NPS

Wat zijn NPS?

Er komen regelmatig nieuwe drugs op de markt die qua werking ‘vergelijkbaar’ zijn met traditionele ‘illegale’ drugs, maar die (nog) niet onder drugswetgeving vallen, en vaak worden geproduceerd om de wet te omzeilen. Deze stoffen staan bekend onder de verzamelterm Nieuwe Psychoactieve Stoffen (NPS) en worden ook wel designerdrugs, research chemicals (RC’s) of legal highs genoemd.

Omdat het nieuwe stoffen zijn, is er vaak maar weinig of geen onderzoek gedaan. Er is dus maar weinig of niets bekend over de (psychoactieve) effecten van het middel, de lange- en korte termijngevolgen, verslavingskans, en de gevolgen van veelvuldig gebruik. Ook is onbekend welke dosis gewenste effecten geeft en welke mogelijke gevaren oplevert.

Wees altijd extra voorzichtig met nieuwe drugs. Wil je geen risico nemen, gebruik dan geen drugs. Dit geldt in nog grotere mate voor middelen die vallen in de categorie NPS: Je bent je eigen proefkonijn.

Bekende NPS


Effecten van NPS

Er bestaan en worden jaarlijks talloze nieuwe middelen gemaakt. Voor elk bestaand verboden middel zijn er meerdere stofjes die een soortgelijk effect hebben. Zo zijn er stimulerende NPS zoals 4-FA (4-FMP), Benzo Fury (6-APB) en Mephedrone (4-MMC). Er zijn verdovende NPS zoals varianten van benzodiazepinen, synthetische cannabinoïden als Spice of Moonlight, dissociatieven als Methoxetamine (MXE) en er zijn psychedelica zoals 2C-B en NBOMe’s.


Dosering en gebruikswijze van NPS

De meeste NPS lijken qua uiterlijk en effect op de traditionele ‘illegale’ drugs als MDMA, cocaïne of amfetamine. Ze worden bijvoorbeeld als wit poeder verkocht, maar ook capsules en pillen komen voor. De middelen worden meestal geslikt of gesnoven, maar kunnen ook gerookt, gespoten en geplugd (anaal toedienen) worden.

Dosering van NPS lopen nogal uiteen. Dit kan zijn van minder dan een milligram tot enkele honderden milligrammen. Zeker voor stoffen met een lage dosering is het zeer aan te raden een nauwkeurige weegschaal te gebruiken die kan wegen tot 1 milligram (0.001 gram).


Werkingsduur


Risico’s van NPS

Omdat er naar de meeste NPS nog geen of weinig onderzoek is gedaan, is er vaak weinig tot niets bekend over de gezondheidseffecten op korte en lange termijn.

Wees altijd extra voorzichtig met nieuwe (onbekende) drugs. Je bent echt je eigen proefkonijn! Wil je toch een nieuw middel gebruiken, lees dan onze tips:


Unity tips NPS

  • Realiseer je dat je je eigen proefkonijn bent
  • Gebruik een nauwkeurige weegschaal om de gewenste dosis af te meten
  • Houd er rekening mee dat niet elke bron betrouwbaar is (ook online niet). Laat je drug daarom altijd testen, zodat je zeker weet welke stof het is. Bijna alle NPS kunnen tegenwoordig getest worden, maar het kan voorkomen dat zelfs voor de testservice een middel nog onbekend is. Gelukkig komt dat weinig voor. Op de testservice kunnen ze meteen ook de laatste kennis over het desbetreffende middel met je delen.
  • Neem je een nieuwe drug, begin dan met een dosis die veel kleiner is dan een dosis waar je iets van zou moeten merken. Heb je niks gemerkt? Wacht dan minimaal drie weken en neem dan een dosis die groter is dan de vorige dosis, totdat je een keer ervaart dat je effect voelt. Je bouwt dan langzaam op tot de dosis waarop je een gewenst effect zou moeten bereiken.

Check hier een fimpje gemaakt door Drugs Meter (Global Drug Survey) met hun harm reduction tips voor eerste keer gebruik van een nieuw middel:


FAQ

Wat moet ik doen als ik klachten ervaar na gebruik?

Sommige klachten na het gebruik van drugs kunnen langer aanhouden en dan kan medische uitleg of zelfs behandeling nodig zijn. Brijder heeft hiervoor een landelijk spreekuur partydrugs opgericht. Als je klachten hebt kun je bellen met het medisch spreekuur partydrugs: 088 – 358 29 40.

ISO 9001 HKZ

Disclaimer | Privacy- en Cookiebeleid | © 2020 Unity - Alle rechten voorbehouden | Realisatie: Lemon

Arkin