Crystal meth / methamfetamine

Wat is crystal meth?

Methamfetamine is een chemisch middel met een stimulerende werking. Het is ook wel bekend onder de volgende namen: Meth; Speed; Crystal; Tina; Glass; Crank; Tweak; Yaba; en Desoxyn® (dit kan worden voorgeschreven aan mensen die ernstig lijden aan ADD en ADHD). Methamfetamine komt meestal voor in geurloos, bitter smakend en witte poedervorm, maar is ook verkrijgbaar in pilvorm, capsules en grotere kristallen.


Effecten crystal meth

Het effect van een middel wordt bepaald door eigenschappen van het middel zelf, maar ook door de set en setting van de gebruiker. Hier beschrijven we welke effecten crystal meth over het algemeen heeft.

Wat is het effect van crystal meth?

Crystal meth is een stimulant. Stimulanten zorgen voor een stijging van je ademhaling, hartslag, bloeddruk en lichaamstemperatuur. Pupillen worden groter en je krijgt een droge mond. Je moet vaker plassen, je zweet meer en hebt stijve kaken door verhoogde spierspanning. Ademhalen gaat makkelijker omdat je bronchiën (luchtwegen) uitzetten. Honger en moeheid verdwijnen als sneeuw voor de zon. Je voelt je vrolijk en vol energie, hebt zin om veel en vlug te praten, bent alert en kunt de hele nacht doordansen of seksen. Je hebt meer uithoudingsvermogen en spierkracht. Sommigen krijgen meer zelfvertrouwen. Anderen voelen zich rusteloos, angstig, paranoia, geïrriteerd of agressief. Wat ook typerend is zijn de herhaalde bewegingen en het verplaatsen en terugzetten van voorwerpen.

Door het energieke gevoel dat je van het middel krijgt blijf je lang wakker en verdwijnt je hongergevoel. Uiteindelijk raak je oververmoeid en uitgeput. Dan komt er van seks niet meer zoveel terecht omdat het moeilijk wordt een stijve te krijgen of te houden. Omdat je er niet alleen erg lang mee door kunt gaan, maar ook nog eens supergeil blijft, loop je een hoge kans op weefselbeschadiging wat kan resulteren in een makkelijke HIV- en ander SOA-overdracht.

Crystal meth kan je dermate ontremmen dat je niet meer kritisch kunt nadenken. Zo kun je makkelijk over je eigen grenzen gaan en dingen doen die je anders niet zou. Dit kan resulteren in een ongewilde sekservaring en daar kan je een flinke kater van krijgen. Het kan ook betekenen dat je onveilig seks hebt terwijl je dat in nuchtere toestand niet zou toelaten.

Positieve effecten (negatieve) Bijwerkingen

Energiek gevoel

Je hebt een energiek gevoel. Stilzitten is soms moeilijker en dit energieke gevoel uit zich vaak door de drang om te dansen of te bewegen.

Verhoging bloeddruk en hartslag

Als gevolg van het harder en sneller pompen van het hart, stijgt de bloeddruk met de hartslag mee.

Alertheid

Deze drug kan ervoor zorgen dat je actiever wordt dan normaal. Je voelt je scherp, wakker en je kunt de dingen om je heen nauwkeurig volgen.

Verhoging lichaamstemperatuur

Stimulerende middelen zorgen voor meer spieractiviteit en een hogere “basistemperatuur” van het lichaam, waardoor de lichaamstemperatuur stijgt.

Toename in zelfvertrouwen

Je voelt je zelfverzekerder. Het kan makkelijker zijn om de mening van anderen naast je neer te leggen en je voelt je zeker over jezelf en over je eigen acties.

Gespannen kaken

Toegenomen spierspanning kan ervoor zorgen dat de kaakspieren zich onwillekeurig samentrekken. Hierdoor worden de tanden stevig op elkaar gedrukt en kan er in tong en/of wang gebeten worden.

Behoefte aan contact, praten en intimiteit

Een goed gesprek voeren met iemand, of knuffelen, kan prettig en interessant zijn.

Slapeloosheid

Sommige drugs zorgen ervoor dat je niet in slaap valt. Stimulanten hebben dit effect vaak, maar ook na gebruik van tripmiddelen of downers is de slaap verstoord en kan het gebeuren dat slapen niet lukt. Voor meer info over slapen na uppers, klik hier.

