Drugs & problemen
Drugs kennen natuurlijk een schaduwzijde; je kan verslaafd raken. Maar hoe weet je of je verslaafd bent? En wat kan je dan doen? Wat als je iemand anders ziet afglijden?
Ben ik verslaafd?
Dit is vaak de eerste vraag die mensen stellen als ze merken dat ze in de problemen komen door hun druggebruik. het antwoord is helaas niet zo simpel; het is een glijdende schaal. Eigenlijk kan je beter vragen; zorgt mijn gebruik voor problemen met mijn gezondheid, sociale relaties en/of werk en inkomen? En lukt het me om zelfstandig – of met hulp van vrienden en familie – langdurig geen drugs te gebruiken? Als jij wel problemen ervaart door je gebruik, maar het niet lukt om te stoppen en gestopt te blijven, dan is dat een reden om professionele hulp te zoeken.
Er bestaat wel een officiële checklist die hulpverleners gebruiken om vast te stellen of iemand een probleem heeft met druggebruik, en hoe erg dat probleem is. Je kan deze lijst gebruiken om bij jezelf na te gaan hoe ernstig jouw situatie is. Deze lijst vind je hier (dit gaat over alcohol, maar de lijst is hetzelfde voor andere drugs)
Ik merk dat ik de controle verlies over mijn gebruik. Wat nu?
Als je merkt dat je de controle over je gebruik kwijt raakt (je gebruikt meer of vaker dan je zou willen, je moet gebruiken om je normaal te voelen, je gebruikt ondanks dat het schade oplevert) kan je maar één ding doen: hulp inschakelen.
Geef toe dat je een probleem hebt waar je jezelf niet alleen uit kan vechten. Neem vrienden en/of familie in vertrouwen. Zoek raad en ondersteuning en eventueel behandeling bij een professionele zorginstelling. Je kan ons mailen met je naam en telefoonnummer, dan kunnen we je bellen en helpen meedenken over mogelijke (professionele) ondersteuning.
Ik zie mijn partner of iemand in mijn vriendengroep afglijden. Wat kan ik doen?
Het kan heel lastig zijn om iemand aan te spreken op zijn gebruik, zeker als je zelf ook wel eens wat gebruikt. Je wil iemand niet de les lezen, boos maken of kwetsen. Misschien ben je bang dat als je wat zegt dat de ander afstand neemt en jullie contact verliezen. Toch is het belangrijk dat je wél wat zegt. We moeten tenslotte allemaal een beetje voor elkaar zorgen, zelfs als die zorg niet altijd even warm wordt ontvangen.
- Stap 1: Lees je in over hoe je het beste zo’n gesprek kan voeren
- Stap 2: Weet wat voor ondersteuning er bestaat voor je vriend
- Stap 3: Weet wat voor ondersteuning er bestaat voor jou als vriend of partner
- Stap 4: Vraag raad; je kan altijd mailen voor advies per mail of om een afspraak te maken om telefonisch jouw situatie en de mogelijkheden te bespreken.
- Stap 5: Onthoud dat problematisch gebruik vaak langzaam ontstaat en ook langzaam en met vallen en opstaan overwonnen wordt. Als je iemand wil helpen die worstelt met zijn gebruik zal je dus ook geduld moeten hebben en herhaaldelijk met iemand in gesprek moeten gaan. Dit kan stressvol zijn en veel energie kosten; bedenk wat jij nodig hebt om dat vol te houden en verlies je eigen welzijn niet uit het oog. Zorg goed voor jezelf terwijl je goed voor een ander zorgt.