4-MMC / miauw miauw / mephedrone

Wat is 4-MMC / miauw miauw?

Mephedrone of 4-MMC (4-methylmethcathinone) behoort tot de klasse synthetische cathinonen, een subgroep van amfetaminen. De correcte Nederlandse spelling is mefedron, maar de meeste mensen kennen het als mephedrone. Mephedrone wordt ook wel miauw miauw (meow meow), MCAT of bubble genoemd. Het komt vooral voor als wit kristal of poeder, maar is ook verkrijgbaar in capsules. Het lijkt sterk op zijn broertje 3-MMC, maar wordt door gebruikers vaak als meer euforisch ervaren.

Mephedrone is een zogenaamde Nieuwe Psychoactieve Stof (NPS) of research chemical. NPS zijn zelden goed onderzocht. Er is maar heel weinig tot niets bekend over de risico’s op korte en lange termijn, gevolgen van veelvuldig gebruik en verslavingskans. Ook over de optimale dosis, en welke dosis gevaar oplevert is weinig bekend.

Wees altijd extra voorzichtig met nieuwe drugs. Dit geldt in nog grotere mate voor middelen die vallen in de categorie NPS: Je bent je eigen proefkonijn. Wil je geen risico nemen, gebruik dan geen drugs.


Effecten miauw miauw

Mephedrone is een stimulerend middel.

Het effect van een middel wordt bepaald door eigenschappen van het middel zelf, maar ook door de set en setting van de gebruiker. Hier beschrijven we welke effecten mephedrone over het algemeen heeft.

Mephedrone brengt de gebruiker in een staat van euforie, die enigszins vergelijkbaar is met XTC/MDMA, maar is milder qua empathogene (goed kunnen inleven in de ander) en entactogene (gevoel van verbondenheid) effecten. Het effect van mephedrone wordt vaak omschreven als een combinatie tussen MDMA en cocaïne. De gebruiker voelt zich energiek, gestimuleerd en heeft de neiging om veel te praten.

Vooral bij hoge doseringen en langdurig gebruik kunnen negatieve effecten optreden. Meldingen van gebruikers lopen uiteen van hartkloppingen tot paranoia en paarse verkleuringen van ledematen. Andere gerapporteerde bijwerkingen zijn misselijkheid, hoofdpijn, duizeligheid, overmatige transpiratie, pijn in de hartstreek, neusbloedingen (bij snuiven) en gevoelens van angst.

Positieve effecten (negatieve) Bijwerkingen

Euforisch, verliefd gevoel

Dit middel kan zorgen voor een euforisch of verliefd gevoel. Je voelt je lekker en kunt dingen sneller als prettig ervaren.

Verhoging bloeddruk en hartslag

Als gevolg van het harder en sneller pompen van het hart, stijgt de bloeddruk met de hartslag mee.

Behoefte aan contact, praten en intimiteit

Een goed gesprek voeren met iemand, of knuffelen, kan prettig en interessant zijn.

Verhoging lichaamstemperatuur

Stimulerende middelen zorgen voor meer spieractiviteit en een hogere “basistemperatuur” van het lichaam, waardoor de lichaamstemperatuur stijgt.

Energiek gevoel

Je hebt een energiek gevoel. Stilzitten is soms moeilijker en dit energieke gevoel uit zich vaak door de drang om te dansen of te bewegen.

Gespannen kaken

Toegenomen spierspanning kan ervoor zorgen dat de kaakspieren zich onwillekeurig samentrekken. Hierdoor worden de tanden stevig op elkaar gedrukt en kan er in tong en/of wang gebeten worden.

Versterkte zintuiglijke waarneming

Alle zintuigelijke ervaringen die je normaal hebt zoals voelen, ruiken en proeven worden sterker. Een drankje kan bijvoorbeeld veel lekkerder smaken. Muziek lijkt een extra dimensie te krijgen. Ook kan het zijn dat sommige zintuigen wat overgevoelig worden en dat je dingen te intens vindt worden zoals de lampen op de dansvloer. Dit kan dus positief of negatief zijn.

