GHB & GBL

Wat is GHB?

GHB is de afkorting voor gamma-hydroxybutyraat. Het wordt vooral verkocht als een stroperige zoute vloeistof in plastic buisjes van 5 ml. GHB wordt ook wel ten onrechte ‘liquid XTC’ genoemd. Andere namen voor GHB zijn; G, vloeibare XTC, buisjes, liquid X, liquid E. GHB echter niets te maken met XTC. GHB is een stof die van nature voorkomt in het lichaam, vooral in de hersenen. Dit betekent niet dat het daardoor een onschadelijke stof is; als je GHB gebruikt is de hoeveelheid GHB in je hersenen namelijk veel hoger dan normaal. GBL is een bestanddeel voor het maken van GHB en wordt in je lichaam omgezet in GHB. In deze tekst gebruiken we alleen de benaming GHB.

Wat zit er in GHB?

GHB is de stof waar je van onder invloed raakt. De vloeistof is echter niet pure GHB, maar een oplossing in water. Door de manier waarop GHB gemaakt wordt, is het opgelost in water samen met kalium of natrium. Hierdoor kan GHB een zoute smaak hebben. Wat je proeft is deels de natrium of kalium. 


Effecten GHB

Effecten zijn altijd afhankelijk van je geestelijke en lichamelijke gesteldheid (set) en de situatie/omgeving (setting) waarin je gebruikt. Ook kunnen persoonlijke factoren een rol spelen. De ene persoon kan bijvoorbeeld snel geïrriteerd raken door een middel, terwijl de andere persoon juist heel zachtmoedig wordt. Ieder lichaam, ieder mens en iedere situatie is per slot van rekening anders.

GHB is een verdovend middel, kleur- en geurloos en het smaakt behoorlijk zout. Na 10-45 minuten begin je de eerste effecten te voelen. In kleine dosis geeft het een ontspannen, vredig gevoel en kan seksueel stimulerend werken. Bij hogere doseringen kun je misselijk worden of duizelingen krijgen. Soms kan je outgaan. Het effect wordt door gebruikers weleens beschreven als een alcoholachtige roes. De effecten van één dosis houden ongeveer anderhalf uur aan.

Positieve effecten (negatieve) Bijwerkingen

Ontremming

Toename van impulsief gedrag. Dit middel kan ervoor zorgen dat je minder stilstaat bij de mogelijke gevolgen die bepaalde acties kunnen hebben. Dit kan prettig zijn doordat het bijvoorbeeld makkelijker lukt om op iemand af te stappen en een praatje te maken. Maar het kan ook leiden tot wat negatieve effecten doordat je bijvoorbeeld sneller in een argument of ruzie terecht kunt komen.

Verminderd kortetermijngeheugen

Na het nemen van sommige drugs werkt het kortetermijngeheugen minder goed. Hierdoor onthoud je dingen minder goed. Zo komt het bijvoorbeeld vaak voor dat je gedurende een gesprek vergeet waar je het over had, of dat je vergeet wat de reden is dat je ergens naartoe bent gelopen. Ook de volgende dag weet je vaak minder goed wat er allemaal in de avond ervoor is gebeurd.

Euforisch, verliefd gevoel

Dit middel kan zorgen voor een euforisch of verliefd gevoel. Je voelt je lekker en kunt dingen sneller als prettig ervaren.

Verwarring

Tijdelijk moeite hebben met begrijpen van de omgeving en/of de situatie. Minder of niet kunnen oriënteren in tijd, plaats, en/of persoon.

Vrolijk, blij, opgewekt gevoel

Je voelt je lekker, zit goed in je vel, en voelt je energiek. Dit gaat vaak samen met vrolijkheid en blijdschap.

Ontremming

Toename van impulsief gedrag. Dit middel kan ervoor zorgen dat je minder stilstaat bij de mogelijke gevolgen die bepaalde acties kunnen hebben. Dit kan prettig zijn doordat het bijvoorbeeld makkelijker lukt om op iemand af te stappen en een praatje te maken. Maar het kan ook leiden tot wat negatieve effecten doordat je bijvoorbeeld sneller in een argument of ruzie terecht kunt komen.

Ontspanning

Vermindering van spanning, zorgen, verdriet, paniek, stress en depressieve gevoelens.

Vertraagde hartslag

Door deze stof kan je hartslag trager worden.

Makkelijker praten en sociaal contact

Remmingen die je normaal misschien ervaart in sociaal contact kunnen minder aanwezig zijn. Tijdens gebruik op een feestje kan het bijvoorbeeld gemakkelijker zijn om op iemand af te stappen of contact te maken met andere mensen.

Daling lichaamstemperatuur

Sommige drugs zorgen voor een daling van de lichaamstemperatuur.

Seksueel stimulerend

Sommige drugs kunnen ervoor zorgen dat je een versterkt libido ervaart. Je voelt je sterker aangetrokken tot je partner of tot anderen. Zo kan bijvoorbeeld zoenen extra prettig zijn en kan deze ervaring intenser voelen dan normaal.

Misselijkheid/overgeven

Een onprettig en gespannen gevoel in de buik, waar je je heel naar door kan voelen. Misselijkheid gaat vaak vooraf aan braken.

 

Trillerigheid

Last van trillende ledematen.

 

Duizeligheid

Het gevoel iemand draait, of dat de wereld om iemand heen draait. Dit verstoort het evenwicht.

 

Hoofdpijn

Deze stof kan voor hoofdpijn zorgen. Het kan helpen om genoeg water te drinken, en om koffie/caffeïne te vermijden.

 

Stuiptrekkingen

Plotse, korte en schokkende onvrijwillige spiersamentrekkingen in je lichaam.


Dosering en gebruikswijze

GHB komt meestal voor als vloeistof. Af en toe komt het ook in poedervorm op de markt. De vloeistof of het poeder wordt meestal toegevoegd aan een glas sap en daarna opgedronken. GBL is alleen als vloeistof op de markt en moet goed verdund worden. GBL is niet geschikt om puur te drinken, zie verder bij risico’s.

GHB is moeilijk te doseren. De dosis is onder andere afhankelijk van je lichaamsgewicht, tolerantie, je maaginhoud en je gevoeligheid voor GHB. Ook speelt de concentratie van je GHB een grote rol. De meeste GHB heeft een sterkte tussen 350 en 550 mg/ml, maar kan ook lichter of sterker zijn. Bij een dosering van 4 ml is dat dus ongeveer 1,5 tot 2,5 gram GHB. Een overdosering kan al plaatsvinden vanaf een dosis van twee gram (+/- 3 ml). Uiteraard verschilt dit per persoon door de gevoeligheid voor GHB, lichaamsgewicht en de combinatie met alcohol.

Hoe sterk een GHB-vloeistof is, wisselt dus. Wat uitmaakt is hoeveel grammen GHB je binnenkrijgt. Om dit te weten, kan je je GHB-vloeistof laten testen. Als je voor de eerste keer GHB gebruikt, begin dan met een lagere dosering.

Doseringen bij drinken  
Licht 0,5 – 1 gram
Gemiddeld 1 – 2 gram
Hoog 2+ gram

Stel je GHB is getest op 400 mg/ml. Dan is 3 ml dus 1200 mg, oftewel 1,2 gram.

Zorg dat je bij het doseren een ml spuitje hebt. Dat is het nauwkeurigst. Een vol buisje bevat 5 milliliter (ml) GHB. De inhoud van een dopje is zeer onnauwkeurig en verschilt per fles. Dus gebruik dat niet als maat.

Unity tips voor het doseren van GHB:

 1. Neem nooit meer dan 2,5 ml (half buisje) in één keer als je de sterkte niet kent.
 2. Voel je na 45 minuten tot een uur GEEN effect en wil je bijnemen? Neem dan nooit meer dan de helft van je eerste dosering!
 3. Voel je WEL effect en wil je toch bijnemen? Wacht dan minstens 1,5 uur en neem niet meer dan de helft van je eerste dosering. Er zit namelijk altijd nog een restje GHB in je lichaam waardoor het risico op overdosering nog groter wordt. Dit wordt ook wel het stapeleffect genoemd.

Werkingsduur

Na 15-45 minuten begin je de eerste effecten te voelen. De effecten van één dosis houden ongeveer 1,5 tot 3 uur aan.


Risico’s

Outgaan

Er is een verschil tussen slapen, bewustzijnsverlies en een ademhalingsstilstand.

 • Slapen: iemand reageert nog wel op pijnprikkels, schudden of aanspreken.
 • Bewustzijnsverlies: iemand reageert niet meer op pijnprikkels. Dan is er sprake van outgaan!
 • Ademhalingsstilstand: bepaalde delen van de hersenen zijn zo verdoofd, dat je stopt met ademhalen.

In de beginfase van outgaan kan iemand geïrriteerd en verward zijn, onvrijwillige bewegingen maken of zelfs stuiptrekkingen krijgen. Mensen reageren dan vaak nog helemaal of een beetje op pijnprikkels. Je bewustzijn verliezen of outgaan door GHB-gebruik kun je vergelijken met onder narcose gaan voor een medische ingreep. GHB zorgt ervoor dat de concentratie van de signaalstof GABA in de hersenen wordt verhoogd. GABA remt processen in de hersenen. Dit gebeurt als eerste bij ingewikkeldere functies van de hersenen zoals plannen en het inschatten van situaties. Bij een hogere dosering gaan functies zoals bewegen, horen en zien achteruit. Bij een zeer hoge dosering kunnen vervolgens de meest belangrijke hersenfuncties zoals het reguleren van de bloeddruk, lichaamstemperatuur en ademhaling aangetast worden. De spieren die je longen laten bewegen krijgen dan bijvoorbeeld geen signaal meer van de hersenen dat ze moeten bewegen. Je haalt dan geen adem meer. 

De duur van het outgaan kan variëren van enkele minuten tot wel 6 uur. Een overdosis kan makkelijk ontstaan. Het verschil tussen de hoeveelheid GHB die fijne effecten geeft en de hoeveelheid die een overdosis veroorzaakt is klein. Ook kan het zijn dat iemand stikt in zijn of haar eigen tong of braaksel. Bovendien koel je heel gemakkelijk af als je out bent. Als je out bent gegaan heb je zelf niet meer in de hand wat er met je gebeurt. Je bent dan dus eigenlijk afhankelijk van de hulp maar ook de betrouwbaarheid van anderen. De bewusteloosheid kan overgaan in een coma en je kunt zelfs helemaal stoppen met ademhalen, een hartstilstand krijgen en dus overlijden. Ook als je alleen GHB gebruikt hebt. De combinatie van GHB met alcohol en andere middelen met een verdovende werking vergroten de kans op overdosis, outgaan en onderdrukking van de ademhaling. Er zijn aanwijzingen dat herhaaldelijk outgaan van GHB tot hersenschade kan leiden, bijvoorbeeld omdat er een tijdelijk zuurstoftekort in de hersenen ontstaat.

