XTC: de waarheden en de broodjes aap
“Sorry jongens, dit praatje wordt een behoorlijke slecht-nieuwsshow”, zei Dr. Hylke Vervaeke aan het begin van het Unity College over XTC. Dit college werd op 18 december voor de tweede keer gehouden, ditmaal in club Air in Amsterdam. Hylke Vervaeke is docent neurobiologie aan de Vrije Universiteit en het Amsterdam University College en ze gaf een lezing over XTC tijdens het eerste deel van het Unity College. Om het niet alleen maar over de negatieve effecten van XTC te hebben, focuste ze ook kort even op de redenen waarom mensen de drug eigenlijk gebruiken: de euforie, het verliefde gevoel en de extra energie. Vervolgens kwamen er inderdaad ook veel negatieve kanten aan bod. De aanleiding van dit Unity College was namelijk een reeks trieste gebeurtenissen die te maken hadden met XTC.
Deze gebeurtenissen vonden plaats tijdens het Amsterdam Dance Event in oktober van dit jaar. Toen vielen binnen een paar dagen drie doden die allemaal hoogstwaarschijnlijk te maken hadden met XTC-gebruik. De sterfgevallen leidden tot heftige media-aandacht over de partydrug, en het zal dan ook weinig mensen zijn ontgaan. Veel van de artikelen bevatten echter broodje-aapverhalen over XTC. Het doel van dit Unity College was dan ook om de feiten en fabels over de drug te onderscheiden. Feit: per jaar overlijden er gemiddeld vier mensen aan de gevolgen van XTC. Fabel: de meesten van deze sterfgevallen gebeuren door vervuilde pillen. Het is namelijk zo dat de pil vaak wel zuiver is, maar dat mensen sterven aan de gevolgen van het gebruik van XTC, zoals bijvoorbeeld oververhitting. XTC verhoogt de lichaamstemperatuur en in combinatie met veel dansen in een warme ruimte, bestaat de kans dat dit misgaat.
Volgens Vervaeke is het dus geen fabel dat goed drinken belangrijk is tijdens XTC-gebruik, ook om die oververhitting te voorkomen. Vroeger werd er bij voorlichtingen vaak gehamerd op het belang van genoeg water drinken, maar teveel water kan juist ook weer kwalijk zijn. Je bloed raakt van teveel water namelijk verdund waardoor je te weinig zout (natrium) in je bloed hebt, wat zeer ernstige gevolgen kan hebben en zelfs tot de dood kan leiden. Daarom raadt Vervaeke XTC-gebruikers aan om naast voldoende water (niet meer dan 2 glazen per uur), ook voldoende zout tot zich te nemen. Helaas krijg je een zakje chips niet zo makkelijk weg als je aan de pillen zit. Daarom pleit ze voor het drinken van soep of bouillon tijdens het gebruik van XTC. Bietensap schijnt overigens helemaal goed te zijn, maar of je dat makkelijker weg krijgt dan een zakje chips is natuurlijk de vraag.
Na Vervaeke’s lezing volgde er een debat tussen vier experts op het gebied van drugs en drugsbeleid. In de zaal bleek de overgrote meerderheid van de aanwezigen voorstander te zijn voor het opnieuw legaliseren van drugstesten op feesten. Op dit moment lopen er in clubs vaak undercover politieagenten rond, wat het testen van drugs natuurlijk erg riskant maakt voor feestgangers. August de Loor, directeur van Stichting Adviesburo Drugs, stelde dat het opnieuw legaliseren van drugstesten op dancefeesten alleen mogelijk is met het terugkomen van politie in uniform (dus niet undercover). Eind jaren ’80 voerde hij deze testen ook al uit op locatie, maar onder andere vanwege het zero tolerance beleid doet hij dat tegenwoordig alleen nog maar op zijn kantoor tijdens een drugstestspreekuur.
Matthijs Pontier, oprichter van Drugs in Debat en woordvoerder drugsbeleid van de Piratenpartij, zei hierover: “Undercover politie moet verdwijnen op feesten: die hebben daar niets te zoeken”. Verder pleitte hij voor het legaliseren van drugs zodat er grip gehouden kan worden op de productie en de verspreiding van de drugs. Pontier benadrukte dat in een wettelijk gereguleerde markt vaak minder drugs gebruikt worden, dan in een ongereguleerde criminele markt.
Zijn pleidooi moet dus ook niet bedoeld zijn als een oproep om massaal XTC te gaan gebruiken. Feit is namelijk dat XTC ook op lange termijn schade met zich mee kan brengen. In het publiek werd hierover de vraag gesteld: “Hoe schadelijk is XTC dan precies? Is het bijvoorbeeld schadelijker of minder schadelijk dan alcohol?” Deze vraag was volgens Vervaeke moeilijk te beantwoorden, omdat het nogal een verschil is of je één biertje drinkt of twintig, en of je een kwart pilletje neemt of een heleboel. Feit is wel dat XTC hersenschade kan opleveren. De precieze feiten omtrent deze hersenschade zullen aan bod komen in het Unity College deel 2, dat bij genoeg animo binnenkort gehouden zal worden.
Mocht je hier interesse in hebben laat je dan horen op de Facebookpagina van Unity.
Als je het Unity College gemist hebt kun je het binnenkort terugzien op de website van Unity.
Verder kan je voor al je vragen over XTC altijd terecht bij de Unity stand: we staan op vele verschillende feesten dus kom een keer langs!
Geschreven door Mirjam Brouwer, peer educator bij Unity Amsterdam