GHB

Wat is GHB?

GHB is de afkorting voor gamma-hydroxybutyraat. Het wordt vooral verkocht als een stroperige zoute vloeistof in plastic ijsuisjes van 5 ml. GHB wordt ook wel ten onrechte ‘liquid XTC’ genoemd. Andere namen voor GHB zijn; G, vloeibare xtc, buisjes, liquid x, liquid e. Met XTC heeft GHB echter niets te maken. GHB is een stof die van nature voorkomt in het lichaam, met name in de hersenen. Dit betekent niet dat het daardoor een onschadelijke stof is; als je GHB gebruikt is de hoeveelheid GHB in je hersenen namelijk veel hoger dan normaal. GBL is een bestanddeel voor het maken van GHB en wordt in je lichaam omgezet in GHB. In deze tekst gebruiken we alleen de benaming GHB.


Effecten van GHB

Effecten zijn altijd afhankelijk van je geestelijke en lichamelijke gesteldheid (set) en de situatie/omgeving (setting) waarin je gebruikt. Ook kunnen persoonlijke factoren een rol spelen. De ene persoon kan bijvoorbeeld snel geïrriteerd raken door een middel, terwijl de andere persoon juist heel zachtmoedig wordt. Ieder lichaam, ieder mens en iedere situatie is per slot van rekening anders.

GHB is een verdovend middel, kleur- en geurloos en het smaakt behoorlijk zout. Na 10-45 minuten begin je de eerste effecten te voelen. In kleine dosis geeft het een ontspannen, vredig gevoel en kan seksueel stimulerend werken. Bij hogere doseringen kun je misselijk worden of duizelingen krijgen. Soms kun je als een blok in slaap vallen. Het effect wordt door gebruikers weleens beschreven als een alcoholachtige roes. De effecten van één dosis houden ongeveer anderhalf uur aan.

Positieve effecten (negatieve) Bijwerkingen

Ontremming

Toename van impulsief gedrag

Verminderd kortetermijngeheugen

Na het nemen van deze drug werkt het kortetermijngeheugen minder goed. Hierdoor onthoud je dingen minder goed. Zo komt het bijvoorbeeld vaak voor dat je gedurende een gesprek vergeet waar je het over had, of dat je vergeet wat de reden is dat je ergens naartoe bent gelopen. Ook de volgende dag weet je vaak minder goed wat er allemaal in de avond ervoor is gebeurd.

Euforisch, verliefd gevoel

Euforisch, verliefd gevoel

Verwardheid

Vrolijk, blij, opgewekt gevoel

Ontremming

Toename van impulsief gedrag

Ontspanning

Vermindering van spanning, zorgen, verdriet, paniek, stress en depressieve gevoelens

Vertraagde hartslag

Vertraagde hartslag

Makkelijker praten en sociaal contact

Daling lichaamstemperatuur

Daling lichaamstemperatuur

Seksueel stimulerend

Misselijkheid/overgeven

Misselijkheid/overgeven

 

Trillerigheid

Last van trillende extremiteiten

 

Duizelig

 

Hoofdpijn

Hoofdpijn

 

Stuiptrekkingen


Dosering en gebruikswijze van GHB

GHB komt meestal voor als vloeistof, maar is ook in poedervorm op de markt. Een vol buisje bevat 5 milliliter (ml) GHB. De vloeistof en/of poeder wordt meestal toegevoegd aan frisdrank, vruchtensap of water en daarna opgedronken. GBL is alleen als vloeistof op de markt en moet zeer goed verdund worden. GBL is niet geschikt om puur te drinken, zie verder bij risico’s.

GHB is ontzettend moeilijk te doseren. De dosis is onder andere afhankelijk van je lichaamsgewicht, tolerantie, je maaginhoud en je gevoeligheid voor GHB. Ook speelt de concentratie van je GHB een grote rol. De meeste GHB heeft een sterkte tussen 350 en 550 mg/ml, maar er is veel variatie in de bij de testservice aangeboden monsters. Bij een dosering van 4 ml is dat dus ongeveer 1,5 tot 2,5 gram GHB. Een overdosering kan al plaatsvinden vanaf een dosis van twee gram (+/- 3 ml). Uiteraard verschilt dit per persoon door de gevoeligheid voor GHB, lichaamsgewicht en de combinatie met alcohol. Het is mogelijk om je GHB te laten testen.

