbehorende pillen. Tijdens zijn net iets te heftige lsd trip wordt zijn bewustzijn verplaatst naar een pasgeboren baby en vice versa. Hilarisch.

Veel films hebben al het predicaat de opvolger van Trainspotting’ opgeplakt gekregen. Bij The Acid House is de vergelijking wel zeer op zijn plaats, want hij is net als het trendsettende Trainspotting gebaseerd op een boek van Irvine Welsh, die ook het filmscript voor The Acid House schreef. McGuigan besloot Trainspotting niet te bekijken, om het werk van Welsh onbevangen op eigen wijze te kunnen verbeelden. De verhalenbundel levert drie korte films op, over een stelletje losers in het arme deel van Edinburgh.

De Volkskrant vat de verhalen op gepast plastische wijze samen: “De film begint met een vertelling over een luie sul die na een ontmoeting met God in een strontvlieg verandert, in deel twee trouwt een slappe sul met de sloerie van het café, en in het afsluitende deel gaat een sul helemaal uit zijn dak na een overdosis lsd.” Trainspotters weten genoeg. Alle bekende elementen zijn present: voetbal, religie, wraak, raves, pillen en veel, veel viezigheid: een triest maar komisch beeld van een zich leeg te pletter genietende generatie. Ook is er weer een flitsende soundtrack met onder meer The Chemical Brothers en zien we verschillende bekende gezichten terug.

Adam & Paul

Vrienden sinds dat ze klein waren, Adam en Paul. We zullen nooit leren wie wie is en zien twee niet blije maar zeer kans en hopeloze Junkies uit Dublin. Verbonden aan elkaar door gewoontes en nodigheden. Een soort van Laurel & Hardy On Smack.

De film volgt deze twee door het gevecht van 1 enkele dag, welke zoals elke andere dag voornamelijk inhoudt proberen geld te scoren voor drugs. Hilarische situaties en hopeloos moeilijk doenerij om maar te kunnen scoren. Verschil in deze film zit dat ze beiden al Rock Bottum zitten. Ze hebben geen geluk meer, die is op. Ze hebben geen krediet meer, nergens! En vrienden blijken al op te zijn. Deze film is zowel hylarisch als diep ernstige realiteit.

Altered States

Een fantasieverhaal gebaseerd op het leven van John Lilly; een wetenschapper die experimenteert met isolatietanks, paddestoelen en ketamine om tot een nieuw soort bewustzijn te komen. Hij raakt zo geobsedeerd door zijn werk dat zijn huwelijk eronder lijdt. Ondertussen worden de resultaten van de experimenten steeds extremer en beginnen uit de hand te lopen. Altered States is moeilijk na te vertellen, want het is vooral een visuele film en hoe! Deze film bezorgt je een ‘mind trip’ die je niet snel zult vergeten.

American Drug War: The Last White Hope

The War on Drugs has become the longest and most costly war in American history, the question has become, how much more can the country endure? Inspired by the death of four family members from “legal drugs” Texas filmmaker Kevin Booth sets out to discover why the Drug War has become such a big failure. Three and a half years in the making the film follows gang members, former DEA agents, CIA officers, narcotics officers, judges, politicians, prisoners and celebrities. Most notably the film befriends Freeway Ricky Ross; the man many accuse for starting the Crack epidemic, who after being arrested discovered that his cocaine source had been working for the CIA. AMERICAN DRUG WAR shows how money, power and greed have corrupted not just dope fiends but an entire government. More importantly, it shows what can be done about it. This is not some ‘pro-drug’ stoner film, but a collection of expert testimonials from the ground troops on the front lines of the drug war, the ones who are fighting it and the ones who are living it.

