Speed / amfetamine

Wat is speed / amfetamine?

Amfetamine is stimulerend middel. Andere namen zijn speed, pep, of snelle. Amfetamine komt vrijwel altijd voor als poeder, maar bestaat ook als pil.


Effecten van speed/amfetamine

Amfetamine is een stimulerend middel.

Het effect van een middel wordt bepaald door eigenschappen van het middel zelf, maar ook door de set en setting van de gebruiker. Hier beschrijven we welke effecten amfetamine over het algemeen heeft.

Amfetamine zorgt voor een stijging van je ademhaling, hartslag, bloeddruk en lichaamstemperatuur. Pupillen worden groter, en je krijgt een droge mond omdat je lichaam minder speeksel aanmaakt. Je moet vaker plassen, je zweet meer en hebt stijve kaken door verhoogde spierspanning. Ademhalen gaat makkelijker omdat je bronchiën (luchtwegen) uitzetten. Honger en moeheid verdwijnen als sneeuw voor de zon. Je voelt je vrolijk en vol energie, je hebt zin om veel en vlug te praten, bent alert en kunt de hele nacht door dansen. Je hebt meer uithoudingsvermogen en spierkracht. Sommige gebruikers krijgen meer zelfvertrouwen. Anderen voelen zich rusteloos, angstig, paranoia, geïrriteerd of agressief. ook typerend zijn herhalende bewegingen en het verplaatsen en weer terugzetten van voorwerpen.

Nadat amfetamine is uitgewerkt, slaat de vermoeidheid toe, en krijgen gebruikers last van een kater. Een vervelende bijwerking is dat je maar moeilijk in slaap valt na amfetamine gebruik. Amfetamine put de energievoorraden in je lichaam uit. De dagen na amfetamine gebruik kun je dus vermoeid zijn. Sommige mensen voelen zich enkele dagen neerslachtig. De kater na amfetamine wordt erger als je niet voldoende eet voor, tijdens en na het gebruik.

Positieve effecten (negatieve) Bijwerkingen

Energiek gevoel

Je hebt een energiek gevoel. Stilzitten is soms moeilijker en dit energieke gevoel uit zich vaak door de drang om te dansen of te bewegen.

Verhoging bloeddruk en hartslag

Verhoging bloeddruk en hartslag

Alertheid

Deze drug kan ervoor zorgen dat je actiever wordt dan normaal. Je voelt je scherp, wakker en je kunt de dingen om je heen nauwkeurig volgen.

Verhoging lichaamstemperatuur

Verhoging lichaamstemperatuur

Toename in zelfvertrouwen

Je voelt je zelfverzekerder. Het kan makkelijker zijn om de mening van anderen naast je neer te leggen en je voelt je zeker over jezelf en over je eigen acties.

Behoefte aan contact, praten en intimiteit

Een goed gesprek voeren met iemand, of lekker knuffelen, kan dan erg prettig en interessant zijn.

Slapeloosheid

Slapeloosheid. Vooral na het nemen van een tweede dosis.

Verandering in tijdsperceptie

Het verloop van tijd kan voor je gevoel veranderen. Sommige stukken van de avond vliegen voorbij en sommige delen gaan een stuk trager. Wanneer je lekker in je vel zit, kan het fijn zijn dat het gevoel niet lijkt op te houden. Maar wanneer jij je niet prettig voelt, is dit een stuk minder fijn. Dit effect kan dus beide kanten op werken.

Verminderde eetlust

Verminderde eetlust

Stemmingsverandering

Je stemming kan veranderen door het gebruik van dit middel. Je kunt je anders gaan voelen dan normaal. Dit kan zowel positief als negatief werken.

Verwarring en rusteloosheid

Verwarring en rusteloosheid

Toegenomen libido

Toegenomen seksuele verlangens. Je voelt je sterker aangetrokken tot anderen en voelt hierbij een sterkere behoefte naar seksuele intimiteit.

Prikkelbaar

Je bent snel geïrriteerd of opgefokt. Soms kan iemand ook agressief worden.

Versnelde gedachten

Denken lijkt sneller te gaan. Het is makkelijker om helder na te denken. Je kunt bepaalde stappen in je hoofd sneller doorlopen en het maken van keuzes kan sneller verlopen.

Druk op de borst / hartkloppingen

Druk op de borst / hartkloppingen

Misselijkheid/overgeven

Misselijkheid/overgeven

Duizelig

Hoofdpijn

Hoofdpijn

Zweten

Zweten

Verwijde pupillen

Droge mond

Droge mond

Erectieproblemen

Hallucinaties

Bij hallucinaties waarneem je dingen die er niet zijn. Dingen kunnen visueel gaan vervormen, of je kan geluiden horen (auditieve hallucinaties). Vaak zijn hallucinaties vervormingen van dingen die er daadwerkelijk zijn, bijv. een schilderij dat tot leven komt. Maar het kan ook voorkomen dat gebruikers dingen zien die er echt niet zijn.

Hallucinaties kunnen zowel gewenste effecten (bij tripmiddelen) als ongewenste bijwerkingen (bij hoge doseringen MDMA, of bij te lang wakker zijn) zijn.

Dosering en gebruikswijze van speed/amfetamine

Amfetamine kan worden gesnoven (nasaal), geslikt (oraal), gespoten (intraveneus) of geplugd (anaal).

Snuiven komt het meest voor. Speed slikken kan door een beetje poeder in een drankje op te lossen of door het poeder in een vloeitje te doen (bommetje).

De sterkte van speed kan erg verschillen. Het wordt vaak versneden met cafeïne. Hierdoor is een dosering bepalen moeilijk. Al bij een hele kleine dosis (een sleutelpuntje) kun je het effect voelen. Een gebruikelijke dosis ligt tussen de 5-40 milligram amfetamine. Bij snuiven heb je minder nodig dan bij slikken.

Om te weten hoe zuiver je amfetamine is, kun je deze anoniem laten testen.


Werkingsduur van speed/amfetamine

Bij snuiven komt de amfetamine via het neusslijmvlies in het bloed terecht, de effecten komen dan op binnen enkele minuten. Bij slikken duurt het langer voor je iets voelt. Afhankelijk van wat je hebt gegeten, duurt het bij slikken zo’n 15 – 20 minuten voordat de amfetamine begint te werken. Bij spuiten werkt het vrijwel onmiddellijk. De effecten van amfetamine houden gemiddeld 5 tot 8 uur aan, maar dit kan soms langer zijn. Veel gebruikers ervaren nog na-effecten tot 12 uur na inname. Houd hier dus rekening mee; gedurende die uren kun je namelijk niet of moeilijk eten en slapen!

Kies je ervoor om de amfetamine te snuiven, wacht dan in elk geval altijd minimaal een half uur voordat je bijneemt. Wacht bij oraal gebruik minimaal een uur. Vanwege de lange na-effecten wordt bijnemen afgeraden.


Risico’s van speed/amfetamine

Gebruik van amfetamine brengt risico’s met zich mee. Bij een overdosering kunnen er gevaarlijke effecten optreden zoals oververhitting en leverstoornissen.

De dagen na gebruik voelen gebruikers zich vaak oververmoeid, lusteloos, depressief en onrustig. Na een dag of twee wordt de verloren slaap ingehaald en neemt de eetlust zeer sterk toe. Als langdurige gebruikers stoppen, komen deze verschijnselen in verhevigde mate voor. Ze voelen zich uitgeput en depressief, maar al te vaak een reden om weer opnieuw te gebruiken. Lichamelijke ontwenningsverschijnselen zijn relatief mild.

Risico’s op korte termijn

Overdosis

Je kunt een overdosis van een drug nemen. Hierdoor kun je misselijk worden en overgeven, hele hoge koorts krijgen en oververhit raken. Ook kun je leverstoornissen ontwikkelen, je nieren kunnen niet meer goed werken, je kunt een epileptische aanval krijgen. Een overdosis kan leiden tot een comateuze toestand en mogelijk zelfs tot de dood.

