MDMA / XTC

Wat is XTC / MDMA?

MDMA (3,4-methyleendioxymethamfetamine) is een stimulant met bewustzijnsveranderende effecten.

Wat is het verschil tussen XTC en MDMA?

Het verschil tussen XTC en MDMA is de vorm waarin ze verschijnen:

 • MDMA is de werkzame stof in XTC-pillen en komt daarnaast voor als poeder of kristal.
 • XTC is MDMA in pilvorm. Wanneer XTC-pillen zuiver zijn bevatten ze MDMA.

Wanneer we het over XTC hebben, hebben we het dus ook over MDMA en andersom.


Effecten MDMA

Het effect van een middel wordt bepaald door eigenschappen van het middel zelf, maar ook door de set en setting van de gebruiker. Hier beschrijven we welke effecten MDMA over het algemeen heeft.

MDMA werkt zowel stimulerend als bewustzijnsveranderend. Door het stimulerende effect voel je je wakker, scherp en heb je het idee dat je heel snel kunt nadenken. Het bewustzijnsveranderende, of entactogene, effect valt te omschrijven als een ontspannen gevoel, je voelt je open en verbonden met anderen.

Let op: pillen of poeders die als MDMA worden verkocht, kunnen andere stoffen bevatten. Dan kan het effect anders zijn.

Positieve effecten (negatieve) Bijwerkingen

Euforisch, verliefd gevoel

Dit middel kan zorgen voor een euforisch of verliefd gevoel. Je voelt je lekker en kunt dingen sneller als prettig ervaren.

Verminderd concentratievermogen

Minder goed kunnen concentreren.

Entactogeen

Een sterk gevoel van verbondenheid met anderen of je omgeving. Je kunt makkelijker contact maken met anderen en remmingen die je normaal misschien zou ervaren in sociaal contact verminderen. Zo kan het bijvoorbeeld gemakkelijker zijn om openlijk te spreken over de dingen die je dwars zitten.

Vergeetachtigheid

Vergeetachtigheid. Op korte termijn, niet meer herinneren van gebeurtenissen kort na inname.

Behoefte aan contact, praten en intimiteit

Een goed gesprek voeren met iemand, of knuffelen, kan prettig en interessant zijn.

Verwarring

Tijdelijk moeite hebben met begrijpen van de omgeving en/of de situatie. Minder of niet kunnen oriënteren in tijd, plaats, en/of persoon.

Energiek gevoel

Je hebt een energiek gevoel. Stilzitten is soms moeilijker en dit energieke gevoel uit zich vaak door de drang om te dansen of te bewegen.

Angst, paranoia en wanen

Angst, paranoia en wanen (bijv. het idee dat mensen over je praten).

Alertheid

Deze drug kan ervoor zorgen dat je actiever wordt dan normaal. Je voelt je scherp, wakker en je kunt de dingen om je heen nauwkeurig volgen.

Tintelingen

Tintelingen in het lichaam of delen van het lichaam.

Intensere beleving van muziek

Muziek kan luider of intenser ervaren worden. Zo kan het voelen alsof je helemaal ‘opgaat’ in de muziek of dat je de lage tonen uit de muziek heftiger door je lichaam voelt gaan.

Verminderde eetlust

Stimulatie van de fight-or-flight mechanismen in het lichaam kan het hongergevoel onderdrukken.

Verhoging bloeddruk en hartslag

Als gevolg van het harder en sneller pompen van het hart, stijgt de bloeddruk met de hartslag mee.

Verhoging lichaamstemperatuur

Stimulerende middelen zorgen voor meer spieractiviteit en een hogere “basistemperatuur” van het lichaam, waardoor de lichaamstemperatuur stijgt.

Moeite met plassen

Je lichaam geeft heel veel antidiuretisch hormoon (ADH) af waardoor je meer vocht vasthoud in je lichaam. Ook staat er meer spanning op je spieren in je urinewegen waardoor ontspannen (en dus plassen) moeilijker wordt.

Droge mond

Stimulatie van de sympathische zenuwbanen vermindert de aanmaak van speeksel, waardoor je een droge mond kan krijgen.

Verwijde pupillen

Door een verhoogd noradrenaline niveau in het lichaam na het nemen van bepaalde drugs worden de pupillen groter. De pupilgrootte wordt door veel verschillende processen beïnvloed. Toename van noradrenaline speelt een rol in een aantal van die processen.

Toegenomen spierspanning

Gespannen spieren en kaken (op je tong of wang bijten)

Gespannen kaken

Toegenomen spierspanning kan ervoor zorgen dat de kaakspieren zich onwillekeurig samentrekken. Hierdoor worden de tanden stevig op elkaar gedrukt en kan er in tong en/of wang gebeten worden.

Slapeloosheid

Sommige drugs zorgen ervoor dat je niet in slaap valt. Stimulanten hebben dit effect vaak, maar ook na gebruik van tripmiddelen of downers is de slaap verstoord en kan het gebeuren dat slapen niet lukt. Voor meer info over slapen na uppers, klik hier.

Nystagmus

Snel heen- en- weer bewegende ogen. Hierdoor heb je vaak moeite met lezen.

Misselijkheid/overgeven

Een onprettig en gespannen gevoel in de buik, waar je je heel naar door kan voelen. Misselijkheid gaat vaak vooraf aan braken.

Zweten

Als gevolg van de toegenomen stimulatie en om de temperatuurstijging tegen te gaan, zal de huid zweet afscheiden om de temperatuur weer op peil te brengen.