Doseringen bij drinken  
Licht: 0,5 – 1,5g
Gebruikelijk: 1 – 2,5g
Hoog: 2 – 3,5g
Zwaar: 3,5 -5g
Levensbedreigend: 7+g

Unity tips voor het doseren van GHB:

 1. Neem nooit meer dan 2,5 ml (half buisje) in één keer.
 2. Voel je na 45 minuten tot een uur GEEN effect en wil je bijnemen? Neem dan nooit meer dan de helft van je eerste dosering!
 3. Voel je WEL effect en wil je toch bijnemen? Wacht dan minstens 1,5 uur en neem niet meer dan de helft van je eerste dosering. Er zit namelijk altijd nog een restje GHB in je lichaam waardoor het risico op overdosering nog groter wordt. Dit wordt ook wel het stapeleffect genoemd.

Werkingsduur van GHB

Een dosis GHB werkt zo’n 1 tot 3 uur.


Risico’s van GHB

Outgaan

Outgaan, wat is dat eigenlijk? De één heeft het over outgaan als je in slaap valt na een flink aantal uur stappen, de ander als er sprake is van een bewustzijnsstoornis. Er is een verschil tussen slapen, bewustzijnsverlies en een ademhalingsstilstand.

 • Slapen: iemand reageert nog wel op pijnprikkels, schudden of aanspreken.
 • Bewustzijnsverlies: iemand reageert niet meer op pijnprikkels. Dan is er sprake van outgaan!
 • Ademhalingsstilstand: bepaalde delen van de hersenen zijn zo verdoofd, dat je stopt met ademhalen.

In de beginfase van outgaan kan iemand geïrriteerd en verward zijn, onvrijwillige bewegingen maken of zelfs stuiptrekkingen krijgen. Mensen reageren dan vaak nog helemaal of een beetje op pijnprikkels. Je bewustzijn verliezen of outgaan door GHB-gebruik kun je vergelijken met onder narcose gaan voor een medische ingreep. GHB zorgt ervoor dat de concentratie van de signaalstof GABA in de hersenen wordt verhoogd. GABA remt processen in de hersenen. Dit gebeurt als eerste bij complexere functies van de hersenen zoals plannen en inschatten van situaties. Bij een hogere dosering gaan functies zoals bewegen, horen en zien achteruit. Bij een zeer hoge dosering kunnen vervolgens de meest basale hersenfuncties zoals het reguleren van de bloeddruk, lichaamstemperatuur en ademhaling aangetast worden. De duur van het outgaan kan variëren van enkele minuten tot wel 6 uur. Een overdosis kan makkelijk ontstaan, omdat er maar heel weinig verschil zit tussen de hoeveelheid GHB die het gewenste effect oplevert en de hoeveelheid die een overdosis veroorzaakt. Het gevaar bestaat dat iemand stikt in zijn of haar eigen tong of braaksel. Bovendien koel je heel gemakkelijk af als je out bent. Als je out bent gegaan heb je zelf niet meer in de hand wat er met je gebeurt. Je bent dan dus eigenlijk afhankelijk van de hulp maar ook de betrouwbaarheid van anderen. De bewusteloosheid kan overgaan in een comateuze toestand en je kunt zelfs helemaal stoppen met ademhalen, een hartstilstand krijgen en dus overlijden. Ook als je alleen GHB gebruikt hebt. De combinatie van GHB met alcohol en andere middelen met een verdovende werking vergroten de kans op overdosis, outgaan en onderdrukking van de ademhaling. Er zijn aanwijzingen dat herhaaldelijk outgaan van GHB tot hersenschade kan leiden, bijvoorbeeld doordat er een tijdelijk zuurstoftekort in de hersenen ontstaat. Hier wordt onderzoek naar gedaan.

Wanneer iemand bewusteloos raakt, kan het wel 4 tot 5 uur duren voordat hij/zij weer bijkomt. Het gevaar bestaat dat iemand stikt in eigen tong of braaksel. Als iemand ‘out’ gaat door GHB en niet meer reageert op pijnprikkels, breng hem/haar dan ALTIJD naar de EHBO of bel een ambulance. Dit heeft GEEN justitiële gevolgen. Pijnprikkels kun je toedienen door heel hard in iemands monnikskapspier (grote spier in je nek) of in iemands nagel te knijpen. Reageert iemand nog op pijnprikkels, blijf dan bij hem/haar en houdt hem/haar wakker, ongeacht de beurse plekken die je toedient. Zodra iemand niet meer reageert, dan direct 112 bellen en/of naar de EHBO op het feest gaan.

Wakker worden en weer doorgaan. Verdovende middelen zoals GHB maar ook alcohol hebben een paradoxaal effect. Bij een lage dosering zorgt GHB voor een gevoel van euforie, helderheid en opwinding. Bij een hoge dosering zorgt het voor een ontspannend gevoel. In het geval van GHB komt dit doordat bij een lage dosering andere soorten receptoren voor signaalstoffen in de hersenen worden geactiveerd dan bij een hoge dosering. Na dit omslagpunt, waarbij deze andere receptoren worden geactiveerd, wordt het effect ook anders: de gebruiker kan juist moe worden, in slaap vallen of out gaan. Het misleidende aan het G-slaapje is dat mensen vaak vrolijk en energiek ontwaken. Dit komt omdat de hoeveelheid GHB in je lichaam tijdens het ontwaken weer zodanig is gedaald dat de effecten van een lage dosis weer overheersen; gevoelens van euforie en opwinding nemen weer de overhand. Dat iemand zich daarna weer prima voelt zegt helaas niets over de mogelijke schade die in de hersenen is opgetreden door het out gaan en is dus erg misleidend.

Zwangerschap

Drugs komen in de hersenen terecht, omdat ze de bloed-hersenbarrière passeren. Dit is een opening naar de hersenen, een soort zeef, die er voor zorgt dat de meeste schadelijke stoffen niet in de hersenen komen. Drugs komen wel door deze zeef heen, en daarom kunnen ze in de hersenen werken.

De moederkoek (placenta) werkt ook als zo’n soort zeef. Deze zorgt er voor dat de meeste (schadelijke) stoffen niet bij het ongeboren kind terecht kunnen komen. Drugs hebben de eigenschap dat ze door kleine barrières heenkomen, dus door de bloed-hersenbarrière, maar ook door de moederkoek. Hierdoor komen de meeste drugs terecht bij het ongeboren kind, wat schadelijk voor het kind kan zijn. GHB passeert de placenta en komt direct bij het kind terecht. Er is nog te weinig onderzoek gedaan naar mensen, maar bij dieren leidt het tot een verhoogde kans op abortus een miskraam. Door experts wordt gedacht dat GHB dezelfde effecten op het ongeboren kind kan hebben als alcohol, en mogelijk kan leiden tot het foetaal-alcoholsyndroom.

Daarom raden we alle drugsgebruik tijdens de zwangerschap af.

Verslaving

Bij regelmatige gebruikers is er snel sprake van tolerantie; je hebt dan steeds meer nodig om hetzelfde effect te bereiken. Sinds 2008 is er een sterke toename in de hulpverlening van het aantal GHB-verslavingsproblemen te zien. Lichamelijke verslavingsproblemen komen alleen voor bij dagelijks gebruik. Bij stoppen of minderen kunnen ontwenningsverschijnselen zoals slapeloosheid, angst en beven optreden. Stop nooit zomaar met GHB gebruik! Het afkicken van GHB is riskant en moet ALTIJD gebeuren onder medische begeleiding.

Naast de lichamelijke verslaving kun je ook geestelijk verslaafd raken aan GHB. Je bent dan (nog) niet lichamelijk verslaafd aan GHB, maar je merkt wel dat je zonder niet meer uitgaat en het timen van je gebruik een belangrijke plek in je leven inneemt. Je gebruikt het vaker dan je zou willen. Ook een geestelijke verslaving is een groot risico.

Als jij je afvraagt of je gebruik een probleem aan het worden is dan kun je jezelf de volgende vragen stellen:

 • Kan ik zonder te gebruiken nog maar moeilijk in een goede stemming komen?
 • Ben ik in gedachten veel met het middel bezig?
 • Ben ik veranderd sinds ik (meer) ben gaan gebruiken?
 • Moet ik steeds meer gebruiken om hetzelfde effect te bereiken?
 • Ben ik de afgelopen tijd steeds meer gaan gebruiken. Gebruik ik meer per keer, op meer plekken en op meer tijdstippen?
 • Gebruik ik steeds vaker en meer dan ik van plan was?
 • Heb ik, als ik niet gebruik, last van onthoudingsverschijnselen (slecht slapen, humeurig zijn, trillen, hoofdpijn, duizelig, misselijk, zweten)?
 • Gebruik ik wel eens om nadelige gevolgen (Bijvoorbeeld een kater) van vorig gebruik op te heffen?
 • Besteed ik veel tijd aan gebruik of aan bijkomen van gebruik?
 • Geef ik steeds meer geld uit aan het middel?
 • Gebruik ik ondanks het feit dat ik belangrijke dingen moet doen? Verwaarloos ik hobby’s en werk?
 • Levert het gebruik steeds meer problemen op met bijvoorbeeld mijn vriend(in), vrienden, familie?
 • Gebruik ik voortdurend ondanks dat ik weet dat het schade oplevert (zowel lichamelijke schade als schade aan je sociale leven)?

