LSD / acid

Wat is LSD?

LSD ofwel lysergeenzuur-di-ethylamide is een half-synthetische verbinding die gemaakt wordt van moederkoornschimmel. LSD wordt meestal op een klein postzegelachtig papiertje aangebracht, dit heet ook wel een blotter of papertrip. Soms wordt het verwerkt in kleine pilletjes (microdots). Ook komt LSD in vloeibare vorm voor. LSD is een van de bekendste tripmiddelen. De afkorting komt van het Duitse Lyserg Sauer Diethylamid.


Effecten LSD

Als je LSD neemt ga je ’trippen’. Dit betekent dat je bewustzijn verandert en dat je jouw omgeving anders gaat ervaren. Je gaat op een bijzondere manier nadenken en je hallucineert, waardoor je omgeving er anders uit ziet. Ook geuren, geluiden en aanraking komen op een andere (versterkte) manier bij je binnen. Over het algemeen kun je zeggen dat de werking van LSD erg lijkt op die van andere tripmiddelen zoals paddo’s en psychedelische cactussen (mescaline). Als je trippen niet leuk vindt, dan is LSD niets voor jou!

Deze pagina gaat over wat LSD doet bij een volledige dosis, dus eentje waarvan je gaat trippen. Naast een trip-dosis LSD, is het ook mogelijk om een “microdose” te nemen van LSD. De richtlijn voor een microdose is om maximaal één tiende (dus 10%) van een normale dosis te nemen. Voor LSD komt dit neer op 10-15mcg (microgram), maar minder kan evengoed werken. Het is de bedoeling dat je van een microdose niet gaat trippen. Dus: geen visuele effecten, geen trippy gedachten.

Het effect van een middel wordt bepaald door eigenschappen van het middel zelf, maar ook door de set en setting van de gebruiker. Voor tripmiddelen kunnen je set en setting bepalend zijn voor een trip.

Positieve effecten (negatieve) Bijwerkingen

Entactogeen

Een sterk gevoel van verbondenheid met anderen of je omgeving. Je kunt makkelijker contact maken met anderen en remmingen die je normaal misschien zou ervaren in sociaal contact verminderen. Zo kan het bijvoorbeeld gemakkelijker zijn om openlijk te spreken over de dingen die je dwars zitten.

Angst, paranoia en wanen

Angst, paranoia en wanen (bijv. het idee dat mensen over je praten).

Intensere beleving van muziek

Muziek kan luider of intenser ervaren worden. Zo kan het voelen alsof je helemaal ‘opgaat’ in de muziek of dat je de lage tonen uit de muziek heftiger door je lichaam voelt gaan.

Verhoging bloeddruk en hartslag

Als gevolg van het harder en sneller pompen van het hart, stijgt de bloeddruk met de hartslag mee.

Lachkick

Spontaan en oncontroleerbaar lachen, soms zonder dat er iets humoristisch voorafgaat.

Verwijde pupillen

Door een verhoogd noradrenaline niveau in het lichaam na het nemen van bepaalde drugs worden de pupillen groter. De pupilgrootte wordt door veel verschillende processen beïnvloed. Toename van noradrenaline speelt een rol in een aantal van die processen.

Veranderde zintuigelijke waarneming

De manier waarop je je omgeving waarneemt verandert, dit kan voorkomen bij al je zintuigen. Hierdoor lijkt het soms alsof je omgeving anders is dan in de werkelijkheid. Meer info over trippen en hallucinaties vind je hier.

Misselijkheid/overgeven

Een onprettig en gespannen gevoel in de buik, waar je je heel naar door kan voelen. Misselijkheid gaat vaak vooraf aan braken.

Verandering in tijdsperceptie

Het verloop van tijd kan voor je gevoel veranderen bij drugsgebruik. Sommige stukken van de avond vliegen voorbij en sommige delen gaan een stuk trager. Wanneer je lekker in je vel zit, kan het fijn zijn dat het gevoel niet lijkt op te houden. Maar wanneer jij je niet prettig voelt, is dit een stuk minder fijn. Dit effect kan dus beide kanten op werken.

Zweten

Als gevolg van de toegenomen stimulatie en om de temperatuurstijging tegen te gaan, zal de huid zweet afscheiden om de temperatuur weer op peil te brengen.

