MDMA / XTC

Wat is XTC / MDMA?

MDMA (3,4-methyleendioxymethamfetamine) is een stimulant met bewustzijnsveranderende effecten.

Wat is het verschil tussen XTC en MDMA?

Het verschil tussen XTC en MDMA is de vorm waarin ze verschijnen:

 • MDMA is de werkzame stof in XTC-pillen en komt daarnaast voor als poeder of kristal.
 • XTC is MDMA in pilvorm. Wanneer XTC-pillen zuiver zijn bevatten ze MDMA.

Wanneer we het over XTC hebben, hebben we het dus ook over MDMA en andersom.


Effecten MDMA

Het effect van een middel wordt bepaald door eigenschappen van het middel zelf, maar ook door de set en setting van de gebruiker. Hier beschrijven we welke effecten MDMA over het algemeen heeft.

MDMA werkt zowel stimulerend als bewustzijnsveranderend. Door het stimulerende effect voel je je wakker, scherp en heb je het idee dat je heel snel kunt nadenken. Het bewustzijnsveranderende, of entactogene, effect valt te omschrijven als een ontspannen gevoel, je voelt je open en verbonden met anderen.

Let op: pillen of poeders die als MDMA worden verkocht, kunnen andere stoffen bevatten. Dan kan het effect anders zijn.

Positieve effecten (negatieve) Bijwerkingen

Euforisch, verliefd gevoel

Dit middel kan zorgen voor een euforisch of verliefd gevoel. Je voelt je lekker en kunt dingen sneller als prettig ervaren.

Verminderd concentratievermogen

Minder goed kunnen concentreren.

Entactogeen

Een sterk gevoel van verbondenheid met anderen of je omgeving. Je kunt makkelijker contact maken met anderen en remmingen die je normaal misschien zou ervaren in sociaal contact verminderen. Zo kan het bijvoorbeeld gemakkelijker zijn om openlijk te spreken over de dingen die je dwars zitten.

Vergeetachtigheid

Vergeetachtigheid. Op korte termijn, niet meer herinneren van gebeurtenissen kort na inname.

Behoefte aan contact, praten en intimiteit

Een goed gesprek voeren met iemand, of knuffelen, kan prettig en interessant zijn.

Verwarring

Tijdelijk moeite hebben met begrijpen van de omgeving en/of de situatie. Minder of niet kunnen oriënteren in tijd, plaats, en/of persoon.

Energiek gevoel

Je hebt een energiek gevoel. Stilzitten is soms moeilijker en dit energieke gevoel uit zich vaak door de drang om te dansen of te bewegen.

Angst, paranoia en wanen

Angst, paranoia en wanen (bijv. het idee dat mensen over je praten).

Alertheid

Deze drug kan ervoor zorgen dat je actiever wordt dan normaal. Je voelt je scherp, wakker en je kunt de dingen om je heen nauwkeurig volgen.

Tintelingen

Tintelingen in het lichaam of delen van het lichaam.

Intensere beleving van muziek

Muziek kan luider of intenser ervaren worden. Zo kan het voelen alsof je helemaal ‘opgaat’ in de muziek of dat je de lage tonen uit de muziek heftiger door je lichaam voelt gaan.

Verminderde eetlust

Stimulatie van de fight-or-flight mechanismen in het lichaam kan het hongergevoel onderdrukken.

Verhoging bloeddruk en hartslag

Als gevolg van het harder en sneller pompen van het hart, stijgt de bloeddruk met de hartslag mee.

Verhoging lichaamstemperatuur

Stimulerende middelen zorgen voor meer spieractiviteit en een hogere “basistemperatuur” van het lichaam, waardoor de lichaamstemperatuur stijgt.

Moeite met plassen

Je lichaam geeft heel veel antidiuretisch hormoon (ADH) af waardoor je meer vocht vasthoud in je lichaam. Ook staat er meer spanning op je spieren in je urinewegen waardoor ontspannen (en dus plassen) moeilijker wordt.

Droge mond

Stimulatie van de sympathische zenuwbanen vermindert de aanmaak van speeksel, waardoor je een droge mond kan krijgen.

Verwijde pupillen

Door een verhoogd noradrenaline niveau in het lichaam na het nemen van bepaalde drugs worden de pupillen groter. De pupilgrootte wordt door veel verschillende processen beïnvloed. Toename van noradrenaline speelt een rol in een aantal van die processen.

Toegenomen spierspanning

Gespannen spieren en kaken (op je tong of wang bijten)

Gespannen kaken

Toegenomen spierspanning kan ervoor zorgen dat de kaakspieren zich onwillekeurig samentrekken. Hierdoor worden de tanden stevig op elkaar gedrukt en kan er in tong en/of wang gebeten worden.

Slapeloosheid

Sommige drugs zorgen ervoor dat je niet in slaap valt. Stimulanten hebben dit effect vaak, maar ook na gebruik van tripmiddelen of downers is de slaap verstoord en kan het gebeuren dat slapen niet lukt. Voor meer info over slapen na uppers, klik hier.

Nystagmus

Snel heen- en- weer bewegende ogen. Hierdoor heb je vaak moeite met lezen.

Misselijkheid/overgeven

Een onprettig en gespannen gevoel in de buik, waar je je heel naar door kan voelen. Misselijkheid gaat vaak vooraf aan braken.

Zweten

Als gevolg van de toegenomen stimulatie en om de temperatuurstijging tegen te gaan, zal de huid zweet afscheiden om de temperatuur weer op peil te brengen.

