LSD

Wat is LSD?

LSD ofwel lysergeenzuur-di-ethylamide is een half-synthetische verbinding die gemaakt wordt van moederkoornschimmel. LSD wordt meestal op een klein postzegelachtig papiertje aangebracht, dit heet ook wel een blotter of papertrip. Soms wordt het verwerkt in kleine pilletjes (microdots). Ook komt LSD in vloeibare vorm voor. LSD is een van de bekendste tripmiddelen.


Effecten van LSD

Als je LSD neemt ga je ‘trippen’. Dit betekent dat je bewustzijn verandert en dat je jouw omgeving anders gaat ervaren. Je gaat op een bijzondere manier nadenken en je hallucineert, waardoor je omgeving er anders uit ziet. Ook geuren, geluiden en aanraking komen op een andere (versterkte) manier bij je binnen. Over het algemeen kun je zeggen dat de werking van LSD erg lijkt op die van andere tripmiddelen zoals paddo’s en psychedelische cactussen (mescaline). Als je trippen niet leuk vindt, dan is LSD niets voor jou!

Het effect van een middel wordt bepaald door eigenschappen van het middel zelf, maar ook door de set en setting van de gebruiker. Voor tripmiddelen kunnen je set en setting bepalend zijn voor een trip.

Positieve effecten (negatieve) Bijwerkingen

Entactogeen

Sterk gevoel van verbondenheid.

Angst, paranoia en wanen

Angst, paranoia en wanen (bijv. het idee dat mensen over je praten)

Intensere beleving van muziek

Verhoging bloeddruk en hartslag

Verhoging bloeddruk en hartslag

Lachkick

Spontaan en oncontroleerbaar lachen, soms zonder dat er iets humoristisch voorafgaat

Verwijde pupillen

Veranderde zintuigelijke waarneming

De manier waarop je je omgeving waarneemt verandert, dit kan voorkomen bij al je zintuigen. Hierdoor lijkt het soms alsof je omgeving anders is dan in de werkelijkheid. Meer info over trippen en hallucinaties vind je hier.

Misselijkheid/overgeven

Misselijkheid/overgeven

Verandering in tijdsperceptie

Zweten

Zweten

Anders denken

Je legt sneller logische en onlogische verbanden in je hoofd. Maar het kan ook zijn dat je gedachten chaotisch en warrig worden. Het kan dus soms een positief effect zijn en soms een negatief.

Anders denken

Je legt sneller logische en onlogische verbanden in je hoofd. Maar het kan ook zijn dat je gedachten chaotisch en warrig worden. Het kan dus soms een positief effect zijn en soms een negatief.

Duizelig


Dosering en gebruikswijze van LSD

Omdat LSD een zeer sterk middel is, heb je maar héél weinig nodig voor een trip. Bij veel middelen meet je dosissen in milligrammen, maar LSD meet je af in microgrammen. Dat is 1000 keer zo weinig!

Doseringen bij slikken
Lichte dosis (weinig trip-effecten) 20 mcg
Gemiddelde dosis 50 – 150 mcg
Hoge dosis 150+ mcg

Voor een normale tot sterke trip is 50-150 microgram voldoende. Dit is normaal gesproken dan ook de hoeveelheid die in een papertrip zit. Alles hierboven is niet voor beginners en verhoogt je risico op een moeilijke ervaring.

LSD wordt meestal op een klein postzegelachtig papiertje aangebracht, dit heet ook wel een blotter of papertrip. Soms wordt het verwerkt in kleine pilletjes (microdots). Ook komt LSD in vloeibare vorm voor. Als de LSD op een papertrip is gedruppeld leg je deze op of onder je tong om een gedeelte van de werkzame stof via het mondslijmvlies op te nemen. De vloeibare vorm kun je het beste vermengen met water en opdrinken of op je hand druppelen en oplikken. Ook wordt het weleens op een suikerklontje of vloeitje gedruppeld en opgegeten. Druppel het niet direct in je mond, want als je dan per ongeluk harder knijpt dan de bedoeling is heb je ineens meerdere druppels binnen in plaats van 1.

