Info voor feestorganisatoren

Van grote indoor-evenementen en festivals, tot kleinere evenementen in clubs of op zogenaamde ‘underground’ locaties. Unity is al jaren standaard te vinden op zo’n 175 dance-evenementen in Nederland, waarbij de uitstraling, inzet en boodschap steeds zo veel mogelijk wordt aangepast aan het event en de doelgroep.

Check de agenda voor de events waar Unity de komende periode aanwezig is. Wil je Unity op je feest? Mail dan naar info@unity.nl

Hoe werkt Unity?

De organisatie
Unity is een landelijk project dat wordt uitgevoerd door de preventie afdelingen van verschillende regionale instellingen voor verslavingszorg in Nederland.

Als organisator heb je contact met de projectleiding van Unity in de regio van jouw event.

De werkzaamheden van de projectleiding worden tijdens een event overgenomen door zogenaamde peercoaches. Zij zijn gedurende het event verantwoordelijk voor de goede uitvoer van de voorlichtingsactiviteiten, sturen de vrijwilligers aan en zijn tevens het aanspreekpunt voor de organisatie.

De voorlichtingsactiviteiten worden uitgevoerd door vrijwilligers (peers uit de dance scene). Deze worden tijdens het event aangestuurd door een peercoach; een professional in dienst van Unity. De vrijwilligers werken in shifts van 2-3 uur. Daarna mogen ze zelf het event bezoeken. De peercoach is gedurende het hele event werkzaam en aanspreekpunt voor Unity.

Unity op jouw event?

We hebben verschillende voorlichtingsvormen:

1. Standvoorlichting

Op de meeste evenementen is Unity aanwezig met een informatiestand. Waar mogelijk wordt de uitstraling van de stand afgestemd op de uitstraling van het event. Bezoekers kunnen hier langskomen met vragen, het invullen van kennisquizjes en het verkrijgen van flyers over alcohol en andere drugs.

Bezoekers vullen na een gesprek een formulier in over hun eigen gebruik. Dit zijn anonieme gegevens die niet te herleiden zijn tot een persoon. Deze data verwerken we in ons jaarverslag en delen wij niet met andere partijen.

Tot slot krijgen de bezoekers een snoepje of een Unity-gadget (bijv. een lippenbalsem, sleutelhanger, wuppie met een slogan).

Wat hebben we nodig?

 • Een zichtbare plek in de doorloop, waar we qua geluidsniveau goed antwoord kunnen geven op vragen van bezoekers.
 • Een praktafel of 2 podiumdelen.
 • Een stroompunt (220 Volt).
 • Toegang voor de vrijwilligers en peercoach, aantal afhankelijk van het aantal bezoekers (indoor 5-8, outdoor 6-15).
 • Een parkeerkaart.
 • Alleen bij outdoor events: een kleine overkapping; zoals een pagodetent, tarp, stretchtent of marktkraam.

2. Pop up voorlichting

Sommige events lenen zich beter voor pop up voorlichting (mobiele voorlichting). Bijvoorbeeld als we met minder vrijwilligers of in een korter tijdsbestek aanwezig kunnen zijn. Ook de uitstraling van het evenement kan een reden zijn om te kiezen voor mobiele voorlichting.

Tijdens een mobiele voorlichting lopen de vrijwilligers over het festivalterrein. Ze zijn hierbij duidelijk herkenbaar als medewerker van Unity. Het concept hierbij is hetzelfde; de bezoekers kunnen bij de vrijwilligers terecht voor vragen, kennisquizjes en flyers.
Sommige Unityregio’s hebben hiervoor een voorlichtingskar beschikbaar.

Wat hebben we nodig?

 • Toegang voor de peers en peercoach, het aantal is afhankelijk van het aantal bezoekers van het event (gemiddeld 5 tot 9).
 • Voldoende bewegingsruimte en plekken waar het geluidsniveau gesprekken toelaat.
 • Een parkeerkaart.

Wat kost Unity?

Unity wordt volledig gesubsidieerd uit gemeente gelden. Dat betekent dat er geen kosten zijn verbonden aan de inzet van Unity op jouw event.

Netwerk van Unity

Met de aanwezigheid van Unity draag je als organisatie uit dat je aandacht hebt voor het welzijn van je bezoekers.

We werken nauw samen met Celebrate Safe, EHBO-organisaties en de drugstestservice (DIMS). Indien er waarschuwingen zijn voor gevaarlijke of vervuilde drugs, dan verspreiden wij in overleg met de EHBO en de organisatie waarschuwingsposters op het evenement.

Evaluatie

Na afloop van het evenement sturen wij de organisatie een evaluatie waarin staat hoeveel mensen we hebben gesproken, wat voor vragen we hebben gekregen en hoe het feest (en het contact met de organisatie) is verlopen.

Werken met peers

De vrijwilligers worden geworven in de dancescene. Hierdoor delen ze dezelfde interesses als de doelgroep van de events waar Unity aanwezig is. De vrijwilligers van Unity worden daarom ook wel peers genoemd. Peers werken in shifts van 2-3 uur en zijn daarna vrij om zelf het event te bezoeken.

Hier staat tegenover dat zij:

 • jaarlijks op minimaal 6 events voorlichting geven;
 • een 3-daagse training hebben afgerond bij Unity;
 • aanwezig zijn op de maandelijkse vergaderingen zodat ze inhoudelijk op de hoogte zijn;
 • aanwezig zijn bij de door Unity georganiseerde expertmeetings.

Wil je Unity op je feest? Mail dan naar info@unity.nl