Cocaïne / sos

Wat is cocaïne?

Cocaïne is een stimulerend middel. Het komt voor als wit poeder en de werkzame stof is cocaïnehydrochloride (cocaïne HCl). Cocaïne wordt gewonnen uit de coca plant. Andere benamingen zijn: coke, sos, sosa, charlie, blow, sneeuw of wit. Crack (basecoke), is een bewerkte vorm van coke. Het is op zo’n manier bewerkt dat het gerookt kan worden.


Effecten cocaïne

Cocaïne is een stimulerend middel.

Het effect van een middel wordt bepaald door eigenschappen van het middel zelf, maar ook door de set en setting van de gebruiker. Hier beschrijven we welke effecten cocaïne over het algemeen heeft.

Bij het gebruik van cocaïne voelen gebruikers zich over het algemeen meestal energieker, meer zelfverzekerd en ‘on top of the world’. Je kunt makkelijker praten en legt sneller contact met anderen. Cocaïne verhoogt de alertheid, stemming en het veroorzaakt een aangename euforie. Bij een lage dosis kan het erotisch stimulerend zijn. Bij vrouwen en tengere mensen kunnen de effecten en bijwerkingen sterker zijn.

Gebruikers geven aan dat het gebruik van cocaïne kan leiden tot cravings (een sterke behoefte om meer te nemen). Dit geldt nog sterker bij het spuiten of roken van cocaïne of basecoke.

De effecten van crack/basecoke  zijn vergelijkbaar met die van coke maar een stuk intenser, heftiger en korter. Als het is uitgewerkt is de trek naar de volgende dosis erg groot. Dit maakt het risico op controleverlies en verslaving zeer groot.

Positieve effecten (negatieve) Bijwerkingen

Makkelijker praten en sociaal contact

Remmingen die je normaal misschien ervaart in sociaal contact kunnen minder aanwezig zijn. Tijdens gebruik op een feestje kan het bijvoorbeeld gemakkelijker zijn om op iemand af te stappen of contact te maken met andere mensen.

Angst, paranoia en wanen

Angst, paranoia en wanen (bijv. het idee dat mensen over je praten).

Vrolijk, blij, opgewekt gevoel

Je voelt je lekker, zit goed in je vel, en voelt je energiek. Dit gaat vaak samen met vrolijkheid en blijdschap.

Verhoging bloeddruk en hartslag

Als gevolg van het harder en sneller pompen van het hart, stijgt de bloeddruk met de hartslag mee.

Toename in concentratie

Je concentratieboog kan langer of beter zijn dan normaal. Waar je normaal misschien snel afgeleid zou zijn, kun je nu lang je concentratie vasthouden op bijvoorbeeld je hobby, gesprekken of andere klusjes.

Verwijde pupillen

Door een verhoogd noradrenaline niveau in het lichaam na het nemen van bepaalde drugs worden de pupillen groter. De pupilgrootte wordt door veel verschillende processen beïnvloed. Toename van noradrenaline speelt een rol in een aantal van die processen.

Toename in zelfvertrouwen

Je voelt je zelfverzekerder. Het kan makkelijker zijn om de mening van anderen naast je neer te leggen en je voelt je zeker over jezelf en over je eigen acties.

Spierkrampen en spierpijn

Deze stof kan leiden tot spierkrampen en spierpijn. Het kan helpen om magnesiumsupplementen (bijv. magnesiumcitraat; magnesiumoxide werkt minder goed) te nemen.

Alertheid

Deze drug kan ervoor zorgen dat je actiever wordt dan normaal. Je voelt je scherp, wakker en je kunt de dingen om je heen nauwkeurig volgen.

Zweten

Als gevolg van de toegenomen stimulatie en om de temperatuurstijging tegen te gaan, zal de huid zweet afscheiden om de temperatuur weer op peil te brengen.

Seksueel stimulerend

Sommige drugs kunnen ervoor zorgen dat je een versterkt libido ervaart. Je voelt je sterker aangetrokken tot je partner of tot anderen. Zo kan bijvoorbeeld zoenen extra prettig zijn en kan deze ervaring intenser voelen dan normaal.

Duizeligheid

Het gevoel iemand draait, of dat de wereld om iemand heen draait. Dit verstoort het evenwicht.

