Cocaïne / sos

Wat is cocaïne?

Cocaïne is een stimulerend middel. Het komt voor als wit poeder en de werkzame stof is cocaïnehydrochloride (cocaïne HCl). Cocaïne wordt gewonnen uit de coca plant. Andere benamingen zijn: coke, sos, sosa, charlie, blow, sneeuw of wit. Crack (basecoke), is een bewerkte vorm van coke. Het is op zo’n manier bewerkt dat het gerookt kan worden.


Effecten cocaïne

Cocaïne is een stimulerend middel.

Het effect van een middel wordt bepaald door eigenschappen van het middel zelf, maar ook door de set en setting van de gebruiker. Hier beschrijven we welke effecten cocaïne over het algemeen heeft.

Bij het gebruik van cocaïne voelen gebruikers zich over het algemeen meestal energieker, meer zelfverzekerd en ‘on top of the world’. Je kunt makkelijker praten en legt sneller contact met anderen. Cocaïne verhoogt de alertheid, stemming en het veroorzaakt een aangename euforie. Bij een lage dosis kan het erotisch stimulerend zijn. Bij vrouwen en tengere mensen kunnen de effecten en bijwerkingen sterker zijn.

Gebruikers geven aan dat het gebruik van cocaïne kan leiden tot cravings (een sterke behoefte om meer te nemen). Dit geldt nog sterker bij het spuiten of roken van cocaïne of basecoke.

De effecten van crack/basecoke  zijn vergelijkbaar met die van coke maar een stuk intenser, heftiger en korter. Als het is uitgewerkt is de trek naar de volgende dosis erg groot. Dit maakt het risico op controleverlies en verslaving zeer groot.

Positieve effecten (negatieve) Bijwerkingen

Makkelijker praten en sociaal contact

Remmingen die je normaal misschien ervaart in sociaal contact kunnen minder aanwezig zijn. Tijdens gebruik op een feestje kan het bijvoorbeeld gemakkelijker zijn om op iemand af te stappen of contact te maken met andere mensen.

Angst, paranoia en wanen

Angst, paranoia en wanen (bijv. het idee dat mensen over je praten).

Vrolijk, blij, opgewekt gevoel

Je voelt je lekker, zit goed in je vel, en voelt je energiek. Dit gaat vaak samen met vrolijkheid en blijdschap.

Verhoging bloeddruk en hartslag

Als gevolg van het harder en sneller pompen van het hart, stijgt de bloeddruk met de hartslag mee.

Toename in concentratie

Je concentratieboog kan langer of beter zijn dan normaal. Waar je normaal misschien snel afgeleid zou zijn, kun je nu lang je concentratie vasthouden op bijvoorbeeld je hobby, gesprekken of andere klusjes.

Verwijde pupillen

Door een verhoogd noradrenaline niveau in het lichaam na het nemen van bepaalde drugs worden de pupillen groter. De pupilgrootte wordt door veel verschillende processen beïnvloed. Toename van noradrenaline speelt een rol in een aantal van die processen.

Toename in zelfvertrouwen

Je voelt je zelfverzekerder. Het kan makkelijker zijn om de mening van anderen naast je neer te leggen en je voelt je zeker over jezelf en over je eigen acties.

Spierkrampen en spierpijn

Deze stof kan leiden tot spierkrampen en spierpijn. Het kan helpen om magnesiumsupplementen (bijv. magnesiumcitraat; magnesiumoxide werkt minder goed) te nemen.

Alertheid

Deze drug kan ervoor zorgen dat je actiever wordt dan normaal. Je voelt je scherp, wakker en je kunt de dingen om je heen nauwkeurig volgen.

Zweten

Als gevolg van de toegenomen stimulatie en om de temperatuurstijging tegen te gaan, zal de huid zweet afscheiden om de temperatuur weer op peil te brengen.

Seksueel stimulerend

Sommige drugs kunnen ervoor zorgen dat je een versterkt libido ervaart. Je voelt je sterker aangetrokken tot je partner of tot anderen. Zo kan bijvoorbeeld zoenen extra prettig zijn en kan deze ervaring intenser voelen dan normaal.

Duizeligheid

Het gevoel iemand draait, of dat de wereld om iemand heen draait. Dit verstoort het evenwicht.

Energiek gevoel

Je hebt een energiek gevoel. Stilzitten is soms moeilijker en dit energieke gevoel uit zich vaak door de drang om te dansen of te bewegen.

