Crystal meth / Tina

Wat is crystal meth?

Methamfetamine is een chemisch middel met een stimulerende werking. Het is ook wel bekend onder de volgende namen: Meth; Speed; Crystal; Tina; Glass; Crank; Tweak; Yaba; en Desoxyn® (dit kan worden voorgeschreven aan mensen die ernstig lijden aan ADD en ADHD). Methamfetamine komt meestal voor in geurloos, bitter smakend en witte poedervorm, maar is ook verkrijgbaar in pilvorm, capsules en grotere kristallen.


Effecten van crystal meth

Crystal meth is een stimulerend middel.

Het effect van een middel wordt bepaald door eigenschappen van het middel zelf, maar ook door de set en setting van de gebruiker. Hier beschrijven we welke effecten crystal meth over het algemeen heeft.

Gebruik van crystal meth zorgt voor een stijging van je ademhaling, hartslag, bloeddruk en lichaamstemperatuur. Pupillen worden groter en je krijgt een droge mond. Je moet vaker plassen, je zweet meer en hebt stijve kaken door verhoogde spierspanning. Ademhalen gaat makkelijker omdat je bronchiën (luchtwegen) uitzetten. Honger en moeheid verdwijnen als sneeuw voor de zon. Je voelt je vrolijk en vol energie, hebt zin om veel en vlug te praten, bent alert en kunt de hele nacht doordansen of seksen. Je hebt meer uithoudingsvermogen en spierkracht. Sommigen krijgen meer zelfvertrouwen. Anderen voelen zich rusteloos, angstig, paranoia, geïrriteerd of agressief. Wat ook typerend is zijn de herhaalde bewegingen en het verplaatsen en terugzetten van voorwerpen.

Door het energieke gevoel dat je van het middel krijgt blijf je lang wakker en verdwijnt je hongergevoel. Uiteindelijk raak je oververmoeid en uitgeput. Dan komt er van seks niet meer zoveel terecht omdat het moeilijk wordt een stijve te krijgen of te houden. Omdat je er niet alleen erg lang mee door kunt gaan, maar ook nog eens supergeil blijft, loop je een hoge kans op weefselbeschadiging wat kan resulteren in een makkelijke HIV- en ander SOA-overdracht.

Crystal meth kan je dermate ontremmen dat je niet meer kritisch kunt nadenken. Zo kun je makkelijk over je eigen grenzen gaan en dingen doen die je anders niet zou. Dit kan resulteren in een ongewilde sekservaring en daar kan je een flinke kater van krijgen. Het kan ook betekenen dat je onveilig seks hebt terwijl je dat in nuchtere toestand niet zou toelaten.

Positieve effecten (negatieve) Bijwerkingen

Energiek gevoel

Je hebt een energiek gevoel. Stilzitten is soms moeilijker en dit energieke gevoel uit zich vaak door de drang om te dansen of te bewegen.

Verhoging bloeddruk en hartslag

Verhoging bloeddruk en hartslag

Alertheid

Deze drug kan ervoor zorgen dat je actiever wordt dan normaal. Je voelt je scherp, wakker en je kunt de dingen om je heen nauwkeurig volgen.

Verhoging lichaamstemperatuur

Verhoging lichaamstemperatuur

Toename in zelfvertrouwen

Je voelt je zelfverzekerder. Het kan makkelijker zijn om de mening van anderen naast je neer te leggen en je voelt je zeker over jezelf en over je eigen acties.

Gespannen kaken

Hierdoor worden de tanden stevig op elkaar gedrukt en kan er in tong en/of kaken gebeten worden.

Behoefte aan contact, praten en intimiteit

Een goed gesprek voeren met iemand, of lekker knuffelen, kan dan erg prettig en interessant zijn.

Slapeloosheid

Slapeloosheid. Vooral na het nemen van een tweede dosis.

