Cocaïne

Cocaïne

Wat is cocaïne?

Cocaïne is een stimulerend middel. Het komt voor als wit poeder en de werkzame stof is cocaïnehydrochloride (cocaïne HCl). Cocaïne wordt gewonnen uit de coca plant. Andere benamingen zijn: coke, sos, sosa, charlie, blow, sneeuw of wit. Crack (basecoke), is een bewerkte vorm van coke. Het is op zo’n manier bewerkt dat het gerookt kan worden.


Effecten van cocaïne

Cocaïne is een stimulerend middel.

Het effect van een middel wordt bepaald door eigenschappen van het middel zelf, maar ook door de set en setting van de gebruiker. Hier beschrijven we welke effecten cocaïne over het algemeen heeft.

Bij het gebruik van cocaïne voelen gebruikers zich over het algemeen meestal energieker, meer zelfverzekerd en ‘on top of the world’. Je kunt makkelijker praten en legt sneller contact met anderen. Cocaïne verhoogt de alertheid, stemming en het veroorzaakt een aangename euforie. Bij een lage dosis kan het erotisch stimulerend zijn. Bij vrouwen en tengere mensen kunnen de effecten en bijwerkingen sterker zijn.

De effecten van crack/basecoke  zijn vergelijkbaar met die van coke maar een stuk intenser, heftiger en korter. Als het is uitgewerkt is de trek naar de volgende dosis erg groot. Dit maakt het risico op controleverlies en verslaving zeer groot.

Positieve effecten (negatieve) Bijwerkingen

Makkelijker praten en sociaal contact

Angst, paranoia en wanen

Angst, paranoia en wanen (bijv. het idee dat mensen over je praten)

Vrolijk, blij, opgewekt gevoel

Verhoging bloeddruk en hartslag

Verhoging bloeddruk en hartslag

Toename in concentratie

Verwijde pupillen

Toename in zelfvertrouwen

Je voelt je zelfverzekerder.

Spierkrampen en spierpijn

Alertheid

Zweten

Zweten

Seksueel stimulerend

Duizelig

Energiek gevoel

Energiek gevoel

Misselijkheid/overgeven

Misselijkheid/overgeven

Tandenknarsen

Hoofdpijn

Hoofdpijn

Agressief


Dosering en gebruikswijze van cocaïne

Coke wordt bijna altijd gesnoven. Het kan echter ook worden gespoten.

Cocaïne wordt ook weleens gerookt in een sigaret. Dat wordt een ‘plofje’ genoemd. Dit is echter niet effectief. Doordat cocaïne niet goed tegen verhitting kan wordt maar een klein gedeelte van de coke opgenomen in het lichaam. Basecoke of crack kunnen wel worden gerookt. Dit wordt meestal gedaan met een basepijp.

Cocaïne wordt ook in het lichaam opgenomen bij het kauwen op cocabladeren. Dit wordt in Nederland nauwelijks gedaan.

Een veilige dosis is er niet, maar je kunt de risico’s beperken door niet te vaak en niet te veel te gebruiken. Van 1 gram cocaïne worden doorgaans 10 tot 20 lijntjes gemaakt. Veel gebruikers hebben op een avond genoeg aan een kwart gram.

Cocaïne is vaak versneden met andere stoffen. Het kan zijn dat dit schadelijke stoffen zijn. Je kunt cocaïne laten testen. De medewerkers van de testservice kunnen je dan meer vertellen over verschillende versnijdingsmiddelen en de bijbehorende risico’s.


Werkingsduur van cocaïne

De werkingsduur van cocaïne hangt af van de gebruikswijze:

 • Snuiven: tot ongeveer 30 minuten;
 • Spuiten: enkele minuten;
 • Roken (crack): enkele minuten

Risico’s van cocaïne

Je kunt onder invloed van cocaïne over je eigen grenzen heen gaan omdat het je vermoeidheid en slaap onderdrukt. Je spreekt dan je reserves aan en kunt dagen na gebruik oververmoeid en neerslachtig zijn. Hoe langer je hebt gebruikt, hoe langer deze gevoelens kunnen aanhouden.

