NPS

Wat zijn NPS?

Er komen regelmatig nieuwe drugs op de markt die qua werking ‘vergelijkbaar’ zijn met traditionele ‘illegale’ drugs, maar die (nog) niet onder drugswetgeving vallen, en vaak worden geproduceerd om de wet te omzeilen. Deze stoffen staan bekend onder de verzamelterm Nieuwe Psychoactieve Stoffen (NPS) en worden ook wel designerdrugs, research chemicals (RC’s) of legal highs genoemd.

Omdat het nieuwe stoffen zijn, is er vaak maar weinig of geen onderzoek gedaan. Er is dus maar weinig of niets bekend over de (psychoactieve) effecten van het middel, de lange- en korte termijngevolgen, verslavingskans, en de gevolgen van veelvuldig gebruik. Ook is onbekend welke dosis gewenste effecten geeft en welke mogelijke gevaren oplevert.

Wees altijd extra voorzichtig met nieuwe drugs. Wil je geen risico nemen, gebruik dan geen drugs. Dit geldt in nog grotere mate voor middelen die vallen in de categorie NPS: Je bent je eigen proefkonijn.

Bekende NPS


Effecten van NPS

Er bestaan en worden jaarlijks talloze nieuwe middelen gemaakt. Voor elk bestaand verboden middel zijn er meerdere stofjes die een soortgelijk effect hebben. Zo zijn er stimulerende NPS zoals 4-FA (4-FMP), Benzo Fury (6-APB) en Mephedrone (4-MMC). Er zijn verdovende NPS zoals varianten van benzodiazepinen, synthetische cannabinoïden als Spice of Moonlight, dissociatieven als Methoxetamine (MXE) en er zijn psychedelica zoals 2C-B en NBOMe’s.


Dosering en gebruikswijze van NPS

De meeste NPS lijken qua uiterlijk en effect op de traditionele ‘illegale’ drugs als MDMA, cocaïne of amfetamine. Ze worden bijvoorbeeld als wit poeder verkocht, maar ook capsules en pillen komen voor. De middelen worden meestal geslikt of gesnoven, maar kunnen ook gerookt, gespoten en geplugd (anaal toedienen) worden.

Dosering van NPS lopen nogal uiteen. Dit kan zijn van minder dan een milligram tot enkele honderden milligrammen. Zeker voor stoffen met een lage dosering is het zeer aan te raden een nauwkeurige weegschaal te gebruiken die kan wegen tot 1 milligram (0.001 gram).


Werkingsduur


Risico’s van NPS

Omdat er naar de meeste NPS nog geen of weinig onderzoek is gedaan, is er vaak weinig tot niets bekend over de gezondheidseffecten op korte en lange termijn.

Wees altijd extra voorzichtig met nieuwe (onbekende) drugs. Je bent echt je eigen proefkonijn! Wil je toch een nieuw middel gebruiken, lees dan onze tips:


Unity tips NPS

  • Realiseer je dat je je eigen proefkonijn bent
  • Gebruik een nauwkeurige weegschaal om de gewenste dosis af te meten
  • Houd er rekening mee dat niet elke bron betrouwbaar is (ook online niet). Laat je drug daarom altijd testen, zodat je zeker weet welke stof het is. Bijna alle NPS kunnen tegenwoordig getest worden, maar het kan voorkomen dat zelfs voor de testservice een middel nog onbekend is. Gelukkig komt dat weinig voor. Op de testservice kunnen ze meteen ook de laatste kennis over het desbetreffende middel met je delen.
  • Neem je een nieuwe drug, begin dan met een dosis die veel kleiner is dan een dosis waar je iets van zou moeten merken. Heb je niks gemerkt? Wacht dan minimaal drie weken en neem dan een dosis die groter is dan de vorige dosis, totdat je een keer ervaart dat je effect voelt. Je bouwt dan langzaam op tot de dosis waarop je een gewenst effect zou moeten bereiken.

Check hier een fimpje gemaakt door Drugs Meter (Global Drug Survey) met hun harm reduction tips voor eerste keer gebruik van een nieuw middel:


FAQ

Wat moet je doen als iemand in je omgeving een bad trip heeft?

Zoek een rustige plek op met de bad-tripper, probeer niet te ontkennen dat hij/zij een badtrip heeft. Kijk of het zin heeft om over prettige dingen te praten. Probeer dingen te doen die diegene op zijn/haar gemak stellen, zoals bewegen of zingen. Probeer hem/haar gerust te stellen: Een bad trip gaat altijd weer voorbij. Vraag de persoon naar wat hij meemaakt en probeer de trip naar een positieve kant te praten. Bijvoorbeeld door een positieve betekenis te geven aan de dingen die hij ziet. Laat je stem rustig en geruststellend klinken. Zorg dat de gebruiker niet in gevaarlijke situaties zoals het verkeer terechtkomt. Schakel hulpinstanties in als het onveilig wordt voor de gebruiker of zijn omgeving. Deze mensen zijn je vrienden en kunnen met je meedenken over wat op dat moment nodig is!

