LSD / acid

Wat is LSD?

LSD ofwel lysergeenzuur-di-ethylamide is een half-synthetische verbinding die gemaakt wordt van moederkoornschimmel. LSD wordt meestal op een klein postzegelachtig papiertje aangebracht, dit heet ook wel een blotter of papertrip. Soms wordt het verwerkt in kleine pilletjes (microdots). Ook komt LSD in vloeibare vorm voor. LSD is een van de bekendste tripmiddelen. De afkorting komt van het Duitse Lyserg Sauer Diethylamid.


Effecten LSD

Als je LSD neemt ga je ’trippen’. Dit betekent dat je bewustzijn verandert en dat je jouw omgeving anders gaat ervaren. Je gaat op een bijzondere manier nadenken en je hallucineert, waardoor je omgeving er anders uit ziet. Ook geuren, geluiden en aanraking komen op een andere (versterkte) manier bij je binnen. Over het algemeen kun je zeggen dat de werking van LSD erg lijkt op die van andere tripmiddelen zoals paddo’s en psychedelische cactussen (mescaline). Als je trippen niet leuk vindt, dan is LSD niets voor jou!

Deze pagina gaat over wat LSD doet bij een volledige dosis, dus eentje waarvan je gaat trippen. Naast een trip-dosis LSD, is het ook mogelijk om een “microdose” te nemen van LSD. De richtlijn voor een microdose is om maximaal één tiende (dus 10%) van een normale dosis te nemen. Voor LSD komt dit neer op 10-15mcg (microgram), maar minder kan evengoed werken. Het is de bedoeling dat je van een microdose niet gaat trippen. Dus: geen visuele effecten, geen trippy gedachten.

Het effect van een middel wordt bepaald door eigenschappen van het middel zelf, maar ook door de set en setting van de gebruiker. Voor tripmiddelen kunnen je set en setting bepalend zijn voor een trip.

Positieve effecten (negatieve) Bijwerkingen

Entactogeen

Een sterk gevoel van verbondenheid met anderen of je omgeving. Je kunt makkelijker contact maken met anderen en remmingen die je normaal misschien zou ervaren in sociaal contact verminderen. Zo kan het bijvoorbeeld gemakkelijker zijn om openlijk te spreken over de dingen die je dwars zitten.

Angst, paranoia en wanen

Angst, paranoia en wanen (bijv. het idee dat mensen over je praten).

Intensere beleving van muziek

Muziek kan luider of intenser ervaren worden. Zo kan het voelen alsof je helemaal ‘opgaat’ in de muziek of dat je de lage tonen uit de muziek heftiger door je lichaam voelt gaan.

Verhoging bloeddruk en hartslag

Als gevolg van het harder en sneller pompen van het hart, stijgt de bloeddruk met de hartslag mee.

Lachkick

Spontaan en oncontroleerbaar lachen, soms zonder dat er iets humoristisch voorafgaat.

Verwijde pupillen

Door een verhoogd noradrenaline niveau in het lichaam na het nemen van bepaalde drugs worden de pupillen groter. De pupilgrootte wordt door veel verschillende processen beïnvloed. Toename van noradrenaline speelt een rol in een aantal van die processen.

Veranderde zintuigelijke waarneming

De manier waarop je je omgeving waarneemt verandert, dit kan voorkomen bij al je zintuigen. Hierdoor lijkt het soms alsof je omgeving anders is dan in de werkelijkheid. Meer info over trippen en hallucinaties vind je hier.

Misselijkheid/overgeven

Een onprettig en gespannen gevoel in de buik, waar je je heel naar door kan voelen. Misselijkheid gaat vaak vooraf aan braken.

Verandering in tijdsperceptie

Het verloop van tijd kan voor je gevoel veranderen bij drugsgebruik. Sommige stukken van de avond vliegen voorbij en sommige delen gaan een stuk trager. Wanneer je lekker in je vel zit, kan het fijn zijn dat het gevoel niet lijkt op te houden. Maar wanneer jij je niet prettig voelt, is dit een stuk minder fijn. Dit effect kan dus beide kanten op werken.

