Klachten na drugsgebruik

Ervaar je weleens klachten na drugsgebruik? Na het gebruik van partydrugs als XTC, cannabis, speed en coke ontstaan soms klachten die langer duren of intenser zijn dan een kater. Medische uitleg en behandeling zijn dan noodzakelijk. Brijder heeft hiervoor het Medisch Spreekuur Partydrugs opgericht. Als je klachten hebt kun je bellen met het medisch spreekuur partydrugs: 088 – 358 29 40.
Kijk hier voor een uitgebreide beschrijving van Visual Snow Syndroom, Hallucinogen Persisting Perception Disorder, derealisatie en depersonalisatie.

Wat voor klachten kunnen nou door partydrugs ontstaan?

Voorbeelden van klachten waarvoor je terecht kunt bij het Medisch Spreekuur Partydrugs:

 • zichtproblemen onder de noemer ‘HPPD’: hallucinogen persisting perception disorder; zoals visual snow (oogruis), floaters en nabeelden
 • depersonalisatie en derealisatie: het vreemd aanvoelen van de omgeving of van je eigen lichaam
 • angst- en paniekklachten
 • concentratieproblemen
 • depressiviteit
 • extreme vermoeidheid
 • gevoel van schokken in het hoofd
 • tintelingen
 • duizelingen of bewegingswaarnemingen

Hoe werkt dat?

Mocht je klachten hebben na een avondje feesten die maar niet weggaan en waar je je zorgen over maakt, dan kun je bellen met het landelijk medisch spreekuur partydrugs: 088 – 358 29 40. Een telefonisch consult is gratis. Ze denken met je mee over wat de oorzaak van je klachten kan zijn. Daarnaast geven ze je tips om klachten te verminderen. Als het nodig is, volgt een telefonisch consult met één van de artsen van het spreekuur.

Het behandelen en signaleren van klachten na drugsgebruik is specialistisch werk waar huisartsen zelden mee in aanraking komen. Daarom kunnen zij ook bellen met dit spreekuur om hun vragen te stellen.

Drugs combineren

Gerard Alderliefste, arts van het medisch spreekuur partydrugs krijgt telefoontjes uit heel Nederland. Van mensen met klachten en van huisartsen die advies vragen.  “In de praktijk blijkt dat mensen die drugs combineren meer risico lopen dan mensen die één soort drug gebruiken. Het blijken vooral de hallucinogenen te zijn, cannabis en vooral XTC, die lange termijn klachten kunnen veroorzaken.

Mensen die drugs combineren:

 • hebben vaker klachten een grotere kans op het ontstaan van klachten
 • hebben vaker klachten die langer duren

Wij raden gecombineerd gebruik daarom ten strengste af. Terwijl we weten dat juist partygangers vaak combineren. Als mensen uppers gebruiken, zoals XTC, coke en speed, proberen ze dat te compenseren met een downer, zoals een jointje of een biertje. Andersom gebeurt precies hetzelfde: merk je dat je slap wordt van een biertje, dan neem je een pil of een lijntje. Veel gebruikers denken heel machinaal; ‘we nemen een beetje plus, een beetje min en dan zijn we weer in balans’. Zo werkt het natuurlijk niet. Medisch gesproken is het gewoon niet gezond. Gebruikers die meerdere drugs gebruiken lopen vaker rond met klachten dan mensen die één type drugs gebruiken. Ik heb nog niemand op mijn spreekuur gehad die alleen XTC met water gebruikt. Die mensen zijn er wel, maar die komen niet hier.”

Bron: Medisch spreekuur partydrugs Brijder

Kijk ook op de website van Drugsinfoteam voor meer informatie over medische klachten na gebruik van partydrugs.

Wil je meer informatie over klachten na drugsgebruik, heb je een andere vraag? Mail naar info@unity.nl.