6-APB

Wat is 6-APB?

6-APB (ook wel benzofury genoemd) is een middel met waarnemingsveranderende en stimulerende effecten. Het wordt meestal verkocht als poeder en wordt dan vaak geslikt in een capsule of vloeitje. Het geeft gebruikers een euforisch gevoel wat enigszins op XTC lijkt.

6-APB is een nieuwe psychoactieve stof (NPS)/research chemical (RC). NPS zijn zelden goed onderzocht; er is maar heel weinig tot niets bekend over de risico’s op korte en lange termijn, gevolgen van veelvuldig gebruik en verslavingskans. Ook over de optimale dosis, en welke dosis gevaar oplevert is weinig bekend.waar weinig onderzoek naar is gedaan.

Wees altijd extra voorzichtig met nieuwe drugs. Dit geldt in nog grotere mate voor middelen die vallen in de categorie NPS: Je bent je eigen proefkonijn. Wil je geen risico nemen, gebruik dan geen drugs.


Effecten

6-APB is een stimuleren en waarnemingsveranderend middel.

Het effect wordt het vaak vergeleken met MDMA, maar het is wat meer psychedelisch. Vaak worden milde tot matig sterke visuele hallucinaties gemeld. Zoals bij andere psychedelica wordt de waarneming van zintuigen versterkt en kunnen je ledematen soms zwaarder of lichter aanvoelen. Sommige gebruikers noemen 6-APB een “sit & chill” variant van MDMA, omdat de toename in energie een stuk minder uitgesproken is bij 6-APB.  Mogelijk heeft 6-APB sterkere bijwerkingen dan MDMA en MDA.

Het effect van een middel wordt bepaald door eigenschappen van het middel zelf, maar ook door de set en setting van de gebruiker. Hier beschrijven we welke effecten 6-APB over het algemeen heeft.

Positieve effecten (negatieve) Bijwerkingen

Euforisch, verliefd gevoel

Dit middel kan zorgen voor een euforisch of verliefd gevoel. Je voelt je lekker en kunt dingen sneller als prettig ervaren.

Verhoging bloeddruk en hartslag

Als gevolg van het harder en sneller pompen van het hart, stijgt de bloeddruk met de hartslag mee.

Veranderde zintuigelijke waarneming

De manier waarop je je omgeving waarneemt verandert, dit kan voorkomen bij al je zintuigen. Hierdoor lijkt het soms alsof je omgeving anders is dan in de werkelijkheid. Meer info over trippen en hallucinaties vind je hier.

Verminderde eetlust

Stimulatie van de fight-or-flight mechanismen in het lichaam kan het hongergevoel onderdrukken.

Veranderd gedachtepatroon

Gedachten worden beschreven als creatiever en dagdromen vindt plaats. Je kunt andere verbanden gaan leggen in je hoofd. Dit kan erg interessant zijn, maar ook wat eng. De wereld kan dan wat minder logisch in elkaar steken. Dit kan dus zowel positief als negatief voor je werken.

Moeite met plassen

Je lichaam geeft heel veel antidiuretisch hormoon (ADH) af waardoor je meer vocht vasthoud in je lichaam. Ook staat er meer spanning op je spieren in je urinewegen waardoor ontspannen (en dus plassen) moeilijker wordt.

Versnelde gedachten

Denken lijkt sneller te gaan. Het is makkelijker om helder na te denken. Je kunt bepaalde stappen in je hoofd sneller doorlopen en het maken van keuzes kan sneller verlopen.

Verhoging lichaamstemperatuur

Stimulerende middelen zorgen voor meer spieractiviteit en een hogere “basistemperatuur” van het lichaam, waardoor de lichaamstemperatuur stijgt.

Ontremming

Toename van impulsief gedrag. Dit middel kan ervoor zorgen dat je minder stilstaat bij de mogelijke gevolgen die bepaalde acties kunnen hebben. Dit kan prettig zijn doordat het bijvoorbeeld makkelijker lukt om op iemand af te stappen en een praatje te maken. Maar het kan ook leiden tot wat negatieve effecten doordat je bijvoorbeeld sneller in een argument of ruzie terecht kunt komen.

