Drugs combineren

Verschillende middelen hebben verschillende effecten. Wanneer je de middelen indeelt in groepen naar werking kun je drie categorieën onderscheiden: verdovend (downers), stimulerend (uppers) en bewustzijnsveranderend (trippers, hallucinogenen).

Downers: verdovend, slaapopwekkend, hartslagverlagend, bewustzijn vernauwend, bloeddrukverlagend

Voorbeelden zijn: alcohol, GHB, slaappillen, heroïne.

Uppers: hartslagverhogend, bloeddrukverhogend, bewustzijn verruimend

Voorbeelden zijn XTC/MDMA, speed, cocaïne.

Tripmiddelen: bewustzijn veranderend

Voorbeelden zijn: paddo’s, LSD, ketamine, 2C-B. En meestal rekenen we cannabis ook tot de trippers. Maar het kan ook tot de downers behoren.

Uppers + uppers

Waarom combineren mensen uppers met uppers? Je voelt je helder, klaarwakker en actief. Ook heb je minder eetlust. Het combineren van MDMA met speed kan je het gevoel geven nog meer energie te hebben, dan als je alleen MDMA neemt.

Uppers stimuleren o.a. dat gedeelte van het zenuwstelsel dat het lichaam in staat stelt tot activiteit: hartslag, bloeddruk en lichaamstemperatuur gaan omhoog en de longblaasjes verwijden zich. Er wordt meer dopamine en noradrenaline vrij gegeven tussen hersencellen, waardoor je meer energie hebt.

Risico’s

XTC/MDMA en speed

Deze combinatie geeft extra veel druk op hart- en bloedvaten en kan het lichaam extra uitputten. De kater is vaak erger dan de kater van de afzonderlijke middelen. Speed werkt het love-effect van MDMA tegen. Als je dat niet weet kan het zijn dat je meer XTC/MDMA gaat gebruiken om toch dat love-effect te voelen (wat dus niet gaat gebeuren). Met deze combi vergroot je de kans op hersenschade (het zou kunnen dat speed de hersenschade veroorzaakt door XTC/MDMA versterkt – in ieder geval kan speed op zichzelf ook hersenschade geven).
Deze combi vergroot ook de kans oververhitting en het risico op een serotoninesyndroom, zie de risico’s bij XTC.

Uppers + downers

Sommige mensen combineren uppers met downers. Een voorbeeld: coke en alcohol: de coke houdt je wakker en zorgt dat je je fit voelt. Hierdoor kun je meer alcohol drinken en voel je niet altijd meer dat je dronken bent. De alcohol haalt het scherpe randje van de coke eraf.
Een andere combi is XTC of speed met GHB. De XTC of speed geeft je dan extra energie. Door de GHB voel je je dan iets relaxter. Ook kan GHB je MDMA-roes verlengen.

Risico’s

Allereerst werken uppers en downers elkaar tegen: je heft dus een gedeelte van het gewenste effect op.

Alcohol + cocaïne

Je kan alcohol gaan associëren met cokegebruik. Daardoor krijg je tijdens het drinken sneller zin om te snuiven en als je aan het snuiven bent, frisse zin om weer door te drinken. Daarnaast krijg je door coke ook het gevoel dat je niet of minder dronken bent dan je werkelijk bent. Sommige mensen hebben daardoor het idee dat ze nog prima in staat zijn om auto te rijden (wat niet het geval is) en het heeft ook tot gevolg dat je meer alcohol drinkt dan je had gedaan als je geen coke had gesnoven.
Door alcohol en cocaïne te combineren wordt de stof coca-ethyleen aangemaakt. Deze psychoactieve stof is schadelijker voor de lever, geeft een extra belasting voor het hart- en bloedvaten en is meer verslavend dan alcohol of cocaïne op zichzelf. Coca-ethyleen heeft een 4x zo lange halfwaardetijd (langere werking) als cocaïne en duurt daarom langer om af te breken waardoor meer kans op toxische effecten ontstaat.

Ook is de kater de dag daarna groter, omdat je meer gedronken hebt dan dat je normaal zou doen.

XTC/MDMA/speed + GHB

GHB na MDMA zou het MDMA-effect verlengen. Deze combinatie kan je ook meer ontremmen dan de middelen afzonderlijk al doen. Houd daar rekening mee. Je zou dingen kunnen doen waar je achteraf spijt van hebt.

Sommige mensen denken dat het combineren van MDMA en/of amfetamine met GHB, werkt tegen outgaan. Je kan je dan helderder voelen dan onder invloed van alleen GHB. Maar het gaat het out gaan niet echt tegen. Ook bestaat daardoor de kans dat je meer GHB neemt dan je zou doen als je alleen GHB zou gebruiken. Als de MDMA of amfetamine is uitgewerkt gaan mensen daardoor soms alsnog out. Er zijn aanwijzingen dat als je in coma raakt door een overdosis GHB in combinatie met speed of MDMA, de kans op een diepe en langere coma vele malen groter is. En de kans op complicaties tijdens de coma is groter. Gebruik dus nooit ‘uppers’ om outgaan te voorkomen. Alleen verstandig doseren met GHB helpt tegen outgaan. Daarnaast is er een verhoogde kans op epileptische activiteit in de hersenen en een vergrote kans op bewegingsstoornissen (automatische bewegingen, agitatie, zelfverminking).

