NPS (research chemicals)

Wat zijn NPS?

Er komen regelmatig nieuwe drugs op de markt die qua werking ‘vergelijkbaar’ zijn met traditionele ‘illegale’ drugs, maar die (nog) niet onder drugswetgeving vallen, en vaak worden geproduceerd om de wet te omzeilen. Deze stoffen staan bekend onder de verzamelterm Nieuwe Psychoactieve Stoffen (NPS) en worden ook wel designerdrugs, research chemicals (RC’s) of legal highs genoemd.

Omdat het nieuwe stoffen zijn, is er vaak maar weinig of geen onderzoek gedaan. Er is dus maar weinig of niets bekend over de (psychoactieve) effecten van het middel, de lange- en korte termijngevolgen, verslavingskans, en de gevolgen van veelvuldig gebruik. Ook is onbekend welke dosis gewenste effecten geeft en welke mogelijke gevaren oplevert.

Wees altijd extra voorzichtig met nieuwe drugs. Wil je geen risico nemen, gebruik dan geen drugs. Dit geldt in nog grotere mate voor middelen die vallen in de categorie NPS: Je bent je eigen proefkonijn.

Andere namen voor NPS zijn legal highs,research chemicals of designer drugs.

Bekende NPS


Effecten van NPS

Er bestaan en worden jaarlijks talloze nieuwe middelen gemaakt. Voor elk bestaand verboden middel zijn er meerdere stofjes die een soortgelijk effect hebben. Zo zijn er stimulerende NPS zoals 4-FA (4-FMP), Benzo Fury (6-APB) en Mephedrone (4-MMC). Er zijn verdovende NPS zoals varianten van benzodiazepinen, synthetische cannabinoïden als Spice of Moonlight, dissociatieven als Methoxetamine (MXE) en er zijn psychedelica zoals 2C-B en NBOMe’s.


Dosering en gebruikswijze van NPS

De meeste NPS lijken qua uiterlijk en effect op de traditionele ‘illegale’ drugs als MDMA, cocaïne of amfetamine. Ze worden bijvoorbeeld als wit poeder verkocht, maar ook capsules en pillen komen voor. De middelen worden meestal geslikt of gesnoven, maar kunnen ook gerookt, gespoten en geplugd (anaal toedienen) worden.

Dosering van NPS lopen nogal uiteen. Dit kan zijn van minder dan een milligram tot enkele honderden milligrammen. Zeker voor stoffen met een lage dosering is het zeer aan te raden een nauwkeurige weegschaal te gebruiken die kan wegen tot 1 milligram (0.001 gram).


Werkingsduur

De werkingsduur verschilt enorm per drug. Kijk bij de informatie over het middel zelf.


Risico’s van NPS

Omdat er naar de meeste NPS nog geen of weinig onderzoek is gedaan, is er vaak weinig tot niets bekend over de gezondheidseffecten op korte en lange termijn.

Wees altijd extra voorzichtig met nieuwe (onbekende) drugs. Je bent echt je eigen proefkonijn! Wil je toch een nieuw middel gebruiken, lees dan onze tips.


Combinatiegebruik

Het combineren van verschillende soorten drugs kan riskant en onvoorspelbaar zijn. Als je medicijnen combineert, kan je een hoger risico op gezondheidsproblemen hebben. In de volgende paragrafen lees je over de effecten en risico’s van een aantal veel voorkomende combinaties en ook enkele die extra gevaarlijk kunnen zijn. Zie ook het thema drugs combineren.

De invloed van combinaties verschilt enorm per drug. Dus kijk bij de informatie van de drug zelf voor informatie over combinaties.


Unity tips NPS

 • Realiseer je dat je je eigen proefkonijn bent
 • Gebruik een nauwkeurige weegschaal om de gewenste dosis af te meten
 • Houd er rekening mee dat niet elke bron betrouwbaar is (ook online niet). Laat je drug daarom altijd testen, zodat je zeker weet welke stof het is. Bijna alle NPS kunnen tegenwoordig getest worden, maar het kan voorkomen dat zelfs voor de testservice een middel nog onbekend is. Gelukkig komt dat weinig voor. Op de testservice kunnen ze meteen ook de laatste kennis over het desbetreffende middel met je delen.
 • Neem je een nieuwe drug, begin dan met een dosis die veel kleiner is dan een dosis waar je iets van zou moeten merken. Heb je niks gemerkt? Wacht dan minimaal drie weken en neem dan een dosis die groter is dan de vorige dosis, totdat je een keer ervaart dat je effect voelt. Je bouwt dan langzaam op tot de dosis waarop je een gewenst effect zou moeten bereiken.

