4-FA

Wat is 4-FA?

4-FA, oftewel 4-fluoramfetamine, is een nieuwe psychoactieve stof (NPS) die thuishoort in de groep fenylethylamines. NPS, ook wel ‘designer drugs’ of ‘research chemicals’ genoemd, zijn over het algemeen stoffen die nog niet goed onderzocht zijn. Lees je daarom goed in over de risico’s van deze drugs op onze speciale ‘designer drugs’ pagina.

Qua structuur is 4-FA nauw verwant aan speed (amfetamine). Op de Nederlandse drugsmarkt komt 4-FA voor als poeder, in capsules en in pilvorm. 4-FA wordt door gebruikers ook wel 4-FMP genoemd, een benaming die niet correct is omdat het zou kunnen duiden op 4-fluormethamfetamine. Verder is het belangrijk om te weten dat van veel samples die de Nederlandse drugstestservice DIMS voorbij zag komen in 2019 er vaker 4-FMA in zat dan 4-FA. Laat dus ook je 4-FA altijd testen.

Belangrijk om te weten is dat de informatie die we hier geven gebaseerd is op rapportages van gebruikers en voorlopige kennis van instituten die zich met NPS bezighouden.


Effecten

Het effect van een middel wordt bepaald door eigenschappen van het middel zelf, maar ook door de set en setting van de gebruiker. Hier beschrijven we welke effecten amfetamine over het algemeen heeft.

4-FA is een stimulerend middel, net als MDMA (XTC) en amfetamine (speed). Het stimuleert de afgifte van de neurotransmitters (boodschapperstoffen tussen hersencellen) noradrenaline, dopamine en serotonine in je hersenen en remt diens heropname. Hierdoor kunnen deze stoffen niet meer worden opgenomen door de cel die ze in eerste instantie afgaf. Dit zorgt ervoor dat er meer activatie is in de hersenen. 4-FA wordt grotendeels onveranderd door het lichaam uitgescheiden.

Volgens de meeste gebruikers zit 4-FA qua effect tussen amfetamine en MDMA in.

Qua stimulatie en alertheid lijkt het erg op amfetamine, maar qua euforie en empathische effecten lijkt het een mildere variant van MDMA. De geest lijkt scherper en alerter en men krijgt de neiging veel te praten. De effecten van 4-FA worden vaak als gelijkmatiger ervaren dan MDMA.

Sinds 2016 is er een flinke groei in het aantal gezondheidsincidenten gerapporteerd door het gebruik van 4-FA. Die incidenten variëren van lichte klachten zoals hoofdpijn tot aan hersenbloedingen en problemen aan het hart. Er zijn tevens enkele gevallen bekend van mensen die zijn overleden na het gebruik van (vermoedelijk) 4-FA, maar nader onderzoek is nodig om hier uitsluitsel over te geven.

Gebruikers van 4-FA noemen de volgende positieve effecten en vervelende bijwerkingen:

Positieve effecten (negatieve) bijwerkingen

Energiek gevoel

Je hebt een energiek gevoel. Stilzitten is soms moeilijker en dit energieke gevoel uit zich vaak door de drang om te dansen of te bewegen.

Hoofdpijn

Deze stof kan voor hoofdpijn zorgen. Het kan helpen om genoeg water te drinken, en om koffie/caffeïne te vermijden.

Euforisch, verliefd gevoel

Dit middel kan zorgen voor een euforisch of verliefd gevoel. Je voelt je lekker en kunt dingen sneller als prettig ervaren.

Druk op de borst / hartkloppingen

Een gespannen of drukkend gevoel in de borstkas, en het gevoel dat het hart harder klopt dan normaal.

Entactogeen

Een sterk gevoel van verbondenheid met anderen of je omgeving. Je kunt makkelijker contact maken met anderen en remmingen die je normaal misschien zou ervaren in sociaal contact verminderen. Zo kan het bijvoorbeeld gemakkelijker zijn om openlijk te spreken over de dingen die je dwars zitten.

