Over Unity

Unity is een vrijwilligersproject voor en door jonge mensen uit de dance scene. Op feesten en festivals geven zij objectief en open-minded informatie over de risico’s die gepaard gaan met het gebruik van alcohol en andere drugs. Unity heeft als doel de risico’s van dit gebruik zoveel mogelijk te beperken.

De organisatie

Het verhaal van Unity begon zo’n 25 jaar geleden in Amsterdam, toen in 1996 Jellinek Preventie in samenwerking met uitgaanders uit de dance-scene een project opzette met als doel het minimaliseren van schade door alcohol en/of druggebruik onder uitgaanders. Inmiddels is Unity in zes regio’s door heel Nederland actief. Al generaties lang zetten de vrijwilligers en medewerkers zich met hart en ziel in voor de doelstellingen en missie van Unity.

Deze vrijwilligers worden door de medewerkers van Unity getraind tot peer educators. Het doel is om de risico’s van het gebruik van partydrugs zoveel mogelijk te beperken. Om deze risico reducerende boodschap over te brengen werken we met peer educators die voor hun leefstijlgenoten een betrouwbare bron van informatie zijn.

Alle peer educators hebben invloed op het beleid en de werkzaamheden van Unity. Doelgroepparticipatie staat centraal. De peer educators zijn tenslotte de deskundigen binnen hun eigen subcultuur. De vrijwilligers zijn allemaal jong, hebben verschillende interesses, achtergronden, opleidingsniveaus en muzikale voorkeuren maar houden allemaal van uitgaan en de leefstijl die daarbij komt kijken.

Wat doet Unity precies

De peer educators geven informatie en advies over het gebruik van alcohol en andere drugs op het moment dat de bezoekers van dance evenementen daarmee bezig zijn. On the spot! Naast risicoreductie zet Unity zich in om een positieve bijdrage te leveren aan het imago van de uitgaansscene en streeft Unity naar een zo veilig mogelijke omgeving voor de bezoekers.

Jellinek, Indigo, Novadic-Kentron, Brijder en IrisZorg bundelen hun inspanningen rond deze missie.

Meer lezen

Unity in 2011

In dit filmpje uit 2011 wordt uitgelegd wat ‘peer education’ is, hoe Unity georganiseerd is en hoe Unity aan het werk is op Mysteryland. De film geeft een sfeerimpressie van het werken on the spot met het Unity team.