Ketamine

Ketamine

Wat is ketamine?

Ketamine (Special K, Vitamin K, of Keta) is een dissociatieve drug met hallucinogene eigenschappen.


Effecten van ketamine

Het effect van een middel wordt bepaald door eigenschappen van het middel zelf, maar ook door de set en setting van de gebruiker. Hier beschrijven we welke effecten ketamine over het algemeen heeft.

Ketamine is een dissociatief tripmiddel. Dissociatie betekent scheiding: dit wil zeggen dat je een scheiding ervaart tussen je geest en je lichaam. Bij een dosering tot 50 mg zal je vooral wat vaag worden. Bij een dosering boven de 50 mg kunnen de effecten psychedelischer en zeer intens worden. Hoe meer je neemt, hoe sterker en langer de effecten duren.

Positieve effecten (negatieve) Bijwerkingen

Dissociatieve effecten

Dissociatief betekent een scheiding tussen lichaam en geest.

Dit kan de volgende effecten geven:

 • Het gevoel dat de handen niet meer bij het lichaam horen
 • Het lichaam voelt anders aan, alsof het van hout, rubber of plastic is gemaakt
 • Lichaamsdelen voelen veel groter of kleiner dan ze in werkelijkheid zijn
 • Niet meer weten waar de armen of benen zich bevinden
 • De dichtheid van je lichaam neemt af, alsof het ‘oplost’ in de omgeving
 • Niet meer voelen of het een eigen lichaamsdeel is of van een ander
 • De geest bevindt zich in een totaal andere dimensie dan het lichaam
 • Uittreding uit het lichaam (out-of-body experience)
 • Visuele hallucinaties (vooral met gesloten ogen) en veranderde tijdsperceptie, inzichten in de kosmos, het bestaan en het zijn worden ook vaak door gebruikers genoemd.

K-hole

Een k-hole is een zeer sterke ketamine-ervaring. Je kunt je niet bewegen en praten. Contact met de wereld buiten je lukt niet meer. Het is moeilijk te begrijpen wat echt is en wat alleen in je gedachten speelt. Het kan een hele interessante of leerzame ervaring zijn, maar ook heel eng. Zorg dat je kan liggen als je van plan bent om veel ketamine te nemen.

Veranderde zintuigelijke waarneming

De manier waarop je je omgeving waarneemt verandert, dit kan voorkomen bij al je zintuigen. Hierdoor lijkt het soms alsof je omgeving anders is dan in de werkelijkheid. Meer info over trippen en hallucinaties vind je hier.

Misselijkheid/overgeven

Misselijkheid/overgeven

Verandering in tijdsperceptie

Verminderde coördinatie

Anders denken

Je legt sneller logische en onlogische verbanden in je hoofd. Maar het kan ook zijn dat je gedachten chaotisch en warrig worden. Het kan dus soms een positief effect zijn en soms een negatief.

Verwardheid

Inzichtgevende ervaring

Sommige middelen geven je nieuwe inzichten. Doordat je hersenen op dat moment anders werken, bekijk je dingen op een andere manier.

Hersenschade

Ontspanning

Vermindering van spanning, zorgen, verdriet, paniek, stress en depressieve gevoelens

Verminderd kortetermijngeheugen

Na het nemen van deze drug werkt het kortetermijngeheugen minder goed. Hierdoor onthoud je dingen minder goed. Zo komt het bijvoorbeeld vaak voor dat je gedurende een gesprek vergeet waar je het over had, of dat je vergeet wat de reden is dat je ergens naartoe bent gelopen. Ook de volgende dag weet je vaak minder goed wat er allemaal in de avond ervoor is gebeurd.

Angst, paranoia en wanen

Angst, paranoia en wanen (bijv. het idee dat mensen over je praten)

Dubbel zien

Niet goed meer scherp kunnen stellen van de ogen


Dosering en gebruikswijze van ketamine

Ketamine wordt meestal gesnoven.
Soms vind je ketamine ook in vloeibare vorm, en wordt het geïnjecteerd in het spierweefsel voor een erg krachtige ervaring. Ook kan de vloeistof worden uitgekookt, dan blijft er een kristallijn poeder over. Als pil komt ketamine zelden voor. Ketamine slikken heeft weinig zin. Je lever breekt al redelijk veel ketamine af voordat het de hersenen kan bereiken.

Het overgrote deel van de ketamine dat recreatief gebruikt wordt is geproduceerd door de farmaceutische industrie, en vervolgens in het illegale circuit terechtgekomen.