Energiek gevoel

Je hebt een energiek gevoel. Stilzitten is soms moeilijker en dit energieke gevoel uit zich vaak door de drang om te dansen of te bewegen.

Misselijkheid/overgeven

Een onprettig en gespannen gevoel in de buik, waar je je heel naar door kan voelen. Misselijkheid gaat vaak vooraf aan braken.

Tandenknarsen

Het op elkaar drukken van je tanden, of tandenknarsen, ook wel kaakschaatsen genoemd. Dit kan als het vaak voorkomt zorgen voor schade aan de tanden.

Hoofdpijn

Deze stof kan voor hoofdpijn zorgen. Het kan helpen om genoeg water te drinken, en om koffie/caffeïne te vermijden.

Agressie

Van sommige drugs kan je makkelijker agressief worden.


Dosering en gebruikswijze

Coke wordt bijna altijd gesnoven. Het kan echter ook worden gespoten.

Cocaïne wordt ook weleens gerookt in een sigaret. Dat wordt een ‘plofje’ genoemd. Dit is echter niet effectief. Doordat cocaïne niet goed tegen verhitting kan wordt maar een klein gedeelte van de coke opgenomen in het lichaam. Basecoke of crack kunnen wel worden gerookt. Dit wordt meestal gedaan met een basepijp.

Cocaïne wordt ook in het lichaam opgenomen bij het kauwen op cocabladeren. Dit wordt in Nederland nauwelijks gedaan.

Een veilige dosis is er niet, maar je kunt de risico’s beperken door niet te vaak en niet te veel te gebruiken. Van 1 gram cocaïne worden doorgaans 10 tot 20 lijntjes gemaakt. Veel gebruikers hebben op een avond genoeg aan een kwart gram.

Doseringen bij snuiven
Licht 10 – 40 mg
Gemiddeld 40 – 80 mg
Hoog 80+ mg

Cocaïne is vaak versneden met andere stoffen. Het kan zijn dat dit schadelijke stoffen zijn. Je kunt cocaïne laten testen. De medewerkers van de testservice kunnen je dan meer vertellen over verschillende versnijdingsmiddelen en de bijbehorende risico’s.


Werkingsduur

De werkingsduur van cocaïne hangt af van de gebruikswijze:

 • Snuiven: 30 – 60 minuten, afhankelijk van tolerantie;
 • Spuiten: enkele minuten;
 • Roken (crack): enkele minuten

Risico’s

Let op! Cocaïne is vaak versneden. De coke kan versneden zijn met middelen die extra risico’s met zich mee brengen. Het versnijdingsmiddel levamisol wordt in de diergeneeskunde als ontwormingsmiddel gebruikt. Het regelmatig snuiven van coke wat versneden is met levamisol kan leiden tot een gevaarlijk tekort aan witte bloedlichaampjes waardoor de weerstand tegen ziekten vermindert. In 2014 bevatte twee derde van de bij de testservice ingeleverde cocaïnemonsters levamisol. Het versnijdingsmiddel fenacetine is een uit de handel genomen pijnstiller. Het middel kan nierschade veroorzaken. Ook wordt coke geregeld met cafeïne versneden. Laat je coke testen!

Risico’s op korte termijn

Epileptische aanval

Het gebruiken van deze drug vergoot de kans op een epileptische aanval als je daar gevoelig voor bent.

Risico’s op lange termijn

Beschadiging neusslijmvlies (alleen bij snuiven)

Snuiven van drugs kan leiden tot beschadiging van het neusslijmvlies. Dit kan zich onder andere uiten in een verminderd reuk en smaak vermogen. Ook kan het leiden tot chronische verkoudheid en bloedneuzen.

HIV en hepatitisinfectie (alleen bij spuiten)

Bij het spuiten van drugs loop je verhoogd risico op HIV, hepatitis en andere bloed overdraagbare infecties. Spuiten wordt om deze reden sterk afgeraden. Als je toch besluit te spuiten, let er dan op dat je geen materiaal zoals naalden deelt met anderen en dat je elke keer een schone naald gebruikt.

Veranderingen in persoonlijkheid

Bij langdurig gebruik kan dit middel permanente persoonlijkheidsveranderingen teweegbrengen. Denk hierbij aan achterdochtigheid, agressie, angst, of arrogantie.