Verhoging bloeddruk en hartslag

Als gevolg van het harder en sneller pompen van het hart, stijgt de bloeddruk met de hartslag mee.

Behoefte aan contact, praten en intimiteit

Een goed gesprek voeren met iemand, of knuffelen, kan prettig en interessant zijn.

Verhoging lichaamstemperatuur

Stimulerende middelen zorgen voor meer spieractiviteit en een hogere “basistemperatuur” van het lichaam, waardoor de lichaamstemperatuur stijgt.

Intensere beleving van muziek

Muziek kan luider of intenser ervaren worden. Zo kan het voelen alsof je helemaal ‘opgaat’ in de muziek of dat je de lage tonen uit de muziek heftiger door je lichaam voelt gaan.

Slapeloosheid

Sommige drugs zorgen ervoor dat je niet in slaap valt. Stimulanten hebben dit effect vaak, maar ook na gebruik van tripmiddelen of downers is de slaap verstoord en kan het gebeuren dat slapen niet lukt. Voor meer info over slapen na uppers, klik hier.

Zin om te bewegen

Je krijgt een sterke drang om te gaan bewegen of dansen. Op een feestje kan het bijvoorbeeld zijn dat je niet goed kunt stilzitten en sneller terug wilt naar de dansvloer. Bij hoge dosissen kunnen mensen herhalende bewegingen maken.

Verminderde eetlust

Stimulatie van de fight-or-flight mechanismen in het lichaam kan het hongergevoel onderdrukken.

Intensere beleving van aanraking

Je kan een intensere beleving van aanraking ervaren. Fysiek/lichamelijk contact met andere mensen voelt anders of heftiger dan normaal. Zo kan een knuffel geven aan iemand anders erg prettig zijn. Ook kan het voorkomen dat je liever geen aanraking meer wilt van anderen omdat dit te intens kan zijn. Dit effect kan dus zowel positief als negatief werken.

Gespannen kaken

Toegenomen spierspanning kan ervoor zorgen dat de kaakspieren zich onwillekeurig samentrekken. Hierdoor worden de tanden stevig op elkaar gedrukt en kan er in tong en/of wang gebeten worden.

Tandenknarsen

Het op elkaar drukken van je tanden, of tandenknarsen, ook wel kaakschaatsen genoemd. Dit kan als het vaak voorkomt zorgen voor schade aan de tanden.

Zweten

Als gevolg van de toegenomen stimulatie en om de temperatuurstijging tegen te gaan, zal de huid zweet afscheiden om de temperatuur weer op peil te brengen.

Vergeetachtigheid

Vergeetachtigheid. Op korte termijn, niet meer herinneren van gebeurtenissen kort na inname.

Verwarring en rusteloosheid

Door deze stof kan je in de war raken, en rusteloos worden. Door voor een veilige, rustige, en vertrouwde omgeving te zorgen kan je dit verminderen.

Irritatie en kort lontje

Je kan sneller geïrriteerd raken, minder hebben van mensen om je heen of situaties. Hierdoor kan je heftiger reageren dan normaal.

Angst, paranoia en wanen

Angst, paranoia en wanen (bijv. het idee dat mensen over je praten).

Misselijkheid/overgeven

Een onprettig en gespannen gevoel in de buik, waar je je heel naar door kan voelen. Misselijkheid gaat vaak vooraf aan braken.

Moeite met lezen

Het kan moeilijk zijn om teksten te lezen. Dit is vooral merkbaar bij kleine tekst zoals op telefoons of papier(tjes).

Droge mond

Stimulatie van de sympathische zenuwbanen vermindert de aanmaak van speeksel, waardoor je een droge mond kan krijgen.


Dosering en gebruikswijze

4-FA wordt meestal geslikt, zowel in pil- als in poedervorm, maar bestaat ook als stroperige vloeistof. Het poeder wordt vaak in een capsule of in een vloeitje (‘bommetje’) gestopt. Maar het kan ook opgelost worden in een drankje.