Hallucinaties

Bij hallucinaties neem je dingen waar die er niet zijn. Het gaat dan echt om een waarneming die echt lijkt te zijn. Je kan bijvoorbeeld geluiden horen (auditieve hallucinaties) of iets of iemand zien (visuele hallucinatie). Dit in tegenstelling tot een verandering in de zintuigelijke waarneming waarbij de normale waarneming vervormd is. Denk aan iemands stem die hoger of lager klinkt of een gezicht dat een grote neus lijkt te hebben.

Hallucinaties kunnen zowel gewenste effecten (bij tripmiddelen) als ongewenste bijwerkingen (bij hoge doseringen MDMA, of bij te lang wakker zijn) zijn.

Dosering en gebruikswijze

MDMA komt op de markt voor als pil, poeder, kristallen en in capsules. In mindere mate zijn er soms ook drankjes op de markt waar MDMA in opgelost is (Blue69).

Wat is een XTC-pil?

Een XTC-pil is een pil met MDMA. Elke pil heeft een andere sterkte. Vaak zit in één pil meer dan één dosis. Daarom nemen veel gebruikers ‘halfjes’ of ‘kwartjes’ van een pil.

Om de sterkte van je XTC-pil te weten kun je deze laten testen bij een testservice. De doseringen kunnen erg verschillen per pil.

Volgens een hardnekkige mythe zit er in XTC-pillen ook speed. In de meeste XTC-pillen zit echter alleen MDMA. Hoewel deze ook vervuild kunnen zijn met speed, komt dit zelden voor. Lees meer over de inhoud van XTC-pillen in het rapport van het DIMS (de testservice).

Check de infographic ‘Sterkte van XTC-pillen door de jaren heen’ van Drugsinfoteam.

Wat is MDMA-poeder of MDMA-kristallen?

MDMA-poeder zijn fijngemaakte MDMA-kristallen. Dit wordt op de volgende manieren gebruikt:

 • De MDMA wordt met kleine ‘likjes’ opgelikt. Gebruikers bouwen zo langzaam hun dosis op
 • De MDMA wordt in een capsule of een vloeitje (een MDMA-bommetje) gestopt. Om het door te slikken.
 • De MDMA wordt in een drankje opgelost. MDMA heeft een negatieve invloed op het glazuur van tanden en kiezen; door het op te lossen in een drankje of likjes te nemen vergroot je de kans op schade aan je gebit.
 • De MDMA wordt gesnoven (dit is heel pijnlijk).
 • Zeer zelden wordt de MDMA gerookt.

Ook MDMA in poedervorm kan zeer in sterkte verschillen en is mogelijk versneden. Laat dus ook je poeder testen!

Hoe kun je MDMA / XTC doseren?

 1. Weet wat je slikt.

Ten eerste moet je weten hoe sterk jouw MDMA / XTC is. Daar kom je achter door dit te laten testen bij een testservice.

MDMA / XTC-pillen komen voor in vele kleurtjes met verschillende logo’s. Aan de buitenkant kun je niet zien wat de inhoud van een pil is, dus hoeveel werkzame stof erin zit of welke andere stoffen er in een pil zitten.

Hoeveel MDMA er in een pil zit verschilt. Daarnaast kunnen er hele andere stoffen in zitten, die misschien veel gevaarlijker zijn dan MDMA, zoals 3-CMC of PM(M)A. Ook hierom is het belangrijk om je pillen te laten testen. Testen is gratis, en je krijg precies te weten wat er in je drugs zit.

Alle drugsmonsters die ingeleverd worden bij testcentra komen bij het DIMS (Drugs Informatie Monitoring Systeem) terecht. Wanneer er vervuilde pillen of poeders in omloop zijn, kan het DIMS gebruikers waarschuwen. Op de website van het DIMS is een lijst te vinden met de meest recente (extra) riskante pillen. Op deze lijst staat allerlei informatie over de pil, zoals hoe deze eruit ziet, wat er in gevonden is, en wanneer.

2. Reken jouw persoonlijke dosering uit.

Daarna kan je je dosering uitrekenen aan de hand van jouw gewicht en wat voor effect je zou willen (licht, gemiddeld of hoog).

Bij slikken ligt een recreatieve dosis  tussen 1 en 1,5 mg MDMA per kilo lichaamsgewicht per gelegenheid (maximaal één keer in de 6-8 weken).

Voor iemand van 60 kg ligt een recreatieve dosis, dus tussen 60 en 90 mg MDMA voor een hele avond. Bij een hogere dosering zullen over het algemeen vooral de ongewenste effecten toenemen, zoals stijve kaken, vergeetachtigheid, verwarring en misselijkheid. Het gebruik van MDMA is nooit zonder risico. Bijwerkingen en risico’s kunnen zoveel mogelijk beperkt worden door je aan deze richtlijn te houden.

Doseringen bij slikken
Licht 0,5-1 mg per kg lichaamsgewicht
Gemiddeld 1-1,5 mg per kg
Hoog 1,5+ mg per kg

Drugs Informatie en Monitoring Systeem (DIMS) from Trimbos-instituut on Vimeo.

 

Werkingsduur

Zo’n 20-60 minuten na MDMA-inname merk je de eerste effecten; tintelingen door je hele lichaam, een warme gloed en een snel opkomend euforisch (verliefd) gevoel. De effecten worden snel sterker en dat voelt alsof je pil (of poeder) ‘in slaat’. Dat duurt meestal een minuut of vijf en het kan zijn dat je dan misselijk wordt en moet overgeven. Na ongeveer 2 uur beginnen de effecten af te nemen en na zo’n vier tot zes uur voelen de meeste mensen zich weer redelijk ‘nuchter’.