Wanneer iemand bewusteloos raakt, kan het wel 4 tot 5 uur duren voordat hij/zij weer bijkomt. Als iemand ‘out’ gaat door GHB en niet meer reageert op pijnprikkels, breng hem/haar dan ALTIJD naar de EHBO of bel een ambulance. Dit heeft GEEN justitiële gevolgen. Pijnprikkels kun je toedienen door heel hard in iemands monnikskapspier (grote spier in je nek) of in iemands nagel te knijpen. Reageert iemand nog op pijnprikkels, blijf dan bij hem/haar en houdt hem/haar wakker. Het kan pijnlijk zijn of blauwe plekken opleveren om iemand wakker te houden. Maar dat is helaas wel nodig. Zodra iemand niet meer reageert, dan direct 112 bellen en/of naar de EHBO op het feest gaan.

Wakker worden en weer doorgaan. Verdovende middelen zoals GHB maar ook alcohol hebben een paradoxaal effect. Bij een lage dosering zorgt GHB voor een gevoel van euforie, helderheid en opwinding. Bij een hoge dosering zorgt het voor een ontspannend gevoel. In het geval van GHB komt dit doordat bij een lage dosering andere soorten receptoren voor signaalstoffen in de hersenen worden geactiveerd dan bij een hoge dosering. Na dit omslagpunt, waarbij deze andere receptoren worden geactiveerd, wordt het effect ook anders: de gebruiker kan juist moe worden, in slaap vallen of out gaan. Het misleidende aan het G-slaapje is dat mensen vaak vrolijk en energiek ontwaken. Dit komt omdat de hoeveelheid GHB in je lichaam tijdens het ontwaken weer zodanig is gedaald dat de effecten van een lage dosis weer overheersen; gevoelens van euforie en opwinding nemen weer de overhand. Dat iemand zich daarna weer prima voelt zegt helaas niets over de mogelijke schade die in de hersenen is opgetreden door het out gaan en is dus erg misleidend.

Zwangerschap

Drugs komen in de hersenen terecht, omdat ze de bloed-hersenbarrière passeren. Dit is een opening naar de hersenen, een soort zeef, die er voor zorgt dat de meeste schadelijke stoffen niet in de hersenen komen. Drugs komen wel door deze zeef heen, en daarom kunnen ze in de hersenen werken.

De moederkoek (placenta) werkt ook als zo’n soort zeef. Deze zorgt er voor dat de meeste (schadelijke) stoffen niet bij het ongeboren kind terecht kunnen komen. Drugs hebben de eigenschap dat ze door kleine barrières heenkomen, dus door de bloed-hersenbarrière, maar ook door de moederkoek. Hierdoor komen de meeste drugs terecht bij het ongeboren kind, wat schadelijk voor het kind kan zijn. GHB passeert de placenta en komt direct bij het kind terecht. Er is nog te weinig onderzoek gedaan naar mensen, maar bij dieren leidt het tot een verhoogde kans op abortus en een miskraam. Door experts wordt gedacht dat GHB dezelfde effecten op het ongeboren kind kan hebben als alcohol, en mogelijk kan leiden tot het foetaal-alcoholsyndroom.

Daarom raden we alle drugsgebruik tijdens de zwangerschap af.

Is GHB verslavend?

Bij regelmatige gebruikers is er snel sprake van tolerantie; je hebt dan steeds meer nodig om hetzelfde effect te bereiken. Sinds 2008 is er een sterke toename in de hulpverlening van het aantal GHB-verslavingsproblemen te zien. Lichamelijke verslavingsproblemen komen alleen voor bij dagelijks gebruik. Bij stoppen of minderen kunnen ontwenningsverschijnselen zoals slapeloosheid, angst en beven optreden. Stop nooit zomaar met GHB gebruik als je dagelijks gebruikt! Het afkicken van GHB is riskant en moet ALTIJD gebeuren onder medische begeleiding.

Naast de lichamelijke verslaving kun je ook geestelijk verslaafd raken aan GHB. Je bent dan (nog) niet lichamelijk verslaafd aan GHB, maar je merkt wel dat je zonder niet meer uitgaat en het timen van je gebruik een belangrijke plek in je leven inneemt. Je gebruikt het vaker dan je zou willen. Ook een geestelijke verslaving is een groot risico.

Als jij je afvraagt of je gebruik een probleem aan het worden is dan kun je jezelf de volgende vragen stellen:

 • Kan ik zonder te gebruiken nog maar moeilijk in een goede stemming komen?
 • Ben ik in gedachten veel met het middel bezig?
 • Ben ik veranderd sinds ik (meer) ben gaan gebruiken?
 • Moet ik steeds meer gebruiken om hetzelfde effect te bereiken?
 • Ben ik de afgelopen tijd steeds meer gaan gebruiken. Gebruik ik meer per keer, op meer plekken en op meer tijdstippen?
 • Gebruik ik steeds vaker en meer dan ik van plan was?
 • Heb ik, als ik niet gebruik, last van onthoudingsverschijnselen (slecht slapen, humeurig zijn, trillen, hoofdpijn, duizelig, misselijk, zweten)?
 • Gebruik ik wel eens om nadelige gevolgen (Bijvoorbeeld een kater) van vorig gebruik op te heffen?
 • Besteed ik veel tijd aan gebruik of aan bijkomen van gebruik?
 • Geef ik steeds meer geld uit aan het middel?
 • Gebruik ik ondanks het feit dat ik belangrijke dingen moet doen? Verwaarloos ik hobby’s en werk?
 • Levert het gebruik steeds meer problemen op met bijvoorbeeld mijn vriend(in), vrienden, familie?
 • Gebruik ik voortdurend ondanks dat ik weet dat het schade oplevert (zowel lichamelijke schade als schade aan je sociale leven)?