Triggeren (drugs-) psychose

Door veel en vaak te gebruiken kan de gevoeligheid voor het ontwikkelen van een psychose toenemen. Als je in een drugspsychose terecht komt heb je last van waanideeën, hallucinaties en kun je heel angstig worden. Kenmerkend voor deze vorm van psychose zijn tintelingen en jeuk maar ook het zien van kleine beestjes onder de huid. Het begint vaak met het gevoel hebben dat je in de gaten gehouden wordt en je kunt achtervolgingswanen ontwikkelen. Ook het zien van flitsen vanuit je ooghoeken hoort hierbij. Het is nog onduidelijk of dit alleen kan worden getriggerd bij mensen die hier al aanleg voor hebben, of dat regelmatig amfetaminegebruik en ongezonde leefstijl op zichzelf een psychose kan opwekken. Als je stopt met gebruiken verdwijnt ook de drugspsychose.  Zwaar en langdurig gebruiken veroorzaakt ook vaak depressieve of angstige gevoelens.

Dagen achter elkaar gebruiken zonder te slapen, te rusten en te eten zorgt voor uitputting van je lichaam en hierdoor ligt een psychose op de loer. Mocht iemand in je omgeving psychotisch en angstig reageren? Help diegene dan door even stil te leggen waar jullie mee bezig waren (muziek, TV even uit) en een andere setting op te zoeken waar diegene rust krijgt. Spreek rustig, blijf begripvol en ga zo nodig even samen naar buiten. Ontken of bevestig eventuele wanen niet en mocht het niet beter worden, schroom dan niet om de huisartsenpost te bellen. Die zijn er om je te helpen en kunnen zo nodig consulteren of een recept uitschrijven of op andere wijze zorg verlenen.

Lees meer over psychoses in dit artikel.

Vasoconstrictie (bloedvatvernauwing)

Oververhitting

Oververhitting (hyperthermie) kan optreden wanneer je lichaamstemperatuur teveel stijgt. Wanneer je in een warme, drukke omgeving je drugs gebruikt (zoals een club of party of in de zon op een festival) loopt je lichaamstemperatuur nog verder op. Als je dan ook nog een lange tijd achter elkaar hard staat te dansen, kan oververhitting optreden.

Symptomen van een beginnende oververhitting;

 • Hoofdpijn
 • Verwardheid
 • Stijve spieren
 • Duizeligheid

Dit zijn allemaal symptomen die ook onder de ‘normale’ bijwerkingen van een drug kunnen vallen. Als de lichaamstemperatuur niet daalt kunnen de volgende symptomen optreden:

 • Rillen
 • Snelle hartslag
 • Bleek uiterlijk
 • Verminderd bewustzijn
 • Misselijkheid
 • Braken

Stijgt de lichaamstemperatuur tot 40-41 graden Celsius dan is de situatie levensbedreigend:

 • Afbraak van spierweefsel
 • Bloedstolling door het hele lichaam
 • Verslechterd functioneren van nieren en lever
 • Epileptische aanvallen

Oververhitting kan, afhankelijk van de omstandigheden, soms ook optreden bij ‘normale’ doseringen van een drug.

Oververhitting is zeer gevaarlijk en moeilijk te behandelen. Het zoeken van afkoeling, het nemen van rust en het drinken van voldoende water (maximaal één glas per uur) is nodig om oververhitting te voorkomen. Zweten is ook een belangrijke manier om af te koelen: door het verdampen van het laagje zweet op je huid koelt je huid af. Maar als de luchtvochtigheid heel hoog is (wanneer de druppels van het plafond vallen) kan het zweet veel minder goed verdampen en daardoor kan je lichaam niet goed afkoelen.

