Ketamine

Wat is ketamine?

Ketamine (Special K, Vitamin K, of Keta) is een dissociatieve drug met hallucinogene eigenschappen.


Effecten van ketamine

Het effect van een middel wordt bepaald door eigenschappen van het middel zelf, maar ook door de set en setting van de gebruiker. Hier beschrijven we welke effecten ketamine over het algemeen heeft.

Ketamine is een dissociatief tripmiddel. Dissociatie betekent scheiding: dit wil zeggen dat je een scheiding ervaart tussen je geest en je lichaam. Bij een dosering tot 50 mg zal je vooral wat vaag worden. Bij een dosering boven de 50 mg kunnen de effecten psychedelischer en zeer intens worden. Hoe meer je neemt, hoe sterker en langer de effecten duren.

Positieve effecten (negatieve) Bijwerkingen

Dissociatieve effecten

Dissociatief betekent een scheiding tussen lichaam en geest.

Dit kan de volgende effecten geven:

 • Het gevoel dat je handen niet meer bij het lichaam horen
 • Het lichaam voelt anders aan, alsof het van hout, rubber of plastic is gemaakt
 • Lichaamsdelen voelen veel groter of kleiner dan ze in werkelijkheid zijn
 • Niet meer weten waar de armen of benen zich bevinden
 • De dichtheid van je lichaam neemt af, alsof het ‘oplost’ in de omgeving
 • Niet meer voelen of het een eigen lichaamsdeel is of van een ander
 • De geest bevindt zich in een totaal andere dimensie dan het lichaam
 • Uittreding uit het lichaam (out-of-body experience)
 • Visuele hallucinaties (vooral met gesloten ogen) en veranderde tijdsperceptie, inzichten in de kosmos, het bestaan en het zijn worden ook vaak door gebruikers genoemd.

K-hole

Een k-hole is een zeer sterke ketamine-ervaring. Je kunt je niet bewegen en praten. Contact met de wereld buiten jezelf lukt niet meer. Het is moeilijk te begrijpen wat echt is en wat zich alleen in je gedachten afspeelt. Het kan een hele interessante of leerzame ervaring zijn, maar ook heel eng. Zorg dat je kan liggen als je van plan bent om veel ketamine te nemen. Het effect kan dus zowel positief als negatief voor je werken.

Veranderde zintuigelijke waarneming

De manier waarop je je omgeving waarneemt verandert, dit kan voorkomen bij al je zintuigen. Hierdoor lijkt het soms alsof je omgeving anders is dan in de werkelijkheid. Meer info over trippen en hallucinaties vind je hier.

Misselijkheid/overgeven

Misselijkheid/overgeven

Verandering in tijdsperceptie

Het verloop van tijd kan voor je gevoel veranderen. Sommige stukken van de avond vliegen voorbij en sommige delen gaan een stuk trager. Wanneer je lekker in je vel zit, kan het fijn zijn dat het gevoel niet lijkt op te houden. Maar wanneer jij je niet prettig voelt, is dit een stuk minder fijn. Dit effect kan dus beide kanten op werken.

Verminderde coördinatie

Anders denken

Je legt sneller logische en onlogische verbanden in je hoofd. Maar het kan ook zijn dat je gedachten chaotisch en warrig worden. Het kan dus soms een positief effect zijn en soms een negatief.

Verwardheid

Je kunt in de war raken en bijvoorbeeld niet meer weten wat je een paar minuten eerder hebt gedaan of gezegd.

Inzichtgevende ervaring

Sommige middelen geven je nieuwe inzichten. Doordat je hersenen op dat moment anders werken, bekijk je dingen op een andere manier.

Hersenschade

Ontspanning

Vermindering van spanning, zorgen, verdriet, paniek, stress en depressieve gevoelens.

