3-MMC

Wat is 3-MMC?

3-MMC (3-methylmethcathinon) of metafedron (Engels: metaphedrone) behoort tot de klasse synthetische cathinonen, een subgroep van amfetaminen. 3-MMC komt over het algemeen voor in poeder- of kristalvorm en is wit, korrelig/kristalachtig van structuur. Maar het komt ook voor in tabletten. Het lijkt sterk op zijn broertje mefedron (4-MMC, Engels: mephedrone), maar wordt door gebruikers vaak als iets minder euforisch ervaren.

Daarnaast is 3-MMC een zogenaamde Nieuwe Psychoactieve Stof (NPS) of research chemical. NPS zijn zelden goed onderzocht; er is maar heel weinig tot niets bekend over de risico’s op korte en lange termijn, gevolgen van veelvuldig gebruik en verslavingskans. Ook over de optimale dosis, en welke dosis gevaar oplevert is weinig bekend.

Wees altijd extra voorzichtig met nieuwe drugs. Dit geldt in nog grotere mate voor middelen die vallen in de categorie NPS: Je bent je eigen proefkonijn. Wil je geen risico nemen, gebruik dan geen drugs.


Effecten

3-MMC is een stimulerend middel.

Het effect van een middel wordt bepaald door eigenschappen van het middel zelf, maar ook door de set en setting van de gebruiker. Hier beschrijven we welke effecten 3-MMC over het algemeen heeft.

De gebruiker voelt zich energiek en heeft de neiging om veel te praten. De euforische werking is minder dan die van mephedrone.

Positieve effecten (negatieve) Bijwerkingen

Behoefte om meer te nemen (craving)

Het voelen van een (sterke) behoefte om meer te nemen wanneer het effect afneemt.

Alertheid

Deze drug kan ervoor zorgen dat je actiever wordt dan normaal. Je voelt je scherp, wakker en je kunt de dingen om je heen nauwkeurig volgen.

Versnelde gedachten

Denken lijkt sneller te gaan. Het is makkelijker om helder na te denken. Je kunt bepaalde stappen in je hoofd sneller doorlopen en het maken van keuzes kan sneller verlopen.

Versterkte zintuiglijke waarneming

Alle zintuigelijke ervaringen die je normaal hebt zoals voelen, ruiken en proeven worden sterker. Een drankje kan bijvoorbeeld veel lekkerder smaken. Muziek lijkt een extra dimensie te krijgen. Ook kan het zijn dat sommige zintuigen wat overgevoelig worden en dat je dingen te intens vindt worden zoals de lampen op de dansvloer. Dit kan dus positief of negatief zijn.

Intensere beleving van muziek

Muziek kan luider of intenser ervaren worden. Zo kan het voelen alsof je helemaal ‘opgaat’ in de muziek of dat je de lage tonen uit de muziek heftiger door je lichaam voelt gaan.

Ontremming

Toename van impulsief gedrag. Dit middel kan ervoor zorgen dat je minder stilstaat bij de mogelijke gevolgen die bepaalde acties kunnen hebben. Dit kan prettig zijn doordat het bijvoorbeeld makkelijker lukt om op iemand af te stappen en een praatje te maken. Maar het kan ook leiden tot wat negatieve effecten doordat je bijvoorbeeld sneller in een argument of ruzie terecht kunt komen.

Toegenomen libido

Toegenomen seksuele verlangens. Je voelt je sterker aangetrokken tot anderen en voelt hierbij een sterkere behoefte naar seksuele intimiteit.

Dubbel zien

Niet goed meer scherp kunnen stellen van de ogen

Verkleurde ledematen

De verkleuring komt door de bloedvaten die smaller worden.


Dosering en gebruikswijze

3-MMC kun je zowel slikken als snuiven. Het wordt gesnoven of geslikt (oraal) door poeder in een capsule of vloeitje te doen (bommetje). Door 3-MMC te snuiven kun je bovendien meer last krijgen van een sterke drang om telkens weer een nieuwe dosis te nemen (craving).

Doseringen bij slikken
Licht 25 – 75 mg
Gemiddeld 75 – 150 mg
Hoog 150+ mg
Doseringen bij snuiven
Licht 15 – 25 mg
Gemiddeld 25 – 75 mg
Hoog 75+ mg

Om te weten of je poeder of pil 3-MMC bevat, kun je het laten testen in Nederland.


Werkingsduur

De effecten van 3-MMC zijn redelijk snel merkbaar. Afhankelijk van wat je hebt gegeten, voel je bij slikken het effect na 20-60 minuten effect. De piek wordt vrij snel bereikt en het effect kan 4 tot 7 uur aanhouden. Bij snuiven werkt het al binnen enkele (3-5) minuten. Als je het snuift duurt het effect iets korter.


Risico’s

3-MMC is een Nieuwe Psychoactieve Stof (NPS) en daarom is er nog weinig bekend over de risico’s. Er zijn enkele dodelijke incidenten met 3-MMC gemeld. Er wordt verwacht dat de risico’s in lijn liggen met die van andere stimulanten, zoals speed, cocaïne en MDMA.

3-MMC versnelt de hartslag en verhoogt de bloeddruk. Mensen met een hoge bloeddruk en/of hartproblemen wordt afgeraden te experimenteren met stimulerende middelen. Gebruikers geven aan dat het gebruik van 3-MMC kan leiden tot cravings (een sterke behoefte om meer te nemen). Deze cravings treden vaak eerder op bij het snuiven dan bij het slikken van 3-MMC.

Wees altijd extra voorzichtig met nieuwe drugs. Dit geldt in nog grotere mate voor middelen die vallen in de categorie NPS: Je bent je eigen proefkonijn. Wil je geen risico nemen, gebruik dan geen drugs.

Risico’s op korte termijn

Epileptische aanval

Het gebruiken van deze drug vergoot de kans op een epileptische aanval als je daar gevoelig voor bent.

Risico’s op lange termijn


Combinatiegebruik

Het combineren van verschillende soorten drugs kan riskant en onvoorspelbaar zijn. Als je medicijnen combineert, kan je een hoger risico op gezondheidsproblemen hebben. In de volgende paragrafen lees je over de effecten en risico’s van een aantal veel voorkomende combinaties en ook enkele die extra gevaarlijk kunnen zijn. Zie ook het thema drugs combineren.

3-MMC en alcohol

3-MMC geeft je energie en haalt de vermoeidheid weg. Daardoor kan het dat je de verdovende effecten van de alcohol minder voelt en je de neiging krijgt om meer alcohol te drinken. Pas hiervoor op, want dit kan voor een extra grote kater zorgen. Drink dus tijdens het 3-MMC-gebruik geen alcohol of maak vooraf een afspraak met jezelf of je vrienden hoeveel glazen alcohol je maximaal wilt drinken. Daarmee voorkom je de volgende dag hoofdpijn en het is beter voor je gezondheid!

3-MMC en cannabis

Sommige gebruikers vinden het een prettige combinatie. Cannabis kan de roes wat zachter maken, vooral aan het einde. Wel kan het de roes wat vager maken, wat niet altijd positief is.

3-MMC en GHB

3-MMC wordt soms met GHB gecombineerd om de scherpe randjes van de 3-MMC te halen of om geiler te worden als het in een seksuele setting gebruikt wordt. Het risico hiervan is dat je door het stimulerende effect van 3-MMC de verdovende werking van GHB niet goed voelt, waardoor de kans op overdoseren van GHB groter wordt. Als je dan teveel GHB neemt is je lichaam nog wel gestimuleerd, maar je bent niet meer of niet helemaal bij bewustzijn. Dat kan er erg heftig uit zien. Iemand beweegt dan erg raar en is niet (goed) meer aanspreekbaar.
Hier kan je meer lezen over wat je moet doen als iemand out gaat.


Unity tips bij 3-MMC

Echt veilig gebruik van 3-MMC bestaat niet, maar je kunt de risico’s wel beperken. Hiervoor hebben wij van Unity de volgende tips voor je:

 • Laat je 3-MMC testen bij een testservice.
 • Gebruik in een vertrouwde omgeving, met mensen die je kent.
 • Gebruik niet als je je geestelijk of lichamelijk niet goed voelt.
 • Gebruik alleen voor je plezier, niet om symptomen zoals vermoeidheid tegen te gaan.
 • Er is geen onderzoek naar de gevaren van 3-MMC maar er zijn wel (dodelijke) incidenten gemeld.
 • Gebruik niet als je psychische klachten hebt (gehad), of psychische klachten (zoals depressie) in je familie voorkomen.
 • Eet gezond voor en na 3-MMC gebruik. Vooral veel anti-oxidanten en vitaminen (blauwe bessen, frambozen, bramen, druiven, rozijnen, sinaasappels, kiwi, broccoli).
 • Het is moeilijk om te eten tijdens en na 3-MMC gebruik, maar probeer toch bij voorkeur iets zouts (chips) te eten. Goed eten vermindert duidelijk de kater! Als je geen vast voedsel binnenkrijgt, denk dan aan sappen, drinkontbijt, smoothies.
 • Niet gebruiken bij: suikerziekte, zwak hart, hoge bloeddruk, zwangerschap, epilepsie en psychische klachten of in combinatie met medicijnen (vooral niet met MAO-remmers en astma-geneesmiddelen).
 • Drink niet meer dan 2 glazen water per uur, anders neemt de kans op watervergiftiging toe.
 • Zorg dat je het niet te warm krijgt tijdens 3-MMC gebruik: rust af en toe uit, draag geen warme kleding, geen hoofddeksel, en drink af en toe water of fris.
 • Niet combineren met alcohol en andere drugs.
 • Niet deelnemen aan het verkeer.
 • 3-MMC roept gevoelens van intimiteit op. In combinatie met een zorgeloze stemming zou veilige seks er wel eens bij in kunnen schieten. Wees voorbereid en zorg dat je een condoom bij je hebt.

Wat zijn de Unitytips bij gebruik van een upper?

 • Geen hoge dosis combineren met andere uppers
 • Niet gebruiken bij: suikerziekte, zwak hart, hoge bloeddruk, zwangerschap, epilepsie en psychische klachten of in combinatie met medicijnen (vooral niet met MAO-remmers en astmageneesmiddelen).
 • Zorg dat je het niet te warm krijgt tijdens het gebruik van uppers: rust af en toe uit, draag geen warme kleding, geen hoofddeksel, en drink af en toe water of fris.
 • Rust voldoende uit voor je van plan bent om uppers te gaan gebruiken. Als je erg vermoeid bent of aan slapeloosheid leidt, gebruik dan geen uppers!
 • Gebruik matig. Houd bij hoeveel je gebruikt.
 • Drink voldoende maar niet meer dan 2 glazen water per uur, anders neemt de kans op watervergiftiging toe
 • Van uppers kan je een droge mond krijgen, dit in combinatie met knarsetanden verhoogt het risico op schade aan je tanden. Het is belangrijk om je speekselaanmaak te stimuleren. Dit kan je doen door te kauwen op suikervrije kauwgom. Speekselsubstituten of kunstspeeksels (zoals Saliva Orthana, Xialine en Oral Balance) zijn zonder voorschrift te koop

Wat zijn de Unitytips bij gebruik van een middel?

 • Neem bij de eerste keer dat je een middel gebruikt een kleine dosis om te kijken hoe jouw lichaam reageert op het middel.
 • Gebruik alleen als je je goed voelt.
 • Gebruik alleen voor je plezier, niet om symptomen zoals bijvoorbeeld vermoeidheid tegen te gaan.
 • Gebruik niet als je psychische klachten hebt (gehad), of psychische klachten (zoals depressie) in je familie voorkomen.
 • Test vooraf je drugs bij een testservice.
 • Zorg voor een goede set en setting.
 • Gebruik met mate. Houd bij hoeveel je gebruikt.
 • Spreek duidelijk met jezelf af hoeveel je maximaal wil gebruiken op een avond.
 • Combineer niet met andere middelen of medicijnen.
 • Neem geen deel aan het verkeer.
 • Voorkom infectieziekten. Gebruik je eigen snuifbuis en deel deze niet met anderen.
 • Spoel na snuiven je neus na afloop goed met lauw zout water, bijvoorbeeld door een neusspray of neusdouche te gebruiken.
 • Voel jij, of voelt een van je vrienden zich niet lekker? Hou elkaar in de gaten, zorg voor elkaar en ga (als die er is) even langs de EHBO.
 • Bel 112 bij een levensbedreigende situatie.
 • Eet gezond voor en na drugsgebruik. Vooral veel anti-oxidanten en vitaminen (blauwe bessen, frambozen, bramen, druiven, rozijnen, sinaasappels, kiwi, broccoli). Dit is misschien wel de belangrijkste tip! Het is soms moeilijk om te eten tijdens en na drugsgebruik, maar probeer het toch. Goed eten vermindert duidelijk de kater! Als je geen vast voedsel binnenkrijgt, denk dan aan sappen, drinkontbijt, smoothies.

 


FAQ

Ik ben van plan 3-MMC te gebruiken in combinatie met een andere stimulant. Wat kunnen hier de gevolgen van zijn?

3-MMC kan hartproblemen en oververhitting veroorzaken en dit risico neemt toe bij combinatiegebruik met andere stimulerende middelen. Combinatiegebruik kan ook sneller leiden tot (extreem) agressief gedrag. De kans dat je je onbezonnen of roekeloos gaat gedragen neemt toe. De kater kan erger zijn. Bovendien kan combinatiegebruik een leuke ervaring te heftig maken of uit de hand doen lopen. Zeker gezien het gebrek aan onderzoek naar NPS wordt het afgeraden te combineren. Combinatiegebruik brengt altijd extra risico’s met zich mee. Voor meer informatie check het thema Drugs en combigebruik.

Hoe werkt 3-MMC in de hersenen?

Recent onderzoek wijst uit dat 3-MMC zijn effect uitoefent door de hoeveelheid beschikbare noradrenaline en dopamine in het zenuwstelsel te verhogen. Daarnaast heeft 3-MMC een sterk effect op serotonine, hoewel wel minder dan mephedrone (4-MMC). 3-MMC heeft dan ook een minder euforische werking dan mephedrone.

Hoe zit het met de wetgeving omtrent 3-MMC?

3-MMC staat sinds 28 oktober 2021 op lijst II van de Opiumwet. Op lijst II staan onder andere ook cannabis, verschillende psychoactieve paddenstoelen en een aantal benzodiazepinen (slaapmiddelen).

Hoe is 3-MMC gebruik ontstaan?

3-MMC behoort net als mephedrone (4-MMC), methylon en MDPV tot de groep cathinonen. Cathinon is de synthetische variant van de natuurlijke drug khat, welke qua moleculaire structuur sterk op speed lijkt. Hoewel khat al eeuwen wordt gebruikt in Somalië, is bij synthetische cathinonen geen lange geschiedenis van gebruik.

Mephedrone wordt sinds 2009 door het Drugs Informatie en Monitoring Systeem (DIMS) in Nederland aangetroffen. In eerste instantie als vervuiling in XTC-pillen. Mephedrone staat sinds 2012 op Opiumlijst I, wat betekent dat bezit, handel en productie strafbaar zijn. Vrij snel nadat mephedrone illegaal werd (ook in andere landen) kwamen er nieuwe alternatieven, waaronder 3-MMC.

Wat moet je doen als iemand een bad trip heeft?

Zorg altijd dat je zelf veilig bent en blijft. Als jij gevaar loopt kan je de ander ook niet helpen.
Zoek een rustige plek op met diegene die het moeilijk heeft. Probeer niet te ontkennen dat hij/zij een bad trip heeft.  Probeer hem/haar gerust te stellen: hij/zij heeft drugs genomen en de effecten en dus de bad trip gaan altijd weer voorbij. Vraag de persoon naar wat hij meemaakt en probeer de trip naar een positieve kant te praten zonder het te bagatelliseren. Bijvoorbeeld door een positieve betekenis te geven aan de dingen die hij/zij ziet. Probeer dingen te doen die diegene op zijn/haar gemak stellen, zoals bewegen of zingen. Kijk of het zin heeft om over prettige dingen te praten. Afleiden kan ook helpen bijvoorbeeld door te tekenen. Laat je stem rustig en geruststellend klinken.
Zorg dat de gebruiker niet in gevaarlijke situaties zoals het verkeer terechtkomt. Schakel hulpinstanties in als het onveilig wordt voor de gebruiker of zijn omgeving of als de bad trip te zwaar is om zelf op te lossen.

Wat is het verschil tussen 3-MMC en 4-MMC?

3-MMC en 4-MMC (miauw miauw/mefedron [Engels: mephedrone]) zijn beide stimulerende middelen. Gebruikers voelen zich bij beide middelen energiek en hebben de neiging om veel te praten. De euforische werking van 3-MMC is minder dan die van mephedrone. De werkingsduur van 4-MMC ligt bij oraal gebruik (slikken) tussen de 1,5-3 uur. Bij nasaal gebruik (snuiven) is dit 45 minuten à 1,5 uur. De effecten van 3-MMC lijken iets langer aan te houden dan die van 4-MMC.

Bij beide stoffen geven gebruikers aan last te hebben van craving. Dat is de drang om weer een lijntje te nemen. Bij 3-MMC is die craving mogelijk sterker dan bij 4-MMC.

De namen 3-MMC en 4-MMC lijken erg op elkaar. Dat komt omdat de atomen waaruit de moleculen bestaan hetzelfde zijn, alleen de plek waar ze aan elkaar zitten verschilt een plekje. In het geval van 3-MMC op positie 3, bij 4-MMC op positie 4. De moleculen lijken dus erg veel op elkaar en daarom werken ze ook op zeer vergelijkbare manier in de hersenen.

Wat moet ik doen als ik klachten ervaar na gebruik?

Sommige klachten na het gebruik van drugs kunnen langer aanhouden en dan kan medische uitleg of zelfs behandeling nodig zijn. Brijder heeft hiervoor een landelijk spreekuur partydrugs opgericht. Als je klachten hebt kun je bellen met het medisch spreekuur partydrugs: 088 – 358 29 40.

Hoe kun je poeders of capsules doseren?

Om een bepaalde dosering goed te kunnen afwegen heb je een goede weegschaal nodig. Zorg dat je een weegschaal hebt die milligrammen kan wegen, tot 3 cijfers achter de komma (0,001 mg). Een weegschaal die 0,01 (2 cijfers achter de komma) weegt is voor MDMA misschien nog net nauwkeurig genoeg, maar voor veel andere stoffen niet.

Waar vind je zo’n weegschaal?

Op de grote internationale online webshops kan je voor rond de 20 euro al weegschalen vinden die 3 cijfers achter de komma kunnen afwegen.
Bij apotheken, smartshops of drogisterijen kan je lege capsules kopen in verschillende maten. Sommigen zijn ook geschikt voor vegetariërs. Met een watervaste stift of een cd marker kan je het middel en dosering op de capsule schrijven.

Meer lezen

Bekijk hieronder de artikelen over 3-MMC


Relevante artikelen over 3-MMC