LSD kun je bij de testservice laten testen. Het komt wel eens voor dat een papertrip of druppels geen LSD bevatten maar een ander middel. De middelen die ze daarvoor in de plaats gebruiken kunnen gevaarlijker zijn. De testservice kan nagegaan of wat jij als LSD gekocht hebt ook echt LSD is.


Werkingsduur van LSD

De eerste effecten kun je 20 minuten tot een uur na inname gaan merken, soms kan het nog wat langer duren. De intensiteit van de trip neemt de eerste twee uur toe. De piekfase duurt zo’n drie tot zes uur. In die fase zijn de psychedelische effecten het sterkst. Daarna krijg je een soort ‘coming down’ fase van drie tot vijf uur.

De hele LSD trip duurt dus zes tot twaalf uur. Dit is afhankelijk van de dosis, als je meer neemt zul je ook langer trippen.
Het heeft weinig zin om LSD twee dagen achter elkaar te gebruiken, omdat je lichaam onmiddellijk tolerantie ontwikkelt voor LSD. De tolerantie is na een dag of drie-vier wel grotendeels weg. Naast de tolerantie is het ook belangrijk om de hele ervaring te verwerken voordat je weer aan een trip begint. De meeste gebruikers wachten daarom enkele maanden voordat ze een volgende trip plannen.


Risico’s van LSD

De lichamelijke risico’s van LSD zijn voor zover we weten verwaarloosbaar. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat LSD hersenschade of geheugenproblemen veroorzaakt. Verder brengt LSD geen schade toe aan de chromosomen, zoals vroeger beweerd werd. Ook blijft het niet in je ruggenmerg zitten.

Risico’s op korte termijn

Bad trip

Het kan gebeuren dat je wordt overweldigd door de intensiteit van de  ervaring. Zo’n ervaring kan zeker voor onervaren gebruikers beangstigend zijn, en wordt een ‘bad trip’ genoemd. Een bad trip uit zich bijvoorbeeld in verwardheid als gevolg van een te hoge dosis, maar kan ook ontstaan doordat iemand zijn/haar gedachten niet meer onder controle heeft.

In zo’n situatie is het belangrijk de persoon op zijn of haar gemak te stellen. Maak duidelijk dat de situatie waarin diegene zich bevindt een gevolg is van een effect van de drug en dat het over korte tijd weer goed zal gaan. 

Gun de persoon in kwestie zoveel mogelijk rust, het liefst in een vertrouwde omgeving. Het accepteren van de toestand is vaak de eerste stap die iemand dient te maken om de trip in rustiger vaarwater uit te zitten. Het gebruik van tripmiddelen op een moment dat je je niet helemaal lekker voelt, of als je in een onbekende of drukke omgeving bent, vergroot de kans op nare ervaringen tijdens de trip en is dus af te raden.

Lees meer.

Triggeren (drugs-) psychose

Door veel en vaak te gebruiken kan de gevoeligheid voor het ontwikkelen van een psychose toenemen. Als je in een drugspsychose terecht komt heb je last van waanideeën, hallucinaties en kun je heel angstig worden. Kenmerkend voor deze vorm van psychose zijn tintelingen en jeuk maar ook het zien van kleine beestjes onder de huid. Het begint vaak met het gevoel hebben dat je in de gaten gehouden wordt en je kunt achtervolgingswanen ontwikkelen. Ook het zien van flitsen vanuit je ooghoeken hoort hierbij. Het is nog onduidelijk of dit alleen kan worden getriggered bij mensen die hier al aanleg voor hebben, of dat regelmatig amfetaminegebruik en ongezonde leefstijl op zichzelf een psychose kan opwekken. Als je stopt met gebruiken verdwijnt ook de drugspsychose.  Zwaar en langdurig gebruiken veroorzaakt ook vaak depressieve of angstige gevoelens.

Dagen achter elkaar gebruiken zonder te slapen, te rusten en te eten zorgt voor uitputting van je lichaam en hierdoor ligt een psychose op de loer. Mocht iemand in je omgeving psychotisch en angstig reageren? Help diegene dan door even stil te leggen waar jullie mee bezig waren (muziek, TV even uit) en een andere setting op te zoeken waar diegene rust krijgt. Spreek rustig, blijf begripvol en ga zo nodig even samen naar buiten. Ontken of bevestig eventuele wanen niet en mocht het niet beter worden, schroom dan niet om de huisartsenpost te bellen. Die zijn er om je te helpen en kunnen zo nodig consulteren of een recept uitschrijven of op andere wijze zorg verlenen.

