Lachgas

Wat is lachgas?

Lachgas (N2O), (distikstofmonoxide) is een dissociatief tripmiddel en een anestheticum, ofwel een pijnstillend middel.

Het is een kleurloos zoet geurend en smakend gas. Bij de tandarts en in het ziekenhuis wordt het gebruikt als pijnstiller. Recreatief wordt het gebruikt vanwege de dissociatieve psychedelische effecten.


Effecten

Het effect van een middel wordt bepaald door eigenschappen van het middel zelf, maar ook door de set en setting van de gebruiker. Hier beschrijven we welke effecten lachgas over het algemeen heeft.

Lachgas geeft een kort, maar sterk psychedelisch en dissociatief effect. Twintig à dertig seconden na inademing ontstaat een bewustzijnsdaling die een beetje lijkt op dronkenschap, dit kan leiden tot giechelig gedrag (vandaar de naam lachgas). Het effect stijgt snel naar het hoofd en geeft dan een gevoel van bijna-bewustzijnsverlies, duizeligheid en evenwichtsstoornissen. Vervolgens is er een paar minuten een sterk roeseffect waarbij wat je hoort, ziet en voelt in elkaar overloopt. Soms hoor je een gonzend geluid. Je kunt duizelig worden en het gevoel hebben het bewustzijn te verliezen. Soms krijg je lachbuien. In sommige gevallen ga je dingen zien of horen die er niet zijn (hallucineren). Meestal voel je je onder invloed van lachgas opgewekt of zelfs euforisch. Maar je kunt je ook onrustig of angstig voelen, zoals in een nachtmerrie. Na een paar minuten ben je weer nuchter.

Positieve effecten (negatieve) Bijwerkingen
Dromerige roes Misselijkheid
Euforisch gevoel Duizeligheid
Lachbuien Evenwichtsstoornissen met risico op vallen
Hallucinaties Slappe ledematen
Hoofdpijn na gebruik
Tintelende ledematen
Gevoelens van angst en onrust

Check in deze video van Nu.nl hoe lachgas in de hersenen en op het lichaam werkt.


Dosering en gebruikswijze

Lachgas wordt meestal geïnhaleerd uit een ballon. Het gas wordt door middel van een slagroomspuit (1 of 2 patronen) of een grote metalen cilinder in de ballon gespoten. Je ademt in en uit in de ballon en houdt hierbij het geïnhaleerde gas enkele seconden in je longen.

Unitytip: Na 4 keer inademen heb je al het lachgas uit de ballon gezogen. Vaker inademen of je adem langer inhouden heeft dus geen zin.


Werkingsduur

Lachgas werkt een paar minuten.


Risico’s

Risico’s op korte termijn

Bevriezen van longen

De manier waarop lachgas gebruikt wordt, is zeer belangrijk. Inhaleer nooit rechtstreeks vanuit een gasfles/patroon/slagroomspuit. Dit kan bevroren lichaamsdelen tot gevolg hebben omdat het gas dan zo koud, waaronder de longen. Ook lippen, neus en stembanden kunnen bevriezen. Gebruik lachgas dus altijd met een ballon.

Zuurstoftekort in de hersenen

Lachgas kan leiden tot kortstondig zuurstoftekort in de hersenen. Daarbij kun je concentratiestoornissen of hoofdpijn krijgen, duizelig worden, je evenwicht verliezen of flauwvallen. Je kan hierbij vervelend vallen en je goed bezeren of zelfs iets breken. Zorg dus altijd dat je zit of ligt wanneer je lachgas gebruikt.

Gevolgen zwangerschap

Als je zwanger bent, kan lachgas een zuurstoftekort bij de baby veroorzaken. Dit heeft ernstige gevolgen voor de baby. Spontane abortus of ernstige geboorteafwijkingen kunnen optreden.

Verkeer

Deelname aan verkeer direct na of tijdens gebruik van lachgas is zeer gevaarlijk. Zorg ervoor dat je minstens een uur nuchter bent voor je je weer in het verkeer begeeft. Gebruik dus nooit lachgas tijdens het rijden.

Lees hier ons artikel over incidenten na lachgas gebruik in Engeland.

