Drugs testen

Bij de testservice kun je anoniem je drugs laten testen. Dit kan bij alle testservices in Nederland. Door te testen weet je wat en hoeveel er in je drugs zit.

Lees hieronder de regels van het testen en vind dan een testservice bij jou in de buurt.

Regels van het testen

 • Het testen is anoniem.
 • Je mag maximaal 1 sample (pillen, vloeistoffen of poeders) laten testen.
 • Er worden geen grondstoffen en anabolen getest.
 • Er wordt alleen voor consumenten zelf getest.
 • Ouders, familie, leerkrachten of andere niet-consumenten kunnen niet bij een testservice terecht!
  Zij kunnen bellen met de Drugs Infolijn 0900 – 1995 met vragen over drugs.
 • Er wordt niet getest voor dealers of producenten; als je meer dan 3 samples bij je hebt gaan ze ervan uit, dat je in de handel zit en mogen ze je niet van dienst zijn!

Let op: Vanwege de grote variëteit aan XTC-pillen wordt slechts 50% direct herkend met de sneltest. Het overgrote deel van de pillen moet opgestuurd worden naar het lab. Het duurt dan een week voor je je uitslag krijgt!

Laat je drugs dus altijd op tijd testen. Poeders, vloeistoffen, capsules etc. moeten voor een volledige test altijd naar het lab, houd hierbij dus ook rekening met een week wachttijd.

Hoe werkt de testservice?

Marquis-zuur

 • Alle pillen, poeders en vloeistoffen worden met het marquis-zuur gezuurd. Een klein beetje poeder of vloeistof wordt bedruppeld met het zuur.
 • De reactie van een drug met dit zuur geeft een idee om welke drug het kan gaan. Een idee, omdat veel drugs eenzelfde of vergelijkbare kleurreactie geven. Dus het geeft alleen een hint om welke drug het zou kunnen gaan.
 • Niet duidelijk wordt hoe sterk het sample is en of er eventueel nog andere stoffen in zitten. Poeders, vloeistoffen en zegels worden om die reden dan ook naar het laboratorium gestuurd. Aan de vorm, kleur of structuur kan je niet zien wat er in het sample zit.

Herkennen van pillen

 • Pillen hebben veel meer kenmerken dan poeders en vloeistoffen.
 • Aan de hand van al die kenmerken (logo, vorm, type breuklijn, diameter, dikte, profiel (plat of bol) en kleur) kan een pil vergeleken worden met pillen met dezelfde kenmerken die al naar het lab geweest zijn.
 • Staat je pil op de lijst, dan krijg je meteen de uitslag (zie hieronder).
 • Is je pil nog niet bij het laboratorium bekend, dan kun je ‘m hier naar toe laten sturen (zie hieronder).

Laboratorium

 • Je pil (bij een poeder is dat een flink mespuntje [ongeveer 100 miligram], bij een vloeistof ongeveer een half buisje [2 ml.] wordt in het lab nagekeken op werkzame stoffen en hoeveelheden.
 • Je krijgt je pil/poeder/vloeistof niet terug.
 • Uitslag in principe na een week.

Voor een uitgebreidere uitleg van het testen zie ons artikel over testen.

Wat kost het?

Over het algemeen is het gratis. Soms is het € 2,50. Bel het telefoonnummer van de instelling om dit te weten te komen.

Uitleg testuitslagen

Waarom krijg je soms een uitslag in % en soms in mg?

Bij pillen krijg je de uitslag in milligrammen (mg) zodat je precies weet hoeveel er in die pil zit en je kan beslissen welk deel van de pil je wilt nemen. Bij poeders krijg je een uitslag als percentage zodat je makkelijk kan uitrekenen (afwegen) hoeveel je wilt nemen.

Waarom kan een uitslag nooit 100% zijn?

Drugs komen in verschillende vormen voor. De basevorm is de meest pure vorm. Denk aan basecoke. Dit betreft echt alleen het molecuul van het middel. Omdat een basevorm van een middel vaak niet praktisch is (geen mooi bruikbaar poeder) komen veel middelen voor in een zoutvorm. Dan zit er aan het molecuul nog een zuur vast. Er zijn verschillende zuren die gebruikt kunnen worden. De meest voorkomende zijn: hydrochloride, fosfaat en sulfaat. MDMA in de zoutvorm is bijvoorbeeld een hydrochloride. Speed een sulfaat.

De basevorm van een middel is dus vaak niet praktisch om te gebruiken. De basevorm van speed is bijvoorbeeld een vloeistof. Om het bruikbaarder te maken wordt er een zuur (basevorm + zuur = zoutvorm) toegevoegd waardoor het een poeder wordt en beter oplost in water. Dit maakt het makkelijker om het te slikken of te snuiven.

Bijvoorbeeld:

MDMA-base + zuurdeel (hydrochloride) = zoutvorm MDMA, ook wel MDMA hydrochloride (HCl) genoemd.

