Think for yourself,
care about others

Mephedrone

Wat is mephedrone?

Mephedrone of 4-MMC (4-methylmethcathinone) behoort tot de klasse synthetische cathinonen, een subgroep van amfetaminen. Mephedrone wordt ook wel miauw miauw (meow meow), MCAT of bubble genoemd.Het komt vooral voor als wit kristal of poeder, maar is ook verkrijgbaar in capsules. Het lijkt sterk op zijn broertje 3-MMC, maar wordt door gebruikers vaak als meer euforisch ervaren.

Mephedrone is een zogenaamde Nieuwe Psychoactieve Stof (NPS) of research chemical. NPS zijn zelden goed onderzocht; er is maar heel weinig tot niets bekend over de risico’s op korte en lange termijn, gevolgen van veelvuldig gebruik en verslavingskans. Ook over de optimale dosis, en welke dosis gevaar oplevert is weinig bekend.

Wees altijd extra voorzichtig met nieuwe drugs. Dit geldt in nog grotere mate voor middelen die vallen in de categorie NPS: Je bent je eigen proefkonijn. Wil je geen risico nemen, gebruik dan geen drugs.


Effecten van mephedrone

Mephedrone is een stimulerend middel.

Het effect van een middel wordt bepaald door eigenschappen van het middel zelf, maar ook door de set en setting van de gebruiker. Hier beschrijven we welke effecten mephedrone over het algemeen heeft.

Mephedrone brengt de gebruiker in een staat van euforie, die enigszins vergelijkbaar is met XTC/MDMA, maar is milder qua empathogene (goed kunnen inleven in de ander) en entactogene (gevoel van verbondenheid) effecten. Het effect van mephedrone wordt vaak omschreven als een combinatie tussen MDMA en cocaïne. De gebruiker voelt zich energiek, gestimuleerd en heeft de neiging om veel te praten.

Met name bij hoge doseringen en langdurig gebruik kunnen negatieve effecten optreden. Meldingen van gebruikers lopen uiteen van hartkloppingen tot paranoia en paarse verkleuringen van ledematen. Andere gerapporteerde bijwerkingen zijn misselijkheid, hoofdpijn, duizeligheid, overmatige transpiratie, pijn in de hartstreek, neusbloedingen (bij snuiven) en gevoelens van angst.

Positieve effecten (negatieve) Bijwerkingen

Euforisch, verliefd gevoel

Euforisch, verliefd gevoel

Verhoging bloeddruk en hartslag

Verhoging bloeddruk en hartslag

Behoefte aan contact, praten en intimiteit

Behoefte aan contact, praten en intimiteit

Verhoging lichaamstemperatuur

Verhoging lichaamstemperatuur

Energiek gevoel

Energiek gevoel

Versterkte zintuiglijke waarneming

Behoefte om meer te nemen (craving)

Het voelen van een (sterke) behoefte om meer te nemen wanneer het effect afneemt

Intensere beleving van muziek

Ontremming

Toename van impulsief gedrag

Intensere beleving van aanraking

Intensere beleving van aanraking

Verwarring en rusteloosheid

Verwarring en rusteloosheid

Toegenomen libido

Toegenomen seksuele verlangens

Angst, paranoia en wanen

Angst, paranoia en wanen (bijv. het idee dat mensen over je praten)

Verandering in tijdsperceptie

Irritatie en kort lontje

Irritatie en kort lontje

Alertheid

Verminderd concentratievermogen

Minder goed kunnen concentreren / aandachtsstoonissen

Versnelde gedachten

Denken lijkt sneller te gaan. Het is makkelijker om helder na te denken.

Verminderd kortetermijngeheugen

Na het nemen van deze drug werkt het kortetermijngeheugen minder goed. Hierdoor onthoud je dingen minder goed. Zo komt het bijvoorbeeld vaak voor dat je gedurende een gesprek vergeet waar je het over had, of dat je vergeet wat de reden is dat je ergens naartoe bent gelopen. Ook de volgende dag weet je vaak minder goed wat er allemaal in de avond ervoor is gebeurd.