Risico’s op lange termijn

Hallucinogen Persisting Perception Disorder (HPPD)

HPPD is een chronische aandoening waarbij iemand flashbacks heeft naar eerder beleefde hallucinaties of vertekeningen uit een psychedelische trip. Dit kan zich voordoen als ‘visual snow’ (oogruis), nabeelden, stipjes of andere perceptiestoornissen.

Meer informatie hierover kun je vinden op de website van Drugsinfoteam.

Door de sterke effecten is de kans op geestelijke verslaving zeer klein en gebruiken de meesten het een enkele keer in hun leven of slechts een enkele keer per jaar. Lichamelijke afhankelijkheid van LSD treedt niet op, het lichaam raakt snel gewend aan LSD en bouwt direct tolerantie op. Er treden al snel helemaal geen tripeffecten meer op en dan moet er minimaal drie tot vier dagen gewacht worden voor een nieuwe trip.


Unity tips bij LSD

Alle tripmiddelen zijn riskant vanwege de kans op een bad trip en op het versterken van psychische problemen. Als je toch wilt gebruiken kun je de risico’s beperken door:

Wat zijn de Unitytips bij gebruik van een tripmiddel?

 • Als je voor het eerst een tripmiddel neemt, doe het dan in de natuur of thuis
 • Wil je op een feest of festival trippen? Neem dan een kleinere dosering
 • Voorkom misselijkheid door minimaal 2 uur vóór inname iets licht verteerbaars te eten
 • Zorg ervoor dat er iemand in de buurt is die niet onder invloed is (tripsitter)
 • Let goed op de effecten: zijn deze te sterk of onaangenaam, neem dan vitamine C, dextrose of zoete drankjes
 • Vecht niet tegen onaangename gevoelens tijdens de trip, maar laat jezelf meedrijven op de flow van de trip
 • Combineer niet met andere drugs, medicijnen of alcohol. Vooral cannabis kan de werking van tripmiddelen erg versterken en verlengen, pas hier dus heel goed mee op
 • Zorg ervoor dat je de dag erna vrij bent om de ervaring te verwerken
 • Gebruik niet als je last hebt van epilepsie of bij problemen met de bloedsomloop

Wat zijn de Unitytips bij gebruik van een middel?

 • Neem bij de eerste keer gebruik van een middel een kleine dosis om te kijken hoe jouw lichaam reageert
 • Gebruik alleen als je je goed voelt
 • Gebruik alleen voor je plezier, niet om symptomen zoals vermoeidheid tegen te gaan
 • Gebruik niet als je psychische klachten hebt (gehad), of psychische klachten (zoals depressie) in je familie voorkomen
 • Test vooraf je drugs bij een testservice
 • Zorg voor een goede set en setting
 • Gebruik met mate. Houd bij hoeveel je gebruikt.
 • Spreek duidelijk met jezelf af hoeveel je maximaal wilt gebruiken op een avond
 • Combineer niet met andere middelen of medicijnen
 • Neem geen deel aan het verkeer
 • Voorkom infectieziekten. Gebruik je eigen snuifbuis en deel deze niet met anderen
 • Spoel na snuiven je neus na afloop goed met lauw zout water, bijvoorbeeld door een neusspray of neusdouche te gebruiken
 • Voel jij, of voelt een van je vrienden zich niet lekker? Hou elkaar in de gaten, zorg voor elkaar en ga (als die er is) even langs de EHBO
 • Bel 112 bij een levensbedreigende situatie
 • Eet gezond voor en na drugsgebruik. Vooral veel anti-oxidanten en vitaminen (blauwe bessen, frambozen, bramen, druiven, rozijnen, sinaasappels, kiwi, broccoli). Dit is misschien wel de belangrijkste tip! Het is soms moeilijk om te eten tijdens en na drugsgebruik, maar probeer het toch. Goed eten vermindert duidelijk de kater! Als je geen vast voedsel binnenkrijgt, denk dan aan sappen, drinkontbijt, smoothies.