Andere Tijden: House, pillen en extase

De housemuziek begint als iets kleins, overgewaaid uit de VS. Maar eind jaren ’80 groeit het uit tot een enorme sensatie. Het is muziek die je moet voelen en dat gaat hand in hand met het gebruik van een nieuwe drug: xtc. Nederland wordt marktleider op het gebied van housemuziek en een belangrijke producent van de pillen. De politie is verrast door de plotselinge populariteit en worstelt met het nieuwe verschijnsel. Maar langzamerhand krijgt het politieapparaat enige grip op de situatie. De jaren ’80 zijn lange tijd ondergedompeld in depressiviteit onder het motto ‘no future’. Aan die uitzichtloosheid lijkt een einde te komen in de zomer van 1988. In de Roxy, een oude bioscoop die tot club is omgebouwd, draait dj Eddy de Clercq wekelijks een avond housemuziek. Het is muziek waarop je eindeloos kunt dansen en dat is beter vol te houden met xtc, een nieuwe drug waar je vrolijk en energiek van wordt. Hans Kuipers, toen bedrijfsleider van de Roxy in Amsterdam, vond het geen probleem dat de bezoekers van zijn club xtc gebruikten. ‘De sfeer was prima’, vertelt hij, ‘lekker mellow, rustig, gemoedelijk, niet zo agressief als met coke.’ Robert is een van de eersten die experimenteert met het zelf fabriceren van de nieuwe drug. Hij vertelt: ‘Ik werd er minder introvert van. Het was in de Verenigde Staten een hit en ik heb op Usenet de samenstelling opgezocht. Ik ben het toen zelf gaan maken.’ In zijn voetspoor volgen er velen en Nederland wordt een belangrijke producent van xtc.

Berlin Bouncer

Documentaire over het Berlijnse nachtleven, door de ogen van een drie legendarische uitsmijters; Frank Künster, Smiley Baldwin en Sven Marquardt.

Berlin Calling

De Berlijnse elektronica componist Martin (Paul Kalkbrenner), genaamd DJ Ickarus vliegt met zijn manager en vriendin naar clubs over de hele wereld. Als Ickarus na een optreden na te veel drugsgebruik in een zenuw-kliniek in Berlijn terechtkomt, verstoort dat alle grootse plannen die hij had.

Blow

Waargebeurd verhaal over George Jung (gespeeld door Johnny Depp), vertelt over zijn carrière van college hippie tot in de gevangenis. ‘How much do you want to buy’ vraagt de Mexicaanse leverancier die naast zakken en zakken vol met hash staat. George wrijft even over zijn kin ‘All of it’. Briljant.

Christiane F

Duitse dramafilm uit 1981 van Uli Edel. Met: Natja Brunckhorst, Thomas Haustein, David Bowie e.a. In de jaren zeventig ontmoet de veertienjarige Christiane in de hippe discotheek Sound in Berlijn Detlef, een jongen uit het verkeerde milieu. Langzaam raakt Christiane zelf ook verslaafd aan heroïne.

City of God / Cidade de Deus

De film beschrijft het leven in Cidade de Deus, een criminele buurt in het zuidwesten van Rio de Janeiro (onderdeel van Jacarepaguá). Dit is een buurt waar je geluk hebt als je ouder dan 16 jaar wordt.

In de film worden vooral de drugshandel en moorden beschreven op mensen die hier leven. Moorden op straat, drugsdealen met kinderen onder de acht jaar, moordende kinderen en kinderen vermoorden; niets is te gek. Hier is geen leven mogelijk.

Buscapé (Raket) wil niets liever dan uit deze buurt weg en fotograaf worden. Alleen weet hij niet hoe hij weg moet. “Wie wil immers een jongen uit de Cidade de Deus aannemen?” Van alle andere personages wordt ook hun leven beschreven, zoals:

Zé’tje is de gevreesde gangsterbaas uit de buurt die via geweld zijn respect verdient. Hij moordde al sinds zijn 10e jaar en heeft er nog altijd lol in. Na een tijdje komt er oorlog met Wortel. Iedereen moet een kant kiezen en dan zijn tegenstander afmaken. Deze oorlog loopt helemaal uit de hand wanneer Raket (Braz. Port. “Busca Pé” = voetzoeker) er letterlijk tussenin staat.
In deze film wordt ook het leven van de drugsbazen beschreven. Hun techniek was: Wachten tot de huidige drugsbaas wordt vermoord en dan hun zaak overnemen. De vroege drugsbazen begonnen meestal op hun 12e jaar.

Climax

Wat gebeurt er als je sangria denkt te drinken, maar er LSD in blijkt te zitten? Check deze film als je een ’trip gone bad’ wilt zien.

De eerste gabber

In deze documentaire volgt Noisey Ilja Reiman van Multigroove, de grondlegger van de enige échte subcultuur die is ontstaan in Nederland.

Dealen met designerdrugs

Televisieserie over designerdrugs.

DJ

Bram Fidder (25) groeit op in een wereld waarin je jezelf beroemd kan maken op social media. En dus bedenkt hij een marketingplan om dj te worden.