Veel gebruikers kiezen ervoor om ‘bij te nemen’ omdat ze de eerste sterke roes vast willen houden. Dat heeft alleen niet zo veel zin. Het gevoel van de eerste dosis van die avond krijg je niet meer terug en de lichamelijke bijwerkingen nemen alleen maar toe, zoals een droge mond, gespannen spieren en tanden knarsen. Dat is vaak het moment waarop mensen denken dat er (veel) speed in hun pillen zit.


Risico’s

Ernstige acute gezondheidsincidenten komen weinig voor, maar kunnen wel een dodelijke afloop hebben. Ernstige problemen of overlijden door MDMA gebruik zijn meestal het gevolg van de combinatie van de farmacologische eigenschappen van MDMA en de omstandigheden waarin het middel gebruikt wordt (omgevingstemperatuur, waterinname, lichamelijke activiteit en ander drugsgebruik, waaronder alcohol).

Risico’s op korte termijn 

Epileptische aanval

Het gebruiken van deze drug vergoot de kans op een epileptische aanval als je daar gevoelig voor bent.

Leverschade

Amfetaminen (MDMA, speed, meth) hebben op meerdere vlakken schadelijke effecten op de functie van de lever, bijvoorbeeld door oververhitting, schadelijke afbraakstoffen en vorming van bloedpropjes.

Risico’s op lange termijn

Verslechterd geheugen

Door het gebruik van drugs kan het geheugen verslechteren. Er kunnen problemen ontstaan bij het verwerken van informatie om het op te slaan, het opslaan zelf en het terughalen van informatie.

Verschillende middelen kunnen verschillende problemen veroorzaken bij het geheugen. Sommige middelen kunnen direct zorgen voor een (tijdelijke) verminderde werking van het geheugen. Bijvoorbeeld alcohol, benzodiazepinen, cannabis, MDMA en ketamine. En bij sommige middelen speelt het pas na langdurig gebruik. Bijvoorbeeld bij alcohol. Dan gaat het vaak om een permanent verminderde werking van het geheugen. Soms treedt er na stoppen met gebruik verbetering op, zoals bijvoorbeeld bij cannabis.

Ongezonde tanden en tandvlees

Gebruikt van deze drug heeft een negatieve invloed op je gebit. Je tanden kunnen verkleuren, maar ook wordt de kans op ontstekingen of gaatjes groter.

Hersenschade

Bij dieren is aangetoond dat MDMA schade kan toebrengen aan bepaalde hersencellen. Bij erg zware MDMA gebruikers zien we een gelijkwaardige schade. Het is nog niet duidelijk wát die schade betekent en of de schade zich (volledig) kan herstellen.

Als je een paar jaar lang ieder weekend 2 pillen gebruikt, zien we dat dit negatieve effecten op je geheugen heeft. Die negatieve effecten zijn nog niet verdwenen als je na dit heftige gebruik een jaar lang gestopt bent.

MDMA is dus een stof die daadwerkelijk schade kan toebrengen aan bepaalde hersencellen, we weten alleen niet precies bij welke dosis dit bij de mens gebeurt. Daarom is het erg belangrijk om extra voorzichtig te zijn!

De Unity-norm is: niet vaker dan eens in de 6-8 weken en dan niet meer dan 1-1,5 mg MDMA per kg lichaamsgewicht . Als je ieder weekend MDMA gebruikt, kom je in ieder geval in de gevarenzone! Daarom raadt Unity af om ieder weekend te gebruiken.

Bij proefdieren nam de hersenschade toe naarmate de temperatuur hoger was. Zorg er dus voor dat je steeds voldoende afkoelt: regelmatig even uitrusten, geen warme kleren dragen (zoals truien, sjaals, mutsen of petjes), regelmatig fris of water drinken. Een glas water of fris per uur is voldoende.

Lees ook: Wat doet XTC-gebruik met je geheugen?

Depressiviteit

Bij sommige hevige MDMA-gebruikers kan depressiviteit ontstaan. Er is een relatie tussen hoe vaak en veel MDMA je gebruikt en hoe groot de kans is dat je je depressief gaat voelen. Als je gevoelig bent voor depressie, pas dan op met MDMA!

Gebitschade

Als je vaak MDMA gebruikt kan je gebit eronder lijden. Dit komt doordat je je tanden stevig op elkaar klemt of gaat tandenknarsen, wat extra druk en dus slijtage kan veroorzaken. Omdat MDMA de speekselaanmaak vermindert, krijgen bacteriën eerder kans te vermenigvuldigen, waardoor je tandvlees makkelijk kan gaan ontsteken. Dit, in combinatie met het drinken van zoete drankjes en eventueel overgeven, is slecht voor je tanden. Gebruik suikervrije kauwgom (of speciale kauwgom voor je tanden) en verzorg je gebit goed. Zorg tevens dat de MDMA niet in contact komt met je tanden. Na het feesten kun je je tanden poetsen, maar zorg er wel voor dat je poetst met tandpasta die fluoride bevat.