Risico’s op lange termijn

Neurologische schade

Langdurig en veel gebruik kan leiden tot stoornissen in het centrale zenuwstelsel. Dit komt doordat lachgas de werking van vitamine B12 blokkeert. Symptomen van een tekort aan vitamine B12 zijn tintelingen in tenen en vingers. Dit bleek bij sommige mensen al te gebeuren bij veelvuldig gebruik in korte tijd (50-100 ballonnen in 3 uur) of na stevig langdurig gebruik (dagelijks 10-20 ballonnen in 10 dagen).
Verder blokkeert lachgas de glutamaat receptor. Hierdoor kan hersenschade ontstaan. Narcose met lachgas aan jonge kinderen wordt daarom afgeraden.

Verslaving

Lachgas kan ook geestelijk verslavend zijn. Sommige gebruikers verlangen na een ballon direct een volgende ballon. Dit noemt men craving. Omdat dat effect zo sterk kan zijn bij lachgas wordt dit soms ‘hippiecrack’ genoemd.

Daarnaast kan er milde tolerantie optreden na gebruik van lachgas; je hebt dan steeds meer nodig om effect te voelen.


Combinatiegebruik

Het combineren van verschillende soorten drugs kan riskant en onvoorspelbaar zijn. Als je medicijnen combineert, kan je een hoger risico op gezondheidsproblemen hebben. In de volgende paragrafen lees je over de effecten en risico’s van een aantal veel voorkomende combinaties en ook enkele die extra gevaarlijk kunnen zijn. Zie ook het thema drugs combineren.

Alcohol en lachgas

Combinatie met alcohol of andere downers kan de verdovende werking van lachgas en de risico’s vergroten. De kans op misselijkheid en duizeligheid neemt toe.

XTC/MDMA en lachgas

Onder invloed van XTC/MDMA kan lachgas voor een intense trip zorgen. Dit kan leuk zijn, maar ook beangstigend, als het te intens is.

Het kan verleidelijk zijn om maar door te gaan met ballonnen nemen. Het beste is om hier met mate van te genieten. Zie ook de risico’s van lachgas.


Unity tips

Echt veilig gebruik van lachgas bestaat niet. De risico’s kunnen wel beperkt worden, lees daarvoor de Unity tips:

 • Zorg dat je tijdens het gebruik kan gaan zitten of liggen.
 • Zorg dat je handen leeg zijn en maak je sigaret uit.
 • Neem lachgas uitsluitend uit ballonnen en nooit rechtstreeks uit een fles. Daarmee voorkom je zuurstofgebrek, stikken en ernstige bevriezingswonden aan de mond, lippen, stembanden en longen.
 • Gebruik niet meer dan 10 ballonnen per gelegenheid.
 • Gebruik niet vaker dan eens per maand.
 • Klem een slagroomspuit niet tussen je benen als je een ballon vult. De slagroomspuit kan dan aan je benen vriezen en dit kan zorgen voor brandwonden en littekens.
 • De lachgas in de ballon heb je na 4 keer inademen zo goed als helemaal opgenomen. Blijf dus niet achter elkaar de ballon inademen. Dit zorgt alleen maar voor zuurstofgebrek.
 • Als je uit een ballon ademt, neem eerst een flinke teug lucht, wissel dan een teug lachgas af met een teug gewone lucht om zuurstoftekort te vermijden.
 • Let op de signalen van je lichaam. Stop ermee zodra je klachten krijgt door lachgas.
 • Combineer niet met alcohol of andere verdovende middelen, dit versterkt het verdovende effect van lachgas en verhoogt de risico’.
 • Gebruik niet als je zwanger bent.
 • Stop watten in de slagroomspuit om de losse metalen deeltjes op te vangen, zodat je ze minder inademt.

FAQ

Is het effect van lachgas sterker als je je neus dichtknijpt?

Het effect van lachgas wordt NIET sterker wanneer je je neus dichthoudt. Voor het effect maakt dit ook helemaal niet uit. De risico’s worden wel groter. Lachgas is in de slagroomspuit samengeperst en zet daarna uit in lucht. Doordat deze lucht nergens heen kan ontstaat er meer druk in het hoofd. Dit kan leiden tot ontstekingen in het hoofd of zelfs tot het springen van het trommelvlies.

Heeft lachgas effect op je balans?

Bij veel gebruik van lachgas kan je balans verstoren. Je kan dan bijvoorbeeld minder goed op één been staan. Gebruik dus niet te vaak en niet te veel lachgas. Probeer niet meer dan 10 ballonnen per gelegenheid te gebruiken.

Mag ik na het gebruiken van lachgas nog deelnemen aan het verkeer?