Behoefte om meer te nemen (craving)

Het voelen van een (sterke) behoefte om meer te nemen wanneer het effect afneemt.

Intensere beleving van muziek

Muziek kan luider of intenser ervaren worden. Zo kan het voelen alsof je helemaal ‘opgaat’ in de muziek of dat je de lage tonen uit de muziek heftiger door je lichaam voelt gaan.

Ontremming

Toename van impulsief gedrag. Dit middel kan ervoor zorgen dat je minder stilstaat bij de mogelijke gevolgen die bepaalde acties kunnen hebben. Dit kan prettig zijn doordat het bijvoorbeeld makkelijker lukt om op iemand af te stappen en een praatje te maken. Maar het kan ook leiden tot wat negatieve effecten doordat je bijvoorbeeld sneller in een argument of ruzie terecht kunt komen.

Intensere beleving van aanraking

Je kan een intensere beleving van aanraking ervaren. Fysiek/lichamelijk contact met andere mensen voelt anders of heftiger dan normaal. Zo kan een knuffel geven aan iemand anders erg prettig zijn. Ook kan het voorkomen dat je liever geen aanraking meer wilt van anderen omdat dit te intens kan zijn. Dit effect kan dus zowel positief als negatief werken.

Verwarring en rusteloosheid

Door deze stof kan je in de war raken, en rusteloos worden. Door voor een veilige, rustige, en vertrouwde omgeving te zorgen kan je dit verminderen.

Toegenomen libido

Toegenomen seksuele verlangens. Je voelt je sterker aangetrokken tot anderen en voelt hierbij een sterkere behoefte naar seksuele intimiteit.

Angst, paranoia en wanen

Angst, paranoia en wanen (bijv. het idee dat mensen over je praten).

Verandering in tijdsperceptie

Het verloop van tijd kan voor je gevoel veranderen bij drugsgebruik. Sommige stukken van de avond vliegen voorbij en sommige delen gaan een stuk trager. Wanneer je lekker in je vel zit, kan het fijn zijn dat het gevoel niet lijkt op te houden. Maar wanneer jij je niet prettig voelt, is dit een stuk minder fijn. Dit effect kan dus beide kanten op werken.

Irritatie en kort lontje

Je kan sneller geïrriteerd raken, minder hebben van mensen om je heen of situaties. Hierdoor kan je heftiger reageren dan normaal.

Alertheid

Deze drug kan ervoor zorgen dat je actiever wordt dan normaal. Je voelt je scherp, wakker en je kunt de dingen om je heen nauwkeurig volgen.

Verminderd concentratievermogen

Minder goed kunnen concentreren.

Versnelde gedachten

Denken lijkt sneller te gaan. Het is makkelijker om helder na te denken. Je kunt bepaalde stappen in je hoofd sneller doorlopen en het maken van keuzes kan sneller verlopen.

Verminderd kortetermijngeheugen

Na het nemen van sommige drugs werkt het kortetermijngeheugen minder goed. Hierdoor onthoud je dingen minder goed. Zo komt het bijvoorbeeld vaak voor dat je gedurende een gesprek vergeet waar je het over had, of dat je vergeet wat de reden is dat je ergens naartoe bent gelopen. Ook de volgende dag weet je vaak minder goed wat er allemaal in de avond ervoor is gebeurd.

Hoofdpijn

Deze stof kan voor hoofdpijn zorgen. Het kan helpen om genoeg water te drinken, en om koffie/caffeïne te vermijden.

Misselijkheid/overgeven

Een onprettig en gespannen gevoel in de buik, waar je je heel naar door kan voelen. Misselijkheid gaat vaak vooraf aan braken.