Verslaving

Van MDMA kun je geestelijk afhankelijk worden. Dat uit zich voornamelijk in het niet meer leuk vinden om naar een feest te gaan zonder MDMA te gebruiken of dat je het heel moeilijk vindt om nee te zeggen als je eigenlijk van plan bent om niet te gebruiken die avond. Lichamelijke afhankelijkheid treedt bij MDMA niet op. Er treedt wel tolerantie op voor de effecten van MDMA. Dat betekent dat je lichaam went aan het gebruik van MDMA. Als je vaak gebruikt, wordt het typische MDMA ‘love’ gevoel steeds minder. De oppeppende effecten blijf je wel voelen. Je zou 2 tot 3 maanden moeten stoppen om het echte ‘love’ gevoel weer te kunnen voelen.

Als jij je afvraagt of je gebruik een probleem aan het worden is dan moet je jezelf de volgende vragen maar eens stellen:

 • Kan ik ook zonder te gebruiken nog in een goede stemming komen?
 • Ben ik in gedachten veel met het middel bezig?
 • Ben ik veranderd sinds ik (meer) ben gaan gebruiken?
 • Moet ik steeds meer gebruiken om hetzelfde effect te bereiken?
 • Ben ik de afgelopen tijd steeds meer gaan gebruiken. Gebruik ik meer per keer, op meer plekken en op meer tijdstippen?
 • Gebruik ik steeds vaker en meer dan ik van plan was?
 • Heb ik, als ik niet gebruik, last van onthoudingsverschijnselen (slecht slapen, humeurig zijn, trillen, hoofdpijn, duizelig, misselijk, zweten)?
 • Gebruik ik wel eens om nadelige gevolgen (Bijvoorbeeld een kater) van vorig gebruik op te heffen?
 • Besteed ik veel tijd aan gebruik of aan bijkomen van gebruik?
 • Geef ik steeds meer geld uit aan het middel?
 • Gebruik ik ondanks het feit dat ik belangrijke dingen moet doen? Verwaarloos ik hobby’s en werk?
 • Levert het gebruik steeds meer problemen op met bijvoorbeeld mijn vriend(in), vrienden, familie?
 • Gebruik ik voortdurend ondanks dat ik weet dat het schade oplevert (zowel lichamelijke schade als schade aan je sociale leven)?

Des te vaker je “ja” antwoord des te meer je in de gevarenzone zit. Mocht je je eigen gebruik uitgebreider willen testen, dan kun je op de website van Jellinek een “test je gebruik”-test doen.


Combinatiegebruik

Het combineren van verschillende soorten drugs kan riskant en onvoorspelbaar zijn. Als je medicijnen combineert, kan je een hoger risico op gezondheidsproblemen hebben. In de volgende paragrafen lees je over de effecten en risico’s van een aantal veel voorkomende combinaties en ook enkele die extra gevaarlijk kunnen zijn. Zie ook het thema drugs combineren.

XTC/MDMA en alcohol

Alcohol vlakt de effecten van MDMA af. Ook de gewenste effecten. Dus je voelt minder van de MDMA. De kans bestaat dat je dan meer MDMA gaat nemen om toch wat meer effect te krijgen.
Ook kan het zijn dat je minder goed merkt dat je teveel gedronken hebt. Als je MDMA uitgewerkt is, ben je dan ineens heel dronken. Ook de dag erna zal de kater flink groter zijn.

XTC/MDMA en cannabis

Sommige gebruikers vinden het een prettige combinatie. Cannabis kan de XTC-roes wat zachter maken, vooral aan het einde van de XTC-roes. Wel kan het de roes wat vager maken, wat niet altijd positief is.

GHB en MDMA

Sommige mensen zeggen dat GHB zou de werking van MDMA verlengen. De combinatie kan ervoor zorgen dat je je grenzen nog meer verlegt dan de afzonderlijke middelen. GHB en MDMA los zorgen er vaak al voor dat iemand verder gaat dan diegene nuchter zou doen. De combinatie kan dit effect versterken. Dus houd daar rekening mee. Zorg dat je geen dingen doet waar je achteraf spijt van hebt.

Sommige mensen denken dat de combinatie van MDMA en/of amfetamine (speed) met GHB kan voorkomen dat je outgaat. Het is waar dat je geest helderder kan voelen dan als je alleen GHB gebruikt. Maar je kan nog steeds outgaan. Er zijn aanwijzingen dat als je door een overdosis GHB het bewustzijn verliest, je coma dieper en langer kan zijn als je ook speed of MDMA hebt gebruikt. Gebruik daarom nooit uppers om te voorkomen dat je outgaat.

Ketamine en XTC/MDMA

Het verandert de XTC/MDMA ervaring. Na gebruik van MDMA geven veel mensen aan al wel wat hallucinaties te hebben (dranghekken, statafels, zonnebrillen, etc.). Ketamine vergroot de kans op hallucinaties. Dit kan leuk zijn, maar ook beangstigend. De ervaring wordt vooral veel vager. Sommigen nemen ketamine na de MDMA om de scherpe randjes aan het einde er wat af te halen.

Bij beide drugs hebben mensen vaak last van geheugen problemen als ze onder invloed zijn. Je kan dan niet meer op namen komen bijvoorbeeld. Of je weet niet meer wat je net eigenlijk gedaan hebt. De combinatie versterkt dat effect. Opschrijven wanneer je wat genomen hebt kan voorkomen dat je per ongeluk overdoseert.

De kans bestaat dat je impulsiever wordt door de combinatie. Iets doms of gevaarlijks lijkt dan een goed idee. Een nuchtere tripsitter kan ervoor zorgen dat je geen rare dingen doet.

Als je er voor kiest om te combineren neem dan van beide drugs minder. Of wacht tot een van de twee flink afgenomen is qua sterkte. Heb je geen ervaring met MDMA of ketamine, zorg er dan voor dat je eerst ervaring hebt met beide drugs los.