Dutch cocaine factory

Hoofdpersoon Arend wordt afgeluisterd en bespied. Hij verdenkt de informatiemaatschappij. Ze houden elkaar nauwlettend in de gaten via internet, telescoop en verrekijker. De film volgt Arend richting ‘Solutions’ (een privé-afkickkliniek), met onderweg een poging om een oud Nederlands bedrijf nieuw leven in te blazen: de Nederlandse Cocaïne Fabriek (tot de Tweede Wereldoorlog was Nederland de grootste producent van kwaliteitscocaïne). Ook is er een feest bij Erwin Olaf, waar decadent uitgedoste gasten zich te goed doen aan coke.

Fear and Loathing in Las Vegas

De big-screen versie van Hunter S. Thompson’s psychedelische klassieker over zijn road trip door West America. Johnny Depp speelt de geflipte schrijver. Na een gezond dieet van hallucinogene chemicaliën belanden Depp en de even geflipte Benicio Del Torro in een bizarre trip met monsters om te eindigen in een psychose.

Gabbers

De enige echte subcultuur die in Nederland is ontstaan en tot ver in het buitenland doordrong. Van Amerika tot Japan werden Gabbers en Gabbermuziek een begrip. Wie waren die gabbers van het eerste uur, met hun lijfspreuk ‘Gabber4Life’?

De erg sterke documentaire ‘Gabbers’ laat de opkomst en ondergang van de oorspronkelijke gabbercultuur van de jaren negentig zien, maar vertelt ook wat gabber nu nog altijd betekent. Maker Wim van der Aar gaat dieper in op deze stroming, die een onontkoombare levensstijl was en veel verder gaat dan de muziek alleen. Aan de hand van veel nooit eerder vertoonde beelden, aangevuld met materiaal uit de omroeparchieven en amateurarchief van de gabbers zelf, geeft de documentaire een uniek beeld van de Nederlandse gabbercultuur.

In de documentaire is het weer 1993, de tijd waarin Parkzicht en de Energiehal de belangrijkste plekken voor de harde dansmuziek waren. Door de fascinatie van regisseur Wim van der Aar (De Van Waveren Tapes) voor subculturen, zijn kennis van archief en found footage en zijn eigen beeldtaal, geeft de documentaire een ongewone inkijk in een subcultuur die zelfs nu nog zijn sporen achterlaat.

Go!

Drie verhaallijnen die allemaal beginnen in de supermarkt. Ingrediënten: pillen, cocaïne, clubs en zeer vermakelijke drugsscenes. Na het kijken van deze film zul je je kat ineens met andere ogen bekijken!

House – gewoon uit je dak 1992 (DOCU)

Een documentaire van Impact uit 1992. Het begin van de house scene waar de discussie ging over  underground blijven en illegale feest locaties. Met een hele jonge 100% Isis en een beginnende dj Dano.

Human Traffic

Een Britse cultklassieker met het beste intro van het weekend: “The weekend has landed. All that exist now is clubs, pubs and parties. I’ve got 48 hour off from the world, man. I’m gonna blow steam out of my head like a screaming kettle. I’m gonna talk codshit to strangers all night. I’m gonna lose the plot on the dancefloor, the free radicals inside me are freaking man! Tonight I’m Jip Travolta, I’m Peter Popper, I’m going to Never Never Land with my chosen family man. We’re going to get more spaced out than Neil Armstrong ever did. Anything could happen tonight, you know? This could be the best night of my life! I’ve got 73 quid in my backnurner. I’m gonna wax the lot, man. The milky bars are on me! Yeah!”

Hurly Burly

Eddie (Sean Penn) is een casting director in Hollywood, die zichzelf verliest in coke en zelfbeklag. Voor het oog van de buitenwereld slaagt hij er nog redelijk in de schijn van succes op te houden, maar hij is onmachtig zijn eigen leven richting te geven. Zijn zakenpartner Mickey (Oscar®-winnaar Kevin Spacey) snuift hard mee, maar beschikt over meer zelfcontrole. De werkeloze acteur Phil doet wanhopig een poging zijn huwelijk te redden en vraagt nota bene Eddie om advies. Als Eddie dan verliefd wordt op Darlene (Robin Wright-Penn) lijkt hij een kans op geluk te krijgen. Kan hij zonder zijn vertrouwde wereldje of blijft hij de eeuwige loser…

Ibogaine – Rite of Passage

Iboga tabernanthe is een plant die van nature voorkomt in Afrika. Het is een psychedelisch middel dat gebruikt wordt in overgangsrituelen. Ben de Loenen heeft in zijn film naast deze oude rituelen ook plaats gemaakt voor een interessante moderne toepassing van Iboga bij verslavingsproblematiek.