Anders denken

Je legt sneller logische en onlogische verbanden in je hoofd. Maar het kan ook zijn dat je gedachten chaotisch en warrig worden. Het kan dus soms een positief effect zijn en soms een negatief.

Anders denken

Je legt sneller logische en onlogische verbanden in je hoofd. Maar het kan ook zijn dat je gedachten chaotisch en warrig worden. Het kan dus soms een positief effect zijn en soms een negatief.

Hallucinaties

Bij hallucinaties neem je dingen waar die er niet zijn. Het gaat dan echt om een waarneming die echt lijkt te zijn. Je kan bijvoorbeeld geluiden horen (auditieve hallucinaties) of iets of iemand zien (visuele hallucinatie). Dit in tegenstelling tot een verandering in de zintuigelijke waarneming waarbij de normale waarneming vervormd is. Denk aan iemands stem die hoger of lager klinkt of een gezicht dat een grote neus lijkt te hebben.

Hallucinaties kunnen zowel gewenste effecten (bij tripmiddelen) als ongewenste bijwerkingen (bij hoge doseringen MDMA, of bij te lang wakker zijn) zijn.




Duizeligheid

Het gevoel iemand draait, of dat de wereld om iemand heen draait. Dit verstoort het evenwicht.

Gevoel van verbondenheid

Onder invloed van deze stof kan je een sterk gevoel van verbondenheid voelen met de wereld en de mensen om je heen.

Slapeloosheid

Sommige drugs zorgen ervoor dat je niet in slaap valt. Stimulanten hebben dit effect vaak, maar ook na gebruik van tripmiddelen of downers is de slaap verstoord en kan het gebeuren dat slapen niet lukt. Voor meer info over slapen na uppers, klik hier.


Dosering en gebruikswijze

Omdat LSD een zeer sterk middel is, heb je maar héél weinig nodig voor een trip. Bij veel middelen meet je dosissen in milligrammen, maar LSD meet je af in microgrammen. Dat is 1000 keer zo weinig!

Doseringen bij slikken
Licht 15-60 mcg (microgram)
Gemiddeld 60 – 150 mcg
Hoog 150+ mcg

Voor een normale tot sterke trip is 60-150 microgram voldoende. Dit is normaal gesproken dan ook de hoeveelheid die op een papertrip zit. Hogere doseringen zijn niet voor beginners en verhogen het risico op een moeilijke ervaring.

LSD wordt meestal op een klein postzegelachtig papiertje aangebracht, dit heet ook wel een blotter of papertrip. Soms wordt het verwerkt in kleine pilletjes (microdots). Ook komt LSD in vloeibare vorm voor. Als de LSD op een papertrip is gedruppeld leg je deze op of onder je tong om een gedeelte van de werkzame stof via het mondslijmvlies op te nemen. De vloeibare vorm kun je het beste vermengen met water en opdrinken of op je hand druppelen en oplikken. Ook wordt het weleens op een suikerklontje of vloeitje gedruppeld en opgegeten. Druppel het niet direct in je mond, want als je dan per ongeluk harder knijpt dan de bedoeling is heb je ineens meerdere druppels binnen in plaats van 1.

LSD kun je bij de testservice laten testen. Het komt wel eens voor dat een papertrip of druppels geen LSD bevatten maar een ander middel. De middelen die ze daarvoor in de plaats gebruiken kunnen gevaarlijker zijn. De testservice kan nagaan of wat jij als LSD gekocht hebt ook echt LSD is.


Werkingsduur

De eerste effecten kun je 20 minuten tot een uur na inname gaan merken, soms kan het nog wat langer duren. De intensiteit van de trip neemt de eerste twee uur toe. De piekfase duurt zo’n drie tot zes uur. In die fase zijn de psychedelische effecten het sterkst. Daarna krijg je een soort ‘coming down’ fase van drie tot vijf uur.

De hele LSD trip duurt dus zes tot twaalf uur. Dit is afhankelijk van de dosis, als je meer neemt zul je ook langer trippen.
Het heeft weinig zin om LSD twee dagen achter elkaar te gebruiken, omdat je lichaam onmiddellijk tolerantie ontwikkelt voor LSD. De tolerantie is na een dag of drie-vier wel grotendeels weg. Naast de tolerantie is het ook belangrijk om de hele ervaring te verwerken voordat je weer aan een trip begint. De meeste gebruikers wachten daarom enkele maanden voordat ze een volgende trip plannen.