Zowel ketamine als MDMA verhogen de hartslag. Dit kan een extra belasting voor je hart en bloedvaten zijn. Als je hartklachten hebt is de combinatie afgeraden.

 

XTC/MDMA en lachgas

Onder invloed van XTC/MDMA kan lachgas voor een intense trip zorgen. Dit kan leuk zijn, maar ook beangstigend, als het te intens is.

Het kan verleidelijk zijn om maar door te gaan met ballonnen nemen. Het beste is om hier met mate van te genieten. Zie ook de risico’s van lachgas.

XTC/MDMA en stimulerende middelen zoals speed en cocaïne

MDMA combineren met uppers zorgt er vooral voor dat je minder van de MDMA merkt. De gewenste effecten, zoals euforie, worden afgevlakt. Dus je voelt minder van de MDMA. De kans bestaat dat je dan meer MDMA gaat nemen om toch wat meer effect te krijgen. De uppers halen de vaagheid van de MDMA ook wat weg. Je voelt je iets helderder.
Hoe meer MDMA je neemt en als je het combineert met andere uppers, hoe groter de kater. Je voelt je leeg en uitgeblust.
Ook zorgt de combinatie voor meer hersenschade. En een grotere belasting van het hart en bloedvaten.

XTC/MDMA en antidepressiva

Als je depressief bent, is het zeker geen goed idee om MDMA te gebruiken. Als je moderne antidepressiva gebruikt, ook wel SSRI’s genoemd, dan voel je waarschijnlijk weinig of niets van je MDMA. De werking van MDMA op de boodschapperstof serotonine wordt geblokkeerd in de hersenen. Wel kan je bijwerkingen ervaren van de MDMA die op andere boodschapperstoffen werkt, zoals noradrenaline en dopamine. Dit zijn vooral de effecten die mensen niet willen hebben.

Als je een oud type antidepressivum slikt, de zogenaamde MAO-remmers, is het erg gevaarlijk om diverse drugs, waaronder MDMA, te gebruiken. Je bloeddruk kan tot gevaarlijke niveaus stijgen en je hebt een hoger risico op het serotonine-syndroom.

Ook verstoort MDMA de balans in je hersenen. Je voelt je misschien even goed, maar daarna voel je je juist slechter. Dit maakt het alleen maar moeilijker om je in het algemeen beter te voelen.


Unity tips XTC / MDMA

 • Zorg dat je je gezond voelt, zowel fysiek als mentaal.
 • Pak voldoende rust voor en na gebruik van MDMA.
 • Eet genoeg gezonde dingen van tevoren, en na gebruik. Het belangrijkste is om veel anti-oxidanten binnen te krijgen, via bijvoorbeeld fruit en groenten. Ook vitamine C is een belangrijke anti-oxidant. Zelfs als je geen honger hebt is het goed om wat binnen te krijgen, al is het maar drinkyoghurt of fruitsappen. Je lichaam heeft die voedingsstoffen nodig, en het helpt om de kater te verminderen.
 • Je kan voor en na MDMA gebruik extra vitamines en anti-oxidanten met supplementen binnenkrijgen.
 • Laat je pillen, poeder of kristallen testen, dan weet je precies wát en hoeveel erin zit.
 • Niet gebruiken bij: suikerziekte, zwak hart, hoge bloeddruk, zwangerschap, epilepsie en psychische klachten of in combinatie met medicijnen (vooral niet met MAO-remmers en astmageneesmiddelen).
 • Gebruik niet vaker dan eens in de 6-8 weken. Neem niet meer dan 1-1,5 mg MDMA per kg lichaamsgewicht.
 • Drink niet meer dan 1 glas water of fris per uur, anders neemt de kans op watervergiftiging toe.
 • Zorg dat je het niet te warm krijgt tijdens MDMA gebruik: rust af en toe uit, draag geen warme kleding,  geen hoofddeksel, en drink af en toe water of fris.
 • Niet combineren met alcohol en andere drugs.
 • Niet deelnemen aan het verkeer.
 • MDMA roept gevoelens van intimiteit op. In combinatie met een zorgeloze stemming zou veilige seks er wel eens bij in kunnen schieten. Wees voorbereid en zorg dat je een condoom bij je hebt.

Bekijk ons college XTC: Fabels en Feiten door Hylke Vervaeke:

Sommige klachten na het gebruik van MDMA kunnen langer aanhouden en dan kan medische uitleg of zelf behandeling nodig zijn. Brijder heeft hiervoor een landelijk spreekuur partydrugs opgericht. Als je klachten hebt kun je bellen met het medisch spreekuur partydrugs: 088 – 358 2940.

In dit filmpje legt Gerard Alderliefste uit met wat voor klachten mensen naar dit spreekuur komen:

Download nu de meest recente XTC Bijsluiter Unity (PDF, maart 2019) en zorg dat je ‘m altijd bij de hand hebt!

Eén van onze vrijwilligers schreef in 2015 een artikel over de werkelijke stand van zaken over xtc: vervuiling, vergiftiging en drugstests.

 


FAQ

Zit er speed/amfetamine in XTC?

