Drugsgebruik en je tanden
Je tanden zijn misschien niet het eerste waar je aan denkt als je drugs gebruikt. Maar toch kan het gebruik van sommige drugs van invloed zijn op je mondgezondheid. En misschien doe je er onbewust ook al wat aan. Denk bijvoorbeeld aan het kauwen van kauwgom bij XTC.
Waar kun je op letten bij het gebruik van verschillende drugs? Wat zijn nog meer tips & tricks als het om je tanden gaat? Lees hieronder per middel wat de risico’s zijn voor je tanden.
Wat doet XTC met je gebit?
Knarsen/Klemmen
Misschien herken je het wel, dat je na het gebruik van XTC staat te ‘kaakschaatsen’. Niet alleen vervelend en soms pijnlijk, maar het knarsen en klemmen is ook erg slecht voor je tanden. Het kan leiden tot beschadiging van je tong, lippen en binnenkant van je wang en er kunnen stukken vulling, tanden of kies afbreken.
Vaak nemen gebruikers een kauwgom of lolly om dit tegen te gaan, maar omdat die vaak vol zitten met suiker is dat geen goed idee. Neem je wel een kauwgom, kies dan voor suikervrije. Ook magnesium-citraat wordt wel eens genoemd om het knarsen en klemmen tegen te gaan.
Een knarsbitje kan eventueel de tanden en kiezen wel beschermen tegen het knarsen. Maar gebruik liever geen knarsbitje om het knarsen tijdens xtc-gebruik tegen te gaan, als je deze avond ook allerlei zoete dranken drinkt. Hier blijven juist die zoete dingen in blijven zitten en zo kan het risico op gaatjes of tanderosie (slijtage) groter worden.
Wat dan wél? Een ouderwetse speen (jaren 90-rave stijl) kan mogelijk het gevoel van klemmen en knarsen verminderen, maar ook na een avondje sabbelen op een speen kun je de ochtend na XTC-gebruik spierpijn in je kaken hebben.
Droge mond
Speeksel is erg belangrijk voor de bescherming van je glazuur, maar van XTC-gebruik kun je een droge mond krijgen die wel tot 48u kan aanhouden. Daardoor neemt de kans op gaatjes (cariës) en tanderosie (slijtage) toe door een droge mond in combinatie met zoete en zure dranken drinken. Middeltjes om speekselaanmaak te bevorderen helpen niet echt. Vooral bij regelmatig gebruik kan een droge mond voor mondproblemen zorgen.
Braken
Na of tijdens het gebruik van XTC kun je je niet lekker voelen. Dit vergroot de kans op braken. Braaksel is erg zuur en schadelijk voor je tandglazuur en kan leiden tot tanderosie (slijtage). Moet je toch braken, poets dan niet meteen je tanden, maar spoel je mond eerst met een glas water om het zuur te neutraliseren en wacht eventueel een halfuur na het spoelen met poetsen.
Wat doet cocaïne met je gebit?
Coke op je tandvlees
Sommige mensen denken dat je cocaïne kunt testen door het op je tandvlees te smeren, maar dit is een fabeltje. Het kan juist slecht zijn voor je gebit. Door cocaïne op je tandvlees vernauwen bloedvaten waardoor er minder voedingsstoffen op die plek terecht komen, en minder afvalstoffen afgevoerd worden. Het kan daardoor voorkomen dat op die plekken sneller afbraak van het kaakbot optreedt.
Overigens is cocaïne op je tandvlees smeren ook nooit een goede manier om je coke te testen. De enige manier om zeker te weten dat je cocaïne geen gevaarlijke versnijdingsmiddelen bevat, is door hem naar de testservice te brengen, waar ze hem in een laboratorium voor je testen. Check drugs-test.nl voor een locatie bij jou in de buurt. Er zijn meerdere versnijdingsmiddelen die je tandvlees ook verdoven, naast cocaïne. Dus als je tandvlees verdoofd is, wil dat helemaal niet zeggen dat het om cocaïne gaat.
Verwonding
Net als bij XTC kan je van cocaïne flink gaan knarsen met je tanden. In combinatie met de weerstandsverlagende werking van cocaïne kan dit leiden tot ontstekingen aan je tandvlees en weke delen van je mond.
Gehemelte perforatie
In sommige gevallen kan langdurig cocaïnegebruik leiden tot een perforatie (gat) van het gehemelte of neustussenschot. Cocaïne werkt vaatvernauwend en lost zich op in het neusslijmvlies. Net als hierboven bij ‘coke op je tandvlees’, kan door de verminderde bloedtoevoer een reactie ontstaan in het slijmvlies waardoor ook het onderliggende kraakbeen wordt aangetast en er een gat in je neustussenschot of gehemelte kan ontstaan.