Des te vaker je “ja” antwoord des te meer je in de gevarenzone zit. Mocht je je eigen gebruik uitgebreider willen testen, dan kun dit op de website van Jellinek.

GBL

GBL is een bijtende stof. Dat wil zeggen dat je er bij inname blaren van in je mond kunt krijgen, wanneer je het niet voldoende en goed verdunt. Bovendien is GBL nog lastiger te doseren dan GHB, omdat GBL sterker is dan GHB. Om deze redenen raden wij het gebruik van GBL af.

PH Waarde GHB of GBL

Slokdarmschade bij verkeerde pH van GHB of onverdunde GBL.

Risico’s op korte termijn

Bewusteloosheid

Bewusteloosheid

Risico’s op lange termijn

Hersenschade

Verslechterd geheugen

Na langdurig gebruik kan het geheugen verslechteren. Wanneer mensen stoppen met het gebruik treedt er mogelijk een verbetering op van het geheugen. Het is niet duidelijk of het geheugen geheel terugkomt op het oude niveau.

Alcohol en geheugen

Drinken heeft invloed op alle hersenfuncties. Na het drinken van 1 à 2 glazen werken de hersenen al minder goed dan normaal. Als je langdurig gemiddeld meer dan 25 glazen alcohol per week drinkt, loop je risico op hersenbeschadiging. Je geheugen gaat achteruit, het denken wordt vertraagd en je kunt je minder goed aanpassen aan nieuwe situaties. De hersenen werken niet alleen minder goed, ook het volume van de hersenen kan bij overmatige drinkers met wel 15% krimpen.


Unity tips bij GHB

Echt veilig gebruik van GHB bestaat niet. De risico’s kunnen wel beperkt worden, lees daarvoor de Unity tips en lees ook de tips onder dosering!

 • Voorkom outgaan/overdosering. Outgaan is NIET normaal en al helemaal niet OK! Niet alleen kun je jezelf in een levensgevaarlijke situatie brengen, je kunt de avond/dag goed verpesten voor je eigen vrienden, de andere mensen die er bij zijn en met je bezig zijn maar ook voor de organisatie van het feest waar je bent en uiteindelijk voor het imago van de hele scene.
 • Zorg dat je altijd de sterkte van de GHB kent. De sterkte is wisselend. Je kunt GHB en GBL momenteel testen. Ook kun je de zuurgraad laten meten.
 • Zorg dat je precies weet hoeveel milliliter je inneemt. Als je geen buisje hebt, koop dan een klein plastic spuitje waar de milliliters op staan geschreven. Deze zijn te koop bij de apotheek, dierenwinkel of online.
 • Voel je WEL effect en wil je toch bijnemen? Wacht dan minstens 1,5 uur en neem niet meer dan de helft van je eerste dosering. Er zit namelijk altijd nog een restje GHB in je lichaam waardoor het risico op overdosering nog groter wordt. Dit wordt ook wel het stapeleffect genoemd.
 • Voel je na een uur GEEN effect en wil je bijnemen? Neem dan nooit meer dan de helft van je eerste dosering.
 • Combineer GHB nooit met alcoholbenzodiazepinen (zoals Valium) of andere downers. Door deze combi wordt het verdovende effect versterkt en vergroot je dus de kans dat je out gaat en zover weg zakt dat je ademhaling ernstig onderdrukt wordt en dat is levensgevaarlijk! 1 + 1 = 3 i.p.v. 2: door de effecten van de andere verdovende middelen kan een kleine dosis GHB grote gevolgen hebben.
 • Let op; ook al is de combi GHB/alcohol bij jou vaak goed gegaan, het hangt allemaal samen met hoe je je voelt, of je moe bent, hoeveel je hebt gegeten en ga zo maar door. 1 drankje op een lege maag kan al het verschil maken waardoor je out gaat. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst!
 • Heb je alcohol gedronken en wil je GHB gebruiken, bedenk dan dat je lichaam 1,5 uur nodig heeft om een standaard glas alcohol af te breken (na 5 glazen moet je dus minstens 7,5 uur wachten).
 • Gebruik met mensen die je vertrouwt. Vertel elkaar wat, hoeveel en wanneer je gebruikt en hou elkaar in de gaten.
 • Schrijf het tijdstip en de dosis het op, SMS of WhatsApp het naar elkaar of zet het zelf in je telefoon.
 • Als je je niet goed voelt of voelt aankomen dat je out gaat, laat dat dan aan je vrienden weten. Dan weten zij dat je niet ‘gewoon’ ligt te slapen als je wegzakt. Wanneer dit op een feest gebeurt is het goed om even naar de EHBO te gaan, zij kunnen je helpen en als ‘t mis gaat ben je gelijk in goede handen!
 • Als je voelt dat je heel moe wordt kun je in beweging blijven om te voorkomen dat je in slaap valt. Maar pas op, als bewegen veel moeite kost heb je kans dat je gaat vallen dus doe geen gekke dingen.
 • Deel geen drankjes met anderen als er GHB in zit, je weet dan niet precies hoeveel je binnenkrijgt
 • Combineer GHB niet met stimulerende middelen zoals speed of XTC; deze combi kan in eerste instantie het outgaan vertragen maar er zijn aanwijzingen dat als je toch outgaat de kans op een diepe en langere coma vergroot wordt. Bovendien kan deze combi zorgen voor epileptische activiteit en bewegingsstoornissen.
 • Op een lege maag heb je sneller een overdosis, een volle maag vergroot de kans op braken. Sla geen maaltijden over en wacht nadat je gegeten hebt minimaal twee uur voordat je GHB gebruikt.