Check hier een fimpje gemaakt door Drugs Meter (Global Drug Survey) met hun harm reduction tips voor eerste keer gebruik van een nieuw middel:


FAQ

Wat moet je doen als iemand een bad trip heeft?

Zorg altijd dat je zelf veilig bent en blijft. Als jij gevaar loopt kan je de ander ook niet helpen.
Zoek een rustige plek op met diegene die het moeilijk heeft. Probeer niet te ontkennen dat hij/zij een bad trip heeft.  Probeer hem/haar gerust te stellen: hij/zij heeft drugs genomen en de effecten en dus de bad trip gaan altijd weer voorbij. Vraag de persoon naar wat hij meemaakt en probeer de trip naar een positieve kant te praten zonder het te bagatelliseren. Bijvoorbeeld door een positieve betekenis te geven aan de dingen die hij/zij ziet. Probeer dingen te doen die diegene op zijn/haar gemak stellen, zoals bewegen of zingen. Kijk of het zin heeft om over prettige dingen te praten. Afleiden kan ook helpen bijvoorbeeld door te tekenen. Laat je stem rustig en geruststellend klinken.
Zorg dat de gebruiker niet in gevaarlijke situaties zoals het verkeer terechtkomt. Schakel hulpinstanties in als het onveilig wordt voor de gebruiker of zijn omgeving of als de bad trip te zwaar is om zelf op te lossen.

Ik ben van plan een nieuw middel te gaan proberen, waar moet ik op letten?

Drugs kunnen enorm verschillen qua effect, dosering en risico. Lees je daarom altijd goed in voordat je iets neemt. Check daarom altijd eerst een website met betrouwbare informatie zoals unity, psychonautwiki.org, tripsit.me. Let goed op de dosering. Bij sommige stoffen gaat het namelijk om microgrammen! Zorg dus dat je een goede betrouwbare weegschaal hebt die in milligrammen kan wegen.

En als je een nieuw middel wil nemen, zorg dat je dan altijd de eerste keer een lage dosering neemt om te kijken hoe je op die drug reageert.

Waar worden nieuwe psychoactieve stoffen meestal ontworpen?

Nieuwe psychoactieve stoffen zijn stoffen die worden geproduceerd in drugslabs om effecten van al bestaande middelen na te bootsen of deze te verbeteren. Vaak zijn ze niet echt nieuw en zijn ze al tientallen jaren geleden uitgevonden door wetenschappers zoals Alexander Shulgin of David Nichols. Maar worden ze daarna opnieuw gesynthetiseerd voor recreatieve doeleinden. Het ook zijn dat scheikundigen nieuwe moleculen bedenken en die vervolgens door een lab laten maken. Die labs staan vaak in Azië en dan vooral in China.

Ze worden vaak bestempeld als ‘research chemicals’ zodat online webwinkels makkelijker wetten kunnen omzeilen en de middelen kunnen verkopen. Deze ‘nieuwe’ psychoactieve stoffen zijn vaak middelen waar weinig tot geen onderzoek naar gedaan is bij mensen en geen ervaring mee is in het ziekenhuis. Er zitten hierdoor meer risico’s aan het gebruik ervan en je bent letterlijk zelf een proefkonijn. Laat je drugs daarom testen om er zeker van te zijn dat deze relatief onbekende stof wel hetgeen is dat je gekocht denkt te hebben. Hiermee voorkom je onverwachtse effecten en risico’s!

Kun je tijdens een goede trip ook moeilijke momenten/heftige gedachtes krijgen?

 • Psychedelica  en andere tripmiddelen kunnen zorgen dat dingen veel harder aankomen en dat er emoties (zoals angst) naar boven komen waar je onbewust al mee zat. Als je het moeilijk hebt tijdens het trippen hoeft dit nog niet meteen te betekenen dat je een bad trip krijgt.
 • Vaak kan het al een hoop helpen om te zorgen dat je comfortabel bent, niet te veel prikkels binnenkrijgt of even van omgeving en/of muziek verandert.
 • Als er moeilijke gedachten of emoties naar boven komen, probeer het dan over je heen te laten komen en er eventueel over te praten.
 • Het is allemaal tijdelijk en gaat juist sneller voorbij als je er niet tegen vecht.
 • Bedenk dat de ervaring altijd weer voorbij gaat. Het is een tijdelijk ervaring die komt omdat je drugs genomen hebt.

Hoe bereid je een trip voor?