Risico’s

De lichamelijke risico’s van LSD zijn voor zover we weten verwaarloosbaar. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat LSD hersenschade of geheugenproblemen veroorzaakt. Verder brengt LSD geen schade toe aan de chromosomen, zoals vroeger beweerd werd. Ook blijft het niet in je ruggenmerg zitten.

Risico’s op korte termijn

Bad trip

Het kan gebeuren dat je wordt overweldigd door de intensiteit van de  ervaring. Zo’n ervaring kan zeker voor onervaren gebruikers beangstigend zijn, en wordt een ‘bad trip’ genoemd. Een bad trip uit zich bijvoorbeeld in verwardheid als gevolg van een te hoge dosis, maar kan ook ontstaan doordat iemand zijn/haar gedachten niet meer onder controle heeft.

In zo’n situatie is het belangrijk de persoon op zijn of haar gemak te stellen. Maak duidelijk dat de situatie waarin diegene zich bevindt een gevolg is van een effect van de drug en dat het over korte tijd weer goed zal gaan.

Gun de persoon in kwestie zoveel mogelijk rust, het liefst in een vertrouwde omgeving. Het accepteren van de toestand is vaak de eerste stap die iemand dient te maken om de trip in rustiger vaarwater uit te zitten. Het gebruik van tripmiddelen op een moment dat je je niet helemaal lekker voelt, of als je in een onbekende of drukke omgeving bent, vergroot de kans op nare ervaringen tijdens de trip en is dus af te raden.

Lees meer over bad trips

Triggeren (drugs-) psychose

Door veel en vaak te gebruiken kan de gevoeligheid voor het ontwikkelen van een psychose toenemen. Als je in een psychose terecht komt heb je last van waanideeën, hallucinaties en kun je heel angstig worden. Je bent dan de grip op de realiteit kwijt. Je weet niet meer of iets echt is of dat je het gedacht hebt bijvoorbeeld. Ook is je gedrag en denken vaak chaotisch.

Het is nog onduidelijk of dit alleen kan worden getriggerd bij mensen die hier al aanleg voor hebben, of dat regelmatig druggebruik en ongezonde leefstijl (weinig slapen bijvoorbeeld) op zichzelf een psychose kan opwekken.

Dagen achter elkaar gebruiken zonder te slapen, te rusten en te eten zorgt voor uitputting van je lichaam en hierdoor ligt een psychose op de loer. Mocht iemand in je omgeving psychotisch en angstig reageren? Help diegene dan door even stil te leggen waar jullie mee bezig waren (muziek, TV even uit) en een andere setting op te zoeken waar diegene rust krijgt. Spreek rustig, blijf begripvol en ga zo nodig even samen naar buiten. Ontken of bevestig eventuele wanen niet en mocht het niet beter worden, bel dan de huisartsenpost. Die zijn er om je te helpen en kunnen zo nodig consulteren of een recept uitschrijven of op andere wijze zorg verlenen.

Lees meer over psychoses in dit artikel.

Risico’s op lange termijn

Hallucinogen Persisting Perception Disorder (HPPD)

HPPD is een aandoening waarbij iemand flashbacks heeft naar eerder beleefde hallucinaties of vertekeningen uit een psychedelische trip. Lees meer over visual snow, HPPD, depersonalisatie en derealisatie.

Door de sterke effecten is de kans op geestelijke verslaving zeer klein en gebruiken de meesten het een enkele keer in hun leven of slechts een enkele keer per jaar. Lichamelijke afhankelijkheid van LSD treedt niet op, het lichaam raakt snel gewend aan LSD en bouwt direct tolerantie op. Er treden al snel helemaal geen tripeffecten meer op en dan moet er minimaal drie tot vier dagen gewacht worden voor een nieuwe trip.