FAQ

Combigebruik LSD en andere middelen

Het combineren van verschillende drugs is extra riskant en onvoorspelbaar. Als je gaat combineren heb je meer kans op problemen met je gezondheid. Hier beschrijven we de effecten en risico’s van een aantal combinaties die veel voorkomen of die zeer riskant zijn. Check het thema combigebruik voor meer informatie.

Gebruikers combineren LSD weleens met XTC (candyflippen). Omdat LSD en XTC allebei bewustzijnveranderende middelen zijn, kunnen ze elkaar versterken. De effecten hiervan zijn onvoorspelbaar. Er is geen onderzoek gedaan naar combigebruik met LSD, maar over het algemeen geldt dat combineren meer risico’s oplevert.

Aantoonbaarheid van LSD

Hoe lang een middel aantoonbaar is in je bloed of urine hangt af van een aantal factoren. Bijvoorbeeld hoe vaak/veel je gebruikt en je persoonlijke metabolisme (de snelheid waarmee een middel wordt afgebroken door met name je lever). Drugs zijn langer aantoonbaar in je urine dan in je bloed. LSD is tot 48 uur na inname aantoonbaar in de urine.

LSD en de wet

LSD staat sinds de jaren zestig op lijst I van de Opiumwet (middelen met een, volgens de regering, onaanvaardbaar risico voor de volksgezondheid). Het produceren, verhandelen en bezitten van LSD is strafbaar. De overheid treedt hard op tegen de handel in LSD. Op illegale verkoop staan zware straffen.

Check het thema Drugs en de wet voor meer info over de wet.

Geschiedenis

De schimmel waar LSD van wordt gemaakt is moederkoorn, een uiterst giftige schimmel dat aan het eind van de middeleeuwen gebruikt werd door vroedvrouwen om bij zwangere vrouwen de geboorte van het kind op te wekken. Toen chemici met moederkoorn aan de slag gingen en verschillende verbindingen hieruit isoleerden ontdekten zij lysergeenzuur in de jaren ’30. Dankzij deze ontdekking kon LSD voor het eerst gemaakt worden voor scheikundige Albert Hofmann in 1938. Het middel had geen zichtbaar effect op dieren, dus was zijn baas er in de eerste instantie niet in geïnteresseerd. Hofmann zelf merkte echter wél iets van zijn werk met het middel: “(…) Thuis ging ik liggen en zakte weg in een niet onplezierige roesachtige toestand, gekenmerkt door extreme prikkeling van de fantasie. Als in een droom zag ik met gesloten ogen een gestage stroom van de meest fantastische beelden voorbij trekken, buitengewoon vreemde vormen, begeleid door een bonte, caleidoscopische mengeling van kleuren (…).”

Hofmann kon het gevoel niet afschudden dat hij toch een belangrijke ontdekking had gedaan, en besloot op zichzelf te experimenteren. Op 19 april 1943, nu bekend als ‘Bicycle day’, ontdekte hij per ongeluk de bewustzijnveranderende werking van LSD. Hij nam een dosis van 250 microgram, niet wetende hoe heftig het effect hiervan zou zijn. Hij deelde zijn ervaring met collega’s en samen experimenteerden zij met het gebruik van LSD bij bijvoorbeeld psychotherapie.

In de jaren zestig werd LSD dé drug van de wereldwijd verspreidde hippie-cultuur met de psycholoog Timothy Leary als profeet van de psychedelische revolutie. Tegenwoordig is LSD niet meer zo mainstream, maar bij psychonauten en in bepaalde scenes is het nog steeds erg geliefd.

Check deze video van ATTN over de geschiedenis van LSD:

Unity College Psychedelica

Meer weten? Bekijk hier het Unity College over psychedelica met Joost Breeksema van Stichting Open.

Wat moet ik doen als ik klachten ervaar na gebruik?

Sommige klachten na het gebruik van drugs kunnen langer aanhouden en dan kan medische uitleg of zelfs behandeling nodig zijn. Brijder heeft hiervoor een landelijk spreekuur partydrugs opgericht. Als je klachten hebt kun je bellen met het medisch spreekuur partydrugs: 088 – 358 29 40.

ISO 9001 HKZ

Disclaimer | Privacy- en Cookiebeleid | © 2020 Unity - Alle rechten voorbehouden | Realisatie: Lemon

Arkin