Hoofdpijn

Hoofdpijn

Misselijkheid/overgeven

Misselijkheid/overgeven

Slapeloosheid

Slapeloosheid. Vooral na het nemen van een tweede dosis.

Verminderde eetlust

Verminderde eetlust

Zweten

Zweten

Droge mond

Droge mond

Verwijde pupillen

Dubbel zien

Niet goed meer scherp kunnen stellen van de ogen

Moeite met plassen

Je lichaam geeft heel veel antidiuretisch hormoon (ADH) af waardoor je meer vocht vasthoud in je lichaam. Ook staat er meer spanning op je spieren in je urinewegen waardoor ontspannen (en dus plassen) moeilijker wordt.

Verkleurde ledematen


Dosering en gebruikswijze van mephedrone

Mephedrone kun je zowel slikken als snuiven. Bij oraal gebruik (slikken) kan dit door middel van een ‘bommetje’ (een dosering in een papieren vloeitje, waarna deze wordt ingeslikt), een capsule of pil. De kans op afhankelijkheid en de sterke drang om bij te nemen is bij oraal gebruik kleiner dan wanneer je de mephedrone snuift. Mephedrone kan ook gespoten worden, maar dit gebeurt in Nederland gelukkig niet of nauwelijks.

Er is nog weinig bekend over de optimale dosering van mephedrone. Op basis van gebruikersrapportages, weten we dat een orale dosis meestal ligt tussen de 25 à 250 mg. Bij snuiven ligt de dosering ligt tussen de 15 en 125 milligram.

Om te weten of een drug mephedrone bevat, kun je deze laten testen in Nederland.


Werkingsduur van mephedrone

De werkingsduur ligt bij oraal gebruik (slikken) tussen de 1,5-3 uur. Bij nasaal gebruik (snuiven) is dit 45 minuten à 1,5 uur. Hierna volgt voor veel mensen een periode van een paar uur waarin het lastig is om te gaan slapen, maar de gewenste effecten niet meer gevoeld worden. Veel mensen ervaren in deze periode een dip en een sterke drang om bij te nemen, vergelijkbaar met cocaïne.


Risico’s van mephedrone

Mephedrone is een zogenaamde nieuwe psychoactieve stof (NPS) of research chemical. NPS zijn zelden goed onderzocht; er is maar heel weinig tot niets bekend over de risico’s op korte en lange termijn, gevolgen van veelvuldig gebruik en verslavingskans. Ook over de optimale dosis, en welke dosis gevaar oplevert is weinig bekend. Er wordt verwacht dat de risico’s in lijn liggen met die van andere stimulanten, zoals speed, cocaïne en MDMA.

Mephedrone versnelt de hartslag en verhoogt de bloeddruk. Mensen met een hoge bloeddruk en/of hartproblemen wordt afgeraden te experimenteren met stimulerende middelen. Ook mensen die na gebruik van mephedrone last krijgen van paarse ledematen wordt het gebruik afgeraden. Er aanwijzingen dat Mephedrone bij een klein percentage mensen problemen met het auto-immuun (afweer) systeem (vasculitis) kan oproepen.

Gebruikers geven aan dat het gebruik van mephedrone kan leiden tot cravings (een sterke behoefte om meer te nemen). Deze cravings treden vaak eerder op bij het snuiven dan bij het slikken van mephedrone.

Wees altijd extra voorzichtig met nieuwe drugs. Dit geldt in nog grotere mate voor middelen die vallen in de categorie NPS: Je bent je eigen proefkonijn. Wil je geen risico nemen, gebruik dan geen drugs.