Zweten

Als gevolg van de toegenomen stimulatie en om de temperatuurstijging tegen te gaan, zal de huid zweet afscheiden om de temperatuur weer op peil te brengen.

Entactogeen

Een sterk gevoel van verbondenheid met anderen of je omgeving. Je kunt makkelijker contact maken met anderen en remmingen die je normaal misschien zou ervaren in sociaal contact verminderen. Zo kan het bijvoorbeeld gemakkelijker zijn om openlijk te spreken over de dingen die je dwars zitten.

Tandenknarsen

Het op elkaar drukken van je tanden, of tandenknarsen, ook wel kaakschaatsen genoemd. Dit kan als het vaak voorkomt zorgen voor schade aan de tanden.

Lachkick

Spontaan en oncontroleerbaar lachen, soms zonder dat er iets humoristisch voorafgaat.

Gespannen kaken

Toegenomen spierspanning kan ervoor zorgen dat de kaakspieren zich onwillekeurig samentrekken. Hierdoor worden de tanden stevig op elkaar gedrukt en kan er in tong en/of wang gebeten worden.

Intensere beleving van muziek

Muziek kan luider of intenser ervaren worden. Zo kan het voelen alsof je helemaal ‘opgaat’ in de muziek of dat je de lage tonen uit de muziek heftiger door je lichaam voelt gaan.

Moeite met lezen

Het kan moeilijk zijn om teksten te lezen. Dit is vooral merkbaar bij kleine tekst zoals op telefoons of papier(tjes).

Behoefte aan contact, praten en intimiteit

Een goed gesprek voeren met iemand, of knuffelen, kan prettig en interessant zijn.

Energiek gevoel

Je hebt een energiek gevoel. Stilzitten is soms moeilijker en dit energieke gevoel uit zich vaak door de drang om te dansen of te bewegen.

Toegenomen libido

Toegenomen seksuele verlangens. Je voelt je sterker aangetrokken tot anderen en voelt hierbij een sterkere behoefte naar seksuele intimiteit.

Droge mond

Stimulatie van de sympathische zenuwbanen vermindert de aanmaak van speeksel, waardoor je een droge mond kan krijgen.

Intensere beleving van aanraking

Je kan een intensere beleving van aanraking ervaren. Fysiek/lichamelijk contact met andere mensen voelt anders of heftiger dan normaal. Zo kan een knuffel geven aan iemand anders erg prettig zijn. Ook kan het voorkomen dat je liever geen aanraking meer wilt van anderen omdat dit te intens kan zijn. Dit effect kan dus zowel positief als negatief werken.

Sedatie

Afgenomen energieniveau

Toegenomen spierspanning

Gespannen spieren en kaken (op je tong of wang bijten)


Dosering & gebruikswijze

6-APB wordt vrijwel altijd geslikt (oraal). Dit wordt meestal gedaan door het poeder in een capsule of vloeitje (bommetje) te doen. Weinig gebruikers geven aan het te snuiven. Snuiven wordt als erg pijnlijk ervaren.

Doseringen bij slikken
Licht 30 – 75 mg
Gemiddeld 75 – 125 mg
Hoog 125 mg+

Het wordt sterk afgeraden meer dan 200mg per gelegenheid te gebruiken.


Werkingsduur

Het duurt vrij lang totdat de effecten van 6-APB opkomen. De eerste effecten zijn voelbaar na 45-90 minuten. Het kan dan nog even duren voor de trip zijn piek bereikt. De effecten houden zo’n 8 tot 14 uur aan. De werkingsduur is dus een stuk langer dan MDMA en bovendien duurt het langer voordat het piekeffect wordt bereikt.


Risico’s

6-APB is een Nieuwe Psychoactieve Stof (NPS) en daarom is er nog weinig bekend over de risico’s. Er zijn enkele dodelijke incidenten met 6-APB gemeld. Er wordt verwacht dat de risico’s in lijn liggen met die van MDMA en andere stimulanten.

6-APB versnelt de hartslag en verhoogt de bloeddruk. Mensen met een hoge bloeddruk en/of hartproblemen wordt afgeraden te experimenteren met stimulerende middelen.