Bij snuiven komt de 4-FA via het neusslijmvlies in het bloed terecht en ervaar je de effecten binnen enkele minuten. Deze manier van gebruiken is schadelijk voor je neusslijmvlies. Bovendien ervaren mensen het als pijnlijker dan het snuiven van bijvoorbeeld amfetamine.

Hoe hoger de dosis, hoe heftiger het effect en hoe langer het effect aanhoudt. Wat een dosering is waarbij jij vooral gewenste effecten ervaart hangt natuurlijk ook af van wat voor jou gewenst is, eventuele gevoeligheid voor de stof, je lichaamsgewicht, ervaring en je stemming.

Gebruik je het voor het eerst, neem dan eerst een hele lage dosering om te kijken hoe jij er op reageert en bouw die dosering een andere keer iets op. Je dosering verspreid over de dag/avond innemen lijkt het vooral moeilijker te maken om te kunnen slapen (zelfs de tweede nacht na gebruik) en het geeft lang niet altijd meer gewenste effecten. Bovendien nemen de bijwerkingen sterk toe. Volgende dosissen komen vaak harder binnen dan de eerste dosis.

De hoeveelheid 4-FA in pillen en poeders kan enorm verschillen. Ook kunnen er andere stoffen in zitten. Dat kan je aan het uiterlijk van een pil of poeder niet zien. In 2018 en 2019 was de populairste 4-FA vervanger volgens de testservice 4-FMA (4-fluormethamfetamine). Qua effect is 4-FMA redelijk vergelijkbaar met 4-FA, zowel qua gewenste- als ongewenste effecten. De risico’s van 4-FA zouden dus ook op 4-FMA van toepassing kunnen zijn. Maar omdat er over 4-FMA in nog mindere mate bekend is dan 4-FA, is de zin “Je bent je eigen proefkonijn” in nog grotere mate toepasbaar op het gebruik van 4-FMA.

Informatie over doseren kan op dit moment alleen gebaseerd worden op de ervaringen van gebruikers van 4-FA.

Doseringen bij slikken
Licht 40 – 75 mg
Gemiddeld 75 – 125 mg
Hoog 125+ mg

Werkingsduur

Als je 4-FA slikt treden de eerste effecten na 20-60 minuten op. Als je van te voren gegeten hebt kan het langer duren voor je de effecten merkt! De effecten duren in totaal ongeveer 4 tot 6 uur. Maar er zijn ook mensen die tot 12 uur na inname nog effect voelen. Als je het snuift voel je de effecten binnen enkele minuten en is het sneller uitgewerkt.


Risico’s

Een groot risico van 4-FA gebruik is dat de ervaren klachten, als hoofdpijn of lichte bloeddruk verhoging, in het begin mild van aard zijn, maar snel kunnen omslaan in levensbedreigende situaties, waaronder hersenbloedingen en hartproblemen. In 2016 zijn er zelfs 2 sterfgevallen gerapporteerd waarbij 4-FA in het bloed werd aangetroffen. Het lastige voor de EHBO is dat als je 4-FA genomen hebt, zij niet goed in kunnen schatten of jouw hoofdpijn een serieus probleem gaat worden of dat er niks aan de hand is.

Het risico op ernstige problemen hangt altijd af van de samenstelling van de drugs, je eigen gevoeligheid, je gezondheid en je gedrag. Ook de omgeving is van invloed. Hoeveel drink je? Hoeveel beweeg je? Hoe warm is het? Gebruik je verschillende drugs tegelijk? Hoeveel heb je genomen?

Hoe meer en hoe vaker je 4-FA gebruikt, hoe groter de kans op risico’s. 4-FA wordt nog niet zo lang gebruikt en daarom zijn er nog geen langetermijnrisico’s bekend. Omdat de effecten vergelijkbaar zijn met MDMA en speed kunnen de langetermijnrisico’s ook vergelijkbaar zijn, maar dit weten we niet zeker. Langetermijnrisico’s van MDMA en speed zijn:

Risico’s op korte termijn

Oververhitting

Stimulanten verhogen je lichaamstemperatuur. Ook van meer bewegen wordt je lichaam warmer. Als dit gebeurt in een omgeving die al warm is, en waar je dus je warmte niet goed kwijt kan, kan dit gevaarlijk worden.

