Speed / amfetamine / pep

Wat is speed / amfetamine / pep?

Amfetamine is stimulerend middel. Andere namen zijn speed, pep, of snelle. Amfetamine komt vrijwel altijd voor als poeder, maar bestaat ook als pil.


Effecten speed

Amfetamine is een stimulerend middel. Het effect van een middel wordt bepaald door eigenschappen van het middel zelf, maar ook door de set en setting van de gebruiker. Hier beschrijven we welke effecten amfetamine over het algemeen heeft.

Amfetamine zorgt voor een stijging van je ademhaling, hartslag, bloeddruk en lichaamstemperatuur. Pupillen worden groter, en je krijgt een droge mond omdat je lichaam minder speeksel aanmaakt. Je moet vaker plassen, je zweet meer en hebt stijve kaken door verhoogde spierspanning. Ademhalen gaat makkelijker omdat je bronchiën (luchtwegen) uitzetten. Honger en moeheid verdwijnen als sneeuw voor de zon. Je voelt je vrolijk en vol energie, je hebt zin om veel en vlug te praten, bent alert en kunt de hele nacht door dansen. Je hebt meer uithoudingsvermogen en spierkracht. Sommige gebruikers krijgen meer zelfvertrouwen. Anderen voelen zich rusteloos, angstig, paranoia, geïrriteerd of agressief. ook typerend zijn herhalende bewegingen en het verplaatsen en weer terugzetten van voorwerpen.

Nadat amfetamine is uitgewerkt, slaat de vermoeidheid toe, en krijgen gebruikers last van een kater. Een vervelende bijwerking is dat je maar moeilijk in slaap valt na amfetamine gebruik. Amfetamine put de energievoorraden in je lichaam uit. De dagen na amfetamine gebruik kun je dus vermoeid zijn. Sommige mensen voelen zich enkele dagen neerslachtig. De kater na amfetamine wordt erger als je niet voldoende eet voor, tijdens en na het gebruik.

Positieve effecten (negatieve) Bijwerkingen

Energiek gevoel

Je hebt een energiek gevoel. Stilzitten is soms moeilijker en dit energieke gevoel uit zich vaak door de drang om te dansen of te bewegen.

Verhoging bloeddruk en hartslag

Als gevolg van het harder en sneller pompen van het hart, stijgt de bloeddruk met de hartslag mee.

Alertheid

Deze drug kan ervoor zorgen dat je actiever wordt dan normaal. Je voelt je scherp, wakker en je kunt de dingen om je heen nauwkeurig volgen.

Verhoging lichaamstemperatuur

Stimulerende middelen zorgen voor meer spieractiviteit en een hogere “basistemperatuur” van het lichaam, waardoor de lichaamstemperatuur stijgt.

Toename in zelfvertrouwen

Je voelt je zelfverzekerder. Het kan makkelijker zijn om de mening van anderen naast je neer te leggen en je voelt je zeker over jezelf en over je eigen acties.

Gespannen kaken

Toegenomen spierspanning kan ervoor zorgen dat de kaakspieren zich onwillekeurig samentrekken. Hierdoor worden de tanden stevig op elkaar gedrukt en kan er in tong en/of wang gebeten worden.

Behoefte aan contact, praten en intimiteit

Een goed gesprek voeren met iemand, of knuffelen, kan prettig en interessant zijn.

Slapeloosheid

Sommige drugs zorgen ervoor dat je niet in slaap valt. Stimulanten hebben dit effect vaak, maar ook na gebruik van tripmiddelen of downers is de slaap verstoord en kan het gebeuren dat slapen niet lukt. Voor meer info over slapen na uppers, klik hier.

Verandering in tijdsperceptie

Het verloop van tijd kan voor je gevoel veranderen bij drugsgebruik. Sommige stukken van de avond vliegen voorbij en sommige delen gaan een stuk trager. Wanneer je lekker in je vel zit, kan het fijn zijn dat het gevoel niet lijkt op te houden. Maar wanneer jij je niet prettig voelt, is dit een stuk minder fijn. Dit effect kan dus beide kanten op werken.

Verminderde eetlust

Stimulatie van de fight-or-flight mechanismen in het lichaam kan het hongergevoel onderdrukken.

Stemmingsverandering

Je stemming kan veranderen door het gebruik van dit middel. Je kunt je anders gaan voelen dan normaal. Dit kan zowel positief als negatief werken.

Verwarring en rusteloosheid

Door deze stof kan je in de war raken, en rusteloos worden. Door voor een veilige, rustige, en vertrouwde omgeving te zorgen kan je dit verminderen.