Verminderde vruchtbaarheid en schade aan ongeboren kind

Verminderde vruchtbaarheid en schade aan ongeboren kind


Combinatiegebruik

Het combineren van verschillende soorten drugs kan riskant en onvoorspelbaar zijn. Als je medicijnen combineert, kan je een hoger risico op gezondheidsproblemen hebben. In de volgende paragrafen lees je over de effecten en risico’s van een aantal veel voorkomende combinaties en ook enkele die extra gevaarlijk kunnen zijn. Zie ook het thema drugs combineren.

Alcohol en cocaïne

Je voelt de effecten van alcohol minder na het gebruik van cocaïne. Daarom kun je meer en langer door blijven drinken. Anderzijds kan de alcohol helpen om het effect van de cocaïne af te vlakken. Je voelt je dan minder opgejaagd of angstig. Deze wisselwerking wordt vaak als prettig ervaren. Maar houd er rekening mee dat als je sneller en meer drinkt (en snuift) de kater ook flink groter is. Bedenk of het combineren wel gewenste effecten oplevert.

Alcohol kan je op den duur gaan associëren met cokegebruik, waardoor je als je alcohol drinkt sneller zin krijgt om te snuiven en als je aan het snuiven bent weer door wilt drinken. Wanneer beide stoffen zich in je lichaam bevinden, wordt ook de stof coca-ethyleen aangemaakt. Dit is extra belastend en schadelijk voor je hart en bloedvaten. Daarnaast krijg je door cocaïne ook het gevoel dat je niet of minder dronken bent dan je werkelijk bent. Dit kan erg gevaarlijk zijn, bijvoorbeeld in het verkeer. Bedenk daarom van te voren goed hoeveel je wilt gebruiken zodat je niet teveel gebruikt en de risico’s beperkt blijven.

Cocaïne en cannabis

Soms gaan mensen na of tijdens het gebruik van cocaïne blowen om rustiger te worden of makkelijker in slaap te vallen. Cannabis kan de roes wat zachter maken, vooral aan het einde. Dit is echter niet voor iedereen aan te raden, sommige mensen kunnen zich juist angstig of onrustig gaan voelen. Heb je last van slapeloosheid na het gebruik van cocaïne dan is het aan te raden om je gebruik beter te timen.

XTC/MDMA en stimulerende middelen zoals speed en cocaïne

MDMA combineren met uppers zorgt er vooral voor dat je minder van de MDMA merkt. De gewenste effecten, zoals euforie, worden afgevlakt. Dus je voelt minder van de MDMA. De kans bestaat dat je dan meer MDMA gaat nemen om toch wat meer effect te krijgen. De uppers halen de vaagheid van de MDMA ook wat weg. Je voelt je iets helderder.
Hoe meer MDMA je neemt en als je het combineert met andere uppers, hoe groter de kater. Je voelt je leeg en uitgeblust.
Ook zorgt de combinatie voor meer hersenschade. En een grotere belasting van het hart en bloedvaten.


Unity tips

Echt veilig gebruik van cocaïne bestaat niet. De risico’s kunnen wel beperkt worden, lees daarvoor de Unity tips:

 • Laat je cocaïne testen! Kijk voor adressen van de testservice bij Drugs en testen
 • Gebruik alleen als jij je lichamelijk en psychisch goed voelt
 • Mensen met een zwak hart, zwakke vaten, hoge bloeddruk, suikerziekte of epilepsie lopen extra gezondheidsrisico’s en worden afgeraden cocaïne te gebruiken
 • Gebruik niet om vermoeidheid of depressies tegen te gaan of om de vervelende gevolgen van het laatste gebruik op te heffen
 • Voorkom infectieziekten. Gebruik je eigen snuifbuis en deel deze niet met anderen
 • Spoel je neus na afloop goed met lauw zout water, bijvoorbeeld door een neusspray of neusdouche te gebruiken
 • Gebruik matig. Houd bij hoeveel je gebruikt
 • Spreek duidelijk met jezelf af hoeveel je maximaal wilt gebruiken op een avond
 • Deelname aan het verkeer is gevaarlijk tijdens gebruik
 • Houd er rekening mee dat cocaïne slecht is voor hart en bloedvaten
 • Zorg voor herstel van je lichaam door goed te eten en te rusten
 • Gebruik niet als je medicijnen slikt of last hebt van depressies, angstaanvallen of psychoses
 • Gebruik niet bij zwangerschap. Cocaïne is schadelijk voor het ongeboren kind.