Zweten

Als gevolg van de toegenomen stimulatie en om de temperatuurstijging tegen te gaan, zal de huid zweet afscheiden om de temperatuur weer op peil te brengen.

Anders denken

Je legt sneller logische en onlogische verbanden in je hoofd. Maar het kan ook zijn dat je gedachten chaotisch en warrig worden. Het kan dus soms een positief effect zijn en soms een negatief.

Anders denken

Je legt sneller logische en onlogische verbanden in je hoofd. Maar het kan ook zijn dat je gedachten chaotisch en warrig worden. Het kan dus soms een positief effect zijn en soms een negatief.

Hallucinaties

Bij hallucinaties neem je dingen waar die er niet zijn. Het gaat dan echt om een waarneming die echt lijkt te zijn. Je kan bijvoorbeeld geluiden horen (auditieve hallucinaties) of iets of iemand zien (visuele hallucinatie). Dit in tegenstelling tot een verandering in de zintuigelijke waarneming waarbij de normale waarneming vervormd is. Denk aan iemands stem die hoger of lager klinkt of een gezicht dat een grote neus lijkt te hebben.

Hallucinaties kunnen zowel gewenste effecten (bij tripmiddelen) als ongewenste bijwerkingen (bij hoge doseringen MDMA, of bij te lang wakker zijn) zijn.
Duizeligheid

Het gevoel iemand draait, of dat de wereld om iemand heen draait. Dit verstoort het evenwicht.

Gevoel van verbondenheid

Onder invloed van deze stof kan je een sterk gevoel van verbondenheid voelen met de wereld en de mensen om je heen.

Slapeloosheid

Sommige drugs zorgen ervoor dat je niet in slaap valt. Stimulanten hebben dit effect vaak, maar ook na gebruik van tripmiddelen of downers is de slaap verstoord en kan het gebeuren dat slapen niet lukt. Voor meer info over slapen na uppers, klik hier.


Dosering en gebruikswijze

Omdat LSD een zeer sterk middel is, heb je maar héél weinig nodig voor een trip. Bij veel middelen meet je dosissen in milligrammen, maar LSD meet je af in microgrammen. Dat is 1000 keer zo weinig!

Doseringen bij slikken
Licht 15-60 mcg (microgram)
Gemiddeld 60 – 150 mcg
Hoog 150+ mcg

Voor een normale tot sterke trip is 60-150 microgram voldoende. Dit is normaal gesproken dan ook de hoeveelheid die op een papertrip zit. Hogere doseringen zijn niet voor beginners en verhogen het risico op een moeilijke ervaring.

LSD wordt meestal op een klein postzegelachtig papiertje aangebracht, dit heet ook wel een blotter of papertrip. Soms wordt het verwerkt in kleine pilletjes (microdots). Ook komt LSD in vloeibare vorm voor. Als de LSD op een papertrip is gedruppeld leg je deze op of onder je tong om een gedeelte van de werkzame stof via het mondslijmvlies op te nemen. De vloeibare vorm kun je het beste vermengen met water en opdrinken of op je hand druppelen en oplikken. Ook wordt het weleens op een suikerklontje of vloeitje gedruppeld en opgegeten. Druppel het niet direct in je mond, want als je dan per ongeluk harder knijpt dan de bedoeling is heb je ineens meerdere druppels binnen in plaats van 1.

LSD kun je bij de testservice laten testen. Het komt wel eens voor dat een papertrip of druppels geen LSD bevatten maar een ander middel. De middelen die ze daarvoor in de plaats gebruiken kunnen gevaarlijker zijn. De testservice kan nagaan of wat jij als LSD gekocht hebt ook echt LSD is.


Werkingsduur

De eerste effecten kun je 20 minuten tot een uur na inname gaan merken, soms kan het nog wat langer duren. De intensiteit van de trip neemt de eerste twee uur toe. De piekfase duurt zo’n drie tot zes uur. In die fase zijn de psychedelische effecten het sterkst. Daarna krijg je een soort ‘coming down’ fase van drie tot vijf uur.

