Peers & project
Pink Unity is een vrijwilligersproject voor en door leden uit de Amsterdamse LHBTQIA+ gemeenschap. Op dance en kinkfeesten en festivals geven de peer educators van Pink Unity objectief en open-minded informatie over veiliger gebruik van alcohol en andere drugs en veiligere seks.
Onze doelgroep is uitgaanspubliek, waarbij we ons richten op het gebruik van drugs en extra aandacht besteden aan de risico’s van seks onder invloed van drugs. Pink Unity heeft als doel om gezondheidsverstoringen door drugsgebruik zoveel mogelijk te beperken en kloppende informatie over seks en gezondheid te geven.
Pink Unity is een initiatief van de Jellinek en GGD Amsterdam. Sinds 2008 is Pink Unity aanwezig op grotere indoor feesten en festivals en kleinere evenementen in clubs. De uitstraling van de activiteiten van Pink Unity worden per doelgroep en evenement aangepast.
Per januari 2023 maakt Pink Unity deel uit van Unity Amsterdam.
Vrijwilliger worden
Praat je graag over drugs en seks? Deel je deze kennis graag met anderen? Meld je dan aan om peer educator te worden bij Pink Unity.
Om je aan te melden als vrijwilliger bij Pink Unity kan je een kort mailtje sturen met je naam naam en telefoonnummer naar pink@unity.nl. Je wordt dan eerst uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek. Tijdens dit gesprek van een uur leggen wij uit wat vrijwilligerswerk voor Pink Unity precies inhoudt en wat de verwachtingen zijn. Vervolgens kijken we of er een match is en of je bij ons als peer educator aan de slag kunt gaan.
Onze vrijwilligers worden getraind tot peer educator; deze training duurt 2,5 dag (twee zaterdagen en één woensdagavond). Daarnaast volg je een Pink training die wordt verzorgd door de GGD Amsterdam. Nadat je deze training hebt afgerond, ben je klaar om voorlichting te geven op feesten! Als peer educator woon je de vergaderingen in jouw regio bij. Daarnaast organiseert jouw Unityregio een aantal keer per jaar expertmeetings om jouw kennis te vergroten.
Voor feestorganisatoren
Organiseer jij clubavonden, raves of festivals waar hoofdzakelijk mensen uit de LHBTQIA+ gemeenschap komen, of kinkfeesten? Dan willen we graag met je samenwerken om op jouw evenement open-minded objectieve informatie over drugs en seks te bieden. Mails ons via pink@unity.nl
Gang van zaken
Onze voorlichting gebeurt altijd in de vorm van peer-to-peer voorlichting; een groepje vrijwilligers uit de LHBTQIA+ uitgaansscene, die door Jellinek en GGD zijn opgeleid, gaan laagdrempelige gesprekken aan met feestgangers over hun ervaringen met- en kennis van drugs en seks. De vrijwilligers werken in shifts van een aantal uur. Na afloop van de voorlichtingsacties zijn de vrijwilligers vrij om zich om te kleden en verder mee te feesten als reguliere bezoeker.
Een voorlichtingsactie wordt altijd geleid door een “peer-coach”; zij zijn verantwoordelijk voor de goede uitvoer van de actie, sturen de vrijwilligers aan en zijn aanspreekpunt op de avond zelf voor jou als organisator. Na afloop van de actie zorgt de peer-coach dat de voorlichtingsmaterialen weer worden opgeborgen. De volgende dag schrijft hij een verslag van de actie, die wij naar jou doorsturen.
Buiten de actie zelf om heb jij als organisator contact met de projectleiding van Unity; Raoul Koning (Projectleider Unity) en Ayla Haanappel (projectcoördinator Pink Unity). Met ons bespreek je de logistieke en inhoudelijke details van onze voorlichting op jouw feest. Omdat elk evenement zijn eigen stijl en sfeer heeft en het belangrijk is dat onze voorlichting hierbij aansluit, gaan we graag in gesprek over de vorm van onze voorlichting. Over het algemeen werken we in twee stijlen:
Pink Unity stand-voorlichting
Op de meeste feesten en festivals is Pink Unity aanwezig met een informatiestand. De aankleding hiervan kan worden afgestemd op de uitstraling van het event. Verder zijn er informatie folders/flyers en gadgets uitgestald.
Bezoekers kunnen langskomen aan de stand en worden uitgenodigd een kennisquiz in te vullen over een specifieke drug om zo in gesprek te komen met geïnteresseerden. Via deze manier ontvangen zij informatie over drugs, alcohol en gezonde seks.>Bezoekers vullen na het gesprek een formulier in over hun eigen gebruik en gedrag. Dit zijn anonieme gegeven en niet te herleiden tot de persoon. De data wordt verwerkt in het jaarverslag en niet met andere partijen gedeeld.
Wat hebben we nodig?
Een tafel op een goed zichtbare plek met veel doorloop. Het geluidsniveau op deze plek moet zo zijn afgestemd dat we verstaanbaar in gesprek kunnen met bezoekers. Er moet een regulier stroompunt in de buurt zijn om lampen op te kunnen aansluiten. Natuurlijk vragen we kosteloze toegang van onze vrijwilligers voor het evenement.
Mobiele voorlichting
Sommige events lenen zich beter voor een mobiele voorlichting. Tijdens de actie loopt het team vrijwilligers rond op het terrein en gaan in gesprek met bezoekers. Ze zijn duidelijk herkenbaar als Pink Unity medewerker. Vaak werken we met speelse kostuums of rekwisieten om de aandacht te trekken en het gesprek te starten, zoals een rad van fortuin met verschillende drugs, of een drugs-en-seks grabbelton. Voor mobiele voorlichting hebben we enkel toegang nodig voor onze vrijwilligers, alle materialen verzorgen we zelf.
Heb je een ander idee voor ho>e je de vrijwilligers van Pink Unity wil inzetten op jouw feest? Neem vooral contact op om de mogelijkheden te bespreken. We houden van creatieve, uitbundige, spraakmakende uitingen, maar natuurlijk heeft dit vrijwilligersproject beperkt budget
Wat kost Pink Unity?
Pink Unity wordt gesubsidieerd, wat betekent dat er geen kosten zijn verbonden voor jou als feestorganisator.
Up-to-date informatie over drugs
Pink Unity heeft dankzij haar aard als vrijwilligersproject nauw contact met de doelgroep zelf en met andere feestorganisatoren die zich op onze doelgroep richten. Daarnaast werken we nauw samen met Celebrate Safe, EHBO-organisaties en de drugstestservice (DIMS). Hierdoor hebben we nieuwe trends in gebruik, nieuwe drugs, of vervuilingen vaak snel in de gaten. Niet alleen de bezoekers die we spreken profiteren van deze kennis, maar ook jij als organisator kan altijd bij ons terecht met vragen over de huidige stand van zaken rondom drugsgebruik in het uitgaansleven. Indien er waarschuwingen zijn voor gevaarlijke of vervuilde drugs, dan verspreiden wij in overleg met de EHBO en de organisatie waarschuwingsposters op het evenement.
Heb je interesse om met ons in gesprek te gaan? E-mail ons via pink@unity.nl