Download nu de meest recente Cocaine Bijsluiter Unity (PDF, maart 2019) en zorg dat je ‘m altijd bij de hand hebt!

Wat zijn de Unitytips bij gebruik van een upper?

 • Geen hoge dosis combineren met andere uppers
 • Niet gebruiken bij: suikerziekte, zwak hart, hoge bloeddruk, zwangerschap, epilepsie en psychische klachten of in combinatie met medicijnen (vooral niet met MAO-remmers en astmageneesmiddelen).
 • Zorg dat je het niet te warm krijgt tijdens het gebruik van uppers: rust af en toe uit, draag geen warme kleding, geen hoofddeksel, en drink af en toe water of fris.
 • Rust voldoende uit voor je van plan bent om uppers te gaan gebruiken. Als je erg vermoeid bent of aan slapeloosheid leidt, gebruik dan geen uppers!
 • Gebruik matig. Houd bij hoeveel je gebruikt.
 • Drink voldoende maar niet meer dan 2 glazen water per uur, anders neemt de kans op watervergiftiging toe
 • Van uppers kan je een droge mond krijgen, dit in combinatie met knarsetanden verhoogt het risico op schade aan je tanden. Het is belangrijk om je speekselaanmaak te stimuleren. Dit kan je doen door te kauwen op suikervrije kauwgom. Speekselsubstituten of kunstspeeksels (zoals Saliva Orthana, Xialine en Oral Balance) zijn zonder voorschrift te koop

Wat zijn de Unitytips bij gebruik van een middel?

 • Neem bij de eerste keer dat je een middel gebruikt een kleine dosis om te kijken hoe jouw lichaam reageert op het middel.
 • Gebruik alleen als je je goed voelt.
 • Gebruik alleen voor je plezier, niet om symptomen zoals bijvoorbeeld vermoeidheid tegen te gaan.
 • Gebruik niet als je psychische klachten hebt (gehad), of psychische klachten (zoals depressie) in je familie voorkomen.
 • Test vooraf je drugs bij een testservice.
 • Zorg voor een goede set en setting.
 • Gebruik met mate. Houd bij hoeveel je gebruikt.
 • Spreek duidelijk met jezelf af hoeveel je maximaal wil gebruiken op een avond.
 • Combineer niet met andere middelen of medicijnen.
 • Neem geen deel aan het verkeer.
 • Voorkom infectieziekten. Gebruik je eigen snuifbuis en deel deze niet met anderen.
 • Spoel na snuiven je neus na afloop goed met lauw zout water, bijvoorbeeld door een neusspray of neusdouche te gebruiken.
 • Voel jij, of voelt een van je vrienden zich niet lekker? Hou elkaar in de gaten, zorg voor elkaar en ga (als die er is) even langs de EHBO.
 • Bel 112 bij een levensbedreigende situatie.
 • Eet gezond voor en na drugsgebruik. Vooral veel anti-oxidanten en vitaminen (blauwe bessen, frambozen, bramen, druiven, rozijnen, sinaasappels, kiwi, broccoli). Dit is misschien wel de belangrijkste tip! Het is soms moeilijk om te eten tijdens en na drugsgebruik, maar probeer het toch. Goed eten vermindert duidelijk de kater! Als je geen vast voedsel binnenkrijgt, denk dan aan sappen, drinkontbijt, smoothies.

FAQ

Wat doet coke met je karakter?

Door cocaïnegebruik kan je karakter veranderen. Cocaïnegebruikers kunnen een aantal negatieve eigenschappen ontwikkelen in de periode dat zij heftig gebruiken. Vaak zie je dat mensen egocentrisch, kil en arrogant worden. Na stoppen met gebruik kunnen deze karaktertrekken gelukkig wel weer verdwijnen. Lees hier alles over in het artikel van onze oud-peer Menno. Wanneer je vermoedens hebt dat iemand langdurig cocaïne gebruikt en je deze verandering in karaktertrekken observeert, kan het raadzaam zijn om een open gesprek met elkaar hierover aan te gaan en eventueel (samen) naar passende hulp te zoeken.

Wat doet coke op lange termijn met je?

