4-MMC / mephedrone

Wat is 4-MMC / mephedrone?

Mephedrone of 4-MMC (4-methylmethcathinone) behoort tot de klasse synthetische cathinonen, een subgroep van amfetaminen. Mephedrone wordt ook wel miauw miauw (meow meow), MCAT of bubble genoemd. Het komt vooral voor als wit kristal of poeder, maar is ook verkrijgbaar in capsules. Het lijkt sterk op zijn broertje 3-MMC, maar wordt door gebruikers vaak als meer euforisch ervaren.

Mephedrone is een zogenaamde Nieuwe Psychoactieve Stof (NPS) of research chemical. NPS zijn zelden goed onderzocht; er is maar heel weinig tot niets bekend over de risico’s op korte en lange termijn, gevolgen van veelvuldig gebruik en verslavingskans. Ook over de optimale dosis, en welke dosis gevaar oplevert is weinig bekend.

Wees altijd extra voorzichtig met nieuwe drugs. Dit geldt in nog grotere mate voor middelen die vallen in de categorie NPS: Je bent je eigen proefkonijn. Wil je geen risico nemen, gebruik dan geen drugs.


Effecten van 4-MMC / mephedrone

Mephedrone is een stimulerend middel.

Het effect van een middel wordt bepaald door eigenschappen van het middel zelf, maar ook door de set en setting van de gebruiker. Hier beschrijven we welke effecten mephedrone over het algemeen heeft.

Mephedrone brengt de gebruiker in een staat van euforie, die enigszins vergelijkbaar is met XTC/MDMA, maar is milder qua empathogene (goed kunnen inleven in de ander) en entactogene (gevoel van verbondenheid) effecten. Het effect van mephedrone wordt vaak omschreven als een combinatie tussen MDMA en cocaïne. De gebruiker voelt zich energiek, gestimuleerd en heeft de neiging om veel te praten.

Met name bij hoge doseringen en langdurig gebruik kunnen negatieve effecten optreden. Meldingen van gebruikers lopen uiteen van hartkloppingen tot paranoia en paarse verkleuringen van ledematen. Andere gerapporteerde bijwerkingen zijn misselijkheid, hoofdpijn, duizeligheid, overmatige transpiratie, pijn in de hartstreek, neusbloedingen (bij snuiven) en gevoelens van angst.

Positieve effecten (negatieve) Bijwerkingen

Euforisch, verliefd gevoel

Dit middel kan zorgen voor een euforisch of verliefd gevoel. Je voelt je lekker in je vel en kunt dingen sneller als prettig ervaren.

Verhoging bloeddruk en hartslag

Verhoging bloeddruk en hartslag

Behoefte aan contact, praten en intimiteit

Een goed gesprek voeren met iemand, of lekker knuffelen, kan dan erg prettig en interessant zijn.

Verhoging lichaamstemperatuur

Verhoging lichaamstemperatuur

Energiek gevoel

Je hebt een energiek gevoel. Stilzitten is soms moeilijker en dit energieke gevoel uit zich vaak door de drang om te dansen of te bewegen.

Versterkte zintuiglijke waarneming

Alle zintuigelijke ervaringen die je normaal hebt zoals voelen, ruiken en proeven worden sterker. Een drankje kan bijvoorbeeld veel kouder of lekkerder smaken. Ook kan het zijn dat sommige zintuigen wat overgevoelig worden en dat je dingen te intens vindt worden zoals de lampen op de dansvloer. Dit kan dus positief of negatief zijn.

Behoefte om meer te nemen (craving)

Het voelen van een (sterke) behoefte om meer te nemen wanneer het effect afneemt

Intensere beleving van muziek

Muziek kan luider of intenser ervaren worden. Zo kan het voelen alsof je helemaal ‘opgaat’ in de muziek of dat je de lage tonen uit de muziek heftiger door je lichaam voelt gaan.

Ontremming

Toename van impulsief gedrag. Dit middel kan ervoor zorgen dat je minder stilstaat bij de mogelijke gevolgen die bepaalde acties kunnen hebben. Dit kan prettig zijn doordat het bijvoorbeeld makkelijker lukt om op iemand af te stappen en een praatje te maken. Maar het kan ook leiden tot wat negatieve effecten doordat je bijvoorbeeld sneller in een argument of ruzie terecht kunt komen.