Epileptische aanval

Het gebruiken van deze drug vergoot de kans op een epileptische aanval als je daar gevoelig voor bent

Ernstige acute verwardheid (opwindingsdelier)

Een acute opwindingstoestand wordt ook wel een opwindingsdelier genoemd, en betreft een staat van zijn die meestal wordt veroorzaakt door teveel drank- of drugsgebruik. De acute opwindingstoestand is een levensbedreigende situatie waarbij tijdig door professionele hulpverleners moet worden ingegrepen. Je kunt het herkennen doordat iemand zich motorisch heel onrustig en agressief gedraagt. Het slachtoffer slaat om zich heen en laat zich niet kalmeren. De agressie is niet gericht, maar in het wilde weg. Vaak lukt het niet om contact te maken met het slachtoffer. Het slachtoffer vecht door, zelfs wanneer hij overmeesterd is door politie en beveiliging.

Omdat iemand zich zo gedraagt, is het best voor te stellen dat security of hulpverleners iemand willen overmeesteren door diegene neer te drukken of vast te houden (fixatie). Dit is echter gevaarlijk en kan leiden tot de dood. Op het moment dat je iemand met een opwindingsdelier tegenhoudt gaat de persoon zich alleen maar harder verzetten waardoor de hartslag/bloeddruk blijven stijgen.

Risico’s op lange termijn

Geestelijke verslaving

Geestelijke verslaving houdt in dat je denkt niet meer zonder een middel te kunnen.

Je kan wel in één keer stoppen, zonder dat je lichaam daar problemen mee krijgt.

Lichamelijke verslaving

Regelmatig gebruik van deze drug kan leiden tot lichamelijke verslaving. Dit houdt in dat er naast de psychologische drang om meer te nemen ook ontwenningsverschijnselen ontstaan bij stoppen, bijvoorbeeld: slecht slapen, zweten en onrustig worden.

Ontwenningsverschijnselen zijn vaak een reden om weer te gaan drinken of gebruiken. Dan onderdruk je eigenlijk tijdelijk die verschijnselen.

Er treedt ook tolerantie of gewenning op. Dat betekent dat als je regelmatig gebruikt, je meer nodig hebt om hetzelfde effect te voelen.

Tolerantie en stimulerende middelen

Bij stimulerende middelen treedt deze gewenning op bij zowel het mentale als bij het eetlustremmende effect, maar niet voor het bloeddrukverhogende effect. Hoe meer je neemt, hoe hoger de bloeddruk.

Psychische klachten

Er kunnen psychische klachten ontstaan of al aanwezige psychische klachten kunnen verergeren. Je somber of angstig voelen, niet lekker in je vel zitten en slechte concentratie.

Verhoogde kans hartritmestoornissen, hartinfarct en hersenbloedingen

Oververmoeidheid en slapeloosheid

Gewichtsverlies

Ongezonde huid

Na langdurig gebruik ziet de huid er vaak minder gezond uit. Ook heb je sneller last van puistjes of andere huidaandoeningen.

Beschadiging neusslijmvlies (alleen bij snuiven)

Snuiven van drugs kan leiden tot beschadiging van het neusslijmvlies. Dit kan zich onder andere uiten in een verminderd reuk en smaak vermogen. Ook kan het leiden tot chronische verkoudheid en bloedneuzen.

Hersenschade

Ongezonde tanden en tandvlees

Gebruikt van deze drug heeft een negatieve invloed op je gebit. Je tanden kunnen verkleuren, maar ook wordt de kans op ontstekingen of gaatjes groter.

HIV en hepatitisinfectie (alleen bij spuiten)

Bij het spuiten van drugs loop je verhoogd risico op HIV, hepatitis en andere infecties. Spuiten wordt om deze sterk afgeraden. Als je toch besluit te spuiten, let er dan op dat je geen naalden deelt met anderen en dat je elke keer een schone naald gebruikt.