Toegenomen libido

Toegenomen seksuele verlangens. Je voelt je sterker aangetrokken tot anderen en voelt hierbij een sterkere behoefte naar seksuele intimiteit.

Prikkelbaar

Je bent snel geïrriteerd of opgefokt.

Versnelde gedachten

Denken lijkt sneller te gaan. Het is makkelijker om helder na te denken. Je kunt bepaalde stappen in je hoofd sneller doorlopen en het maken van keuzes kan sneller verlopen.

Druk op de borst / hartkloppingen

Een gespannen of drukkend gevoel in de borstkas, en het gevoel dat het hart harder klopt dan normaal.

Misselijkheid/overgeven

Een onprettig en gespannen gevoel in de buik, waar je je heel naar door kan voelen. Misselijkheid gaat vaak vooraf aan braken.

Duizeligheid

Het gevoel iemand draait, of dat de wereld om iemand heen draait. Dit verstoort het evenwicht.

Hoofdpijn

Deze stof kan voor hoofdpijn zorgen. Het kan helpen om genoeg water te drinken, en om koffie/caffeïne te vermijden.

Zweten

Als gevolg van de toegenomen stimulatie en om de temperatuurstijging tegen te gaan, zal de huid zweet afscheiden om de temperatuur weer op peil te brengen.

Verwijde pupillen

Door een verhoogd noradrenaline niveau in het lichaam na het nemen van bepaalde drugs worden de pupillen groter. De pupilgrootte wordt door veel verschillende processen beïnvloed. Toename van noradrenaline speelt een rol in een aantal van die processen.

Droge mond

Stimulatie van de sympathische zenuwbanen vermindert de aanmaak van speeksel, waardoor je een droge mond kan krijgen.

Erectieproblemen

Problemen met het krijgen van een erectie.

Hallucinaties

Bij hallucinaties neem je dingen waar die er niet zijn. Het gaat dan echt om een waarneming die echt lijkt te zijn. Je kan bijvoorbeeld geluiden horen (auditieve hallucinaties) of iets of iemand zien (visuele hallucinatie). Dit in tegenstelling tot een verandering in de zintuigelijke waarneming waarbij de normale waarneming vervormd is. Denk aan iemands stem die hoger of lager klinkt of een gezicht dat een grote neus lijkt te hebben.

Hallucinaties kunnen zowel gewenste effecten (bij tripmiddelen) als ongewenste bijwerkingen (bij hoge doseringen MDMA, of bij te lang wakker zijn) zijn.

Dosering en gebruikswijze

Amfetamine kan worden gesnoven (nasaal), geslikt (oraal), gespoten (intraveneus) of geplugd (anaal).

Snuiven komt het meest voor. Speed slikken kan door een beetje poeder in een drankje op te lossen of door het poeder in een vloeitje te doen (bommetje) of capsule.

De sterkte van speed kan erg verschillen. Het wordt vaak versneden met cafeïne. Hierdoor is een dosering bepalen lastig. Al bij een hele kleine dosis (een sleutelpuntje) kan je het effect voelen. Om te weten hoe zuiver je amfetamine is, kun je deze anoniem laten testen.

Doseringen bij snuiven
Licht 5 – 15 mg
Gemiddeld 15 – 40 mg
Hoog 40+ mg
Doseringen bij slikken
Licht 5 – 30 mg
Gemiddeld 30 – 80 mg
Hoog 80+ mg

Werkingsduur

Bij snuiven komt de amfetamine via het neusslijmvlies in het bloed terecht, de effecten komen dan op binnen enkele minuten. Bij slikken duurt het langer voor je iets voelt. Afhankelijk van wat je hebt gegeten, duurt het bij slikken zo’n 15 – 20 minuten voordat de amfetamine begint te werken. Bij spuiten werkt het vrijwel onmiddellijk. De effecten van amfetamine houden gemiddeld 5 tot 8 uur aan, maar dit kan soms langer zijn. Veel gebruikers ervaren nog na-effecten tot 12 uur na inname. Houd hier dus rekening mee; gedurende die uren kun je namelijk niet of moeilijk eten en slapen!

Kies je ervoor om de amfetamine te snuiven, wacht dan in elk geval altijd minimaal een half uur voordat je bijneemt. Wacht bij oraal gebruik minimaal een uur. Vanwege de lange na-effecten wordt bijnemen afgeraden.


Risico’s

Gebruik van amfetamine brengt risico’s met zich mee. Bij een overdosering kunnen er gevaarlijke effecten optreden zoals oververhitting en leverstoornissen.

De dagen na gebruik voelen gebruikers zich vaak oververmoeid, lusteloos, depressief en onrustig. Na een dag of twee wordt de verloren slaap ingehaald en neemt de eetlust zeer sterk toe. Als langdurige gebruikers stoppen, komen deze verschijnselen in verhevigde mate voor. Ze voelen zich uitgeput en depressief, maar al te vaak een reden om weer opnieuw te gebruiken. Lichamelijke ontwenningsverschijnselen zijn relatief mild.

Risico’s op korte termijn

Epileptische aanval

Het gebruiken van deze drug vergoot de kans op een epileptische aanval als je daar gevoelig voor bent.

Risico’s op lange termijn

Lichamelijke verslaving

Regelmatig gebruik van deze drug kan leiden tot lichamelijke verslaving. Dit houdt in dat er naast de psychologische drang om meer te nemen ook ontwenningsverschijnselen ontstaan bij stoppen, bijvoorbeeld: slecht slapen, zweten en onrustig worden.

Ontwenningsverschijnselen zijn vaak een reden om weer te gaan drinken of gebruiken. Dan onderdruk je eigenlijk tijdelijk die verschijnselen.

Er treedt ook tolerantie of gewenning op. Dat betekent dat als je regelmatig gebruikt, je meer nodig hebt om hetzelfde effect te voelen.

Tolerantie en stimulerende middelen

Bij stimulerende middelen treedt deze gewenning op bij zowel het mentale als bij het eetlustremmende effect, maar niet voor het bloeddrukverhogende effect. Hoe meer je neemt, hoe hoger de bloeddruk.

Ongezonde huid

Na langdurig gebruik ziet de huid er vaak minder gezond uit. Ook heb je sneller last van puistjes of andere huidaandoeningen.

Beschadiging neusslijmvlies (alleen bij snuiven)

Snuiven van drugs kan leiden tot beschadiging van het neusslijmvlies. Dit kan zich onder andere uiten in een verminderd reuk en smaak vermogen. Ook kan het leiden tot chronische verkoudheid en bloedneuzen.

Ongezonde tanden en tandvlees

Gebruikt van deze drug heeft een negatieve invloed op je gebit. Je tanden kunnen verkleuren, maar ook wordt de kans op ontstekingen of gaatjes groter.

HIV en hepatitisinfectie (alleen bij spuiten)

Bij het spuiten van drugs loop je verhoogd risico op HIV, hepatitis en andere bloed overdraagbare infecties. Spuiten wordt om deze reden sterk afgeraden. Als je toch besluit te spuiten, let er dan op dat je geen materiaal zoals naalden deelt met anderen en dat je elke keer een schone naald gebruikt.

Leverschade

Amfetaminen (MDMA, speed, meth) hebben op meerdere vlakken schadelijke effecten op de functie van de lever, bijvoorbeeld door oververhitting, schadelijke afbraakstoffen en vorming van bloedpropjes.


Combinatiegebruik

Het combineren van verschillende soorten drugs kan riskant en onvoorspelbaar zijn. Als je medicijnen combineert, kan je een hoger risico op gezondheidsproblemen hebben. In de volgende paragrafen lees je over de effecten en risico’s van een aantal veel voorkomende combinaties en ook enkele die extra gevaarlijk kunnen zijn. Zie ook het thema drugs combineren.

Alcohol en speed of andere uppers

Door het gebruik van speed voel je je wakker en opgewekt. Daardoor kan het dat je de verdovende effecten van de alcohol minder voelt en je de neiging krijgt om meer alcohol te drinken. Pas hiervoor op, want dit kan voor een extra grote kater zorgen. Drink dus tijdens het speedgebruik geen alcohol of maak vooraf een afspraak met jezelf of je vrienden hoeveel glazen alcohol je maximaal wilt drinken. Daarmee voorkom je de volgende dag hoofdpijn en het is beter voor je gezondheid!

Benzodiazepinen en stimulerende middelen: XTC/MDMA, speed, cocaïne, 4-FA, etc.

Soms gebruiken mensen benzodiazepinen om te kunnen slapen na het gebruik van een upper. Lees daar hier meer over.
Het belangrijkste is dat je moet zorgen dat je geen benzodiazepine nodig hebt om te slapen. Plan je doseringen zo dat je kan slapen op het moment dat je dat wilt. Als je er aan gewend raakt dat je altijd een benzodiazepine achter de hand hebt, is de kans groot dat je meer en vaker gebruikt.

 • Neem geen uppers enkele uren voordat je gaat slapen, bouw je feestje geleidelijk af (doe rustig aan, drink thee (zonder cafeïne/theïne)).
 • Probeer eerst zelf te gaan slapen, misschien ben je wel moe en val je toch zonder slaapmiddel in slaap.
 • Heb je van alles geprobeerd? Lukt het echt niet om te slapen? En wil je erg graag slapen? Dan kan een slaapmiddel/benzodiazepine een optie zijn.
 • Besef je, dat als je een benzo neemt, je vooral lichamelijk uitrust, en geestelijk minder. Een benzo remt je emotionele verwerking en geheugenopslag.
 • Zorg voor de goede dosering.
 • Neem je een benzo? Ga dan ook in bed liggen, anders val je niet in slaap.
 • Gebruik benzo’s niet te vaak, en alleen als er echt geen andere optie is. Anders heb je kans om er verslaafd aan te raken.
 • Kies voor een kortwerkend middel zoals temazepam (Normison), dit werkt over het algemeen beter voor slaap en als je een langwerkend middel neemt zoals diazepam (Valium) ben je de dag erna nog suf en kun je bijvoorbeeld geen auto rijden.
 • Gebruik benzo’s bij ernstige slaapklachten nooit langer dan 2 weken achter elkaar.

Speed en cafeïne

Speed wordt regelmatig versneden met cafeïne. De cafeïne zorgt er vaak voor dat men zich wat opgejaagder voelt. Beide drugs zorgen voor een verhoging van de hartslag.

Cannabis en stimulerende middelen zoals speed, 4-FA, XTC, MDMA

Sommige gebruikers vinden het een prettige combinatie. Cannabis kan de XTC-roes wat zachter maken, vooral aan het einde van de XTC-roes. Wel kan het de roes wat vager maken, wat niet altijd positief is.

Soms gaan mensen na of tijdens het gebruik van speed blowen om rustiger te worden of makkelijker in slaap te vallen. Cannabis kan de amfetamineroes wat zachter maken, vooral aan het einde van de amfetamineroes. Dit is echter niet voor iedereen aan te raden, sommige mensen kunnen zich juist angstig of onrustig gaan voelen. Heb je last van slapeloosheid na het gebruik van speed dan is het aan te raden om je gebruik beter te timen. Hou er rekening mee hoe laat je wil gaan slapen en neem ongeveer 12u voordat je wil gaan slapen niet meer bij.

GHB en speed

Speed wordt soms met GHB gecombineerd om de scherpe randjes van de speed te halen of om geiler te worden als het in een seksuele setting gebruikt wordt. Het risico hiervan is dat je door het stimulerende effect van speed de verdovende werking van GHB niet goed voelt, waardoor de kans op overdoseren van GHB groter wordt. Als je dan teveel GHB neemt is je lichaam nog wel gestimuleerd, maar je bent niet meer of niet helemaal bij bewustzijn. Dat kan er erg heftig uit zien. Iemand beweegt dan erg raar en is niet (goed) meer aanspreekbaar.

Hier kan je meer lezen over wat je moet doen als iemand out gaat.

Sommige mensen denken dat het combineren van speed met GHB werkt tegen outgaan. Je kan je dan helderder voelen dan onder invloed van alleen GHB. Maar het gaat het out gaan niet echt tegen. Ook bestaat daardoor de kans dat je meer GHB neemt dan je zou doen als je alleen GHB zou gebruiken. Er zijn aanwijzingen dat als je in coma raakt door een overdosis GHB in combinatie met speed, de kans op een diepe en langere coma vele malen groter is. En de kans op complicaties tijdens de coma is groter. Gebruik dus nooit ‘uppers’ om outgaan te voorkomen. Alleen verstandig doseren met GHB helpt tegen outgaan. Daarnaast is er een verhoogde kans op epileptische activiteit in de hersenen en een vergrote kans op bewegingsstoornissen (automatische bewegingen, agitatie, zelfverminking).

XTC/MDMA en stimulerende middelen zoals speed en cocaïne

MDMA combineren met uppers zorgt er vooral voor dat je minder van de MDMA merkt. De gewenste effecten, zoals euforie, worden afgevlakt. Dus je voelt minder van de MDMA. De kans bestaat dat je dan meer MDMA gaat nemen om toch wat meer effect te krijgen. De uppers halen de vaagheid van de MDMA ook wat weg. Je voelt je iets helderder.
Hoe meer MDMA je neemt en als je het combineert met andere uppers, hoe groter de kater. Je voelt je leeg en uitgeblust.
Ook zorgt de combinatie voor meer hersenschade. En een grotere belasting van het hart en bloedvaten.