Wees altijd extra voorzichtig met nieuwe drugs. Dit geldt in nog grotere mate voor middelen die vallen in de categorie NPS: Je bent je eigen proefkonijn. Wil je geen risico nemen, gebruik dan geen drugs.

Risico’s op korte termijn 

Epileptische aanval

Het gebruiken van deze drug vergoot de kans op een epileptische aanval als je daar gevoelig voor bent.

Risico’s op lange termijn

Verslechterd geheugen

Door het gebruik van drugs kan het geheugen verslechteren. Er kunnen problemen ontstaan bij het verwerken van informatie om het op te slaan, het opslaan zelf en het terughalen van informatie.

Verschillende middelen kunnen verschillende problemen veroorzaken bij het geheugen. Sommige middelen kunnen direct zorgen voor een (tijdelijke) verminderde werking van het geheugen. Bijvoorbeeld alcohol, benzodiazepinen, cannabis, MDMA en ketamine. En bij sommige middelen speelt het pas na langdurig gebruik. Bijvoorbeeld bij alcohol. Dan gaat het vaak om een permanent verminderde werking van het geheugen. Soms treedt er na stoppen met gebruik verbetering op, zoals bijvoorbeeld bij cannabis.

Ongezonde tanden en tandvlees

Gebruikt van deze drug heeft een negatieve invloed op je gebit. Je tanden kunnen verkleuren, maar ook wordt de kans op ontstekingen of gaatjes groter.

Sommige klachten na het gebruik van 6-APB kunnen langer aanhouden en dan kan medische uitleg of zelfs behandeling nodig zijn. Brijder heeft hiervoor een landelijk spreekuur partydrugs opgericht. Als je klachten hebt kun je bellen met het medisch spreekuur partydrugs: 088 – 358 29 40.


Combinatiegebruik

Het combineren van verschillende soorten drugs kan riskant en onvoorspelbaar zijn. Als je medicijnen combineert, kan je een hoger risico op gezondheidsproblemen hebben. In de volgende paragrafen lees je over de effecten en risico’s van een aantal veel voorkomende combinaties en ook enkele die extra gevaarlijk kunnen zijn. Zie ook het thema drugs combineren.

6-APB en alcohol

Door het gebruik van 6-APB voel je je wakker en opgewekt. Daardoor kan het dat je de verdovende effecten van de alcohol minder voelt en je de neiging krijgt om meer alcohol te drinken. Pas hiervoor op, want dit kan voor een extra grote kater zorgen. Drink dus tijdens het 6-APB-gebruik geen alcohol of maak vooraf een afspraak met jezelf of je vrienden hoeveel glazen alcohol je maximaal wilt drinken. Daarmee voorkom je de volgende dag hoofdpijn en het is beter voor je gezondheid!

6-APB en cannabis

Soms gaan mensen na of tijdens het gebruik van 6-APB blowen om rustiger te worden of makkelijker in slaap te vallen. Cannabis kan de roes wat zachter maken, vooral aan het einde. Dit is echter niet voor iedereen aan te raden, sommige mensen kunnen zich juist angstig of onrustig gaan voelen. Heb je last van slapeloosheid na het gebruik van 6-APB dan is het aan te raden om je gebruik beter te timen. Hou er rekening mee hoe laat je wil gaan slapen en neem ongeveer 12u voordat je wil gaan slapen niet meer bij.


Unity tips

Echt veilig gebruik van 6-APB bestaat niet, maar je kunt de risico’s wel beperken. Hiervoor hebben wij van Unity de volgende tips voor je:

 • Laat je 6-APB testen bij een testservice
 • Gebruik in een vertrouwde omgeving, met mensen die je vertrouwt
 • Gebruik niet als je je geestelijk of lichamelijk niet goed voelt
 • Gebruik alleen voor je plezier, niet om symptomen zoals vermoeidheid tegen te gaan
 • Gebruik niet als je psychische klachten hebt (gehad), of psychische klachten (zoals depressie) in je familie voorkomen
 • Eet gezond voor en na 6-APB gebruik. Vooral veel anti-oxidanten en vitaminen (blauwe bessen, frambozen, bramen, druiven, rozijnen, sinaasappels, kiwi, broccoli). Dit is misschien wel de belangrijkste tip! Het is moeilijk om te eten tijdens en na 6-APB gebruik, maar probeer het toch. Goed eten vermindert duidelijk de kater! Als je geen vast voedsel binnenkrijgt, denk dan aan sappen, drinkontbijt, smoothies.
 • Je kan voor en na 6-APB gebruik extra vitamines en anti-oxidanten gebruiken.
 • Niet gebruiken bij: suikerziekte, zwak hart, hoge bloeddruk, zwangerschap, epilepsie en psychische klachten of in combinatie met medicijnen (vooral niet met MAO-remmers en astmageneesmiddelen).
 • Drink niet meer dan 2 glazen water per uur, anders neemt de kans op watervergiftiging toe.
 • Zorg dat je het niet te warm krijgt tijdens 6-APB gebruik: rust af en toe uit, draag geen warme kleding, geen hoofddeksel, en drink af en toe water of fris.
 • Niet combineren met alcohol en andere drugs.
 • Niet deelnemen aan het verkeer.
 • 6-APB roept gevoelens van intimiteit op. In combinatie met een zorgeloze stemming zou veilige seks er wel eens bij in kunnen schieten. Wees voorbereid en zorg dat je een condoom bij je hebt.

Wat zijn de Unitytips bij gebruik van een middel?

 • Neem bij de eerste keer dat je een middel gebruikt een kleine dosis om te kijken hoe jouw lichaam reageert op het middel.
 • Gebruik alleen als je je goed voelt.
 • Gebruik alleen voor je plezier, niet om symptomen zoals bijvoorbeeld vermoeidheid tegen te gaan.
 • Gebruik niet als je psychische klachten hebt (gehad), of psychische klachten (zoals depressie) in je familie voorkomen.
 • Test vooraf je drugs bij een testservice.
 • Zorg voor een goede set en setting.
 • Gebruik met mate. Houd bij hoeveel je gebruikt.
 • Spreek duidelijk met jezelf af hoeveel je maximaal wil gebruiken op een avond.
 • Combineer niet met andere middelen of medicijnen.
 • Neem geen deel aan het verkeer.
 • Voorkom infectieziekten. Gebruik je eigen snuifbuis en deel deze niet met anderen.
 • Spoel na snuiven je neus na afloop goed met lauw zout water, bijvoorbeeld door een neusspray of neusdouche te gebruiken.
 • Voel jij, of voelt een van je vrienden zich niet lekker? Hou elkaar in de gaten, zorg voor elkaar en ga (als die er is) even langs de EHBO.
 • Bel 112 bij een levensbedreigende situatie.
 • Eet gezond voor en na drugsgebruik. Vooral veel anti-oxidanten en vitaminen (blauwe bessen, frambozen, bramen, druiven, rozijnen, sinaasappels, kiwi, broccoli). Dit is misschien wel de belangrijkste tip! Het is soms moeilijk om te eten tijdens en na drugsgebruik, maar probeer het toch. Goed eten vermindert duidelijk de kater! Als je geen vast voedsel binnenkrijgt, denk dan aan sappen, drinkontbijt, smoothies.

Wat zijn de Unitytips bij gebruik van een upper?

 • Geen hoge dosis combineren met andere uppers
 • Niet gebruiken bij: suikerziekte, zwak hart, hoge bloeddruk, zwangerschap, epilepsie en psychische klachten of in combinatie met medicijnen (vooral niet met MAO-remmers en astmageneesmiddelen).
 • Zorg dat je het niet te warm krijgt tijdens het gebruik van uppers: rust af en toe uit, draag geen warme kleding, geen hoofddeksel, en drink af en toe water of fris.
 • Rust voldoende uit voor je van plan bent om uppers te gaan gebruiken. Als je erg vermoeid bent of aan slapeloosheid leidt, gebruik dan geen uppers!
 • Gebruik matig. Houd bij hoeveel je gebruikt.
 • Drink voldoende maar niet meer dan 2 glazen water per uur, anders neemt de kans op watervergiftiging toe
 • Van uppers kan je een droge mond krijgen, dit in combinatie met knarsetanden verhoogt het risico op schade aan je tanden. Het is belangrijk om je speekselaanmaak te stimuleren. Dit kan je doen door te kauwen op suikervrije kauwgom. Speekselsubstituten of kunstspeeksels (zoals Saliva Orthana, Xialine en Oral Balance) zijn zonder voorschrift te koop

Wat zijn de Unitytips bij gebruik van een tripmiddel?

