LSD

Wat is LSD?

LSD ofwel lysergeenzuur-di-ethylamide is een half-synthetische verbinding die gemaakt wordt van moederkoornschimmel. LSD wordt meestal op een klein postzegelachtig papiertje aangebracht, dit heet ook wel een blotter of papertrip. Soms wordt het verwerkt in kleine pilletjes (microdots). Ook komt LSD in vloeibare vorm voor. LSD is een van de bekendste tripmiddelen. De afkorting komt van het Duitse Lyserg Sauer Diethylamid.


Effecten

Als je LSD neemt ga je ‘trippen’. Dit betekent dat je bewustzijn verandert en dat je jouw omgeving anders gaat ervaren. Je gaat op een bijzondere manier nadenken en je hallucineert, waardoor je omgeving er anders uit ziet. Ook geuren, geluiden en aanraking komen op een andere (versterkte) manier bij je binnen. Over het algemeen kun je zeggen dat de werking van LSD erg lijkt op die van andere tripmiddelen zoals paddo’s en psychedelische cactussen (mescaline). Als je trippen niet leuk vindt, dan is LSD niets voor jou!

Het effect van een middel wordt bepaald door eigenschappen van het middel zelf, maar ook door de set en setting van de gebruiker. Voor tripmiddelen kunnen je set en setting bepalend zijn voor een trip.

Positieve effecten (negatieve) Bijwerkingen

Entactogeen

Sterk gevoel van verbondenheid met anderen of je omgeving. Je kunt makkelijker contact maken met anderen en remmingen die je normaal misschien zou ervaren in sociaal contact verminderen. Zo kan het bijvoorbeeld gemakkelijker zijn om openlijk te spreken over de dingen die je dwars zitten.

Angst, paranoia en wanen

Angst, paranoia en wanen (bijv. het idee dat mensen over je praten).

Intensere beleving van muziek

Muziek kan luider of intenser ervaren worden. Zo kan het voelen alsof je helemaal ‘opgaat’ in de muziek of dat je de lage tonen uit de muziek heftiger door je lichaam voelt gaan.

Verhoging bloeddruk en hartslag

Als gevolg van het harder en sneller pompen van het hart, stijgt de bloeddruk met de hartslag mee.

Lachkick

Spontaan en oncontroleerbaar lachen, soms zonder dat er iets humoristisch voorafgaat.

Verwijde pupillen

Door een verhoogd noradrenaline niveau in het lichaam na het nemen van bepaalde drugs worden de pupillen groter. De pupilgrootte wordt door veel verschillende processen beïnvloed. Toename van noradrenaline speelt een rol in een aantal van die processen.

Veranderde zintuigelijke waarneming

De manier waarop je je omgeving waarneemt verandert, dit kan voorkomen bij al je zintuigen. Hierdoor lijkt het soms alsof je omgeving anders is dan in de werkelijkheid. Meer info over trippen en hallucinaties vind je hier.

Misselijkheid/overgeven

Een onprettig en gespannen gevoel in de buik, waar je je heel naar door kan voelen. Misselijkheid gaat vaak vooraf aan braken.

Verandering in tijdsperceptie

Het verloop van tijd kan voor je gevoel veranderen. Sommige stukken van de avond vliegen voorbij en sommige delen gaan een stuk trager. Wanneer je lekker in je vel zit, kan het fijn zijn dat het gevoel niet lijkt op te houden. Maar wanneer jij je niet prettig voelt, is dit een stuk minder fijn. Dit effect kan dus beide kanten op werken.

Zweten

Als gevolg van de toegenomen stimulatie en om de temperatuurstijging tegen te gaan, zal de huid zweet afscheiden om de temperatuur weer op peil te brengen.

Anders denken

Je legt sneller logische en onlogische verbanden in je hoofd. Maar het kan ook zijn dat je gedachten chaotisch en warrig worden. Het kan dus soms een positief effect zijn en soms een negatief.

Anders denken

Je legt sneller logische en onlogische verbanden in je hoofd. Maar het kan ook zijn dat je gedachten chaotisch en warrig worden. Het kan dus soms een positief effect zijn en soms een negatief.