Hallucinaties

Bij hallucinaties neem je dingen waar die er niet zijn. Het gaat dan echt om een waarneming die echt lijkt te zijn. Je kan bijvoorbeeld geluiden horen (auditieve hallucinaties) of iets of iemand zien (visuele hallucinatie). Dit in tegenstelling tot een verandering in de zintuigelijke waarneming waarbij de normale waarneming vervormd is. Denk aan iemands stem die hoger of lager klinkt of een gezicht dat een grote neus lijkt te hebben.

Hallucinaties kunnen zowel gewenste effecten (bij tripmiddelen) als ongewenste bijwerkingen (bij hoge doseringen MDMA, of bij te lang wakker zijn) zijn.

Dosering en gebruikswijze

MDMA komt op de markt voor als pil, poeder, kristallen en in capsules. In mindere mate zijn er soms ook drankjes op de markt waar MDMA in opgelost is (Blue69).

Wat is een XTC-pil?

Een XTC-pil is een pil met MDMA. Elke pil heeft een andere sterkte. Vaak zit in één pil meer dan één dosis. Daarom nemen veel gebruikers ‘halfjes’ of ‘kwartjes’ van een pil.

Om de sterkte van je XTC-pil te weten kun je deze laten testen bij een testservice. De doseringen kunnen erg verschillen per pil.

Volgens een hardnekkige mythe zit er in XTC-pillen ook speed. In de meeste XTC-pillen zit echter alleen MDMA. Hoewel deze ook vervuild kunnen zijn met speed, komt dit zelden voor. Lees meer over de inhoud van XTC-pillen in het rapport van het DIMS (de testservice).

Check de infographic ‘Sterkte van XTC-pillen door de jaren heen’ van Drugsinfoteam.

Wat is MDMA-poeder of MDMA-kristallen?

MDMA-poeder zijn fijngemaakte MDMA-kristallen. Dit wordt op de volgende manieren gebruikt:

 • De MDMA wordt met kleine ‘likjes’ opgelikt. Gebruikers bouwen zo langzaam hun dosis op
 • De MDMA wordt in een capsule of een vloeitje (een MDMA-bommetje) gestopt. Om het door te slikken.
 • De MDMA wordt in een drankje opgelost. MDMA heeft een negatieve invloed op het glazuur van tanden en kiezen; door het op te lossen in een drankje of likjes te nemen vergroot je de kans op schade aan je gebit.
 • De MDMA wordt gesnoven (dit is heel pijnlijk).
 • Zeer zelden wordt de MDMA gerookt.

Ook MDMA in poedervorm kan zeer in sterkte verschillen en is mogelijk versneden. Laat dus ook je poeder testen!

Hoe kun je MDMA / XTC doseren?

 1. Weet wat je slikt.

Ten eerste moet je weten hoe sterk jouw MDMA / XTC is. Daar kom je achter door dit te laten testen bij een testservice.

MDMA / XTC-pillen komen voor in vele kleurtjes met verschillende logo’s. Aan de buitenkant kun je niet zien wat de inhoud van een pil is, dus hoeveel werkzame stof erin zit of welke andere stoffen er in een pil zitten.

Hoeveel MDMA er in een pil zit verschilt. Daarnaast kunnen er hele andere stoffen in zitten, die misschien veel gevaarlijker zijn dan MDMA, zoals 3-CMC of PM(M)A. Ook hierom is het belangrijk om je pillen te laten testen. Testen is gratis, en je krijg precies te weten wat er in je drugs zit.

Alle drugsmonsters die ingeleverd worden bij testcentra komen bij het DIMS (Drugs Informatie Monitoring Systeem) terecht. Wanneer er vervuilde pillen of poeders in omloop zijn, kan het DIMS gebruikers waarschuwen. Op de website van het DIMS is een lijst te vinden met de meest recente (extra) riskante pillen. Op deze lijst staat allerlei informatie over de pil, zoals hoe deze eruit ziet, wat er in gevonden is, en wanneer.

2. Reken jouw persoonlijke dosering uit.

Daarna kan je je dosering uitrekenen aan de hand van jouw gewicht en wat voor effect je zou willen (licht, gemiddeld of hoog).

Bij slikken ligt een recreatieve dosis  tussen 1 en 1,5 mg MDMA per kilo lichaamsgewicht per gelegenheid (maximaal één keer in de 6-8 weken).

Voor iemand van 60 kg ligt een recreatieve dosis, dus tussen 60 en 90 mg MDMA voor een hele avond. Bij een hogere dosering zullen over het algemeen vooral de ongewenste effecten toenemen, zoals stijve kaken, vergeetachtigheid, verwarring en misselijkheid. Het gebruik van MDMA is nooit zonder risico. Bijwerkingen en risico’s kunnen zoveel mogelijk beperkt worden door je aan deze richtlijn te houden.

Doseringen bij slikken
Licht 0,5-1 mg per kg lichaamsgewicht
Gemiddeld 1-1,5 mg per kg
Hoog 1,5+ mg per kg

Drugs Informatie en Monitoring Systeem (DIMS) from Trimbos-instituut on Vimeo.

 

Werkingsduur

Zo’n 20-60 minuten na MDMA-inname merk je de eerste effecten; tintelingen door je hele lichaam, een warme gloed en een snel opkomend euforisch (verliefd) gevoel. De effecten worden snel sterker en dat voelt alsof je pil (of poeder) ‘in slaat’. Dat duurt meestal een minuut of vijf en het kan zijn dat je dan misselijk wordt en moet overgeven. Na ongeveer 2 uur beginnen de effecten af te nemen en na zo’n vier tot zes uur voelen de meeste mensen zich weer redelijk ‘nuchter’.