De hele LSD trip duurt dus zes tot twaalf uur. Dit is afhankelijk van de dosis, als je meer neemt zul je ook langer trippen.
Het heeft weinig zin om LSD twee dagen achter elkaar te gebruiken, omdat je lichaam onmiddellijk tolerantie ontwikkelt voor LSD. De tolerantie is na een dag of drie-vier wel grotendeels weg. Naast de tolerantie is het ook belangrijk om de hele ervaring te verwerken voordat je weer aan een trip begint. De meeste gebruikers wachten daarom enkele maanden voordat ze een volgende trip plannen.


Risico’s

De lichamelijke risico’s van LSD zijn voor zover we weten verwaarloosbaar. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat LSD hersenschade of geheugenproblemen veroorzaakt. Verder brengt LSD geen schade toe aan de chromosomen, zoals vroeger beweerd werd. Ook blijft het niet in je ruggenmerg zitten.

Risico’s op korte termijn

Risico’s op lange termijn

Hallucinogen Persisting Perception Disorder (HPPD)

HPPD is een aandoening waarbij iemand flashbacks heeft naar eerder beleefde hallucinaties of vertekeningen uit een psychedelische trip. Lees meer over visual snow, HPPD, depersonalisatie en derealisatie.

Door de sterke effecten is de kans op geestelijke verslaving zeer klein en gebruiken de meesten het een enkele keer in hun leven of slechts een enkele keer per jaar. Lichamelijke afhankelijkheid van LSD treedt niet op, het lichaam raakt snel gewend aan LSD en bouwt direct tolerantie op. Er treden al snel helemaal geen tripeffecten meer op en dan moet er minimaal drie tot vier dagen gewacht worden voor een nieuwe trip.


Combinatiegebruik

Het combineren van verschillende soorten drugs kan riskant en onvoorspelbaar zijn. Als je medicijnen combineert, kan je een hoger risico op gezondheidsproblemen hebben. In de volgende paragrafen lees je over de effecten en risico’s van een aantal veel voorkomende combinaties en ook enkele die extra gevaarlijk kunnen zijn. Zie ook het thema drugs combineren.

Tripmiddelen en alcohol

Door het tripmiddel heb je energie en verdwijnt je vermoeidheid. Daardoor kan het zijn dat je de verdovende effecten van de alcohol minder voelt en je de neiging krijgt om meer alcohol te drinken. Pas hiervoor op, want dit kan voor een extra grote kater zorgen. Drink dus tijdens het trippen geen alcohol of maak vooraf een afspraak met jezelf of je vrienden hoeveel glazen alcohol je maximaal wilt drinken. Daarmee voorkom je de volgende dag hoofdpijn en het is beter voor je gezondheid!

Ook kan het de trip vager maken. Je hebt minder controle over de trip door de alcohol. Dit geeft een grotere kans op een moeilijke ervaring. Je bent ontremd door de alcohol. Het kan zijn dat je dan dingen gaat doen die dom of gevaarlijk zijn. Helemaal als je dan door het tripmiddel ook niet meer logisch kan nadenken, kan dat tot gevaarlijke of vervelende situaties leiden.

Benzodiazepinen en tripmiddelen

Een benzodiazepine kan als een goede oplossing klinken als iemand een moeilijke ervaring heeft op een tripmiddel. Lees daar hier meer over. In de beste situatie los je het echter op een andere manier. Zie ook dit artikel.

 • Aanhoudende bad trip? Probeer er eerst zelf uit te komen, door bijvoorbeeld met mensen in je omgeving te praten, of door van omgeving te veranderen.
 • Lukt dit allemaal niet? En blijf je bang of angstig? Dan is het mogelijk om een benzodiazepine te nemen, omdat dit de angst remt. Bijvoorbeeld oxazepam (Seresta), en voor langdurige angstremming diazepam (Valium).
 • Let wel op: je trip wordt minder, je wordt minder angstig, maar het tripmiddel werkt in principe wel door. Alleen heb je een minder angstige/heftige beleving van je trip.
 • Heb je een bad trip gehad? Ga dan na waar dit aan heeft gelegen. Was het je omgeving, je vrienden of zijn er dingen in je leven die op dit moment niet lekker gaan, waardoor je trip negatief is verlopen. Van een bad trip kun je leren en dit leereffect ga je tegen door benzodiazepinen te gebruiken. Maak er dan ook geen gewoonte van om te makkelijk een benzodiazepine te gebruiken om je trip te controleren/jezelf uit te schakelen.