Meestal is dit niet het geval. De meeste XTC-pillen bevatten alleen MDMA of een MDMA-achtige stof. Amfetamine (speed) wordt zeer zelden aangetroffen door de testservices (< 1%). Dit is een van de hardnekkigste fabels die we bij Unity horen. Waarom wordt dit toch vaak gedacht? Amfetamine en MDMA zijn beide amfetamines en werken allebei oppeppend. Hoe meer MDMA je neemt, hoe meer de stimulerende effecten van de MDMA je zult merken, en hoe minder de euforische effecten merkbaar worden. Heb je het idee dat er vaak speed in je pillen zit? Dan is de kans groot dat je te hoog doseert of te vaak gebruikt. Probeer de volgende keer wat minder te nemen. Zo’n 1 – 1,5 mg per kilogram lichaamsgewicht. En ben je benieuwd wat er echt in je pillen zit? Laat ze dan eens testen bij een van de vele testservices in Nederland.

Kun je aan een XTC (MDMA) overdosis overlijden?

Ja, dat kan. Er zijn verschillende manieren waarop je kan overlijden door MDMA. Bij een te hoge dosis MDMA kan je lichaamstemperatuur zo hoog worden dat je spieren oplossen. De losse stukjes gaan dan door het lichaam zwerven en verstoppen je organen. Die kunnen dan niet meer normaal functioneren. Hieraan kan je overlijden. Maar ook kan je bloed bijvoorbeeld gaan stollen, je kan een hartinfarct krijgen en bestaat de kans op een epileptische aanval.

Wat is een dindsdagdip en hoe kan ik hier het beste mee omgaan?

Na het gebruik van een drug kan er een dip optreden. Dit is vooral bij XTC/MDMA het geval. Je voelt je moe, depressief, verdrietig, lusteloos, overgevoelig en leeg. Hoe erg de dinsdagdip is verschilt erg per persoon. Maar gebruikers rapporteren vaak wel dingen als vermoeidheid en een slecht humeur de dagen na gebruik. Het is onduidelijk wat precies de dip bij een drug veroorzaakt. Maar een hoge dosis, combigebruik en dansen in combinatie met weinig eten en niet of nauwelijks slapen spelen zeker een grote rol.

Er zijn bepaalde supplementen die je kan nemen na gebruikt van XTC om de negatieve effecten te beperken van je dip. L-tryptofaan is een supplement dat gebruikt kan worden. Dit helpt bij de aanmaak van serotonine. 5-HTP helpt ook bij de aanmaak van serotonine, maar wordt niet aangeraden omdat je hier ook te veel van kan nemen. Verder is het innemen van antioxidanten handig. Dit kan je het beste uit je voeding krijgen bijv. broccoli, spinazie en in vruchten als appels, bramen en cranberry’s. Verder zijn supplementen zoals vitamine C en E, zink en selenium.

Meer over l-tryptofaan en 5-HTP.

Tekeningen Eva van Brummelen

Waarom kan je bij XTC gebruik geheugenklachten krijgen?

MDMA blijkt schadelijk te zijn voor de hersencellen die serotonine gebruiken als boodschapperstof (neurotransmitter). Een van de belangrijkste delen in het brein voor geheugen, de hippocampus, heeft veel serotonerge hersencellen. De hippocampus zorgt ervoor dat herinneringen uit je korte termijn geheugen worden opgeslagen in het lange termijn geheugen zodat je het over 5 jaar en hopelijk op je 90e ook nog weet. check deze pagina voor meer informatie over dit onderwerp!

Ik ben van plan 4-FA met speed en/of MDMA te combineren, wat kunnen hier de gevolgen van zijn?

4-FA is een stimulerend middel dat klachten op je hart- en bloedvatenstelsel kan geven. Dit risico wordt groter door het te combineren met andere stimulerende middelen zoals speed of MDMA. De effecten versterken elkaar en omdat 4-FA vrij lang doorwerkt, vergroot je het risico op vervelende bijwerkingen en risico’s zoals: “strak te staan”: strakke kaken, spierspanning, hartkloppingen, druk op de borst, slaapproblemen, een stevige kater en dip de dagen erna. Ook is de kans groter dat je last krijgt van heftige hoofdpijn.

Wat moet je doen als iemand een bad trip heeft?

Zorg altijd dat je zelf veilig bent en blijft. Als jij gevaar loopt kan je de ander ook niet helpen.
Zoek een rustige plek op met diegene die het moeilijk heeft. Probeer niet te ontkennen dat hij/zij een bad trip heeft.  Probeer hem/haar gerust te stellen: hij/zij heeft drugs genomen en de effecten en dus de bad trip gaan altijd weer voorbij. Vraag de persoon naar wat hij meemaakt en probeer de trip naar een positieve kant te praten zonder het te bagatelliseren. Bijvoorbeeld door een positieve betekenis te geven aan de dingen die hij/zij ziet. Probeer dingen te doen die diegene op zijn/haar gemak stellen, zoals bewegen of zingen. Kijk of het zin heeft om over prettige dingen te praten. Afleiden kan ook helpen bijvoorbeeld door te tekenen. Laat je stem rustig en geruststellend klinken.
Zorg dat de gebruiker niet in gevaarlijke situaties zoals het verkeer terechtkomt. Schakel hulpinstanties in als het onveilig wordt voor de gebruiker of zijn omgeving of als de bad trip te zwaar is om zelf op te lossen.

Waarom is het niet handig om kort na XTC 4-MMC te nemen?

Beide stoffen hebben een effect op de serotonine-huishouding in je lichaam. Daardoor krijg je snel last van gewenning als je dit binnen enkele weken na elkaar gebruikt. Ook zal je meer nadelige lange termijn effecten zoals hersenschade en depressieve klachten ervaren. Zorg ervoor dat je daarom altijd je lichaam tijd geeft om de serotonine-huishouding weer te laten herstellen en gebruik middelen die invloed hebben op je serotonine-huishouding dus niet vaker dan eens in de 6-8 weken.