De risico’s van coke op de lange termijn zijn iets anders dan die van andere stimulanten zoals amfetamines. Specifiek heeft cocaïne een uniek effect op de kleine vaatjes om het hart. Op korte termijn zorgt dit voor verhoogd risico op hartaanvallen tijdens gebruik. Ook op de lange termijn kunnen deze kleine vaatjes beschadigd raken en zorgen voor een langdurig hoger risico op cardiomyopathie, en daarmee een hoger risico op problemen met het hart, zoals een onregelmatige hartslag en hartaanvallen. Bij verslaving kan er sprake zijn van gewichtsafname door een onderdrukt hongergevoel. Wanneer je niet meer gebruikt komt je hongergevoel terug, en komt het gewicht vaak weer terug.

Belangrijk om te weten is dat het combineren van alcohol met cocaïne de effecten op het hart versterkt. Hoewel deze combinatie vaak voorkomt is het dus extra gevaarlijk, zeker als je last hebt van hart- en vaatziekten. Ook als dit in je familie voorkomt, maar dit (nog) niet bij jou is vastgesteld, is dit risico groter.

Als laatste kan gebruik van cocaïne je neus beschadigen. In extreme gevallen verdwijnt het neusschotje.

Ik ben van plan cocaïne te gebruiken in combinatie met een ander middel, wat kunnen hier de gevolgen van zijn?

Het combineren van verschillende drugs kan extra riskant en onvoorspelbaar zijn. Als je gaat combineren heb je meer kans op problemen met je gezondheid. Hier beschrijven we de effecten en risico’s van een aantal combinaties die veel voorkomen of die zeer riskant zijn. Voor meer informatie check het thema combigebruik.

Cocaïne en XTC

Deze combinatie vergroot de kans op oververhitting. Het kan leiden tot veranderingen in je hersenen met aantasting van het geheugen, de concentratie en stemming als gevolg. Het is een zwaardere belasting op je hart. Er is een vergrote kans op lichamelijke uitputting. Je kater kan heviger zijn, je kunt je leeg en uitgeblust voelen. Ook kan cocaïne de XTC-roes afvlakken. Je voelt je dan minder euforisch en blij.

Cocaïne en cannabis

Deze combi vergroot de kans op psychische klachten zoals angst en onrust.

Wat doet coke met je gezicht?

Zoals alle stimulanten, kan cocaïne zorgen voor symptomen van stimulantengebruik. Voorbeelden hiervan zijn grote pupillen, verwijde ogen, strakke of “schaatsende” kaken, niet stil kunnen zitten, onrustig zijn. Als er meer coke actief is in je lichaam, maak je meer kans op meer en sterkere bijwerkingen.

Daarnaast kan er sprake zijn van een opgezwollen gezicht door cocaïne. Dit kan komen door het versnijdingsmiddel levamisol, door veranderingen in hormonen, door het vasthouden van te veel vocht, of door nog andere zaken. Verder kan het snuiven van een middel de slijmvliezen in de neus irriteren en doen opzwellen.

Hoe werkt cocaïne in het brein?

Cocaïne remt de heropname van dopamine, noradrenaline en serotonine. Deze animatie van de BBC docu ‘How drugs work’  legt uit hoe cocaïne werkt in het brein.

Waar wordt cocaïne regelmatig mee versneden?

Cocaïne is regelmatig versneden. De coke kan versneden zijn met middelen die extra risico’s met zich mee brengen. Lees meer over vervuilingen.

Laat je coke testen! In deze video zie je hoe dat gaat.

Hoelang is cocaïne na gebruik nog aantoonbaar in je lichaam?

Hoe lang een middel aantoonbaar is in je bloed of urine hangt af van een aantal factoren. Hoe vaak en hoe veel je gebruikt en je persoonlijke metabolisme (de snelheid waarmee een drug wordt afgebroken door vooral je lever) zijn van belang. Drugs zijn langer aantoonbaar in je urine dan in je bloed.

Cocaïne is drie tot maximaal zeven dagen aantoonbaar. Het is in het bloed en urine aantoonbaar. Hoe meer en langduriger er gebruikt is hoe langer het aantoonbaar kan blijven.

Hoe zit het met de wetgeving omtrent cocaïne?

Cocaïne staat op lijst I van de Opiumwet en wordt beschouwd als een harddrug. Bezit, productie en handel zijn dus strafbaar.