Misselijkheid/overgeven

Een onprettig en gespannen gevoel in de buik, waar je je heel naar door kan voelen. Misselijkheid gaat vaak vooraf aan braken.

Tandenknarsen

Het op elkaar drukken van je tanden, of tandenknarsen, ook wel kaakschaatsen genoemd. Dit kan als het vaak voorkomt zorgen voor schade aan de tanden.

Hoofdpijn

Deze stof kan voor hoofdpijn zorgen. Het kan helpen om genoeg water te drinken, en om koffie/caffeïne te vermijden.

Agressie

Van sommige drugs kan je makkelijker agressief worden.


Dosering en gebruikswijze

Coke wordt bijna altijd gesnoven. Het kan echter ook worden gespoten.

Cocaïne wordt ook weleens gerookt in een sigaret. Dat wordt een ‘plofje’ genoemd. Dit is echter niet effectief. Doordat cocaïne niet goed tegen verhitting kan wordt maar een klein gedeelte van de coke opgenomen in het lichaam. Basecoke of crack kunnen wel worden gerookt. Dit wordt meestal gedaan met een basepijp.

Cocaïne wordt ook in het lichaam opgenomen bij het kauwen op cocabladeren. Dit wordt in Nederland nauwelijks gedaan.

Een veilige dosis is er niet, maar je kunt de risico’s beperken door niet te vaak en niet te veel te gebruiken. Van 1 gram cocaïne worden doorgaans 10 tot 20 lijntjes gemaakt. Veel gebruikers hebben op een avond genoeg aan een kwart gram.

Doseringen bij snuiven
Licht 10 – 40 mg
Gemiddeld 40 – 80 mg
Hoog 80+ mg

Cocaïne is vaak versneden met andere stoffen. Het kan zijn dat dit schadelijke stoffen zijn. Je kunt cocaïne laten testen. De medewerkers van de testservice kunnen je dan meer vertellen over verschillende versnijdingsmiddelen en de bijbehorende risico’s.


Werkingsduur

De werkingsduur van cocaïne hangt af van de gebruikswijze:

  • Snuiven: 30 – 60 minuten, afhankelijk van tolerantie;
  • Spuiten: enkele minuten;
  • Roken (crack): enkele minuten

Risico’s

Let op! Cocaïne is vaak versneden. De coke kan versneden zijn met middelen die extra risico’s met zich mee brengen. Het versnijdingsmiddel levamisol wordt in de diergeneeskunde als ontwormingsmiddel gebruikt. Het regelmatig snuiven van coke wat versneden is met levamisol kan leiden tot een gevaarlijk tekort aan witte bloedlichaampjes waardoor de weerstand tegen ziekten vermindert. In 2014 bevatte twee derde van de bij de testservice ingeleverde cocaïnemonsters levamisol. Het versnijdingsmiddel fenacetine is een uit de handel genomen pijnstiller. Het middel kan nierschade veroorzaken. Ook wordt coke geregeld met cafeïne versneden. Laat je coke testen!

Risico’s op korte termijn

Overdosis

Je kunt een overdosis van een drug nemen. Hierdoor kun je misselijk worden en overgeven, hele hoge koorts krijgen en oververhit raken. Ook kun je leverstoornissen ontwikkelen, je nieren kunnen niet meer goed werken, je kunt een epileptische aanval krijgen.

Een overdosis kan leiden tot een coma en mogelijk zelfs tot de dood.

Triggeren (drugs-) psychose

Door veel en vaak te gebruiken kan de gevoeligheid voor het ontwikkelen van een psychose toenemen. Als je in een psychose terecht komt heb je last van waanideeën, hallucinaties en kun je heel angstig worden. Je bent dan de grip op de realiteit kwijt. Je weet niet meer of iets echt is of dat je het gedacht hebt bijvoorbeeld. Ook is je gedrag en denken vaak chaotisch.

Het is nog onduidelijk of dit alleen kan worden getriggerd bij mensen die hier al aanleg voor hebben, of dat regelmatig druggebruik en ongezonde leefstijl (weinig slapen bijvoorbeeld) op zichzelf een psychose kan opwekken.

Dagen achter elkaar gebruiken zonder te slapen, te rusten en te eten zorgt voor uitputting van je lichaam en hierdoor ligt een psychose op de loer. Mocht iemand in je omgeving psychotisch en angstig reageren? Help diegene dan door even stil te leggen waar jullie mee bezig waren (muziek, TV even uit) en een andere setting op te zoeken waar diegene rust krijgt. Spreek rustig, blijf begripvol en ga zo nodig even samen naar buiten. Ontken of bevestig eventuele wanen niet en mocht het niet beter worden, bel dan de huisartsenpost. Die zijn er om je te helpen en kunnen zo nodig consulteren of een recept uitschrijven of op andere wijze zorg verlenen.