Verandering in tijdsperceptie

Het verloop van tijd kan voor je gevoel veranderen. Sommige stukken van de avond vliegen voorbij en sommige delen gaan een stuk trager. Wanneer je lekker in je vel zit, kan het fijn zijn dat het gevoel niet lijkt op te houden. Maar wanneer jij je niet prettig voelt, is dit een stuk minder fijn. Dit effect kan dus beide kanten op werken.

Verminderde eetlust

Verminderde eetlust

Stemmingsverandering

Je stemming kan veranderen door het gebruik van dit middel. Je kunt je anders gaan voelen dan normaal. Dit kan zowel positief als negatief werken.

Behoefte om meer te nemen (craving)

Het voelen van een (sterke) behoefte om meer te nemen wanneer het effect afneemt

Toegenomen libido

Toegenomen seksuele verlangens. Je voelt je sterker aangetrokken tot anderen en voelt hierbij een sterkere behoefte naar seksuele intimiteit.

Verwarring en rusteloosheid

Verwarring en rusteloosheid

Versnelde gedachten

Denken lijkt sneller te gaan. Het is makkelijker om helder na te denken. Je kunt bepaalde stappen in je hoofd sneller doorlopen en het maken van keuzes kan sneller verlopen.

Prikkelbaar

Je bent snel geïrriteerd of opgefokt. Soms kan iemand ook agressief worden.

Druk op de borst / hartkloppingen

Druk op de borst / hartkloppingen

Erectieproblemen

Misselijkheid/overgeven

Misselijkheid/overgeven

Duizelig

Hoofdpijn

Hoofdpijn

Zweten

Zweten

Verwijde pupillen

Droge mond

Droge mond

Versnelde ademhaling

De luchtwegen gaan verder open staan, waardoor ademen makkelijker en sneller gaat.

Pijnstilling

Je voelt pijnprikkels minder. Mensen gebruiken soms dit middel om minder last te hebben van bepaalde klachten die ze ervaren. Dit kan dan voor wat verlichting zorgen.

Maar door de remmende werking van het middel zal je bijvoorbeeld minder voelen van een botsing of valpartij. Dit kan bijvoorbeeld tijdens een feestje gevaarlijk zijn omdat je door blijft dansen terwijl je eigenlijk had moeten rusten.

Hallucinaties

Bij hallucinaties waarneem je dingen die er niet zijn. Dingen kunnen visueel gaan vervormen, of je kan geluiden horen (auditieve hallucinaties). Vaak zijn hallucinaties vervormingen van dingen die er daadwerkelijk zijn, bijv. een schilderij dat tot leven komt. Maar het kan ook voorkomen dat gebruikers dingen zien die er echt niet zijn.

Hallucinaties kunnen zowel gewenste effecten (bij tripmiddelen) als ongewenste bijwerkingen (bij hoge doseringen MDMA, of bij te lang wakker zijn) zijn.
Toegenomen spierspanning

Gespannen spieren en kaken (op je tong of wang bijten)


Dosering en gebruikswijze van crystal meth

Crystal meth kan worden gesnoven (nasaal); gerookt; gespoten (‘intraveneus’ in de aderen, ‘muscling’ in de spieren, ‘skin popping’ onder de huid), geplugd (rectaal, ‘booty bumping’ zonder naald anaal inbrengen) en geslikt (oraal).

Als je methamfetamine oraal neemt kan je een beetje poeder in een drankje oplossen, of je kan een beetje poeder in een vloeitje te doen, deze dichtdraaien en doorslikken (bommetje). Methamfetamine komt soms ook in pilvorm voor. In Thailand wordt het als pil verkocht onder de naam Yaba.

Bij het roken wordt de methamfetamine in een glazen pijpje gedaan en verwarmd met een aansteker. Methamfetamine leent zich ook beter om te spuiten dan amfetamine. Dit gebeurt vooral in het buitenland en nog specifieker in de VS en Australië.

