Poppers

Wat zijn poppers?

Poppers is een gelige vloeistof die wordt verkocht in kleine flesjes. Bij het inademen geeft het een kortdurende roes. Poppers worden vaak gebruikt tijdens de seks. Vroeger zat het in kleine capsules die als ze werden opengebroken een ‘poppend’ geluid maakte. Het is brandbaar, verdampt heel snel, irriteert de huid en ruikt zeer sterk, meestal omschreven als een zeer onaangename lucht. Poppers bevatten meestal de stof amylnitriet, maar ook soms butylnitriet of isoamyl nitriet.


Effecten

Poppers is een verdovend middel.

Het effect van een middel wordt bepaald door eigenschappen van het middel zelf, maar ook door de set en setting van de gebruiker. Hier beschrijven we welke effecten poppers over het algemeen heeft.

Gebruikers ervaren een mild, kortstondig, gelukzalig gevoel. Het wordt vaak omschreven als een korte sensatie van bijna bewustzijnsverlies en is enigszins vergelijkbaar met het effect van lachgas. Je voelt je plotseling zeer ontspannen, slap en duizelig en een warm gevoel stijgt op naar je hoofd.

Het middel veroorzaakt een verslapping van de (gladde) spieren en de vaatwanden. Dat geldt ook voor de kringspier van de anus, wat de reden is waarom poppers in homokringen tijdens het vrijen worden gebruikt. Daarnaast versterkt de roes de seksuele beleving en kan het de erectie verstevigen en langer laten duren. De bloedvaten verwijden zich waardoor de bloeddruk daalt. Hierdoor bestaat een kans op duizeligheid en flauwvallen. Deze verlaging van de bloeddruk kan ook een negatief effect hebben op de erectie. Het hart moet harder werken waardoor hartkloppingen kunnen voorkomen. Ook kun je er (bonkende) hoofdpijn van krijgen.

Poppers kunnen je dermate ontremmen dat je niet meer kritisch kunt nadenken. Zo kun je makkelijk over je eigen grenzen gaan en dingen doen die je anders niet zou doen. Dit kan resulteren in een ongewilde sekservaring en daar kan je een flinke kater van krijgen. Het kan ook betekenen dat je onveilig seks hebt terwijl je dat in nuchtere toestand niet zou toelaten.

Positieve effecten (negatieve) Bijwerkingen

Toegenomen libido

Toegenomen seksuele verlangens. Je voelt je sterker aangetrokken tot anderen en voelt hierbij een sterkere behoefte naar seksuele intimiteit.

Duizeligheid

Het gevoel iemand draait, of dat de wereld om iemand heen draait. Dit verstoort het evenwicht.

Ontspanning

Vermindering van spanning, zorgen, verdriet, paniek, stress en depressieve gevoelens.

Ontremming

Toename van impulsief gedrag. Dit middel kan ervoor zorgen dat je minder stilstaat bij de mogelijke gevolgen die bepaalde acties kunnen hebben. Dit kan prettig zijn doordat het bijvoorbeeld makkelijker lukt om op iemand af te stappen en een praatje te maken. Maar het kan ook leiden tot wat negatieve effecten doordat je bijvoorbeeld sneller in een argument of ruzie terecht kunt komen.

Euforisch, verliefd gevoel

Dit middel kan zorgen voor een euforisch of verliefd gevoel. Je voelt je lekker en kunt dingen sneller als prettig ervaren.

Vasodilatatie (bloedvatverwijding)

Sommige drugs zorgen ervoor dat je bloedvaten wijder worden.

Afgenomen spierspanning

Verminderde algemene spanning (= ontspanning) van spieren.

Verlaagde bloeddruk

Sommige drugs zorgen ervoor dat de bloeddruk in het lichaam lager wordt.

Intensere beleving van aanraking

Je kan een intensere beleving van aanraking ervaren. Fysiek/lichamelijk contact met andere mensen voelt anders of heftiger dan normaal. Zo kan een knuffel geven aan iemand anders erg prettig zijn. Ook kan het voorkomen dat je liever geen aanraking meer wilt van anderen omdat dit te intens kan zijn. Dit effect kan dus zowel positief als negatief werken.

Bewusteloosheid

Van deze stof kan je flauwvallen of bewusteloos raken.

Hoofdpijn

Deze stof kan voor hoofdpijn zorgen. Het kan helpen om genoeg water te drinken, en om koffie/caffeïne te vermijden.

Erectieproblemen

Problemen met het krijgen van een erectie.

Misselijkheid/overgeven

Een onprettig en gespannen gevoel in de buik, waar je je heel naar door kan voelen. Misselijkheid gaat vaak vooraf aan braken.

Druk op de borst / hartkloppingen

Een gespannen of drukkend gevoel in de borstkas, en het gevoel dat het hart harder klopt dan normaal.

Blauwe lippen of nagels

Bij veel gebruik kunnen lippen of nagels soms tijdelijk blauw worden.


Dosering en gebruikswijze

De vloeistof wordt op een zakdoek (of een ander absorberend voorwerp) gedruppeld waarna de damp wordt opgesnoven, of de damp wordt direct geïnhaleerd door aan het flesje te ruiken. Het middel irriteert de huid. Een flesje poppers of een zakdoek met poppers mag dus niet in direct contact komen met je huid of slijmvliezen. Poppers hebben een sterke (zweetvoeten)geur.

Eén snuif is voor de meeste mensen voldoende om het effect goed te voelen of soms zelfs om buiten bewustzijn te raken. Hoeveel je binnenkrijgt is mede afhankelijk van de manier van gebruiken. Als je flink wat op een zakdoek doet, je neus er lang boven houdt en inhaleert krijg je meer binnen dan wanneer je kort je neus boven het flesje hangt. Omdat het een verdampende stof betreft is het moeilijk te meten hoeveel je precies inneemt.