Omdat je lichaam zijn warmte kwijtraakt door te zweten, ontstaat dit risico vooral in warme en vochtige omgevingen. Als de lucht erg vochtig (benauwd of klam) is, is de koelende werking van zweet verminderd. Dat kan ervoor zorgen dat je lichaam oververhit raakt. Daarnaast verlies je veel lichaamswarmte via je hoofd. Zorg dat je geen pet/muts draagt wanneer het warm is, zodat de hitte kan ontsnappen.

Sommige drugs, met name drugs die zorgen voor een grote serotonine-afgifte, kunnen bij “normaal” gebruik leiden tot milde oververhitting.

Symptomen van een beginnende oververhitting (hyperthermie);

 • Hoofdpijn
 • Verwardheid
 • Stijve spieren
 • Duizeligheid

Zoek in dit geval een koele plaats op, en overweeg je hoofd, hals, en nek nat te maken met water. Als je vervolgens met een waaier op deze goed doorbloede stukken van je lichaam blaast (of een vriend of vriendin vraagt dit te doen), dan kan je snel afkoelen tot een prettigere temperatuur.

Symptomen bij een ernstigere oververhitting (hyperthermie)

 • Rillen
 • Snelle hartslag
 • Bleek uiterlijk
 • Verminderd bewustzijn
 • Misselijkheid
 • Braken

Bij deze symptomen is het tijd om hulp te zoeken bij een EHBO-post of andere hulpverlener. Stijgt de lichaamstemperatuur tot 40-41 graden Celsius dan is de situatie levensbedreigend. Het is van belang dat je snel op een koele(re) plek terechtkomt.

Zeer ernstige symptomen:

 • Afbraak van spierweefsel
 • Bloedstolling door het hele lichaam
 • Verslechterd functioneren van nieren en lever
 • Epileptische aanvallen

Bel direct 112 als je deze symptomen ziet of merkt.

Hart- en vaatproblemen

4-FA heeft invloed op de bloeddruk en de hartslag. Over het algemeen neemt de bloeddruk en hartslag toe. Hoe die invloed van 4-FA precies werkt weten we niet.

Een verhoogde bloeddruk en hartslag vergroot de kans op een herseninfarct. Een bloedvat in de hersenen kan kapot gaan. Of een bloedprop kan loskomen en in een kleiner deel van het bloedvat het vat blokkeren. Als er geen zuurstof meer bij de hersencellen kan komen, kan het zijn dat die hersencellen dood gaan.

Kaakklem

Doordat je spieren strakker staan (aanspannen), gaan je kaken klemmen. Je houdt je kaken dan hard op elkaar. Soms ga je ook met je kiezen over elkaar schuiven.

Bewusteloosheid

Van deze stof kan je flauwvallen of bewusteloos raken.

Ernstige acute verwardheid (opwindingsdelier)

Een acute opwindingstoestand wordt ook wel een opwindingsdelier genoemd. Het betreft een staat van zijn die meestal wordt veroorzaakt door teveel drank- of drugsgebruik. Vaak gaat het om stimulanten zoals cocaïne. De acute opwindingstoestand is een levensbedreigende situatie waarbij tijdig door professionele hulpverleners moet worden ingegrepen. Je kunt het herkennen doordat iemand zich motorisch heel onrustig en agressief gedraagt. Het slachtoffer slaat om zich heen en laat zich niet kalmeren. De agressie is niet gericht, maar in het wilde weg. Het lukt niet om contact te maken met het slachtoffer. Het slachtoffer vecht door, zelfs wanneer hij overmeesterd is door politie en beveiliging.

Omdat iemand zich zo gedraagt, is het best voor te stellen dat security of hulpverleners iemand willen overmeesteren door diegene neer te drukken of vast te houden (fixatie). Dit is echter gevaarlijk en kan leiden tot de dood. Op het moment dat je iemand met een opwindingsdelier tegenhoudt gaat de persoon zich alleen maar harder verzetten waardoor de hartslag/bloeddruk gevaarlijk blijven stijgen.