Veel gebruikers kiezen ervoor om ‘bij te nemen’ omdat ze de eerste sterke roes vast willen houden. Dat heeft alleen niet zo veel zin. Het gevoel van de eerste dosis van die avond krijg je niet meer terug en de lichamelijke bijwerkingen nemen alleen maar toe, zoals een droge mond, gespannen spieren en tanden knarsen. Dat is vaak het moment waarop mensen denken dat er (veel) speed in hun pillen zit.


Risico’s

Ernstige acute gezondheidsincidenten komen weinig voor, maar kunnen wel een dodelijke afloop hebben. Ernstige problemen of overlijden door MDMA gebruik zijn meestal het gevolg van de combinatie van de farmacologische eigenschappen van MDMA en de omstandigheden waarin het middel gebruikt wordt (omgevingstemperatuur, waterinname, lichamelijke activiteit en ander drugsgebruik, waaronder alcohol).

Risico’s op korte termijn 

Oververhitting

Stimulanten verhogen je lichaamstemperatuur. Ook van meer bewegen wordt je lichaam warmer. Als dit gebeurt in een omgeving die al warm is, en waar je dus je warmte niet goed kwijt kan, kan dit gevaarlijk worden.

Omdat je lichaam zijn warmte kwijtraakt door te zweten, ontstaat dit risico vooral in warme en vochtige omgevingen. Als de lucht erg vochtig (benauwd of klam) is, is de koelende werking van zweet verminderd. Dat kan ervoor zorgen dat je lichaam oververhit raakt. Daarnaast verlies je veel lichaamswarmte via je hoofd. Zorg dat je geen pet/muts draagt wanneer het warm is, zodat de hitte kan ontsnappen.

Sommige drugs, met name drugs die zorgen voor een grote serotonine-afgifte, kunnen bij “normaal” gebruik leiden tot milde oververhitting.

Symptomen van een beginnende oververhitting (hyperthermie);

 • Hoofdpijn
 • Verwardheid
 • Stijve spieren
 • Duizeligheid

Zoek in dit geval een koele plaats op, en overweeg je hoofd, hals, en nek nat te maken met water. Als je vervolgens met een waaier op deze goed doorbloede stukken van je lichaam blaast (of een vriend of vriendin vraagt dit te doen), dan kan je snel afkoelen tot een prettigere temperatuur.

Symptomen bij een ernstigere oververhitting (hyperthermie)

 • Rillen
 • Snelle hartslag
 • Bleek uiterlijk
 • Verminderd bewustzijn
 • Misselijkheid
 • Braken

Bij deze symptomen is het tijd om hulp te zoeken bij een EHBO-post of andere hulpverlener. Stijgt de lichaamstemperatuur tot 40-41 graden Celsius dan is de situatie levensbedreigend. Het is van belang dat je snel op een koele(re) plek terechtkomt.

Zeer ernstige symptomen:

 • Afbraak van spierweefsel
 • Bloedstolling door het hele lichaam
 • Verslechterd functioneren van nieren en lever
 • Epileptische aanvallen

Bel direct 112 als je deze symptomen ziet of merkt.

Watervergiftiging

Omdat oververhitting één van de meest ernstige acute risico’s is van XTC/MDMA weten veel mensen die MDMA gebruiken dat ze ‘voldoende water moeten drinken’. Sommige mensen hebben het zo opgevat dat je ‘heel veel water moet drinken’ als je MDMA gebruikt. Helaas zijn er echter gevallen bekend waarin MDMA gebruikers zijn overleden aan het drinken van ‘teveel’ water; een watervergiftiging.

MDMA zorgt er voor dat je nieren minder water uitscheiden via je plas. Je lichaam houdt dus meer vocht vast als je MDMA op hebt. Je kan moeilijk of niet plassen. Als je heel veel water drinkt zorgt dat voor een toename van de hoeveelheid bloed. De concentratie zouten (natrium) in je bloed wordt lager. Bovendien heb je door de MDMA meestal geen honger. Dat zorgt ervoor dat je ook geen zouten (natrium) binnenkrijgt. Door die lage concentratie natrium vloeit water van het bloed de hersencellen in, waardoor deze opzwellen. Vrouwen hebben hier meer last van dan mannen.
Omdat je schedel natuurlijk niet mee kan bewegen ontstaat er een verhoogde druk in je hoofd. De druk op de hersenen wordt te groot om normaal te kunnen functioneren. Dat kan leiden tot een coma en uiteindelijk de dood in extreme gevallen.

De belangrijkste manier om watervergiftiging te voorkomen is niet te veel water te drinken.

Unitytip: drink niet teveel water wanneer je XTC/MDMA gebruikt én de 24 uur daarna. Houd het bij maximaal 1 glas water per uur.

Symptomen van een watervergiftiging zijn:

 • Misselijkheid
 • Overgeven
 • Hoofdpijn
 • Angst
 • Algehele slecht voelen

Later kunnen optreden:

 • Epileptische insulten
 • Verminderd bewustzijn
 • Coma

We hebben in 2015 dit filmpje gemaakt waarin je precies kunt zien hoe watervergiftiging werkt in je lichaam en hoe je het kunt voorkomen.

Hieronder een video waarin toxicoloog Raymond Niesink van het Trimbos-instituut uitgebreid uitlegt hoe het komt dat je na MDMA gebruik een watervergiftiging kunt oplopen. In circa 40 minuten vertelt hij over de waterhuishouding in het lichaam, het effect van XTC hierop en verschillen tussen mannen en vrouwen.

Serotoninesyndroom

Het serotonine syndroom wordt veroorzaakt door een te hoog serotonine gehalte in het centrale zenuwstelsel. Serotonine is een boodschapperstof (neurotransmitter) die in de hersenen werkt op emoties, seksuele functies en honger en dorst.