Cocaïne versnelt de hartslag en verhoogt de bloeddruk. Mensen met een hoge bloeddruk en/of hartproblemen wordt afgeraden te experimenteren met stimulerende middelen. Lees meer over hartproblemen door cocaïne gebruik.

Gebruikers geven aan dat het gebruik van cocaïne kan leiden tot cravings (een sterke behoefte om meer te nemen). Dit geldt nog sterker bij het spuiten of roken van cocaïne of basecoke.

Let op! Cocaïne is vaak versneden. De coke kan versneden zijn met middelen die extra risico’s met zich mee brengen. Het versnijdingsmiddel levamisol wordt in de diergeneeskunde als ontwormingsmiddel gebruikt. Het regelmatig snuiven van coke wat versneden is met levamisol kan leiden tot een gevaarlijk tekort aan witte bloedlichaampjes waardoor de weerstand tegen ziekten vermindert. In 2014 bevatte twee derde van de bij de testservice ingeleverde cocaïnemonsters levamisol. Het versnijdingsmiddel fenacetine is een uit de handel genomen pijnstiller. Het middel kan nierschade veroorzaken. Ook wordt coke geregeld met cafeïne versneden. Laat je coke testen!

Risico’s op korte termijn

Overdosis

Je kunt een overdosis van een drug nemen. Hierdoor kun je misselijk worden en overgeven, hele hoge koorts krijgen en oververhit raken. Ook kun je leverstoornissen ontwikkelen, je nieren kunnen niet meer goed werken, je kunt een epileptische aanval krijgen. Een overdosis kan leiden tot een comateuze toestand en mogelijk zelfs tot de dood.

Triggeren (drugs-) psychose

Door veel en vaak te gebruiken kan de gevoeligheid voor het ontwikkelen van een psychose toenemen. Als je in een drugspsychose terecht komt heb je last van waanideeën, hallucinaties en kun je heel angstig worden. Kenmerkend voor deze vorm van psychose zijn tintelingen en jeuk maar ook het zien van kleine beestjes onder de huid. Het begint vaak met het gevoel hebben dat je in de gaten gehouden wordt en je kunt achtervolgingswanen ontwikkelen. Ook het zien van flitsen vanuit je ooghoeken hoort hierbij. Het is nog onduidelijk of dit alleen kan worden getriggered bij mensen die hier al aanleg voor hebben, of dat regelmatig amfetaminegebruik en ongezonde leefstijl op zichzelf een psychose kan opwekken. Als je stopt met gebruiken verdwijnt ook de drugspsychose.  Zwaar en langdurig gebruiken veroorzaakt ook vaak depressieve of angstige gevoelens.

Dagen achter elkaar gebruiken zonder te slapen, te rusten en te eten zorgt voor uitputting van je lichaam en hierdoor ligt een psychose op de loer. Mocht iemand in je omgeving psychotisch en angstig reageren? Help diegene dan door even stil te leggen waar jullie mee bezig waren (muziek, TV even uit) en een andere setting op te zoeken waar diegene rust krijgt. Spreek rustig, blijf begripvol en ga zo nodig even samen naar buiten. Ontken of bevestig eventuele wanen niet en mocht het niet beter worden, schroom dan niet om de huisartsenpost te bellen. Die zijn er om je te helpen en kunnen zo nodig consulteren of een recept uitschrijven of op andere wijze zorg verlenen.

Vasoconstrictie (bloedvatvernauwing)

Oververhitting

Oververhitting (hyperthermie) kan optreden wanneer je lichaamstemperatuur teveel stijgt. Wanneer je in een warme, drukke omgeving je drugs gebruikt (zoals een club of party of in de zon op een festival) loopt je lichaamstemperatuur nog verder op. Als je dan ook nog een lange tijd achter elkaar hard staat te dansen, kan oververhitting optreden.