Het gewicht van elk molecuul verschilt, zowel van het middel als van de verschillende zuren. Dit zorgt er voor dat elk middel een eigen maximale percentage heeft. Het maximale percentage wordt berekend door: gewicht stof/(gewicht stof+ gewicht zuur).

Dit zijn de maximale percentages van de meest voorkomende stoffen:

MDMA 84%
Cocaïne 89%
Amfetamine 73%
4-FA 81%
2C-B 88%
Ketamine 87%

Dus als het resultaat van een test 83% MDMA is, dan betekent dat dat je sample zo goed als puur is.

Herkende pillen en spreiding:

Als een pil herkend wordt krijg je de gemiddelde uitslag te horen en de spreiding. De spreiding bestaat uit de laagste en hoogste uitslag van het lab van die pil. In de praktijk is de spreiding altijd groter omdat het wel heel toevallig zou zijn als van een partij pillen precies de laagste en hoogste ook echt zijn ingeleverd bij de testservice. Houd er dus rekening mee dat de spreiding van jouw pillen groter kan zijn.

Sommige pillen hebben een hele grote spreiding. Dan loopt de spreiding bijvoorbeeld van 110-190. Je weet dan dus niet hoeveel MDMA je pil bevat. Dat kan 110 mg zijn, maar ook 140 mg of 190 mg of iets er tussen in. Je kan de pil dan beter niet nemen omdat het onvoorspelbaar is hoeveel je binnenkrijgt en je daarom ook teveel binnen kan krijgen.

Wat kun je niet laten testen?

 • Grondstoffen om drugs mee te maken.
 • Drugs die je in het buitenland hebt gekocht (de testservices monitoren de Nederlandse drugsmarkten op acuut gevaarlijke drugs. Buitenlandse drugs vervuilen deze monitor.
 • Legale of gedoogde drugs (cannabis bijvoorbeeld).
 • Anabolen (kijk voor meer informatie over anabolen op: Ergogenics.org).
 • Medicijnen (kijk voor meer informatie over medicijnen op Apotheek.nl).
 • Amfetamine die erg nat is (dus even laten drogen).
 • Er wordt niet getest voor dealers of producenten; als je meer dan 3 samples bij je hebt gaan ze ervan uit, dat je in de handel zit en mogen ze je niet van dienst zijn!

Bijproducten

(Meth)amfetamine bijproduct

Het gaat om stoffen die chemisch sterk verwant zijn aan amfetamine en methamfetamine, of bestandsdelen hiervan. Amfetamine en methamfetamine worden over het algemeen geproduceerd in illegale labs, waarbij de producenten geen chemische opleiding hebben gehad maar een recept volgen. Dit kan ertoe leiden dat de synthese niet 100% zuiver verloopt, waardoor bijproducten ontstaan. Ook zou het kunnen dat het gebruik van onzuivere grondstoffen een rol speelt. Deze bijproducten zijn onvoldoende uitgezuiverd bij het productieproces.

In ongeveer driekwart van de in het laboratorium geanalyseerde speedsamples zit (meth)amfetamine bijproducten. Vrijwel altijd is de hoeveelheid van dit soort bijproducten miniem en niet relevant, vandaar dat het lab er ook voor kiest om ze onder één noemer te rapporteren. Mochten er veel meer bijproducten dan normaal worden aangetroffen, dan zal het lab hier ons altijd op attenderen.

De bijproducten zullen waarschijnlijk geen significante werking hebben t.o.v. de drug zelf. De aanwezigheid van (meth)amfetamine bijproducten zal waarschijnlijk geen effect hebben op de ervaring met de desbetreffende drug. Ook is er geen aanleiding om aan te nemen dat deze stoffen meer risicovol zijn dan de drug zelf. Wil je geen risico nemen of ben je van plan de drug te gebruiken voor medische doeleinden? Gebruik het middel dan niet als er bijproducten inzitten.

MDMA-bijproduct

Het gaat om stoffen die chemisch sterk verwant zijn aan MDMA, of bestandsdelen hiervan. MDMA wordt over het algemeen geproduceerd in illegale labs, waarbij de producenten geen chemische opleiding hebben gehad maar een recept volgen. Dit kan ertoe leiden dat de synthese niet 100% zuiver verloopt, waardoor bijproducten ontstaan. Ook zou het kunnen dat het gebruik van onzuivere grondstoffen een rol speelt. Deze bijproducten zijn onvoldoende uitgezuiverd bij het productieproces.

In het merendeel van de in het laboratorium geanalyseerde MDMA- en XTC-samples zit MDMA-bijproducten. Vrijwel altijd is de hoeveelheid van dit soort bijproducten miniem en niet relevant, vandaar dat het lab er ook voor kiest om ze onder één noemer te rapporteren. Mochten er veel meer bijproducten dan normaal worden aangetroffen, dan zal het lab hier ons altijd op attenderen.

