Jaarverslag

Unity in 2021

2021 was wederom een gek jaar. Alle hoop was gevestigd op ‘dansen met Jansen’. Helaas kreeg de evenementenbranche het opnieuw zwaar te verduren. In de zomer en in de nazomer tot Amsterdam Dance Event waren er kleine oplevingen voor dansliefhebbers. Ook voor Unity waren er dus kleine lichtpuntjes in 2021. Er was weer wat voorlichting op de voor ons bekende wijze mogelijk!
Op sommige evenementen liep het bij de stand storm! In de coronaperiode hadden veel mensen het wat rustiger aan gedaan. Op het eerste feestje na corona stonden veel mensen dan ook open voor voorlichting. Hoe ging dat ook alweer op een feest? Sommigen waren het feesten verleerd, anderen hadden het nog nooit geleerd en werden in het diepe gegooid.

2021 is ook het jaar waarin Unity 25 jaar geleden is opgericht door Jaap Jamin. Plannen om dit groots te vieren moesten helaas worden uitgesteld naar 2022. Wat een feestelijk jaar had moeten worden werd helaas toch wel een domper. Gelukkig is het in 2022 wel gelukt, maar daarover volgend jaar meer in het volgende jaarverslag.

De verplaatsing naar online voorlichting die in 2020 is gestart is flink doorgezet in 2021. We hebben met de peers hard gewerkt aan online content, van social media posts en live “Vraag en antwoord” tot podcasts. Dat harde werken kunnen we ook in de komende jaren nog gebruiken.
Ook hebben we een serie podcasts opgenomen die op alle bekende podcast platvormen staan. En we hebben een aantal video-explainers gemaakt, waarin in een paar minuten de belangrijkste punten langskomen van een bepaalde drug. We hebben nu explainers over XTC (algemeen en watervergiftiging), cocaïne (algemeen en over het hart) en alcohol. Cannabis zal in de toekomst volgen.

Vanwege de beperkte mogelijkheden in de coronaperiode zijn we ook gestart met het ontwikkelen van andere manieren van voorlichting: de Unity-spellen. Zo zijn we in 2020 gestart met het ontwikkelen van ‘Ganzentrip’, een Unity-variant op Ganzenbord. Afgelopen jaar is de Ganzentrip verder ontwikkeld en ook in het levensgroot gemaakt, zodat we die op festivals kunnen spelen.

De afgelopen jaren krijgt het thema feesttoerisme meer aandacht. Om ook toeristen te bereiken hebben we in 2021 de website vertaald. Een deel was al in het gedaan, maar nu is de hele website ook beschikbaar in het Engels. Zodra de evenementen, en het daarmee samengaande internationale verkeer, weer op gang komen is de website klaar om hen van informatie te voorzien.

In 2022 blijven we online actief en zijn we bereikbaar voor vragen over alcohol en andere drugs. Er zijn zelfs de eerste stappen gezet voor een Unity Flevoland. Maar komend jaar zullen we vooral genieten van een festival- en indoorseizoen met fysieke voorlichting!

Hoogtepunten

 • Weer voorlichten na een lange corona-pauze. En een zeer volle bak bij het voorlichten op de eerste feesten.
 • Amsterdam Dance Event dat weer op (bijna) volle toeren los kon.
 • Ontwikkeling van explainers:
 • Unity heeft op het congres Stadt nach Acht in Berlijn een presentatie gegeven over voorlichting aan mensen die cocaïne gebruiken en een panel voorgezeten over feesten in de coronaperiode.
 • Pubquiz op Instagram
 • Q&A op Instagram:
  • 2C-B
  • Het gemis van de nacht met de PIP
  • XTC/MDMA
  • Knaldrang
  • NPS
  • Sticker Q&A’s

Statistieken

Normaal gesproken hebben we elk jaar een overzicht van de demografische gegevens van de standbezoekers en de middelen die zij aangeven gebruikt te hebben. Omdat we in 2021 relatief weinig mensen gesproken hebben, hebben we te weinig data om een goed overzicht hier van te geven. Daarom van 2021 helaas geen gegevens van de standbezoekers.

De Unity Drugsinfo podcast
De podcast over drugs. Drugs kunnen leuk, interessant en leerzaam zijn, maar ook minder leuk en risicovol. Die risico’s willen we graag verminderen. Met deze podcast willen we daar aan bijdragen. Te luisteren op jouw favoriete podcast kanalen.
10 podcasts over harm reduction gerelateerde onderwerpen zoals: testservice, klachten na gebruik van partydrugs, knaldrang en hoe werken drugs nu eigenlijk in het lichaam

Wij danken alle instellingen voor verslavingszorg die achter ons staan, de leden van de begeleidingscommissie, samenwerkingspartners, de organisatoren en ook de nieuwe organisatoren die onze missie delen, alle feestgangers waar we het uiteindelijk allemaal voor doen en natuurlijk alle (oud) Unity peer educators, de vrijwilligers die samen zo’n enthousiaste groep experts vormen, dankzij wie Unity is uitgegroeid tot een begrip in de Nederlandse dancescene.

Oude jaarverslagen