Twijfel je over je eigen gebruik?

Het gebruiken van drugs kan positieve effecten voor de gebruiker hebben. Vaak verloopt dit zonder problemen en blijft het gebruik recreatief. Maar op het moment dat je gebruik een gewoonte wordt, kan het zijn dat je de controle dreigt kwijt te raken. Het gebruik kan dan een probleem worden.

Heb je je wel eens afgevraagd of jij je gebruik nog onder controle hebt en of het niet uit de hand aan het lopen is? Klik op een van de linkjes onderaan deze pagina om je gebruik te onderzoeken via een testje. Je krijgt direct een uitslag op basis van je antwoorden. De tests geven een indicatie en geen diagnose.

Mocht je iets aan je gebruik willen veranderen en je wil weten wat voor mogelijkheden er allemaal zijn, dan kan je huisarts je verder helpen. Dit is vaak een goede eerste stap om in contact te komen met de hulp die jij op dat moment nodig denkt te hebben. Ook kun je een afspraak maken met een instelling voor verslavingszorg bij jou in de buurt.

Jellinek heeft online een divers zelfhulp aanbod. Hier kun je voor verschillende middelen zelfstandig aan de slag met je gebruik. Ook zijn er apps om je te helpen stoppen of minderen met middelen. Met de Middelen Meter App kun je bijhouden hoe jouw gebruik er uit ziet. Zo ontwikkel je meer inzicht in je eigen gebruik en kun je hulp zoeken die passend is voor je gebruik. Ook zijn er apps beschikbaar zoals de Maxx-app, een app help die je ondersteunt met je alcoholgebruik minderen.

Twijfel je over welke zorg aansluit bij wat jij nodig hebt? Kijk dan eens naar de Keuzehulp app van Brijder. Dit is een app die te downloaden is in de Apple App Store of Google Play Store. In deze app kun je kijken welke behandelmogelijkheden er zijn voor jouw gebruik. Via een aantal stellingen worden er opties gegeven waar jij de meest passende uit kan kiezen. Zo heb je direct een goed beeld van de mogelijkheden. Passende hulp kan erg belangrijk zijn om je gebruik succesvol te minderen!

Ook zijn er verschillende opties om (online) in contact te komen met mensen die hun gebruik willen verminderen of aan hun gebruik willen werken. Deze zelfhulpgroepen zijn vaak kosteloos en anoniem.

Jellinek heeft testen ontwikkeld om er achter te komen hoe jouw gebruik er uit ziet en of je riskant gebruikt. Er zijn testen voor de volgende middelen: