Wat doet XTC met je gebit?

Knarsen/Klemmen

Misschien herken je het wel, dat je na het gebruik van XTC staat te ‘kaakschaatsen’. Niet alleen vervelend en soms pijnlijk, maar het knarsen en klemmen is ook erg slecht voor je tanden. Het kan leiden tot beschadiging van je tong, lippen en binnenkant van je wang en er kunnen stukken vulling, tanden of kies afbreken.

Vaak nemen gebruikers een kauwgom of lolly om dit tegen te gaan, maar omdat die vaak vol zitten met suiker is dat geen goed idee. Neem je wel een kauwgom, kies dan voor suikervrije. Ook magnesium-citraat wordt wel eens genoemd om het knarsen en klemmen tegen te gaan.

Een knarsbitje kan eventueel de tanden en kiezen wel beschermen tegen het knarsen. Maar gebruik liever geen knarsbitje om het knarsen tijdens xtc-gebruik tegen te gaan, als je deze avond ook allerlei zoete dranken drinkt. Hier blijven juist die zoete dingen in blijven zitten en zo kan het risico op gaatjes of tanderosie (slijtage) groter worden.

Wat dan wél? Een ouderwetse speen (jaren 90-rave stijl) kan mogelijk het gevoel van klemmen en knarsen verminderen, maar ook na een avondje sabbelen op een speen kun je de ochtend na XTC-gebruik spierpijn in je kaken hebben.

Droge mond

Speeksel is erg belangrijk voor de bescherming van je glazuur, maar van XTC-gebruik kun je een droge mond krijgen die wel tot 48u kan aanhouden. Daardoor neemt  de kans op gaatjes (cariës) en tanderosie (slijtage) toe door een droge mond in combinatie met zoete en zure dranken drinken. Middeltjes om speekselaanmaak te bevorderen helpen niet echt. Vooral bij regelmatig gebruik kan een droge mond voor mondproblemen zorgen.

Braken

Na of tijdens het gebruik van XTC kun je je niet lekker voelen. Dit vergroot de kans op braken. Braaksel is erg zuur en schadelijk voor je tandglazuur en kan leiden tot tanderosie (slijtage). Moet je toch braken, poets dan niet meteen je tanden, maar spoel je mond eerst met een glas water om het zuur te neutraliseren en wacht eventueel een halfuur na het spoelen met poetsen.