Lachgas

Wat is lachgas?

Lachgas (N2O), (distikstofmonoxide) is een dissociatief tripmiddel en een anestheticum, ofwel een pijnstillend middel.

Het is een kleurloos zoet geurend en smakend gas. Bij de tandarts en in het ziekenhuis wordt het gebruikt als pijnstiller. Recreatief wordt het gebruikt vanwege de dissociatieve psychedelische effecten.


Effecten van lachgas

Het effect van een middel wordt bepaald door eigenschappen van het middel zelf, maar ook door de set en setting van de gebruiker. Hier beschrijven we welke effecten lachgas over het algemeen heeft.

Lachgas geeft een kort, maar sterk psychedelisch en dissociatief effect. Twintig à dertig seconden na inademing ontstaat een bewustzijnsdaling die een beetje lijkt op dronkenschap, dit kan leiden tot giechelig gedrag (vandaar de naam lachgas). Het effect stijgt snel naar het hoofd en geeft dan een gevoel van bijna-bewustzijnsverlies, duizeligheid en evenwichtsstoornissen. Vervolgens is er een paar minuten een sterk roeseffect waarbij wat je hoort, ziet en voelt in elkaar overloopt. Soms hoor je een gonzend geluid. Je kunt duizelig worden en het gevoel hebben het bewustzijn te verliezen. Soms krijg je lachbuien. Je voelt je high, en soms trip je licht. Gevoelens en gedachten waar je je anders niet van bewust bent, komen in je op. In sommige gevallen ga je dingen zien of horen die er niet zijn (hallucineren). Meestal voel je je onder invloed van lachgas opgewekt of zelfs euforisch. Maar je kunt je ook onrustig of angstig voelen, zoals in een nachtmerrie. Na een paar minuten ben je weer nuchter.

Positieve effecten (negatieve) Bijwerkingen
Dromerige roes Misselijkheid
Euforisch gevoel Duizeligheid
Lachbuien Evenwichtsstoornissen met risico op vallen
Hallucinaties Slappe ledematen
Hoofdpijn na gebruik
Tintelende ledematen
Onbewuste gevoelens en gedachten die boven komen
Gevoelens van angst en onrust

Check in deze video van Nu.nl hoe lachgas in de hersenen en op het lichaam werkt.


Dosering en gebruikswijze van lachgas

Lachgas wordt meestal geïnhaleerd uit een ballon. Het gas wordt door middel van een slagroomspuit (1 of 2 patronen) of een grote metalen cilinder in de ballon gespoten. Je ademt in en uit in de ballon en houdt hierbij het geïnhaleerde gas enkele seconden in je longen.

Unitytip: Na 4 keer inademen heb je al het lachgas uit de ballon gezogen. Vaker inademen of je adem langer inhouden heeft dus geen zin.


Werkingsduur van lachgas

Lachgas werkt een paar minuten.


Risico’s van lachgas

Risico’s op korte termijn

Bevriezen van longen

De manier waarop lachgas gebruikt wordt, is zeer belangrijk. Inhaleer nooit rechtstreeks vanuit een gasfles/patroon/slagroomspuit. Dit kan levensgevaarlijk zijn omdat het gas dan zo koud is dat de longen kunnen bevriezen. Ook lippen, neus en stembanden kunnen bevriezen. Gebruik lachgas dus altijd met een ballon.

Zuurstoftekort in de hersenen

Lachgas kan leiden tot kortstondig zuurstoftekort in de hersenen. Daarbij kun je concentratiestoornissen of hoofdpijn krijgen, duizelig worden, je evenwicht verliezen of flauwvallen. Je kan hierbij vervelend vallen en je goed bezeren of zelfs iets breken. Zorg dus altijd dat je zit of ligt wanneer je lachgas gebruikt.

Gevolgen zwangerschap

Als je zwanger bent, kan lachgas een zuurstoftekort bij de baby veroorzaken. Dit heeft ernstige gevolgen voor de baby. Spontane abortus of ernstige geboorteafwijkingen kunnen optreden.

Verkeer

Deelname aan verkeer direct na of tijdens gebruik van lachgas is zeer gevaarlijk. Zorg ervoor dat je minstens een uur nuchter bent voor je je weer in het verkeer begeeft. Gebruik dus nooit lachgas tijdens het rijden.