It’s All Gone Pete Tong

Een komedie over het tragische leven van de legende Frankie Wilde. Het verhaal vertelt over Frankies leven als één van de beste dj’s ter wereld. Het personage van Frankie Wilde is geweldig. Hij feest, zuipt, snuift, neukt en kan fantastisch plaatjes draaien. Totdat hij snel doof wordt en nog maar één functionerend oor heeft met het nieuwe Ibiza seizoen voor de deur. Hij raakt in een diepe depressie en vecht tegen zijn coke verslaving in de vorm van een horror cokesnuivend konijn. Met gastoptredens van Tiesto en Carl Cox!

British Soldiers Tested on LSD

Oude beelden waarin LSD getest wordt op Britse soldaten.

Lachgaskoning

Documentaire over Deniz Üresin oftwel de lachgaskoning.

Microcosmos

Prachtige film over insecten. Van heel dichtbij gefilmd, fantastische montage.

Super indrukwekkend onder invloed van paddo’s, LSD of andere tripmiddelen.

Midnight Frontier

Een documentaire over LHBTQ+ in Georgië, een land wat daar niet open tegenover staat. En de bekende nachtclub Bassiani, een plek waar LHBTQ+-ers zichzelf konden zijn.

My son the DJ

Een reeks op YouTube waar een aantal Nederlandse DJ’s met hun ouders praten over hun carrière als dj.

Over Grenzen

Een documentaire serie over de rol die Nederland en België hebben in de wereldwijde drugsinthdustrie.

Planet Rock: The story of Hip-Hop and the Crack generation

VH1 duikt in de nauwe relatie die er bestaat tussen rap muziek en de wereld van crack en cocaine in hun nieuwe spraakmakende documentaire. Planet Rock: The Story of Hip Hop and the Crack Generation; is de laatste toevoeging van de VH1 met Emmy bekroonde Rock Doc series. Hierin zijn interviews te zien waar liefhebbers van het groene gras zoals Snoop Dogg en Cypress Hill, Raekwon en RZA alsook voormalig PCP gebruiker ‘Freeway’ en drug dealer Ricky Ross aan het woord komen.

De docu is vooral gefocust op de vroege begindagen van hip-hop waarin wordt geschetst hoe de cultuur onomstotelijk verweven raakte in de crack en cocaine epidemie van de jaren 80. Waar voornamelijk vanuit de first-person blik wordt ingezoomd op de interessante dealers-turned-rappers achtergronden werpt de film ook een blik op hoe crack Amerika op cultureel, sociaal en politiek gebied voorgoed heeft veranderd.

De executive producer van Planet Rock is voormalig gangsta rapper-pimp Ice-T die tevens ook op de achtergrond het verhaal verteld.

Princess

De film gaat over August, een 32-jarige missionaris, wiens zus jaren een pornoster was en die jaren geleden stierf aan overmatig drugsgebruik. Zijn zus – Christina – was in ‘het wereldje’ bekend als ‘The Princess’. Ze liet een vijfjarig dochtertje achter: Mia. Dat dochtertje is in handen gekomen van Karen; een prostitué. August keert terug naar huis om zich over Mia te ontfermen. Helaas laat hij het daar niet bij. Hij trekt ook op een soort kruistocht om de naam van zijn zus te zuiveren en haar dood te wreken. Daarbij neemt hij Mia op sleeptouw. Het spreekt voor zich dat dat vragen om problemen is.

Pulp Fiction

Meesterwerk van Tarantino. Vooral de overdosis scene met Mia (Uma Thurman, de vrouw van gangsterbaas Ving Rhames) is onvergetelijk. Nu weten we allemaal wat te doen in zo’n geval.. een adrenaline shot recht in het hart!