Intensere beleving van aanraking

Je ervaart een intensere beleving van aanraking. Fysiek/lichamelijk contact met andere mensen voelt anders of heftiger dan normaal. Zo kan een knuffel geven aan iemand anders erg prettig zijn. Ook kan het voorkomen dat je liever geen aanraking meer wilt van anderen omdat dit te intens kan zijn. Dit effect kan dus zowel positief als negatief werken.

Verwarring en rusteloosheid

Verwarring en rusteloosheid

Toegenomen libido

Toegenomen seksuele verlangens. Je voelt je sterker aangetrokken tot anderen en voelt hierbij een sterkere behoefte naar seksuele intimiteit.

Angst, paranoia en wanen

Angst, paranoia en wanen (bijv. het idee dat mensen over je praten)

Verandering in tijdsperceptie

Het verloop van tijd kan voor je gevoel veranderen. Sommige stukken van de avond vliegen voorbij en sommige delen gaan een stuk trager. Wanneer je lekker in je vel zit, kan het fijn zijn dat het gevoel niet lijkt op te houden. Maar wanneer jij je niet prettig voelt, is dit een stuk minder fijn. Dit effect kan dus beide kanten op werken.

Irritatie en kort lontje

Irritatie en kort lontje

Alertheid

Deze drug kan ervoor zorgen dat je actiever wordt dan normaal. Je voelt je scherp, wakker en je kunt de dingen om je heen nauwkeurig volgen.

Verminderd concentratievermogen

Minder goed kunnen concentreren / aandachtsstoonissen

Versnelde gedachten

Denken lijkt sneller te gaan. Het is makkelijker om helder na te denken. Je kunt bepaalde stappen in je hoofd sneller doorlopen en het maken van keuzes kan sneller verlopen.

Verminderd kortetermijngeheugen

Na het nemen van deze drug werkt het kortetermijngeheugen minder goed. Hierdoor onthoud je dingen minder goed. Zo komt het bijvoorbeeld vaak voor dat je gedurende een gesprek vergeet waar je het over had, of dat je vergeet wat de reden is dat je ergens naartoe bent gelopen. Ook de volgende dag weet je vaak minder goed wat er allemaal in de avond ervoor is gebeurd.

Hoofdpijn

Hoofdpijn

Misselijkheid/overgeven

Misselijkheid/overgeven

Slapeloosheid

Slapeloosheid. Vooral na het nemen van een tweede dosis.

Verminderde eetlust

Verminderde eetlust

Zweten

Zweten

Droge mond

Droge mond

Verwijde pupillen

Dubbel zien

Niet goed meer scherp kunnen stellen van de ogen

Moeite met plassen

Je lichaam geeft heel veel antidiuretisch hormoon (ADH) af waardoor je meer vocht vasthoud in je lichaam. Ook staat er meer spanning op je spieren in je urinewegen waardoor ontspannen (en dus plassen) moeilijker wordt.

Verkleurde ledematen


Dosering en gebruikswijze van 4-MMC / mephedrone

Mephedrone kun je zowel slikken als snuiven. Bij oraal gebruik (slikken) kan dit door middel van een ‘bommetje’ (een dosering in een papieren vloeitje, waarna deze wordt ingeslikt), een capsule of pil. De kans op afhankelijkheid en de sterke drang om bij te nemen is bij oraal gebruik kleiner dan wanneer je de mephedrone snuift. Mephedrone kan ook gespoten worden, maar dit gebeurt in Nederland gelukkig niet of nauwelijks.

Er is nog weinig bekend over de optimale dosering van mephedrone. Op basis van gebruikersrapportages, weten we dat een orale dosis meestal ligt tussen de 25 à 250 mg. Bij snuiven ligt de dosering ligt tussen de 15 en 125 milligram.

Om te weten of een drug mephedrone bevat, kun je deze laten testen in Nederland.