Leverschade


Unity tips speed/amfetamine

Echt veilig gebruik van amfetamine bestaat niet. De risico’s kunnen wel beperkt worden, lees daarvoor de Unity tips:

 • Gebruik alleen als je je goed voelt
 • Gebruik niet om de nadelige effecten van amfetamine gebruik (zoals vermoeidheid of depressie) tegen te gaan. Dit is de basis voor een verslaving;
 • Rust goed uit voor en na amfetamine gebruik
 • Eet gezond voor en na amfetamine gebruik. Noten en pinda’s helpen je reservestoffen aanvullen, en vitamine c (sinaasappels, kiwi, broccoli) is goed. Het is moeilijk om te eten tijdens en na amfetaminegebruik, maar probeer het toch. Goed eten vermindert duidelijk de kater! Als het lukt eet dan een zout koekje of zoute chips. Krijg je geen vast voedsel binnen, denk dan aan sappen, drinkontbijt en smoothies.
 • Je kan voor en na amfetaminegebruik extra vitamines en anti-oxidanten gebruiken
 • Zorg dat je het niet te warm krijgt tijdens amfetamine gebruik: rust af en toe uit, draag geen warme kleding, geen hoofddeksel, en drink af en toe water of fris
 • Drink voldoende maar niet meer dan 2 glazen water per uur, anders neemt de kans op watervergiftiging toe
 • Als je amfetamine gesnoven hebt, maak dan je neus schoon voordat je gaat slapen. Je kunt dit doen door met een vochtig wattenstaafje de resten die nog in je neus zitten verwijderen, een neusdouche of spray met water en zout, of tijdens het douchen met je vingers
 • Liever slikken dan snuiven, vanwege schade aan het neusslijmvlies en kans op verslaving
 • Nooit amfetamine spuiten. (Vergrote kans op verslaving)
 • Gebruik niet bij: suikerziekte, zwak hart, hoge bloeddruk, epilepsie en psychische klachten of in combinatie met medicijnen
 • Combineer niet met alcohol of andere middelen
 • Neem geen deel aan het verkeer
 • Van amfetaminegebruik kan je een droge mond krijgen, dit in combinatie met knarsetanden verhoogt het risico op schade aan je tanden. Het is belangrijk om je speekselaanmaak te stimuleren. Dit kan je doen door te kauwen op suikervrije kauwgom. Speekselsubstituten of kunstspeeksels (zoals Saliva Orthana, Xialine en Oral Balance) zijn zonder voorschrift te koop
 • Zorg voor een eigen persoonlijke snuifbuisjes en deel deze niet met anderen
 • Ben je aan de pil? Slik die dan wel enkele uren voordat je amfetamine gaat nemen
 • Voel jij je, of voelt een van je vrienden zicht niet lekker? Hou elkaar in de gaten, zorg voor elkaar en ga even langs de EHBO. Think for yourself, care about others!
 • Laat je amfetamine testen!

Wat zijn de Unitytips bij gebruik van een upper?

 • Geen hoge dosis combineren met andere uppers
 • Niet gebruiken bij: suikerziekte, zwak hart, hoge bloeddruk, zwangerschap, epilepsie en psychische klachten of in combinatie met medicijnen (vooral niet met MAO-remmers en astmageneesmiddelen).
 • Zorg dat je het niet te warm krijgt tijdens het gebruik van uppers: rust af en toe uit, draag geen warme kleding, geen hoofddeksel, en drink af en toe water of fris.
 • Rust voldoende uit voor je van plan bent om uppers te gaan gebruiken. Als je erg vermoeid bent of aan slapeloosheid leidt, gebruik dan geen uppers!
 • Gebruik matig. Houd bij hoeveel je gebruikt.
 • Drink voldoende maar niet meer dan 2 glazen water per uur, anders neemt de kans op watervergiftiging toe
 • Van uppers kan je een droge mond krijgen, dit in combinatie met knarsetanden verhoogt het risico op schade aan je tanden. Het is belangrijk om je speekselaanmaak te stimuleren. Dit kan je doen door te kauwen op suikervrije kauwgom. Speekselsubstituten of kunstspeeksels (zoals Saliva Orthana, Xialine en Oral Balance) zijn zonder voorschrift te koop

Wat zijn de Unitytips bij gebruik van een middel?