Hevige hoofdpijn

Je kan intense hoofdpijn krijgen.

Overdosis

Je kunt een overdosis van een drug nemen. Hierdoor kun je misselijk worden en overgeven, hele hoge koorts krijgen en oververhit raken. Ook kun je leverstoornissen ontwikkelen, je nieren kunnen niet meer goed werken, je kunt een epileptische aanval krijgen.

Een overdosis kan leiden tot een coma en mogelijk zelfs tot de dood.

Dinsdagdip

Na het gebruik van deze drug kan er een dip optreden. Je voelt je moe, depressief, verdrietig, lusteloos, overgevoelig en leeg. Hoe erg de dinsdagdip is verschilt erg per persoon. Maar gebruikers rapporteren vaak wel dat ze last hebben van vermoeidheid en een slecht humeur de dagen na gebruik. Het is onduidelijk wat precies de dip bij een drug veroorzaakt. Maar een hoge dosis, combigebruik, dansen in combinatie met weinig eten en niet of nauwelijks slapen spelen zeker een grote rol.

Risico’s op lange termijn

Verhoogde kans hartritmestoornissen, hartinfarct en hersenbloedingen

Stimulerende middelen verhogen je lichaamsfuncties.

Onder andere gaat je hartslag sneller en je bloeddruk gaat omhoog.

Mensen met een hoge bloeddruk en/of hartproblemen wordt afgeraden te experimenteren met stimulerende middelen.

Cocaïne heeft meer negatieve effecten op het hart dan andere stimulanten. In dit artikel wordt dit uitgebreid beschreven en check de video hieronder voor een uitleg.

Oververmoeidheid en slapeloosheid

Je kunt onder invloed van (stimulerende) middelen over je eigen grenzen heen gaan omdat het je vermoeidheid en slaap onderdrukt. Je spreekt dan je reserves aan en kunt dagen na gebruik oververmoeid en neerslachtig zijn. Hoe langer en meer je hebt gebruikt, hoe langer deze gevoelens kunnen aanhouden.

Verminderde weerstand en conditie

Je weerstand kan verlagen. Dat betekent dat je sneller en vaker ziek wordt. Ook je conditie kan achteruit gaan. Je bent bijvoorbeeld sneller moe of sporten gaat niet zo fijn als voordat je deze drug had gebruikt.

Psychische klachten

Er kunnen psychische klachten ontstaan of al aanwezige psychische klachten kunnen verergeren. Je somber of angstig voelen, niet lekker in je vel zitten en slechte concentratie.

Hersenschade

Van deze drug kan je hersenschade oplopen.

Geestelijke verslaving

Geestelijke verslaving houdt in dat je denkt niet meer zonder een middel te kunnen.

Je kan wel in één keer stoppen, zonder dat je lichaam daar problemen mee krijgt.


Combinatiegebruik

Het combineren van verschillende soorten drugs kan riskant en onvoorspelbaar zijn. Als je medicijnen combineert, kan je een hoger risico op gezondheidsproblemen hebben. In de volgende paragrafen lees je over de effecten en risico’s van een aantal veel voorkomende combinaties en ook enkele die extra gevaarlijk kunnen zijn. Zie ook het thema drugs combineren.

4-FA en alcohol

Door het gebruik van 4-FA voel je je wakker en opgewekt. Daardoor kan het dat je de verdovende effecten van de alcohol minder voelt en je de neiging krijgt om meer alcohol te drinken. Pas hiervoor op, want dit kan voor een extra grote kater zorgen. Drink dus tijdens het 4-FA-gebruik geen alcohol of maak vooraf een afspraak met jezelf of je vrienden hoeveel glazen alcohol je maximaal wilt drinken. Daarmee voorkom je de volgende dag hoofdpijn en het is beter voor je gezondheid!