Hallucinaties

Bij hallucinaties neem je dingen waar die er niet zijn. Het gaat dan echt om een waarneming die echt lijkt te zijn. Je kan bijvoorbeeld geluiden horen (auditieve hallucinaties) of iets of iemand zien (visuele hallucinatie). Dit in tegenstelling tot een verandering in de zintuigelijke waarneming waarbij de normale waarneming vervormd is. Denk aan iemands stem die hoger of lager klinkt of een gezicht dat een grote neus lijkt te hebben.

Hallucinaties kunnen zowel gewenste effecten (bij tripmiddelen) als ongewenste bijwerkingen (bij hoge doseringen MDMA, of bij te lang wakker zijn) zijn.
Duizeligheid


Dosering en gebruikswijze

Omdat LSD een zeer sterk middel is, heb je maar héél weinig nodig voor een trip. Bij veel middelen meet je dosissen in milligrammen, maar LSD meet je af in microgrammen. Dat is 1000 keer zo weinig!

Doseringen bij slikken
Licht 15-60 mcg (microgram)
Gemiddeld 60 – 150 mcg
Hoog 150+ mcg

Voor een normale tot sterke trip is 60-150 microgram voldoende. Dit is normaal gesproken dan ook de hoeveelheid die op een papertrip zit. Hogere doseringen zijn niet voor beginners en verhogen het risico op een moeilijke ervaring.

LSD wordt meestal op een klein postzegelachtig papiertje aangebracht, dit heet ook wel een blotter of papertrip. Soms wordt het verwerkt in kleine pilletjes (microdots). Ook komt LSD in vloeibare vorm voor. Als de LSD op een papertrip is gedruppeld leg je deze op of onder je tong om een gedeelte van de werkzame stof via het mondslijmvlies op te nemen. De vloeibare vorm kun je het beste vermengen met water en opdrinken of op je hand druppelen en oplikken. Ook wordt het weleens op een suikerklontje of vloeitje gedruppeld en opgegeten. Druppel het niet direct in je mond, want als je dan per ongeluk harder knijpt dan de bedoeling is heb je ineens meerdere druppels binnen in plaats van 1.

LSD kun je bij de testservice laten testen. Het komt wel eens voor dat een papertrip of druppels geen LSD bevatten maar een ander middel. De middelen die ze daarvoor in de plaats gebruiken kunnen gevaarlijker zijn. De testservice kan nagaan of wat jij als LSD gekocht hebt ook echt LSD is.


Werkingsduur

De eerste effecten kun je 20 minuten tot een uur na inname gaan merken, soms kan het nog wat langer duren. De intensiteit van de trip neemt de eerste twee uur toe. De piekfase duurt zo’n drie tot zes uur. In die fase zijn de psychedelische effecten het sterkst. Daarna krijg je een soort ‘coming down’ fase van drie tot vijf uur.

De hele LSD trip duurt dus zes tot twaalf uur. Dit is afhankelijk van de dosis, als je meer neemt zul je ook langer trippen.
Het heeft weinig zin om LSD twee dagen achter elkaar te gebruiken, omdat je lichaam onmiddellijk tolerantie ontwikkelt voor LSD. De tolerantie is na een dag of drie-vier wel grotendeels weg. Naast de tolerantie is het ook belangrijk om de hele ervaring te verwerken voordat je weer aan een trip begint. De meeste gebruikers wachten daarom enkele maanden voordat ze een volgende trip plannen.


Risico’s

De lichamelijke risico’s van LSD zijn voor zover we weten verwaarloosbaar. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat LSD hersenschade of geheugenproblemen veroorzaakt. Verder brengt LSD geen schade toe aan de chromosomen, zoals vroeger beweerd werd. Ook blijft het niet in je ruggenmerg zitten.

Risico’s op korte termijn

Bad trip

Het kan gebeuren dat je wordt overweldigd door de intensiteit van de  ervaring. Zo’n ervaring kan zeker voor onervaren gebruikers beangstigend zijn, en wordt een ‘bad trip’ genoemd. Een bad trip uit zich bijvoorbeeld in verwardheid als gevolg van een te hoge dosis, maar kan ook ontstaan doordat iemand zijn/haar gedachten niet meer onder controle heeft.