Lees meer over psychoses in dit artikel.

Vasoconstrictie (bloedvatvernauwing)

Stimulatie van de sympathische (fight-or-flight reactie) zenuwbanen zorgt ervoor dat de bloedvaten rondom sommige organen zich samentrekken en vernauwen om de relatieve bloedstroom naar de spieren te verhogen.

Oververhitting

Stimulanten verhogen je lichaamstemperatuur. Ook van meer bewegen wordt je lichaam warmer. Als dit gebeurt in een omgeving die al warm is, en waar je dus je warmte niet goed kwijt kan, kan dit gevaarlijk worden.

Omdat je lichaam zijn warmte kwijtraakt door te zweten, ontstaat dit risico vooral in warme en vochtige omgevingen. Als de lucht erg vochtig (benauwd of klam) is, is de koelende werking van zweet verminderd. Dat kan ervoor zorgen dat je lichaam oververhit raakt. Daarnaast verlies je veel lichaamswarmte via je hoofd. Zorg dat je geen pet/muts draagt wanneer het warm is, zodat de hitte kan ontsnappen.

Sommige drugs, met name drugs die zorgen voor een grote serotonine-afgifte, kunnen bij “normaal” gebruik leiden tot milde oververhitting.

Symptomen van een beginnende oververhitting (hyperthermie);

  • Hoofdpijn
  • Verwardheid
  • Stijve spieren
  • Duizeligheid

Zoek in dit geval een koele plaats op, en overweeg je hoofd, hals, en nek nat te maken met water. Als je vervolgens met een waaier op deze goed doorbloede stukken van je lichaam blaast (of een vriend of vriendin vraagt dit te doen), dan kan je snel afkoelen tot een prettigere temperatuur.

Symptomen bij een ernstigere oververhitting (hyperthermie)

  • Rillen
  • Snelle hartslag
  • Bleek uiterlijk
  • Verminderd bewustzijn
  • Misselijkheid
  • Braken

Bij deze symptomen is het tijd om hulp te zoeken bij een EHBO-post of andere hulpverlener. Stijgt de lichaamstemperatuur tot 40-41 graden Celsius dan is de situatie levensbedreigend. Het is van belang dat je snel op een koele(re) plek terechtkomt.

Zeer ernstige symptomen:

  • Afbraak van spierweefsel
  • Bloedstolling door het hele lichaam
  • Verslechterd functioneren van nieren en lever
  • Epileptische aanvallen

Bel direct 112 als je deze symptomen ziet of merkt.

Epileptische aanval

Het gebruiken van deze drug vergoot de kans op een epileptische aanval als je daar gevoelig voor bent.

Ernstige acute verwardheid (opwindingsdelier)

Een acute opwindingstoestand wordt ook wel een opwindingsdelier genoemd. Het betreft een staat van zijn die meestal wordt veroorzaakt door teveel drank- of drugsgebruik. Vaak gaat het om stimulanten zoals cocaïne. De acute opwindingstoestand is een levensbedreigende situatie waarbij tijdig door professionele hulpverleners moet worden ingegrepen. Je kunt het herkennen doordat iemand zich motorisch heel onrustig en agressief gedraagt. Het slachtoffer slaat om zich heen en laat zich niet kalmeren. De agressie is niet gericht, maar in het wilde weg. Het lukt niet om contact te maken met het slachtoffer. Het slachtoffer vecht door, zelfs wanneer hij overmeesterd is door politie en beveiliging.

Omdat iemand zich zo gedraagt, is het best voor te stellen dat security of hulpverleners iemand willen overmeesteren door diegene neer te drukken of vast te houden (fixatie). Dit is echter gevaarlijk en kan leiden tot de dood. Op het moment dat je iemand met een opwindingsdelier tegenhoudt gaat de persoon zich alleen maar harder verzetten waardoor de hartslag/bloeddruk gevaarlijk blijven stijgen.

Risico’s op lange termijn

Geestelijke verslaving

Geestelijke verslaving houdt in dat je denkt niet meer zonder een middel te kunnen.

Je kan wel in één keer stoppen, zonder dat je lichaam daar problemen mee krijgt.

