Feiten en fabels over 3-MMC

Proefkonijnen over Poes

3-MMC, Poes of 3-methylmethcathinone. Regelmatig komt deze designer drug in de media. Maar wat is het precies? En wat zijn de feiten nou eigenlijk?

3-MMC is een nieuwe psychoactieve stof (NPS). Er is nog weinig bekend over het middel en het is nog niet zo lang verkrijgbaar. Hierdoor ben je je eigen proefkonijn als je het gebruikt.

Feiten

Iedere gebruiker is een proefkonijn

3-MMC is een nieuwe psychoactieve stof die wordt gebruikt als recreatieve drug. Er is weinig bekend over dit middel omdat het nog niet zo lang op de markt is en er nog maar erg weinig wetenschappelijk onderzoek naar gedaan is. Om meer informatie te krijgen over het middel, wordt er gekeken naar mensen die het al hebben gebruikt. De effecten en risico’s die bekend zijn, zijn gebaseerd op gebruikerservaringen. Als je het gebruikt ben je dus eigenlijk een proefkonijn voor de mensen die onderzoek doen naar 3-MMC.

Gebruikers ervaren veel craving

Craving is de zin die je hebt in een drug. Bij een sterke craving heb je zin om het middel vaker te nemen of om steeds bij te blijven pakken.
Craving betekent niet meteen dat je verslaafd bent, maar wel dat je zin hebt om het middel te gebruiken. Je gebruikt dan meer en vaker dan je eigenlijk van plan was. Een gebruiker gaf aan: ‘je bent er zelf bij als je het gebruikt. Ik hoef niet per se 3-MMC te gebruiken als ik er zin in heb. Deze keuze ligt bij mijzelf’. Deze proefpersoon heeft dus weinig last van craving. Anderen vinden het lastig om niet het hele zakje leeg te maken. Waarom de een meer last heeft van craving dan de andere is niet bekend.
3-MMC lijkt meer craving op te wekken dan sommige andere drugs zoals bijvoorbeeld MDMA of speed. Waarschijnlijk is de craving ongeveer vergelijkbaar met cocaïne.

Aan 3-MMC kan je verslaafd raken

3-MMC kan net als sommige andere stimulanten, zoals cocaïne en speed, geestelijk verslavend zijn.
De eerder genoemde craving is ook een criterium voor verslaving. Een ander “eis” is het in de problemen komen door je gebruik. Dit kunnen bijvoorbeeld problemen zijn in relaties met partner, familie of vrienden, op werk, bij je studie, met geld of je gezondheid. Op het moment dat je het nodig hebt om je goed of normaal te voelen, dan kan dat riskant zijn. Het kan dan helpen om daar met iemand over te praten.
Voor zover we weten is 3-MMC lichamelijk niet of nauwelijks verslavend. Het kan zijn dat je lichte ontwenningsverschijnselen hebt na heftig gebruik. Mogelijk zijn die vergelijkbaar met de ontwenningsverschijnselen van cocaïne.

3-MMC is een illegale drug

Op 28 oktober 2021 is 3-MMC op lijst II van de Opiumwet geplaatst. Het is daarmee verboden om het te verkopen, bezitten, produceren, importeren en exporteren zonder ontheffing. Per 10 april 2024 is het van lijst II naar lijst I van de Opiumwet verplaatst.

Oude situatie:

3-MMC was online te verkrijgen voor de “thuislaboranten”. Via een website kan je het bestellen en wordt het daarna thuisbezorgd. Dat iets legaal en makkelijk verkrijgbaar is, wil nog niet zeggen dat het veilig is. De verkopers hebben een maas in de wet gevonden die ervoor zorgt dat het legaal is. Ze verkopen het als ‘not for human consumption’. Het is zogenaamd de bedoeling dat je het gebruikt om onderzoek te doen in je lab en niet om er high van te worden. Maar iedereen weet wel dat het niet echt voor onderzoek gebruikt wordt. Dat het zo verkocht wordt, betekent dus niet dat het onderzocht is en veilig is bevonden. Er is erg weinig echt onderzoek gedaan naar 3-MMC en dus zijn de risico’s van het gebruik nog niet duidelijk.

De regering is bezig met een nieuwe wet om allerlei groepen van drugs in een keer illegaal te maken. 3-MMC valt ook in een van de groepen die ze illegaal willen maken (cathinonen, naast 3-MMC bijvoorbeeld ook 2-MMC en 3-CMC). 

De effecten van 3-MMC lijken op die van MDMA (XTC) en cocaïne

Gebruikers geven aan dat het effect van 3-MMC overeenkomt met de alertheid van cocaïne. Ze omschrijven ook een lichte euforie die lijkt op de euforie van MDMA (XTC), maar dan een stuk minder heftig.

Fabels

De eerste hulp en de verslavingszorg hebben hun handen vol aan 3-MMC

In de media lijkt het soms alsof er heel veel incidenten zijn met 3-MMC. Of dat er veel mensen aan 3-MMC verslaafd zijn.