In zo’n situatie is het belangrijk de persoon op zijn of haar gemak te stellen. Maak duidelijk dat de situatie waarin diegene zich bevindt een gevolg is van een effect van de drug en dat het over korte tijd weer goed zal gaan. 

Gun de persoon in kwestie zoveel mogelijk rust, het liefst in een vertrouwde omgeving. Het accepteren van de toestand is vaak de eerste stap die iemand dient te maken om de trip in rustiger vaarwater uit te zitten. Het gebruik van tripmiddelen op een moment dat je je niet helemaal lekker voelt, of als je in een onbekende of drukke omgeving bent, vergroot de kans op nare ervaringen tijdens de trip en is dus af te raden.

Lees meer.

Triggeren (drugs-) psychose

Door veel en vaak te gebruiken kan de gevoeligheid voor het ontwikkelen van een psychose toenemen. Als je in een psychose terecht komt heb je last van waanideeën, hallucinaties en kun je heel angstig worden. Je bent dan de grip op de realiteit kwijt. Je weet niet meer of iets echt is of dat je het gedacht hebt bijvoorbeeld. Ook is je gedrag en denken vaak chaotisch.

Het is nog onduidelijk of dit alleen kan worden getriggerd bij mensen die hier al aanleg voor hebben, of dat regelmatig druggebruik en ongezonde leefstijl (weinig slapen bijvoorbeeld) op zichzelf een psychose kan opwekken.

Dagen achter elkaar gebruiken zonder te slapen, te rusten en te eten zorgt voor uitputting van je lichaam en hierdoor ligt een psychose op de loer. Mocht iemand in je omgeving psychotisch en angstig reageren? Help diegene dan door even stil te leggen waar jullie mee bezig waren (muziek, TV even uit) en een andere setting op te zoeken waar diegene rust krijgt. Spreek rustig, blijf begripvol en ga zo nodig even samen naar buiten. Ontken of bevestig eventuele wanen niet en mocht het niet beter worden, bel dan de huisartsenpost. Die zijn er om je te helpen en kunnen zo nodig consulteren of een recept uitschrijven of op andere wijze zorg verlenen.

Lees meer over psychoses in dit artikel.

Risico’s op lange termijn

Hallucinogen Persisting Perception Disorder (HPPD)

HPPD is een aandoening waarbij iemand flashbacks heeft naar eerder beleefde hallucinaties of vertekeningen uit een psychedelische trip. Lees meer over visual snow, HPPD, depersonalisatie en derealisatie.

Door de sterke effecten is de kans op geestelijke verslaving zeer klein en gebruiken de meesten het een enkele keer in hun leven of slechts een enkele keer per jaar. Lichamelijke afhankelijkheid van LSD treedt niet op, het lichaam raakt snel gewend aan LSD en bouwt direct tolerantie op. Er treden al snel helemaal geen tripeffecten meer op en dan moet er minimaal drie tot vier dagen gewacht worden voor een nieuwe trip.


Unity tips

Alle tripmiddelen zijn riskant vanwege de kans op een bad trip en op het versterken van psychische problemen. Als je toch wilt gebruiken kun je de risico’s beperken door:

Wat zijn de Unitytips bij gebruik van een middel?

 • Neem bij de eerste keer dat je een middel gebruikt een kleine dosis om te kijken hoe jouw lichaam reageert op het middel.
 • Gebruik alleen als je je goed voelt.
 • Gebruik alleen voor je plezier, niet om symptomen zoals bijvoorbeeld vermoeidheid tegen te gaan.
 • Gebruik niet als je psychische klachten hebt (gehad), of psychische klachten (zoals depressie) in je familie voorkomen.
 • Test vooraf je drugs bij een testservice.
 • Zorg voor een goede set en setting.
 • Gebruik met mate. Houd bij hoeveel je gebruikt.
 • Spreek duidelijk met jezelf af hoeveel je maximaal wil gebruiken op een avond.
 • Combineer niet met andere middelen of medicijnen.
 • Neem geen deel aan het verkeer.
 • Voorkom infectieziekten. Gebruik je eigen snuifbuis en deel deze niet met anderen.
 • Spoel na snuiven je neus na afloop goed met lauw zout water, bijvoorbeeld door een neusspray of neusdouche te gebruiken.
 • Voel jij, of voelt een van je vrienden zich niet lekker? Hou elkaar in de gaten, zorg voor elkaar en ga (als die er is) even langs de EHBO.
 • Bel 112 bij een levensbedreigende situatie.
 • Eet gezond voor en na drugsgebruik. Vooral veel anti-oxidanten en vitaminen (blauwe bessen, frambozen, bramen, druiven, rozijnen, sinaasappels, kiwi, broccoli). Dit is misschien wel de belangrijkste tip! Het is soms moeilijk om te eten tijdens en na drugsgebruik, maar probeer het toch. Goed eten vermindert duidelijk de kater! Als je geen vast voedsel binnenkrijgt, denk dan aan sappen, drinkontbijt, smoothies.