Check het thema De wet voor meer info.

Hoe is cocaïnegebruik ontstaan?

Cocaïne heeft een lange geschiedenis. Het gebruik van cocabladeren komt al minstens vijfduizend jaar voor in het Andes gebergte. Het werd en wordt nog steeds gebruikt als middel tegen hoogteziekte, om vermoeidheid te verminderen, om honger tegen te gaan en als verdovingsmiddel bij operaties. De cocaplant was heilig voor de Inca’s en nog steeds worden de bladeren gekauwd door Zuid-Amerikanen.

Begin 1500 kwamen Europeanen voor het eerst in contact met coca. Het kauwen van coca werd niet populair in Europa omdat de bladeren hun werking verloren tijdens het transport over de oceaan. Tegen 1850 werd coca extract gebruikt bij keeloperaties.

In 1900 werd de Nederlandsche Cocaïnefabriek (NCF) opgericht. Hierdoor werd Nederland marktleider in de productie van cocaïne. In 1928 werd in Nederland de Opiumwet aangenomen. Deze wet verbood het niet-medisch gebruik van cocaïne. Het gevolg is dat de afzet van de NCF sterk afnam. Het is echt waar; de allereerste flessen Coca-Cola bevatten ook cocaïne, wat inmiddels is vervangen door cafeïne.

Eind jaren ’70, begin jaren ’80 werd cocaïne in Nederland weer populair.

Check ook deze video van ATTN over de geschiedenis van cocaïne en basecoke (crack) in de VS.

Wat is “crack” en waar komt de naam vandaan?

Crack, ofwel basecoke, is een bewerkte vorm van cocaïne, ook bekend als snuifcocaïne. De bewerking is nodig om de cocaïne rookbaar te maken en de effectieve werking te behouden. Het ‘krakende’ geluid dat bij gebruik vrijkomt is de reden dat het crack genoemd wordt. Eenmaal opgenomen in het lichaam vervalt het onderscheid tussen crack/basecoke en (snuif)cocaïne. De effecten van crack/basecoke zijn ook vergelijkbaar met die van (snuif)cocaïne, maar een stuk heftiger en korter. Als het is uitgewerkt is de trek naar de volgende dosis groot. Dit maakt het risico op controleverlies en verslaving zeer groot. Spreek daarom goed met jezelf of anderen af hoeveel je gaat gebruiken om niet over je grenzen heen te gaan.

Een vriend van mij gebruikt dit middel bijna ieder weekend, moet ik mij nu zorgen maken?

Als iemand in je omgeving vaak gebruikt kan je je zorgen maken. Er zijn risico’s: voor de lichamelijke gezondheid; dat hij/zij geleidelijk aan steeds vaker en meer gaat gebruiken en afhankelijk wordt. Bij alleen in het weekend gebruiken ligt ook het gevaar op de loer, zoals niet meer kunnen uitgaan zónder te gebruiken. Het gesprek aangaan met elkaar op een open, niet oordelende manier kan dan zinvol zijn. Benoem de impact van het gebruik op jou als persoon, bijvoorbeeld dat je je zorgen maakt. Wil je hiervoor tips of advies, neem dan contact op met de verslavingszorginstelling in jouw regio of kijk hier.

Wat wordt er bedoelt met een ‘Colombiaanse verhoudheid’?

Door cocaïnegebruik kan je neusslijmvlies ontstoken raken en hierdoor gaat het neusslijmvlies extra slijm produceren. Gebruikers krijgen dan een stevige loopneus. Dit wordt ook wel de ‘Colombiaanse verkoudheid’ genoemd. Ontstoken slijmvlies kan erg pijnlijk en vervelend zijn waarbij er ook risico is op blijvende schade. Wanneer je cocaïne gaat snuiven is het daarom belangrijk dat je regelmatig goed je neus reinigt om ervoor te zorgen dat je deze vorm van verkoudheid niet oploopt en je gebruik zo veilig mogelijk verloopt.

Ik heb vorige maand coke gesnoven, mag ik dan bloed doneren?