Maar er zijn geen goede cijfers over hoe problematisch 3-MMC nou eigenlijk is. Het is dus moeilijk te zeggen wat er echt aan de hand is. Regionaal kunnen er ook flinke verschillen zijn.
Bij de spoedeisende hulp van het ziekenhuis hebben ze wel eens te maken met 3-MMC, maar er zijn geen cijfers bekend over het totale aantal opnames vanwege 3-MMC. De aantallen zijn klein, maar lijken wel iets te stijgen (MDI). Er zijn wel flinke verschillen tussen regio’s. In sommige regio’s wordt het meer gebruikt en dan is de hulpvraag ook groter. De groep gebruikers is relatief klein, dus dan is het logisch dat de problemen in sommige regio’s meer voorkomen dan in andere.
Bij de verslavingszorg lijken er weinig aanmeldingen voor 3-MMC te zijn. Maar ook hier zijn weinig cijfers bekend. Wel zijn er signalen dat het aantal problematische gebruikers van 3-MMC iets stijgt.

Websites, zoals unity.nl, changingperspective.info, drugsenuitgaan.nl en drugsinfo.nl, die informatie geven over 3-MMC merken dat het aantal bezoekers flink toeneemt.
Al met al lijkt het er nu op dat er wel wat mensen zijn die in de problemen komen door het gebruik van 3-MMC, maar dat die aantallen nog klein zijn, zowel bij de verslavingszorg als bij de spoedeisende hulp. Dit kan als het gebruik toeneemt wel veranderen.

Van 3-MMC krijg je direct ontwenningsverschijnselen

Ontwenningsverschijnselen zijn lichamelijke en geestelijke symptomen die je vertoont als je met een bepaald middel stopt. Ontwenningsverschijnselen krijg je als je het middel veel en vaak hebt gebruikt. Gebruikers geven aan dat ze wel craving ervaren, maar geen ontwenningsverschijnselen. ‘Het is niet anders dan andere middelen die ik gebruik. Alleen bij te weinig slaap kan ik onrustig worden, maar dat komt niet alleen door de 3-MMC’, aldus een gebruiker.

Het lijkt er dus niet op dat je na gebruik van normale doseringen en incidenteel gebruik last krijgt van ontwenningsverschijnselen. Maar het kan zijn dat dit pas later duidelijk wordt.

Na het gebruik van 3-MMC word je depressief

3-MMC zorgt er tijdelijk voor dat er onder andere meer serotonine en dopamine vrijkomt in de hersenen. Omdat deze boodschapperstoffen actiever zijn voel je je lekker en wakker. Na gebruik moet je lichaam herstellen. Sommige mensen hebben dan last van depressieve gevoelens. Dit kan door de 3-MMC komen, maar een verstoord slaap- en eetpatroon kan dit versterken. Over het algemeen zijn deze bijwerkingen tijdelijk en na een aantal dagen (na de kater) weer voorbij. Bij zeer heftig gebruik kan het zijn dat het langer duurt dan een paar dagen.
Het nare gevoel is dus onderdeel van de kater en niet een langdurige depressie. Als je gevoelig bent voor depressie dan kan het gebruik van 3-MMC of andere drugs daar wel invloed op hebben. Gebruik dus alleen als je je goed voelt.

3-MMC is hetzelfde als 4-MMC

3-MMC en 4-MMC lijken op elkaar, maar zijn niet hetzelfde. Gebruikers geven aan dat de craving groter is bij 3-MMC. 3-MMC zou iets meer richting het effect van cocaïne gaan en 4-MMC iets meer richting MDMA.
Een ander verschil is dat 4-MMC op lijst 1 van de Opiumwet staat en 3-MMC (nog) niet. 4-MMC is dus net zo illegaal als cocaïne. 3-MMC is momenteel (nog) niet illegaal.

3-MMC en 4-MMC lijken dus op elkaar, maar zijn net even anders.

3-MMC is een combinatie van MDMA en cocaïne

Nee. 3-MMC is geen combinatie van MDMA en cocaïne, maar het effect van het middel wordt omschreven als een combinatie van. (Check bij feiten: 3-MMC heeft vergelijkbare effecten als MDMA (XTC) en cocaïne).

Na 1 keer gebruiken ben je verslaafd

Er bestaan geen drugs waar je na 1 keer gebruiken aan verslaafd raakt. Voor zover we weten kan 3-MMC geestelijk verslavend zijn. Dit is mogelijk vergelijkbaar met cocaïne. Lichamelijk is 3-MMC niet verslavend.

 

Afsluiter

Besef je, ondanks alle poespas, dat er nog maar weinig bekend is en dat legaal niet betekent dat het veilig is. Dus misschien is het verstandiger om even de poes uit de boom te kijken. Het gebruik van Poes is net als het gezegde: ‘aai poes, aai poes, rot kat’. Een beetje kan leuk zijn, maar te veel en te lang kan fout gaan. Meer weten? Check hier.

Tips:

  • Je kan zorgen dat je de goede dosis neemt door het af te wegen. Online kan je voor een paar tientjes al een weegschaal vinden die tot 0.001 gram weegt. Dat is nauwkeuriger dan 0.01 gram.
  • Laat je drugs testen.
  • Het beste is om 1x een dosis te nemen en niet te herdoseren. Als er een poes over de dam is…
  • Slikken is beter dan snuiven. De craving is bij snuiven groter dan bij slikken.
  • Combineer niet met andere middelen. Houd het bij 1 middel.
  • Zorg voor voldoende rust (niet bewegen) om oververhitting te voorkomen.
  • Gebruik niet te veel en niet te vaak.

Geschreven door Unitypeer Elvira, maart 2021.
Update: 16-04-2024