Er zijn veel dingen die je van te voren kunt doen om jouw ervaring met tripmiddelen zo prettig mogelijk te maken. Het belangrijkste is om te zorgen voor een goede set en setting en te weten wat er in je drugs zit. Om met die laatste te beginnen:

Drug:

Als we het over een drug hebben dan hebben we het over het gekozen middel, de dosering, de puurheid, versnijdingsmiddelen, combinatiegebruik en de manier van inname.

 • Lees je in over het middel.
 • Neem liever een lage dosis als het een nieuw middel voor je is. Experimenteren met hoge doseringen is misschien beter voor een andere keer.
 • Zorg dat je vooraf een goede dosis hebt bepaald en afgewogen.
 • Combineer liever geen drugs. Een joint bijvoorbeeld kan sneller anders vallen dan als je nuchter een joint rookt. Een leuke trip kan dan sneller in een moeilijke ervaring veranderen.
 • Er zijn in Nederland drugs testservices, dus maak er ook gebruik van! Dit is  belangrijk voor de controle van de drugsmarkt. Gebruik alleen iets dat je hebt laten testen of spul van vrienden dat al getest is. Een verantwoord en leuk uitje 😉 Check hoe het werkt en je dichtstbijzijnde locatie hier!

Set:

Als we het over de set hebben dan bedoelen we alle kenmerken van de persoon die gebruikt zelf. Dus hoe zit je in je vel? Wat voor verwachtingen heb je van een middel? Ben je lichamelijk en geestelijk gezond? Gebruik je medicijnen? Heb je voldoende gegeten, gedronken en geslapen in de afgelopen dagen? Heb je passende kleding aan voor de situatie? Heb je nog verplichtingen op de dag dat je gaat trippen? Of de dag daarna?

 • Zorg dat je zo goed mogelijk in je vel zit en dat je genoeg energie hebt als je gaat trippen.
 • Zorg dat je de dag voor-, tijdens en na je tripervaring vrij hebt, zodat je er ontspannen in kunt gaan en je geen zorgen hoeft te maken over dingen die je de volgende dag moet doen.
 • Zorg dat je goed eet en drinkt zodat je energie gedurende je trip op peil blijft. Als een trip (bv LSD) lang duurt wil je vooraf al het eten al klaar hebben. Neem dus genoeg mee of plan om te gaan eten voordat je echt honger hebt. 
 • Zorg dat je genoeg kleren bij je hebt om warm te blijven. Denk in laagjes!
 • Gemberthee kan helpen tegen de misselijkheid.

Setting:

 • Zorg voor goede tripgenoten en een tripsitter.
 • Vooraf kan je met je tripgenoten bespreken wat jullie van de trip verwachten en willen. Bespreek ook wat je kan doen als het een niet zo lekker met iemand gaat.
 • Zorg voor een relaxte omgeving, bv door belichting aan te passen en lekker te kunnen liggen.
 • Zet je telefoon uit. Je wilt niet dat je op eens door je werk of door je moeder gebeld wordt tijdens het trippen!
 • Je kunt van te voren wat playlists maken om te luisteren tijdens het trippen.
 • Het kan leuk zijn om simpele activiteiten te hebben om te doen tijdens het trippen, zoals tekenen.
 • Ga je in een drukke omgeving trippen, zoals bv een festival of feest? Bedenk dan van tevoren waar je heen kan gaan om even tot rust te komen.

Lees ook dit uitgebreidere artikel over thuis trippen.

Wat moet ik doen als ik klachten ervaar na gebruik?

Sommige klachten na het gebruik van drugs kunnen langer aanhouden en dan kan medische uitleg of zelfs behandeling nodig zijn. Brijder heeft hiervoor een landelijk spreekuur partydrugs opgericht. Als je klachten hebt kun je bellen met het medisch spreekuur partydrugs: 088 – 358 29 40.

Hoe kun je poeders of capsules doseren?

Om een bepaalde dosering goed te kunnen afwegen heb je een goede weegschaal nodig. Zorg dat je een weegschaal hebt die milligrammen kan wegen, tot 3 cijfers achter de komma (0,001 mg). Een weegschaal die 0,01 (2 cijfers achter de komma) weegt is voor MDMA misschien nog net nauwkeurig genoeg, maar voor veel andere stoffen niet.

Waar vind je zo’n weegschaal?

Op de grote internationale online webshops kan je voor rond de 20 euro al weegschalen vinden die 3 cijfers achter de komma kunnen afwegen.
Bij apotheken, smartshops of drogisterijen kan je lege capsules kopen in verschillende maten. Sommigen zijn ook geschikt voor vegetariërs. Met een watervaste stift of een cd marker kan je het middel en dosering op de capsule schrijven.

 


Meer lezen

 • Nog geen extra artikelen beschikbaar.

Relevante artikelen over NPS (research chemicals)