Verandering in tijdsperceptie

Het verloop van tijd kan voor je gevoel veranderen bij drugsgebruik. Sommige stukken van de avond vliegen voorbij en sommige delen gaan een stuk trager. Wanneer je lekker in je vel zit, kan het fijn zijn dat het gevoel niet lijkt op te houden. Maar wanneer jij je niet prettig voelt, is dit een stuk minder fijn. Dit effect kan dus beide kanten op werken.

Verminderde eetlust

Stimulatie van de fight-or-flight mechanismen in het lichaam kan het hongergevoel onderdrukken.

Stemmingsverandering

Je stemming kan veranderen door het gebruik van dit middel. Je kunt je anders gaan voelen dan normaal. Dit kan zowel positief als negatief werken.

Behoefte om meer te nemen (craving)

Het voelen van een (sterke) behoefte om meer te nemen wanneer het effect afneemt.

Toegenomen libido

Toegenomen seksuele verlangens. Je voelt je sterker aangetrokken tot anderen en voelt hierbij een sterkere behoefte naar seksuele intimiteit.

Verwarring en rusteloosheid

Door deze stof kan je in de war raken, en rusteloos worden. Door voor een veilige, rustige, en vertrouwde omgeving te zorgen kan je dit verminderen.

Versnelde gedachten

Denken lijkt sneller te gaan. Het is makkelijker om helder na te denken. Je kunt bepaalde stappen in je hoofd sneller doorlopen en het maken van keuzes kan sneller verlopen.

Prikkelbaar

Je bent snel geïrriteerd of opgefokt.

Druk op de borst / hartkloppingen

Een gespannen of drukkend gevoel in de borstkas, en het gevoel dat het hart harder klopt dan normaal.

Erectieproblemen

Problemen met het krijgen van een erectie.

Misselijkheid/overgeven

Een onprettig en gespannen gevoel in de buik, waar je je heel naar door kan voelen. Misselijkheid gaat vaak vooraf aan braken.

Duizeligheid

Het gevoel iemand draait, of dat de wereld om iemand heen draait. Dit verstoort het evenwicht.

Hoofdpijn

Deze stof kan voor hoofdpijn zorgen. Het kan helpen om genoeg water te drinken, en om koffie/caffeïne te vermijden.

Zweten

Als gevolg van de toegenomen stimulatie en om de temperatuurstijging tegen te gaan, zal de huid zweet afscheiden om de temperatuur weer op peil te brengen.

Verwijde pupillen

Door een verhoogd noradrenaline niveau in het lichaam na het nemen van bepaalde drugs worden de pupillen groter. De pupilgrootte wordt door veel verschillende processen beïnvloed. Toename van noradrenaline speelt een rol in een aantal van die processen.

Droge mond

Stimulatie van de sympathische zenuwbanen vermindert de aanmaak van speeksel, waardoor je een droge mond kan krijgen.

Versnelde ademhaling

De luchtwegen gaan verder open staan, waardoor ademen makkelijker en sneller gaat.

Pijnstilling

Je voelt pijnprikkels minder. Mensen gebruiken soms drugs om minder last te hebben van bepaalde klachten die ze ervaren. Dit kan dan voor wat verlichting zorgen.

Maar door de remmende werking van het middel zal je bijvoorbeeld minder voelen van een botsing of valpartij of van teveel beweging. Dit kan bijvoorbeeld voor extra lichamelijke schade zorgen omdat je door blijft dansen terwijl je eigenlijk had moeten rusten. Je hebt bijvoorbeeld niet door dat een gekneusde enkel pijn doet. Of dat je brandwonden hebt van de lachgastank.

Hallucinaties

Bij hallucinaties neem je dingen waar die er niet zijn. Het gaat dan echt om een waarneming die echt lijkt te zijn. Je kan bijvoorbeeld geluiden horen (auditieve hallucinaties) of iets of iemand zien (visuele hallucinatie). Dit in tegenstelling tot een verandering in de zintuigelijke waarneming waarbij de normale waarneming vervormd is. Denk aan iemands stem die hoger of lager klinkt of een gezicht dat een grote neus lijkt te hebben.