Unity tips

Echt veilig gebruik van amfetamine bestaat niet. De risico’s kunnen wel beperkt worden, lees daarvoor de Unity tips:

 • Gebruik alleen als je je goed voelt
 • Gebruik niet om de nadelige effecten van amfetamine gebruik (zoals vermoeidheid of depressie) tegen te gaan. Dit is de basis voor een verslaving;
 • Rust goed uit voor en na amfetamine gebruik
 • Eet gezond voor en na amfetamine gebruik. Noten en pinda’s helpen je reservestoffen aanvullen, en vitamine c (sinaasappels, kiwi, broccoli) is goed. Het is moeilijk om te eten tijdens en na amfetaminegebruik, maar probeer het toch. Goed eten vermindert duidelijk de kater! Als het lukt eet dan een zout koekje of zoute chips. Krijg je geen vast voedsel binnen, denk dan aan sappen, drinkontbijt en smoothies.
 • Je kan voor en na amfetaminegebruik extra vitamines en anti-oxidanten gebruiken
 • Zorg dat je het niet te warm krijgt tijdens amfetamine gebruik: rust af en toe uit, draag geen warme kleding, geen hoofddeksel, en drink af en toe water of fris
 • Drink voldoende maar niet meer dan 2 glazen water per uur, anders neemt de kans op watervergiftiging toe
 • Als je amfetamine gesnoven hebt, maak dan je neus schoon voordat je gaat slapen. Je kunt dit doen door met een vochtig wattenstaafje de resten die nog in je neus zitten verwijderen, een neusdouche of spray met water en zout, of tijdens het douchen met je vingers
 • Liever slikken dan snuiven, vanwege schade aan het neusslijmvlies en kans op verslaving
 • Nooit amfetamine spuiten. (Vergrote kans op verslaving)
 • Gebruik niet bij: suikerziekte, zwak hart, hoge bloeddruk, epilepsie en psychische klachten of in combinatie met medicijnen
 • Combineer niet met alcohol of andere middelen
 • Neem geen deel aan het verkeer
 • Van amfetaminegebruik kan je een droge mond krijgen, dit in combinatie met knarsetanden verhoogt het risico op schade aan je tanden. Het is belangrijk om je speekselaanmaak te stimuleren. Dit kan je doen door te kauwen op suikervrije kauwgom. Speekselsubstituten of kunstspeeksels (zoals Saliva Orthana, Xialine en Oral Balance) zijn zonder voorschrift te koop
 • Zorg voor een eigen persoonlijke snuifbuisjes en deel deze niet met anderen
 • Ben je aan de pil? Slik die dan wel enkele uren voordat je amfetamine gaat nemen
 • Voel jij je, of voelt een van je vrienden zicht niet lekker? Hou elkaar in de gaten, zorg voor elkaar en ga even langs de EHBO. Think for yourself, care about others!
 • Laat je amfetamine testen!

Wat zijn de Unitytips bij gebruik van een upper?

 • Geen hoge dosis combineren met andere uppers
 • Niet gebruiken bij: suikerziekte, zwak hart, hoge bloeddruk, zwangerschap, epilepsie en psychische klachten of in combinatie met medicijnen (vooral niet met MAO-remmers en astmageneesmiddelen).
 • Zorg dat je het niet te warm krijgt tijdens het gebruik van uppers: rust af en toe uit, draag geen warme kleding, geen hoofddeksel, en drink af en toe water of fris.
 • Rust voldoende uit voor je van plan bent om uppers te gaan gebruiken. Als je erg vermoeid bent of aan slapeloosheid leidt, gebruik dan geen uppers!
 • Gebruik matig. Houd bij hoeveel je gebruikt.
 • Drink voldoende maar niet meer dan 2 glazen water per uur, anders neemt de kans op watervergiftiging toe
 • Van uppers kan je een droge mond krijgen, dit in combinatie met knarsetanden verhoogt het risico op schade aan je tanden. Het is belangrijk om je speekselaanmaak te stimuleren. Dit kan je doen door te kauwen op suikervrije kauwgom. Speekselsubstituten of kunstspeeksels (zoals Saliva Orthana, Xialine en Oral Balance) zijn zonder voorschrift te koop

Wat zijn de Unitytips bij gebruik van een middel?