Cannabis en tripmiddelen

Als je gaat blowen tijdens een trip kan dat voor een heftigere trip zorgen. Hou daar rekening mee. Er zijn gebruikers die op een later moment hebben ervaren dat ze tijdens het blowen bepaalde tripeffecten opnieuw beleefden, als een soort levendige herinnering aan een eerdere ervaring. Dit kan heel angstig en verwarrend zijn. Mocht je dat ervaren dan raden we je aan te stoppen met blowen.
Het kan de trip ook ineens een andere wending geven, wat verkeerd uit kan pakken. Denk dus na voordat je gaat blowen of het de ervaring wel beter maakt.

Lachgas en tripmiddelen

Als je aan het trippen bent en je neemt lachgas, dan kan dat voor hele heftige effecten zorgen. Dat kan leuk zijn, maar het kan ook zo intens zijn dat je er van schrikt. Zorg er voor dat als je besluit om te combineren, je er de tijd en ruimte voor neemt. Zoek een rustig plekje en ga zitten of liggen.

LSD en XTC/MDMA

Als je LSD en MDMA wil combineren is het goed om hier vooraf goed over na te denken. Wanneer neem je welk middel?
Sommige mensen willen de come down van de MDMA niet tijdens de trip hebben en nemen eerst LSD en ongeveer 4 uur later MDMA. Andere willen juist de piek van beide middelen tegelijkertijd ervaren en nemen het op hetzelfde moment in. Dit kan wel erg intens zijn, dus wees hier voorzichtig mee.

Neem van beide middelen minder dan als je 1 drug los zou nemen. Je kan altijd bijnemen, niet minder nemen. Vooral als het de eerste keer is dat je dit combineert is het belangrijk rustig aan te doen. En om de harm reduction tips voor beide drugs goed te volgen.


Unity tips

Alle tripmiddelen zijn riskant vanwege de kans op een bad trip en op het versterken van psychische problemen. Als je toch wilt gebruiken kun je de risico’s beperken door:

Wat zijn de Unitytips bij gebruik van een tripmiddel?

 • Als je voor het eerst een tripmiddel neemt, doe het dan in de natuur of thuis
 • Wil je op een feest of festival trippen? Neem dan een kleinere dosering
 • Voorkom misselijkheid door minimaal 2 uur vóór inname iets licht verteerbaars te eten
 • Zorg ervoor dat er iemand in de buurt is die niet onder invloed is (tripsitter)
 • Let goed op de effecten: zijn deze te sterk of onaangenaam, neem dan vitamine C, dextrose of zoete drankjes
 • Vecht niet tegen onaangename gevoelens tijdens de trip, maar laat jezelf meedrijven op de flow van de trip
 • Combineer niet met andere drugs, medicijnen of alcohol. Vooral cannabis kan de werking van tripmiddelen erg versterken en verlengen, pas hier dus heel goed mee op
 • Zorg ervoor dat je de dag erna vrij bent om de ervaring te verwerken
 • Gebruik niet als je last hebt van epilepsie of bij problemen met de bloedsomloop

Wat zijn de Unitytips bij gebruik van een middel?

 • Neem bij de eerste keer dat je een middel gebruikt een kleine dosis om te kijken hoe jouw lichaam reageert op het middel.
 • Gebruik alleen als je je goed voelt.
 • Gebruik alleen voor je plezier, niet om symptomen zoals bijvoorbeeld vermoeidheid tegen te gaan.
 • Gebruik niet als je psychische klachten hebt (gehad), of psychische klachten (zoals depressie) in je familie voorkomen.
 • Test vooraf je drugs bij een testservice.
 • Zorg voor een goede set en setting.
 • Gebruik met mate. Houd bij hoeveel je gebruikt.
 • Spreek duidelijk met jezelf af hoeveel je maximaal wil gebruiken op een avond.
 • Combineer niet met andere middelen of medicijnen.
 • Neem geen deel aan het verkeer.
 • Voorkom infectieziekten. Gebruik je eigen snuifbuis en deel deze niet met anderen.
 • Spoel na snuiven je neus na afloop goed met lauw zout water, bijvoorbeeld door een neusspray of neusdouche te gebruiken.
 • Voel jij, of voelt een van je vrienden zich niet lekker? Hou elkaar in de gaten, zorg voor elkaar en ga (als die er is) even langs de EHBO.
 • Bel 112 bij een levensbedreigende situatie.
 • Eet gezond voor en na drugsgebruik. Vooral veel anti-oxidanten en vitaminen (blauwe bessen, frambozen, bramen, druiven, rozijnen, sinaasappels, kiwi, broccoli). Dit is misschien wel de belangrijkste tip! Het is soms moeilijk om te eten tijdens en na drugsgebruik, maar probeer het toch. Goed eten vermindert duidelijk de kater! Als je geen vast voedsel binnenkrijgt, denk dan aan sappen, drinkontbijt, smoothies.