Combinatiegebruik

Het combineren van verschillende soorten drugs kan riskant en onvoorspelbaar zijn. Als je medicijnen combineert, kan je een hoger risico op gezondheidsproblemen hebben. In de volgende paragrafen lees je over de effecten en risico’s van een aantal veel voorkomende combinaties en ook enkele die extra gevaarlijk kunnen zijn. Zie ook het thema drugs combineren.

LSD en alcohol

 

LSD en cannabis

Als je gaat blowen tijdens een trip kan dat voor een heftigere trip zorgen. Hou daar rekening mee. Er zijn gebruikers die op een later moment hebben ervaren dat ze tijdens het blowen bepaalde tripeffecten opnieuw beleefden, als een soort levendige herinnering aan een eerdere ervaring. Dit kan heel angstig en verwarrend zijn. Mocht je dat ervaren dan raden we je aan te stoppen met blowen.
Het kan de trip ook ineens een andere wending geven, wat verkeerd uit kan pakken. Denk dus na voordat je gaat blowen of het de ervaring wel beter maakt.

LSD en XTC (MDMA)

 


FAQ

Ik ben van plan LSD te gebruiken in combinatie met een ander middel, wat kunnen hier de gevolgen van zijn?

Het combineren van verschillende drugs kan riskant en onvoorspelbaar zijn. Als je gaat combineren heb je meer kans op problemen met je gezondheid. Hier beschrijven we de effecten en risico’s van een aantal combinaties die veel voorkomen of die zeer riskant zijn. Check drugs combineren voor meer informatie.

LSD en MDMA (XTC)

Gebruikers combineren LSD weleens met XTC (candyflippen). Omdat LSD en XTC allebei bewustzijnsveranderende middelen zijn, kunnen ze elkaar versterken. De effecten hiervan zijn onvoorspelbaar. Er is geen onderzoek gedaan naar combigebruik met LSD. Als je er voor kiest om deze drugs te combineren, neem dan van beiden minder dan als je een drug zou nemen.
Als je eerst MDMA neemt en later LSD of je neemt MDMA en LSD tegelijkertijd, houd er dan rekening mee dat de MDMA al uitgewerkt is voordat de LSD uitgewerkt is. Het kan zijn dat het einde van de ervaring dan lastig is. Sommige mensen voelen zich wat down als de MDMA is uitgewerkt. Als je dan nog aan het trippen bent kan dat lastig zijn.

LSD en cannabis

Sommige mensen vinden het fijn om tijdens of aan het einde van hun trip te blowen. Houd er rekening mee dat het lastig te voorspellen is hoe cannabis de trip zal beïnvloeden. Het kan relaxed zijn, maar het kan ook een goede trip doen omslaan in een lastige ervaring. Bedenk je voor je gaat blowen of het nodig is en wat voor voordeel je er van denkt te behalen.

Hoelang blijft LSD aantoonbaar in je lichaam?

Hoe lang een middel aantoonbaar is in je bloed of urine hangt af van een aantal factoren. Bijvoorbeeld hoe vaak/veel je gebruikt en je persoonlijke metabolisme (de snelheid waarmee een middel wordt afgebroken door met name je lever). Drugs zijn langer aantoonbaar in je urine dan in je bloed. LSD is tot 48 uur na inname aantoonbaar in de urine. Over het algemeen wordt het niet gekeken naar LSD bij een urinecontrole.

Hoe zit het met de wetgeving omtrent LSD?

