Combining drugs

Over de effecten van verschillende drugs is genoeg geschreven, maar wat gebeurt er nu eigenlijk als je een mix van drugs tot je neemt? Sommige mensen zweren bij het combineren van drugs. Hoe meer hoe beter!? De effecten van de verschillende drugcombinaties; hier zetten we ze voor je op een rijtje.

Voor het gemak zou je de meest bekende drugs kunnen indelen in drie soorten: uppers, downers en tripmiddelen.

Uppers: hartslagverhogend, bloeddrukverhogend, bewustzijn verruimend

Voorbeelden zijn XTC/MDMA, speed, cocaïne

Downers: verdovend, slaapopwekkend, hartslagverlagend, bewustzijn vernauwend, bloeddrukverlagend

Voorbeelden zijn: alcohol, GHB, slaappillen, heroïne

Tripmiddelen: bewustzijn veranderend

Voorbeelden zijn: paddo’s, LSD, ketamine, 2CB

Uppers + uppers

Waarom combineren mensen uppers met uppers? Je voelt je helder, klaarwakker en actief. Ook heb je minder eetlust. Het combineren van XTC/MDMA met speed kan je het gevoel geven nog meer energie te hebben, dan bijvoorbeeld met alleen XTC/MDMA.

Uppers stimuleren o.a. dat gedeelte van het zenuwstelsel dat het lichaam in staat stelt tot activiteit: hartslag, bloeddruk en lichaamstemperatuur gaan omhoog en de bronchiën verwijden zich. Extra energie wordt vrijgemaakt.

Risico’s

XTC/MDMA en speed

Deze combinatie geeft extra veel druk op hart- en bloedvaten en kan het lichaam extra uitputten. De kater is vaak erger dan de kater van de afzonderlijke middelen. Speed werkt het love-effect van MDMA tegen. Als je dat niet weet kan het zijn dat je meer XTC/MDMA gaat gebruiken om toch dat love-effect te voelen (wat dus niet gaat gebeuren). Met deze combi vergroot je de kans op hersenschade (het zou kunnen dat speed de hersenschade veroorzaakt door XTC/MDMA versterkt – in ieder geval kan speed op zichzelf ook hersenschade geven).
Deze combi vergroot ook de kans oververhitting en de combi XTC/MDMA en speed vergroot het risico op een Serotonine syndroom, zie de risico’s bij XTC.

Uppers + downers

Veel mensen combineren bijvoorbeeld alcohol (een downer) met uppers. Een voorbeeld: coke en alcohol, de coke houdt je wakker en laat je je fit voelen, hierdoor kun je veel meer drinken. Je voelt niet meer dat je dronken bent. Een ander veel gebruikte combi is XTC of speed met GHB. De XTC of speed geeft je dan net dat extra beetje energie. Ook kan GHB je MDMA-roes verlengen.

Risico’s

Allereerst werken uppers en downers elkaar tegen: je heft dus een gedeelte van het gewenste effect op.

Alcohol + cocaïne

Door alcohol en cocaïne te combineren wordt de stof coca-ethyleen aangemaakt. Deze psychoactieve stof is schadelijker voor de lever, geeft een extra belasting voor het hart- en bloedvaten en is meer verslavend dan alcohol of cocaïne op zichzelf. Coca-ethyleen heeft een 4x zo lange halfwaardetijd (langere werking) als cocaïne en duurt daarom langer om af te breken waardoor meer kans op toxische effecten ontstaat. Ook kun je alcohol gaan associëren met cokegebruik. Daardoor krijg je tijdens het drinken sneller zin om te snuiven en als je aan het snuiven bent, frisse zin om weer door te drinken. Daarnaast krijg je door coke ook het gevoel dat je niet of minder dronken bent dan je werkelijk bent. Sommige mensen hebben daardoor het idee dat ze nog prima in staat zijn om auto te rijden (wat niet het geval is) en het heeft ook tot gevolg dat je meer alcohol drinkt dan dat je had gedaan als je geen coke had gesnoven.

Ook is de kater de dag daarna groter, omdat je meer gedronken hebt dan dat je normaal zou doen.

XTC/MDMA/speed + GHB

GHB na MDMA zou het MDMA-effect verlengen. Deze combinatie kan je ook meer ontremmen dan de middelen afzonderlijk al doen. Houd daar rekening mee. Je zou dingen kunnen doen waar je achteraf spijt van hebt.