Doseringen bij spuiten
Lichte dosis 5 – 10 mg
Gemiddelde dosis 10 – 40 mg
Hoge dosis 30 – 60 mg
Doseringen bij snuiven
Lichte dosis 5 – 15 mg
Gemiddelde dosis 10 – 40 mg
Hoge dosis 20 – 60 mg
Doseringen bij roken
Lichte dosis 10 – 20 mg
Gemiddelde dosis 10 – 40 mg
Hoge dosis 30 – 60 mg
Doseringen bij slikken
Lichte dosis 5 – 15 mg
Gemiddelde dosis 10 – 30 mg
Hoge dosis 20 – 60 mg

Zie Drugs en testen voor meer informatie over de testservice en vind een testservice bij jou in de buurt.


Werkingsduur van crystal meth

Werkingsduur bij spuiten
Effect begint na 0 – 2 min
Piekeffect 4 – 8 uur
Coming down 2 – 6 uur
Uitgewerkt na 12 – 24
Werkingsduur bij snuiven
Effect begint na 5 – 10 min
Piekeffect 2 – 4 uur
Coming down 2 – 6 uur
Uitgewerkt na 12 – 24 uur
Werkingsduur bij roken
Effect begint na 0 – 2 min
Piekeffect 1 – 3 uur
Coming down 2 – 4 uur
Uitgewerkt na 12 – 24 uur
Werkingsduur bij slikken
Effect begint na 20 – 70 min
Piekeffect 3 – 5 uur
Coming down 2 – 6 uur
Uitgewerkt na 12 – 24 uur

Risico’s van crystal meth

Methamfetamine is een verslavend middel. Hierbij speelt de gebruikswijze een belangrijke rol. Hoe sneller het effect opkomt, hoe verslavender het is. Roken, spuiten en snuiven zijn dus verslavender dan slikken.

Methamfetamine-gebruikers ontwikkelen al heel snel een grote tolerantie. Tolerantie treed op voor het psychische effect en voor het eetlustremmende effect, maar niet voor het bloeddrukverhogende effect. Mensen die echt verslaafd zijn nemen soms wel een 5 tot 6 keer hogere dosis dan iemand die het voor het eerst gebruikt. Hierdoor kunnen twee ernstige situaties optreden waarbij overlijden een mogelijk gevolg is. Ten eerste kan iemand die een tijd flink gebruikt heeft en ermee is gestopt, maar zichzelf weer dezelfde dosis toedient als voorheen, een te hoge dosis geven, met de dood tot gevolg. Ten tweede kan het voorkomen dat nieuwe gebruikers zichzelf dezelfde dosis toedienen als ervaren gebruikers. Overlijden treedt op door oncontroleerbare hyperthermie (oververhitting), epileptische aanvallen, hypoxie en hart- en vaatstelselcomplicaties.

Dagen achter elkaar crystal gebruiken zonder te slapen, te rusten en te eten zorgt voor uitputting van je lichaam en hierdoor ligt een psychose op de loer. Mocht je sekspartner of iemand in je omgeving psychotisch en angstig reageren? Help diegene dan door even stil te leggen waar jullie mee bezig waren (muziek, TV even uit) en een andere setting op te zoeken waar diegene rust krijgt. Spreek rustig, blijf begripvol en ga zo nodig even samen naar buiten. Ontken of bevestig eventuele wanen niet en mocht het niet beter worden, schroom dan niet om de huisartsenpost te bellen. Die zijn er om je te helpen en kunnen zo nodig consulteren of een recept uitschrijven of op andere wijze zorg verlenen.

De dagen na gebruik voelen gebruikers zich vaak oververmoeid, lusteloos, depressief en onrustig. Na een dag of twee wordt de verloren slaap ingehaald en neemt de eetlust zeer sterk toe. Als langdurige gebruikers stoppen komen deze verschijnselen in verhevigde mate voor. Ze voelen zich uitgeput en depressief. Maar al te vaak een reden om weer opnieuw te gebruiken. Lichamelijke ontwenningsverschijnselen zijn relatief mild.