LSD staat sinds de jaren zestig op lijst I van de Opiumwet (middelen met een, volgens de regering, onaanvaardbaar risico voor de volksgezondheid). Het produceren, verhandelen, invoeren, uitvoeren en bezitten van LSD is strafbaar. De overheid treedt hard op tegen de handel in LSD. Op illegale verkoop staan zware straffen.

Check wet en regelgeving voor meer info over de wet.

Hoe is LSD gebruik ontstaan?

LSD wordt gemaakt van de moederkoorn schimmel. Dit is een uiterst giftige schimmel, dat aan het eind van de middeleeuwen gebruikt werd door vroedvrouwen om bij zwangere vrouwen de geboorte van het kind op te wekken. Toen chemici in de jaren ’30 met moederkoorn aan de slag gingen en verschillende verbindingen hieruit isoleerden ontdekten zij lysergeenzuur. Dankzij deze ontdekking kon LSD voor het eerst gemaakt worden door scheikundige Albert Hofmann in 1938. Het middel had geen zichtbaar effect op dieren, dus was zijn baas er in de eerste instantie niet in geïnteresseerd. In 1943 keek Hofmann weer naar de stof. Hij kreeg per ongeluk wat binnen en merkte er zelf wél iets van: “(…) Thuis ging ik liggen en zakte weg in een niet onplezierige roesachtige toestand, gekenmerkt door extreme prikkeling van de fantasie. Als in een droom zag ik met gesloten ogen een gestage stroom van de meest fantastische beelden voorbij trekken, buitengewoon vreemde vormen, begeleid door een bonte, caleidoscopische mengeling van kleuren (…).”

Hofmann kon het gevoel niet afschudden dat hij toch een belangrijke ontdekking had gedaan, en besloot op zichzelf te experimenteren. Op 19 april 1943, nu bekend als ‘bicycle day’, ontdekte hij de bewustzijnsveranderende werking van LSD. Hij nam een dosis van 250 microgram, niet wetende hoe heftig het effect hiervan zou zijn. Hij deelde zijn ervaring met collega’s. Sandoz, het bedrijf waar Hofmann werkte, stuurde het naar psychiaters en psychologen die er mee experimenteerden in hun psychotherapie.

In de jaren zestig werd LSD dé drug van de wereldwijd verspreidde hippiecultuur met de psycholoog Timothy Leary als profeet van de psychedelische revolutie. Tegenwoordig is LSD niet meer zo mainstream, maar bij psychonauten en in bepaalde scenes is het nog steeds erg geliefd.

Check hier een video van ATTN over de geschiedenis van LSD!

Leestip: Brian Blomerth’s Bicycle day.

Wat moet je doen als je misselijk wordt door LSD?

Het kan gebeuren dat je misselijk wordt van psychedelica. Probeer daarom 2 uur van te voren niet te eten. Als je toch misselijk wordt, zou (gember)thee drinken kunnen helpen. Verder kun je beter het misselijke gevoel accepteren, en af en toe een beetje afleiding zoeken. Probeer als je misselijk bent niet te heftig te bewegen. Het gevoel gaat vaak vanzelf weer over.

Ik ga voor het eerst LSD/psychedelica doen. Waar moet ik op letten?

Lees je goed in over alle effecten, risico’s, doseringen en tips & tricks!

Drug

De effecten van psychedelica zijn voor iedereen anders en kunnen heftiger zijn dan je verwacht. Denk van te voren na over je dosering, bij de eerste keer kan je beter aan de lage kant zitten. Je kan een andere keer altijd meer nemen. Laat je drugs ook testen voor je het neemt. Combineer het niet met andere middelen.

Set

Zorg dat je lekker in je vel zit. En zorg dat je voor de hele dag genoeg kant-en-klaar eten hebt. Dit is handig als je honger krijgt of weinig energie hebt. Zorg dat je de dag zelf niks meer hoeft te doen. En neem het liefst ook de dag erna vrij om alles te laten bezinken dat je hebt meegemaakt.

Setting

Het is zeker aan te raden om een nuchter persoon bij je te hebben om je te begeleiden (een tripsitter), bij voorkeur iemand die ervaring heeft met psychedelica. Gebruik het in een omgeving die vertrouwt voelt met mensen bij wie je je op je gemak voelt.

Lees meer over thuis trippen, drug, set & setting en drugs testen.

Chocolade schijnt de trip te versterken, klopt dit?