 • Neem bij de eerste keer gebruik van een middel een kleine dosis om te kijken hoe jouw lichaam reageert
 • Gebruik alleen als je je goed voelt
 • Gebruik alleen voor je plezier, niet om symptomen zoals vermoeidheid tegen te gaan
 • Gebruik niet als je psychische klachten hebt (gehad), of psychische klachten (zoals depressie) in je familie voorkomen
 • Test vooraf je drugs bij een testservice
 • Zorg voor een goede set en setting
 • Gebruik met mate. Houd bij hoeveel je gebruikt.
 • Spreek duidelijk met jezelf af hoeveel je maximaal wilt gebruiken op een avond
 • Combineer niet met andere middelen of medicijnen
 • Neem geen deel aan het verkeer
 • Voorkom infectieziekten. Gebruik je eigen snuifbuis en deel deze niet met anderen
 • Spoel na snuiven je neus na afloop goed met lauw zout water, bijvoorbeeld door een neusspray of neusdouche te gebruiken
 • Voel jij, of voelt een van je vrienden zich niet lekker? Hou elkaar in de gaten, zorg voor elkaar en ga (als die er is) even langs de EHBO
 • Bel 112 bij een levensbedreigende situatie
 • Eet gezond voor en na drugsgebruik. Vooral veel anti-oxidanten en vitaminen (blauwe bessen, frambozen, bramen, druiven, rozijnen, sinaasappels, kiwi, broccoli). Dit is misschien wel de belangrijkste tip! Het is soms moeilijk om te eten tijdens en na drugsgebruik, maar probeer het toch. Goed eten vermindert duidelijk de kater! Als je geen vast voedsel binnenkrijgt, denk dan aan sappen, drinkontbijt, smoothies.

 

Voorkom gezondheidsproblemen, laat je amfetamine altijd eerst testen!


FAQ

Hoe kun je poeders/capsules doseren?

Om een bepaalde dosering goed te kunnen afwegen heb je een goede weegschaal nodig.
Zorg dat je een weegschaal hebt die milligrammen kan wegen, tot 3 cijfers achter de komma (0,001 mg).
Een weegschaal die 0,01 (2 cijfers achter de komma) weegt is voor MDMA misschien nog net nauwkeurig genoeg, maar voor andere stoffen niet.

Waar vind je zo’n weegschaal?

Op de grote online webshops kan je voor rond de 20 euro al weegschalen vinden die 3 cijfers achter de komma kunnen afwegen.
Bij apotheken, smartshops of drogisterijen kan je lege capsules kopen in verschillende maten. Sommigen zijn ook geschikt voor vegetariërs. Met een watervaste stift of een cd marker kan je het middel en dosering op de capsule schrijven.

Ik ben van plan amfetamine/speed en cannabis te gebruiken, wat kunnen hier de gevolgen van zijn?

Sommige gebruikers vinden het een prettige combinatie. Cannabis kan de amfetamineroes wat zachter maken, vooral aan het einde van de amfetamineroes. Wel kan het de roes wat vager maken, wat niet altijd positief is.

Ik ben van plan 4-FA met speed en/of MDMA te combineren, wat kunnen hier de gevolgen van zijn?

4-FA is een stimulerend middel dat klachten op je hart- en bloedvatenstelsel kan geven. Dit risico wordt groter door het te combineren met andere stimulerende middelen zoals speed of mdma. De effecten versterken elkaar en omdat 4-FA vrij lang doorwerkt, vergroot je het risico op vervelende bijwerkingen en risico’s zoals: “strak te staan”: strakke kaken, spierspanning, hartkloppingen, druk op de borst, slaapproblemen, een stevige kater en dip de dagen erna.

Een vriend van mij gebruikt dit middel bijna ieder weekend, moet ik mij nu zorgen maken?