Risico’s op korte termijn

Triggeren (drugs-) psychose

Door veel en vaak te gebruiken kan de gevoeligheid voor het ontwikkelen van een psychose toenemen. Als je in een drugspsychose terecht komt heb je last van waanideeën, hallucinaties en kun je heel angstig worden. Kenmerkend voor deze vorm van psychose zijn tintelingen en jeuk maar ook het zien van kleine beestjes onder de huid. Het begint vaak met het gevoel hebben dat je in de gaten gehouden wordt en je kunt achtervolgingswanen ontwikkelen. Ook het zien van flitsen vanuit je ooghoeken hoort hierbij. Het is nog onduidelijk of dit alleen kan worden getriggered bij mensen die hier al aanleg voor hebben, of dat regelmatig amfetaminegebruik en ongezonde leefstijl op zichzelf een psychose kan opwekken. Als je stopt met gebruiken verdwijnt ook de drugspsychose.  Zwaar en langdurig gebruiken veroorzaakt ook vaak depressieve of angstige gevoelens.

Dagen achter elkaar gebruiken zonder te slapen, te rusten en te eten zorgt voor uitputting van je lichaam en hierdoor ligt een psychose op de loer. Mocht iemand in je omgeving psychotisch en angstig reageren? Help diegene dan door even stil te leggen waar jullie mee bezig waren (muziek, TV even uit) en een andere setting op te zoeken waar diegene rust krijgt. Spreek rustig, blijf begripvol en ga zo nodig even samen naar buiten. Ontken of bevestig eventuele wanen niet en mocht het niet beter worden, schroom dan niet om de huisartsenpost te bellen. Die zijn er om je te helpen en kunnen zo nodig consulteren of een recept uitschrijven of op andere wijze zorg verlenen.

Ernstige acute verwardheid (opwindingsdelier)

Een acute opwindingstoestand wordt ook wel een opwindingsdelier genoemd, en betreft een staat van zijn die meestal wordt veroorzaakt door teveel drank- of drugsgebruik. De acute opwindingstoestand is een levensbedreigende situatie waarbij tijdig door professionele hulpverleners moet worden ingegrepen. Je kunt het herkennen doordat iemand zich motorisch heel onrustig en agressief gedraagt. Het slachtoffer slaat om zich heen en laat zich niet kalmeren. De agressie is niet gericht, maar in het wilde weg. Vaak lukt het niet om contact te maken met het slachtoffer. Het slachtoffer vecht door, zelfs wanneer hij overmeesterd is door politie en beveiliging.

Omdat iemand zich zo gedraagt, is het best voor te stellen dat security of hulpverleners iemand willen overmeesteren door diegene neer te drukken of vast te houden (fixatie). Dit is echter gevaarlijk en kan leiden tot de dood. Op het moment dat je iemand met een opwindingsdelier tegenhoudt gaat de persoon zich alleen maar harder verzetten waardoor de hartslag/bloeddruk blijven stijgen.

Vasoconstrictie (bloedvatvernauwing)

Epileptische aanval

Het gebruiken van deze drug vergoot de kans op een epileptische aanval als je daar gevoelig voor bent

Oververhitting

Oververhitting (hyperthermie) kan optreden wanneer je lichaamstemperatuur teveel stijgt. Wanneer je in een warme, drukke omgeving je drugs gebruikt (zoals een club of party of in de zon op een festival) loopt je lichaamstemperatuur nog verder op. Als je dan ook nog een lange tijd achter elkaar hard staat te dansen, kan oververhitting optreden.

Symptomen van een beginnende oververhitting;

 • Hoofdpijn
 • Verwardheid
 • Stijve spieren
 • Duizeligheid

Dit zijn allemaal symptomen die ook onder de ‘normale’ bijwerkingen van een drug kunnen vallen. Als de lichaamstemperatuur niet daalt kunnen de volgende symptomen optreden:

 • Rillen
 • Snelle hartslag
 • Bleek uiterlijk
 • Verminderd bewustzijn
 • Misselijkheid
 • Braken

Stijgt de lichaamstemperatuur tot 40-41 graden Celsius dan is de situatie levensbedreigend:

 • Afbraak van spierweefsel
 • Bloedstolling door het hele lichaam
 • Verslechterd functioneren van nieren en lever
 • Epileptische aanvallen

Oververhitting kan, afhankelijk van de omstandigheden, soms ook optreden bij ‘normale’ doseringen van een drug.