FAQ

Klopt het dat LSD in je ruggemerg blijft zitten?

Nee, dat is onjuist! Er zijn mensen die denken dat LSD in je ruggenmerg of vet blijft zitten.

Als je een drug genomen hebt dan breekt je lever de drug af en wordt het vooral afgevoerd via de urine. De drug blijft niet achter in je ruggenmerg of vet. De enige uitzondering hierop is cannabis. Dat gaat ook je lichaam uit, maar blijft wat langer in je lichaam dan de meeste andere drugs. Dit is omdat cannabis goed vet oplosbaar is. Lees meer over aantoonbaarheid van cannabis.

Wat moet je doen als iemand een bad trip heeft?

Zorg altijd dat je zelf veilig bent en blijft. Als jij gevaar loopt kan je de ander ook niet helpen.
Zoek een rustige plek op met diegene die het moeilijk heeft. Probeer niet te ontkennen dat hij/zij een bad trip heeft.  Probeer hem/haar gerust te stellen: hij/zij heeft drugs genomen en de effecten en dus de bad trip gaan altijd weer voorbij. Vraag de persoon naar wat hij meemaakt en probeer de trip naar een positieve kant te praten zonder het te bagatelliseren. Bijvoorbeeld door een positieve betekenis te geven aan de dingen die hij/zij ziet. Probeer dingen te doen die diegene op zijn/haar gemak stellen, zoals bewegen of zingen. Kijk of het zin heeft om over prettige dingen te praten. Afleiden kan ook helpen bijvoorbeeld door te tekenen. Laat je stem rustig en geruststellend klinken.
Zorg dat de gebruiker niet in gevaarlijke situaties zoals het verkeer terechtkomt. Schakel hulpinstanties in als het onveilig wordt voor de gebruiker of zijn omgeving of als de bad trip te zwaar is om zelf op te lossen.

Is een benzo/kalmeringsmiddel de oplossing voor een bad trip?

Het korte antwoord is nee.

Zoek een rustige plek op voor diegene die een moeilijke ervaring heeft. Praat met diegene over wat er aan de hand is. Probeer niet te ontkennen dat hij/zij een bad trip heeft. Je kan een andere omgeving opzoeken. Ben je buiten dan kan het fijn zijn om naar binnen te gaan. Of andersom. Probeer dingen te doen die diegene op zijn/haar gemak stellen, zoals bewegen of een spelletje spelen. Probeer hem/haar gerust te stellen: een bad trip gaat altijd weer voorbij. Als iemand tot rust is gekomen kan de ervaring uiteindelijk zelfs ook weer positief worden.
Het heeft ALTIJD de voorkeur om dit eerst te proberen. Een benzo is dus niet ‘de’ oplossing voor een bad trip maar kan een laatste redmiddel zijn, wanneer iemand ondanks alles in zijn negatieve “loop” blijft. Het beoordelen van het juiste moment om de benzo te geven, kan erg lastig zijn voor andere trippende mensen maar ook voor de tripsitter. Bovendien kunnen benzo’s in combinatie met andere kalmerende middelen zoals GHB en alcohol gevaarlijk zijn. Laat daarom bij voorkeur deze beslissing over aan professionele hulpinstanties en schakel deze in wanneer degene in de bad-trip niet meer te kalmeren is of een gevaar is voor zichzelf of anderen. Trip ook altijd met een tripsitter die dit soort beslissingen nuchter kan maken.