Hallucinaties kunnen zowel gewenste effecten (bij tripmiddelen) als ongewenste bijwerkingen (bij hoge doseringen MDMA, of bij te lang wakker zijn) zijn.
Toegenomen spierspanning

Gespannen spieren en kaken (op je tong of wang bijten)


Dosering en gebruikswijze

Crystal meth kan worden gesnoven (nasaal); gerookt; gespoten (‘intraveneus’ in de aderen, ‘muscling’ in de spieren, ‘skin popping’ onder de huid), geplugd (rectaal, ‘booty bumping’ zonder naald anaal inbrengen) en geslikt (oraal).

Als je methamfetamine oraal neemt kan je een beetje poeder in een drankje oplossen, of je kan een beetje poeder in een vloeitje te doen, deze dichtdraaien en doorslikken (bommetje). Methamfetamine komt soms ook in pilvorm voor. In Thailand wordt het als pil verkocht onder de naam Yaba.

Bij het roken wordt de methamfetamine in een glazen pijpje gedaan en verwarmd met een aansteker. Methamfetamine leent zich ook beter om te spuiten dan amfetamine. Dit gebeurt vooral in het buitenland en nog specifieker in de VS en Australië.

Doseringen bij slikken
Lichte dosis 5 – 15 mg
Gemiddelde dosis 10 – 30 mg
Hoge dosis 20 – 60 mg
Doseringen bij snuiven
Lichte dosis 5 – 15 mg
Gemiddelde dosis 10 – 40 mg
Hoge dosis 20 – 60 mg
Doseringen bij roken
Lichte dosis 10 – 20 mg
Gemiddelde dosis 10 – 40 mg
Hoge dosis 30 – 60 mg
Doseringen bij spuiten
Lichte dosis 5 – 10 mg
Gemiddelde dosis 10 – 40 mg
Hoge dosis 30 – 60 mg

Zie Drugs en testen voor meer informatie over de testservice en vind een testservice bij jou in de buurt.


Werkingsduur

Werkingsduur bij slikken
Effect begint na 20 – 70 min
Piekeffect 3 – 5 uur
Coming down 2 – 6 uur
Uitgewerkt na 12 – 24 uur
Werkingsduur bij snuiven
Effect begint na 5 – 10 min
Piekeffect 2 – 4 uur
Coming down 2 – 6 uur
Uitgewerkt na 12 – 24 uur
Werkingsduur bij roken
Effect begint na 0 – 2 min
Piekeffect 1 – 3 uur
Coming down 2 – 4 uur
Uitgewerkt na 12 – 24 uur
Werkingsduur bij spuiten
Effect begint na 0 – 2 min
Piekeffect 4 – 8 uur
Coming down 2 – 6 uur
Uitgewerkt na 12 – 24

Risico’s

Methamfetamine is een verslavend middel. Hierbij speelt de gebruikswijze een belangrijke rol. Hoe sneller het effect opkomt, hoe verslavender het is. Roken, spuiten en snuiven zijn dus verslavender dan slikken.

Methamfetamine-gebruikers ontwikkelen al heel snel een grote tolerantie. Tolerantie treed op voor het psychische effect en voor het eetlustremmende effect, maar niet voor het bloeddrukverhogende effect. Mensen die echt verslaafd zijn nemen soms wel een 5 tot 6 keer hogere dosis dan iemand die het voor het eerst gebruikt. Hierdoor kunnen twee ernstige situaties optreden waarbij overlijden een mogelijk gevolg is. Ten eerste kan iemand die een tijd flink gebruikt heeft en ermee is gestopt, maar zichzelf weer dezelfde dosis toedient als voorheen, een te hoge dosis geven, met de dood tot gevolg. Ten tweede kan het voorkomen dat nieuwe gebruikers zichzelf dezelfde dosis toedienen als ervaren gebruikers. Overlijden treedt op door oncontroleerbare hyperthermie (oververhitting), epileptische aanvallen, hypoxie en hart- en vaatstelselcomplicaties.

