Cafeïne

Wat is cafeïne?

Cafeïne is een stimulerend middel.

Cafeïne komt voor als drank, bijvoorbeeld in koffie, thee en energy drinks. Ook komt het voor als wit poeder, wat gesnoven of in een capsule/drankje gestopt kan worden. Daarnaast zijn er vele capsules, pillen en andere poeders op de markt die veel cafeïne bevatten die geslikt, gedronken en/of gesnoven worden.


Effecten

Het effect van een middel wordt bepaald door eigenschappen van het middel zelf, maar ook door de set en setting van de gebruiker. Hier beschrijven we welke effecten cafeïne over het algemeen heeft.

Omdat cafeïne invloed heeft op de stofwisseling, is het een veelgebruikt ingrediënt in populaire vetverbranders (fatburners) zoals Stackers.


Dosering en gebruikswijze

De hoeveelheid cafeïne die aanwezig is in (fris)drank en andere supplementen die op de markt zijn verschilt nogal. Hieronder staat een tabel met wat hoeveelheden cafeïne per type drank. In limonade mag de hoeveelheid cafeïne maximaal 350 mg per liter zijn, mits de frisdrank uit planten-of vruchtenextracten bevat.


Werkingsduur

De effecten van cafeïne kunnen 2-5 uur na inname aanhouden (bij eten/drinken). Cafeïne wordt snel opgenomen in het bloed en de eerste effecten zijn vaak na 30 minuten al merkbaar.


Risico’s

Verslaving

Je kunt tolerantie ontwikkelen voor cafeïne. Dat wil zeggen dat mensen die vaak koffie drinken, minder gevoelig zijn voor cafeïne en dus meer nodig hebben om effect te voelen. Voor mensen die heel veel koffie drinken is één of twee kopjes koffie in de ochtend niet meer genoeg om wakker te worden. Bij hen is sprake van een lichte tolerantieontwikkeling.

Mensen die nooit cafeïne gebruiken zullen er heftiger op reageren dan mensen die dagelijks cafeïne gebruiken. In principe is cafeïne verslavend als je de richtlijnen van wat verslaving is streng naleeft. Iemand die dagelijks grote hoeveelheden koffie drinkt kan ontwenningsverschijnselen ondervinden bij het stoppen. De meest voorkomende zijn vermoeidheid, problemen met de concentratie en hoofdpijn. Deze effecten kunnen ongeveer één tot twee weken aanhouden.


Combinatiegebruik

Het combineren van verschillende soorten drugs kan riskant en onvoorspelbaar zijn. Als je medicijnen combineert, kan je een hoger risico op gezondheidsproblemen hebben. In de volgende paragrafen lees je over de effecten en risico’s van een aantal veel voorkomende combinaties en ook enkele die extra gevaarlijk kunnen zijn. Zie ook het thema drugs combineren.

Alcohol en cafeïne

Je voelt de effecten van alcohol minder na het gebruik van cafeïne. Denk bijvoorbeeld aan energiedrankjes. Door de cafeïne kan je meer en langer door blijven drinken. Anderzijds kan de alcohol helpen om het effect van de cafeïne wat af te zwakken. Je bent dan relaxter, maar wel wat wakkerder. Dit kan er ook voor zorgen dat je meer cafeïne drinkt dan als je geen alcohol zou drinken. Je overschat jezelf dan eerder.
Houd er rekening mee dat als je sneller en meer drinkt de kater ook flink groter is. Dit komt ook omdat door de combinatie het lichaam ook meer vocht kwijt raakt dan als je alleen alcohol of cafeïne drinkt.

Speed en cafeïne

Speed wordt regelmatig versneden met cafeïne. De cafeïne zorgt er vaak voor dat men zich wat opgejaagder voelt. Beide drugs zorgen voor een verhoging van de hartslag.


Unity tips

Het gebruik van drugs is nooit zonder risico’s. Door goede voorbereiding kan je er wel voor zorgen dat deze risico’s zo klein mogelijk blijven. Hier zijn onze tips voor het gebruik van cafeïne:

Wat zijn de Unitytips bij gebruik van een middel?