Wat moet ik doen als ik klachten ervaar na gebruik?

Sommige klachten na het gebruik van drugs kunnen langer aanhouden en dan kan medische uitleg of zelfs behandeling nodig zijn. Brijder heeft hiervoor een landelijk spreekuur partydrugs opgericht. Als je klachten hebt kun je bellen met het medisch spreekuur partydrugs: 088 – 358 29 40.

Waar staat LSD voor?

LSD is uitgevonden door Albert Hofmann, een Zwitser die Duits sprak. De afkorting LSD komt dan ook van de Duitse naam van de stof: Lysergsäure-diethylamid. In het Nederlands zou dit zijn: Lysergeenzuur-di-ethylamide.

De stof LSD is dus een lysergeenzuur, verbonden met een di-ethylamide groep. Er zijn andere stoffen die hierop lijken, zoals de actieve stof in sommige zaden: LSA. LSA staat hier voor Lysergsäure-amide. De “di-ethyl”-groep zit dus niet op dit molecuul.

Ik ben van plan LSD te gebruiken in combinatie met een ander middel, wat kunnen hier de gevolgen van zijn?

Het combineren van verschillende drugs kan riskant en onvoorspelbaar zijn. Als je gaat combineren heb je meer kans op problemen met je gezondheid. Hier beschrijven we de effecten en risico’s van een aantal combinaties die veel voorkomen of die zeer riskant zijn. Check drugs combineren voor meer informatie.

LSD en MDMA (XTC)

Gebruikers combineren LSD weleens met XTC (candyflippen). Omdat LSD en XTC allebei bewustzijnsveranderende middelen zijn, kunnen ze elkaar versterken. De effecten hiervan zijn onvoorspelbaar. Er is geen onderzoek gedaan naar combigebruik met LSD. Als je er voor kiest om deze drugs te combineren, neem dan van beiden minder dan als je een drug zou nemen.
Als je eerst MDMA neemt en later LSD of je neemt MDMA en LSD tegelijkertijd, houd er dan rekening mee dat de MDMA al uitgewerkt is voordat de LSD uitgewerkt is. Het kan zijn dat het einde van de ervaring dan lastig is. Sommige mensen voelen zich wat down als de MDMA is uitgewerkt. Als je dan nog aan het trippen bent kan dat lastig zijn.

LSD en cannabis

Sommige mensen vinden het fijn om tijdens of aan het einde van hun trip te blowen. Houd er rekening mee dat het lastig te voorspellen is hoe cannabis de trip zal beïnvloeden. Het kan relaxed zijn, maar het kan ook een goede trip doen omslaan in een lastige ervaring. Bedenk je voor je gaat blowen of het nodig is en wat voor voordeel je er van denkt te behalen.

Hoelang blijft LSD aantoonbaar in je lichaam?

Hoe lang een middel aantoonbaar is in je bloed of urine hangt af van een aantal factoren. Bijvoorbeeld hoe vaak/veel je gebruikt en je persoonlijke metabolisme (de snelheid waarmee een middel wordt afgebroken door met name je lever). Drugs zijn langer aantoonbaar in je urine dan in je bloed. LSD is tot 48 uur na inname aantoonbaar in de urine. Over het algemeen wordt het niet gekeken naar LSD bij een urinecontrole.

Hoe zit het met de wetgeving omtrent LSD?

LSD staat sinds de jaren zestig op lijst I van de Opiumwet (middelen met een, volgens de regering, onaanvaardbaar risico voor de volksgezondheid). Het produceren, verhandelen, invoeren, uitvoeren en bezitten van LSD is strafbaar. De overheid treedt hard op tegen de handel in LSD. Op illegale verkoop staan zware straffen.

Check wet en regelgeving voor meer info over de wet.

Hoe is LSD gebruik ontstaan?