Werkingsduur van 4-MMC / mephedrone

De werkingsduur ligt bij oraal gebruik (slikken) tussen de 1,5-3 uur. Bij nasaal gebruik (snuiven) is dit 45 minuten à 1,5 uur. Hierna volgt voor veel mensen een periode van een paar uur waarin het lastig is om te gaan slapen, maar de gewenste effecten niet meer gevoeld worden. Veel mensen ervaren in deze periode een dip en een sterke drang om bij te nemen, vergelijkbaar met cocaïne.


Risico’s van 4-MMC / mephedrone

Mephedrone is een zogenaamde nieuwe psychoactieve stof (NPS) of research chemical. NPS zijn zelden goed onderzocht; er is maar heel weinig tot niets bekend over de risico’s op korte en lange termijn, gevolgen van veelvuldig gebruik en verslavingskans. Ook over de optimale dosis, en welke dosis gevaar oplevert is weinig bekend. Er wordt verwacht dat de risico’s in lijn liggen met die van andere stimulanten, zoals speed, cocaïne en MDMA.

Mephedrone versnelt de hartslag en verhoogt de bloeddruk. Mensen met een hoge bloeddruk en/of hartproblemen wordt afgeraden te experimenteren met stimulerende middelen. Ook mensen die na gebruik van mephedrone last krijgen van paarse ledematen wordt het gebruik afgeraden. Er aanwijzingen dat Mephedrone bij een klein percentage mensen problemen met het auto-immuun (afweer) systeem (vasculitis) kan oproepen.

Gebruikers geven aan dat het gebruik van mephedrone kan leiden tot cravings (een sterke behoefte om meer te nemen). Deze cravings treden vaak eerder op bij het snuiven dan bij het slikken van mephedrone.

Wees altijd extra voorzichtig met nieuwe drugs. Dit geldt in nog grotere mate voor middelen die vallen in de categorie NPS: Je bent je eigen proefkonijn. Wil je geen risico nemen, gebruik dan geen drugs.

Risico’s op korte termijn

Triggeren (drugs-) psychose

Door veel en vaak te gebruiken kan de gevoeligheid voor het ontwikkelen van een psychose toenemen. Als je in een drugspsychose terecht komt heb je last van waanideeën, hallucinaties en kun je heel angstig worden. Kenmerkend voor deze vorm van psychose zijn tintelingen en jeuk maar ook het zien van kleine beestjes onder de huid. Het begint vaak met het gevoel hebben dat je in de gaten gehouden wordt en je kunt achtervolgingswanen ontwikkelen. Ook het zien van flitsen vanuit je ooghoeken hoort hierbij. Het is nog onduidelijk of dit alleen kan worden getriggerd bij mensen die hier al aanleg voor hebben, of dat regelmatig amfetaminegebruik en ongezonde leefstijl op zichzelf een psychose kan opwekken. Als je stopt met gebruiken verdwijnt ook de drugspsychose.  Zwaar en langdurig gebruiken veroorzaakt ook vaak depressieve of angstige gevoelens.

Dagen achter elkaar gebruiken zonder te slapen, te rusten en te eten zorgt voor uitputting van je lichaam en hierdoor ligt een psychose op de loer. Mocht iemand in je omgeving psychotisch en angstig reageren? Help diegene dan door even stil te leggen waar jullie mee bezig waren (muziek, TV even uit) en een andere setting op te zoeken waar diegene rust krijgt. Spreek rustig, blijf begripvol en ga zo nodig even samen naar buiten. Ontken of bevestig eventuele wanen niet en mocht het niet beter worden, schroom dan niet om de huisartsenpost te bellen. Die zijn er om je te helpen en kunnen zo nodig consulteren of een recept uitschrijven of op andere wijze zorg verlenen.

Lees meer over psychoses in dit artikel.

Ernstige acute verwardheid (opwindingsdelier)

Een acute opwindingstoestand wordt ook wel een opwindingsdelier genoemd, en betreft een staat van zijn die meestal wordt veroorzaakt door teveel drank- of drugsgebruik. De acute opwindingstoestand is een levensbedreigende situatie waarbij tijdig door professionele hulpverleners moet worden ingegrepen. Je kunt het herkennen doordat iemand zich motorisch heel onrustig en agressief gedraagt. Het slachtoffer slaat om zich heen en laat zich niet kalmeren. De agressie is niet gericht, maar in het wilde weg. Vaak lukt het niet om contact te maken met het slachtoffer. Het slachtoffer vecht door, zelfs wanneer hij overmeesterd is door politie en beveiliging.