Des te vaker je “ja” antwoord des te meer je in de gevarenzone zit. Mocht je je eigen gebruik uitgebreider willen testen, dan kun dit op de website van Jellinek.

GBL

GBL is een bijtende stof. Dat wil zeggen dat je er bij inname blaren van in je mond kunt krijgen, wanneer je het niet voldoende en goed verdunt. Bovendien is GBL nog lastiger te doseren dan GHB, omdat GBL sterker is dan GHB. Om deze redenen raden wij het gebruik van GBL af.

Check de pH waarde van je GHB of GBL. Een te hoge pH waarde kan slokdarmschade geven. Een verkeerde pH waarde is ook een teken dat de GHB niet goed is gemaakt.

Risico’s op korte termijn

Bewusteloosheid

Van deze stof kan je flauwvallen of bewusteloos raken.

Risico’s op lange termijn

Verslechterd geheugen

Door het gebruik van drugs kan het geheugen verslechteren. Er kunnen problemen ontstaan bij het verwerken van informatie om het op te slaan, het opslaan zelf en het terughalen van informatie.

Verschillende middelen kunnen verschillende problemen veroorzaken bij het geheugen. Sommige middelen kunnen direct zorgen voor een (tijdelijke) verminderde werking van het geheugen. Bijvoorbeeld alcohol, benzodiazepinen, cannabis, MDMA en ketamine. En bij sommige middelen speelt het pas na langdurig gebruik. Bijvoorbeeld bij alcohol. Dan gaat het vaak om een permanent verminderde werking van het geheugen. Soms treedt er na stoppen met gebruik verbetering op, zoals bijvoorbeeld bij cannabis.


Combinatiegebruik

Het combineren van verschillende soorten drugs kan riskant en onvoorspelbaar zijn. Als je medicijnen combineert, kan je een hoger risico op gezondheidsproblemen hebben. In de volgende paragrafen lees je over de effecten en risico’s van een aantal veel voorkomende combinaties en ook enkele die extra gevaarlijk kunnen zijn. Zie ook het thema drugs combineren.

3-MMC en GHB

3-MMC wordt soms met GHB gecombineerd om de scherpe randjes van de 3-MMC te halen of om geiler te worden als het in een seksuele setting gebruikt wordt. Het risico hiervan is dat je door het stimulerende effect van 3-MMC de verdovende werking van GHB niet goed voelt, waardoor de kans op overdoseren van GHB groter wordt. Als je dan teveel GHB neemt is je lichaam nog wel gestimuleerd, maar je bent niet meer of niet helemaal bij bewustzijn. Dat kan er erg heftig uit zien. Iemand beweegt dan erg raar en is niet (goed) meer aanspreekbaar.
Hier kan je meer lezen over wat je moet doen als iemand out gaat.

4-MMC en GHB

4-MMC wordt soms met GHB gecombineerd om de scherpe randjes van de 4-MMC te halen of om geiler te worden als het in een seksuele setting gebruikt wordt. Het risico hiervan is dat je door het stimulerende effect van 4-MMC de verdovende werking van GHB niet goed voelt, waardoor de kans op overdoseren van GHB groter wordt. Als je dan teveel GHB neemt is je lichaam nog wel gestimuleerd, maar je bent niet meer of niet helemaal bij bewustzijn. Dat kan er erg heftig uit zien. Iemand beweegt dan erg raar en is niet (goed) meer aanspreekbaar.
Hier kan je meer lezen over wat je moet doen als iemand out gaat.

Alcohol en GHB

De combinatie van GHB met alcohol vergroot de kans op overdosis, outgaan en onderdrukking van de ademhaling. Combinatiegebruik van GHB en alcohol raden we dan ook af. Vooral als je eerst drinkt en dan GHB neemt.

Benzodiazepinen en een andere downer: alcohol of GHB

Zowel alcohol als benzodiazepinen hebben een dempende werking in het lichaam. Ze remmen de activiteit in je hersenen. Je kunt door de combinatie in een coma raken (out gaan), een ademhalingsstilstand krijgen of stikken in je eigen braaksel. Je lichaam kan dan niet meer goed reageren als je overgeeft en als je op je rug ligt bijvoorbeeld kan je dan stikken in je eigen braaksel. Ook kan deze combinatie voor onvoorspelbaar en roekeloos gedrag zorgen. Na gebruik van benzodiazepinen weet je vaak niet meer wat je gedaan hebt.
Houdt er rekening mee dat sommige benzodiazepinen erg lang in je lichaam blijven. Ze hebben een lange halfwaardetijd. Dus ook de dag nadat je een benzodiazepine genomen hebt kan het nog van invloed zijn op een ander middel dat je neemt.

GHB en cannabis

Als je GHB en cannabis combineert is de kans groter dat je misselijk wordt. Het kan ook zijn dat je als je erg stoned bent je makkelijker out gaat van de GHB.

Ketamine en GHB

Ketamine en GHB zijn beiden downers. Ze zorgen voor minder activiteit in je hersenen. Ze versterken elkaars effect. Sommige mensen vinden een lage dosering van beiden fijn. De combinatie vergroot de kans op vervelende effecten, vooral bij hogere doseringen. Veel mensen geven aan misselijk te worden en te moeten overgeven.