Wat moet ik doen als ik klachten ervaar na gebruik?

Sommige klachten na het gebruik van drugs kunnen langer aanhouden en dan kan medische uitleg of zelfs behandeling nodig zijn. Brijder heeft hiervoor een landelijk spreekuur partydrugs opgericht. Als je klachten hebt kun je bellen met het medisch spreekuur partydrugs: 088 – 358 29 40.

Hoe kun je poeders of capsules doseren?

Om een bepaalde dosering goed te kunnen afwegen heb je een goede weegschaal nodig. Zorg dat je een weegschaal hebt die milligrammen kan wegen, tot 3 cijfers achter de komma (0,001 mg). Een weegschaal die 0,01 (2 cijfers achter de komma) weegt is voor MDMA misschien nog net nauwkeurig genoeg, maar voor veel andere stoffen niet.

Waar vind je zo’n weegschaal?

Op de grote internationale online webshops kan je voor rond de 20 euro al weegschalen vinden die 3 cijfers achter de komma kunnen afwegen.
Bij apotheken, smartshops of drogisterijen kan je lege capsules kopen in verschillende maten. Sommigen zijn ook geschikt voor vegetariërs. Met een watervaste stift of een cd marker kan je het middel en dosering op de capsule schrijven.

Hoe komt het dat sommige XTC-gebruikers statafels zien?

Een bijwerking van MDMA, de werkzame stof in XTC, is dat je wat minder goed kan zien. Je kan bijvoorbeeld minder goed scherpstellen omdat je ogen snel heen en weer gaan. Je brein houdt ervan om dingen te begrijpen. Het gaat dan dingen invullen waardoor je dingen kan gaan zien die er niet zijn (hallucineren). Zo zien sommige mensen dan bijvoorbeeld statafels, of dranghekken of zonnebrillen. Als je een hoge dosering neemt krijg je sneller hallucinaties.

 

Ga je meer praten van XTC?

XTC zorgt er over het algemeen voor dat je meer energie krijgt en dat je je meer verbonden voelt met de mensen om je heen. Je kunt de behoefte krijgen om veel te praten en je vrienden te vertellen hoe veel je van ze houdt ❤️
 
Maar: die effecten zijn niet altijd en niet bij iedereen hetzelfde. Door een hoge dosering kan je in jezelf gekeerd raken. Je hebt dan minder behoefte aan contact met anderen. Ook als je niet lekker in je vel zit of je het niet helemaal naar je zin hebt, kan je in jezelf gekeerd raken. Let dus op je dosering.
 
In deze video van Spuiten & Slikken legt onze Sarah het uit:

Wat is het verschil tussen XTC en MDMA?

Het verschil tussen XTC en MDMA is de vorm waarin ze verschijnen:

 • MDMA is de werkzame stof in XTC-pillen en komt daarnaast voor als poeder of kristal.
 • XTC is MDMA in pilvorm. Wanneer XTC-pillen zuiver zijn bevatten ze MDMA.

Wanneer we het over XTC hebben, hebben we het dus ook over MDMA en andersom.

Waarom kun je niet plassen als je XTC (MDMA) op hebt?

XTC (MDMA) activeert het ADH-hormoon (antidiuretisch hormoon). Dit hormoon zorgt er normaal gesproken voor dat je niet al je lichaamsvocht uit plast. Als je MDMA gebruikt, wordt dit hormoon extra geactiveerd. Je nieren scheiden dan minder water uit via de urine. Met andere woorden: er zit minder vocht in je blaas dat je er uit kan plassen. Daarom is het belangrijk om onder invloed van MDMA niet te veel te drinken. Anders is er een risico op watervergiftiging. Drink niet meer dan 1 – 2 glazen water of fris per uur. Meer weten over watervergiftiging? Wij hebben hier een animatie over gemaakt.

Wat is een XTC-pil?

Een XTC-pil is een pil met MDMA. Elke pil heeft een andere sterkte. Vaak zit in één pil meer dan één dosis. Daarom nemen veel gebruikers ‘halfjes’ of ‘kwartjes’ van een pil.

Om de sterkte van je XTC-pil te weten kun je deze laten testen bij een testservice. De doseringen kunnen erg verschillen per pil.

Volgens een hardnekkige mythe zit er in XTC-pillen ook speed. In de meeste XTC-pillen zit echter alleen MDMA. Hoewel deze ook vervuild kunnen zijn met speed, komt dit zelden voor. Lees meer over de inhoud van XTC-pillen in het rapport van het DIMS (de testservice).

Check de infographic ‘Sterkte van XTC-pillen door de jaren heen’ van Drugsinfoteam.

Hoe komt het dat je grote pupillen krijgt wanneer je XTC (MDMA) op hebt?

De pupilgrootte wordt bepaald door twee verschillende soorten spieren: spieren die de pupil samentrekken en spieren die de pupil wijder maken. Deze spieren houden elkaar in balans. Als je XTC (MDMA) neemt komen er stoffen (neurotransmitters) vrij in je lichaam die leiden tot een zogenaamde ‘fight or flight‘ reactie. Als onderdeel van deze reactie stimuleren ze de spieren die je pupillen verwijden, waardoor deze spieren de overhand krijgen. Hierdoor krijg je grote pupillen.