Symptomen van een beginnende oververhitting;

 • Hoofdpijn
 • Verwardheid
 • Stijve spieren
 • Duizeligheid

Dit zijn allemaal symptomen die ook onder de ‘normale’ bijwerkingen van een drug kunnen vallen. Als de lichaamstemperatuur niet daalt kunnen de volgende symptomen optreden:

 • Rillen
 • Snelle hartslag
 • Bleek uiterlijk
 • Verminderd bewustzijn
 • Misselijkheid
 • Braken

Stijgt de lichaamstemperatuur tot 40-41 graden Celsius dan is de situatie levensbedreigend:

 • Afbraak van spierweefsel
 • Bloedstolling door het hele lichaam
 • Verslechterd functioneren van nieren en lever
 • Epileptische aanvallen

Oververhitting kan, afhankelijk van de omstandigheden, soms ook optreden bij ‘normale’ doseringen van een drug.

Oververhitting is zeer gevaarlijk en moeilijk te behandelen. Het zoeken van afkoeling, het nemen van rust en het drinken van voldoende water (maximaal één glas per uur) is nodig om oververhitting te voorkomen. Zweten is ook een belangrijke manier om af te koelen: door het verdampen van het laagje zweet op je huid koelt je huid af. Maar als de luchtvochtigheid heel hoog is (wanneer de druppels van het plafond vallen) kan het zweet veel minder goed verdampen en daardoor kan je lichaam niet goed afkoelen.

Epileptische aanval

Het gebruiken van deze drug vergoot de kans op een epileptische aanval als je daar gevoelig voor bent

Ernstige acute verwardheid (opwindingsdelier)

Een acute opwindingstoestand wordt ook wel een opwindingsdelier genoemd, en betreft een staat van zijn die meestal wordt veroorzaakt door teveel drank- of drugsgebruik. De acute opwindingstoestand is een levensbedreigende situatie waarbij tijdig door professionele hulpverleners moet worden ingegrepen. Je kunt het herkennen doordat iemand zich motorisch heel onrustig en agressief gedraagt. Het slachtoffer slaat om zich heen en laat zich niet kalmeren. De agressie is niet gericht, maar in het wilde weg. Vaak lukt het niet om contact te maken met het slachtoffer. Het slachtoffer vecht door, zelfs wanneer hij overmeesterd is door politie en beveiliging.

Omdat iemand zich zo gedraagt, is het best voor te stellen dat security of hulpverleners iemand willen overmeesteren door diegene neer te drukken of vast te houden (fixatie). Dit is echter gevaarlijk en kan leiden tot de dood. Op het moment dat je iemand met een opwindingsdelier tegenhoudt gaat de persoon zich alleen maar harder verzetten waardoor de hartslag/bloeddruk blijven stijgen.

Risico’s op lange termijn

Geestelijke verslaving

Geestelijke verslaving houdt in dat je denkt niet meer zonder een middel te kunnen.

Je kan wel in één keer stoppen, zonder dat je lichaam daar problemen mee krijgt.

Psychische klachten

Er kunnen psychische klachten ontstaan of al aanwezige psychische klachten kunnen verergeren. Je somber of angstig voelen, niet lekker in je vel zitten en slechte concentratie.

Verhoogde kans hartritmestoornissen, hartinfarct en hersenbloedingen

Oververmoeidheid en slapeloosheid

Gewichtsverlies

Beschadiging neusslijmvlies (alleen bij snuiven)

Snuiven van drugs kan leiden tot beschadiging van het neusslijmvlies. Dit kan zich onder andere uiten in een verminderd reuk en smaak vermogen. Ook kan het leiden tot chronische verkoudheid en bloedneuzen.