LSD wordt gemaakt van de moederkoorn schimmel. Dit is een uiterst giftige schimmel, dat aan het eind van de middeleeuwen gebruikt werd door vroedvrouwen om bij zwangere vrouwen de geboorte van het kind op te wekken. Toen chemici in de jaren ’30 met moederkoorn aan de slag gingen en verschillende verbindingen hieruit isoleerden ontdekten zij lysergeenzuur. Dankzij deze ontdekking kon LSD voor het eerst gemaakt worden door scheikundige Albert Hofmann in 1938. Het middel had geen zichtbaar effect op dieren, dus was zijn baas er in de eerste instantie niet in geïnteresseerd. In 1943 keek Hofmann weer naar de stof. Hij kreeg per ongeluk wat binnen en merkte er zelf wél iets van: “(…) Thuis ging ik liggen en zakte weg in een niet onplezierige roesachtige toestand, gekenmerkt door extreme prikkeling van de fantasie. Als in een droom zag ik met gesloten ogen een gestage stroom van de meest fantastische beelden voorbij trekken, buitengewoon vreemde vormen, begeleid door een bonte, caleidoscopische mengeling van kleuren (…).”

Hofmann kon het gevoel niet afschudden dat hij toch een belangrijke ontdekking had gedaan, en besloot op zichzelf te experimenteren. Op 19 april 1943, nu bekend als ‘bicycle day’, ontdekte hij de bewustzijnsveranderende werking van LSD. Hij nam een dosis van 250 microgram, niet wetende hoe heftig het effect hiervan zou zijn. Hij deelde zijn ervaring met collega’s. Sandoz, het bedrijf waar Hofmann werkte, stuurde het naar psychiaters en psychologen die er mee experimenteerden in hun psychotherapie.

In de jaren zestig werd LSD dé drug van de wereldwijd verspreidde hippiecultuur met de psycholoog Timothy Leary als profeet van de psychedelische revolutie. Tegenwoordig is LSD niet meer zo mainstream, maar bij psychonauten en in bepaalde scenes is het nog steeds erg geliefd.

Check hier een video van ATTN over de geschiedenis van LSD!

Leestip: Brian Blomerth’s Bicycle day.

Wat moet je doen als je misselijk wordt door LSD?

Het kan gebeuren dat je misselijk wordt van psychedelica. Probeer daarom 2 uur van te voren niet te eten. Als je toch misselijk wordt, zou (gember)thee drinken kunnen helpen. Verder kun je beter het misselijke gevoel accepteren, en af en toe een beetje afleiding zoeken. Probeer als je misselijk bent niet te heftig te bewegen. Het gevoel gaat vaak vanzelf weer over.

Ik ga voor het eerst LSD/psychedelica doen. Waar moet ik op letten?

Lees je goed in over alle effecten, risico’s, doseringen en tips & tricks!

Drug

De effecten van psychedelica zijn voor iedereen anders en kunnen heftiger zijn dan je verwacht. Denk van te voren na over je dosering, bij de eerste keer kan je beter aan de lage kant zitten. Je kan een andere keer altijd meer nemen. Laat je drugs ook testen voor je het neemt. Combineer het niet met andere middelen.

Set

Zorg dat je lekker in je vel zit. En zorg dat je voor de hele dag genoeg kant-en-klaar eten hebt. Dit is handig als je honger krijgt of weinig energie hebt. Zorg dat je de dag zelf niks meer hoeft te doen. En neem het liefst ook de dag erna vrij om alles te laten bezinken dat je hebt meegemaakt.

Setting

Het is zeker aan te raden om een nuchter persoon bij je te hebben om je te begeleiden (een tripsitter), bij voorkeur iemand die ervaring heeft met psychedelica. Gebruik het in een omgeving die vertrouwt voelt met mensen bij wie je je op je gemak voelt.

Lees meer over thuis trippen, drug, set & setting en drugs testen.

Chocolade schijnt de trip te versterken, klopt dit?

Dat klopt! Pure chocolade kan een trip versterken. Echter is een reep pure chocola geen garantie voor een hardere trip. Om echt effect te hebben moet je grote hoeveelheden cacao eten. Dat is enorm bitter en niet lekker en bovendien kan je daar misselijk van worden!


Unity College Psychedelica

Meer weten? Bekijk hier het Unity College over psychedelica met Joost Breeksema van Stichting Open.


Meer lezen


Relevante artikelen over LSD / acid