Wanneer iemand in je omgeving vaak gebruikt kan je je zorgen maken. Er zijn risico’s: voor de lichamelijke gezondheid; dat hij/zij geleidelijk aan steeds vaker en meer gaat gebruiken en afhankelijk wordt. Bij alleen in het weekend gebruiken ligt ook het gevaar op de loer, zoals niet meer kunnen uitgaan zónder te gebruiken. Het gesprek aangaan met elkaar op een open, niet oordelende manier kan dan zinvol zijn. Benoem de impact van het gebruik op jou als persoon, bijvoorbeeld dat je je zorgen maakt. Wil je hiervoor tips of advies, neem dan contact op met de verslavingszorginstelling in jouw regio.

Ik ben van plan speed te gebruiken in combinatie met een ander middel, wat kunnen hier de gevolgen van zijn?

Het combineren van verschillende drugs is extra riskant en onvoorspelbaar. Als je gaat combineren heb je meer kans op problemen met je gezondheid. Check het thema combigebruik voor meer informatie.

 

Speed en Alcohol

Door het gebruik van speed voel je je wakker en opgewekt. Daardoor kan het dat je de verdovende effecten van de alcohol minder voelt en je de neiging krijgt om meer alcohol te drinken. Pas hiervoor op, want dit kan voor een extra grote vervelende kater zorgen. Drink dus tijdens het speedgebruik geen alcohol of maak vooraf een afspraak met jezelf of je vrienden hoeveel glazen alcohol je maximaal wilt drinken. Daarmee voorkom je de volgende dag hoofdpijn en het is beter voor je gezondheid!

 

Blowen en speed

Soms gaan mensen na of tijdens het gebruik van speed blowen om rustiger te worden of makkelijker in slaap te vallen. Dit is echter niet voor iedereen aan te raden, sommige mensen kunnen zich juist angstig of onrustig gaan voelen. Heb je last van slapeloosheid na het gebruik van speed dan is het aan te raden om je gebruik beter te timen. Hou er rekening mee hoelaat je wil gaan slapen en neem ongeveer 12u voordat je wil gaan slapen niet meer bij.

Klopt het dat je van speedgebruik gebitschade kunt oplopen?

Als je vaak speed gebruikt kan je gebit eronder lijden. Je klemt je tanden op elkaar of gaat tandenknarsen, wat extra druk en dus slijtage kan veroorzaken. Je kan ook in je tong of tandvlees bijten, en daar wondjes krijgen die irriteren en niet snel genezen. Ook krijgen bacteriën eerder de kans om je tandvlees te ontsteken door een verminderde speekselaanmaak. Dit in combinatie met het drinken van zoete drankjes en eventueel overgeven (zuur breekt tandglazuur af), is heel slecht voor je tanden. Gebruik daarom suikervrije kauwgom (of speciale kauwgom voor je tanden) en verzorg je gebit goed na het gebruik van speed. Daarmee voorkom je onnodige schade aan je gebit!

Wat is ‘natte speed’ precies en werkt het anders dan gewone speed?

Speed wordt geproduceerd vanuit een vloeibare vorm, genaamd natte speed. Om het poeder te krijgen moet het een tijdje drogen waarbij eerst giftige stoffen (zoals methanol) verdampen die in de vloeistof zaten. Deze giftige stoffen zijn schadelijk en brengen extra risico’s met zich mee. Veel mensen die wel eens speed gebruiken, denken dat natte speed beter is dan gedroogde. We horen vaak dat ze denken dat deze speed direct van de bron zou komen en van hogere kwaliteit zou zijn. Maar soms worden deze vloeistoffen ook later opnieuw toegevoegd om mensen dit idee te geven, terwijl dat niet het geval is. De effecten en werking van natte en gedroogde speed zijn hetzelfde. Maar om de risico’s te verminderen kun je dus beter je speed eerst even laten drogen! Dat maakt het overigens ook makkelijker om te gebruiken.

Krijg je van amfetamine/speed gebruik hersenschade?

In dierexperimenten is aangetoond dat amfetamine hersenschade kan veroorzaken. Bij mensen is dit echter niet aangetoond. Verschillende onderzoeken tonen aan dat bij mensen die amfetamine gebruiken, functies zoals het geheugen, de concentratie en aandacht en het nemen van beslissingen minder goed werken. Het Probleem is dat deze mensen vaak ook andere middelen hebben gebruikt en het dus lastig te zeggen is of dit enkel door het gebruik van amfetamine is veroorzaakt. Ook is nog onduidelijk of dit herstelt nadat je langere tijd gestopt bent.