Slapeloosheid

Sommige drugs zorgen ervoor dat je niet in slaap valt. Stimulanten hebben dit effect vaak, maar ook na gebruik van tripmiddelen of downers is de slaap verstoord en kan het gebeuren dat slapen niet lukt. Voor meer info over slapen na uppers, klik hier.

Verminderde eetlust

Stimulatie van de fight-or-flight mechanismen in het lichaam kan het hongergevoel onderdrukken.

Zweten

Als gevolg van de toegenomen stimulatie en om de temperatuurstijging tegen te gaan, zal de huid zweet afscheiden om de temperatuur weer op peil te brengen.

Droge mond

Stimulatie van de sympathische zenuwbanen vermindert de aanmaak van speeksel, waardoor je een droge mond kan krijgen.

Verwijde pupillen

Door een verhoogd noradrenaline niveau in het lichaam na het nemen van bepaalde drugs worden de pupillen groter. De pupilgrootte wordt door veel verschillende processen beïnvloed. Toename van noradrenaline speelt een rol in een aantal van die processen.

Dubbel zien

Niet goed meer scherp kunnen stellen van de ogen

Moeite met plassen

Je lichaam geeft heel veel antidiuretisch hormoon (ADH) af waardoor je meer vocht vasthoud in je lichaam. Ook staat er meer spanning op je spieren in je urinewegen waardoor ontspannen (en dus plassen) moeilijker wordt.

Verkleurde ledematen

De verkleuring komt door de bloedvaten die smaller worden.


Dosering en gebruikswijze

Mephedrone kun je zowel slikken als snuiven. Bij oraal gebruik (slikken) kan dit door middel van een ‘bommetje’ (een dosering in een papieren vloeitje, waarna deze wordt ingeslikt), een capsule of pil. De kans op afhankelijkheid en de sterke drang om bij te nemen is bij oraal gebruik kleiner dan wanneer je de mephedrone snuift. Mephedrone kan ook gespoten worden, maar dit gebeurt in Nederland niet of nauwelijks.

Doseringen bij slikken
Licht 25 – 75 mg
Gemiddeld 75 – 150 mg
Hoog 150+ mg
Doseringen bij snuiven
Licht 15 – 25 mg
Gemiddeld 25 – 75 mg
Hoog 75+ mg

Om te weten of een drug mephedrone bevat, kun je deze laten testen in Nederland.


Werkingsduur

De werkingsduur ligt bij oraal gebruik (slikken) tussen de 1,5-3 uur. Bij nasaal gebruik (snuiven) is dit 45 minuten à 1,5 uur. Hierna volgt voor veel mensen een periode van een paar uur waarin het lastig is om te gaan slapen, maar de gewenste effecten niet meer gevoeld worden. Veel mensen ervaren in deze periode een dip en een sterke drang om bij te nemen, vergelijkbaar met cocaïne.


Risico’s

Mephedrone is een zogenaamde nieuwe psychoactieve stof (NPS) of research chemical. NPS zijn zelden goed onderzocht. Er is maar heel weinig tot niets bekend over de risico’s op korte en lange termijn, gevolgen van veelvuldig gebruik en verslavingskans. Ook over de optimale dosis, en welke dosis gevaar oplevert is weinig bekend. Er wordt verwacht dat de risico’s in lijn liggen met die van andere stimulanten, zoals speed, cocaïne en MDMA.

Mephedrone versnelt de hartslag en verhoogt de bloeddruk. Mensen met een hoge bloeddruk en/of hartproblemen wordt afgeraden te experimenteren met stimulerende middelen. Ook mensen die na gebruik van mephedrone last krijgen van paarse ledematen wordt het gebruik afgeraden. Er aanwijzingen dat mephedrone bij een klein percentage mensen problemen met het auto-immuun (afweer) systeem (vasculitis) kan oproepen.