De bijproducten zullen waarschijnlijk geen significante werking hebben t.o.v. de drug zelf. De aanwezigheid van MDMA-bijproducten zal waarschijnlijk geen effect hebben op de ervaring met de desbetreffende drug. Ook is er geen aanleiding om aan te nemen dat deze stoffen meer risicovol zijn dan de drug zelf. Wil je geen risico nemen of ben je van plan de drug te gebruiken voor medische doeleinden? Gebruik het middel dan niet als er bijproducten inzitten.

Cocaïne bijproduct

Het gaat om stoffen die chemisch sterk verwant zijn aan cocaïne, of bestandsdelen daarvan. Voorbeelden van deze stoffen zijn: tropacocaïne, norcocaïne en cis-cinnamoylcocaïne. Deze aan cocaïne verwante stoffen bevinden zich ook in cocabladeren. De extractie om cocaïne uit de bladeren te isoleren, zal ook tropacocaïne, norcocaïne en cis-cinnamoylcocaïne opleveren. Cocaïne wordt over het algemeen geproduceerd in illegale labs, waarbij de producenten geen chemische opleiding hebben gehad maar een recept volgen. Dit kan ertoe leiden dat het extractieproces niet 100% zuiver verloopt, waardoor bijproducten in het product blijven zitten. Deze bijproducten zijn onvoldoende uitgezuiverd bij het productieproces.

In ongeveer driekwart van de in het laboratorium geanalyseerde cocaïnesamples zit cocaïne bijproducten. Vrijwel altijd is de hoeveelheid van dit soort bijproducten miniem en niet relevant, vandaar dat het lab er ook voor kiest om ze onder één noemer te rapporteren. Mochten er veel meer bijproducten dan normaal worden aangetroffen, dan zal het lab hier ons altijd op attenderen.

Onderzoek bij ratten suggereert dat norcocaïne cocaïne-achtige effecten heeft. Tropacocaïne daarentegen lijkt geen cocaïne-achtige effecten te hebben op het hart en bloedvaten bij ratten. De bijproducten zullen in een lage concentratie waarschijnlijk geen significante werking hebben t.o.v. de drug zelf. De aanwezigheid van cocaïne bijproducten zal niet tot nauwelijks effect hebben op de ervaring met de desbetreffende drug. Ook is er geen aanleiding om aan te nemen dat deze stoffen meer risicovol zijn dan de drug zelf. Wil je geen risico nemen of ben je van plan de drug te gebruiken voor medische doeleinden? Gebruik het middel dan niet als er bijproducten inzitten.

Lijst recente extra riskante pillen

Alle drugsmonsters die landelijk ingeleverd worden bij testcentra komen bij het DIMS (Drugs Informatie Monitoring Systeem) terecht. Het DIMS heeft hierdoor goed zicht op de vervuiling van drugs en kan op deze manier gericht waarschuwen.
Op de website van het DIMS is een lijst te vinden met de meest recente extra riskante pillen. Extra riskant, omdat het gebruik van drugs op zich al riskant is.
De pillen op deze lijst brengen extra risico’s met zich mee omdat:

 • ze meer dan 50 mg PMMA bevatten én geen of weinig MDMA.
 • er een grote spreiding in de hoeveelheid MDMA in zit. Het gevaar hieraan is dat je niet kan weten wat de sterkte is van de pil omdat er een groot verschil in dosering zit tussen pillen van dezelfde batch.

Het Trimbos-instituut heeft de Red Alert app ontwikkeld waarmee je direct op de hoogte bent wanneer er vervuilingen zijn op de markt. De app is hier te downloaden.

Drugstesten op de dansvloer?

‘Tot 1999 was het mogelijk om als bezoeker van house feesten je drugs te laten testen op het feest zelf. Drugs kun je nog steeds laten testen, maar alleen op een aantal vaste locaties in Nederland – meestal tijdens kantooruren – zie www.drugs-test.nl.

Geregeld wordt er door bezoekers van feesten, de politiek en in de pers gevraagd waarom het testen op feesten niet terug komt. Zij verwachten hiermee (ernstige) gezondheidsincidenten met drugs te kunnen voorkomen. Hieronder een historisch overzicht en een afweging met betrekking tot het testen van drugs op locatie of op kantoor.’

Drugstesten op kantoor of op de dansvloer‘.

Geschreven door het Trimbos-instituut en Adviesburo Drugs.

Bron: Drugsenuitgaan.nl

Lees er meer over in een artikel in de DJBroadcast (oktober, 2014).

Meer info

Wil je meer informatie over het testen van drugs, mail ons of de verschillende testcentra.

Het DIMS-bureau op het Trimbos-instituut coördineert het landelijke netwerk van testcentra.

In deze video kun je zien hoe het gaat als je een xtc-pil wit laten testen. Check voor meer video’s ons YouTube kanaal.

Locaties

Een compleet overzicht van testservices en openingstijden is terug te vinden op Drugs-test.nl.