Verkoudheid

Wanneer iemand verkouden is, zit het hoofd verstopt. Als er dan lachgas wordt gebruikt, is er sprake van extra druk in het hoofd en kan het trommelvlies springen. Dit kan leiden tot oorpijn en blijvende gehoorschade.

Lees hier ons artikel over incidenten na lachgas gebruik in Engeland.

Risico’s op lange termijn

Neurologische schade

Langdurig en veel gebruik kan leiden tot stoornissen in het centrale zenuwstelsel. Dit komt doordat lachgas de werking van vitamine B12 blokkeert. Symptomen van een tekort aan vitamine B12 zijn tintelingen in tenen en vingers. Dit bleek bij sommige mensen al te gebeuren bij veelvuldig gebruik in korte tijd (50-100 ballonnen in 3 uur) of na stevig langdurig gebruik (dagelijks 10-20 ballonnen in 10 dagen).
Verder blokkeert lachgas de glutamaat receptor. Hierdoor kan hersenschade ontstaan. Narcose met lachgas aan jonge kinderen wordt daarom afgeraden.

Verslaving

Het is niet duidelijk in hoeverre lachgas verslavend is. Uit wetenschappelijke studies blijkt wel dat er enigszins tolerantie optreedt door het gebruik van lachgas, maar deze studies zijn beperkt in aantal. Uit de studies die er zijn, blijkt dat lachgas zorgt voor een geringe mate van afhankelijkheid (Bron: Risicobeoordeling Lachgas 2019 , RIVM).

Ondanks de onduidelijkheid over de verslaving, zijn er wel mensen die op een avond te veel lachgas nemen en niet meer kunnen stoppen. Lachgas wordt daarom ook wel ‘hippiecrack’ genoemd.

Er zijn wel enkele zeldzame gevallen van verslaving beschreven. Vooral onder beroepsgroepen zoals tandartsen die makkelijk toegang hebben tot het gas. Lachgas kan leiden tot lichamelijke afhankelijkheid. (Bron: Uppers, downers, all arounders, 2000).


Unity tips lachgas

Echt veilig gebruik van lachgas bestaat niet. De risico’s kunnen wel beperkt worden, lees daarvoor de Unity tips:

 • Zorg dat je tijdens het gebruik kan gaan zitten of liggen
 • Zorg dat je handen leeg zijn en maak je sigaret uit
 • Neem lachgas uitsluitend uit ballonnen en nooit rechtstreeks uit een fles. Daarmee voorkom je zuurstofgebrek, stikken en ernstige bevriezingswonden aan de mond, lippen, stembanden en longen.
 • Gebruik niet meer dan 10 ballonnen per gelegenheid.
 • Gebruik niet vaker dan eens per maand.
 • Klem een slagroomspuit niet tussen je benen als je een ballon vult. De slagroomspuit kan dan aan je benen vriezen en dit kan zorgen voor brandwonden en littekens.
 • Zet de slagroomspuit ook altijd weg als je klaar bent met het vullen van de ballon, zodat die niet tegen je lichaamsdelen aanleunt.
 • De lachgas in de ballon heb je na 4 keer inademen zo goed als helemaal opgenomen. Blijf dus niet achter elkaar de ballon inademen. Dit zorgt alleen maar voor zuurstofgebrek.
 • Als je uit een ballon ademt, neem eerst een flinke teug lucht, wissel dan een teug lachgas af met een teug gewone lucht om zuurstoftekort te vermijden
 • Let op de signalen van je lichaam. Stop ermee zodra je klachten krijgt door lachgas
 • Neem geen lachgas als je erg verkouden bent. Lachgas zet uit in lucht en je trommelvlies kan springen als je hoofd “verstopt” is. Behalve oorpijn geeft dit soms blijvende gehoorschade
 • Combineer niet met alcohol of andere verdovende middelen, dit versterkt het verdovende effect van lachgas en verhoogt de risico’.
 • Gebruik niet als je zwanger bent
 • Stop watten in de slagroomspuit om de losse metalen deeltjes op te vangen, zodat je ze minder inademt.

FAQ

ISO 9001 HKZ

Disclaimer | Privacy- en Cookiebeleid | © 2020 Unity - Alle rechten voorbehouden | Realisatie: Lemon

Arkin