 • Neem bij de eerste keer dat je een middel gebruikt een kleine dosis om te kijken hoe jouw lichaam reageert op het middel.
 • Gebruik alleen als je je goed voelt.
 • Gebruik alleen voor je plezier, niet om symptomen zoals bijvoorbeeld vermoeidheid tegen te gaan.
 • Gebruik niet als je psychische klachten hebt (gehad), of psychische klachten (zoals depressie) in je familie voorkomen.
 • Test vooraf je drugs bij een testservice.
 • Zorg voor een goede set en setting.
 • Gebruik met mate. Houd bij hoeveel je gebruikt.
 • Spreek duidelijk met jezelf af hoeveel je maximaal wil gebruiken op een avond.
 • Combineer niet met andere middelen of medicijnen.
 • Neem geen deel aan het verkeer.
 • Voorkom infectieziekten. Gebruik je eigen snuifbuis en deel deze niet met anderen.
 • Spoel na snuiven je neus na afloop goed met lauw zout water, bijvoorbeeld door een neusspray of neusdouche te gebruiken.
 • Voel jij, of voelt een van je vrienden zich niet lekker? Hou elkaar in de gaten, zorg voor elkaar en ga (als die er is) even langs de EHBO.
 • Bel 112 bij een levensbedreigende situatie.
 • Eet gezond voor en na drugsgebruik. Vooral veel anti-oxidanten en vitaminen (blauwe bessen, frambozen, bramen, druiven, rozijnen, sinaasappels, kiwi, broccoli). Dit is misschien wel de belangrijkste tip! Het is soms moeilijk om te eten tijdens en na drugsgebruik, maar probeer het toch. Goed eten vermindert duidelijk de kater! Als je geen vast voedsel binnenkrijgt, denk dan aan sappen, drinkontbijt, smoothies.

 

Voorkom gezondheidsproblemen, laat je amfetamine altijd eerst testen!


FAQ

Hoe lang blijft speed in je bloed en urine?

Na je laatste dosis duurt het maximaal twee dagen (maar meestal korter, namelijk één dag) voordat amfetamine uit je bloed is.

Na je laatste dosis duurt het maximaal vijf dagen (maar meestal twee of drie dagen) voordat amfetamine niet meer in je urine gevonden wordt.

Ik ben van plan amfetamine/speed en cannabis te gebruiken, wat kunnen hier de gevolgen van zijn?

Soms gaan mensen na of tijdens het gebruik van speed blowen om rustiger te worden of makkelijker in slaap te vallen. Cannabis kan de amfetamineroes wat zachter maken, vooral aan het einde van de amfetamineroes. Dit is echter niet voor iedereen aan te raden, sommige mensen kunnen zich juist angstig of onrustig gaan voelen. Heb je last van slapeloosheid na het gebruik van speed dan is het aan te raden om je gebruik beter te timen. Hou er rekening mee hoe laat je wil gaan slapen en neem ongeveer 12u voordat je wil gaan slapen niet meer bij.

 

Ik ben van plan 4-FA met speed en/of MDMA te combineren, wat kunnen hier de gevolgen van zijn?

4-FA is een stimulerend middel dat klachten op je hart- en bloedvatenstelsel kan geven. Dit risico wordt groter door het te combineren met andere stimulerende middelen zoals speed of MDMA. De effecten versterken elkaar en omdat 4-FA vrij lang doorwerkt, vergroot je het risico op vervelende bijwerkingen en risico’s zoals: “strak te staan”: strakke kaken, spierspanning, hartkloppingen, druk op de borst, slaapproblemen, een stevige kater en dip de dagen erna. Ook is de kans groter dat je last krijgt van heftige hoofdpijn.

Een vriend van mij gebruikt dit middel bijna ieder weekend, moet ik mij nu zorgen maken?

Als iemand in je omgeving vaak gebruikt kan je je zorgen maken. Er zijn risico’s: voor de lichamelijke gezondheid; dat hij/zij geleidelijk aan steeds vaker en meer gaat gebruiken en afhankelijk wordt. Bij alleen in het weekend gebruiken ligt ook het gevaar op de loer, zoals niet meer kunnen uitgaan zónder te gebruiken. Het gesprek aangaan met elkaar op een open, niet oordelende manier kan dan zinvol zijn. Benoem de impact van het gebruik op jou als persoon, bijvoorbeeld dat je je zorgen maakt. Wil je hiervoor tips of advies, neem dan contact op met de verslavingszorginstelling in jouw regio of kijk hier.

Ik ben van plan speed te gebruiken in combinatie met een ander middel, wat kunnen hier de gevolgen van zijn?

Het combineren van verschillende drugs is extra riskant en onvoorspelbaar. Als je gaat combineren heb je meer kans op problemen met je gezondheid. Check het thema combigebruik voor meer informatie.

