Queer Pride & veiligheid

Queer & Pride 2023 heeft alle ingrediënten van een goed feest, maar het is aan jou om hiermee jouw eigen unieke ervaring te creëren. Hard feesten is ook hard werken, dus is het belangrijk om je daar goed op voor te bereiden. In samenwerking met Celebrate Safe hebben we belangrijke informatie en tips voor je zodat je het maximale uit de Queer & Pride Amsterdam kunt halen. Mocht je nog vragen hebben, mail ons.

Ons Pink Unity team zal tijdens de Queer & Pride Amsterdam op een aantal evenementen voorlichten. Hou onze agenda in de gaten om te zien waar wij aanwezig zijn!

Drugsmarkt

Er zijn veel gevaarlijk hoog gedoseerde XTC-pillen in omloop. Hou dit in gedacht, laat je drugs testen, en pas je dosering aan. Less is more!

Neem je toch meer dan de recreatieve dosis dan zullen vooral de ongewenste effecten toenemen. Denk aan stijve en malende kaken, vergeetachtigheid, verwarring, een onrustig en a-relaxed gevoel, misselijkheid en overgeven. Bij hogere doseringen nemen de gewenste effecten (het bekende “love” gevoel) niet toe, maar ervaar je meer ongewenste (speedy) effecten en keren veel mensen juist meer in zichzelf.

Dat klinkt niet echt gezellig, maar wat er is dan zo gevaarlijk? Het gebruik van hoog gedoseerde XTC is zelfs levensgevaarlijk. Het verhoogt de kans op overdosering (ook wel XTC vergiftiging of serotonine syndroom genoemd), waardoor oververhitting, acute psychotische verschijnselen, hartritmestoornissen en leverfalen kunnen optreden met mogelijk de dood tot gevolg.

Ook andere drugs kunnen gevaarlijk hoog gedoseerd of juist versneden of vervuild zijn. Laat daarom altijd voor gebruik je drugs testen.

EHBO

Voel je je niet lekker? Ben je onwel? Of zie je dat het niet zo goed gaat met één van je vrienden? Aarzel dan niet, en ga naar de EHBO. Je kunt daar altijd terecht. Wees niet bang dat je in de problemen komt als je bij de EHBO aanklopt en wees altijd open en eerlijk over wat je gebruikt hebt. Als de hulpverleners niet weten wat je op hebt, kunnen ze je niet goed helpen. Vertel daarom ook aan je vrienden wat je genomen hebt. Als je drugs hebt gebruikt, heeft dat geen strafrechtelijke gevolgen. Niet voor jezelf en ook niet voor diegene die je er naartoe brengt.

Kun je de EHBO-post niet vinden, of lukt het niet meer om erheen te komen, dan kun je altijd een beveiliger of een andere crewlid om hulp vragen en de EHBO laten oproepen. Laat iemand die zich niet lekker voelt nooit alleen.

Ben je niet in een club? Bel 112!

Drugsbeleid

Veel mensen uit het buitenland zien Nederland als een soort drugsparadijs waar je ongestraft drugs kunt gebruiken. Maar hou in gedachte dat ook in Nederland alle drugs illegaal zijn! Bezit, handel en productie zijn strafbaar. Wel wordt er een Nederland een zogenaamd gedoogbeleid gehanteerd. Dit houdt in dat er normaal gesproken bezit van kleine gebruikshoeveelheden van zowel harddrugs als softdrugs niet opgespoord en vervolgd wordt. Bezit voor eigen gebruik is dan 5 gram voor hasj en wiet, een halve gram voor cocaïne en 1 pil voor XTC (in Amsterdam is dat 5 pillen).

Let op: Worden er drugs door politie of een club bij jou gevonden, worden deze wel afgenomen en kan je de toegang worden geweigerd!

Hier lees je meer over het Nederlandse drugsbeleid.

Deurbeleid

Drugs meenemen naar een club, kroeg of festival is niet toegestaan. Je zal bij de ingang worden gefouilleerd door security. Als er drugs bij je gevonden worden, kan je de toegang tot het event worden geweigerd en zou je worden overgedragen aan de politie. De meeste locaties, met uitzondering van coffee shops, staan het ook niet toe dat er cannabis wordt geconsumeerd. Check altijd van te voren het deurbeleid van het event waar je naartoe gaat.

Let op: ieder bezit van XTC is strafbaar!

Het is WEL verboden om drugs bij je te hebben, dus ook als je een club binnen gaat. Aan de deur zul je gefouilleerd worden. Dus … ook xtc bezitten is illegaal en een strafbaar feit.  Je pillen worden in beslag genomen en je mag niet naar binnen, of je wordt er uit gezet als je al binnen bent. MAAR, in Amsterdam zal je niet worden vervolgd als je 5 of minder pillen bij je hebt.

Straat dealers

Be smart. Be safe: Ignore street dealers.

In Amsterdam zijn veel straat dealers actief. Wat je ook doet, koop geen drugs bij ze. De drugs die ze aanbieden kan van alles bevatten, van vitamine C of waspoeder tot zeer gevaarlijke stoffen. Ze zijn soms erg agressief. Als je wordt lastiggevallen door een drugsdealer op straat, help dan jezelf en Amsterdam door aangifte te doen bij de politie.

Veel plezier!