Psychische klachten

Er kunnen psychische klachten ontstaan of al aanwezige psychische klachten kunnen verergeren. Je somber of angstig voelen, niet lekker in je vel zitten en slechte concentratie.

Verhoogde kans hartritmestoornissen, hartinfarct en hersenbloedingen

Stimulerende middelen verhogen je lichaamsfuncties.

Onder andere gaat je hartslag sneller en je bloeddruk gaat omhoog.

Mensen met een hoge bloeddruk en/of hartproblemen wordt afgeraden te experimenteren met stimulerende middelen.

Cocaïne heeft meer negatieve effecten op het hart dan andere stimulanten. In dit artikel wordt dit uitgebreid beschreven en check de video hieronder voor een uitleg.

Verminderde weerstand en conditie

Je weerstand kan verlagen. Dat betekent dat je sneller en vaker ziek wordt. Ook je conditie kan achteruit gaan. Je bent bijvoorbeeld sneller moe of sporten gaat niet zo fijn als voordat je deze drug had gebruikt.

Oververmoeidheid en slapeloosheid

Je kunt onder invloed van (stimulerende) middelen over je eigen grenzen heen gaan omdat het je vermoeidheid en slaap onderdrukt. Je spreekt dan je reserves aan en kunt dagen na gebruik oververmoeid en neerslachtig zijn. Hoe langer en meer je hebt gebruikt, hoe langer deze gevoelens kunnen aanhouden.

Afname gewicht

Wanneer je uppers gebruikt eet je meestal slecht (of helemaal niet) en vaak ben je ook veel aan het bewegen op de dansvloer. Dit zorgt er samen met de hogere energiebehoeften van je lichaam tijdens uppers gebruik voor dat je meer energie gebruikt dan je binnen krijgt en dus gewicht verliest.

Beschadiging neusslijmvlies (alleen bij snuiven)

Snuiven van drugs kan leiden tot beschadiging van het neusslijmvlies. Dit kan zich onder andere uiten in een verminderd reuk en smaak vermogen. Ook kan het leiden tot chronische verkoudheid en bloedneuzen.

Hersenschade

Van deze drug kan je hersenschade oplopen.

HIV en hepatitisinfectie (alleen bij spuiten)

Bij het spuiten van drugs loop je verhoogd risico op HIV, hepatitis en andere bloed overdraagbare infecties. Spuiten wordt om deze reden sterk afgeraden. Als je toch besluit te spuiten, let er dan op dat je geen materiaal zoals naalden deelt met anderen en dat je elke keer een schone naald gebruikt.

Veranderingen in persoonlijkheid

Bij langdurig gebruik kan dit middel permanente persoonlijkheidsveranderingen teweegbrengen. Denk hierbij aan achterdochtigheid, agressie, angst, of arrogantie.

Verminderde vruchtbaarheid en schade aan ongeboren kind

Verminderde vruchtbaarheid en schade aan ongeboren kind


Combinatiegebruik

Het combineren van verschillende soorten drugs kan riskant en onvoorspelbaar zijn. Als je medicijnen combineert, kan je een hoger risico op gezondheidsproblemen hebben. In de volgende paragrafen lees je over de effecten en risico’s van een aantal veel voorkomende combinaties en ook enkele die extra gevaarlijk kunnen zijn. Zie ook het thema drugs combineren.

Alcohol en cocaïne

Je voelt de effecten van alcohol minder na het gebruik van cocaïne. Daarom kun je meer en langer door blijven drinken. Anderzijds kan de alcohol helpen om het effect van de cocaïne af te vlakken. Je voelt je dan minder opgejaagd of angstig. Deze wisselwerking wordt vaak als prettig ervaren. Maar houd er rekening mee dat als je sneller en meer drinkt (en snuift) de kater ook flink groter is. Bedenk of het combineren wel gewenste effecten oplevert.

Alcohol kan je op den duur gaan associëren met cokegebruik, waardoor je als je alcohol drinkt sneller zin krijgt om te snuiven en als je aan het snuiven bent weer door wilt drinken. Wanneer beide stoffen zich in je lichaam bevinden, wordt ook de stof coca-ethyleen aangemaakt. Dit is extra belastend en schadelijk voor je hart en bloedvaten. Daarnaast krijg je door cocaïne ook het gevoel dat je niet of minder dronken bent dan je werkelijk bent. Dit kan erg gevaarlijk zijn, bijvoorbeeld in het verkeer. Bedenk daarom van te voren goed hoeveel je wilt gebruiken zodat je niet teveel gebruikt en de risico’s beperkt blijven.