Risico’s op korte termijn

Overdosis

Je kunt een overdosis van een drug nemen. Hierdoor kun je misselijk worden en overgeven, hele hoge koorts krijgen en oververhit raken. Ook kun je leverstoornissen ontwikkelen, je nieren kunnen niet meer goed werken, je kunt een epileptische aanval krijgen. Een overdosis kan leiden tot een comateuze toestand en mogelijk zelfs tot de dood.

Triggeren (drugs-) psychose

Door veel en vaak te gebruiken kan de gevoeligheid voor het ontwikkelen van een psychose toenemen. Als je in een drugspsychose terecht komt heb je last van waanideeën, hallucinaties en kun je heel angstig worden. Kenmerkend voor deze vorm van psychose zijn tintelingen en jeuk maar ook het zien van kleine beestjes onder de huid. Het begint vaak met het gevoel hebben dat je in de gaten gehouden wordt en je kunt achtervolgingswanen ontwikkelen. Ook het zien van flitsen vanuit je ooghoeken hoort hierbij. Het is nog onduidelijk of dit alleen kan worden getriggerd bij mensen die hier al aanleg voor hebben, of dat regelmatig amfetaminegebruik en ongezonde leefstijl op zichzelf een psychose kan opwekken. Als je stopt met gebruiken verdwijnt ook de drugspsychose.  Zwaar en langdurig gebruiken veroorzaakt ook vaak depressieve of angstige gevoelens.

Dagen achter elkaar gebruiken zonder te slapen, te rusten en te eten zorgt voor uitputting van je lichaam en hierdoor ligt een psychose op de loer. Mocht iemand in je omgeving psychotisch en angstig reageren? Help diegene dan door even stil te leggen waar jullie mee bezig waren (muziek, TV even uit) en een andere setting op te zoeken waar diegene rust krijgt. Spreek rustig, blijf begripvol en ga zo nodig even samen naar buiten. Ontken of bevestig eventuele wanen niet en mocht het niet beter worden, schroom dan niet om de huisartsenpost te bellen. Die zijn er om je te helpen en kunnen zo nodig consulteren of een recept uitschrijven of op andere wijze zorg verlenen.

Lees meer over psychoses in dit artikel.

Vasoconstrictie (bloedvatvernauwing)

Oververhitting

Oververhitting (hyperthermie) kan optreden wanneer je lichaamstemperatuur teveel stijgt. Wanneer je in een warme, drukke omgeving je drugs gebruikt (zoals een club of party of in de zon op een festival) loopt je lichaamstemperatuur nog verder op. Als je dan ook nog een lange tijd achter elkaar hard staat te dansen, kan oververhitting optreden.

Symptomen van een beginnende oververhitting;

 • Hoofdpijn
 • Verwardheid
 • Stijve spieren
 • Duizeligheid

Dit zijn allemaal symptomen die ook onder de ‘normale’ bijwerkingen van een drug kunnen vallen. Als de lichaamstemperatuur niet daalt kunnen de volgende symptomen optreden:

 • Rillen
 • Snelle hartslag
 • Bleek uiterlijk
 • Verminderd bewustzijn
 • Misselijkheid
 • Braken

Stijgt de lichaamstemperatuur tot 40-41 graden Celsius dan is de situatie levensbedreigend:

 • Afbraak van spierweefsel
 • Bloedstolling door het hele lichaam
 • Verslechterd functioneren van nieren en lever
 • Epileptische aanvallen

Oververhitting kan, afhankelijk van de omstandigheden, soms ook optreden bij ‘normale’ doseringen van een drug.

Oververhitting is zeer gevaarlijk en moeilijk te behandelen. Het zoeken van afkoeling, het nemen van rust en het drinken van voldoende water (maximaal één glas per uur) is nodig om oververhitting te voorkomen. Zweten is ook een belangrijke manier om af te koelen: door het verdampen van het laagje zweet op je huid koelt je huid af. Maar als de luchtvochtigheid heel hoog is (wanneer de druppels van het plafond vallen) kan het zweet veel minder goed verdampen en daardoor kan je lichaam niet goed afkoelen.