Hersenschade

HIV en hepatitisinfectie (alleen bij spuiten)

Bij het spuiten van drugs loop je verhoogd risico op HIV, hepatitis en andere infecties. Spuiten wordt om deze sterk afgeraden. Als je toch besluit te spuiten, let er dan op dat je geen naalden deelt met anderen en dat je elke keer een schone naald gebruikt.

Veranderingen in persoonlijkheid

Veranderingen in persoonlijkheid

Verminderde vruchtbaarheid en schade aan ongeboren kind


Unity tips cocaïne

Echt veilig gebruik van cocaïne bestaat niet. De risico’s kunnen wel beperkt worden, lees daarvoor de Unity tips:

 • Laat je cocaïne testen! Kijk voor adressen van de testservice bij Drugs en testen
 • Gebruik alleen als jij je lichamelijk en psychisch goed voelt
 • Mensen met een zwak hart, zwakke vaten, hoge bloeddruk, suikerziekte of epilepsie lopen extra gezondheidsrisico’s en worden afgeraden cocaïne te gebruiken
 • Gebruik niet om vermoeidheid of depressies tegen te gaan of om de vervelende gevolgen van het laatste gebruik op te heffen
 • Voorkom infectieziekten. Gebruik je eigen snuifbuis en deel deze niet met anderen
 • Spoel je neus na afloop goed met lauw zout water, bijvoorbeeld door een neusspray of neusdouche te gebruiken
 • Gebruik matig. Houd bij hoeveel je gebruikt
 • Spreek duidelijk met jezelf af hoeveel je maximaal wilt gebruiken op een avond
 • Deelname aan het verkeer is gevaarlijk tijdens gebruik
 • Houd er rekening mee dat cocaïne slecht is voor hart en bloedvaten
 • Zorg voor herstel van je lichaam door goed te eten en te rusten
 • Gebruik niet als je medicijnen slikt of last hebt van depressies, angstaanvallen of psychoses
 • Gebruik niet bij zwangerschap. Cocaïne is schadelijk voor het ongeboren kind.

Download nu de meest recente Cocaine Bijsluiter Unity (PDF, maart 2019) en zorg dat je ‘m altijd bij de hand hebt!

Wat zijn de Unitytips bij gebruik van een upper?

 • Geen hoge dosis combineren met andere uppers
 • Niet gebruiken bij: suikerziekte, zwak hart, hoge bloeddruk, zwangerschap, epilepsie en psychische klachten of in combinatie met medicijnen (vooral niet met MAO-remmers en astmageneesmiddelen).
 • Zorg dat je het niet te warm krijgt tijdens het gebruik van uppers: rust af en toe uit, draag geen warme kleding, geen hoofddeksel, en drink af en toe water of fris.
 • Rust voldoende uit voor je van plan bent om uppers te gaan gebruiken. Als je erg vermoeid bent of aan slapeloosheid leidt, gebruik dan geen uppers!
 • Gebruik matig. Houd bij hoeveel je gebruikt.
 • Drink voldoende maar niet meer dan 2 glazen water per uur, anders neemt de kans op watervergiftiging toe
 • Van uppers kan je een droge mond krijgen, dit in combinatie met knarsetanden verhoogt het risico op schade aan je tanden. Het is belangrijk om je speekselaanmaak te stimuleren. Dit kan je doen door te kauwen op suikervrije kauwgom. Speekselsubstituten of kunstspeeksels (zoals Saliva Orthana, Xialine en Oral Balance) zijn zonder voorschrift te koop

Wat zijn de Unitytips bij gebruik van een middel?