Je kan out gaan van de combinatie. Als je dan ook misselijk bent en moet overgeven, kan je stikken in je eigen braaksel omdat je geen controle meer hebt over je lichaam. Voorkom out gaan dus altijd. Out gaan is niet ‘een slaapje’ doen. Het vereist medische zorg. Als iemand van de alcohol en ketamine out is gegaan is het belangrijk te kijken of iemand reageert op pijnprikkels. Reageert iemand daar niet op, bel dan direct de ambulance of breng iemand naar de EHBO. Reageert iemand nog wel op pijnprikkels houd diegene dan continu goed in de gaten. En blijf pijnprikkels toedienen tot diegene weer wakker en bij is. Leg diegene op zijn zij zodat braaksel de luchtweg niet blokkeert.

Bij beide drugs hebben mensen vaak last van geheugen problemen als ze onder invloed zijn. Je kan dan niet meer op namen komen bijvoorbeeld. Of je weet niet meer wat je net eigenlijk gedaan hebt. De combinatie versterkt dat effect. Opschrijven wanneer je wat genomen hebt kan voorkomen dat je per ongeluk overdoseert.

Als je er voor kiest om te combineren neem dan van beide drugs minder. Of wacht tot een van de twee flink afgenomen is qua sterkte. Heb je geen ervaring met GHB of ketamine, zorg er dan voor dat je eerst ervaring hebt met beide drugs los.

De kans bestaat dat je impulsiever wordt door de combinatie. Iets doms of gevaarlijks lijkt dan een goed idee. Een nuchtere tripsitter kan ervoor zorgen dat je geen rare dingen doet.

GHB en MDMA

Sommige mensen zeggen dat GHB zou de werking van MDMA verlengen. De combinatie kan ervoor zorgen dat je je grenzen nog meer verlegt dan de afzonderlijke middelen. GHB en MDMA los zorgen er vaak al voor dat iemand verder gaat dan diegene nuchter zou doen. De combinatie kan dit effect versterken. Dus houd daar rekening mee. Zorg dat je geen dingen doet waar je achteraf spijt van hebt.

Sommige mensen denken dat de combinatie van MDMA en/of amfetamine (speed) met GHB kan voorkomen dat je outgaat. Het is waar dat je geest helderder kan voelen dan als je alleen GHB gebruikt. Maar je kan nog steeds outgaan. Er zijn aanwijzingen dat als je door een overdosis GHB het bewustzijn verliest, je coma dieper en langer kan zijn als je ook speed of MDMA hebt gebruikt. Gebruik daarom nooit uppers om te voorkomen dat je outgaat.

GHB en speed

Speed wordt soms met GHB gecombineerd om de scherpe randjes van de speed te halen of om geiler te worden als het in een seksuele setting gebruikt wordt. Het risico hiervan is dat je door het stimulerende effect van speed de verdovende werking van GHB niet goed voelt, waardoor de kans op overdoseren van GHB groter wordt. Als je dan teveel GHB neemt is je lichaam nog wel gestimuleerd, maar je bent niet meer of niet helemaal bij bewustzijn. Dat kan er erg heftig uit zien. Iemand beweegt dan erg raar en is niet (goed) meer aanspreekbaar.

Hier kan je meer lezen over wat je moet doen als iemand out gaat.

Sommige mensen denken dat het combineren van speed met GHB werkt tegen outgaan. Je kan je dan helderder voelen dan onder invloed van alleen GHB. Maar het gaat het out gaan niet echt tegen. Ook bestaat daardoor de kans dat je meer GHB neemt dan je zou doen als je alleen GHB zou gebruiken. Er zijn aanwijzingen dat als je in coma raakt door een overdosis GHB in combinatie met speed, de kans op een diepe en langere coma vele malen groter is. En de kans op complicaties tijdens de coma is groter. Gebruik dus nooit ‘uppers’ om outgaan te voorkomen. Alleen verstandig doseren met GHB helpt tegen outgaan. Daarnaast is er een verhoogde kans op epileptische activiteit in de hersenen en een vergrote kans op bewegingsstoornissen (automatische bewegingen, agitatie, zelfverminking).


Unity tips

Echt veilig gebruik van GHB bestaat niet. De risico’s kunnen wel beperkt worden, lees daarvoor de Unity tips en lees ook de tips onder dosering!