Lachgas heeft vrijwel meteen een effect op je oriëntatie en je coördinatie. Hierdoor kun je tijdelijk minder goed concentreren. Twintig à dertig seconden na inademing ontstaat een daling van je bewustzijn die een beetje lijkt op dronkenschap. Je bent minder goed in staat om aan het verkeer deel te nemen. Lachgas achter het stuur is dus een echte ‘no-go’! Zorg ervoor dat je minimaal een uur nuchter bent voordat je wilt gaan rijden om schade aan jezelf en anderen te voorkomen!

Ik ben vegetariër, loop ik dan extra risico?

Lachgas kan een tekort aan vitamine B12 veroorzaken. Symptomen van een tekort aan vitamine B12 zijn tintelingen in tenen en vingers. Vitamine B12 wordt uit dierlijke en zuivelproducten gehaald. Vegetariërs en veganisten lopen sneller risico op het ontwikkelen van een tekort. Bij veel en vaak gebruik kan dat tekort voor zeer ernstige problemen zorgen.

Kun je verslaafd raken aan lachgas?

Je kan niet lichamelijk verslaaft raken aan lachgas. Een geestelijke verslaving is wel mogelijk. Je wil dan heel graag en vaak lachgas gebruiken. Die drang noemen we ook wel craving.
Er kan een milde tolerantie ontstaan. Je hebt dus nauwelijks meer lachgas nodig om hetzelfde effect te ervaren.

Hoe zit het met de wetgeving omtrent lachgas?

Op dit moment is lachgas niet illegaal. Het valt onder de Warenwet, dus gebruik, bezit, verkoop en van lachgas zijn niet strafbaar. In het verleden viel lachgas onder de Geneesmiddelenwet, dus was het verkopen van lachgas voor oneigenlijk gebruik verboden. Nu is dat niet meer zo en moet de verkoper van lachgas alleen ervoor zorgen dat het product dat hij of zij verkoopt veilig is. Er wordt op dit moment gewerkt aan een verbod op lachgas vanaf 2021.
Wel is het zo dat gemeenten het gebruik en de verkoop van lachgas kunnen verbieden in bepaalde delen van de stad via een APV (Algemeen Plaatselijke Verordening).

Kan ik lachgas met andere drugs combineren?

Het combineren van drugs zorgt altijd voor extra risico’s. Het wordt daarom afgeraden.

Combinatie met alcohol of andere downers kan de verdovende werking van lachgas en de risico’s vergroten.

Combinatie met tripmiddelen kan zorgen voor een versterkt effect van de tripmiddelen. Dat kan leuk zijn maar het kan ook te intens zijn en voor een schrikreactie zorgen. Deze kans op een schrikreactie geldt ook bij de combinatie met uppers.

Hoe gebruik je lachgas?

Meestal wordt lachgas met een slagroomspuit in een ballon gespoten en dan vanuit de ballon geïnhaleerd. Door maximaal vier keer in de ballon in- en uit te ademen en het lachgas daarbij in je longen te houden neem je al het lachgas op. Vaker in- en uit ademen heeft daarom ook geen zin en verhoogt alleen de kans op zuurstoftekort in je hersenen. Neem nooit lachgas meteen uit een slagroomspuit. Het gas is heel koud (-60 graden!) als het uit de spuit komt en daardoor kunnen je longen, mond of lippen bevriezen!

Wat moet ik doen als ik klachten ervaar na gebruik?

Sommige klachten na het gebruik van drugs kunnen langer aanhouden en dan kan medische uitleg of zelfs behandeling nodig zijn. Brijder heeft hiervoor een landelijk spreekuur partydrugs opgericht. Als je klachten hebt kun je bellen met het medisch spreekuur partydrugs: 088 – 358 29 40.

Voor welke toepassingen wordt lachgas gebruikt?

 1. Medisch als pijnstiller. Het lachgas dat in de medische wereld wordt gebruikt wordt altijd gemengd met zuurstof. 
 2. Als brandstof in raceauto’s.
 3. Als drijfgas in de voedingsindustrie voor o.a. slagroom. 
 4. Als drug wordt lachgas in ballonnen aangeboden en vervolgens ingeademd. Als het zo gebruikt wordt heeft lachgas psychedelische en dissociatieve effecten. Het verschil tussen lachgas uit deze patronen/cilinder en dat wat bijvoorbeeld in ziekenhuizen wordt gebruikt is dat hier geen zuurstof aan toegevoegd is. Ook zijn de eisen die aan medisch lachgas gesteld worden hoger.

Meer lezen