Sommige mensen denken dat het combineren van MDMA en/of amfetamine met GHB, werkt tegen outgaan. Men kan zich dan helderder voelen dan onder invloed van enkel GHB. Ook bestaat daardoor de kans dat je meer GHB neemt dan je zou doen als je alleen GHB zou gebruiken. Wanneer de MDMA of amfetamine is uitgewerkt gaan mensen daardoor soms alsnog out. Er zijn aanwijzingen dat wanneer men in coma raakt door een overdosis GHB in combinatie met speed of MDMA, de kans op een diepe en langere coma vele malen groter is. Gebruik dus nooit ‘uppers’ om outgaan te voorkomen. Alleen verstandig doseren met GHB helpt tegen outgaan. Daarnaast is er een verhoogde kans op epileptische activiteit in de hersenen en een vergrote kans op bewegingsstoornissen (automatische bewegingen, agitatie, zelfverminking).

XTC/MDMA + alcohol

Alcohol vlakt het effect van MDMA af, zonde van je pil dus. Het kan er ook voor zorgen dat je meer MDMA gaat nemen om toch het gewenste effect te krijgen. Als je een hogere dosis MDMA neemt vergroot je de kans op schadelijke effecten. Bovendien kan deze combinatie hoofdpijn en misselijkheid veroorzaken. Door het gebruik van MDMA voel je minder goed of je dronken wordt waardoor je meer kunt drinken dan normaal. Daardoor zal de kater een stuk heftiger zijn.

Downers + downers

Deze combinatie komt niet heel vaak voor en dat is ook om hele duidelijke redenen. Er zijn wel mensen die GHB met alcohol combineren. Alcohol en GHB hebben vergelijkbare effecten; ontremming, ontspanning, makkelijker in contact, losser. Mensen die dat een lekker gevoel vinden willen nog wel eens beide middelen met elkaar combineren om dat gevoel te versterken.
Daarnaast zit alcohol voor veel gebruikers standaard in het ‘pret pakket’ en wordt niet eens als een drug gezien.

Risico’s

GHB en andere downers

De combinatie van alcohol met GHB, slaap- en kalmeringsmiddelen (valium, etc.) en andere downers vergroot de kans op een overdosis en is levensgevaarlijk! De kans om in slaap te vallen en bewusteloos te raken neemt bij de combinatie alcohol met GHB sterk toe. Je kunt namelijk het deel van je hersenen waar je ademhaling wordt geregeld zo sterk verdoven dat je stopt met ademhalen wat coma en de dood tot gevolg kan hebben. Het is dan ook zeer af te raden om alcohol met bovenstaande middelen te combineren. Vergeet niet dat kalmerings- of slaapmiddelen ook downers zijn en in combinatie met alcohol tot hetzelfde effect kunnen leiden als GHB + alcohol.

Trippers

Sommige mensen combineren een tripmiddel met hasj of wiet om zo hun paddo of LSD trip te verlengen.

Risico’s

Tripper + cannabis

Als je gaat blowen tijdens een paddo trip kan dat voor een heftigere trip zorgen. Houd daar rekening mee. Er zijn gebruikers die hebben ervaren dat ze tijdens het blowen (weken of zelfs maanden na de trip) bepaalde paddo effecten opnieuw beleefden, wat heel angstig en verwarrend kan zijn. Mocht je dat ervaren dan raden we je aan te stoppen met het gebruiken van tripmiddelen en te stoppen met blowen.

Unity tips

Weet wat je combineert, informeer je over de effecten van de verschillende middelen

  • Laat je drugs testen! Check het thema Drugs en…testen
  • Laat je vrienden ook weten welke middelen je hebt gebruikt, of nog van plan bent om te gebruiken
  • Weet dat elke drug een eigen risico heeft en dat het combineren ervan zorgt voor extra risico’s en kan zorgen voor onvoorspelbare effecten. Je nieren en lever moeten harder werken om de afvalstoffen af te breken. Hierdoor kun je meer schade oplopen. Tevens wordt je hart extra belast.
  • Weet hoe lang een drug effect heeft zodat je niet ‘per ongeluk’ riskante combinaties neemt.
  • Bovendien geven verschillende combinaties vaak onvoorspelbare effecten. Het combineren van drugs is dus NOOIT zonder risico’s.

Wil je meer informatie over combigebruik, heb je een vraag of wil je praten over combi’s? Klik hier voor de contactgegevens bij jou in de buurt of mail naar info@unity.nl.