XTC, amfetamine (speed), cocaïneLSD, een aantal farmaceutische middelen, zoals antidepressiva en sommige natuurlijke voedingssupplementen beïnvloeden het serotoninegehalte en zijn gelinkt aan het serotonine-syndroom.

Wat voor effect het serotonine syndroom heeft op mensen is afhankelijk van welke middelen en de hoeveelheid middelen zij gebruikt hebben. Niet iedereen ervaart ernstige symptomen, maar soms kunnen de effecten onvoorspelbaar en zelfs levensbedreigend zijn.

Wat verhoogt de kans op het serotonine Syndroom?

 • Het gebruik van grote hoeveelheden XTC, of het combineren van XTC met amfetamine (speed), cocaïne, of andere drugs.
 • Het combineren van XTC met AD(H)D medicijnen (dexamfetamine (Elvanse, Adderall), methylfenidaat (Ritalin, Concerta)) of L-tryptofaan.
 • Het combineren van XTC met antidepressiva, MAO-remmers en SSRI’s, vergroot de kans op serotonine syndroom en is levensgevaarlijk!

De vroege, milde tekenen van het serotonine-syndroom zijn gelijk aan de reacties die sommige mensen hebben wanneer ze middelen als XTC gebruiken of als ze gewoon lang achter elkaar hebben staan dansen. We hebben het bijvoorbeeld over zweten, opgewonden zijn, grote pupillen, rillen, snelle hartslag en snelle ademhaling. Voor de meeste mensen zijn deze klachten niet al te ernstig.

Mocht je iemand zien met de volgende tekenen, dan is het beslist noodzakelijk om medische hulp te zoeken. Dit zijn namelijk serieuze symptomen van het serotonine syndroom:

 • Koorts
 • Onrustig/gejaagdheid
 • Angst/Verwarring
 • Ongewone, krampachtige spierkrampen in armen en/of benen
 • Stijve spieren

Verhoogde kans hartritmestoornissen, hartinfarct en hersenbloedingen

Stimulerende middelen verhogen je lichaamsfuncties.

Onder andere gaat je hartslag sneller en je bloeddruk gaat omhoog.

Mensen met een hoge bloeddruk en/of hartproblemen wordt afgeraden te experimenteren met stimulerende middelen.

Cocaïne heeft meer negatieve effecten op het hart dan andere stimulanten. In dit artikel wordt dit uitgebreid beschreven en check de video hieronder voor een uitleg.

Epileptische aanval

Het gebruiken van deze drug vergoot de kans op een epileptische aanval als je daar gevoelig voor bent.

Ernstige acute verwardheid (opwindingsdelier)

Een acute opwindingstoestand wordt ook wel een opwindingsdelier genoemd. Het betreft een staat van zijn die meestal wordt veroorzaakt door teveel drank- of drugsgebruik. Vaak gaat het om stimulanten zoals cocaïne. De acute opwindingstoestand is een levensbedreigende situatie waarbij tijdig door professionele hulpverleners moet worden ingegrepen. Je kunt het herkennen doordat iemand zich motorisch heel onrustig en agressief gedraagt. Het slachtoffer slaat om zich heen en laat zich niet kalmeren. De agressie is niet gericht, maar in het wilde weg. Het lukt niet om contact te maken met het slachtoffer. Het slachtoffer vecht door, zelfs wanneer hij overmeesterd is door politie en beveiliging.

Omdat iemand zich zo gedraagt, is het best voor te stellen dat security of hulpverleners iemand willen overmeesteren door diegene neer te drukken of vast te houden (fixatie). Dit is echter gevaarlijk en kan leiden tot de dood. Op het moment dat je iemand met een opwindingsdelier tegenhoudt gaat de persoon zich alleen maar harder verzetten waardoor de hartslag/bloeddruk gevaarlijk blijven stijgen.

Leverschade

Amfetaminen (MDMA, speed, meth) hebben op meerdere vlakken schadelijke effecten op de functie van de lever, bijvoorbeeld door oververhitting, schadelijke afbraakstoffen en vorming van bloedpropjes.

Dinsdagdip

Na het gebruik van deze drug kan er een dip optreden. Je voelt je moe, depressief, verdrietig, lusteloos, overgevoelig en leeg. Hoe erg de dinsdagdip is verschilt erg per persoon. Maar gebruikers rapporteren vaak wel dat ze last hebben van vermoeidheid en een slecht humeur de dagen na gebruik. Het is onduidelijk wat precies de dip bij een drug veroorzaakt. Maar een hoge dosis, combigebruik, dansen in combinatie met weinig eten en niet of nauwelijks slapen spelen zeker een grote rol.

Risico’s op lange termijn

Verslechterd geheugen

Door het gebruik van drugs kan het geheugen verslechteren. Er kunnen problemen ontstaan bij het verwerken van informatie om het op te slaan, het opslaan zelf en het terughalen van informatie.

Verschillende middelen kunnen verschillende problemen veroorzaken bij het geheugen. Sommige middelen kunnen direct zorgen voor een (tijdelijke) verminderde werking van het geheugen. Bijvoorbeeld alcohol, benzodiazepinen, cannabis, MDMA en ketamine. En bij sommige middelen speelt het pas na langdurig gebruik. Bijvoorbeeld bij alcohol. Dan gaat het vaak om een permanent verminderde werking van het geheugen. Soms treedt er na stoppen met gebruik verbetering op, zoals bijvoorbeeld bij cannabis.

Verhoogde kans hartritmestoornissen, hartinfarct en hersenbloedingen

Stimulerende middelen verhogen je lichaamsfuncties.

Onder andere gaat je hartslag sneller en je bloeddruk gaat omhoog.

Mensen met een hoge bloeddruk en/of hartproblemen wordt afgeraden te experimenteren met stimulerende middelen.