4-FA en cannabis

Soms gaan mensen na of tijdens het gebruik van 4-FA blowen om rustiger te worden of makkelijker in slaap te vallen. Cannabis kan de roes wat zachter maken, vooral aan het einde. Dit is echter niet voor iedereen aan te raden, sommige mensen kunnen zich juist angstig of onrustig gaan voelen. Heb je last van slapeloosheid na het gebruik van 4-FA dan is het aan te raden om je gebruik beter te timen. Hou er rekening mee hoe laat je wil gaan slapen en neem ongeveer 12u voordat je wil gaan slapen niet meer bij.

4-FA en XTC/MDMA

Sommige mensen gebruiken MDMA als ze merken dat de effecten van de 4-FA afnemen. Door te combineren verlengen ze de euforische roes. Bij nemen van 4-FA zorgt er vooral voor dat je langer wakker blijft. Het verhoogt de euforie niet of nauwelijks. Daarom wordt gekozen voor MDMA. Als je er voor kiest om te combineren, neem van beide middelen dan minder dan als je alleen 1 middel zou nemen.
Beiden zijn stimulerende middelen. De combinatie vergroot de belasting van het hart en bloedvaten. 4-FA heeft bij sommige mensen een onvoorspelbaar effect op de bloeddruk. Die kan veel te hoog worden. In combinatie met MDMA kan deze bloeddruk nog hoger worden.
MDMA en speed combineren vergroot de kans op hersenschade. Waarschijnlijk is dit bij 4-FA en MDMA ook zo.


Unity tips

 • Ook een lage dosering kan bij mensen die overgevoelig zijn voor 4-FA voor problemen zorgen. Gebruik je voor het eerst 4-FA, neem dan eerst een lage dosering om te kijken hoe jij er op reageert.
 • Zowel gebruikers als experts raden een dosering boven 150 mg af. De effecten zijn heftig, de kans op bijwerkingen nemen vanaf 100 mg toe en het risico op onder andere ernstige oververhitting neemt bij een dosering vanaf 150 mg sterk toe.
 • Laat je drugs daarom altijd testen en weeg poeder vooraf goed af. Gebruik een weegschaal die milligrammen kan wegen. Check drugs-test.nl voor adressen, openingstijden en de voorwaarden.
 • Omdat de effecten van 4-FA langzamer beginnen dan bij MDMA en amfetamine kun je geneigd zijn om bij te nemen. Dat kan leiden tot overdosering. Houd je gebruik daarom bij 1 dosis.
 • Rust elk uur even uit. Draag geen warme kleding en doe binnen geen muts, pet of hoed op.
 • Drink niet meer dan 1 glas fris of water per uur. Dit is genoeg om gehydrateerd te blijven, en voorkomt watervergiftiging. Houdt eventueel in je telefoon bij hoeveel je drinkt tijdens een feest.
 • Eet gezond voor, tijdens en nadat je 4-FA gebruikt en rust voldoende uit. Als je erg vermoeid bent of aan slapeloosheid leidt, gebruik dan geen 4-FA! Zorg verder dat je genoeg antioxidanten en vitaminen binnenkrijgt via fruit en groente.

FAQ

Hoe kun je poeders of capsules doseren?

Om een bepaalde dosering goed te kunnen afwegen heb je een goede weegschaal nodig. Zorg dat je een weegschaal hebt die milligrammen kan wegen, tot 3 cijfers achter de komma (0,001 mg). Een weegschaal die 0,01 (2 cijfers achter de komma) weegt is voor MDMA misschien nog net nauwkeurig genoeg, maar voor veel andere stoffen niet.

Waar vind je zo’n weegschaal?

Op de grote internationale online webshops kan je voor rond de 20 euro al weegschalen vinden die 3 cijfers achter de komma kunnen afwegen.
Bij apotheken, smartshops of drogisterijen kan je lege capsules kopen in verschillende maten. Sommigen zijn ook geschikt voor vegetariërs. Met een watervaste stift of een cd marker kan je het middel en dosering op de capsule schrijven.

Meer lezen

 • Nog geen extra artikelen beschikbaar.