Volgens diverse onderzoekers wordt de aan XTC toegeschreven hersenschade voor een deel bepaald door combinatie met amfetaminegebruik. Hoe dan ook lijkt het er dus op dat het gebruik van amfetamine de kans op hersenschade vergroot. Er verschijnt steeds meer onderzoek dat dit aannemelijk maakt.

Zijn er verschillende soorten amfetamine?

Amfetamine kan rechts- en linksdraaiend zijn. Linksdraaiende amfetamine wordt ook wel levo- of l-amfetamine genoemd. Rechtsdraaiende amfetamine staat ook wel bekend als dex- of d-amfetamine. Rechtsdraaiende amfetamine past beter op de receptoren van menselijke hersenen dan linksdraaiende, en werkt daardoor sterker. Rechtsdraaiende- en linksdraaiende amfetamine kun je vergelijken met een rechter- en linkerhandschoen. Als je de linkerhandschoen aantrekt aan je rechterhand is de handschoen wel hetzelfde, maar past deze niet optimaal omdat hij gespiegeld is. De amfetamine die in Nederland ‘op straat’ aangeboden wordt is altijd een combinatie van rechtsdraaiende en linksdraaiende amfetamine, dit heet racemisch.

Daarnaast zijn er nog andere stoffen die op amfetamine lijken:

 1. Efedrine komt voor in de efedraplant en heeft ook een stimulerend effect
 2. 4-Fluoramfetamine (4-FA) is een andere drug dan amfetamine, met effecten die meer lijken op die van MDMA.
 3. Methamfetamine (meth, crystal, Ice, Tina, Shabu) is een andere drug dan amfetamine, met effecten die erop lijken. Het wordt vaak als erg verslavend ervaren. Methamfetamine is een andere vorm van amfetamine en komt zelden voor in Nederland. Belangrijk verschil met amfetamine is dat methamfetamine beter oplost in vet dan gewone amfetamine en langzamer wordt afgebroken. Daardoor dringt methamfetamine makkelijker de hersenen binnen en werkt het langer. Het is 2 keer sterker dan de (rechtsdraaiende) dex-amfetamine. Bovendien is methamfetamine rookbaar. In Thailand wordt methamfetamine ook in pilvorm verkocht onder de naam Yaba.

Is Ritalin hetzelfde als speed?

Nee dat is niet hetzelfde. De werkzame stof in Ritalin is methylfenidaat. Dit is een stof die nauw verwant is aan amfetamine. Hoewel de werking van Ritalin vergelijkbaar is met amfetamine, is deze veel minder sterk.

Is het waar dat speed sneller werkt wanneer je het snuift dan wanneer je het slikt?

Speed wordt op verschillende manieren gebruikt. De meest voorkomende manieren zijn snuiven en slikken. Middelen die gesnoven worden komen sneller in de bloedbaan terecht via het neusslijmvlies en werken daarom sneller dan middelen die geslikt worden. De piek is hoger maar de effecten houden minder lang aan. Omdat het sneller werkt is snuiven verslavender dan slikken, je hersenen leggen namelijk eerder de link tussen het moment van gebruiken en het effect waardoor de associatie tussen het middel en de uitwerking sterker is! Houdt er rekening mee dat de dosis bij slikken hoger is dan bij snuiven. Je hebt dus minder nodig wanneer je snuift.

Wat moet ik doen als ik klachten ervaar na gebruik?

Sommige klachten na het gebruik van drugs kunnen langer aanhouden en dan kan medische uitleg of zelfs behandeling nodig zijn. Brijder heeft hiervoor een landelijk spreekuur partydrugs opgericht. Als je klachten hebt kun je bellen met het medisch spreekuur partydrugs: 088 – 358 29 40.

 


Meer lezen

 • Nog geen extra artikelen beschikbaar.