Combinatiegebruik

Het combineren van verschillende soorten drugs kan riskant en onvoorspelbaar zijn. Als je medicijnen combineert, kan je een hoger risico op gezondheidsproblemen hebben. In de volgende paragrafen lees je over de effecten en risico’s van een aantal veel voorkomende combinaties en ook enkele die extra gevaarlijk kunnen zijn. Zie ook het thema drugs combineren.

Tripmiddelen en alcohol

Door het tripmiddel heb je energie en verdwijnt je vermoeidheid. Daardoor kan het zijn dat je de verdovende effecten van de alcohol minder voelt en je de neiging krijgt om meer alcohol te drinken. Pas hiervoor op, want dit kan voor een extra grote kater zorgen. Drink dus tijdens het trippen geen alcohol of maak vooraf een afspraak met jezelf of je vrienden hoeveel glazen alcohol je maximaal wilt drinken. Daarmee voorkom je de volgende dag hoofdpijn en het is beter voor je gezondheid!

Ook kan het de trip vager maken. Je hebt minder controle over de trip door de alcohol. Dit geeft een grotere kans op een moeilijke ervaring. Je bent ontremd door de alcohol. Het kan zijn dat je dan dingen gaat doen die dom of gevaarlijk zijn. Helemaal als je dan door het tripmiddel ook niet meer logisch kan nadenken, kan dat tot gevaarlijke of vervelende situaties leiden.

Benzodiazepinen en tripmiddelen

Een benzodiazepine kan als een goede oplossing klinken als iemand een moeilijke ervaring heeft op een tripmiddel. Lees daar hier meer over. In de beste situatie los je het echter op een andere manier. Zie ook dit artikel.

  • Aanhoudende bad trip? Probeer er eerst zelf uit te komen, door bijvoorbeeld met mensen in je omgeving te praten, of door van omgeving te veranderen.
  • Lukt dit allemaal niet? En blijf je bang of angstig? Dan is het mogelijk om een benzodiazepine te nemen, omdat dit de angst remt. Bijvoorbeeld oxazepam (Seresta), en voor langdurige angstremming diazepam (Valium).
  • Let wel op: je trip wordt minder, je wordt minder angstig, maar het tripmiddel werkt in principe wel door. Alleen heb je een minder angstige/heftige beleving van je trip.
  • Heb je een bad trip gehad? Ga dan na waar dit aan heeft gelegen. Was het je omgeving, je vrienden of zijn er dingen in je leven die op dit moment niet lekker gaan, waardoor je trip negatief is verlopen. Van een bad trip kun je leren en dit leereffect ga je tegen door benzodiazepinen te gebruiken. Maak er dan ook geen gewoonte van om te makkelijk een benzodiazepine te gebruiken om je trip te controleren/jezelf uit te schakelen.

Cannabis en tripmiddelen

Als je gaat blowen tijdens een trip kan dat voor een heftigere trip zorgen. Hou daar rekening mee. Er zijn gebruikers die op een later moment hebben ervaren dat ze tijdens het blowen bepaalde tripeffecten opnieuw beleefden, als een soort levendige herinnering aan een eerdere ervaring. Dit kan heel angstig en verwarrend zijn. Mocht je dat ervaren dan raden we je aan te stoppen met blowen.
Het kan de trip ook ineens een andere wending geven, wat verkeerd uit kan pakken. Denk dus na voordat je gaat blowen of het de ervaring wel beter maakt.

Lachgas en tripmiddelen

Als je aan het trippen bent en je neemt lachgas, dan kan dat voor hele heftige effecten zorgen. Dat kan leuk zijn, maar het kan ook zo intens zijn dat je er van schrikt. Zorg er voor dat als je besluit om te combineren, je er de tijd en ruimte voor neemt. Zoek een rustig plekje en ga zitten of liggen.

LSD en XTC/MDMA

Als je LSD en MDMA wil combineren is het goed om hier vooraf goed over na te denken. Wanneer neem je welk middel?
Sommige mensen willen de come down van de MDMA niet tijdens de trip hebben en nemen eerst LSD en ongeveer 4 uur later MDMA. Andere willen juist de piek van beide middelen tegelijkertijd ervaren en nemen het op hetzelfde moment in. Dit kan wel erg intens zijn, dus wees hier voorzichtig mee.