 • Als je voor het eerst een tripmiddel neemt, doe het dan in de natuur of thuis
 • Wil je op een feest of festival trippen? Neem dan een kleinere dosering
 • Voorkom misselijkheid door minimaal 2 uur vóór inname iets licht verteerbaars te eten
 • Zorg ervoor dat er iemand in de buurt is die niet onder invloed is (tripsitter)
 • Let goed op de effecten: zijn deze te sterk of onaangenaam, neem dan vitamine C, dextrose of zoete drankjes
 • Vecht niet tegen onaangename gevoelens tijdens de trip, maar laat jezelf meedrijven op de flow van de trip
 • Combineer niet met andere drugs, medicijnen of alcohol. Vooral cannabis kan de werking van tripmiddelen erg versterken en verlengen, pas hier dus heel goed mee op
 • Zorg ervoor dat je de dag erna vrij bent om de ervaring te verwerken
 • Gebruik niet als je last hebt van epilepsie of bij problemen met de bloedsomloop

FAQ

Ik ben van plan 6-APB te gebruiken in combinatie met een ander middel, wat kunnen hier de gevolgen van zijn?

Het combineren van verschillende drugs kan riskant en onvoorspelbaar zijn. Als je gaat combineren heb je meer kans op problemen met je gezondheid. Voor meer informatie check het thema Combigebruik. Wegens gebrek aan onderzoek naar 6-APB is het aan te raden om het kopje Combigebruik XTC en andere middelen door te nemen, gezien de werking van 6-APB in het lichaam (redelijk) vergelijkbaar is met MDMA.

Pas op

6-APB heeft onder andere effect op het serotoninesysteem. Combinatie met andere middelen die effect hebben op serotonine kan levensbedreigende serotonine vergiftiging veroorzaken. Hieronder vallen bijvoorbeeld: MDMA (en -analogen), antidepressiva, opioïden en opiaten (tramadol, codeïne, morfine etc.), serotonine precursors (L-tryptofaan en 5-HTP), medicijnen voor astma (Ventolin etc.) en psychedelica/tripmiddelen. Bij de psychedelica is de kans op serotonine syndroom niet altijd aanwezig. Het is afhankelijk van het middel.

6-APB kan hartproblemen veroorzaken en dit risico neemt toe bij combinatiegebruik met stimulerende middelen. Combinatiegebruik kan ook sneller leiden tot agressief gedrag. De kans dat je je onbezonnen of roekeloos gaat gedragen neemt toe. De kater kan erger zijn. Bovendien kan combinatiegebruik een leuke ervaring te heftig maken of uit de hand doen lopen.

Wat is trippen?

Als je tript, kom je in een andere staat van bewustzijn. Dit wordt ‘een trip’ of ‘trippen’ genoemd, omdat het verwijst naar de mentale reis die je doormaakt. Tijdens het trippen ervaar je zintuiglijke waarnemingen en gedachten anders. Bovendien kan een tripmiddel een sterk effect hebben op je stemming, deze wordt als het ware uitvergroot. Dit kan zich bijvoorbeeld uiten in intense euforie, maar ook angst en verwardheid kunnen optreden.

Zintuiglijke waarneming

Je raakt extra gevoelig voor zintuiglijke indrukken. De centra in je hersenen die betrokken zijn bij het verwerken van zintuiglijke prikkels (zien, horen, ruiken, voelen, proeven) werken anders. Kleuren, geluiden en vormen worden intenser beleefd. Voorwerpen kunnen vervormen (je ziet bijvoorbeeld tafelpoten iets boller staan of muren lijken te ademen) en lijken soms te vibreren van energie. Het is mogelijk dat je erg scherp reliëf kunt waarnemen en dwarrelende, bewegende patronen ziet in een houten vloer of een grasveld. Bij bewegende voorwerpen kan er gedurende enkele seconden een ‘nabeeld’ bestaan. Kleuren kunnen beweeglijk in elkaar overlopen. Bij het zien van gezichten worden gelaatstrekken meer uitgesproken (zoals in cartoons).

