Wat doet alcohol met je gebit?

Schade aan je gebit

Als je wat alcohol achter de kiezen hebt, kan het zomaar zijn dat je niet meer helemaal waterpas loopt, waardoor je kunt vallen. Of misschien heb je net een korter lontje. Nu lijkt met iemand op de vuist gaan omdat hij op je sneaker stond opeens een goed idee. Vallen en vechten kunnen ervoor zorgen dat je tanden breken of zelfs je kaak.

Ook op de fiets stappen met alcohol op is geen goed idee. Het kan zelfs leiden tot een kaakbreuk na een valpartij. Houd er dus rekening mee dat je na alcohol minder stabiel op je benen staat en je kunt bezeren.

Braken

Na of tijdens het gebruik van alcohol kun je je niet lekker voelen. Dit vergroot de kans op braken. Braaksel is erg zuur en schadelijk voor je tandglazuur en kan leiden tot tanderosie (slijtage). Moet je toch braken, poets dan niet meteen je tanden. Spoel je mond eerst met een glas water om het zuur te neutraliseren en wacht eventueel een half uur na het spoelen met poetsen.

Suiker

Veel zoete alcoholische drankjes bevatten flink wat suiker. Suiker is slecht voor je gebit. Ook hier is het beter om eerst even flink te spoelen voor je je tanden poetst.