Epileptische aanval

Het gebruiken van deze drug vergoot de kans op een epileptische aanval als je daar gevoelig voor bent

Ernstige acute verwardheid (opwindingsdelier)

Een acute opwindingstoestand wordt ook wel een opwindingsdelier genoemd, en betreft een staat van zijn die meestal wordt veroorzaakt door teveel drank- of drugsgebruik. De acute opwindingstoestand is een levensbedreigende situatie waarbij tijdig door professionele hulpverleners moet worden ingegrepen. Je kunt het herkennen doordat iemand zich motorisch heel onrustig en agressief gedraagt. Het slachtoffer slaat om zich heen en laat zich niet kalmeren. De agressie is niet gericht, maar in het wilde weg. Vaak lukt het niet om contact te maken met het slachtoffer. Het slachtoffer vecht door, zelfs wanneer hij overmeesterd is door politie en beveiliging.

Omdat iemand zich zo gedraagt, is het best voor te stellen dat security of hulpverleners iemand willen overmeesteren door diegene neer te drukken of vast te houden (fixatie). Dit is echter gevaarlijk en kan leiden tot de dood. Op het moment dat je iemand met een opwindingsdelier tegenhoudt gaat de persoon zich alleen maar harder verzetten waardoor de hartslag/bloeddruk blijven stijgen.

Oververhitting

Oververhitting (hyperthermie) kan optreden wanneer je lichaamstemperatuur teveel stijgt. Wanneer je in een warme, drukke omgeving je drugs gebruikt (zoals een club of party of in de zon op een festival) loopt je lichaamstemperatuur nog verder op. Als je dan ook nog een lange tijd achter elkaar hard staat te dansen, kan oververhitting optreden.

Symptomen van een beginnende oververhitting;

 • Hoofdpijn
 • Verwardheid
 • Stijve spieren
 • Duizeligheid

Dit zijn allemaal symptomen die ook onder de ‘normale’ bijwerkingen van een drug kunnen vallen. Als de lichaamstemperatuur niet daalt kunnen de volgende symptomen optreden:

 • Rillen
 • Snelle hartslag
 • Bleek uiterlijk
 • Verminderd bewustzijn
 • Misselijkheid
 • Braken

Stijgt de lichaamstemperatuur tot 40-41 graden Celsius dan is de situatie levensbedreigend:

 • Afbraak van spierweefsel
 • Bloedstolling door het hele lichaam
 • Verslechterd functioneren van nieren en lever
 • Epileptische aanvallen

Oververhitting kan, afhankelijk van de omstandigheden, soms ook optreden bij ‘normale’ doseringen van een drug.

Oververhitting is zeer gevaarlijk en moeilijk te behandelen. Het zoeken van afkoeling, het nemen van rust en het drinken van voldoende water (maximaal één glas per uur) is nodig om oververhitting te voorkomen. Zweten is ook een belangrijke manier om af te koelen: door het verdampen van het laagje zweet op je huid koelt je huid af. Maar als de luchtvochtigheid heel hoog is (wanneer de druppels van het plafond vallen) kan het zweet veel minder goed verdampen en daardoor kan je lichaam niet goed afkoelen.

Risico’s op lange termijn

Geestelijke verslaving

Geestelijke verslaving houdt in dat je denkt niet meer zonder een middel te kunnen.

Je kan wel in één keer stoppen, zonder dat je lichaam daar problemen mee krijgt.

Psychische klachten

Er kunnen psychische klachten ontstaan of al aanwezige psychische klachten kunnen verergeren. Je somber of angstig voelen, niet lekker in je vel zitten en slechte concentratie.

Verhoogde kans hartritmestoornissen, hartinfarct en hersenbloedingen

Oververmoeidheid en slapeloosheid

Gewichtsverlies

Ongezonde huid

Na langdurig gebruik ziet de huid er vaak minder gezond uit. Ook heb je sneller last van puistjes of andere huidaandoeningen.