Cocaïne en cannabis

Soms gaan mensen na of tijdens het gebruik van cocaïne blowen om rustiger te worden of makkelijker in slaap te vallen. Cannabis kan de roes wat zachter maken, vooral aan het einde. Dit is echter niet voor iedereen aan te raden, sommige mensen kunnen zich juist angstig of onrustig gaan voelen. Heb je last van slapeloosheid na het gebruik van cocaïne dan is het aan te raden om je gebruik beter te timen.

XTC/MDMA en stimulerende middelen zoals speed en cocaïne

MDMA combineren met uppers zorgt er vooral voor dat je minder van de MDMA merkt. De gewenste effecten, zoals euforie, worden afgevlakt. Dus je voelt minder van de MDMA. De kans bestaat dat je dan meer MDMA gaat nemen om toch wat meer effect te krijgen. De uppers halen de vaagheid van de MDMA ook wat weg. Je voelt je iets helderder.
Hoe meer MDMA je neemt en als je het combineert met andere uppers, hoe groter de kater. Je voelt je leeg en uitgeblust.
Ook zorgt de combinatie voor meer hersenschade. En een grotere belasting van het hart en bloedvaten.


Unity tips

Echt veilig gebruik van cocaïne bestaat niet. De risico’s kunnen wel beperkt worden, lees daarvoor de Unity tips:

  • Laat je cocaïne testen! Kijk voor adressen van de testservice bij Drugs en testen
  • Gebruik alleen als jij je lichamelijk en psychisch goed voelt
  • Mensen met een zwak hart, zwakke vaten, hoge bloeddruk, suikerziekte of epilepsie lopen extra gezondheidsrisico’s en worden afgeraden cocaïne te gebruiken
  • Gebruik niet om vermoeidheid of depressies tegen te gaan of om de vervelende gevolgen van het laatste gebruik op te heffen
  • Voorkom infectieziekten. Gebruik je eigen snuifbuis en deel deze niet met anderen
  • Spoel je neus na afloop goed met lauw zout water, bijvoorbeeld door een neusspray of neusdouche te gebruiken
  • Gebruik matig. Houd bij hoeveel je gebruikt
  • Spreek duidelijk met jezelf af hoeveel je maximaal wilt gebruiken op een avond
  • Deelname aan het verkeer is gevaarlijk tijdens gebruik
  • Houd er rekening mee dat cocaïne slecht is voor hart en bloedvaten
  • Zorg voor herstel van je lichaam door goed te eten en te rusten
  • Gebruik niet als je medicijnen slikt of last hebt van depressies, angstaanvallen of psychoses
  • Gebruik niet bij zwangerschap. Cocaïne is schadelijk voor het ongeboren kind.

Download nu de meest recente Cocaine Bijsluiter Unity (PDF, maart 2019) en zorg dat je ‘m altijd bij de hand hebt!

Wat zijn de Unitytips bij gebruik van een upper?

  • Geen hoge dosis combineren met andere uppers
  • Niet gebruiken bij: suikerziekte, zwak hart, hoge bloeddruk, zwangerschap, epilepsie en psychische klachten of in combinatie met medicijnen (vooral niet met MAO-remmers en astmageneesmiddelen).
  • Zorg dat je het niet te warm krijgt tijdens het gebruik van uppers: rust af en toe uit, draag geen warme kleding, geen hoofddeksel, en drink af en toe water of fris.
  • Rust voldoende uit voor je van plan bent om uppers te gaan gebruiken. Als je erg vermoeid bent of aan slapeloosheid leidt, gebruik dan geen uppers!
  • Gebruik matig. Houd bij hoeveel je gebruikt.
  • Drink voldoende maar niet meer dan 2 glazen water per uur, anders neemt de kans op watervergiftiging toe
  • Van uppers kan je een droge mond krijgen, dit in combinatie met knarsetanden verhoogt het risico op schade aan je tanden. Het is belangrijk om je speekselaanmaak te stimuleren. Dit kan je doen door te kauwen op suikervrije kauwgom. Speekselsubstituten of kunstspeeksels (zoals Saliva Orthana, Xialine en Oral Balance) zijn zonder voorschrift te koop

Wat zijn de Unitytips bij gebruik van een middel?