Verminderd kortetermijngeheugen

Na het nemen van deze drug werkt het kortetermijngeheugen minder goed. Hierdoor onthoud je dingen minder goed. Zo komt het bijvoorbeeld vaak voor dat je gedurende een gesprek vergeet waar je het over had, of dat je vergeet wat de reden is dat je ergens naartoe bent gelopen. Ook de volgende dag weet je vaak minder goed wat er allemaal in de avond ervoor is gebeurd.

Angst, paranoia en wanen

Angst, paranoia en wanen (bijv. het idee dat mensen over je praten)

Dubbel zien

Niet goed meer scherp kunnen stellen van de ogen


Dosering en gebruikswijze van ketamine

Ketamine wordt meestal gesnoven.
Soms vind je ketamine ook in vloeibare vorm, en wordt het geïnjecteerd in het spierweefsel voor een erg krachtige ervaring. Ook kan de vloeistof worden uitgekookt, dan blijft er een kristallijn poeder over. Als pil komt ketamine zelden voor. Bij slikken is een hogere dosis nodig om het effect te voelen. Je lever breekt al redelijk veel ketamine af voordat het de hersenen kan bereiken.

Het overgrote deel van de ketamine dat recreatief gebruikt wordt is geproduceerd door de farmaceutische industrie, en vervolgens in het illegale circuit terechtgekomen.

Een dosering bepalen is altijd lastig. Hoe hoog de dosis is waarbij je het gewenste effect bereikt, is afhankelijk van wat dat effect precies is. Wil je je alleen een beetje vaag voelen, of een echte ketamine trip, of zelfs een k-hole, bereiken? Daarnaast is de dosis afhankelijk van allerlei andere factoren.

Bovendien treedt bij ketamine relatief snel tolerantie of gewenning op voor de ‘psychedelische effecten’. Hierdoor heb je snel een hogere dosis nodig om hetzelfde effect te bereiken. Houd hier dus rekening mee! Als je na eerder regelmatig gebruik een tijdje niet hebt gebruikt, begin dan weer met een veel lagere dosis.

De dosis bij snuiven varieert van 15 tot 150 mg ketamine. Bij een dosering vanaf 50 mg is het aan te raden om te gaan zitten of liggen.

Bij het spuiten van ketamine in de spieren (intramusculaire toediening, I.M.), ligt de dosis meestal tussen 50 en 125 mg.

Ketamine in poedervorm kan versneden zijn, laat daarom altijd je ketamine testen.


Werkingsduur van ketamine

Als je ketamine snuift voel je binnen 3-10 minuten effect. De ervaring duurt ongeveer 1-1,5 uur in totaal. (Let op: de dosis ketamine is een stuk lager dan bijvoorbeeld de dosis cocaïne die gebruikt wordt om het gewenste effect te bereiken).

Als je ketamine spuit voel je na 3-5 minuten effect en de ervaring duurt 30 tot 45 minuten.


Risico’s van ketamine

Risico’s op korte termijn

 • Verward raken en moeite met het coördineren van bewegingen. Hierdoor bestaat er kans op vallen en struikelen en kunnen er dus ongelukken gebeuren.
 • Ketamine verdooft, je voelt minder pijn en je kan je verwonden zonder dat je het merkt.

Blaas- en nierproblemen

De nieren zijn, samen met de darmen, de grote ‘schoonmakers’ van je lichaam. De nieren werken hard om de (schadelijke) stoffen van drugs af te voeren, en dit kan in sommige gevallen leiden tot blaas- en nierproblemen.

Je moet bijvoorbeeld vaker plassen omdat de blaas minder urine kan opslaan, met als gevolg dat de blaas als het ware overstroomt.

Klik hier voor een uitgebreide uitleg van ketamine en blaasproblemen.

Stikken in eigen braaksel

Wanneer iemand zijn bewustzijn verliest (door bijv. outgaan of een k-hole), dan bestaat de kans dat iemand stikt in zijn eigen braaksel.

Leg daarom die persoon in stabiele zijligging: dan zal het braaksel uit de mond stromen. En bel 112.