Dagen achter elkaar crystal gebruiken zonder te slapen, te rusten en te eten zorgt voor uitputting van je lichaam en hierdoor ligt een psychose op de loer. Mocht je sekspartner of iemand in je omgeving psychotisch en angstig reageren? Help diegene dan door even stil te leggen waar jullie mee bezig waren (muziek, TV even uit) en een andere setting op te zoeken waar diegene rust krijgt. Spreek rustig, blijf begripvol en ga zo nodig even samen naar buiten. Ontken of bevestig eventuele wanen niet en mocht het niet beter worden, schroom dan niet om de huisartsenpost te bellen. Die zijn er om je te helpen en kunnen zo nodig consulteren of een recept uitschrijven of op andere wijze zorg verlenen.

De dagen na gebruik voelen gebruikers zich vaak oververmoeid, lusteloos, depressief en onrustig. Na een dag of twee wordt de verloren slaap ingehaald en neemt de eetlust zeer sterk toe. Als langdurige gebruikers stoppen komen deze verschijnselen in verhevigde mate voor. Ze voelen zich uitgeput en depressief. Maar al te vaak een reden om weer opnieuw te gebruiken. Lichamelijke ontwenningsverschijnselen zijn relatief mild.

Risico’s op korte termijn

Epileptische aanval

Het gebruiken van deze drug vergoot de kans op een epileptische aanval als je daar gevoelig voor bent.

Risico’s op lange termijn

Ongezonde huid

Na langdurig gebruik ziet de huid er vaak minder gezond uit. Ook heb je sneller last van puistjes of andere huidaandoeningen.

Beschadiging neusslijmvlies (alleen bij snuiven)

Snuiven van drugs kan leiden tot beschadiging van het neusslijmvlies. Dit kan zich onder andere uiten in een verminderd reuk en smaak vermogen. Ook kan het leiden tot chronische verkoudheid en bloedneuzen.

Ongezonde tanden en tandvlees

Gebruikt van deze drug heeft een negatieve invloed op je gebit. Je tanden kunnen verkleuren, maar ook wordt de kans op ontstekingen of gaatjes groter.

HIV en hepatitisinfectie (alleen bij spuiten)

Bij het spuiten van drugs loop je verhoogd risico op HIV, hepatitis en andere bloed overdraagbare infecties. Spuiten wordt om deze reden sterk afgeraden. Als je toch besluit te spuiten, let er dan op dat je geen materiaal zoals naalden deelt met anderen en dat je elke keer een schone naald gebruikt.

Leverschade

Amfetaminen (MDMA, speed, meth) hebben op meerdere vlakken schadelijke effecten op de functie van de lever, bijvoorbeeld door oververhitting, schadelijke afbraakstoffen en vorming van bloedpropjes.


Combinatiegebruik

Het combineren van verschillende soorten drugs kan riskant en onvoorspelbaar zijn. Als je medicijnen combineert, kan je een hoger risico op gezondheidsproblemen hebben. In de volgende paragrafen lees je over de effecten en risico’s van een aantal veel voorkomende combinaties en ook enkele die extra gevaarlijk kunnen zijn. Zie ook het thema drugs combineren.

Methamfetamine en cannabis

Soms gaan mensen na of tijdens het gebruik van methamfetamine blowen om rustiger te worden of makkelijker in slaap te vallen. Cannabis kan de methamfetamineroes wat zachter maken, vooral aan het einde. Dit is echter niet voor iedereen aan te raden, sommige mensen kunnen zich juist angstig of onrustig gaan voelen. Het kan de paranoïde gedachten versterken. Heb je last van slapeloosheid na het gebruik van methamfetamine dan is het aan te raden om je gebruik beter te timen. Hou er rekening mee hoe laat je wil gaan slapen en neem ongeveer 12u voordat je wil gaan slapen niet meer bij.


Unity tips

Echt veilig gebruik van crystal meth bestaat niet. De risico’s kunnen wel beperkt worden, lees daarvoor de Unity tips:

 • Gebruik alleen als je je goed voelt
 • Laat je crystal meth testen!
 • Ben je aan de pil of gebruik je medicatie? Slik die dan wel enkele uren voordat je drugs gaat nemen. Zet de wekker van je telefoon als je medicatie bij moet slikken
 • Neem je crystal meth tijdens sex? Gebruik dan extra glijmiddel om de kans op wondjes en zo de overdracht  van SOA’s te verkleinen
 • Gebruik niet om de nadelige effecten van amfetamine gebruik (zoals vermoeidheid of depressie) tegen te gaan. Dit is de basis voor een verslaving
 • Rust goed uit voor en na gebruik
 • Eet gezond voor en na gebruik. Vooral veel reservestoffen (noten, pinda’s) en vitaminen (sinaasappels, kiwi, broccoli). Het is moeilijk om te eten tijdens en na amfetaminegebruik, maar probeer het toch. Goed eten vermindert duidelijk de kater! Als het lukt; eet een zout koekje of enkele zoute chips. Als je geen vast voedsel binnenkrijgt, denk dan aan sappen, drinkontbijt, smoothies en soepjes. Check onze pagina over voeding voor recepten.
 • Je kan voor en na amfetaminegebruik extra multivitamines met C1000 en anti-oxidanten als omega-3 gebruiken
 • Zorg dat je het niet te warm krijgt tijdens gebruik: rust af en toe uit, draag geen warme kleding, geen hoofddeksel, en drink af en toe water of fris
 • Drink voldoende water, fris om uitdroging tegen te gaan. Crystal meth onttrekt vocht uit je lichaam.
 • Drink zoute bouillonnetjes/opkikkers/ ORS met water om je zouten aan te vullen; zeker als je seks op de drugs hebt, verlies je door het zweten veel zout
 • Als je meth gesnoven hebt, maak dan je neus schoon voordat je gaat slapen. Je kunt dit doen door met een vochtig wattenstaafje de resten die nog in je neus zitten verwijderen, een neusdouche of spray met water en zout of tijdens het douchen met je vingers
 • Niet gebruiken bij: suikerziekte, zwak hart, hoge bloeddruk, epilepsie en psychische klachten of in combinatie met medicijnen
 • Niet combineren met alcohol of andere middelen
 • Niet deelnemen aan het verkeer
 • Van amfetaminegebruik kan je een droge mond krijgen, dit in combinatie met knarsetanden verhoogt het risico op schade aan je tanden. Het is belangrijk om je speekselaanmaak te stimuleren. Dit kan je doen door te kauwen op suikervrije kauwgom. Speekselsubstituten of kunstspeeksels (zoals Saliva Orthana, Xialine en Oral Balance) zijn zonder voorschrift te koop
 • Zorg voor een eigen persoonlijke snuifbuisjes en deel deze niet met anderen
 • Zorg voor eigen naald als je Tina slammed
 • Voel jij je, of voelt één van je vrienden zicht niet lekker? Hou elkaar in de gaten, zorg voor elkaar en ga even langs de EHBO
 • Heb je nog vragen of zoek je nog meer tips? Check dan eens de jongens van Pink Unity!

Wat zijn de Unitytips bij gebruik van een upper?

 • Geen hoge dosis combineren met andere uppers
 • Niet gebruiken bij: suikerziekte, zwak hart, hoge bloeddruk, zwangerschap, epilepsie en psychische klachten of in combinatie met medicijnen (vooral niet met MAO-remmers en astmageneesmiddelen).
 • Zorg dat je het niet te warm krijgt tijdens het gebruik van uppers: rust af en toe uit, draag geen warme kleding, geen hoofddeksel, en drink af en toe water of fris.
 • Rust voldoende uit voor je van plan bent om uppers te gaan gebruiken. Als je erg vermoeid bent of aan slapeloosheid leidt, gebruik dan geen uppers!
 • Gebruik matig. Houd bij hoeveel je gebruikt.
 • Drink voldoende maar niet meer dan 2 glazen water per uur, anders neemt de kans op watervergiftiging toe
 • Van uppers kan je een droge mond krijgen, dit in combinatie met knarsetanden verhoogt het risico op schade aan je tanden. Het is belangrijk om je speekselaanmaak te stimuleren. Dit kan je doen door te kauwen op suikervrije kauwgom. Speekselsubstituten of kunstspeeksels (zoals Saliva Orthana, Xialine en Oral Balance) zijn zonder voorschrift te koop

Wat zijn de Unitytips bij gebruik van een middel?