 • Neem bij de eerste keer gebruik van een middel een kleine dosis om te kijken hoe jouw lichaam reageert
 • Gebruik alleen als je je goed voelt
 • Gebruik alleen voor je plezier, niet om symptomen zoals vermoeidheid tegen te gaan
 • Gebruik niet als je psychische klachten hebt (gehad), of psychische klachten (zoals depressie) in je familie voorkomen
 • Test vooraf je drugs bij een testservice
 • Zorg voor een goede set en setting
 • Gebruik met mate. Houd bij hoeveel je gebruikt.
 • Spreek duidelijk met jezelf af hoeveel je maximaal wilt gebruiken op een avond
 • Combineer niet met andere middelen of medicijnen
 • Neem geen deel aan het verkeer
 • Voorkom infectieziekten. Gebruik je eigen snuifbuis en deel deze niet met anderen
 • Spoel na snuiven je neus na afloop goed met lauw zout water, bijvoorbeeld door een neusspray of neusdouche te gebruiken
 • Voel jij, of voelt een van je vrienden zich niet lekker? Hou elkaar in de gaten, zorg voor elkaar en ga (als die er is) even langs de EHBO
 • Bel 112 bij een levensbedreigende situatie
 • Eet gezond voor en na drugsgebruik. Vooral veel anti-oxidanten en vitaminen (blauwe bessen, frambozen, bramen, druiven, rozijnen, sinaasappels, kiwi, broccoli). Dit is misschien wel de belangrijkste tip! Het is soms moeilijk om te eten tijdens en na drugsgebruik, maar probeer het toch. Goed eten vermindert duidelijk de kater! Als je geen vast voedsel binnenkrijgt, denk dan aan sappen, drinkontbijt, smoothies.

FAQ

Combigebruik cocaïne en andere middelen

Het combineren van verschillende drugs is extra riskant en onvoorspelbaar. Als je gaat combineren heb je meer kans op problemen met je gezondheid. Hier beschrijven we de effecten en risico’s van een aantal combinaties die veel voorkomen of die zeer riskant zijn. Voor meer informatie check het thema Combigebruik.

Cocaïne en alcohol

Door alcohol en cocaïne te combineren wordt de stof cocaethyleen aangemaakt. Deze psychoactieve stof is schadelijker voor de lever, geeft een extra belasting voor hart- en bloedvaten en is meer verslavend dan alcohol of cocaïne op zichzelf. Cocaethyleen heeft een 4x zo lange halfwaardetijd (langere werking) als cocaïne waardoor er meer kans op toxische effecten ontstaat. Ook kun je alcohol gaan associëren met cokegebruik, waardoor je als je aan het drinken bent sneller zin krijgt om te snuiven en als je aan het snuiven bent weer door wilt drinken. Daarnaast krijg je door cocaïne ook het gevoel dat je niet of minder dronken bent dan je werkelijk bent. Sommige mensen hebben daardoor het idee dat ze nog prima in staat zijn om auto te rijden, wat niet het geval is. Ook heeft het tot gevolg dat je meer alcohol drinkt dan je had gedaan als je geen coke had gesnoven. De dag erna is de kater groter, omdat je meer gedronken hebt dan je normaal zou doen.

Cocaïne en XTC

Deze combinatie vergroot de kans op uitdroging en oververhitting. Het kan leiden tot veranderingen in je hersenen met aantasting van het geheugen, de concentratie en stemming als gevolg. Het is een zwaardere belasting op je hart. Er is een vergrote kans op lichamelijke uitputting. Je kater kan heviger zijn, je kunt je leeg en uitgeblust voelen. Ook kan cocaïne de XTC-roes afvlakken.

Cocaïne en cannabis

Deze combi vergroot de kans op psychische klachten zoals angst en onrust.

Hoe werkt cocaïne in het brein?

Cocaïne remt de heropname van dopamine, noradrenaline en serotonine. Deze animatie van de BBC docu ‘How drugs work’  legt uit hoe cocaïne werkt in het brein brein:

Wat is crack/basecoke?