Oververhitting is zeer gevaarlijk en moeilijk te behandelen. Het zoeken van afkoeling, het nemen van rust en het drinken van voldoende water (maximaal één glas per uur) is nodig om oververhitting te voorkomen. Zweten is ook een belangrijke manier om af te koelen: door het verdampen van het laagje zweet op je huid koelt je huid af. Maar als de luchtvochtigheid heel hoog is (wanneer de druppels van het plafond vallen) kan het zweet veel minder goed verdampen en daardoor kan je lichaam niet goed afkoelen.

Oververmoeidheid en slapeloosheid

Dinsdagdip

Na het gebruik van een drug kan er een dip optreden. Je voelt je moe, depressief, verdrietig, lusteloos, overgevoelig en leeg. Hoe erg de dinsdagdip is verschilt erg per persoon. Maar gebruikers rapporteren vaak wel dingen als vermoeidheid en een slecht humeur de dagen na gebruik. Het is onduidelijk wat precies de dip bij een drug veroorzaakt. Maar een hoge dosis, combigebruik en dansen in combinatie met weinig eten en niet of nauwelijks slapen spelen zeker een grote rol.

Risico’s op lange termijn

Verhoogde kans hartritmestoornissen, hartinfarct en hersenbloedingen

Problemen met het afweersysteem

Er aanwijzingen dat deze drug bij een klein percentage mensen problemen met het auto-immuun (afweer) systeem kan oproepen. Het gaat daarbij om een ontstekingsproces van de bloedvaten dat vaak leidt tot afsluiting van de vaten. Dit wordt vasculitis genoemd.

Psychische klachten

Er kunnen psychische klachten ontstaan of al aanwezige psychische klachten kunnen verergeren. Je somber of angstig voelen, niet lekker in je vel zitten en slechte concentratie.

Geestelijke verslaving

Geestelijke verslaving houdt in dat je denkt niet meer zonder een middel te kunnen.

Je kan wel in één keer stoppen, zonder dat je lichaam daar problemen mee krijgt.


Unity tips bij mephedrone

Er is heel weinig bekend over de risico’s van mephedrone, en echt veilig gebruik van drugs bestaat niet. De risico’s kunnen wel beperkt worden, lees daarvoor de Unity tips:

 • Alleen gebruiken als je je geestelijk en lichamelijk goed voelt
 • Rust goed uit voor en na mephedrone gebruik
 • Eet gezond voor en na mephedrone gebruik. Vooral veel reservestoffen (noten, pinda’s) en vitaminen (sinaasappels, kiwi, broccoli). Dit is misschien wel de belangrijkste tip!
 • Het is moeilijk om te eten tijdens en na mephedrone gebruik, maar probeer toch iets zouts (chips) te eten. Goed eten vermindert duidelijk de kater! Als je geen vast voedsel binnenkrijgt, denk dan aan sappen, drinkontbijt en smoothies
 • Drink ieder uur maximaal 1-2 glazen water of een fris om uitdroging en oververhitting tegen te gaan, maar watervergiftiging te voorkomen
 • Zorg dat je het niet te warm krijgt tijdens mephedrone gebruik: rust af en toe uit, draag geen warme kleding, geen hoofddeksel, en drink af en toe water of fris
 • Je kunt voor en na mephedrone gebruik extra vitamines en anti-oxidanten gebruiken
 • Niet gebruiken bij: suikerziekte, zwak hart, hoge bloeddruk, zwangerschap, epilepsie en psychische klachten of in combinatie met medicijnen (vooral niet met MAO-remmers en astma-geneesmiddelen)
 • Niet combineren met alcohol, andere drugs, of medicijnen
 • Niet deelnemen aan het verkeer

Wat zijn de Unitytips bij gebruik van een upper?