  • Neem bij de eerste keer dat je een middel gebruikt een kleine dosis om te kijken hoe jouw lichaam reageert op het middel.
  • Gebruik alleen als je je goed voelt.
  • Gebruik alleen voor je plezier, niet om symptomen zoals bijvoorbeeld vermoeidheid tegen te gaan.
  • Gebruik niet als je psychische klachten hebt (gehad), of psychische klachten (zoals depressie) in je familie voorkomen.
  • Test vooraf je drugs bij een testservice.
  • Zorg voor een goede set en setting.
  • Gebruik met mate. Houd bij hoeveel je gebruikt.
  • Spreek duidelijk met jezelf af hoeveel je maximaal wil gebruiken op een avond.
  • Combineer niet met andere middelen of medicijnen.
  • Neem geen deel aan het verkeer.
  • Voorkom infectieziekten. Gebruik je eigen snuifbuis en deel deze niet met anderen.
  • Spoel na snuiven je neus na afloop goed met lauw zout water, bijvoorbeeld door een neusspray of neusdouche te gebruiken.
  • Voel jij, of voelt een van je vrienden zich niet lekker? Hou elkaar in de gaten, zorg voor elkaar en ga (als die er is) even langs de EHBO.
  • Bel 112 bij een levensbedreigende situatie.
  • Eet gezond voor en na drugsgebruik. Vooral veel anti-oxidanten en vitaminen (blauwe bessen, frambozen, bramen, druiven, rozijnen, sinaasappels, kiwi, broccoli). Dit is misschien wel de belangrijkste tip! Het is soms moeilijk om te eten tijdens en na drugsgebruik, maar probeer het toch. Goed eten vermindert duidelijk de kater! Als je geen vast voedsel binnenkrijgt, denk dan aan sappen, drinkontbijt, smoothies.

FAQ

Wat doet coke met je gezicht?

Zoals alle stimulanten, kan cocaïne zorgen voor symptomen van stimulantengebruik. Voorbeelden hiervan zijn grote pupillen, verwijde ogen, strakke of “schaatsende” kaken, niet stil kunnen zitten, onrustig zijn. Als er meer coke actief is in je lichaam, maak je meer kans op meer en sterkere bijwerkingen.

Daarnaast kan er sprake zijn van een opgezwollen gezicht door cocaïne. Dit kan komen door het versnijdingsmiddel levamisol, door veranderingen in hormonen, door het vasthouden van te veel vocht, of door nog andere zaken. Verder kan het snuiven van een middel de slijmvliezen in de neus irriteren en doen opzwellen.

Wat doet coke met je karakter?

Door cocaïnegebruik kan je karakter veranderen. Cocaïnegebruikers kunnen een aantal negatieve eigenschappen ontwikkelen in de periode dat zij heftig gebruiken. Vaak zie je dat mensen egocentrisch, kil en arrogant worden. Na stoppen met gebruik kunnen deze karaktertrekken gelukkig wel weer verdwijnen. Lees hier alles over in het artikel van onze oud-peer Menno. Wanneer je vermoedens hebt dat iemand langdurig cocaïne gebruikt en je deze verandering in karaktertrekken observeert, kan het raadzaam zijn om een open gesprek met elkaar hierover aan te gaan en eventueel (samen) naar passende hulp te zoeken.

Wat doet coke op lange termijn met je?

De risico’s van coke op de lange termijn zijn iets anders dan die van andere stimulanten zoals amfetamines. Specifiek heeft cocaïne een uniek effect op de kleine vaatjes om het hart. Op korte termijn zorgt dit voor verhoogd risico op hartaanvallen tijdens gebruik. Ook op de lange termijn kunnen deze kleine vaatjes beschadigd raken en zorgen voor een langdurig hoger risico op cardiomyopathie, en daarmee een hoger risico op problemen met het hart, zoals een onregelmatige hartslag en hartaanvallen. Bij verslaving kan er sprake zijn van gewichtsafname door een onderdrukt hongergevoel. Wanneer je niet meer gebruikt komt je hongergevoel terug, en komt het gewicht vaak weer terug.

Belangrijk om te weten is dat het combineren van alcohol met cocaïne de effecten op het hart versterkt. Hoewel deze combinatie vaak voorkomt is het dus extra gevaarlijk, zeker als je last hebt van hart- en vaatziekten. Ook als dit in je familie voorkomt, maar dit (nog) niet bij jou is vastgesteld, is dit risico groter.

Als laatste kan gebruik van cocaïne je neus beschadigen. In extreme gevallen verdwijnt het neusschotje.


Meer lezen


Relevante artikelen over Cocaïne / sos