Triggeren (drugs-) psychose

Door veel en vaak te gebruiken kan de gevoeligheid voor het ontwikkelen van een psychose toenemen. Als je in een drugspsychose terecht komt heb je last van waanideeën, hallucinaties en kun je heel angstig worden. Kenmerkend voor deze vorm van psychose zijn tintelingen en jeuk maar ook het zien van kleine beestjes onder de huid. Het begint vaak met het gevoel hebben dat je in de gaten gehouden wordt en je kunt achtervolgingswanen ontwikkelen. Ook het zien van flitsen vanuit je ooghoeken hoort hierbij. Het is nog onduidelijk of dit alleen kan worden getriggerd bij mensen die hier al aanleg voor hebben, of dat regelmatig amfetaminegebruik en ongezonde leefstijl op zichzelf een psychose kan opwekken. Als je stopt met gebruiken verdwijnt ook de drugspsychose.  Zwaar en langdurig gebruiken veroorzaakt ook vaak depressieve of angstige gevoelens.

Dagen achter elkaar gebruiken zonder te slapen, te rusten en te eten zorgt voor uitputting van je lichaam en hierdoor ligt een psychose op de loer. Mocht iemand in je omgeving psychotisch en angstig reageren? Help diegene dan door even stil te leggen waar jullie mee bezig waren (muziek, TV even uit) en een andere setting op te zoeken waar diegene rust krijgt. Spreek rustig, blijf begripvol en ga zo nodig even samen naar buiten. Ontken of bevestig eventuele wanen niet en mocht het niet beter worden, schroom dan niet om de huisartsenpost te bellen. Die zijn er om je te helpen en kunnen zo nodig consulteren of een recept uitschrijven of op andere wijze zorg verlenen.

Lees meer over psychoses in dit artikel.

Bad trip

Het kan gebeuren dat je wordt overweldigd door de intensiteit van de  ervaring. Zo’n ervaring kan zeker voor onervaren gebruikers beangstigend zijn, en wordt een ‘bad trip’ genoemd. Een bad trip uit zich bijvoorbeeld in verwardheid als gevolg van een te hoge dosis, maar kan ook ontstaan doordat iemand zijn/haar gedachten niet meer onder controle heeft.

In zo’n situatie is het belangrijk de persoon op zijn of haar gemak te stellen. Maak duidelijk dat de situatie waarin diegene zich bevindt een gevolg is van een effect van de drug en dat het over korte tijd weer goed zal gaan. 

Gun de persoon in kwestie zoveel mogelijk rust, het liefst in een vertrouwde omgeving. Het accepteren van de toestand is vaak de eerste stap die iemand dient te maken om de trip in rustiger vaarwater uit te zitten. Het gebruik van tripmiddelen op een moment dat je je niet helemaal lekker voelt, of als je in een onbekende of drukke omgeving bent, vergroot de kans op nare ervaringen tijdens de trip en is dus af te raden.

Lees meer.

Risico’s op lange termijn

Geestelijke verslaving

Geestelijke verslaving houdt in dat je denkt niet meer zonder een middel te kunnen.

Je kan wel in één keer stoppen, zonder dat je lichaam daar problemen mee krijgt.


Unity tips ketamine

Alle tripmiddelen zijn riskant vanwege de kans op een bad trip en op het versterken van psychische problemen. Als je toch wilt gebruiken kun je de risico’s beperken door:

 • Kijk uit met het doseren van ketamine, je hebt hier namelijk veel minder van nodig dan van andere snuifbare poeders om het volledige effect te ervaren.
 • Pas op met ketamine op feesten, je kan gedesoriënteerd raken en moeilijk bewegen, dansen is er vaak niet meer bij en je kan struikelen of vallen op de dansvloer. Denk na of je dit effect echt wilt op een feest.
 • Als je voor het eerst gebruikt, doe het dan thuis (en niet op een feest), begin met een lage dosis en zorg ervoor dat er iemand in de buurt is die reeds ervaring heeft met ketamine.
 • Je wordt vaak misselijk als je ketamine gebruikt, eet daarom het liefst 3 uur van te voren niet.
 • Als je een nare ervaring hebt op ketamine, denk er dan aan dat je je binnen een uur weer redelijk normaal voelt. Dit uur kan voor je gevoel heel lang lijken te duren, omdat de tijd heel langzaam lijkt te gaan
 • Stop met ketamine gebruiken als je er blaasproblemen van krijgt
 • Combineer niet met downers zoals alcohol of GHB, dit verhoogt de kans op out-gaan
 • Als je ketamine gesnoven hebt, maak dan je neus schoon voordat je gaat slapen. Je kunt dit doen door met een vochtig wattenstaafje de resten die nog in je neus zitten te verwijderen, een neusdouche of spray met water en zout of tijdens het douchen met je vingers
 • Als je ketamine in de spieren injecteert, verwacht dan aan een heftige ervaring. Zorg ervoor dat je zeker kan gaan liggen en gebruik alleen steriel materiaal!

Wat zijn de Unitytips bij gebruik van een middel?

 • Neem bij de eerste keer gebruik van een middel een kleine dosis om te kijken hoe jouw lichaam reageert
 • Gebruik alleen als je je goed voelt
 • Gebruik alleen voor je plezier, niet om symptomen zoals vermoeidheid tegen te gaan
 • Gebruik niet als je psychische klachten hebt (gehad), of psychische klachten (zoals depressie) in je familie voorkomen
 • Test vooraf je drugs bij een testservice
 • Zorg voor een goede set en setting
 • Gebruik met mate. Houd bij hoeveel je gebruikt.
 • Spreek duidelijk met jezelf af hoeveel je maximaal wilt gebruiken op een avond
 • Combineer niet met andere middelen of medicijnen
 • Neem geen deel aan het verkeer
 • Voorkom infectieziekten. Gebruik je eigen snuifbuis en deel deze niet met anderen
 • Spoel na snuiven je neus na afloop goed met lauw zout water, bijvoorbeeld door een neusspray of neusdouche te gebruiken
 • Voel jij, of voelt een van je vrienden zich niet lekker? Hou elkaar in de gaten, zorg voor elkaar en ga (als die er is) even langs de EHBO
 • Bel 112 bij een levensbedreigende situatie
 • Eet gezond voor en na drugsgebruik. Vooral veel anti-oxidanten en vitaminen (blauwe bessen, frambozen, bramen, druiven, rozijnen, sinaasappels, kiwi, broccoli). Dit is misschien wel de belangrijkste tip! Het is soms moeilijk om te eten tijdens en na drugsgebruik, maar probeer het toch. Goed eten vermindert duidelijk de kater! Als je geen vast voedsel binnenkrijgt, denk dan aan sappen, drinkontbijt, smoothies.

Wat zijn de Unitytips bij gebruik van een tripmiddel?

 • Als je voor het eerst een tripmiddel neemt, doe het dan in de natuur of thuis
 • Wil je op een feest of festival trippen? Neem dan een kleinere dosering
 • Voorkom misselijkheid door minimaal 2 uur vóór inname iets licht verteerbaars te eten
 • Zorg ervoor dat er iemand in de buurt is die niet onder invloed is (tripsitter)
 • Let goed op de effecten: zijn deze te sterk of onaangenaam, neem dan vitamine C, dextrose of zoete drankjes
 • Vecht niet tegen onaangename gevoelens tijdens de trip, maar laat jezelf meedrijven op de flow van de trip
 • Combineer niet met andere drugs, medicijnen of alcohol. Vooral cannabis kan de werking van tripmiddelen erg versterken en verlengen, pas hier dus heel goed mee op
 • Zorg ervoor dat je de dag erna vrij bent om de ervaring te verwerken
 • Gebruik niet als je last hebt van epilepsie of bij problemen met de bloedsomloop

Wat zijn de Unitytips bij gebruik van een upper?