Iemand in je omgeving is out gegaan

 • Als iemand in slaap dreigt te vallen, probeer die persoon dan wakker te houden door pijnprikkels toe te dienen (hard knijpen in de nagels of de monnikskapspier.)
 • Reageert iemand niet op pijnprikkels en krijg je iemand niet wakker ga dan ALTIJD naar de Security, EHBO of bel een ambulance. Je kunt zonder justitiële gevolgen voor de gebruiker hulp halen, gebruik van GHB is niet verboden (bezit en handel wel). Wees altijd eerlijk over wat iemand gebruikt heeft, dit helpt de hulpverleners bij het helpen van het slachtoffer.
 • Laat iemand die buiten bewustzijn is, nooit alleen.
 • Iemand die in eerste instantie nog wel reageert op pijnprikkels kan altijd verder weg zakken. Hou iemand in de gaten, controleer de ademhaling.
 • Wanneer iemand out is gegaan, kan diegene stikken in de tong of braaksel. Leg hem of haar dus op de zij (stabiele zijligging).
 • Hou de lichaamstemperatuur in de gaten. Zeker als de omgeving koud is, zorg dan voor een deken of jas. GHB is een verdovende stof en je kunt onderkoeld raken.

FAQ

 • GHB is een verslavend middel en als je regelmatig gebruikt raak je snel aan het middel gewend en heb je steeds meer nodig om effect te voelen. Gebruik GHB niet als middel om in slaap te vallen, gebruik het niet als je alleen bent of als je niet lekker in vel zit. Hou goed in de gaten of je je gebruik nog onder controle hebt en mocht je twijfelen doe dan een online testje om je gebruik te checken.
 • Verdun je GHB altijd met een glas fris, sap of water (geen alcohol) i.v.m. slokdarmschade. Je kunt ook de PH waarde laten controleren bij een testservice of zelf met een lakmoespapiertje.
  GHB en deelname aan verkeer gaan niet samen.
 • Wees je ervan bewust dat je grenzen vervagen. Hou hier rekening mee voordat je met iemand naar bed gaat en gebruik een condoom.

Wil je meer informatie over GHB of GBL, heb je een vraag over GHB of vragen over andere drugs? Mail naar info@unity.nl.

Download nu de meest recente GHB bijsluiter (pdf, 2012) en zorg dat je ‘m altijd bij de hand hebt!

In 2016 verscheen het rapport ‘Politie en GHB gebruik op het platteland’.

 

Wat moet ik doen als ik klachten ervaar na gebruik?

Sommige klachten na het gebruik van drugs kunnen langer aanhouden en dan kan medische uitleg of zelfs behandeling nodig zijn. Brijder heeft hiervoor een landelijk spreekuur partydrugs opgericht. Als je klachten hebt kun je bellen met het medisch spreekuur partydrugs: 088 – 358 29 40.

ISO 9001 HKZ

Disclaimer | Privacy- en Cookiebeleid | © 2020 Unity - Alle rechten voorbehouden | Realisatie: Lemon

Arkin