Beschadiging neusslijmvlies (alleen bij snuiven)

Snuiven van drugs kan leiden tot beschadiging van het neusslijmvlies. Dit kan zich onder andere uiten in een verminderd reuk en smaak vermogen. Ook kan het leiden tot chronische verkoudheid en bloedneuzen.

Hersenschade

Ongezonde tanden en tandvlees

Gebruikt van deze drug heeft een negatieve invloed op je gebit. Je tanden kunnen verkleuren, maar ook wordt de kans op ontstekingen of gaatjes groter.

HIV en hepatitisinfectie (alleen bij spuiten)

Bij het spuiten van drugs loop je verhoogd risico op HIV, hepatitis en andere infecties. Spuiten wordt om deze sterk afgeraden. Als je toch besluit te spuiten, let er dan op dat je geen naalden deelt met anderen en dat je elke keer een schone naald gebruikt.

Hersenschade

Leverschade


Unity tips crystal meth

Echt veilig gebruik van meth bestaat niet. De risico’s kunnen wel beperkt worden, lees daarvoor de Unity tips:

 • Gebruik alleen als je je goed voelt
 • Laat je crystal meth testen!
 • Ben je aan de pil of gebruik je medicatie? Slik die dan wel enkele uren voordat je drugs gaat nemen. Zet de wekker van je telefoon als je medicatie bij moet slikken
 • Neem je crystal meth tijdens sex? Gebruik dan extra glijmiddel om de kans op wondjes en zo de overdracht  van SOA’s te verkleinen
 • Gebruik niet om de nadelige effecten van amfetamine gebruik (zoals vermoeidheid of depressie) tegen te gaan. Dit is de basis voor een verslaving
 • Rust goed uit voor en na gebruik
 • Eet gezond voor en na gebruik. Vooral veel reservestoffen (noten, pinda’s) en vitaminen (sinaasappels, kiwi, broccoli). Het is moeilijk om te eten tijdens en na amfetaminegebruik, maar probeer het toch. Goed eten vermindert duidelijk de kater! Als het lukt; eet een zout koekje of enkele zoute chips. Als je geen vast voedsel binnenkrijgt, denk dan aan sappen, drinkontbijt, smoothies en soepjes. Check onze pagina over voeding voor recepten.
 • Je kan voor en na amfetaminegebruik extra multivitamines met C1000 en anti-oxidanten als omega-3 gebruiken
 • Zorg dat je het niet te warm krijgt tijdens gebruik: rust af en toe uit, draag geen warme kleding, geen hoofddeksel, en drink af en toe water of fris
 • Drink voldoende water, fris om uitdroging tegen te gaan. Crystal meth onttrekt vocht uit je lichaam.
 • Drink zoute bouillonnetjes/opkikkers/ ORS met water om je zouten aan te vullen; zeker als je seks op de drugs hebt, verlies je door het zweten veel zout
 • Als je meth gesnoven hebt, maak dan je neus schoon voordat je gaat slapen. Je kunt dit doen door met een vochtig wattenstaafje de resten die nog in je neus zitten verwijderen, een neusdouche of spray met water en zout of tijdens het douchen met je vingers
 • Niet gebruiken bij: suikerziekte, zwak hart, hoge bloeddruk, epilepsie en psychische klachten of in combinatie met medicijnen
 • Niet combineren met alcohol of andere middelen
 • Niet deelnemen aan het verkeer
 • Van amfetaminegebruik kan je een droge mond krijgen, dit in combinatie met knarsetanden verhoogt het risico op schade aan je tanden. Het is belangrijk om je speekselaanmaak te stimuleren. Dit kan je doen door te kauwen op suikervrije kauwgom. Speekselsubstituten of kunstspeeksels (zoals Saliva Orthana, Xialine en Oral Balance) zijn zonder voorschrift te koop
 • Zorg voor een eigen persoonlijke snuifbuisjes en deel deze niet met anderen
 • Zorg voor eigen naald als je Tina slammed
 • Voel jij je, of voelt één van je vrienden zicht niet lekker? Hou elkaar in de gaten, zorg voor elkaar en ga even langs de EHBO
 • Heb je nog vragen of zoek je nog meer tips? Check dan eens de jongens van Pink Unity!