Neem van beide middelen minder dan als je 1 drug los zou nemen. Je kan altijd bijnemen, niet minder nemen. Vooral als het de eerste keer is dat je dit combineert is het belangrijk rustig aan te doen. En om de harm reduction tips voor beide drugs goed te volgen.


Unity tips

Alle tripmiddelen zijn riskant vanwege de kans op een bad trip en op het versterken van psychische problemen. Als je toch wilt gebruiken kun je de risico’s beperken door:

Wat zijn de Unitytips bij gebruik van een tripmiddel?

  • Als je voor het eerst een tripmiddel neemt, doe het dan in de natuur of thuis
  • Wil je op een feest of festival trippen? Neem dan een kleinere dosering
  • Voorkom misselijkheid door minimaal 2 uur vóór inname iets licht verteerbaars te eten
  • Zorg ervoor dat er iemand in de buurt is die niet onder invloed is (tripsitter)
  • Let goed op de effecten: worden deze te sterk of onaangenaam? Dan kan het helpen om wat (pasta, flinke boterham) te eten. Dextrose of zoete drankjes geven wat extra energie wat het soms makkelijker maakt om het weer wat leuker te vinden
  • Vecht niet tegen onaangename gevoelens tijdens de trip, maar laat jezelf meedrijven op de flow van de trip
  • Combineer niet met andere drugs, medicijnen of alcohol. Vooral cannabis kan de werking van tripmiddelen erg versterken en verlengen, pas hier dus heel goed mee op
  • Zorg ervoor dat je de dag erna vrij bent om de ervaring te verwerken
  • Gebruik niet als je last hebt van epilepsie of bij problemen met de bloedsomloop

Wat zijn de Unitytips bij gebruik van een middel?

  • Neem bij de eerste keer dat je een middel gebruikt een kleine dosis om te kijken hoe jouw lichaam reageert op het middel.
  • Gebruik alleen als je je goed voelt.
  • Gebruik alleen voor je plezier, niet om symptomen zoals bijvoorbeeld vermoeidheid tegen te gaan.
  • Gebruik niet als je psychische klachten hebt (gehad), of psychische klachten (zoals depressie) in je familie voorkomen.
  • Test vooraf je drugs bij een testservice.
  • Zorg voor een goede set en setting.
  • Gebruik met mate. Houd bij hoeveel je gebruikt.
  • Spreek duidelijk met jezelf af hoeveel je maximaal wil gebruiken op een avond.
  • Combineer niet met andere middelen of medicijnen.
  • Neem geen deel aan het verkeer.
  • Voorkom infectieziekten. Gebruik je eigen snuifbuis en deel deze niet met anderen.
  • Spoel na snuiven je neus na afloop goed met lauw zout water, bijvoorbeeld door een neusspray of neusdouche te gebruiken.
  • Voel jij, of voelt een van je vrienden zich niet lekker? Hou elkaar in de gaten, zorg voor elkaar en ga (als die er is) even langs de EHBO.
  • Bel 112 bij een levensbedreigende situatie.
  • Eet gezond voor en na drugsgebruik. Vooral veel anti-oxidanten en vitaminen (blauwe bessen, frambozen, bramen, druiven, rozijnen, sinaasappels, kiwi, broccoli). Dit is misschien wel de belangrijkste tip! Het is soms moeilijk om te eten tijdens en na drugsgebruik, maar probeer het toch. Goed eten vermindert duidelijk de kater! Als je geen vast voedsel binnenkrijgt, denk dan aan sappen, drinkontbijt, smoothies.

FAQ

Waar staat LSD voor?

LSD is uitgevonden door Albert Hofmann, een Zwitser die Duits sprak. De afkorting LSD komt dan ook van de Duitse naam van de stof: Lysergsäure-diethylamid. In het Nederlands zou dit zijn: Lysergeenzuur-di-ethylamide.

De stof LSD is dus een lysergeenzuur, verbonden met een di-ethylamide groep. Er zijn andere stoffen die hierop lijken, zoals de actieve stof in sommige zaden: LSA. LSA staat hier voor Lysergsäure-amide. De “di-ethyl”-groep zit dus niet op dit molecuul.


Unity College Psychedelica

Meer weten? Bekijk hier het Unity College over psychedelica met Joost Breeksema van Stichting Open.


Meer lezen


Relevante artikelen over LSD / acid