Werkingsduur

Inhaleren geeft na tien seconden een roes die één tot twee minuten duurt.


Risico’s

Bij sporadisch en beperkt gebruik zijn de risico’s gering. Bij langdurig en frequent gebruik zijn er wel degelijk risico’s aanwezig, vooral voor de lichamelijke gezondheid. Doordat poppers de druk achter de oogbol verhogen kunnen gezichtsstoornissen ontstaan. Ook wordt van poppers gezegd dat het een negatieve invloed heeft op het afweersysteem (methemoglobinemie). Dit lijkt echter maar zeer sporadisch voor te komen.

Bij regelmatig gebruik van poppers kan psychische afhankelijkheid ontstaan. Omdat het vaak gecombineerd wordt met seks zijn er gebruikers die beschrijven dat seks niet meer leuk is zonder poppers. Bij regelmatig gebruik is sprake van tolerantieontwikkeling waardoor steeds meer gebruikt moet worden om hetzelfde effect te bereiken.

Risico’s op korte termijn

Bewusteloosheid

Van deze stof kan je flauwvallen of bewusteloos raken.

Irritatie van de huid en slijmvliezen

Indien deze drug in aanraking komt met de huid of slijmvliezen kan er (hevige) irritatie optreden.

Risico’s op lange termijn

Geestelijke verslaving

Geestelijke verslaving houdt in dat je denkt niet meer zonder een middel te kunnen.

Je kan wel in één keer stoppen, zonder dat je lichaam daar problemen mee krijgt.

Verminderde weerstand

MDMA kan je weerstand verlagen. Dat betekent dat je sneller ziek kan worden.

Bloedarmoede

Poppers tasten de hemoglobine in je rode bloedcellen aan, waardoor je bloed minder goed zuurstof kan verplaatsen van je longen naar de rest van je lichaam.

Gezichtsstoornissen

Door een toename in druk in de oogbol kunnen er gezichtsstoornissen ontstaan.


Combinatiegebruik

Het combineren van verschillende soorten drugs kan riskant en onvoorspelbaar zijn. Als je medicijnen combineert, kan je een hoger risico op gezondheidsproblemen hebben. In de volgende paragrafen lees je over de effecten en risico’s van een aantal veel voorkomende combinaties en ook enkele die extra gevaarlijk kunnen zijn. Zie ook het thema drugs combineren.


Unity tips

Echt veilig gebruik van poppers bestaat niet. De risico’s kunnen wel beperkt worden, lees daarvoor de Unity tips:

 • gebruik met mate
 • neem eerst een kleine dosis
 • wees heel voorzichtig met inhaleren. Poppers mogen niet in aanraking komen met je huid, ogen of (neus)slijmvliezen of vingers. Via je vingers kun je het weer overbrengen op andere slijmvliezen
 • gebruik het niet als je snel flauwvalt
 • bereid je goed voor; gebruik in een vertrouwde omgeving bij vertrouwde mensen
 • zet je glas neer en leg je sigaret weg
 • laat je omgeving weten wat je gaat gebruiken zodat ze je in de gaten kunnen houden er voor je kunnen zijn
 • zorg ervoor dat er iemand in de buurt is die niet onder invloed is
 • niet combineren met alcohol, XTC, speed, GHB of andere drugs
 • niet combineren met Viagra
 • poppers kunnen zin in seks opwekken; bescherm jezelf tegen soa en aids door een condoom te gebruiken
 • alleen gebruiken wanneer je een goede lichamelijke en geestelijke conditie hebt
 • wees voorzichtig met brandende sigaretten, aanstekers of ander vuur, poppers zijn zeer brandbaar!

Wat zijn de Unitytips bij gebruik van een middel?

 • Neem bij de eerste keer dat je een middel gebruikt een kleine dosis om te kijken hoe jouw lichaam reageert op het middel.
 • Gebruik alleen als je je goed voelt.
 • Gebruik alleen voor je plezier, niet om symptomen zoals bijvoorbeeld vermoeidheid tegen te gaan.
 • Gebruik niet als je psychische klachten hebt (gehad), of psychische klachten (zoals depressie) in je familie voorkomen.
 • Test vooraf je drugs bij een testservice.
 • Zorg voor een goede set en setting.
 • Gebruik met mate. Houd bij hoeveel je gebruikt.
 • Spreek duidelijk met jezelf af hoeveel je maximaal wil gebruiken op een avond.
 • Combineer niet met andere middelen of medicijnen.
 • Neem geen deel aan het verkeer.
 • Voorkom infectieziekten. Gebruik je eigen snuifbuis en deel deze niet met anderen.
 • Spoel na snuiven je neus na afloop goed met lauw zout water, bijvoorbeeld door een neusspray of neusdouche te gebruiken.
 • Voel jij, of voelt een van je vrienden zich niet lekker? Hou elkaar in de gaten, zorg voor elkaar en ga (als die er is) even langs de EHBO.
 • Bel 112 bij een levensbedreigende situatie.
 • Eet gezond voor en na drugsgebruik. Vooral veel anti-oxidanten en vitaminen (blauwe bessen, frambozen, bramen, druiven, rozijnen, sinaasappels, kiwi, broccoli). Dit is misschien wel de belangrijkste tip! Het is soms moeilijk om te eten tijdens en na drugsgebruik, maar probeer het toch. Goed eten vermindert duidelijk de kater! Als je geen vast voedsel binnenkrijgt, denk dan aan sappen, drinkontbijt, smoothies.

FAQ


Meer lezen

 • Nog geen extra artikelen beschikbaar.

Relevante artikelen over Poppers