XTC/MDMA + alcohol

Alcohol vlakt het effect van MDMA af, zonde van je pil dus. Het kan er ook voor zorgen dat je meer MDMA gaat nemen om toch het gewenste effect te krijgen. Als je een hogere dosis MDMA neemt vergroot je de kans op schadelijke effecten. Bovendien kan deze combinatie hoofdpijn en misselijkheid veroorzaken. Door het gebruik van MDMA voel je minder goed of je dronken wordt waardoor je meer kunt drinken dan normaal. Daardoor zal de kater een stuk heftiger zijn.

Downers + downers

Deze combinatie komt gelukkig niet heel vaak voor en dat is ook om hele duidelijke redenen. Er zijn wel mensen die GHB met alcohol combineren. Alcohol en GHB hebben vergelijkbare effecten; ontremming, ontspanning, makkelijker in contact, je wordt losser. Mensen die dat een lekker gevoel vinden willen nog wel eens beide middelen met elkaar combineren om dat gevoel te versterken.
Daarnaast zit alcohol voor veel gebruikers standaard in het ‘pret pakket’ en wordt het niet eens als een drug gezien.

Risico’s

GHB en andere downers

De combinatie van alcohol met GHB, slaap- en kalmeringsmiddelen (benzodiazepinen) en andere downers vergroot de kans op een overdosis en is gevaarlijk! De kans om in slaap te vallen en bewusteloos te raken neemt bij de combinatie alcohol met GHB sterk toe. Je kunt namelijk het deel van je hersenen waar je ademhaling wordt geregeld zo sterk verdoven dat je stopt met ademhalen wat een coma en de dood tot gevolg kan hebben. Het is dan ook zeer af te raden om alcohol met GHB of benzodiazepinen te combineren. Vergeet niet dat kalmerings- of slaapmiddelen ook downers zijn en in combinatie met alcohol tot hetzelfde effect kunnen leiden als GHB + alcohol.

Trippers

Sommige mensen combineren een tripmiddel met hasj of wiet om zo hun paddo of LSD-trip te verlengen.

Risico’s

Tripper + cannabis

Als je gaat blowen tijdens een paddo-trip kan dat voor een heftigere trip zorgen. Houd daar rekening mee. Er zijn gebruikers die hebben ervaren dat ze tijdens het blowen (weken of zelfs maanden na de trip) bepaalde paddo-effecten opnieuw beleefden. Dit kan angstig en verwarrend zijn. Mocht je dat ervaren dan raden we je aan te stoppen met het gebruiken van tripmiddelen en te stoppen met blowen.
Sommige mensen vinden blowen tijdens het trippen relaxed. Maar het kan ook een goede trip doen omslaan in een moeilijke ervaring. Bedenk dus vooraf of je denkt dat cannabis een fijne toevoeging gaat zijn of dat het eigenlijk niet zo nodig is. Dan kan je het laten.

Drugs en medicijnen

Het combineren van drugs met medicijnen kan ook riskant zijn. Naar veel combinaties is nog weinig onderzoek gedaan. Op de website van Jellinek staat een medicijnenmatrix, waar je per middel en per type medicijn kan lezen wat de risico’s zijn.

Riskante combinaties zijn:

MDMA/speed en anti-depressiva

Als je depressief bent is het sowieso geen goed idee om MDMA te gebruiken. Op de avond zelf kan het effect misschien leuk zijn, de dagen erna kan je echter een hevige dip ervaren. Als je moderne antidepressiva slikt, de zogenaamde SSRI’s, dan zal je hoogstwaarschijnlijk weinig voelen van je MDMA. Het is lastig te voorspellen of MDMA werkt en hoe dan. Het kan zijn dat het risico op een serotoninesyndroom vergroot. Je voelt dus weinig effect, terwijl het wel risicovol kan zijn. Als je een oude klasse antidepressiva gebruikt, de zogenaamde MAO-remmers, dan is het ook heel gevaarlijk om MDMA (maar ook andere uppers als speed) te gebruiken: je bloeddruk kan gevaarlijk stijgen en je hebt een verhoogde kans op het serotonine syndroom.

Lees meer over het serotoninesyndroom.

Uppers en anti-astma of anti-hooikoorts middelen

Het is geen goed idee om deze middelen te combineren, je bloeddruk kan er gevaarlijk van stijgen.

Unity tips

Weet wat je combineert, informeer je over de effecten van de verschillende middelen.

  • Laat je drugs testen!
  • Laat je vrienden ook weten welke middelen je hebt gebruikt, of nog van plan bent om te gebruiken.
  • Weet dat elke drug een eigen risico heeft en dat het combineren ervan zorgt voor extra risico’s en kan zorgen voor onvoorspelbare effecten. Je nieren en lever moeten harder werken om de afvalstoffen af te breken. Hierdoor kun je meer schade oplopen. Tevens wordt je hart extra belast.
  • Weet hoe lang een drug effect heeft zodat je niet ‘per ongeluk’ riskante combinaties neemt.
  • Bovendien geven verschillende combinaties vaak onvoorspelbare effecten. Het combineren van drugs is dus NOOIT zonder risico’s.

Wil je meer informatie over combigebruik, heb je een vraag of wil je praten over combi’s? Klik hier voor de contactgegevens bij jou in de buurt of mail naar info@unity.nl.