Return to Paradise

Lewis, Tony en Sheriff beleven een fantastische vakantie in Maleisië: mooie vrouwen, hasj en alle tijd van de wereld. Twee jaar later worden Tony en Sheriff in New York benaderd door de jonge advocate Beth Eastern. Zij vertegenwoordigt Lewis die al een tijd in een Maleisische gevangenis blijkt vast te zitten wegens drugsbezit. Op het einde van hun vakantie hadden de drie kerels namelijk een hoeveelheid hasj achtergelaten. De drugs werden per toeval door de politie ontdekt. Als Sheriff en Tony niet meegaan naar Maleisië om hun deel van de straf uit te zitten, wordt Lewis binnen de acht dagen opgehangen…

Requiem for a dream

De weduwe Sara Goldfarb krijgt te horen dat ze uitgekozen is om in een spelshow mee te doen. Aangezien ze niet meer in haar favoriete jurk past, begint ze met dieetpillen, waar ze al snel aan verslaafd raakt. Ondertussen mislukken de pogingen van haar zoon Harry, z’n vriendin en een vriend om het te maken in de drugsscene. Langzamerhand glijden de hoofdpersonages verder en verder weg in een neerwaartse spiraal van drugsgebruik, misdaad en prostitutie.

Russell Brand: from addiction to recovery

Russell Brand gebruikte elke dag drugs tot hij op en dag bang werd dat hij hieraan weleens kon sterven als hij zo door zou gaan. Op zijn 27ste werd hij clean, op de leeftijd dat Amy Winehouse stierf. Amy’s dood bleek voor hem zo’n shock dat hij het gevoel kreeg dat hij iets moest doen. Daraom maakte hij deze film; om de manier waarop we kijken naar/omgaan met mensen die drugs gebruiken of misbruiken te veranderen en te laten zien dat verslaving valt onder een gezondheidsprobleem en niet zozeer een criminaliteitsissue.

Scarface

De jonge Cubaan Tony Montana wordt geconfronteerd met de harde waarheid als in Miami blijkt dat vluchtelingen zich enkel staande kunnen houden met misdaad. Hij maakt kennis met de wereld van de cocaïnesmokkel en weet zich met het witte poeder omhoog te werken tot de baas van het reusachtige imperium.

Brian De Palma wist met deze film een beeld te geven van de opkomst en de val van een modern misdadigersimperium. Met de uitgelezen cast van o.a. Al Pacino en Michelle Pfeiffer werd ‘Scarface’ de grootste, maar tevens bloedigste gangsterfilm van de jaren ’80

The Substance: Albert Hofmann’s LSD (DOCU)

In The Substance — Albert Hofmann’s LSD wordt teruggekeken op de toevallige ontwikkeling van lysergeenzuurdi-ethylamide, afgekort: lsd, ook wel lsd-25. Daarnaast wordt er vooral besproken hoe lsd de Amerikaanse samenleving heeft beïnvloedt. Een tiental mensen komt uitgebreid aan het woord, waaronder Albert Hofmann, de uitvinder zelf, die in 2008 overleed. Zij vertellen over hun relatie tot de drug, en wat deze voor henzelf heeft betekend. Middels archiefbeelden wordt een chronologisch, historisch perspectief geboden.

Spun

“The ultimate speadfreaks tale”, een film die in eerste instantie erg aan Requiem for a Dream doet denken, echter een stuk minder dramatisch. Een prachtige verfilming over de trippy interpretatie van de wereld bij gebrek aan slaap na 3+ dagen speedgebruik.

The Basketball Diaries

Film adaptation of street tough Jim Carroll’s epistle about his kaleidoscopic free fall into the harrowing world of drug addiction. As a member of a seemingly unbeatable high school basketball squad, Jim’s life centers around the basketball court and the court becomes a metaphor for the world in his mind. A best friend who is dying of leukemia, a coach (“Swifty”) who takes unacceptable liberties with the boys on his team, teenage sexual angst, and an unhealthy appetite for heroin — all of these begin to encroach on young Jim’s dream of becoming a basketball star. Soon, the dark streets of New York become a refuge from his mother’s mounting concern for her son. He can’t go home and his only escape from the reality of the streets is heroin for which he steals, robs and prostitutes himself. Only with the help of Reggie, an older neighborhood friend with whom Jim “picked up a game” now and then, is he able to begin the long journey back to sanity.

The Butterfly Effect

De twintigjarige student Evan Treborn (Ashton Kutcher) beschikt over een unieke maar levensgevaarlijke gave. Hij is in staat terug te keren naar zijn verleden. Voor Evan, die geplaagd wordt door schuldgevoelens, lijkt het de ideale manier om de levens van zijn vrienden – en vooral dat van z’n ex-liefje Kayleigh – weer op de rails te krijgen. Maar Evan houdt geen rekening met het zogenaamde ‘butterfly-effect’, de ijzeren wet die bepaalt dat de allerkleinste wijziging in het verleden een enorme weerslag heeft op de toekomst. Al snel verliest hij de controle over zijn gave. De gevolgen zijn niet te overzien…

The House I Live In (DOCU)

De documentaire ‘The House I Live In’ van Eugene Jarecki, gaat over de 40 jaar ‘oorlog tegen drugs’ door de VS. Die strijd gebeurde minder omwille van gezondheidsredenen dan om bevolkingsgroepen te vervolgen die als gevaarlijk beschouwd worden voor de samenleving, aldus de cineast.