 • Voorkom outgaan/overdosering. Outgaan is NIET normaal en al helemaal niet OK! Niet alleen kun je jezelf in een levensgevaarlijke situatie brengen, je kunt de avond/dag goed verpesten voor je eigen vrienden, de andere mensen die er bij zijn en met je bezig zijn maar ook voor de organisatie van het feest waar je bent en uiteindelijk voor het imago van de hele scene.
 • Zorg dat je altijd de sterkte van de GHB kent. De sterkte is wisselend. Je kunt GHB en GBL momenteel testen. Ook kun je de zuurgraad laten meten.
 • Zorg dat je precies weet hoeveel milliliter je inneemt. Als je geen buisje hebt, koop dan een klein plastic spuitje waar de milliliters op staan geschreven. Deze zijn te koop bij de apotheek, dierenwinkel of online.
 • Voel je WEL effect en wil je toch bijnemen? Wacht dan minstens 1,5 uur en neem niet meer dan de helft van je eerste dosering. Er zit namelijk altijd nog een restje GHB in je lichaam waardoor het risico op overdosering nog groter wordt. Dit wordt ook wel het stapeleffect genoemd.
 • Voel je na een uur GEEN effect en wil je bijnemen? Neem dan nooit meer dan de helft van je eerste dosering.
 • Combineer GHB nooit met alcoholbenzodiazepinen (zoals Valium) of andere downers. Door deze combi wordt het verdovende effect versterkt en vergroot je dus de kans dat je out gaat en zover weg zakt dat je ademhaling ernstig onderdrukt wordt en dat is levensgevaarlijk! 1 + 1 = 3 i.p.v. 2: door de effecten van de andere verdovende middelen kan een kleine dosis GHB grote gevolgen hebben.
 • Let op; ook al is de combi GHB/alcohol bij jou vaak goed gegaan, het hangt allemaal samen met hoe je je voelt, of je moe bent, hoeveel je hebt gegeten en ga zo maar door. 1 drankje op een lege maag kan al het verschil maken waardoor je out gaat. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst!
 • Heb je alcohol gedronken en wil je GHB gebruiken, bedenk dan dat je lichaam 1,5 uur nodig heeft om een standaard glas alcohol af te breken (na 5 glazen moet je dus minstens 7,5 uur wachten).
 • Gebruik met mensen die je vertrouwt. Vertel elkaar wat, hoeveel en wanneer je gebruikt en hou elkaar in de gaten.
 • Schrijf het tijdstip en de dosis het op, SMS of WhatsApp het naar elkaar of zet het zelf in je telefoon.
 • Als je je niet goed voelt of voelt aankomen dat je out gaat, laat dat dan aan je vrienden weten. Dan weten zij dat je niet ‘gewoon’ ligt te slapen als je wegzakt. Wanneer dit op een feest gebeurt is het goed om even naar de EHBO te gaan, zij kunnen je helpen en als ‘t mis gaat ben je gelijk in goede handen!
 • Als je voelt dat je heel moe wordt kun je in beweging blijven om te voorkomen dat je in slaap valt. Maar pas op, als bewegen veel moeite kost heb je kans dat je gaat vallen dus doe geen gekke dingen.
 • Deel geen drankjes met anderen als er GHB in zit, je weet dan niet precies hoeveel je binnenkrijgt
 • Combineer GHB niet met stimulerende middelen zoals speed of XTC; deze combi kan in eerste instantie het outgaan vertragen maar er zijn aanwijzingen dat als je toch outgaat de kans op een diepe en langere coma vergroot wordt. Bovendien kan deze combi zorgen voor epileptische activiteit en bewegingsstoornissen. Dus het helpt in de meeste gevallen niet, maar maakt het alleen maar erger.
 • Op een lege maag heb je sneller een overdosis, een volle maag vergroot de kans op braken. Sla geen maaltijden over en wacht nadat je gegeten hebt minimaal twee uur voordat je GHB gebruikt.

Iemand in je omgeving is out gegaan

 • Als iemand in slaap dreigt te vallen, probeer die persoon dan wakker te houden door pijnprikkels toe te dienen (hard knijpen in de nagels of de monnikskapspier.)
 • Reageert iemand niet op pijnprikkels en krijg je iemand niet wakker ga dan ALTIJD naar de Security, EHBO of bel een ambulance. Je kunt zonder justitiële gevolgen voor de gebruiker hulp halen, gebruik van GHB is niet verboden (bezit en handel wel). Wees altijd eerlijk over wat iemand gebruikt heeft, dit helpt de hulpverleners bij het helpen van het slachtoffer.
 • Laat iemand die buiten bewustzijn is, nooit alleen.
 • Iemand die in eerste instantie nog wel reageert op pijnprikkels kan altijd verder weg zakken. Hou iemand in de gaten, controleer de ademhaling.
 • Wanneer iemand out is gegaan, kan diegene stikken in de tong of braaksel. Leg hem of haar dus op de zij (stabiele zijligging).
 • Hou de lichaamstemperatuur in de gaten. Zeker als de omgeving koud is, zorg dan voor een deken of jas. GHB is een verdovende stof en je kunt onderkoeld raken.


FAQ

Ik heb 1,5 uur geleden GHB gebruikt maar ik voel nog weinig. Ik wil graag bijnemen, hoe doe ik dat zonder onnodig risico te nemen?

Zorg ervoor dat als je bijneemt, je precies weet hoeveel milliliter je inneemt door het bijvoorbeeld af te meten met een klein plastic spuitje waar de milliliters op staan geschreven. Na je eerste dosering zit er namelijk altijd nog een restje GHB in je lichaam waardoor het risico op overdosering groter wordt. Dit wordt ook wel het stapeleffect genoemd. Voel je dus na 1 of 1,5 uur nog steeds niets en wil je bijnemen? Neem dan niet meer dan de helft van je eerste dosering. Wacht vervolgens weer minimaal 1,5 uur om te zien wat deze aanvullende dosis met je doet.

Ik gebruik een enkele keer per week GHB, maar wil nu stoppen. Kan ik dat zelfstandig op een veilige manier doen?

Regelmatig GHB-gebruik is schadelijk voor je gezondheid en de kans op verslaving is groot. Goed dat je daar verandering in wilt brengen! Als je wilt stoppen na regelmatig GHB-gebruik is de kans op heftige ontwenningsverschijnselen wel aanzienlijk. Deze kunnen soms zelfs tot ernstige gezondheidsproblemen leiden zoals slapeloosheid, hallucinaties, oververhitting en ernstige hartritmestoornissen. Hierdoor is het soms niet verantwoord om zelfstandig te stoppen. Neem daarom contact op met professionele hulp om dit op een veilige manier te gaan doen als je twijfelt of dit voor jou van toepassing is. Kijk bijvoorbeeld eens op de Jellinek website voor meer informatie.

Als je niet dagelijks gebruikt kan je zelf stoppen. De kans op gevaarlijke ontwenningsverschijnselen is dan klein. Gebruik je wel dagelijks, dan is stoppen onder professionele begeleiding wel echt aan te raden.

Bestaat GHB ook in een poedervorm?