Crack (basecoke), is een bewerkte vorm van coke. Het is op zo’n manier bewerkt dat het gerookt kan worden. De effecten van crack/basecoke  zijn vergelijkbaar met die van coke, maar een stuk intenser, heftiger en korter. Als het is uitgewerkt is de trek naar de volgende dosis erg groot. Dit maakt het risico op controleverlies en verslaving zeer groot. Bekijk voor meer informatie over de werking van crack in het brein de onderstaande video:

Waar wordt cocaïne mee versneden?

Cocaïne is vaak versneden. De coke kan versneden zijn met middelen die extra risico’s met zich mee brengen. Het versnijdingsmiddel levamisol wordt in de diergeneeskunde als ontwormingsmiddel gebruikt. Het regelmatig snuiven van coke wat versneden is met levamisol kan leiden tot een gevaarlijk tekort aan witte bloedlichaampjes waardoor de weerstand tegen ziekten vermindert. In 2014 bevatte twee derde van de bij de testservice ingeleverde cocaïnemonsters levamisol. Het versnijdingsmiddel fenacetine is een uit de handel genomen pijnstiller. Het middel kan nierschade veroorzaken. Ook wordt coke geregeld met cafeïne versneden. Laat je coke testen! In deze video zie je hoe dat gaat:

Aantoonbaarheid van cocaïne

Hoe lang een middel aantoonbaar is in je bloed of urine hangt af van een aantal factoren. Van invloed is hoe vaak en hoe veel je gebruikt en je persoonlijke metabolisme (de snelheid waarmee de afbraakstoffen van een middel worden afgebroken door met name je lever). Drugs zijn langer aantoonbaar in je urine dan in je bloed.

Cocaïne is drie tot maximaal zeven dagen aantoonbaar. Het is in het bloed en urine aantoonbaar. Hoe meer en langduriger er gebruikt is hoe langer het aantoonbaar kan blijven.

Cocaïne en de wet

Cocaïne staat op lijst I van de Opiumwet en wordt beschouwd als een harddrug. Bezit, productie en handel zijn dus strafbaar.

Check het thema De wet voor meer info.

Geschiedenis van cocaïne

Cocaïne heeft een lange geschiedenis. Het gebruik van coca bladeren komt al minstens vijfduizend jaar voor in de Andes gebergte. Het werd en wordt nog steeds gebruikt als middel tegen hoogteziekte, om vermoeidheid te verminderen, om honger tegen te gaan en als verdovingsmiddel bij operaties. De cocaplant was heilig voor de Inca’s en nog steeds worden de bladeren gekauwd door Zuid-Amerikanen.

Begin 1500 kwamen Europeanen voor het eerst in contact met coca. Het kauwen van coca raakt niet populair in Europa omdat de bladeren hun werking verloren tijdens het transport over de oceaan. Tegen 1850 werd coca extract gebruikt bij keeloperaties.

In 1900 werd de Nederlandsche Cocaïnefabriek (NCF) opgericht. Hierdoor werd Nederland marktleider in de productie van cocaïne. In 1928 werd in Nederland de Opiumwet aangenomen. Deze wet verbood het niet-medisch gebruik van cocaïne. Het gevolg is dat de afzet van de NCF sterk afnam. Het is echt waar; de allereerste flessen Coca-Cola bevatten ook cocaïne, wat inmiddels is vervangen door cafeïne.

Eind jaren ’70, begin jaren ’80 werd cocaïne in Nederland weer populair.

Check ook deze video van ATTN over de geschiedenis van cocaïne en basecoke (crack) in de VS:

Wat moet ik doen als ik klachten ervaar na gebruik?

Sommige klachten na het gebruik van drugs kunnen langer aanhouden en dan kan medische uitleg of zelfs behandeling nodig zijn. Brijder heeft hiervoor een landelijk spreekuur partydrugs opgericht. Als je klachten hebt kun je bellen met het medisch spreekuur partydrugs: 088 – 358 29 40.

ISO 9001 HKZ

Disclaimer | Privacy- en Cookiebeleid | © 2020 Unity - Alle rechten voorbehouden | Realisatie: Lemon

Arkin