Soms lijken de dingen niet wat ze zijn; je ziet bijvoorbeeld een touw voor een slang aan, het gezicht van je geliefde ziet er plotseling wel erg gerimpeld uit, of juist als een lichtgevende engel. Het kan alle kanten opgaan. Bij een hoge dosis kunnen zintuigen een ander functie krijgen of door elkaar heen lopen; geluiden kunnen worden gezien, geuren gevoeld en zichtbare voorwerpen kunnen worden gehoord als rare geluiden.

Mentale effecten

Het gevoel voor ruimte en tijd verandert –  de tijd lijkt soms wel stil te staan. Tijdens een trip worden er ongebruikelijke verbanden gelegd in het denkproces. Dit kan leiden tot verrassende inzichten, maar ook tot bijna psychotische denkbeelden. Bij een stevige dosis kan het voorkomen dat de grenzen van je eigen persoon beginnen te vervagen, dit heet ego-dissolutie of ego-death. Je weet bij wijze van spreken niet meer waar jezelf stopt en de ander of de omgeving begint. Je hebt het gevoel dat alles in verbinding staat met elkaar. Dit kan een fantastische ervaring zijn, maar ook erg beangstigend als je niet weet wat je overkomt.

Hoe zit het met de wetgeving omtrent 6-APB?

In Nederland valt 6-APB niet onder de opiumwet, het bezit is dan ook niet illegaal. Het valt momenteel onder Warenwet. Wel zijn er plannen om hele groepen drugs verboden te maken, zoals de fenethylaminen. Als die wet er komt, dan valt 6-APB er ook onder.

Hoe is 6-APB gebruik ontstaan?

6-APB (6-(2-aminopropyl)benzofuran) is door David Nichols en zijn team voor het eerst gecreëerd in 1993. De drug wordt ook vaak Benzo Fury (benzofury) genoemd. David en zijn team waren op dat moment bezig met onderzoek in de hoop minder giftige stoffen te vinden die het effect van MDMA nabootsen (MDMA-analogen). Dat 6-APB minder giftig is dan MDMA is nooit bewezen. 6-APB is afgeleid van de stof MDA. Bij de afbraak van MDMA in het lichaam wordt een klein gedeelte omgezet in MDA. 6-APB zou meer visuele (hallucinogene) effecten geven dan MDA en MDMA. Sinds een aantal jaar geeft een klein deel van de bezoekers aan de Unity-stand aan 6-APB te gebruiken. Het werd tegelijk online aangeboden met onder andere de entactogenen 5-APB, 5-MAPB en 6-MAPB. Ze hebben alle drie dan ook een vergelijkbare chemische structuur en een enigszins vergelijkbare werking.

Hoe zit het eigenlijk met de kater na 6-APB gebruik?

6-APB lijkt qua werking en bijwerkingen erg op XTC maar het effect houdt langer aan. De piek kan wel 4-6 uur duren en de na-effecten tot 12 uur. Hierdoor is het vaak lastig om te slapen nadat je hebt gebruikt. Door het slaapgebrek kan het zijn dat de kater erger is dan bij andere middelen maar waardoor dit precies komt is niet bekend. Slaapgebrek is niet het enige dat voor een kater zorgt.

Zorg dat je ruim de tijd hebt om uit te rusten na het gebruik van 6-APB. Ga ook als je niet kan slapen in bed liggen, hier rust je ook van uit. Zorg verder dat je goed en gezond eet de dagen voor en na het gebruik. Vooral voeding met antioxidanten en vitaminen (blauwe bessen, frambozen, bramen, druiven, rozijnen, sinaasappels, kiwi, broccoli) vermindert de schade door drugs aan je organen.