Een dosering bepalen is altijd lastig. Hoe hoog de dosis is waarbij je het gewenste effect bereikt, is afhankelijk van wat dat effect precies is. Wil je je alleen een beetje vaag voelen, of een echte ketamine trip, of zelfs een k-hole, bereiken? Daarnaast is de dosis afhankelijk van allerlei andere factoren.

Bovendien treedt bij ketamine relatief snel tolerantie of gewenning op voor de ‘psychedelische effecten’. Hierdoor heb je snel een hogere dosis nodig om hetzelfde effect te bereiken. Houd hier dus rekening mee! Als je na eerder regelmatig gebruik een tijdje niet hebt gebruikt, begin dan weer met een veel lagere dosis.

De dosis bij snuiven varieert van 15 tot 150 mg ketamine. Bij een dosering vanaf 50 mg is het aan te raden om te gaan zitten of liggen.

Bij het spuiten van ketamine in de spieren (intramusculaire toediening, I.M.), ligt de dosis meestal tussen 50 en 125 mg.

Ketamine in poedervorm kan versneden zijn, laat daarom altijd je ketamine testen.


Werkingsduur van ketamine

Als je ketamine snuift voel je binnen 3-10 minuten effect. De ervaring duurt ongeveer 1-1,5 uur in totaal. (Let op: de dosis ketamine is een stuk lager dan bijvoorbeeld de dosis cocaïne die gebruikt wordt om het gewenste effect te bereiken).

Als je ketamine spuit voel je na 3-5 minuten effect en de ervaring duurt 30 tot 45 minuten.


Risico’s van ketamine

Risico’s op korte termijn

 • Verward raken en moeite met het coördineren van bewegingen. Hierdoor bestaat er kans op vallen en struikelen en kunnen er dus ongelukken gebeuren.
 • Ketamine verdooft, je voelt minder pijn en je kan je verwonden zonder dat je het merkt.

Blaas- en nierproblemen

De nieren zijn, samen met de darmen, de grote ‘schoonmakers’ van je lichaam. De nieren werken hard om de (schadelijke) stoffen van drugs af te voeren, en dit kan in sommige gevallen leiden tot blaas- en nierproblemen.

Je moet bijv. vaker plassen omdat de blaas minder urine kan opslaan, met als gevolg dat de blaas als het ware overstroomt.

Klik hier voor een uitgebreide uitleg van ketamine en blaasproblemen.

Stikken in eigen braaksel

Wanneer iemand zijn bewustzijn verliest (door bijv. outgaan of een k-hole), dan bestaat de kans dat iemand stikt in zijn eigen braaksel.

Leg daarom die persoon in stabiele zijligging: dan zal het braaksel uit de mond stromen. En bel 112.

Triggeren (drugs-) psychose

Door veel en vaak te gebruiken kan de gevoeligheid voor het ontwikkelen van een psychose toenemen. Als je in een drugspsychose terecht komt heb je last van waanideeën, hallucinaties en kun je heel angstig worden. Kenmerkend voor deze vorm van psychose zijn tintelingen en jeuk maar ook het zien van kleine beestjes onder de huid. Het begint vaak met het gevoel hebben dat je in de gaten gehouden wordt en je kunt achtervolgingswanen ontwikkelen. Ook het zien van flitsen vanuit je ooghoeken hoort hierbij. Het is nog onduidelijk of dit alleen kan worden getriggered bij mensen die hier al aanleg voor hebben, of dat regelmatig amfetaminegebruik en ongezonde leefstijl op zichzelf een psychose kan opwekken. Als je stopt met gebruiken verdwijnt ook de drugspsychose.  Zwaar en langdurig gebruiken veroorzaakt ook vaak depressieve of angstige gevoelens.

Dagen achter elkaar gebruiken zonder te slapen, te rusten en te eten zorgt voor uitputting van je lichaam en hierdoor ligt een psychose op de loer. Mocht iemand in je omgeving psychotisch en angstig reageren? Help diegene dan door even stil te leggen waar jullie mee bezig waren (muziek, TV even uit) en een andere setting op te zoeken waar diegene rust krijgt. Spreek rustig, blijf begripvol en ga zo nodig even samen naar buiten. Ontken of bevestig eventuele wanen niet en mocht het niet beter worden, schroom dan niet om de huisartsenpost te bellen. Die zijn er om je te helpen en kunnen zo nodig consulteren of een recept uitschrijven of op andere wijze zorg verlenen.