Cocaïne heeft meer negatieve effecten op het hart dan andere stimulanten. In dit artikel wordt dit uitgebreid beschreven en check de video hieronder voor een uitleg.

Oververmoeidheid en slapeloosheid

Je kunt onder invloed van (stimulerende) middelen over je eigen grenzen heen gaan omdat het je vermoeidheid en slaap onderdrukt. Je spreekt dan je reserves aan en kunt dagen na gebruik oververmoeid en neerslachtig zijn. Hoe langer en meer je hebt gebruikt, hoe langer deze gevoelens kunnen aanhouden.

Verminderde weerstand

MDMA kan je weerstand verlagen. Dat betekent dat je sneller ziek kan worden.

Verminderde conditie

Bij het nemen van dit middel stijgt de cortisol (stresshormoon) spiegel in het bloed. Dit heeft effect op allerlei processen in het lichaam, waaronder spieropbouw/afbraak en mentale status.

Afname gewicht

Wanneer je uppers gebruikt eet je meestal slecht (of helemaal niet) en vaak ben je ook veel aan het bewegen op de dansvloer. Dit zorgt er samen met de hogere energiebehoeften van je lichaam tijdens uppers gebruik voor dat je meer energie gebruikt dan je binnen krijgt en dus gewicht verliest.

Psychische klachten

Er kunnen psychische klachten ontstaan of al aanwezige psychische klachten kunnen verergeren. Je somber of angstig voelen, niet lekker in je vel zitten en slechte concentratie.

Ongezonde tanden en tandvlees

Gebruikt van deze drug heeft een negatieve invloed op je gebit. Je tanden kunnen verkleuren, maar ook wordt de kans op ontstekingen of gaatjes groter.

Hersenschade

Bij dieren is aangetoond dat MDMA schade kan toebrengen aan bepaalde hersencellen. Bij erg zware MDMA gebruikers zien we een gelijkwaardige schade. Het is nog niet duidelijk wát die schade betekent en of de schade zich (volledig) kan herstellen.

Als je een paar jaar lang ieder weekend 2 pillen gebruikt, zien we dat dit negatieve effecten op je geheugen heeft. Die negatieve effecten zijn nog niet verdwenen als je na dit heftige gebruik een jaar lang gestopt bent.

MDMA is dus een stof die daadwerkelijk schade kan toebrengen aan bepaalde hersencellen, we weten alleen niet precies bij welke dosis dit bij de mens gebeurt. Daarom is het erg belangrijk om extra voorzichtig te zijn!

De Unity-norm is: niet vaker dan eens in de 6-8 weken en dan niet meer dan 1-1,5 mg MDMA per kg lichaamsgewicht . Als je ieder weekend MDMA gebruikt, kom je in ieder geval in de gevarenzone! Daarom raadt Unity af om ieder weekend te gebruiken.

Bij proefdieren nam de hersenschade toe naarmate de temperatuur hoger was. Zorg er dus voor dat je steeds voldoende afkoelt: regelmatig even uitrusten, geen warme kleren dragen (zoals truien, sjaals, mutsen of petjes), regelmatig fris of water drinken. Een glas water of fris per uur is voldoende.

Lees ook: Wat doet XTC-gebruik met je geheugen?

Depressiviteit

Bij sommige hevige MDMA-gebruikers kan depressiviteit ontstaan. Er is een relatie tussen hoe vaak en veel MDMA je gebruikt en hoe groot de kans is dat je je depressief gaat voelen. Als je gevoelig bent voor depressie, pas dan op met MDMA!

Gebitschade

Als je vaak MDMA gebruikt kan je gebit eronder lijden. Dit komt doordat je je tanden stevig op elkaar klemt of gaat tandenknarsen, wat extra druk en dus slijtage kan veroorzaken. Omdat MDMA de speekselaanmaak vermindert, krijgen bacteriën eerder kans te vermenigvuldigen, waardoor je tandvlees makkelijk kan gaan ontsteken. Dit, in combinatie met het drinken van zoete drankjes en eventueel overgeven, is slecht voor je tanden. Gebruik suikervrije kauwgom (of speciale kauwgom voor je tanden) en verzorg je gebit goed. Zorg tevens dat de MDMA niet in contact komt met je tanden. Na het feesten kun je je tanden poetsen, maar zorg er wel voor dat je poetst met tandpasta die fluoride bevat.

Verslaving

Van MDMA kun je geestelijk afhankelijk worden. Dat uit zich voornamelijk in het niet meer leuk vinden om naar een feest te gaan zonder MDMA te gebruiken of dat je het heel moeilijk vindt om nee te zeggen als je eigenlijk van plan bent om niet te gebruiken die avond. Lichamelijke afhankelijkheid treedt bij MDMA niet op. Er treedt wel tolerantie op voor de effecten van MDMA. Dat betekent dat je lichaam went aan het gebruik van MDMA. Als je vaak gebruikt, wordt het typische MDMA ‘love’ gevoel steeds minder. De oppeppende effecten blijf je wel voelen. Je zou 2 tot 3 maanden moeten stoppen om het echte ‘love’ gevoel weer te kunnen voelen.