 • Neem bij de eerste keer dat je een middel gebruikt een kleine dosis om te kijken hoe jouw lichaam reageert op het middel.
 • Gebruik alleen als je je goed voelt.
 • Gebruik alleen voor je plezier, niet om symptomen zoals bijvoorbeeld vermoeidheid tegen te gaan.
 • Gebruik niet als je psychische klachten hebt (gehad), of psychische klachten (zoals depressie) in je familie voorkomen.
 • Test vooraf je drugs bij een testservice.
 • Zorg voor een goede set en setting.
 • Gebruik met mate. Houd bij hoeveel je gebruikt.
 • Spreek duidelijk met jezelf af hoeveel je maximaal wil gebruiken op een avond.
 • Combineer niet met andere middelen of medicijnen.
 • Neem geen deel aan het verkeer.
 • Voorkom infectieziekten. Gebruik je eigen snuifbuis en deel deze niet met anderen.
 • Spoel na snuiven je neus na afloop goed met lauw zout water, bijvoorbeeld door een neusspray of neusdouche te gebruiken.
 • Voel jij, of voelt een van je vrienden zich niet lekker? Hou elkaar in de gaten, zorg voor elkaar en ga (als die er is) even langs de EHBO.
 • Bel 112 bij een levensbedreigende situatie.
 • Eet gezond voor en na drugsgebruik. Vooral veel anti-oxidanten en vitaminen (blauwe bessen, frambozen, bramen, druiven, rozijnen, sinaasappels, kiwi, broccoli). Dit is misschien wel de belangrijkste tip! Het is soms moeilijk om te eten tijdens en na drugsgebruik, maar probeer het toch. Goed eten vermindert duidelijk de kater! Als je geen vast voedsel binnenkrijgt, denk dan aan sappen, drinkontbijt, smoothies.

Wat zijn de Unitytips bij gebruik van een upper?

 • Geen hoge dosis combineren met andere uppers
 • Niet gebruiken bij: suikerziekte, zwak hart, hoge bloeddruk, zwangerschap, epilepsie en psychische klachten of in combinatie met medicijnen (vooral niet met MAO-remmers en astmageneesmiddelen).
 • Zorg dat je het niet te warm krijgt tijdens het gebruik van uppers: rust af en toe uit, draag geen warme kleding, geen hoofddeksel, en drink af en toe water of fris.
 • Rust voldoende uit voor je van plan bent om uppers te gaan gebruiken. Als je erg vermoeid bent of aan slapeloosheid leidt, gebruik dan geen uppers!
 • Gebruik matig. Houd bij hoeveel je gebruikt.
 • Drink voldoende maar niet meer dan 2 glazen water per uur, anders neemt de kans op watervergiftiging toe
 • Van uppers kan je een droge mond krijgen, dit in combinatie met knarsetanden verhoogt het risico op schade aan je tanden. Het is belangrijk om je speekselaanmaak te stimuleren. Dit kan je doen door te kauwen op suikervrije kauwgom. Speekselsubstituten of kunstspeeksels (zoals Saliva Orthana, Xialine en Oral Balance) zijn zonder voorschrift te koop

En verder;

 • Geen grote hoeveelheden (+200mg) in één keer innemen (bijvoorbeeld in capsulevorm)
 • Het advies voor zwangere vrouwen is om liever niet meer dan 300 mg cafeïne per dag te gebruiken. Dit geldt ook voor vrouwen die borstvoeding geven.

FAQ

Is cafeïne verslavend?

Je kunt aan cafeïne wennen. Eén kopje koffie is dan niet meer genoeg om wakker te worden. Zware koffiedrinkers kunnen bij stoppen ook lichte onthoudingsverschijnselen ervaren zoals: hoofdpijn, vermoeidheid en prikkelbaarheid.

Gezonde volwassenen kunnen ongeveer 400 milligram cafeïne per dag innemen zonder dat er negatieve effecten te verwachten zijn. Dat komt neer op ongeveer 4 kopjes koffie per dag. Voor kinderen, jongeren, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven gelden andere adviezen.

Voedingscentrum.nl: Het advies aan zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven is om niet meer dan 2 kopjes koffie of 1 beker koffie te nemen op een dag. Voor kinderen onder de 13 is het advies geen koffie te nemen en voor jongeren tussen de 13 en de 18 jaar maximaal 1 kopje. In plaats van koffie met cafeïne, kun je ook kiezen voor cafeïnevrije koffie.

Hoe kun je poeders of capsules doseren?

Om een bepaalde dosering goed te kunnen afwegen heb je een goede weegschaal nodig. Zorg dat je een weegschaal hebt die milligrammen kan wegen, tot 3 cijfers achter de komma (0,001 mg). Een weegschaal die 0,01 (2 cijfers achter de komma) weegt is voor MDMA misschien nog net nauwkeurig genoeg, maar voor veel andere stoffen niet.

Waar vind je zo’n weegschaal?

Op de grote internationale online webshops kan je voor rond de 20 euro al weegschalen vinden die 3 cijfers achter de komma kunnen afwegen.
Bij apotheken, smartshops of drogisterijen kan je lege capsules kopen in verschillende maten. Sommigen zijn ook geschikt voor vegetariërs. Met een watervaste stift of een cd marker kan je het middel en dosering op de capsule schrijven.

 


Meer lezen