Dat klopt! Pure chocolade kan een trip versterken. Echter is een reep pure chocola geen garantie voor een hardere trip. Om echt effect te hebben moet je grote hoeveelheden cacao eten. Dat is enorm bitter en niet lekker en bovendien kan je daar misselijk van worden!

Klopt het dat LSD in je ruggemerg blijft zitten?

Nee, dat is onjuist! Er zijn mensen die denken dat LSD in je ruggenmerg of vet blijft zitten.

Als je een drug genomen hebt dan breekt je lever de drug af en wordt het vooral afgevoerd via de urine. De drug blijft niet achter in je ruggenmerg of vet. De enige uitzondering hierop is cannabis. Dat gaat ook je lichaam uit, maar blijft wat langer in je lichaam dan de meeste andere drugs. Dit is omdat cannabis goed vet oplosbaar is. Lees meer over aantoonbaarheid van cannabis.

Wat moet je doen als iemand een bad trip heeft?

Zorg altijd dat je zelf veilig bent en blijft. Als jij gevaar loopt kan je de ander ook niet helpen.
Zoek een rustige plek op met diegene die het moeilijk heeft. Probeer niet te ontkennen dat hij/zij een bad trip heeft.  Probeer hem/haar gerust te stellen: hij/zij heeft drugs genomen en de effecten en dus de bad trip gaan altijd weer voorbij. Vraag de persoon naar wat hij meemaakt en probeer de trip naar een positieve kant te praten zonder het te bagatelliseren. Bijvoorbeeld door een positieve betekenis te geven aan de dingen die hij/zij ziet. Probeer dingen te doen die diegene op zijn/haar gemak stellen, zoals bewegen of zingen. Kijk of het zin heeft om over prettige dingen te praten. Afleiden kan ook helpen bijvoorbeeld door te tekenen. Laat je stem rustig en geruststellend klinken.
Zorg dat de gebruiker niet in gevaarlijke situaties zoals het verkeer terechtkomt. Schakel hulpinstanties in als het onveilig wordt voor de gebruiker of zijn omgeving of als de bad trip te zwaar is om zelf op te lossen.

Is een benzo/kalmeringsmiddel de oplossing voor een bad trip?

Het korte antwoord is nee.

Zoek een rustige plek op voor diegene die een moeilijke ervaring heeft. Praat met diegene over wat er aan de hand is. Probeer niet te ontkennen dat hij/zij een bad trip heeft. Je kan een andere omgeving opzoeken. Ben je buiten dan kan het fijn zijn om naar binnen te gaan. Of andersom. Probeer dingen te doen die diegene op zijn/haar gemak stellen, zoals bewegen of een spelletje spelen. Probeer hem/haar gerust te stellen: een bad trip gaat altijd weer voorbij. Als iemand tot rust is gekomen kan de ervaring uiteindelijk zelfs ook weer positief worden.
Het heeft ALTIJD de voorkeur om dit eerst te proberen. Een benzo is dus niet ‘de’ oplossing voor een bad trip maar kan een laatste redmiddel zijn, wanneer iemand ondanks alles in zijn negatieve “loop” blijft. Het beoordelen van het juiste moment om de benzo te geven, kan erg lastig zijn voor andere trippende mensen maar ook voor de tripsitter. Bovendien kunnen benzo’s in combinatie met andere kalmerende middelen zoals GHB en alcohol gevaarlijk zijn. Laat daarom bij voorkeur deze beslissing over aan professionele hulpinstanties en schakel deze in wanneer degene in de bad-trip niet meer te kalmeren is of een gevaar is voor zichzelf of anderen. Trip ook altijd met een tripsitter die dit soort beslissingen nuchter kan maken.

Wat moet ik doen als ik klachten ervaar na gebruik?

Sommige klachten na het gebruik van drugs kunnen langer aanhouden en dan kan medische uitleg of zelfs behandeling nodig zijn. Brijder heeft hiervoor een landelijk spreekuur partydrugs opgericht. Als je klachten hebt kun je bellen met het medisch spreekuur partydrugs: 088 – 358 29 40.


Unity College Psychedelica

Meer weten? Bekijk hier het Unity College over psychedelica met Joost Breeksema van Stichting Open.


Meer lezen