Als jij je afvraagt of je gebruik een probleem aan het worden is dan moet je jezelf de volgende vragen maar eens stellen:

 • Kan ik ook zonder te gebruiken nog in een goede stemming komen?
 • Ben ik in gedachten veel met het middel bezig?
 • Ben ik veranderd sinds ik (meer) ben gaan gebruiken?
 • Moet ik steeds meer gebruiken om hetzelfde effect te bereiken?
 • Ben ik de afgelopen tijd steeds meer gaan gebruiken. Gebruik ik meer per keer, op meer plekken en op meer tijdstippen?
 • Gebruik ik steeds vaker en meer dan ik van plan was?
 • Heb ik, als ik niet gebruik, last van onthoudingsverschijnselen (slecht slapen, humeurig zijn, trillen, hoofdpijn, duizelig, misselijk, zweten)?
 • Gebruik ik wel eens om nadelige gevolgen (Bijvoorbeeld een kater) van vorig gebruik op te heffen?
 • Besteed ik veel tijd aan gebruik of aan bijkomen van gebruik?
 • Geef ik steeds meer geld uit aan het middel?
 • Gebruik ik ondanks het feit dat ik belangrijke dingen moet doen? Verwaarloos ik hobby’s en werk?
 • Levert het gebruik steeds meer problemen op met bijvoorbeeld mijn vriend(in), vrienden, familie?
 • Gebruik ik voortdurend ondanks dat ik weet dat het schade oplevert (zowel lichamelijke schade als schade aan je sociale leven)?

Des te vaker je “ja” antwoord des te meer je in de gevarenzone zit. Mocht je je eigen gebruik uitgebreider willen testen, dan kun je op de website van Jellinek een “test je gebruik”-test doen.


Combinatiegebruik

Het combineren van verschillende soorten drugs kan riskant en onvoorspelbaar zijn. Als je medicijnen combineert, kan je een hoger risico op gezondheidsproblemen hebben. In de volgende paragrafen lees je over de effecten en risico’s van een aantal veel voorkomende combinaties en ook enkele die extra gevaarlijk kunnen zijn. Zie ook het thema drugs combineren.

XTC/MDMA en alcohol

Alcohol vlakt de effecten van MDMA af. Ook de gewenste effecten. Dus je voelt minder van de MDMA. De kans bestaat dat je dan meer MDMA gaat nemen om toch wat meer effect te krijgen.
Ook kan het zijn dat je minder goed merkt dat je teveel gedronken hebt. Als je MDMA uitgewerkt is, ben je dan ineens heel dronken. Ook de dag erna zal de kater flink groter zijn.

XTC/MDMA en cannabis

Sommige gebruikers vinden het een prettige combinatie. Cannabis kan de XTC-roes wat zachter maken, vooral aan het einde van de XTC-roes. Wel kan het de roes wat vager maken, wat niet altijd positief is.

GHB en MDMA

Sommige mensen zeggen dat GHB zou de werking van MDMA verlengen. De combinatie kan ervoor zorgen dat je je grenzen nog meer verlegt dan de afzonderlijke middelen. GHB en MDMA los zorgen er vaak al voor dat iemand verder gaat dan diegene nuchter zou doen. De combinatie kan dit effect versterken. Dus houd daar rekening mee. Zorg dat je geen dingen doet waar je achteraf spijt van hebt.

Sommige mensen denken dat de combinatie van MDMA en/of amfetamine (speed) met GHB kan voorkomen dat je outgaat. Het is waar dat je geest helderder kan voelen dan als je alleen GHB gebruikt. Maar je kan nog steeds outgaan. Er zijn aanwijzingen dat als je door een overdosis GHB het bewustzijn verliest, je coma dieper en langer kan zijn als je ook speed of MDMA hebt gebruikt. Gebruik daarom nooit uppers om te voorkomen dat je outgaat.

Ketamine en XTC/MDMA

Het verandert de XTC/MDMA ervaring. Na gebruik van MDMA geven veel mensen aan al wel wat hallucinaties te hebben (dranghekken, statafels, zonnebrillen, etc.). Ketamine vergroot de kans op hallucinaties. Dit kan leuk zijn, maar ook beangstigend. De ervaring wordt vooral veel vager. Sommigen nemen ketamine na de MDMA om de scherpe randjes aan het einde er wat af te halen.

Bij beide drugs hebben mensen vaak last van geheugen problemen als ze onder invloed zijn. Je kan dan niet meer op namen komen bijvoorbeeld. Of je weet niet meer wat je net eigenlijk gedaan hebt. De combinatie versterkt dat effect. Opschrijven wanneer je wat genomen hebt kan voorkomen dat je per ongeluk overdoseert.

De kans bestaat dat je impulsiever wordt door de combinatie. Iets doms of gevaarlijks lijkt dan een goed idee. Een nuchtere tripsitter kan ervoor zorgen dat je geen rare dingen doet.

Als je er voor kiest om te combineren neem dan van beide drugs minder. Of wacht tot een van de twee flink afgenomen is qua sterkte. Heb je geen ervaring met MDMA of ketamine, zorg er dan voor dat je eerst ervaring hebt met beide drugs los.

Zowel ketamine als MDMA verhogen de hartslag. Dit kan een extra belasting voor je hart en bloedvaten zijn. Als je hartklachten hebt is de combinatie afgeraden.

 

XTC/MDMA en lachgas

Onder invloed van XTC/MDMA kan lachgas voor een intense trip zorgen. Dit kan leuk zijn, maar ook beangstigend, als het te intens is.

Het kan verleidelijk zijn om maar door te gaan met ballonnen nemen. Het beste is om hier met mate van te genieten. Zie ook de risico’s van lachgas.

XTC/MDMA en stimulerende middelen zoals speed en cocaïne

MDMA combineren met uppers zorgt er vooral voor dat je minder van de MDMA merkt. De gewenste effecten, zoals euforie, worden afgevlakt. Dus je voelt minder van de MDMA. De kans bestaat dat je dan meer MDMA gaat nemen om toch wat meer effect te krijgen. De uppers halen de vaagheid van de MDMA ook wat weg. Je voelt je iets helderder.
Hoe meer MDMA je neemt en als je het combineert met andere uppers, hoe groter de kater. Je voelt je leeg en uitgeblust.
Ook zorgt de combinatie voor meer hersenschade. En een grotere belasting van het hart en bloedvaten.