Het voelt alsof ik nog vlagen voel van de 6-APB, zelfs als dit al uitgewerkt is voor mijn gevoel, hoe zit dat precies?

Na gebruik van 6-APB of wel Benzofury, duurt het ongeveer een uur voordat je voelt dat het werkt. De piek houdt daarna zo’n vier tot zes uur aan, waarna de effecten wat minder worden maar nog steeds aanwezig zijn. Wees daarom voorzichtig met bijnemen als je even wat minder voelt. De (na-)effecten kunnen zelfs tot 12 uur aanhouden. Veel mensen kunnen na gebruik van 6-APB niet of moeilijk slapen. Rust daarom zowel voor als na gebruik goed uit, zodat je lichaam de kans krijgt om zich te herstellen

Waar moet ik op letten bij het doseren van 6-APB?

Er is nog weinig bekend over 6-APB en dus ook over een juiste dosering. Er zijn wel richtlijnen, zie stukje over dosering. Als je je dosis klaarmaakt, maak gebruik van een weegschaal. Meten is weten. Foutjes maken bij doseringen wil je liever niet.

Een van de kenmerkende effecten van 6-APB is dat het lang kan duren. De lengte van de ervaring is mede afhankelijk van hoeveel je hebt genomen. 6-APB duurt vaak lang (8-10 uur) en zorgt ervoor dat je moeilijker in slaap kan vallen. Als je bijneemt verleng je dit. Plan daarom voordat je gaat gebruiken hoeveel je wilt gebruiken, en of je nog bij gaat nemen. Zo voorkom je dat je een dag of langer wakker blijft.

Wat moet je doen als iemand een bad trip heeft?

Zorg altijd dat je zelf veilig bent en blijft. Als jij gevaar loopt kan je de ander ook niet helpen.
Zoek een rustige plek op met diegene die het moeilijk heeft. Probeer niet te ontkennen dat hij/zij een bad trip heeft.  Probeer hem/haar gerust te stellen: hij/zij heeft drugs genomen en de effecten en dus de bad trip gaan altijd weer voorbij. Vraag de persoon naar wat hij meemaakt en probeer de trip naar een positieve kant te praten zonder het te bagatelliseren. Bijvoorbeeld door een positieve betekenis te geven aan de dingen die hij/zij ziet. Probeer dingen te doen die diegene op zijn/haar gemak stellen, zoals bewegen of zingen. Kijk of het zin heeft om over prettige dingen te praten. Afleiden kan ook helpen bijvoorbeeld door te tekenen. Laat je stem rustig en geruststellend klinken.
Zorg dat de gebruiker niet in gevaarlijke situaties zoals het verkeer terechtkomt. Schakel hulpinstanties in als het onveilig wordt voor de gebruiker of zijn omgeving of als de bad trip te zwaar is om zelf op te lossen.

Wat moet ik doen als ik klachten ervaar na gebruik?

Sommige klachten na het gebruik van drugs kunnen langer aanhouden en dan kan medische uitleg of zelfs behandeling nodig zijn. Brijder heeft hiervoor een landelijk spreekuur partydrugs opgericht. Als je klachten hebt kun je bellen met het medisch spreekuur partydrugs: 088 – 358 29 40.

Hoe kun je poeders of capsules doseren?

Om een bepaalde dosering goed te kunnen afwegen heb je een goede weegschaal nodig. Zorg dat je een weegschaal hebt die milligrammen kan wegen, tot 3 cijfers achter de komma (0,001 mg). Een weegschaal die 0,01 (2 cijfers achter de komma) weegt is voor MDMA misschien nog net nauwkeurig genoeg, maar voor veel andere stoffen niet.

Waar vind je zo’n weegschaal?

Op de grote internationale online webshops kan je voor rond de 20 euro al weegschalen vinden die 3 cijfers achter de komma kunnen afwegen.
Bij apotheken, smartshops of drogisterijen kan je lege capsules kopen in verschillende maten. Sommigen zijn ook geschikt voor vegetariërs. Met een watervaste stift of een cd marker kan je het middel en dosering op de capsule schrijven.

 


Meer lezen

 • Nog geen extra artikelen beschikbaar.