Bad trip

Het kan gebeuren dat je wordt overweldigd door de intensiteit van de  ervaring. Zo’n ervaring kan zeker voor onervaren gebruikers beangstigend zijn, en wordt een ‘bad trip’ genoemd. Een bad trip uit zich bijvoorbeeld in verwardheid als gevolg van een te hoge dosis, maar kan ook ontstaan doordat iemand zijn/haar gedachten niet meer onder controle heeft.

In zo’n situatie is het belangrijk de persoon op zijn of haar gemak te stellen. Maak duidelijk dat de situatie waarin diegene zich bevindt een gevolg is van een effect van de drug en dat het over korte tijd weer goed zal gaan. 

Gun de persoon in kwestie zoveel mogelijk rust, het liefst in een vertrouwde omgeving. Het accepteren van de toestand is vaak de eerste stap die iemand dient te maken om de trip in rustiger vaarwater uit te zitten. Het gebruik van tripmiddelen op een moment dat je je niet helemaal lekker voelt, of als je in een onbekende of drukke omgeving bent, vergroot de kans op nare ervaringen tijdens de trip en is dus af te raden.

Lees meer.

Risico’s op lange termijn

Geestelijke verslaving

Geestelijke verslaving houdt in dat je denkt niet meer zonder een middel te kunnen.

Je kan wel in één keer stoppen, zonder dat je lichaam daar problemen mee krijgt.


Unity tips ketamine

Alle tripmiddelen zijn riskant vanwege de kans op een bad trip en op het versterken van psychische problemen. Als je toch wilt gebruiken kun je de risico’s beperken door:

 • Kijk uit met het doseren van ketamine, je hebt hier namelijk veel minder van nodig dan van andere snuifbare poeders om het volledige effect te ervaren.
 • Pas op met ketamine op feesten, je kan gedesoriënteerd raken en moeilijk bewegen, dansen is er vaak niet meer bij en je kan struikelen of vallen op de dansvloer. Denk na of je dit effect echt wilt op een feest.
 • Als je voor het eerst gebruikt, doe het dan thuis (en niet op een feest), begin met een lage dosis en zorg ervoor dat er iemand in de buurt is die reeds ervaring heeft met ketamine.
 • Je wordt vaak misselijk als je ketamine gebruikt, eet daarom het liefst 3 uur van te voren niet.
 • Als je een nare ervaring hebt op ketamine, denk er dan aan dat je je binnen een uur weer redelijk normaal voelt. Dit uur kan voor je gevoel heel lang lijken te duren, omdat de tijd heel langzaam lijkt te gaan
 • Stop met ketamine gebruiken als je er blaasproblemen van krijgt
 • Combineer niet met downers zoals alcohol of GHB, dit verhoogt de kans op out-gaan
 • Als je ketamine gesnoven hebt, maak dan je neus schoon voordat je gaat slapen. Je kunt dit doen door met een vochtig wattenstaafje de resten die nog in je neus zitten te verwijderen, een neusdouche of spray met water en zout of tijdens het douchen met je vingers
 • Als je ketamine in de spieren injecteert, verwacht dan aan een heftige ervaring. Zorg ervoor dat je zeker kan gaan liggen en gebruik alleen steriel materiaal!

Wat zijn de Unitytips bij gebruik van een middel?

 • Neem bij de eerste keer gebruik van een middel een kleine dosis om te kijken hoe jouw lichaam reageert
 • Gebruik alleen als je je goed voelt
 • Gebruik alleen voor je plezier, niet om symptomen zoals vermoeidheid tegen te gaan
 • Gebruik niet als je psychische klachten hebt (gehad), of psychische klachten (zoals depressie) in je familie voorkomen
 • Test vooraf je drugs bij een testservice
 • Zorg voor een goede set en setting
 • Gebruik met mate. Houd bij hoeveel je gebruikt.
 • Spreek duidelijk met jezelf af hoeveel je maximaal wilt gebruiken op een avond
 • Combineer niet met andere middelen of medicijnen
 • Neem geen deel aan het verkeer
 • Voorkom infectieziekten. Gebruik je eigen snuifbuis en deel deze niet met anderen
 • Spoel na snuiven je neus na afloop goed met lauw zout water, bijvoorbeeld door een neusspray of neusdouche te gebruiken
 • Voel jij, of voelt een van je vrienden zich niet lekker? Hou elkaar in de gaten, zorg voor elkaar en ga (als die er is) even langs de EHBO
 • Bel 112 bij een levensbedreigende situatie
 • Eet gezond voor en na drugsgebruik. Vooral veel anti-oxidanten en vitaminen (blauwe bessen, frambozen, bramen, druiven, rozijnen, sinaasappels, kiwi, broccoli). Dit is misschien wel de belangrijkste tip! Het is soms moeilijk om te eten tijdens en na drugsgebruik, maar probeer het toch. Goed eten vermindert duidelijk de kater! Als je geen vast voedsel binnenkrijgt, denk dan aan sappen, drinkontbijt, smoothies.