Omdat iemand zich zo gedraagt, is het best voor te stellen dat security of hulpverleners iemand willen overmeesteren door diegene neer te drukken of vast te houden (fixatie). Dit is echter gevaarlijk en kan leiden tot de dood. Op het moment dat je iemand met een opwindingsdelier tegenhoudt gaat de persoon zich alleen maar harder verzetten waardoor de hartslag/bloeddruk blijven stijgen.

Vasoconstrictie (bloedvatvernauwing)

Epileptische aanval

Het gebruiken van deze drug vergoot de kans op een epileptische aanval als je daar gevoelig voor bent

Oververhitting

Oververhitting (hyperthermie) kan optreden wanneer je lichaamstemperatuur teveel stijgt. Wanneer je in een warme, drukke omgeving je drugs gebruikt (zoals een club of party of in de zon op een festival) loopt je lichaamstemperatuur nog verder op. Als je dan ook nog een lange tijd achter elkaar hard staat te dansen, kan oververhitting optreden.

Symptomen van een beginnende oververhitting;

 • Hoofdpijn
 • Verwardheid
 • Stijve spieren
 • Duizeligheid

Dit zijn allemaal symptomen die ook onder de ‘normale’ bijwerkingen van een drug kunnen vallen. Als de lichaamstemperatuur niet daalt kunnen de volgende symptomen optreden:

 • Rillen
 • Snelle hartslag
 • Bleek uiterlijk
 • Verminderd bewustzijn
 • Misselijkheid
 • Braken

Stijgt de lichaamstemperatuur tot 40-41 graden Celsius dan is de situatie levensbedreigend:

 • Afbraak van spierweefsel
 • Bloedstolling door het hele lichaam
 • Verslechterd functioneren van nieren en lever
 • Epileptische aanvallen

Oververhitting kan, afhankelijk van de omstandigheden, soms ook optreden bij ‘normale’ doseringen van een drug.

Oververhitting is zeer gevaarlijk en moeilijk te behandelen. Het zoeken van afkoeling, het nemen van rust en het drinken van voldoende water (maximaal één glas per uur) is nodig om oververhitting te voorkomen. Zweten is ook een belangrijke manier om af te koelen: door het verdampen van het laagje zweet op je huid koelt je huid af. Maar als de luchtvochtigheid heel hoog is (wanneer de druppels van het plafond vallen) kan het zweet veel minder goed verdampen en daardoor kan je lichaam niet goed afkoelen.

Oververmoeidheid en slapeloosheid

Dinsdagdip

Na het gebruik van een drug kan er een dip optreden. Je voelt je moe, depressief, verdrietig, lusteloos, overgevoelig en leeg. Hoe erg de dinsdagdip is verschilt erg per persoon. Maar gebruikers rapporteren vaak wel dingen als vermoeidheid en een slecht humeur de dagen na gebruik. Het is onduidelijk wat precies de dip bij een drug veroorzaakt. Maar een hoge dosis, combigebruik en dansen in combinatie met weinig eten en niet of nauwelijks slapen spelen zeker een grote rol.

Risico’s op lange termijn

Verhoogde kans hartritmestoornissen, hartinfarct en hersenbloedingen

Problemen met het afweersysteem

Er aanwijzingen dat deze drug bij een klein percentage mensen problemen met het auto-immuun (afweer) systeem kan oproepen. Het gaat daarbij om een ontstekingsproces van de bloedvaten dat vaak leidt tot afsluiting van de vaten. Dit wordt vasculitis genoemd.

Psychische klachten

Er kunnen psychische klachten ontstaan of al aanwezige psychische klachten kunnen verergeren. Je somber of angstig voelen, niet lekker in je vel zitten en slechte concentratie.

Geestelijke verslaving

Geestelijke verslaving houdt in dat je denkt niet meer zonder een middel te kunnen.

Je kan wel in één keer stoppen, zonder dat je lichaam daar problemen mee krijgt.