The Jacket

Een veteraan lijdt aan geheugenverlies en keert terug naar zijn geboorteplaats in Vermont. Als hij gearresteerd wordt voor moord en in een gesticht wordt geplaatst, zet een arts hem op een zware kuur van experimentele drugs. Zodra hij het goedje ingespoten krijgt wordt hij in een dwangbuis gestopt en opgesloten in een bewaarlade in een mortuarium. De drugs hebben echter een vreemd neveneffect: de man kan in zijn eigen toekomst kijken.

The Need for Speed: Going to War on Drugs (Docu)

When Tom Cruise uttered those famous words in the Hollywood blockbuster, ‘Top Gun’: “I feel the need, the need for speed”, he would not have known that his words had already been taken literally by the U.S. Air Force. But this latest project by Studio Hamburg Documentaries exposes how the Air Force, Navy and Special Forces have been issuing mind-altering drugs to their soldier, almost certainly resulting in the deaths of allied forces and innocent civilians. American military personnel speak for the first time, and these are not dissidents, nor are they unpatriotic, but they can no longer stand by and watch their comrades suffer as the Pentagon pushes drugs onto the frontline. We follow the current case of the two US pilots, Major Schmidt and Major Umbach, who are under investigation for the deaths of four Canadian soldiers in Afghanistan in 2002 – and we discover that vital information on ‘friendly fire’ incidents has been withheld and examine the true human costs of wars fought on drugs

The Union: The Business Behind Getting High

Documentaire uit 2007 in de stijl van Michael Moore. Heb je je ooit afgevraagd wat Brits-Columbia’s meest winstgevende industrieën zijn? Hout hakken? Vissen? Toerisme? Heb je ooit aan marihuana gedacht? Heb je dat niet, denk nog eens. Het is niet langer meer een hobby voor de stereotype hippie uit de jaren 60, British Columbia’s illegale marihuana industrie is geëvolueerd tot een onstuitbare business gigant. Vaak naar gerefereerd als “The Union”. Een $7 miljard Canadese dollar industrie, The Union’s wortels strekken ver en wijd, raakt direct en indirect alle vlakken van.

Thunderdome Never Dies

Een film over Nederlands prachtige hardcore wereld!

Tideland

Jeliza-Rose heeft heroïne verslaafde ouders. Zij leeft een haar eigen wereldje. Als haar moeder een overdosis krijgt neemt de Rocker Noah, haar vader, haar en haar dode moeder mee naar zijn ouderlijk huis, uit angst dat hij voor moord vervolgd wordt. Als Noah ook het leven met het oneindige verruild, gaat Jeliza-Rose steeds meer in haar magische fantasiewereld aangevuld met de lokale weirdo’s die de buren zijn..

Traffic

Deze film is zeer de moeite waard en gaat over de Amerikaanse ‘war on drugs’ met Benicio Del Torro, Michael Douglas, Catherina Zeta Jones en Dennis Quaid.

Trainspotting

De drugsscenes in Trainspotting werden opgenomen onder supervisie van een ‘heroïne expert’ om zoveel mogelijk waarheidsgetrouw over te komen, en dat is te zien. Hoewel je nou niet direct gaat zwemmen in een wc-pot, zijn de scenes zeer indrukwekkend.

Verdoofd

Televisieprogramma waar een aantal problematische gebruikers zijn gevolgd.

VPRO’s Onrust – House 1988-92

In het begin van de jaren 90 was er wekelijks op de publieke omroep VPRO, documentaires te zien over de ‘jeugd’ muziek cultuur. House muziek begon underground op feesten en breide zich al snel uit tot het moment dat het mainstream werd. Ook is te zien hoe de house muziek zich langzaam ontwikkelde in het latere Hardcore.

Bevat interviews met DJ Joost van Bellen, Eddy de Clercq, Dylan Hermelijn, Kees Heus en een groot aantal scenes opgenomen in Club RoXY, die internationaal bekendheid genoot wegens zijn theatrale en glamoureuze uitstraling. Andere scenes zijn van illegale rave party’s en van de platenzaak Blackbeat.