 • Geen hoge dosis combineren met andere uppers
 • Niet gebruiken bij: suikerziekte, zwak hart, hoge bloeddruk, zwangerschap, epilepsie en psychische klachten of in combinatie met medicijnen (vooral niet met MAO-remmers en astmageneesmiddelen).
 • Zorg dat je het niet te warm krijgt tijdens het gebruik van uppers: rust af en toe uit, draag geen warme kleding, geen hoofddeksel, en drink af en toe water of fris.
 • Rust voldoende uit voor je van plan bent om uppers te gaan gebruiken. Als je erg vermoeid bent of aan slapeloosheid leidt, gebruik dan geen uppers!
 • Gebruik matig. Houd bij hoeveel je gebruikt.
 • Drink voldoende maar niet meer dan 2 glazen water per uur, anders neemt de kans op watervergiftiging toe
 • Van uppers kan je een droge mond krijgen, dit in combinatie met knarsetanden verhoogt het risico op schade aan je tanden. Het is belangrijk om je speekselaanmaak te stimuleren. Dit kan je doen door te kauwen op suikervrije kauwgom. Speekselsubstituten of kunstspeeksels (zoals Saliva Orthana, Xialine en Oral Balance) zijn zonder voorschrift te koop

Wat zijn de Unitytips bij gebruik van een downer?

 • Combineer downers niet andere downers (alcohol, GHB, slaapmiddelen, opiaten) of ketamine.  Dit is gevaarlijk, omdat je in coma kunt raken en kunt stikken in je braaksel
 • Schrijf het tijdstip van inname en jouw dosis op, SMS of WhatsApp het naar elkaar of zet het zelf in je telefoon.
 • Als je voelt dat je heel moe wordt kun je in beweging blijven om te voorkomen dat je in slaap valt. Maar pas op, als bewegen veel moeite kost heb je kans dat je gaat vallen dus doe geen gekke dingen.
 • Op een lege maag heb je sneller een overdosis, een volle maag vergroot de kans op braken.
 • Less is more; bijnemen omdat je niets voelt is beter dan een overdosis omdat je teveel hebt genomen.
 • Zorgt dat mensen in jouw omgeving weten wat je gaat gebruiken.

FAQ

Een vriend van mij gebruikt dit middel bijna ieder weekend, moet ik mij nu zorgen maken?

Wanneer iemand in je omgeving vaak gebruikt kan je je zorgen maken. Er zijn risico’s: voor de lichamelijke gezondheid; dat hij/zij geleidelijk aan steeds vaker en meer gaat gebruiken en afhankelijk wordt. Bij alleen in het weekend gebruiken ligt ook het gevaar op de loer, zoals niet meer kunnen uitgaan zónder te gebruiken. Het gesprek aangaan met elkaar op een open, niet oordelende manier kan dan zinvol zijn. Benoem de impact van het gebruik op jou als persoon, bijvoorbeeld dat je je zorgen maakt. Wil je hiervoor tips of advies, neem dan contact op met de verslavingszorginstelling in jouw regio.

Hoe zit het met de verschillende versies van ketamine?

Er bestaan verschillende versies van het ketamine-molecuul. Er is een linksdraaiende (L), een rechtsdraaiende (R) versie en de combinatie van beide versies. Dat laatste noemen we racemaat of een racemische versie (links en rechts 50-50). De linksdraaiende ketamine heet esketamine. De rechtsdraaiende ketamine heet arketamine. De atomen aan het molecuul zijn precies hetzelfde maar ze zijn gespiegeld. Net zoals je handen precies hetzelfde zijn, maar toch weer niet: ze zijn elkaars spiegelbeeld.
Het uiterlijk van de ketamine zegt niks over welke vorm je hebt. Ketamine kan gekristalliseerd worden in staafjes, bolletjes, suiker, naaldjes, etc.. Dus hoe het eruit ziet geeft geen informatie over welke ketamine je hebt.

