Er komen regelmatig nieuwe drugs op de markt die qua werking ‘vergelijkbaar’ zijn met traditionele ‘illegale’ drugs, maar die (nog) niet onder drugswetgeving vallen, en vaak worden geproduceerd om de wet te omzeilen. Deze stoffen staan bekend onder de verzamelterm Nieuwe Psychoactieve Stoffen (NPS) en worden ook wel designerdrugs, research chemicals (RC’s) of legal highs genoemd.
Omdat het nieuwe stoffen zijn, is er vaak maar weinig of geen onderzoek gedaan. Er is dus maar weinig of niets bekend over de (psychoactieve) effecten van het middel, de lange- en korte termijngevolgen, verslavingskans, en de gevolgen van veelvuldig gebruik. Ook is onbekend welke dosis gewenste effecten geeft en welke mogelijke gevaren oplevert.
Wees altijd extra voorzichtig met nieuwe drugs. Wil je geen risico nemen, gebruik dan geen drugs. Dit geldt in nog grotere mate voor middelen die vallen in de categorie NPS: Je bent je eigen proefkonijn.
Er bestaan en worden jaarlijks talloze nieuwe middelen gemaakt. Voor elk bestaand verboden middel zijn er meerdere stofjes die een soortgelijk effect hebben. Zo zijn er stimulerende NPS zoals 4-FA (4-FMP), Benzo Fury (6-APB) en Mephedrone (4-MMC). Er zijn verdovende NPS zoals varianten van benzodiazepinen, synthetische cannabinoïden als Spice of Moonlight, dissociatieven als Methoxetamine (MXE) en er zijn psychedelica zoals 2C-B en NBOMe’s.
De meeste NPS lijken qua uiterlijk en effect op de traditionele ‘illegale’ drugs als MDMA, cocaïne of amfetamine. Ze worden bijvoorbeeld als wit poeder verkocht, maar ook capsules en pillen komen voor. De middelen worden meestal geslikt of gesnoven, maar kunnen ook gerookt, gespoten en geplugd (anaal toedienen) worden.
Dosering van NPS lopen nogal uiteen. Dit kan zijn van minder dan een milligram tot enkele honderden milligrammen. Zeker voor stoffen met een lage dosering is het zeer aan te raden een nauwkeurige weegschaal te gebruiken die kan wegen tot 1 milligram (0.001 gram).
…
Omdat er naar de meeste NPS nog geen of weinig onderzoek is gedaan, is er vaak weinig tot niets bekend over de gezondheidseffecten op korte en lange termijn.
Wees altijd extra voorzichtig met nieuwe (onbekende) drugs. Je bent echt je eigen proefkonijn! Wil je toch een nieuw middel gebruiken, lees dan onze tips:
Check hier een fimpje gemaakt door Drugs Meter (Global Drug Survey) met hun harm reduction tips voor eerste keer gebruik van een nieuw middel:
Drugs kunnen enorm verschillen qua effect, dosering en risico. Lees je daarom altijd goed in voordat je iets neemt. Check daarom altijd eerst een website met betrouwbare informatie zoals unity, psychonautwiki.org, tripsit.me. Let goed op de dosering. Bij sommige stoffen gaat het namelijk om microgrammen!
Nieuwe psychoactieve stoffen zijn stoffen die worden geproduceerd in drugslabs om effecten van al bestaande middelen na te bootsen of deze te verbeteren. Vaak zijn niet echt nieuw en zijn ze al tientallen jaren geleden uitgevonden door wetenschappers zoals Alexander Shulgin en opnieuw worden gesynthetiseerd voor recreatieve doeleinden. Ze worden vaak bestempeld als ‘research chemicals’ zodat online webwinkels makkelijker wetten kunnen omzeilen en de middelen kunnen verkopen. Deze ‘nieuwe’ psychoactieve stoffen zijn vaak middelen waar weinig tot geen onderzoek naar gedaan is bij mensen en geen ervaring mee is in het ziekenhuis. Er zitten hierdoor meer risico’s aan het gebruik ervan en je bent letterlijk zelf een proefkonijn. Laat je drugs daarom testen om er zeker van te zijn dat deze relatief onbekende stof wel hetgeen is dat je gekocht denkt te hebben. Hiermee voorkom je onverwachtse effecten en risico’s!
Psychedelica en andere tripmiddelen kunnen zorgen dat dingen veel harder aankomen en dat er emoties (zoals angst) naar boven komen waar je onbewust al mee zat. Als je het moeilijk hebt tijdens het trippen hoeft dit nog niet meteen te betekenen dat je een bad trip krijgt. Vaak kan het al een hoop helpen om te zorgen dat je comfortabel bent, niet te veel prikkels binnenkrijgt of even van omgeving en/of muziek verandert. Als er moeilijke gedachten of emoties naar boven komen, probeer het dan over je heen te laten komen en er eventueel over te praten. Het is allemaal tijdelijk en gaat juist sneller voorbij als je er niet tegen vecht.
Er zijn veel dingen die je van te voren kunt doen om jouw ervaring met psychedelica zo prettig mogelijk te maken. Het is bijvoorbeeld een goed idee om te zorgen dat je de dag voor-, tijdens en na je tripervaring vrij hebt, zodat je er ontspannen in kunt gaan en je geen zorgen hoeft te maken over dingen die je de volgende dag moet doen. Zorg ervoor dat je genoeg te drinken hebt, en eventueel wat snacks. Fruit eet vaak makkelijk weg en gemberthee kan helpen tegen de misselijkheid. Je kunt van te voren wat playlists maken om te luisteren tijdens het trippen, en zorgen dat je mogelijkheden hebt om de belichting aan te passen. Het kan ook leuk zijn om simpele activiteiten te hebben om te doen tijdens het trippen, zoals tekenen. Over het algemeen is het een goed idee om je telefoon uit te zetten of op airplane mode te zetten: je wilt niet dat je op eens door je baas of door je moeder gebeld wordt tijdens het trippen!
Sommige klachten na het gebruik van drugs kunnen langer aanhouden en dan kan medische uitleg of zelfs behandeling nodig zijn. Brijder heeft hiervoor een landelijk spreekuur partydrugs opgericht. Als je klachten hebt kun je bellen met het medisch spreekuur partydrugs: 088 – 358 29 40.
Zoek een rustige plek op met de bad-tripper, probeer niet te ontkennen dat hij/zij een badtrip heeft. Kijk of het zin heeft om over prettige dingen te praten. Probeer dingen te doen die diegene op zijn/haar gemak stellen, zoals bewegen of zingen. Probeer hem/haar gerust te stellen: Een bad trip gaat altijd weer voorbij. Vraag de persoon naar wat hij meemaakt en probeer de trip naar een positieve kant te praten. Bijvoorbeeld door een positieve betekenis te geven aan de dingen die hij ziet. Laat je stem rustig en geruststellend klinken. Zorg dat de gebruiker niet in gevaarlijke situaties zoals het verkeer terechtkomt. Schakel hulpinstanties in als het onveilig wordt voor de gebruiker of zijn omgeving. Deze mensen zijn je vrienden en kunnen met je meedenken over wat op dat moment nodig is!