Mondhygiëne
Vooral als je cocaïne vaker gebruikt kan aandacht voor je mondhygiëne er nog wel eens bij inschieten. Probeer er toch aan te denken om je tanden te poetsen, minimaal twee keer per dag (een keer ’s morgens en een keer ’s avonds) en daarbij één keer per dag tussen de tanden schoon te maken met een tandenstoker of rager. Eet of drink na het tandenpoetsen ’s avonds ook niks meer voordat je gaat slapen. Zo voorkom je vervelende problemen met je gebit.
Wat doet het roken van cannabis met je gebit?
Munchies
Na het gebruik van cannabis kan het zomaar voorkomen dat je de hele voorraadkast plundert. En dan vooral ook alle lekker zoete dingen. Koekjes, taart, chocola..
Alles dat je eet of drinkt (met uitzondering van water), is een aanslag op je gebit. Bij zoet eten zoals vaak de voorkeur heeft bij ‘munchies’ is dit nog een tandje erger. Je gebit kan maar 7 eetmomenten per dag aan, dus een paar uur lang snacken van donuts is niet goed voor je tanden. Wil je toch iets zoets of zuurs? Eet dan alle zoete dingen in één keer achter elkaar op zodat je hiermee maar één aanslag of zoetmoment voor je tanden hebt. Spoel na afloop je mond met water en laat je gebit even rusten door een tijdje niets te eten of te drinken. Zo kan je gebit zich beter herstellen.
Droge mond
Net als bij andere drugs kan cannabis zorgen voor het gevoel van een droge mond. Je kent dit misschien wel als ‘cotton mouth’. Zonder speeksel neemt de kans op gaatjes (cariës) toe, zeker als je dit het ook nog eens combineert met veel zoet eten. Als je iets drinkt om de droge mond tegen te gaan, neem dan water of thee zonder suiker. Alle andere dranken kunnen bijdragen aan een grotere kans op gaatjes (cariës) of tanderosie (slijtage).
Mondhygiëne
Net als bij andere drugs kan een verslaving aan cannabis zorgen dat de aandacht voor je mondhygiëne er nog wel eens bij inschiet. Probeer er toch aan te denken om je tanden te poetsen, minimaal twee keer per dag (een keer ’s morgens en een keer ’s avonds) en daarbij één keer per dag tussen de tanden schoon te maken met een tandenstoker of rager. Eet of drink na het tandenpoetsen ’s avonds ook niks meer voordat je gaat slapen. Zo voorkom je vervelende problemen met je gebit.
Wat doet tabak roken met je gebit?
Slechte adem
Misschien niet schadelijk, maar wel heel vervelend. Niet alleen je kleren en de ruimte waarin je tabak rookt gaan naar rook ruiken, ook krijg je er een slechte adem van.
Gebitsgezondheid
Als je tabak rookt, tast je je mondweefsel de hele tijd aan. Daardoor vergroot je je risico op tandvleesontsteking en tandvleesontsteking. Dit kan afbraak van het onderliggende kaakbot (parodontitis), gaatjes en zelfs mondkanker tot gevolg hebben. Ook kunnen wondjes in je mond door het gebruik van tabak slechter genezen. Dit kan voor problemen zorgen na bijvoorbeeld het trekken van een kies.
In extreme gevallen kan tabak roken ook leiden tot implantaatverlies.
Wat doet alcohol met je gebit?
Schade aan je gebit
Als je wat alcohol achter de kiezen hebt, kan het zomaar zijn dat je niet meer helemaal waterpas loopt, waardoor je kunt vallen. Of misschien heb je net een korter lontje. Nu lijkt met iemand op de vuist gaan omdat hij op je sneaker stond opeens een goed idee. Vallen en vechten kunnen ervoor zorgen dat je tanden breken of zelfs je kaak.
Ook op de fiets stappen met alcohol op is geen goed idee. Het kan zelfs leiden tot een kaakbreuk na een valpartij. Houd er dus rekening mee dat je na alcohol minder stabiel op je benen staat en je kunt bezeren.
Braken
Na of tijdens het gebruik van alcohol kun je je niet lekker voelen. Dit vergroot de kans op braken. Braaksel is erg zuur en schadelijk voor je tandglazuur en kan leiden tot tanderosie (slijtage). Moet je toch braken, poets dan niet meteen je tanden. Spoel je mond eerst met een glas water om het zuur te neutraliseren en wacht eventueel een half uur na het spoelen met poetsen.
Suiker
Veel zoete alcoholische drankjes bevatten flink wat suiker. Suiker is slecht voor je gebit. Ook hier is het beter om eerst even flink te spoelen voor je je tanden poetst.