Ja, GHB bestaat ook in poedervorm. Dit komt maar heel weinig voor. Als je dit in poedervorm wilt gaan gebruiken is het belangrijk goed te doseren, omdat dit een geconcentreerdere vorm is dan de vloeibare variant. Gemiddeld is namelijk één buisje van 4 ml GHB is omgerekend 1,5-2,5 gr GHB. Omdat GHB in zulke kleine hoeveelheden genomen moet worden om een overdosis te voorkomen, is het belangrijk om hier bewust mee om te gaan. Zorg dat je precies weet hoeveel milliliter je inneemt. Als je geen buisje hebt, koop dan een klein plastic spuitje waar de milliliters op staan geschreven. Deze zijn te koop bij de apotheek, dierenwinkel of online. Daarmee reduceer je het risico op een overdosis aanzienlijk!

GHB poeder trekt vocht aan uit de lucht. Het wordt dus snel een vies drabje. Daarom is het handiger om het als vloeistof te bewaren. Als het vochtig is is het nog lastiger doseren omdat je niet precies weet hoeveel vocht er bij zit. Tenzij het helemaal vloeistof is, dan kan je het laten testen.

Kan GHB een verschillend effect op de gebruiker hebben?

Hoe iemand zich voelt is afhankelijk van de drug, set en setting. Er vanuit gaande dat drug en de setting hetzelfde zijn, blijft de set (wie je bent en hoe je je voelt) dus nog over.

Dan is vooral van belang hoe iemands lichaam in elkaar zit. Dezelfde dosering kan bij verschillende mensen van hetzelfde gewicht toch verschillend effect hebben. Het gaat dan vooral om de sterkte van het effect. Sommige mensen zijn dus gevoeliger dan anderen. Als je het voor het eerst gaat doen is het dus belangrijk om voorzichtig te bepalen hoe gevoelig jij bent. Houd je dus vanaf de eerste keer bezig met de dosering. Laat die niet door iemand anders bepalen, maar denk er zelf goed over na. Het kan zijn dat je die eerste keer dan niet zoveel effect hebt, maar dat is beter dan teveel.

Ook de setting (waar je bent) is van belang. Thuis met een partner kan het seksuele gevoelens versterken. Ben je op een groot feest met veel mensen, dan zullen die seksuele gevoelens niet of veel minder spelen. En heb je meer een alcoholachtige roes.

Wat kost GHB?

Consumenten betaalden in 2018 tussen de 25 en 45 euro voor een kwart liter GHB. GHB wordt meestal verkocht in buisjes van 5 milliliter die ongeveer 4 euro per stuk kosten. Naast de prijs verschilt de sterkte ook erg. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je altijd de sterkte van de GHB kent door het te laten testen en tijdens gebruik onnodige risico’s te voorkomen.

Heeft GHB ook een medische toepassing?

Ja GHB wordt soms ingezet bij de slaapstoornis narcolepsie. Dit wordt mogelijk veroorzaakt door het verdwijnen van het stofje hypocretine in de hersenen. Deze stof werkt als een regisseur tijdens je slaap. De werkzame stof in GHB is hydroxyboterzuur en deze stof vermindert de symptomen van narcolepsie en verbetert de verstoorde nachtrust. Wanneer mensen dit medicinaal gaan gebruiken gaat dit altijd op voorschrift en krijgen ze de medische variant van GHB genaamd ‘Xyrem’. De medische toepassing van GHB is beperkt en volop in ontwikkeling. Als je slaapproblemen hebt is het altijd goed om eerst samen met de huisarts te zoeken naar oplossingen. Ervaar je door je drugsgebruik slaapproblemen en wil je hier mee over weten, ga dan naar deze pagina voor meer info!

Wat is het verschil tussen GHB en GHL?

GHB en GBL hebben allebei een uitwerking op het bewustzijn. GHB wordt gewoonlijk gemaakt van GBL (ook wel stickerverwijderaar of velgenreiniger), door er natronloog (gootsteenontstopper) bij te gooien.

Als er niet genoeg natronloog bij de GBL is gegooid dan is er nog GBL naast de GHB aanwezig. Dat maakt het geheel sterker dan als het allemaal GHB zou zijn. Het risico hierbij is dus dat het lastiger te doseren is.

Als er teveel natronloog gebruikt is ten opzichte van de hoeveelheid GBL kan het irritatie veroorzaken in de mond en slokdarmen. De vloeistof kan dan te basisch zijn waardoor het irriterend is. En als het echt veel te basisch is, kan zorgen voor brandwonden.

Laat je GHB dus altijd testen om deze extra risico’s te voorkomen.

GBL is grofweg zo’n 2x zo sterk als GHB. Dus nog moeilijker te doseren. De effecten zijn zeer vergelijkbaar met GHB.

 

Is GHB een lichaamseigen stof?

GHB is een stof die ook in het menselijk lichaam wordt aangemaakt. Er bestaan in de hersenen zelfs GHB receptoren. Dit betekent echter niet dat het veilig is om GHB te gebruiken. Bij het nemen van GHB krijg je namelijk een veel hogere dosering binnen dan er van nature aanwezig is in je lichaam. Van te hoge doseringen kan je outgaan, soms met ernstige gevolgen. Laat je GHB altijd testen om te weten hoe sterk het is. Meer info over de doseringen vind je op www.unity.nl/drug/ghb.

Wat moet ik doen als ik klachten ervaar na gebruik?

Sommige klachten na het gebruik van drugs kunnen langer aanhouden en dan kan medische uitleg of zelfs behandeling nodig zijn. Brijder heeft hiervoor een landelijk spreekuur partydrugs opgericht. Als je klachten hebt kun je bellen met het medisch spreekuur partydrugs: 088 – 358 29 40.