Het is moeilijk te bepalen welke versie er precies op de Nederlandse markt is, maar het lijkt erop dat ketamine op de recreatieve markt racemisch is. Voor de helft linksdraaiend en voor de helft rechtsdraaiend dus. Dit blijkt uit informatie die we via het DIMS (Nederlandse testservice, Trimbos-instituut) hebben gekregen. Uit onderzoek in Oostenrijk blijkt ook dat 99% van de Oostenrijkse markt racemisch is. Het is erg kostbaar om te onderzoeken om welke vorm het gaat (links, racemisch of rechts), daarom doet het DIMS daar geen standaard onderzoek naar. Alleen als je echt farmaceutische ketamine in vloeibare vorm hebt weet je welke vorm je hebt: linksdraaiende ketamine. Maar die vloeibare ketamine is zeer zeldzaam.

Wat zijn de effecten van ketamine op je blaas?

Ketamine zorgt ervoor dat de blaaswand makkelijker onstoken raakt. Als je vaak ketamine snuift dan kan je blaaswand dus constant ontstoken zijn. Dit kan er voor zorgen dat je blaaswand minder flexibel wordt door littekenweefsel. Je moet dan vaker plassen. De ontstekingen kunnen zo erg worden dat je een stoma nodig hebt.

Welke directe risico’s zijn er bij ketaminegebruik?

De acute risico’s van ketamine zijn niet erg groot. De meeste ongelukken gebeuren omdat iemand valt of zich ergens aan stoot. Ketamine kan er namelijk voor zorgen dat je je moeilijker kan bewegen of gedesoriënteerd voelt. Zo kan ketamine gebruiken op een feestje dansen bijvoorbeeld moeilijker maken.
Ook heeft ketamine een verdovend effect dus het kan zijn dat je jezelf stoot,
en hier weinig van voelt. Zorg daarom ook dat je zit of ligt bij het gebruik
van ketamine om eventueel te voorkomen dat je valt of struikelt!

Waarom wordt ketamine ook ingezet bij operaties?

Ketamine is een van de weinige downers die de ademhaling zeer beperkt beinvloedt. Dit maakt het erg geschikt om te gebruiken bij operaties als verdovingsmiddel. Ketamine voor medische toepassingen gaat onder de naam ‘esketamine’ en is niet verkrijgbaar als consument. Door de remmende werking voel je als patient geen pijn meer en kun je kortdurende operaties zonder veel bijwerkingen van het middel uitvoeren. Het wordt voornamelijk toegepast bij de verdoving van ouderen en kinderen omdat hierbij de ademhaling extra belangrijk is om in de gaten te houden tijdens de operatie. Wanneer je ketamine wilt gaan gebruiken is het belangrijk om je te realiseren dat het impact heeft op je orientatie en je het functioneren/bewegen van je lichaam. Dansen of feesten is er vaak niet meer bij en je kan makkelijk struikelen of vallen op de dansvloer. Ketamine gebruiken op een feest geeft dus misschien niet de effecten waar je op zit te wachten. Meer weten? Check: unity.nl/nl/drug/ketamine voor meer informatie!

Kun je verslaafd raken aan ketamine?

Je kunt lichamelijk niet verslaafd raken aan het middel, alhoewel het veelvuldig gebruik van het middel wel nadelige effecten heeft. Wanneer je ermee stopt, zijn er geen lichamelijke onthoudingsverschijnselen. Bij regelmatig gebruik van ketamine loop je wel een groot risico om geestelijk verslaafd te raken aan het middel. Tolerantie zal al snel optreden. Hierdoor moet je steeds een hogere dosis nemen om hetzelfde effect te bereiken.