 • Geen hoge dosis combineren met andere uppers
 • Niet gebruiken bij: suikerziekte, zwak hart, hoge bloeddruk, zwangerschap, epilepsie en psychische klachten of in combinatie met medicijnen (vooral niet met MAO-remmers en astmageneesmiddelen).
 • Zorg dat je het niet te warm krijgt tijdens het gebruik van uppers: rust af en toe uit, draag geen warme kleding, geen hoofddeksel, en drink af en toe water of fris.
 • Rust voldoende uit voor je van plan bent om uppers te gaan gebruiken. Als je erg vermoeid bent of aan slapeloosheid leidt, gebruik dan geen uppers!
 • Gebruik matig. Houd bij hoeveel je gebruikt.
 • Drink voldoende maar niet meer dan 2 glazen water per uur, anders neemt de kans op watervergiftiging toe
 • Van uppers kan je een droge mond krijgen, dit in combinatie met knarsetanden verhoogt het risico op schade aan je tanden. Het is belangrijk om je speekselaanmaak te stimuleren. Dit kan je doen door te kauwen op suikervrije kauwgom. Speekselsubstituten of kunstspeeksels (zoals Saliva Orthana, Xialine en Oral Balance) zijn zonder voorschrift te koop

Wat zijn de Unitytips bij gebruik van een middel?

 • Neem bij de eerste keer gebruik van een middel een kleine dosis om te kijken hoe jouw lichaam reageert
 • Gebruik alleen als je je goed voelt
 • Gebruik alleen voor je plezier, niet om symptomen zoals vermoeidheid tegen te gaan
 • Gebruik niet als je psychische klachten hebt (gehad), of psychische klachten (zoals depressie) in je familie voorkomen
 • Test vooraf je drugs bij een testservice
 • Zorg voor een goede set en setting
 • Gebruik met mate. Houd bij hoeveel je gebruikt.
 • Spreek duidelijk met jezelf af hoeveel je maximaal wilt gebruiken op een avond
 • Combineer niet met andere middelen of medicijnen
 • Neem geen deel aan het verkeer
 • Voorkom infectieziekten. Gebruik je eigen snuifbuis en deel deze niet met anderen
 • Spoel na snuiven je neus na afloop goed met lauw zout water, bijvoorbeeld door een neusspray of neusdouche te gebruiken
 • Voel jij, of voelt een van je vrienden zich niet lekker? Hou elkaar in de gaten, zorg voor elkaar en ga (als die er is) even langs de EHBO
 • Bel 112 bij een levensbedreigende situatie
 • Eet gezond voor en na drugsgebruik. Vooral veel anti-oxidanten en vitaminen (blauwe bessen, frambozen, bramen, druiven, rozijnen, sinaasappels, kiwi, broccoli). Dit is misschien wel de belangrijkste tip! Het is soms moeilijk om te eten tijdens en na drugsgebruik, maar probeer het toch. Goed eten vermindert duidelijk de kater! Als je geen vast voedsel binnenkrijgt, denk dan aan sappen, drinkontbijt, smoothies.

FAQ

Mephedrone en de wet

Voorheen werd mephedrone door fabrikanten en leveranciers verkocht als plantvoeding of badzout om onder de medicijnwet uit te komen. Sinds 2012 is mephedrone in Nederland verboden, en staat het op lijst 1 van de Opiumwet omdat het tot een aantal sterfgevallen heeft geleid. Hierdoor komt mephedrone in Nederland nog maar weinig voor.

Wat moet ik doen als ik klachten ervaar na gebruik?

Sommige klachten na het gebruik van drugs kunnen langer aanhouden en dan kan medische uitleg of zelfs behandeling nodig zijn. Brijder heeft hiervoor een landelijk spreekuur partydrugs opgericht. Als je klachten hebt kun je bellen met het medisch spreekuur partydrugs: 088 – 358 29 40.

ISO 9001 HKZ

Disclaimer | Privacy- en Cookiebeleid | © 2020 Unity - Alle rechten voorbehouden | Realisatie: Lemon

Arkin