Nee dit mag niet. Wanneer je cocaïne hebt gebruikt mag je 4 maanden geen bloed doneren. Dit heeft te maken met de risico’s die verbonden zijn aan het snuiven/spuiten van drugs. Hierdoor kun je infectieziekten zijn opgelopen die nog niet tot uiting zijn gekomen. Als je binnen 4 maanden na gebruik bloed doneert is de kans aanwezig dat deze infectieziekte in je bloed aanwezig is en overgedragen wordt op de ontvanger van jouw bloed. Vaak zijn dit mensen met een kwetsbare gezondheid waarbij dit gevaarlijk kan zijn. Om uit te sluiten dat je geen infectieziekte hebt opgelopen door gebruik zul je minimaal 4 maanden moeten wachten. Realiseer je dus dat wanneer je bloed wilt doneren, het gebruik van cocaïne mogelijk een beperking kan zijn en je misschien de afspraak bij de bloedbank af zult moeten zeggen of verplaatsen.

Lees meer over bloed geven.

Wat is een opwindingsdelier en wat heeft het met cocaïnegebruik te maken?

Het opwindingsdelier of excited delirium syndrome kenmerkt zich door extreem agressief gedrag door gebruik van stimulanten. Vaak gaat het om cocaïne. Het gevolg is dat iemand zich extreem sterk voelt, geen vermoeidheid ervaart ondanks de buitensporige inspanning en is ongevoelig voor pijn. De persoon is zeer agressief zonder dat het op iets of iemand gericht is. Contact maken lukt niet. Je kan iemand dus niet kalmeren door met hem/haar te praten. De persoon kan zichzelf niet in bedwang houden en kan zich letterlijk dood vechten doordat hart en longen de inspanning niet aan kunnen. Dit is niet alleen voor de persoon zelf erg gevaarlijk (door grote gezondheidsriciso’s), maar ook voor zijn/haar omgeving door schade aan mensen of spullen.

Door bewust met je gebruik om te gaan is het risico op een excited delirium syndrome goed te beperken. Afspraken te maken over de hoeveelheid cocaïne die je wilt gaan gebruiken en dit op een verantwoorde manier te doen kan helpen. 

Kan je karakter van langdurig cocaïnegebruik veranderen?

Door cocaïne gebruik kan je karakter veranderen. Cocaïne gebruikers kunnen een aantal negatieve eigenschappen ontwikkelen in de periode dat zij heftig gebruiken. Vaak zie je dat mensen egocentrisch, kil en arrogant worden. Na stoppen met gebruik kunnen deze karaktertrekken gelukkig wel weer verdwijnen. Lees hier alles over in het artikel van onze peer Menno. Wanneer je vermoedens hebt dat iemand langdurig cocaïne gebruikt en je deze verandering in karaktertrekken observeert, kan het raadzaam zijn om een open gesprek met elkaar hierover aan te gaan en eventueel (samen) naar passende hulp te zoeken.

Wat moet je doen als iemand een bad trip heeft?

Zorg altijd dat je zelf veilig bent en blijft. Als jij gevaar loopt kan je de ander ook niet helpen.
Zoek een rustige plek op met diegene die het moeilijk heeft. Probeer niet te ontkennen dat hij/zij een bad trip heeft.  Probeer hem/haar gerust te stellen: hij/zij heeft drugs genomen en de effecten en dus de bad trip gaan altijd weer voorbij. Vraag de persoon naar wat hij meemaakt en probeer de trip naar een positieve kant te praten zonder het te bagatelliseren. Bijvoorbeeld door een positieve betekenis te geven aan de dingen die hij/zij ziet. Probeer dingen te doen die diegene op zijn/haar gemak stellen, zoals bewegen of zingen. Kijk of het zin heeft om over prettige dingen te praten. Afleiden kan ook helpen bijvoorbeeld door te tekenen. Laat je stem rustig en geruststellend klinken.
Zorg dat de gebruiker niet in gevaarlijke situaties zoals het verkeer terechtkomt. Schakel hulpinstanties in als het onveilig wordt voor de gebruiker of zijn omgeving of als de bad trip te zwaar is om zelf op te lossen.

Wat moet ik doen als ik klachten ervaar na gebruik?

Sommige klachten na het gebruik van drugs kunnen langer aanhouden en dan kan medische uitleg of zelfs behandeling nodig zijn. Brijder heeft hiervoor een landelijk spreekuur partydrugs opgericht. Als je klachten hebt kun je bellen met het medisch spreekuur partydrugs: 088 – 358 29 40.


Meer lezen


Relevante artikelen over Cocaïne / sos