 • Neem bij de eerste keer dat je een middel gebruikt een kleine dosis om te kijken hoe jouw lichaam reageert op het middel.
 • Gebruik alleen als je je goed voelt.
 • Gebruik alleen voor je plezier, niet om symptomen zoals bijvoorbeeld vermoeidheid tegen te gaan.
 • Gebruik niet als je psychische klachten hebt (gehad), of psychische klachten (zoals depressie) in je familie voorkomen.
 • Test vooraf je drugs bij een testservice.
 • Zorg voor een goede set en setting.
 • Gebruik met mate. Houd bij hoeveel je gebruikt.
 • Spreek duidelijk met jezelf af hoeveel je maximaal wil gebruiken op een avond.
 • Combineer niet met andere middelen of medicijnen.
 • Neem geen deel aan het verkeer.
 • Voorkom infectieziekten. Gebruik je eigen snuifbuis en deel deze niet met anderen.
 • Spoel na snuiven je neus na afloop goed met lauw zout water, bijvoorbeeld door een neusspray of neusdouche te gebruiken.
 • Voel jij, of voelt een van je vrienden zich niet lekker? Hou elkaar in de gaten, zorg voor elkaar en ga (als die er is) even langs de EHBO.
 • Bel 112 bij een levensbedreigende situatie.
 • Eet gezond voor en na drugsgebruik. Vooral veel anti-oxidanten en vitaminen (blauwe bessen, frambozen, bramen, druiven, rozijnen, sinaasappels, kiwi, broccoli). Dit is misschien wel de belangrijkste tip! Het is soms moeilijk om te eten tijdens en na drugsgebruik, maar probeer het toch. Goed eten vermindert duidelijk de kater! Als je geen vast voedsel binnenkrijgt, denk dan aan sappen, drinkontbijt, smoothies.

FAQ

Ik ben van plan methamfetamine te gebruiken in combinatie met een ander middel, wat kunnen hier de gevolgen van zijn?

Het combineren van verschillende drugs kan extra riskant en onvoorspelbaar zijn. Als je gaat combineren heb je meer kans op problemen met je gezondheid. Hier beschrijven we de effecten en risico’s van een aantal combinaties die veel voorkomen of die zeer riskant zijn. Voor meer informatie check het thema combigebruik.

Methamfetamine wordt regelmatig gebruikt tijdens seks. Lees meer over drugs en seks.

Methamfetamine en XTC, amfetamine of cocaïne

De combinatie van crystal meth met XTC, amfetamine of cocaïne geeft extra veel druk op hart en bloedvaten en kan het lichaam extra uitputten. De kater is vaak erger dan de kater van de afzonderlijke middelen. Methmfetamine werkt het love-effect van XTC tegen. Met deze combi vergroot je de kans op hersenschade (het zou kunnen dat methamfetamine de hersenschade veroorzaakt door MDMA versterkt). Deze combi vergroot ook de kans oververhitting en de combi XTC en methamfetamine vergroot het risico op een serotonine syndroom.

Methamfetamine en alcohol

Omdat methamfetamine je wakkerder en fitter laat voelen kun je veel meer drinken zonder je erg dronken te voelen. De kater de dag daarna is echter wel ontzettend groot, omdat je meer gedronken hebt dan dat je normaal zou kunnen. Als je alcohol en methamfetamine vaak tegelijkertijd gebruikt kan het moeilijker zijn om met methamfetamine te stoppen.

Deze combi kan ook sneller leiden tot (extreem) agressief gedrag. De kans dat je je onbezonnen of roekeloos gaat gedragen neemt toe.

Methamfetamine en GHB

Dit is een net als bij alcohol een upper met een downer combineren. Je lichaam krijgt tegengestelde signalen. Door de methamfetamine blijf je iets langer wakker op dosissen GHB waar je normaal out van gaat, dus je kunt er behoorlijk vaag van worden. Maar als je alsnog out gaat zijn de medische gevolgen veel ingewikkelder. GHB kan de stimulerende effecten van methamfetamine verzachten. Als de methamfetamine begint uit te werken en er bevindt zich nog voldoende GHB in je lichaam, kun je alsnog outgaan en ook dieper bewusteloos raken. Verder kan het een erg geil effect in je oproepen en dat kan geweldig zijn, maar ook resulteren in situaties waar je spijt van krijgt omdat je dingen doet die je eigenlijk niet wou doen.