Blowen en speed

Soms gaan mensen na of tijdens het gebruik van speed blowen om rustiger te worden of makkelijker in slaap te vallen. Cannabis kan de amfetamineroes wat zachter maken, vooral aan het einde van de amfetamineroes. Dit is echter niet voor iedereen aan te raden, sommige mensen kunnen zich juist angstig of onrustig gaan voelen. Heb je last van slapeloosheid na het gebruik van speed dan is het aan te raden om je gebruik beter te timen. Hou er rekening mee hoe laat je wil gaan slapen en neem ongeveer 12u voordat je wil gaan slapen niet meer bij.

Klopt het dat je van speedgebruik gebitschade kunt oplopen?

Als je vaak speed gebruikt kan je gebit eronder lijden. Je klemt je tanden op elkaar of gaat tandenknarsen, wat extra druk en dus slijtage kan veroorzaken. Je kan ook in je tong bijten of je tandvlees beschadigen, en daar wondjes krijgen die irriteren en niet snel genezen. Ook krijgen bacteriën eerder de kans om je tandvlees te ontsteken door een verminderde speekselaanmaak. Dit in combinatie met het drinken van zoete drankjes is heel slecht voor je tanden. Gebruik daarom suikervrije kauwgom (of speciale kauwgom voor je tanden) en verzorg je gebit goed na het gebruik van speed. Daarmee voorkom je onnodige schade aan je gebit!

Wat is ‘natte speed’ en werkt het anders dan gewone speed?

Natte speed is speed opgelost in een oplosmiddel, bijvoorbeeld methanol.

Om van natte speed, droge speed te krijgen moet je het een tijdje laten drogen. Dan kan het oplosmiddel verdampen. Oplosmiddelen zijn giftig en wil je niet binnenkrijgen. Als de speed droog is, is er geen verschil met speed die al droog was toen het verkocht werd.

Er wordt vaak gedacht dat natte speed beter of verser is dan gedroogde. Het zou direct van de bron komen. Maar die oplosmiddelen kunnen net zo goed na versnijding weer toegevoegd worden. Dat speed nat is zegt dus niks over de kwaliteit. Bij de testservice blijkt ook dat natte speed alsnog vaak versneden is, bijvoorbeeld met cafeïne.

Maar om de risico’s te verminderen kun je dus beter je speed eerst even laten drogen! Dat maakt het overigens ook makkelijker om te gebruiken.

Krijg je van amfetamine/speed gebruik hersenschade?

In dierexperimenten is aangetoond dat amfetamine hersenschade kan veroorzaken. Bij mensen is dit echter niet aangetoond. Verschillende onderzoeken tonen aan dat bij mensen die amfetamine gebruiken, functies zoals het geheugen, de concentratie en aandacht en het nemen van beslissingen minder goed werken. Het probleem is dat deze mensen vaak ook andere middelen hebben gebruikt en het dus lastig te zeggen is of dit enkel door het gebruik van amfetamine komt. Ook is nog onduidelijk of dit herstelt als je langere tijd gestopt bent.

Volgens diverse onderzoekers wordt de aan MDMA toegeschreven hersenschade voor een deel bepaald door combinatie met amfetaminegebruik. Hoe dan ook lijkt het er dus op dat het gebruik van amfetamine de kans op hersenschade vergroot. Er verschijnt steeds meer onderzoek dat dit aannemelijk maakt.

Zijn er verschillende soorten amfetamine?

Ja, er zijn drie vormen van amfetamine: links draaiend, rechts draaiend en racemisch (50-50 links- en rechtsdraaiend).

Amfetamine kan rechts- en linksdraaiend zijn. Linksdraaiende amfetamine wordt ook wel levo- of l-amfetamine genoemd. Rechtsdraaiende amfetamine staat ook wel bekend als dex- of d-amfetamine. Rechtsdraaiende amfetamine past beter op de receptoren van de hersenen dan linksdraaiende, en werkt daardoor sterker. Rechtsdraaiende- en linksdraaiende amfetamine kun je vergelijken met een rechter- en linkerhandschoen. Als je de linkerhandschoen aantrekt aan je rechterhand is de handschoen wel hetzelfde, maar past deze niet optimaal omdat hij gespiegeld is. De amfetamine die in Nederland ‘op straat’ aangeboden wordt is altijd een combinatie van rechtsdraaiende en linksdraaiende amfetamine, dit heet racemisch.