XTC/MDMA en antidepressiva

Als je depressief bent, is het zeker geen goed idee om MDMA te gebruiken. Als je moderne antidepressiva gebruikt, ook wel SSRI’s genoemd, dan voel je waarschijnlijk weinig of niets van je MDMA. De werking van MDMA op de boodschapperstof serotonine wordt geblokkeerd in de hersenen. Wel kan je bijwerkingen ervaren van de MDMA die op andere boodschapperstoffen werkt, zoals noradrenaline en dopamine. Dit zijn vooral de effecten die mensen niet willen hebben.

Als je een oud type antidepressivum slikt, de zogenaamde MAO-remmers, is het erg gevaarlijk om diverse drugs, waaronder MDMA, te gebruiken. Je bloeddruk kan tot gevaarlijke niveaus stijgen en je hebt een hoger risico op het serotonine-syndroom.

Ook verstoort MDMA de balans in je hersenen. Je voelt je misschien even goed, maar daarna voel je je juist slechter. Dit maakt het alleen maar moeilijker om je in het algemeen beter te voelen.


Unity tips XTC / MDMA

 • Zorg dat je je gezond voelt, zowel fysiek als mentaal.
 • Pak voldoende rust voor en na gebruik van MDMA.
 • Eet genoeg gezonde dingen van tevoren, en na gebruik. Het belangrijkste is om veel anti-oxidanten binnen te krijgen, via bijvoorbeeld fruit en groenten. Ook vitamine C is een belangrijke anti-oxidant. Zelfs als je geen honger hebt is het goed om wat binnen te krijgen, al is het maar drinkyoghurt of fruitsappen. Je lichaam heeft die voedingsstoffen nodig, en het helpt om de kater te verminderen.
 • Je kan voor en na MDMA gebruik extra vitamines en anti-oxidanten met supplementen binnenkrijgen.
 • Laat je pillen, poeder of kristallen testen, dan weet je precies wát en hoeveel erin zit.
 • Niet gebruiken bij: suikerziekte, zwak hart, hoge bloeddruk, zwangerschap, epilepsie en psychische klachten of in combinatie met medicijnen (vooral niet met MAO-remmers en astmageneesmiddelen).
 • Gebruik niet vaker dan eens in de 6-8 weken. Neem niet meer dan 1-1,5 mg MDMA per kg lichaamsgewicht.
 • Drink niet meer dan 1 glas water of fris per uur, anders neemt de kans op watervergiftiging toe.
 • Zorg dat je het niet te warm krijgt tijdens MDMA gebruik: rust af en toe uit, draag geen warme kleding,  geen hoofddeksel, en drink af en toe water of fris.
 • Niet combineren met alcohol en andere drugs.
 • Niet deelnemen aan het verkeer.
 • MDMA roept gevoelens van intimiteit op. In combinatie met een zorgeloze stemming zou veilige seks er wel eens bij in kunnen schieten. Wees voorbereid en zorg dat je een condoom bij je hebt.

Bekijk ons college XTC: Fabels en Feiten door Hylke Vervaeke:

Sommige klachten na het gebruik van MDMA kunnen langer aanhouden en dan kan medische uitleg of zelf behandeling nodig zijn. Brijder heeft hiervoor een landelijk spreekuur partydrugs opgericht. Als je klachten hebt kun je bellen met het medisch spreekuur partydrugs: 088 – 358 2940.

In dit filmpje legt Gerard Alderliefste uit met wat voor klachten mensen naar dit spreekuur komen:

Download nu de meest recente XTC Bijsluiter Unity (PDF, maart 2019) en zorg dat je ‘m altijd bij de hand hebt!

Eén van onze vrijwilligers schreef in 2015 een artikel over de werkelijke stand van zaken over xtc: vervuiling, vergiftiging en drugstests.

 


FAQ

Hoe kun je poeders of capsules doseren?

Om een bepaalde dosering goed te kunnen afwegen heb je een goede weegschaal nodig. Zorg dat je een weegschaal hebt die milligrammen kan wegen, tot 3 cijfers achter de komma (0,001 mg). Een weegschaal die 0,01 (2 cijfers achter de komma) weegt is voor MDMA misschien nog net nauwkeurig genoeg, maar voor veel andere stoffen niet.

Waar vind je zo’n weegschaal?

Op de grote internationale online webshops kan je voor rond de 20 euro al weegschalen vinden die 3 cijfers achter de komma kunnen afwegen.
Bij apotheken, smartshops of drogisterijen kan je lege capsules kopen in verschillende maten. Sommigen zijn ook geschikt voor vegetariërs. Met een watervaste stift of een cd marker kan je het middel en dosering op de capsule schrijven.

Hoe komt het dat sommige XTC-gebruikers statafels zien?

Een bijwerking van MDMA, de werkzame stof in XTC, is dat je wat minder goed kan zien. Je kan bijvoorbeeld minder goed scherpstellen omdat je ogen snel heen en weer gaan. Je brein houdt ervan om dingen te begrijpen. Het gaat dan dingen invullen waardoor je dingen kan gaan zien die er niet zijn (hallucineren). Zo zien sommige mensen dan bijvoorbeeld statafels, of dranghekken of zonnebrillen. Als je een hoge dosering neemt krijg je sneller hallucinaties.

 

Ga je meer praten van XTC?