Wat is MDMA-poeder of MDMA-kristallen?

MDMA-poeder zijn fijngemaakte MDMA-kristallen. Dit wordt op de volgende manieren gebruikt:

 • De MDMA wordt met kleine ‘likjes’ opgelikt. Gebruikers bouwen zo langzaam hun dosis op
 • De MDMA wordt in een capsule of een vloeitje (een MDMA-bommetje) gestopt. Om het door te slikken.
 • De MDMA wordt in een drankje opgelost. MDMA heeft een negatieve invloed op het glazuur van tanden en kiezen; door het op te lossen in een drankje of likjes te nemen vergroot je de kans op schade aan je gebit.
 • De MDMA wordt gesnoven (dit is heel pijnlijk).
 • Zeer zelden wordt de MDMA gerookt.

Ook MDMA in poedervorm kan zeer in sterkte verschillen en is mogelijk versneden. Laat dus ook je poeder testen!

Wat kan ik doen tegen tandenknarsen bij XTC (MDMA)?

Door XTC (MDMA) gebruik neemt de spierspanning toe en dat gebeurt ook met de kaakspieren. Helaas kan tandenknarsen dus een vervelende bijwerking zijn van XTC. Hoe hoger de dosis, hoe meer spanning op de spieren. Magnesium kan de spierspanning verlagen. Dit kan je uit voeding of uit supplementen halen. Magnesiumcitraat tabletten worden goed door het lichaam opgenomen. Supplementen werken vooral wanneer je een magnesium tekort hebt. Dit helpt tegen spierpijn in de dagen na MDMA gebruik. Schade aan het tandglazuur kan je voorkomen door op kauwgom te kauwen zonder suiker.

Hoe kun je MDMA / XTC doseren?

 1. Weet wat je slikt.

Ten eerste moet je weten hoe sterk jouw MDMA / XTC is. Daar kom je achter door dit te laten testen bij een testservice.

MDMA / XTC-pillen komen voor in vele kleurtjes met verschillende logo’s. Aan de buitenkant kun je niet zien wat de inhoud van een pil is, dus hoeveel werkzame stof erin zit of welke andere stoffen er in een pil zitten.

Hoeveel MDMA er in een pil zit verschilt. Daarnaast kunnen er hele andere stoffen in zitten, die misschien veel gevaarlijker zijn dan MDMA, zoals 3-CMC of PM(M)A. Ook hierom is het belangrijk om je pillen te laten testen. Testen is gratis, en je krijg precies te weten wat er in je drugs zit.

Alle drugsmonsters die ingeleverd worden bij testcentra komen bij het DIMS (Drugs Informatie Monitoring Systeem) terecht. Wanneer er vervuilde pillen of poeders in omloop zijn, kan het DIMS gebruikers waarschuwen. Op de website van het DIMS is een lijst te vinden met de meest recente (extra) riskante pillen. Op deze lijst staat allerlei informatie over de pil, zoals hoe deze eruit ziet, wat er in gevonden is, en wanneer.

2. Reken jouw persoonlijke dosering uit.

Daarna kan je je dosering uitrekenen aan de hand van jouw gewicht en wat voor effect je zou willen (licht, gemiddeld of hoog).

Bij slikken ligt een recreatieve dosis  tussen 1 en 1,5 mg MDMA per kilo lichaamsgewicht per gelegenheid (maximaal één keer in de 6-8 weken).

Voor iemand van 60 kg ligt een recreatieve dosis, dus tussen 60 en 90 mg MDMA voor een hele avond. Bij een hogere dosering zullen over het algemeen vooral de ongewenste effecten toenemen, zoals stijve kaken, vergeetachtigheid, verwarring en misselijkheid. Het gebruik van MDMA is nooit zonder risico. Bijwerkingen en risico’s kunnen zoveel mogelijk beperkt worden door je aan deze richtlijn te houden.

Doseringen bij slikken
Licht 0,5-1 mg per kg lichaamsgewicht
Gemiddeld 1-1,5 mg per kg
Hoog 1,5+ mg per kg

Drugs Informatie en Monitoring Systeem (DIMS) from Trimbos-instituut on Vimeo.

Wat kun je eten als je XTC hebt gebruikt?

Alles! Het kost alleen even wat moeite.

Vaak hebben XTC (MDMA) gebruikers helemaal geen trek nadat ze hebben gebruikt. Toch is voeding een belangrijk element, ook tijdens het feesten. Je lichaam verbrandt extra energie en heeft die voeding dus hard nodig. Een drie gangen maaltijd zal het niet worden, maar een banaan is ook al effectief! Of een kop soep. Een bezoeker zei ooit: “Ik ga er gewoon voor zitten. Dan doe ik 15 minuten niks anders dan mijn eten opeten. Daarna voel ik me veel beter.”

Eten voor, tijdens en na het gebruik van MDMA zorgt er niet alleen voor dat je fitter bent, maar ook dat je sneller herstelt. Kijk hier voor meer informatie en voedingstips!

Hoeveel MDMA bevat een XTC-pil?

Het is niet van de buitenkant te zien hoeveel MDMA een XTC-pil bevat. Daarnaast kan een XTC-pil ook nog altijd andere stoffen dan MDMA bevatten. De enige manier om te weten hoeveel MDMA er in je pil zit, is door hem te laten testen. Dit kan gratis bij alle testservices in Nederland.

Hier kan je de jaarrapporten van de testservice vinden.


Meer lezen

Tekeningen van Eva van Brummelen


Relevante artikelen over MDMA / XTC