Wat weten we over 3-MMC vervangers?

3-MMC behoort net als mephedrone (4-MMC), methylon en MDPV tot de chemische groep cathinonen. 3-MMC is rond 2012 op de Nederlandse markt gekomen, als alternatief voor het toen net verboden mephedrone. De laatste jaren is de populariteit van 3-MMC gestegen, waardoor het op 28 oktober 2021 op lijst II van de Opiumwet is gezet. Per 10 april 2024 is het van lijst II naar lijst I verplaatst. Hiermee is het net zo illegaal als MDMA en cocaine. 

Toen 3-MMC verboden werd hadden de meeste verkopers gelijk al een aantal alternatieven klaarstaan. Vaak gaat het dan om andere cathinonen, die tot dezelfde chemische groep behoren als 3-MMC. De verkopers prijzen deze stoffen vaak aan als een goed alternatief voor 3-MMC. Toch waren deze stoffen voor 3-MMC verboden werd nooit populair en waarschijnlijk is dat niet zonder reden. Het zijn meestal stoffen waar nog minder over bekend is dan 3-MMC, met net weer andere effecten. Wat weten we dan wel over deze stoffen? Wij hebben het voor twee van deze stoffen voor jullie uitgezocht. 

Wat is 3-CMC? 

3-CMC (3-chloor-methcathinon) is een stimulerend middel dat net als 3-MMC behoort tot de chemische groep cathinonen. Het wordt verkocht als legale vervanger van 3-MMC, dat sinds oktober 2021 verboden is. Er is weinig bekend over 3-CMC, dus onze informatie komt van gebruikers die hun ervaringen op internet zetten. Het effect lijkt enigszins op dat van 4-MMC of 3-MMC. Toch lijken de gebruikers er minder enthousiast over te zijn. 3-CMC bestaat even lang als 3-MMC, maar was (tot oktober 2021) nooit populair. Dit komt mogelijk omdat er leukere alternatieven beschikbaar waren. Bovendien zijn er signalen dat 3-CMC schade aan de hersenen kan veroorzaken. 

Wat zijn de effecten van 3-CMC? 

Gebruikers van 3-CMC laten weten dat het een stimulerend middel is. De effecten zijn enigszins vergelijkbaar met 3-MMC, maar zijn wel wat zwakker. De meeste mensen verkiezen 3-MMC dan ook boven 3-CMC. De werking van 3-CMC duurt kort, dus willen mensen snel bijnemen. Het kan moeilijk zijn om te stoppen, omdat er een grote behoefte is om meer te nemen. Dit heet craving. 

Wat zijn de risico’s van 3-CMC? 

3-CMC is een zogenaamde Nieuwe Psychoactieve Stof (NPS) of research chemical. NPS zijn zelden goed onderzocht; er is maar heel weinig tot niets bekend over de risico’s op korte en lange termijn. Ook over de optimale dosis en over welke dosis gevaar oplevert is weinig bekend. 

3-CMC heeft, in tegenstelling tot bijna alle andere stimulerende drugs, een chlooratoom. Uit onderzoek weten we dat zo’n chlooratoom in sommige gevallen erg schadelijk kan zijn voor de hersenen. Zo is bijvoorbeeld gebleken dat 4-CA (4-chloor-amfetamine), wat ook zo’n chlooratoom bevat, hersencellen dood maakt die serotonine aanmaken. Een eerste studie [link] laat zien dat 3-CMC ook hersencellen kan beschadigen, wanneer ze voor een lange tijd hoge dosissen 3-CMC krijgen. Dit onderzoek is gedaan met losse hersencellen en zegt dus niet alles over hoe 3-CMC werkt in een volledig brein. We weten dus niet zeker of 3-CMC ook zulke hersenschade kan veroorzaken als je het inneemt en vanaf welke dosis dat dan is. Als je dit middel gebruikt ben je dus echt je eigen proefkonijn. 

Wat is 2-MMC? 

2-MMC (2-methyl-methcathinon) is een stimulerend middel dat net als 3-MMC behoort tot de chemische groep cathinonen. Het wordt verkocht als legale vervanger van 3-MMC, dat sinds oktober 2021 verboden is. Er is weinig bekend over 2-MMC, dus onze informatie komt van gebruikers die hun ervaringen op internet zetten. Het effect lijkt enigszins op dat van speed of 3-MMC. Toch zijn gebruikers er minder enthousiast over. 2-MMC bestaat even lang als 3-MMC, maar was (tot oktober 2021) nooit populair. Dit komt mogelijk omdat er leukere alternatieven beschikbaar waren. 

Wat zijn de effecten van 2-MMC?

Gebruikers van 2-MMC laten weten dat het een stimulerend middel is, met een milder en minder fijn effect dan 3-MMC. Wel vonden ze het effect fijner dan die van 3-CMC, welke nu ook vaak als 3-MMC vervanger wordt aangeboden. Mensen worden wakkerder van 2-MMC, maar niet blij of euforisch. Het effect lijkt dus meer op speed dan op 3-MMC. Mensen laten verder weten dat het snuiven van 2-MMC erg pijnlijk is. 2-MMC duurt kort, dus willen mensen snel bijnemen. Het kan moeilijk zijn om te stoppen, omdat er een grote behoefte is om meer te nemen. Dit heet craving. 

Wat zijn de risico’s van 2-MMC

2-MMC is een zogenaamde Nieuwe Psychoactieve Stof (NPS) of research chemical. NPS zijn zelden goed onderzocht; er is maar heel weinig tot niets bekend over de risico’s op korte en lange termijn. Ook over de optimale dosis, en welke dosis gevaar oplevert is weinig bekend.

Door: Unity peer Jan uit Amsterdam

Met medewerking van: Dylan Verbeek