Unity tips bij 4-MMC / mephedrone

Er is heel weinig bekend over de risico’s van mephedrone, en echt veilig gebruik van drugs bestaat niet. De risico’s kunnen wel beperkt worden, lees daarvoor de Unity tips:

 • Alleen gebruiken als je je geestelijk en lichamelijk goed voelt
 • Rust goed uit voor en na mephedrone gebruik
 • Eet gezond voor en na mephedrone gebruik. Vooral veel reservestoffen (noten, pinda’s) en vitaminen (sinaasappels, kiwi, broccoli). Dit is misschien wel de belangrijkste tip!
 • Het is moeilijk om te eten tijdens en na mephedrone gebruik, maar probeer toch iets zouts (chips) te eten. Goed eten vermindert duidelijk de kater! Als je geen vast voedsel binnenkrijgt, denk dan aan sappen, drinkontbijt en smoothies
 • Drink ieder uur maximaal 1-2 glazen water of een fris om uitdroging en oververhitting tegen te gaan, maar watervergiftiging te voorkomen
 • Zorg dat je het niet te warm krijgt tijdens mephedrone gebruik: rust af en toe uit, draag geen warme kleding, geen hoofddeksel, en drink af en toe water of fris
 • Je kunt voor en na mephedrone gebruik extra vitamines en anti-oxidanten gebruiken
 • Niet gebruiken bij: suikerziekte, zwak hart, hoge bloeddruk, zwangerschap, epilepsie en psychische klachten of in combinatie met medicijnen (vooral niet met MAO-remmers en astma-geneesmiddelen)
 • Niet combineren met alcohol, andere drugs, of medicijnen
 • Niet deelnemen aan het verkeer

Wat zijn de Unitytips bij gebruik van een upper?

 • Geen hoge dosis combineren met andere uppers
 • Niet gebruiken bij: suikerziekte, zwak hart, hoge bloeddruk, zwangerschap, epilepsie en psychische klachten of in combinatie met medicijnen (vooral niet met MAO-remmers en astmageneesmiddelen).
 • Zorg dat je het niet te warm krijgt tijdens het gebruik van uppers: rust af en toe uit, draag geen warme kleding, geen hoofddeksel, en drink af en toe water of fris.
 • Rust voldoende uit voor je van plan bent om uppers te gaan gebruiken. Als je erg vermoeid bent of aan slapeloosheid leidt, gebruik dan geen uppers!
 • Gebruik matig. Houd bij hoeveel je gebruikt.
 • Drink voldoende maar niet meer dan 2 glazen water per uur, anders neemt de kans op watervergiftiging toe
 • Van uppers kan je een droge mond krijgen, dit in combinatie met knarsetanden verhoogt het risico op schade aan je tanden. Het is belangrijk om je speekselaanmaak te stimuleren. Dit kan je doen door te kauwen op suikervrije kauwgom. Speekselsubstituten of kunstspeeksels (zoals Saliva Orthana, Xialine en Oral Balance) zijn zonder voorschrift te koop

Wat zijn de Unitytips bij gebruik van een middel?

 • Neem bij de eerste keer gebruik van een middel een kleine dosis om te kijken hoe jouw lichaam reageert
 • Gebruik alleen als je je goed voelt
 • Gebruik alleen voor je plezier, niet om symptomen zoals vermoeidheid tegen te gaan
 • Gebruik niet als je psychische klachten hebt (gehad), of psychische klachten (zoals depressie) in je familie voorkomen
 • Test vooraf je drugs bij een testservice
 • Zorg voor een goede set en setting
 • Gebruik met mate. Houd bij hoeveel je gebruikt.
 • Spreek duidelijk met jezelf af hoeveel je maximaal wilt gebruiken op een avond
 • Combineer niet met andere middelen of medicijnen
 • Neem geen deel aan het verkeer
 • Voorkom infectieziekten. Gebruik je eigen snuifbuis en deel deze niet met anderen
 • Spoel na snuiven je neus na afloop goed met lauw zout water, bijvoorbeeld door een neusspray of neusdouche te gebruiken
 • Voel jij, of voelt een van je vrienden zich niet lekker? Hou elkaar in de gaten, zorg voor elkaar en ga (als die er is) even langs de EHBO
 • Bel 112 bij een levensbedreigende situatie
 • Eet gezond voor en na drugsgebruik. Vooral veel anti-oxidanten en vitaminen (blauwe bessen, frambozen, bramen, druiven, rozijnen, sinaasappels, kiwi, broccoli). Dit is misschien wel de belangrijkste tip! Het is soms moeilijk om te eten tijdens en na drugsgebruik, maar probeer het toch. Goed eten vermindert duidelijk de kater! Als je geen vast voedsel binnenkrijgt, denk dan aan sappen, drinkontbijt, smoothies.