Methamfetamine en antidepressiva

Als je depressief bent is het sowieso geen goed idee om methamfetamine te gebruiken. Het combineren met een antidepressiva kan een gevaarlijke stijging van de bloeddruk tot gevolg hebben. Als je een oude klasse antidepressiva gebruikt, de zogenaamde MAO-remmers, dan is het heel gevaarlijk om methamfetamine te gebruiken, je bloeddruk kan gevaarlijk stijgen en je hebt een verhoogde kans op het serotonine syndroom.

Methamfetamine en cannabis

Sommige gebruikers gaan blowen na het gebruik van methamfetamine om rustig te worden of in slaap te kunnen vallen. Door het blowen kan het zijn dat je juist angstig en onrustig wordt.

Methamfetamine met poppers en viagra

Deze combinatie kan leiden tot hartfalen.

Hoe is methamfetamine gebruik ontstaan?

Methamfetamine (crystal meth) werd in 1839 ontdekt in Japan. Het werd toen gemaakt van de efedraplant. De merknaam was Pervetine.

In de Tweede Wereldoorlog werd methamfetamine gebruikt. Onder de Wehrmacht stond het bekend als panzerschokolade of tankchocolade. Dit om bij langdurige gevechten bemanning van gepantserde wagens meer uithoudingsvermogen te geven. Voor vliegeniers was er de fliegerschokolade.

Pas in de jaren 80 werd het populairder in Amerika. Het werd daar vooral populairder omdat het makkelijk te maken was van makkelijk verkrijgbare grondstoffen. In Europa zijn die grondstoffen veel moeilijker te vinden.

Wat moet ik doen als ik klachten ervaar na gebruik?

Sommige klachten na het gebruik van drugs kunnen langer aanhouden en dan kan medische uitleg of zelfs behandeling nodig zijn. Brijder heeft hiervoor een landelijk spreekuur partydrugs opgericht. Als je klachten hebt kun je bellen met het medisch spreekuur partydrugs: 088 – 358 29 40.

Is slammen (spuiten) gevaarlijker dan roken?

Bij het gebruik van Tina heeft slammen (spuiten) in de aderen het meest risico’s.

Omdat het middel direct in de bloedstroom komt treedt het effect vrijwel meteen op. Daarom kan het effect gelijk erg heftig zijn.
Mocht je slammen, zorg dat je een schone (eigen) naald hebt, en spuit de Tina niet onderhuids of in een spier, dit veroorzaakt blauwe plekken en ontstekingen onderhuids.

Wat is het effect van crystal meth?

Crystal meth is een stimulant. Stimulanten zorgen voor een stijging van je ademhaling, hartslag, bloeddruk en lichaamstemperatuur. Pupillen worden groter en je krijgt een droge mond. Je moet vaker plassen, je zweet meer en hebt stijve kaken door verhoogde spierspanning. Ademhalen gaat makkelijker omdat je bronchiën (luchtwegen) uitzetten. Honger en moeheid verdwijnen als sneeuw voor de zon. Je voelt je vrolijk en vol energie, hebt zin om veel en vlug te praten, bent alert en kunt de hele nacht doordansen of seksen. Je hebt meer uithoudingsvermogen en spierkracht. Sommigen krijgen meer zelfvertrouwen. Anderen voelen zich rusteloos, angstig, paranoia, geïrriteerd of agressief. Wat ook typerend is zijn de herhaalde bewegingen en het verplaatsen en terugzetten van voorwerpen.

Door het energieke gevoel dat je van het middel krijgt blijf je lang wakker en verdwijnt je hongergevoel. Uiteindelijk raak je oververmoeid en uitgeput. Dan komt er van seks niet meer zoveel terecht omdat het moeilijk wordt een stijve te krijgen of te houden. Omdat je er niet alleen erg lang mee door kunt gaan, maar ook nog eens supergeil blijft, loop je een hoge kans op weefselbeschadiging wat kan resulteren in een makkelijke HIV- en ander SOA-overdracht.

Crystal meth kan je dermate ontremmen dat je niet meer kritisch kunt nadenken. Zo kun je makkelijk over je eigen grenzen gaan en dingen doen die je anders niet zou. Dit kan resulteren in een ongewilde sekservaring en daar kan je een flinke kater van krijgen. Het kan ook betekenen dat je onveilig seks hebt terwijl je dat in nuchtere toestand niet zou toelaten.


Meer lezen

 • Nog geen extra artikelen beschikbaar.

Relevante artikelen over Crystal meth / methamfetamine