Wat zijn de Unitytips bij gebruik van een upper?

 • Geen hoge dosis combineren met andere uppers
 • Niet gebruiken bij: suikerziekte, zwak hart, hoge bloeddruk, zwangerschap, epilepsie en psychische klachten of in combinatie met medicijnen (vooral niet met MAO-remmers en astmageneesmiddelen).
 • Zorg dat je het niet te warm krijgt tijdens het gebruik van uppers: rust af en toe uit, draag geen warme kleding, geen hoofddeksel, en drink af en toe water of fris.
 • Rust voldoende uit voor je van plan bent om uppers te gaan gebruiken. Als je erg vermoeid bent of aan slapeloosheid leidt, gebruik dan geen uppers!
 • Gebruik matig. Houd bij hoeveel je gebruikt.
 • Drink voldoende maar niet meer dan 2 glazen water per uur, anders neemt de kans op watervergiftiging toe
 • Van uppers kan je een droge mond krijgen, dit in combinatie met knarsetanden verhoogt het risico op schade aan je tanden. Het is belangrijk om je speekselaanmaak te stimuleren. Dit kan je doen door te kauwen op suikervrije kauwgom. Speekselsubstituten of kunstspeeksels (zoals Saliva Orthana, Xialine en Oral Balance) zijn zonder voorschrift te koop

Wat zijn de Unitytips bij gebruik van een middel?

 • Neem bij de eerste keer gebruik van een middel een kleine dosis om te kijken hoe jouw lichaam reageert
 • Gebruik alleen als je je goed voelt
 • Gebruik alleen voor je plezier, niet om symptomen zoals vermoeidheid tegen te gaan
 • Gebruik niet als je psychische klachten hebt (gehad), of psychische klachten (zoals depressie) in je familie voorkomen
 • Test vooraf je drugs bij een testservice
 • Zorg voor een goede set en setting
 • Gebruik met mate. Houd bij hoeveel je gebruikt.
 • Spreek duidelijk met jezelf af hoeveel je maximaal wilt gebruiken op een avond
 • Combineer niet met andere middelen of medicijnen
 • Neem geen deel aan het verkeer
 • Voorkom infectieziekten. Gebruik je eigen snuifbuis en deel deze niet met anderen
 • Spoel na snuiven je neus na afloop goed met lauw zout water, bijvoorbeeld door een neusspray of neusdouche te gebruiken
 • Voel jij, of voelt een van je vrienden zich niet lekker? Hou elkaar in de gaten, zorg voor elkaar en ga (als die er is) even langs de EHBO
 • Bel 112 bij een levensbedreigende situatie
 • Eet gezond voor en na drugsgebruik. Vooral veel anti-oxidanten en vitaminen (blauwe bessen, frambozen, bramen, druiven, rozijnen, sinaasappels, kiwi, broccoli). Dit is misschien wel de belangrijkste tip! Het is soms moeilijk om te eten tijdens en na drugsgebruik, maar probeer het toch. Goed eten vermindert duidelijk de kater! Als je geen vast voedsel binnenkrijgt, denk dan aan sappen, drinkontbijt, smoothies.

FAQ

Ik ben van plan crystal meth te gebruiken in combinatie met een ander middel, wat kunnen hier de gevolgen van zijn?

Het combineren van verschillende drugs is extra riskant en onvoorspelbaar. Als je gaat combineren heb je meer kans op problemen met je gezondheid. Hier beschrijven we de effecten en risico’s van een aantal combinaties die veel voorkomen of die zeer riskant zijn. Voor meer informatie check het thema combigebruik.