Waarom is een hoge dosering GHB gevaarlijk?

Bij een hoge dosering kan je je bewustzijn verliezen of ‘out’ gaan. Er is een verschil tussen slapen en een coma. Als je out gaan van de GHB is er sprake van een coma. Die kan licht zijn. Iemand reageert dan nog op pijnprikkels of bij het roepen van een naam. Of de coma kan ernstig zijn. Iemand reageert dan ook niet meer op pijnprikkels. Het is lastig om als leek te bepalen hoe diep een coma is.
Bij extreme gevallen kan er sprake zijn van een ademhalingsstilstand. Dit is levensgevaarlijk. Lees hier waarom.

Ik ben van plan 4-FA en GHB te combineren, wat kunnen hiervan de gevolgen zijn?

4-FA wordt soms met GHB gecombineerd om de scherpe randjes van de 4-FA te halen. Het risico hiervan is dat je door het stimulerende effect van 4-FA de verdovende werking van GHB niet goed voelt, waardoor de kans op overdoseren van GHB groter wordt. Als je dan teveel GHB neemt is je lichaam nog wel gestimuleerd, maar je bent niet meer of niet helemaal bij bewustzijn. Dat kan er erg heftig uit zien. Iemand beweegt dan erg raar en is niet (goed) meer aanspreekbaar.

Wat zit er in GHB?

GHB is de stof waar je van onder invloed raakt. De vloeistof is echter niet pure GHB, maar een oplossing in water. Door de manier waarop GHB gemaakt wordt, is het opgelost in water samen met kalium of natrium. Hierdoor kan GHB een zoute smaak hebben. Wat je proeft is deels de natrium of kalium. 

Een vriend van mij gebruikt dit middel bijna ieder weekend, moet ik mij nu zorgen maken?

Als iemand in je omgeving vaak gebruikt kan je je zorgen maken. Er zijn risico’s: voor de lichamelijke gezondheid; dat hij/zij geleidelijk aan steeds vaker en meer gaat gebruiken en afhankelijk wordt. Bij alleen in het weekend gebruiken ligt ook het gevaar op de loer, zoals niet meer kunnen uitgaan zónder te gebruiken. Het gesprek aangaan met elkaar op een open, niet oordelende manier kan dan zinvol zijn. Benoem de impact van het gebruik op jou als persoon, bijvoorbeeld dat je je zorgen maakt. Wil je hiervoor tips of advies, neem dan contact op met de verslavingszorginstelling in jouw regio of kijk hier.

Kun je verslaafd raken aan GHB?

GHB is een verslavend middel. Het is zowel geestelijk als lichamelijk verslavend. Als je regelmatig gebruikt raak je snel aan het middel gewend en heb je steeds meer nodig om effect te voelen. Gebruik GHB alleen voor je plezier, niet als middel om in slaap te vallen of als je niet lekker in vel zit. Hou goed in de gaten of je je gebruik nog onder controle hebt en mocht je twijfelen doe dan een online testje om je gebruik te checken.

Is het belangrijk om je GHB te verdunnen voor gebruik?

Verdun je GHB altijd met een glas fris, sap of water (geen alcohol). Direct doorslikken kan bij een verkeerde pH-waarde zorgen voor irritaties in de mond en slokdarmschade. Je kunt de pH-waarde laten controleren bij een testservice of zelf met een lakmoespapiertje.

Ik voel me na GHB-gebruik en stuk losser, hoe werkt dat?

GHB remt de activiteit in de hersenen, net zoals alcohol dat doet. Bij een gewenste dosering neemt dat vooral wat remmingen weg. Je voelt je losser, praten gaat makkelijker en je wordt assertiever. Neem je net iets te veel dan heb je minder controle over je lichaam en wordt het lastiger je normaal te gedragen. Je bewustzijn neemt dan juist af. Je krijgt minder van je omgeving mee en kan out gaan.

Wees je ervan bewust dat je grenzen vervagen door GHB. Hou hier rekening mee voordat je met iemand naar bed gaat en gebruik een condoom.

Wat moet ik doen als een vriend out gaat van GHB?

Als iemand out dreigt te gaan is het goed om diegene wakker te houden om te controleren hoe het met de persoon gaat. Door pijnprikkels toe te dienen zoals hard knijpen in de nagels blijft iemand mogelijk (langer) bij. Iemand die in eerste instantie nog wel reageert op pijnprikkels kan altijd verder weg zakken. Hou daarom iemand de hele tijd in de gaten en controleer de ademhaling. Reageert iemand niet (meer) op pijnprikkels en krijg je iemand niet wakker ga dan ALTIJD naar de security, EHBO of bel een ambulance. Diegene is dan in een coma. En als leek is het niet mogelijk om de risico’s daarvan in te schatten. Medische hulp is dan echt nodig.

Je kunt zonder justitiële gevolgen voor de gebruiker hulp halen. Gebruik van GHB is niet verboden (bezit en handel wel). Wees altijd eerlijk over wat iemand gebruikt heeft, dit helpt de hulpverleners bij het helpen van het slachtoffer. Laat iemand die buiten bewustzijn is, nooit alleen. Als iemand out is gegaan, kan diegene stikken in de tong of braaksel. Leg hem of haar dus op de zij (stabiele zijligging). Hou de lichaamstemperatuur in de gaten. Zeker als de omgeving koud is, zorg dan voor een deken of jas. GHB is een verdovende stof en je kunt zodoende snel onderkoeld raken.Meer lezen

 • Nog geen extra artikelen beschikbaar.