Ik ben van plan een nieuw middel te gaan proberen, waar moet ik op letten?

Drugs kunnen enorm verschillen qua effect, dosering en risico. Lees je daarom altijd goed in voordat je iets neemt. Check daarom altijd eerst een website met betrouwbare informatie zoals unity, psychonautwiki.org, tripsit.me. Let goed op de dosering. Bij sommige stoffen gaat het namelijk om microgrammen!

Waar worden nieuwe psychoactieve stoffen meestal ontworpen?

Nieuwe psychoactieve stoffen zijn stoffen die worden geproduceerd in drugslabs om effecten van al bestaande middelen na te bootsen of deze te verbeteren. Vaak zijn niet echt nieuw en zijn ze al tientallen jaren geleden uitgevonden door wetenschappers zoals Alexander Shulgin en opnieuw worden gesynthetiseerd voor recreatieve doeleinden. Ze worden vaak bestempeld als ‘research chemicals’ zodat online webwinkels makkelijker wetten kunnen omzeilen en de middelen kunnen verkopen. Deze ‘nieuwe’ psychoactieve stoffen zijn vaak middelen waar weinig tot geen onderzoek naar gedaan is bij mensen en geen ervaring mee is in het ziekenhuis. Er zitten hierdoor meer risico’s aan het gebruik ervan en je bent letterlijk zelf een proefkonijn. Laat je drugs daarom testen om er zeker van te zijn dat deze relatief onbekende stof wel hetgeen is dat je gekocht denkt te hebben. Hiermee voorkom je onverwachtse effecten en risico’s!

Kun je tijdens een goede trip ook moeilijke momenten/heftige gedachtes krijgen?

Psychedelica  en andere tripmiddelen kunnen zorgen dat dingen veel harder aankomen en dat er emoties (zoals angst) naar boven komen waar je onbewust al mee zat. Als je het moeilijk hebt tijdens het trippen hoeft dit nog niet meteen te betekenen dat je een bad trip krijgt. Vaak kan het al een hoop helpen om te zorgen dat je comfortabel bent, niet te veel prikkels binnenkrijgt of even van omgeving en/of muziek verandert. Als er moeilijke gedachten of emoties naar boven komen, probeer het dan over je heen te laten komen en er eventueel over te praten. Het is allemaal tijdelijk en gaat juist sneller voorbij als je er niet tegen vecht.

Hoe bereid je een trip voor?

Er zijn veel dingen die je van te voren kunt doen om jouw ervaring met psychedelica zo prettig mogelijk te maken. Het is bijvoorbeeld een goed idee om te zorgen dat je de dag voor-, tijdens en na je tripervaring vrij hebt, zodat je er ontspannen in kunt gaan en je geen zorgen hoeft te maken over dingen die je de volgende dag moet doen. Zorg ervoor dat je genoeg te drinken hebt, en eventueel wat snacks. Fruit eet vaak makkelijk weg en gemberthee kan helpen tegen de misselijkheid. Je kunt van te voren wat playlists maken om te luisteren tijdens het trippen, en zorgen dat je mogelijkheden hebt om de belichting aan te passen. Het kan ook leuk zijn om simpele activiteiten te hebben om te doen tijdens het trippen, zoals tekenen. Over het algemeen is het een goed idee om je telefoon uit te zetten of op airplane mode te zetten: je wilt niet dat je op eens door je baas of door je moeder gebeld wordt tijdens het trippen!

Wat moet ik doen als ik klachten ervaar na gebruik?

Sommige klachten na het gebruik van drugs kunnen langer aanhouden en dan kan medische uitleg of zelfs behandeling nodig zijn. Brijder heeft hiervoor een landelijk spreekuur partydrugs opgericht. Als je klachten hebt kun je bellen met het medisch spreekuur partydrugs: 088 – 358 29 40.

Hoe kun je poeders/capsules doseren?

Om een bepaalde dosering goed te kunnen afwegen heb je een goede weegschaal nodig.
Zorg dat je een weegschaal hebt die milligrammen kan wegen, tot 3 cijfers achter de komma (0,001 mg).
Een weegschaal die 0,01 (2 cijfers achter de komma) weegt is voor MDMA misschien nog net nauwkeurig genoeg, maar voor andere stoffen niet.

Waar vind je zo’n weegschaal?

Op de grote online webshops kan je voor rond de 20 euro al weegschalen vinden die 3 cijfers achter de komma kunnen afwegen.
Bij apotheken, smartshops of drogisterijen kan je lege capsules kopen in verschillende maten. Sommigen zijn ook geschikt voor vegetariërs. Met een watervaste stift of een cd marker kan je het middel en dosering op de capsule schrijven.

 


Meer lezen

  • Nog geen extra artikelen beschikbaar.