Gebruikers geven aan dat het gebruik van mephedrone kan leiden tot cravings (een sterke behoefte om meer te nemen). Deze cravings treden vaak eerder op bij het snuiven dan bij het slikken van mephedrone.

Wees altijd extra voorzichtig met nieuwe drugs. Dit geldt in nog grotere mate voor middelen die vallen in de categorie NPS: Je bent je eigen proefkonijn. Wil je geen risico nemen, gebruik dan geen drugs.

Risico’s op korte termijn

Epileptische aanval

Het gebruiken van deze drug vergoot de kans op een epileptische aanval als je daar gevoelig voor bent.

Risico’s op lange termijn

Problemen met het afweersysteem

Er aanwijzingen dat deze drug bij een klein percentage mensen problemen met het auto-immuun (afweer) systeem kan oproepen. Het gaat daarbij om een ontstekingsproces van de bloedvaten dat vaak leidt tot afsluiting van de vaten. Dit wordt vasculitis genoemd.


Combinatiegebruik

Het combineren van verschillende soorten drugs kan riskant en onvoorspelbaar zijn. Als je medicijnen combineert, kan je een hoger risico op gezondheidsproblemen hebben. In de volgende paragrafen lees je over de effecten en risico’s van een aantal veel voorkomende combinaties en ook enkele die extra gevaarlijk kunnen zijn. Zie ook het thema drugs combineren.

4-MMC en alcohol

4-MMC geeft je energie en haalt de vermoeidheid weg. Daardoor kan het dat je de verdovende effecten van de alcohol minder voelt en je de neiging krijgt om meer alcohol te drinken. Pas hiervoor op, want dit kan voor een extra grote kater zorgen. Drink dus tijdens het 4-MMC-gebruik geen alcohol of maak vooraf een afspraak met jezelf of je vrienden hoeveel glazen alcohol je maximaal wilt drinken. Daarmee voorkom je de volgende dag hoofdpijn en het is beter voor je gezondheid!

4-MMC en cannabis

Sommige gebruikers vinden het een prettige combinatie. Cannabis kan de roes wat zachter maken, vooral aan het einde. Wel kan het de roes wat vager maken, wat niet altijd positief is.

4-MMC en GHB

4-MMC wordt soms met GHB gecombineerd om de scherpe randjes van de 4-MMC te halen of om geiler te worden als het in een seksuele setting gebruikt wordt. Het risico hiervan is dat je door het stimulerende effect van 4-MMC de verdovende werking van GHB niet goed voelt, waardoor de kans op overdoseren van GHB groter wordt. Als je dan teveel GHB neemt is je lichaam nog wel gestimuleerd, maar je bent niet meer of niet helemaal bij bewustzijn. Dat kan er erg heftig uit zien. Iemand beweegt dan erg raar en is niet (goed) meer aanspreekbaar.
Hier kan je meer lezen over wat je moet doen als iemand out gaat.


Unity tips miauw miauw

Er is heel weinig bekend over de risico’s van mephedrone / miauw miauw, en echt veilig gebruik van drugs bestaat niet. De risico’s kunnen wel beperkt worden, lees daarvoor de Unity tips:

 • Zorg ervoor dat je fit bent en je goed in je vel zit. Het gebruik van mephedrone put de reserves van je lichaam en geest uit.
 • Eet gezond en voldoende antioxidanten. Stimulanten zoals mephedrone zorgen voor verhoogde oxidatieve stress. Dat zorgt ervoor dat je hersencellen stress ervaren. Met antioxidanten ga je dit effect tegen.
 • Hoewel mephedrone je honger drukt, is het toch verstandig om te proberen iets te eten. Het liefst iets met voldoende zout, maar anders is drinkyoghurt of een flinke smoothie ook een optie. Hoe voedzamer, hoe beter. Dit helpt om de kater te verminderen. Immers: als je nuchter zo lang niet eet, voel je je ook niet helemaal 100%.
 • Drink voldoende water, maar niet te veel. Eén glas per uur is prima.
 • Let op je temperatuur. Oververhitting is snel gevaarlijk. Zoek zo nu en dan een koel plekje op en zoek hulp als je symptomen van oververhitting ervaart.
 • Overweeg om supplementen met antioxidanten en vitamines te nemen voor en na het gebruik van mephedrone.
 • Vermijd mephedrone als je chronische ziektes hebt zoals diabetes, hart- en vaatziekten, epilepsie, en psychische klachten.
 • Gebruik geen mephedrone als je zwanger bent.
 • Combinatie van mephedrone met MAO-remmers (risico: serotoninesyndroom) en astma-geneesmiddelen (risico: gevaarlijk hoge bloeddruk) is afgeraden.
 • Gebruik geen mephedrone als je nog moet rijden. Mephedrone kan je reactievermogen beïnvloeden. Daarnaast is het verboden om onder invloed van mephedrone te rijden.

Wat zijn de Unitytips bij gebruik van een upper?

 • Geen hoge dosis combineren met andere uppers
 • Niet gebruiken bij: suikerziekte, zwak hart, hoge bloeddruk, zwangerschap, epilepsie en psychische klachten of in combinatie met medicijnen (vooral niet met MAO-remmers en astmageneesmiddelen).
 • Zorg dat je het niet te warm krijgt tijdens het gebruik van uppers: rust af en toe uit, draag geen warme kleding, geen hoofddeksel, en drink af en toe water of fris.
 • Rust voldoende uit voor je van plan bent om uppers te gaan gebruiken. Als je erg vermoeid bent of aan slapeloosheid leidt, gebruik dan geen uppers!
 • Gebruik matig. Houd bij hoeveel je gebruikt.
 • Drink voldoende maar niet meer dan 2 glazen water per uur, anders neemt de kans op watervergiftiging toe
 • Van uppers kan je een droge mond krijgen, dit in combinatie met knarsetanden verhoogt het risico op schade aan je tanden. Het is belangrijk om je speekselaanmaak te stimuleren. Dit kan je doen door te kauwen op suikervrije kauwgom. Speekselsubstituten of kunstspeeksels (zoals Saliva Orthana, Xialine en Oral Balance) zijn zonder voorschrift te koop

Wat zijn de Unitytips bij gebruik van een middel?

 • Neem bij de eerste keer dat je een middel gebruikt een kleine dosis om te kijken hoe jouw lichaam reageert op het middel.
 • Gebruik alleen als je je goed voelt.
 • Gebruik alleen voor je plezier, niet om symptomen zoals bijvoorbeeld vermoeidheid tegen te gaan.
 • Gebruik niet als je psychische klachten hebt (gehad), of psychische klachten (zoals depressie) in je familie voorkomen.
 • Test vooraf je drugs bij een testservice.
 • Zorg voor een goede set en setting.
 • Gebruik met mate. Houd bij hoeveel je gebruikt.
 • Spreek duidelijk met jezelf af hoeveel je maximaal wil gebruiken op een avond.
 • Combineer niet met andere middelen of medicijnen.
 • Neem geen deel aan het verkeer.
 • Voorkom infectieziekten. Gebruik je eigen snuifbuis en deel deze niet met anderen.
 • Spoel na snuiven je neus na afloop goed met lauw zout water, bijvoorbeeld door een neusspray of neusdouche te gebruiken.
 • Voel jij, of voelt een van je vrienden zich niet lekker? Hou elkaar in de gaten, zorg voor elkaar en ga (als die er is) even langs de EHBO.
 • Bel 112 bij een levensbedreigende situatie.
 • Eet gezond voor en na drugsgebruik. Vooral veel anti-oxidanten en vitaminen (blauwe bessen, frambozen, bramen, druiven, rozijnen, sinaasappels, kiwi, broccoli). Dit is misschien wel de belangrijkste tip! Het is soms moeilijk om te eten tijdens en na drugsgebruik, maar probeer het toch. Goed eten vermindert duidelijk de kater! Als je geen vast voedsel binnenkrijgt, denk dan aan sappen, drinkontbijt, smoothies.