Amfetamine en XTC of cocaïne

De combinatie van crystal meth met XTC of cocaïne geeft extra veel druk op hart en bloedvaten en kan het lichaam extra uitputten. De kater is vaak erger dan de kater van de afzonderlijke middelen. Amfetamine werkt het love-effect van XTC tegen. Met deze combi vergroot je de kans op hersenschade (het zou kunnen dat amfetamine de hersenschade veroorzaakt door MDMA versterkt). Deze combi vergroot ook de kans oververhitting en de combi XTC en amfetamine vergroot het risico op een Serotonine syndroom.

Crystal meth en alcohol

Omdat amfetamine je wakkerder en fitter laat voelen kun je veel meer drinken zonder je erg dronken te voelen. De kater de dag daarna is echter wel ontzettend groot, omdat je meer gedronken hebt dan dat je normaal zou kunnen. Als je alcohol en amfetamine vaak tegelijkertijd gebruikt kan het moeilijker zijn om met amfetamine te stoppen.

Deze combi kan ook sneller leiden tot (extreem) agressief gedrag. De kans dat je je onbezonnen of roekeloos gaat gedragen neemt toe.

Crystal meth en GHB

Dit is een net als bij alcohol een upper met een downer combineren. Je lichaam krijgt tegengestelde signalen. Door de amfetamine blijf je wakker op dosissen GHB waar je normaal al out van gaat, dus je kunt er behoorlijk vaag van worden. GHB kan de stimulerende effecten van amfetamine verzachten. Als de amfetamine begint uit te werken en er bevindt zich nog voldoende GBH in je lichaam, kun je alsnog outgaan en ook dieper bewusteloos raken. Verder kan het een übergeil effect in je oproepen en dat kan geweldig zijn, maar ook resulteren in spijtsituaties.

Crystal meth en anti-depressiva

Als je depressief bent is het sowieso geen goed idee om amfetamine te gebruiken. Het combineren met een anti-depressiva kan een gevaarlijke stijging van de bloeddruk tot gevolg hebben. Als je een oude klasse antidepressiva gebruikt, de zogenaamde MAO-remmers, dan is het heel gevaarlijk om amfetamine) te gebruiken, je bloeddruk kan gevaarlijk stijgen en je hebt een verhoogde kans op het serotonine syndroom.

Crystal meth en cannabis

Sommige gebruikers gaan blowen na het gebruik van amfetamine om rustig te worden of in slaap te kunnen vallen. Door het blowen kan het zijn dat je juist angstig en onrustig wordt.

Crystal meth met poppers en viagra

Deze combinatie kan leiden tot hartfalen.

Hoe is crystal meth gebruik ontstaan?

In de Tweede Wereldoorlog werd crystal meth gebruikt. Onder de Wehrmacht stond het bekend als panzerschokolade of tankchocolade. Dit om bij langdurige gevechten bemanning van gepantserde wagens meer uithoudingsvermogen te geven. Voor vliegeniers was er de fliegerschokolade.

Wat moet ik doen als ik klachten ervaar na gebruik?

Sommige klachten na het gebruik van drugs kunnen langer aanhouden en dan kan medische uitleg of zelfs behandeling nodig zijn. Brijder heeft hiervoor een landelijk spreekuur partydrugs opgericht. Als je klachten hebt kun je bellen met het medisch spreekuur partydrugs: 088 – 358 29 40.

Is slammen (spuiten) gevaarlijker dan roken?

Bij het gebruik van Tina is slammen (spuiten) in de aderen het meest risicovol.

Omdat het middel direct in de bloedstroom komt treedt het effect vrijwel meteen op, het effect kan om die reden gelijk erg heftig zijn.
Mocht je slammen, zorg dat je een schone (eigen) naald hebt, en spuit de Tina niet onderhuids of in een spier, dit veroorzaakt blauwe plekken en ontstekingen onderhuids.

 


Meer lezen

 • Nog geen extra artikelen beschikbaar.