Wat zijn de Unitytips bij gebruik van een tripmiddel?

 • Als je voor het eerst een tripmiddel neemt, doe het dan in de natuur of thuis
 • Wil je op een feest of festival trippen? Neem dan een kleinere dosering
 • Voorkom misselijkheid door minimaal 2 uur vóór inname iets licht verteerbaars te eten
 • Zorg ervoor dat er iemand in de buurt is die niet onder invloed is (tripsitter)
 • Let goed op de effecten: zijn deze te sterk of onaangenaam, neem dan vitamine C, dextrose of zoete drankjes
 • Vecht niet tegen onaangename gevoelens tijdens de trip, maar laat jezelf meedrijven op de flow van de trip
 • Combineer niet met andere drugs, medicijnen of alcohol. Vooral cannabis kan de werking van tripmiddelen erg versterken en verlengen, pas hier dus heel goed mee op
 • Zorg ervoor dat je de dag erna vrij bent om de ervaring te verwerken
 • Gebruik niet als je last hebt van epilepsie of bij problemen met de bloedsomloop

Wat zijn de Unitytips bij gebruik van een upper?

 • Geen hoge dosis combineren met andere uppers
 • Niet gebruiken bij: suikerziekte, zwak hart, hoge bloeddruk, zwangerschap, epilepsie en psychische klachten of in combinatie met medicijnen (vooral niet met MAO-remmers en astmageneesmiddelen).
 • Zorg dat je het niet te warm krijgt tijdens het gebruik van uppers: rust af en toe uit, draag geen warme kleding, geen hoofddeksel, en drink af en toe water of fris.
 • Rust voldoende uit voor je van plan bent om uppers te gaan gebruiken. Als je erg vermoeid bent of aan slapeloosheid leidt, gebruik dan geen uppers!
 • Gebruik matig. Houd bij hoeveel je gebruikt.
 • Drink voldoende maar niet meer dan 2 glazen water per uur, anders neemt de kans op watervergiftiging toe
 • Van uppers kan je een droge mond krijgen, dit in combinatie met knarsetanden verhoogt het risico op schade aan je tanden. Het is belangrijk om je speekselaanmaak te stimuleren. Dit kan je doen door te kauwen op suikervrije kauwgom. Speekselsubstituten of kunstspeeksels (zoals Saliva Orthana, Xialine en Oral Balance) zijn zonder voorschrift te koop

Wat zijn de Unitytips bij gebruik van een downer?

 • Combineer downers niet andere downers (alcohol, GHB, slaapmiddelen, opiaten) of ketamine.  Dit is gevaarlijk, omdat je in coma kunt raken en kunt stikken in je braaksel
 • Schrijf het tijdstip van inname en jouw dosis op, SMS of WhatsApp het naar elkaar of zet het zelf in je telefoon.
 • Als je voelt dat je heel moe wordt kun je in beweging blijven om te voorkomen dat je in slaap valt. Maar pas op, als bewegen veel moeite kost heb je kans dat je gaat vallen dus doe geen gekke dingen.
 • Op een lege maag heb je sneller een overdosis, een volle maag vergroot de kans op braken.
 • Less is more; bijnemen omdat je niets voelt is beter dan een overdosis omdat je teveel hebt genomen.
 • Zorgt dat mensen in jouw omgeving weten wat je gaat gebruiken.

FAQ

Wat moet ik doen als ik klachten ervaar na gebruik?

Sommige klachten na het gebruik van drugs kunnen langer aanhouden en dan kan medische uitleg of zelfs behandeling nodig zijn. Brijder heeft hiervoor een landelijk spreekuur partydrugs opgericht. Als je klachten hebt kun je bellen met het medisch spreekuur partydrugs: 088 – 358 29 40.

ISO 9001 HKZ

Disclaimer | Privacy- en Cookiebeleid | © 2020 Unity - Alle rechten voorbehouden | Realisatie: Lemon

Arkin