FAQ

Wat moet je doen als iemand in je omgeving een bad trip heeft?

Zoek een rustige plek op met de bad-tripper, probeer niet te ontkennen dat hij/zij een badtrip heeft. Kijk of het zin heeft om over prettige dingen te praten. Probeer dingen te doen die diegene op zijn/haar gemak stellen, zoals bewegen of zingen. Probeer hem/haar gerust te stellen: Een bad trip gaat altijd weer voorbij. Vraag de persoon naar wat hij meemaakt en probeer de trip naar een positieve kant te praten. Bijvoorbeeld door een positieve betekenis te geven aan de dingen die hij ziet. Laat je stem rustig en geruststellend klinken. Zorg dat de gebruiker niet in gevaarlijke situaties zoals het verkeer terechtkomt. Schakel hulpinstanties in als het onveilig wordt voor de gebruiker of zijn omgeving. Deze mensen zijn je vrienden en kunnen met je meedenken over wat op dat moment nodig is!

Hoe zit het met de wetgeving omtrent 4-MMC/mephedrone?

Voorheen werd mephedrone door fabrikanten en leveranciers verkocht als plantvoeding of badzout om onder de medicijnwet uit te komen. Sinds 2012 is mephedrone in Nederland verboden, en staat het op lijst 1 van de Opiumwet omdat het tot een aantal sterfgevallen heeft geleid. Hierdoor komt mephedrone in Nederland nog maar weinig voor.

Wat is het verschil tussen 3-MMC en 4-MMC?

3-MMC en 4-MMC (miauw miauw / mephedrone) zijn beide stimulerende middelen. De effecten van een middel wordt bepaald door eigenschappen van het middel zelf, maar ook door de set en setting van de gebruiker. Gebruikers voelen zich bij beide middelen energiek en hebben de neiging om veel te praten. De euforische werking van 3-MMC is minder dan die van mephedrone. De werkingsduur van 4-MMC ligt bij oraal gebruik (slikken) tussen de 1,5-3 uur. Bij nasaal gebruik (snuiven) is dit 45 minuten à 1,5 uur. De effecten van 3-MMC kunnen 4-7 uur aanhouden afhankelijk van of je het slikt of snuift. De namen 3-MMC en 4-MMC lijken erg op elkaar, doe dus eerst onderzoek op het internet naar je middel zodat je ongeveer weet waar je aan toe bent. Laat verder ook je middel testen zodat je zeker weet wat je hebt.

Klopt het dat 4-MMC vroeger vaak verkocht werd als badzout om zo onder de geneesmiddelenwet uit te komen?

Dat klopt! De geneesmiddelenwet verbied de verkoop van bepaalde stoffen voor consumptiedoeleinden. Daarom werd 4-MMC vaak verkocht als badzout of plantenvoeding, om onder die wet uit te komen. Tegenwoordig valt 4-MMC onder de Opiumwet. Het bezit, verhandelen en productie van 4-MMC is nu verboden. Dealers zeggen weleens 4-MMC te verhandelen. Dit weet je nooit zeker. Test daarom altijd je drugs om te weten of je daadwerkelijk 4-MMC hebt.

Hoe lijkt de werking van 4-MMC op XTC?