De verleiding om ketamine te nemen wordt groter als je de realiteit wil ontvluchten. Het middel neemt namelijk de controle over van je leven. Veelvuldig gebruik laat je de realiteit uit het oog verliezen en kan juist angst, paniek en waanbeelden opleveren wanneer je niet gebruikt. Zelfstandig stoppen is daarom lastig. Maak jij je zorgen over je eigen gebruik, bespreek dit dan met vrienden of met de huisarts.

Wat gebeurt er bij een k-hole?

Een k-hole is een sterke ketamine-ervaring. K-holing wordt regelmatig vergeleken met een bijna-doodervaring: uittreding en het gaan door een tunnel in de richting van een licht. Je kunt je niet bewegen en niet praten. Wij denken dat het komt doordat meerdere centra niet meer met elkaar kunnen communiceren door de blokkade van NMDA receptoren. Het kan een hele interessante of leerzame ervaring zijn, maar ook heel eng. Zorg daarom dat je kunt liggen als je van plan bent om veel ketamine te nemen. Daarbij is het goed om te weten dat ketamine een krachtig middel is. Je hebt er namelijk veel minder van nodig in vergelijking met andere snuifbare middelen. Let dus goed op de hoeveelheid en denk hier voorafgaand goed overna!

Hoeveel ketamine moet je gebruiken voordat je wat van de effecten voelt?

Wanneer je drugs gaat gebruiken kan het verschillen per persoon hoeveel je moet gebruiken en hoe snel je wat van het middel voelt. Daarom is het lastig om deze vraag feitelijk te beantwoorden. Maar bij ketamine zal je bij een dosering tot 50 mg vooral wat vaag worden. Bij een dosering boven de 50 mg kunnen de effecten psychedelischer en zeer intens worden. Hoe meer je neemt, hoe sterker en langer de effecten duren. Ketamine is een krachtig middel en je hebt er minder van nodig in vergelijking tot andere snuifbare middelen. Let dus goed op de hoeveelheid die je neemt en denk hier voorafgaand goed overna!

Wordt ketamine versneden?

Bij de testservice wordt regelmatig ketamine getest waarin vervuling zit van andere stoffen zoals levamisol of cafeïne. Van de ketaminepoeders die getest zijn in 2108, bevatte er 91,3% daadwerkelijk ketamine. Dat is redelijk hoog, maar om onnodige risico’s te voorkomen is het altijd goed om je ketamine te laten testen. Dat kan op verschillende plekken in Nederland, vaak ook nog kosteloos! Kijk op www.drugs-test.nl voor een locatie bij jou in de buurt. 

Wat moet je doen als iemand in je omgeving een bad trip heeft?

Zoek een rustige plek op met de bad-tripper, probeer niet te ontkennen dat hij/zij een badtrip heeft. Kijk of het zin heeft om over prettige dingen te praten. Probeer dingen te doen die diegene op zijn/haar gemak stellen, zoals bewegen of zingen. Probeer hem/haar gerust te stellen: Een bad trip gaat altijd weer voorbij. Vraag de persoon naar wat hij meemaakt en probeer de trip naar een positieve kant te praten. Bijvoorbeeld door een positieve betekenis te geven aan de dingen die hij ziet. Laat je stem rustig en geruststellend klinken. Zorg dat de gebruiker niet in gevaarlijke situaties zoals het verkeer terechtkomt. Schakel hulpinstanties in als het onveilig wordt voor de gebruiker of zijn omgeving. Deze mensen zijn je vrienden en kunnen met je meedenken over wat op dat moment nodig is!

Wat moet ik doen als ik klachten ervaar na gebruik?

Sommige klachten na het gebruik van drugs kunnen langer aanhouden en dan kan medische uitleg of zelfs behandeling nodig zijn. Brijder heeft hiervoor een landelijk spreekuur partydrugs opgericht. Als je klachten hebt kun je bellen met het medisch spreekuur partydrugs: 088 – 358 29 40.

 


Meer lezen

 • Nog geen extra artikelen beschikbaar.