FAQ

Een vriend van mij gebruikt dit middel bijna ieder weekend, moet ik mij nu zorgen maken?

Als iemand in je omgeving vaak gebruikt kan je je zorgen maken. Er zijn risico’s: voor de lichamelijke gezondheid; dat hij/zij geleidelijk aan steeds vaker en meer gaat gebruiken en afhankelijk wordt. Bij alleen in het weekend gebruiken ligt ook het gevaar op de loer, zoals niet meer kunnen uitgaan zónder te gebruiken. Het gesprek aangaan met elkaar op een open, niet oordelende manier kan dan zinvol zijn. Benoem de impact van het gebruik op jou als persoon, bijvoorbeeld dat je je zorgen maakt. Wil je hiervoor tips of advies, neem dan contact op met de verslavingszorginstelling in jouw regio of kijk hier.

Wat moet je doen als iemand een bad trip heeft?

Zorg altijd dat je zelf veilig bent en blijft. Als jij gevaar loopt kan je de ander ook niet helpen.
Zoek een rustige plek op met diegene die het moeilijk heeft. Probeer niet te ontkennen dat hij/zij een bad trip heeft.  Probeer hem/haar gerust te stellen: hij/zij heeft drugs genomen en de effecten en dus de bad trip gaan altijd weer voorbij. Vraag de persoon naar wat hij meemaakt en probeer de trip naar een positieve kant te praten zonder het te bagatelliseren. Bijvoorbeeld door een positieve betekenis te geven aan de dingen die hij/zij ziet. Probeer dingen te doen die diegene op zijn/haar gemak stellen, zoals bewegen of zingen. Kijk of het zin heeft om over prettige dingen te praten. Afleiden kan ook helpen bijvoorbeeld door te tekenen. Laat je stem rustig en geruststellend klinken.
Zorg dat de gebruiker niet in gevaarlijke situaties zoals het verkeer terechtkomt. Schakel hulpinstanties in als het onveilig wordt voor de gebruiker of zijn omgeving of als de bad trip te zwaar is om zelf op te lossen.

Hoe zit het met de wetgeving omtrent 4-MMC/mephedrone?

Voorheen werd mephedrone door fabrikanten en leveranciers verkocht als plantvoeding of badzout om onder de Geneesmiddelen uit te komen. Sinds 2012 is mephedrone in Nederland verboden, en staat het op lijst 1 van de Opiumwet. Hierdoor komt mephedrone in Nederland nog maar weinig voor.

Wat is het verschil tussen 3-MMC en 4-MMC?

3-MMC en 4-MMC (miauw miauw/mefedron [Engels: mephedrone]) zijn beide stimulerende middelen. Gebruikers voelen zich bij beide middelen energiek en hebben de neiging om veel te praten. De euforische werking van 3-MMC is minder dan die van mephedrone. De werkingsduur van 4-MMC ligt bij oraal gebruik (slikken) tussen de 1,5-3 uur. Bij nasaal gebruik (snuiven) is dit 45 minuten à 1,5 uur. De effecten van 3-MMC lijken iets langer aan te houden dan die van 4-MMC.

Bij beide stoffen geven gebruikers aan last te hebben van craving. Dat is de drang om weer een lijntje te nemen. Bij 3-MMC is die craving mogelijk sterker dan bij 4-MMC.

De namen 3-MMC en 4-MMC lijken erg op elkaar. Dat komt omdat de atomen waaruit de moleculen bestaan hetzelfde zijn, alleen de plek waar ze aan elkaar zitten verschilt een plekje. In het geval van 3-MMC op positie 3, bij 4-MMC op positie 4. De moleculen lijken dus erg veel op elkaar en daarom werken ze ook op zeer vergelijkbare manier in de hersenen.