XTC zorgt er over het algemeen voor dat je meer energie krijgt en dat je je meer verbonden voelt met de mensen om je heen. Je kunt de behoefte krijgen om veel te praten en je vrienden te vertellen hoe veel je van ze houdt ❤️
 
Maar: die effecten zijn niet altijd en niet bij iedereen hetzelfde. Door een hoge dosering kan je in jezelf gekeerd raken. Je hebt dan minder behoefte aan contact met anderen. Ook als je niet lekker in je vel zit of je het niet helemaal naar je zin hebt, kan je in jezelf gekeerd raken. Let dus op je dosering.
 
In deze video van Spuiten & Slikken legt onze Sarah het uit:

Wat is het verschil tussen XTC en MDMA?

Het verschil tussen XTC en MDMA is de vorm waarin ze verschijnen:

 • MDMA is de werkzame stof in XTC-pillen en komt daarnaast voor als poeder of kristal.
 • XTC is MDMA in pilvorm. Wanneer XTC-pillen zuiver zijn bevatten ze MDMA.

Wanneer we het over XTC hebben, hebben we het dus ook over MDMA en andersom.

Wat is een XTC-pil?

Een XTC-pil is een pil met MDMA. Elke pil heeft een andere sterkte. Vaak zit in één pil meer dan één dosis. Daarom nemen veel gebruikers ‘halfjes’ of ‘kwartjes’ van een pil.

Om de sterkte van je XTC-pil te weten kun je deze laten testen bij een testservice. De doseringen kunnen erg verschillen per pil.

Volgens een hardnekkige mythe zit er in XTC-pillen ook speed. In de meeste XTC-pillen zit echter alleen MDMA. Hoewel deze ook vervuild kunnen zijn met speed, komt dit zelden voor. Lees meer over de inhoud van XTC-pillen in het rapport van het DIMS (de testservice).

Check de infographic ‘Sterkte van XTC-pillen door de jaren heen’ van Drugsinfoteam.

Wat is MDMA-poeder of MDMA-kristallen?

MDMA-poeder zijn fijngemaakte MDMA-kristallen. Dit wordt op de volgende manieren gebruikt:

 • De MDMA wordt met kleine ‘likjes’ opgelikt. Gebruikers bouwen zo langzaam hun dosis op
 • De MDMA wordt in een capsule of een vloeitje (een MDMA-bommetje) gestopt. Om het door te slikken.
 • De MDMA wordt in een drankje opgelost. MDMA heeft een negatieve invloed op het glazuur van tanden en kiezen; door het op te lossen in een drankje of likjes te nemen vergroot je de kans op schade aan je gebit.
 • De MDMA wordt gesnoven (dit is heel pijnlijk).
 • Zeer zelden wordt de MDMA gerookt.

Ook MDMA in poedervorm kan zeer in sterkte verschillen en is mogelijk versneden. Laat dus ook je poeder testen!

Hoe kun je MDMA / XTC doseren?

 1. Weet wat je slikt.

Ten eerste moet je weten hoe sterk jouw MDMA / XTC is. Daar kom je achter door dit te laten testen bij een testservice.

MDMA / XTC-pillen komen voor in vele kleurtjes met verschillende logo’s. Aan de buitenkant kun je niet zien wat de inhoud van een pil is, dus hoeveel werkzame stof erin zit of welke andere stoffen er in een pil zitten.

Hoeveel MDMA er in een pil zit verschilt. Daarnaast kunnen er hele andere stoffen in zitten, die misschien veel gevaarlijker zijn dan MDMA, zoals 3-CMC of PM(M)A. Ook hierom is het belangrijk om je pillen te laten testen. Testen is gratis, en je krijg precies te weten wat er in je drugs zit.

Alle drugsmonsters die ingeleverd worden bij testcentra komen bij het DIMS (Drugs Informatie Monitoring Systeem) terecht. Wanneer er vervuilde pillen of poeders in omloop zijn, kan het DIMS gebruikers waarschuwen. Op de website van het DIMS is een lijst te vinden met de meest recente (extra) riskante pillen. Op deze lijst staat allerlei informatie over de pil, zoals hoe deze eruit ziet, wat er in gevonden is, en wanneer.

2. Reken jouw persoonlijke dosering uit.

Daarna kan je je dosering uitrekenen aan de hand van jouw gewicht en wat voor effect je zou willen (licht, gemiddeld of hoog).

Bij slikken ligt een recreatieve dosis  tussen 1 en 1,5 mg MDMA per kilo lichaamsgewicht per gelegenheid (maximaal één keer in de 6-8 weken).

Voor iemand van 60 kg ligt een recreatieve dosis, dus tussen 60 en 90 mg MDMA voor een hele avond. Bij een hogere dosering zullen over het algemeen vooral de ongewenste effecten toenemen, zoals stijve kaken, vergeetachtigheid, verwarring en misselijkheid. Het gebruik van MDMA is nooit zonder risico. Bijwerkingen en risico’s kunnen zoveel mogelijk beperkt worden door je aan deze richtlijn te houden.

Doseringen bij slikken
Licht 0,5-1 mg per kg lichaamsgewicht
Gemiddeld 1-1,5 mg per kg
Hoog 1,5+ mg per kg

Drugs Informatie en Monitoring Systeem (DIMS) from Trimbos-instituut on Vimeo.

Hoeveel MDMA bevat een XTC-pil?

Het is niet van de buitenkant te zien hoeveel MDMA een XTC-pil bevat. Daarnaast kan een XTC-pil ook nog altijd andere stoffen dan MDMA bevatten. De enige manier om te weten hoeveel MDMA er in je pil zit, is door hem te laten testen. Dit kan gratis bij alle testservices in Nederland.

Hier kan je de jaarrapporten van de testservice vinden.


Meer lezen

Tekeningen van Eva van Brummelen


Relevante artikelen over MDMA / XTC