Daarnaast zijn er nog andere stoffen die op amfetamine lijken:

 1. Efedrine komt voor in de efedraplant en heeft ook een stimulerend effect
 2. 4-Fluoramfetamine (4-FA) is een andere drug dan amfetamine, met effecten die richting de effecten van MDMA gaan.
 3. Methamfetamine (meth, crystal, Ice, Tina, Shabu) is een andere drug dan amfetamine, met effecten die erop lijken. Het wordt vaak als erg verslavend ervaren. Methamfetamine is een variant op amfetamine en komt weinig voor in Nederland. Belangrijk verschil met amfetamine is dat methamfetamine beter oplost in vet dan gewone amfetamine en langzamer wordt afgebroken. Daardoor dringt methamfetamine makkelijker de hersenen binnen en werkt het langer. Het is 2 keer sterker dan de (rechtsdraaiende) dex-amfetamine. Bovendien is methamfetamine rookbaar.

Hoe zit het met de wetgeving omtrent speed?

Amfetamine staat op lijst I van de Opiumwet. Dat betekent dat je deze stof niet mag bezitten, maken, of verkopen. Als de politie een gebruikershoeveelheid (minder dan 0.5 gram amfetamine) vindt, dan krijg je hier gewoonlijk geen straf voor. Het wordt wel afgepakt en vernietigd. Als er aanwijzingen zijn dat je een dealer bent, kan je alsnog gestraft worden.

Het kan zijn dat er een ‘zero tolerance’-beleid geldt op bepaalde festivals of feesten. Afhankelijk van de situatie kan je dan alsnog gestraft worden voor gebruikershoeveelheden drugs, ook als er geen vermoeden is dat je een dealer bent.

Kun je een overdosis aan speed nemen?

Je kan overdoseren op speed. Of een dosering schadelijk is is hangt onder andere af van hoe vaak iemand gebruikt. Het is dus lastig om een duidelijk advies te geven over een veilige dosering speed, dit verschilt bij iedereen.

Symptomen die passen bij een overdosering speed zijn: angst, agitatie/agressie, motorische onrust, tremoren (onvrijwillige trillingen), plotse spiertrekkingen, psychose en een opwindingsdelier. Uiteindelijk kan een overdosis speed leiden tot hoge bloeddruk, oververhitting (hyperthermie), hartritmestoornissen, hartstilstand, epileptische insulten, acuut nier- en/of leverfalen, elektrolytstoornissen en in zeldzame gevallen zelfs de dood.

Is Ritalin hetzelfde als speed?

Nee dat is niet hetzelfde. De werkzame stof in Ritalin is methylfenidaat. Dit is een stof die lijkt op amfetamine, maar niet hetzelfde is. Hoewel de werking van methylfenidaat vergelijkbaar is met amfetamine, is deze minder sterk.

Is het waar dat speed sneller werkt wanneer je het snuift dan wanneer je het slikt?

Speed wordt op verschillende manieren gebruikt. De meest voorkomende manieren zijn snuiven en slikken. Drugs die gesnoven worden komen sneller in de bloedbaan terecht via het neusslijmvlies en werken daarom sneller dan middelen die geslikt worden. De piek is hoger maar de effecten houden minder lang aan. Omdat het sneller werkt is snuiven verslavender dan slikken, je hersenen leggen namelijk eerder de link tussen het moment van gebruiken en het effect waardoor de associatie tussen het middel en de uitwerking sterker is! Houdt er rekening mee dat de dosis bij slikken hoger is dan bij snuiven. Je hebt dus minder nodig als je snuift.

Wat moet ik doen als ik klachten ervaar na gebruik?

Sommige klachten na het gebruik van drugs kunnen langer aanhouden en dan kan medische uitleg of zelfs behandeling nodig zijn. Brijder heeft hiervoor een landelijk spreekuur partydrugs opgericht. Als je klachten hebt kun je bellen met het medisch spreekuur partydrugs: 088 – 358 29 40.

Hoe kun je poeders of capsules doseren?

Om een bepaalde dosering goed te kunnen afwegen heb je een goede weegschaal nodig. Zorg dat je een weegschaal hebt die milligrammen kan wegen, tot 3 cijfers achter de komma (0,001 mg). Een weegschaal die 0,01 (2 cijfers achter de komma) weegt is voor MDMA misschien nog net nauwkeurig genoeg, maar voor veel andere stoffen niet.

Waar vind je zo’n weegschaal?

Op de grote internationale online webshops kan je voor rond de 20 euro al weegschalen vinden die 3 cijfers achter de komma kunnen afwegen.
Bij apotheken, smartshops of drogisterijen kan je lege capsules kopen in verschillende maten. Sommigen zijn ook geschikt voor vegetariërs. Met een watervaste stift of een cd marker kan je het middel en dosering op de capsule schrijven.

 


Meer lezen

 • Nog geen extra artikelen beschikbaar.

Relevante artikelen over Speed / amfetamine / pep