Klopt het dat 4-MMC vroeger vaak verkocht werd als badzout om zo onder de Geneesmiddelenwet uit te komen?

Dat klopt! De Geneesmiddelenwet bevat allerlei regels rondom de bereiding, verkoop, etc van geneesmiddelen. Een aantal jaar geleden werd er nog vanuit gegaan dat NPS (nieuwe psychoactieve stoffen) onder de Geneesmiddelenwet vielen. Sinds een uitspraak van het Europese hof is dat niet meer zo. Om onder de Geneesmiddelenwet uit te komen werd 4-MMC vaak verkocht als badzout of plantenvoeding. Tegenwoordig valt 4-MMC onder lijst 1 van de Opiumwet. Het bezit, verhandelen en productie van 4-MMC is nu verboden. Dealers zeggen weleens 4-MMC te verhandelen. Dit weet je nooit zeker. Test daarom altijd je drugs om te weten of je daadwerkelijk 4-MMC hebt.

Hoe lijkt de werking van 4-MMC op XTC (MDMA)?

Het zorgt volgens gebruikers voor een euforisch gevoel, het geeft extra energie en versterkt de beleving van muziek. In die zin lijkt het erg op MDMA. Bij 4-MMC is het goed kunnen inleven in de ander gevoel van verbondenheid minder sterk aanwezig. Hierin verschilt MDMA van 4-MMC. Gebruikers beschrijven de effecten van 4-MMC ook als een combinatie van cocaïne en MDMA.

Vooral bij hoge doseringen en langdurig gebruik kunnen negatieve effecten optreden. Maar er is tot op heden nog maar weinig bekend over 4-MMC. Je bent dus echt je eigen proefkonijn! Zorg er daarom voor je dat je je geestelijk en lichamelijk goed voelt. Daarmee verklein je de kans dat je een vervelende ervaring overhoudt aan je gebruik.

Waarom is het niet handig om kort na XTC 4-MMC te nemen?

Beide stoffen hebben een effect op de serotonine-huishouding in je lichaam. Daardoor krijg je snel last van gewenning als je dit binnen enkele weken na elkaar gebruikt. Ook zal je meer nadelige lange termijn effecten zoals hersenschade en depressieve klachten ervaren. Zorg ervoor dat je daarom altijd je lichaam tijd geeft om de serotonine-huishouding weer te laten herstellen en gebruik middelen die invloed hebben op je serotonine-huishouding dus niet vaker dan eens in de 6-8 weken.

Wat moet ik doen als ik klachten ervaar na gebruik?

Sommige klachten na het gebruik van drugs kunnen langer aanhouden en dan kan medische uitleg of zelfs behandeling nodig zijn. Brijder heeft hiervoor een landelijk spreekuur partydrugs opgericht. Als je klachten hebt kun je bellen met het medisch spreekuur partydrugs: 088 – 358 29 40.

Hoe kun je poeders of capsules doseren?

Om een bepaalde dosering goed te kunnen afwegen heb je een goede weegschaal nodig. Zorg dat je een weegschaal hebt die milligrammen kan wegen, tot 3 cijfers achter de komma (0,001 mg). Een weegschaal die 0,01 (2 cijfers achter de komma) weegt is voor MDMA misschien nog net nauwkeurig genoeg, maar voor veel andere stoffen niet.

Waar vind je zo’n weegschaal?

Op de grote internationale online webshops kan je voor rond de 20 euro al weegschalen vinden die 3 cijfers achter de komma kunnen afwegen.
Bij apotheken, smartshops of drogisterijen kan je lege capsules kopen in verschillende maten. Sommigen zijn ook geschikt voor vegetariërs. Met een watervaste stift of een cd marker kan je het middel en dosering op de capsule schrijven.

Meer lezen

 • Nog geen extra artikelen beschikbaar.