Het zorgt volgens gebruikers voor een euforisch gevoel, het geeft extra energie en versterkt de ervaring van muziek. In die zin lijkt het erg op XTC. Bij 4-MMC is het goed kunnen inleven in de ander gevoel van verbondenheid minder sterk aanwezig. Hierin verschilt XTC van 4-MMC. Gebruikers beschijven de effecten van 4-MMC ook als een combinatie van cocaïne en XTC. Met name bij hoge doseringen en langdurig gebruik kunnen negatieve effecten optreden. Maar er is tot op heden nog maar weinig bekend over 4-MMC. Je bent dus echt je eigen proefkonijn! Zorg er daarom voor je dat je je geestelijk en lichamelijk goed voelt. Daarmee verklein je de kans dat je een vervelende ervaring overhoudt aan je gebruik.

Wat moet je weten over het doseren van 4-MMC?

Mephedrone kun je zowel slikken als snuiven. Wil je het middel gaan slikken, dan kan dat via een ‘bommetje’ (het middel in een vloeitje wikkelen), een capsule of pil. De kans op afhankelijkheid en de sterke drang om bij te nemen, is bij het slikken kleiner dan wanneer je de 4-MMC snuift.

Er is nog weinig bekend over de optimale dosering van mephedrone. Op basis van ervaringen van gebruikers weten we dat een dosis om in te slikken meestal ligt tussen de 25 à 250 mg. Bij snuiven ligt de dosering ligt tussen de 15 en 125 milligram. Door het gebruik van 4-MMC verhoogt je hartslag en bleoddruk, hierdoor kan je lcihaam oververhit raken. Zorg daarom dat je genoeg afkoelt en water blijft drinken, maar niet meer dan 2 glazen per uur!

Waarom is het niet handig om kort na XTC een feest 4-MMC te pakken?

Beide stoffen hebben een effect op de serotonine-huishouding in je lichaam. Daardoor krijg je snel van gewenning wanneer dit kort achter elkaar gebruikt wordt. Ook zal je meer nadelige lange termijn effecten zoals hersenschade en depressieve klachten ervaren. Zorg ervoor dat je daarom altijd je lichaam tijd geeft om de serotonine-huishouding weer te laten herstellen en gebruik dus niet vaker dan eens in de 6-8 weken.

Wat moet ik doen als ik klachten ervaar na gebruik?

Sommige klachten na het gebruik van drugs kunnen langer aanhouden en dan kan medische uitleg of zelfs behandeling nodig zijn. Brijder heeft hiervoor een landelijk spreekuur partydrugs opgericht. Als je klachten hebt kun je bellen met het medisch spreekuur partydrugs: 088 – 358 29 40.

Hoe kun je poeders/capsules doseren?

Om een bepaalde dosering goed te kunnen afwegen heb je een goede weegschaal nodig.
Zorg dat je een weegschaal hebt die milligrammen kan wegen, tot 3 cijfers achter de komma (0,001 mg).
Een weegschaal die 0,01 (2 cijfers achter de komma) weegt is voor MDMA misschien nog net nauwkeurig genoeg, maar voor andere stoffen niet.

Waar vind je zo’n weegschaal?

Op de grote online webshops kan je voor rond de 20 euro al weegschalen vinden die 3 cijfers achter de komma kunnen afwegen.
Bij apotheken, smartshops of drogisterijen kan je lege capsules kopen in verschillende maten. Sommigen zijn ook geschikt voor vegetariërs. Met een watervaste stift of een cd marker kan je het middel en dosering op de capsule schrijven.

Een vriend van mij gebruikt dit middel bijna ieder weekend, moet ik mij nu zorgen maken?

Wanneer iemand in je omgeving vaak gebruikt kan je je zorgen maken. Er zijn risico’s: voor de lichamelijke gezondheid; dat hij/zij geleidelijk aan steeds vaker en meer gaat gebruiken en afhankelijk wordt. Bij alleen in het weekend gebruiken ligt ook het gevaar op de loer, zoals niet meer kunnen uitgaan zónder te gebruiken. Het gesprek aangaan met elkaar op een open, niet oordelende manier kan dan zinvol zijn. Benoem de impact van het gebruik op jou als persoon, bijvoorbeeld dat je je zorgen maakt. Wil je hiervoor tips of advies, neem dan contact op met de verslavingszorginstelling in jouw regio.

 


Meer lezen

 • Nog geen extra artikelen beschikbaar.