Wat is er nou zo gevaarlijk aan deze pillen?

Op dit moment loopt er een waarschuwing vanuit het Trimbos voor levensgevaarlijke xtc pillen waarbij de dosering extreem verschilt.

Deze waarschuwing wordt op grote schaal gedeeld en daar zijn wij als Unity ontzettend blij mee. Maar we zien ook dat de waarschuwing veel reacties oproept en dat feiten en fabels door elkaar beginnen te lopen. Gevaarlijk. Daarom hebben we de belangrijkste info voor je op een rijtje gezet

(Update:9 okt)

Waarom is deze pil zo gevaarlijk?

Gevaarlijk hoog gedoseerde XTC pillen komen steeds vaker voor. Dit zijn XTC pillen met 150-200 milligram MDMA of meer. Van deze pil zijn er meerdere getest en één daarvan bevatte bijna 300 mg MDMA, maar er zat er ook één tussen met 125 mg MDMA.

Dit soort grote landelijke waarschuwingen komen gelukkig maar weinig voor. Des te meer reden om er wel even goed van te schrikken. Maar waar hebben we het nou eigenlijk over, wat is er dan zo gevaarlijk?

Wanneer is een dosering ‘hoog’?

Een recreatieve dosis ligt tussen 1 en 1,5 mg MDMA per kilo lichaamsgewicht per gelegenheid (maximaal één keer per 6 tot 8 weken).

Voor iemand van 60 kg ligt een recreatieve dosis dus tussen 60 en 90 mg MDMA voor een hele avond.

300 mg is echt gevaarlijk veel! Als deze persoon de pil met bijna 300 mg te pakken heeft en deze in een keer, of gedurende de avond, helemaal neemt, dan neemt hij/zij 3 x zoveel als de recreatieve dosis met alle nare bijwerkingen en risico’s van dien.

ecstasy markt dims

Figuur: Bron: DIMS Jaarbericht 2014

75% van de in Nederland geteste pillen bevat meer dan 100 mg en 45% zelfs meer dan 150 mg MDMA.

Less is more

Neem je toch meer dan de recreatieve dosis dan zullen vooral de ongewenste effecten toenemen. Denk aan stijve en malende kaken, vergeetachtigheid, verwarring, een onrustig en a-relaxed gevoel, misselijkheid en overgeven.

Bij hogere doseringen nemen de gewenste effecten (het bekende “love” gevoel) niet toe, maar ervaar je meer ongewenste (speedy) effecten en keren veel mensen juist meer in zichzelf.

Dat klinkt niet echt gezellig, maar wat er is dan zo gevaarlijk?

Het gebruik van hoog gedoseerde ecstasy is zelfs levensgevaarlijk. Het verhoogt de kans op overdosering (ook wel XTC vergiftiging of serotonine syndroom genoemd), waardoor oververhitting, acute psychotische verschijnselen, hartritmestoornissen en leverfalen kunnen optreden met mogelijk de dood tot gevolg.

Gevaar van een extreme spreiding

Bij een dergelijke extreme spreiding kan in een zakje met dezelfde pillen de sterkte van die pillen dus onderling heel erg verschillen. Dat maakt het bijna onmogelijk om een goede inschatting te maken van de dosering.

En nu?

Houd er rekening mee dat de informatie op websites en fora niet altijd betrouwbaar is, iedereen kan er op zetten wat hij wil.

Testen

Hoeveel MDMA er in pillen zit kan dus enorm verschillen. Je kunt in Nederland je drugs laten testen, maak daar dan ook gebruik van.

Want alleen door je pil te laten testen weet je hoeveel MDMA er in zit. En doordat andere mensen precies dat hebben gedaan kan er nu gewaarschuwd worden.

Maar…

In dit geval zegt de uitslag van één van deze pillen dus niets over de dosering in de andere pillen. Daarom is het ook zo’n gevaarlijke batch. Toch is het belangrijk dat er zoveel mogelijk informatie over verzameld wordt, dus mocht je deze pil hebben breng hem dan naar de testservice bij jou in de buurt.

Heb je echt geen tijd meer om langs een testservice te gaan?

Bedenk dat je je eigen proefkonijn bent als je xtc gebruikt zonder dat je weet wat er in zit. Als je jouw pil per se wilt gebruiken zonder dat je de testuitslag weet, neem dan niet meer dan een kwart pil en wacht dan 1,5 uur voordat je eventueel bijneemt.

Hele belangrijke Unity tips

Als je XTC gebruikt stijgt je lichaamstemperatuur. Koel daarom regelmatig af en rust uit.

Ook houdt je lichaam vocht vast. Drink voldoende, maar niet meer dan 2 glazen water per uur.

!Op tijd naar de EHBO gaan of 112 bellen kan levens redden!

Als jij of iemand in je omgeving zich niet lekker voelt, ga dan altijd naar de EHBO of bel 112. Anonimiteit is gegarandeerd en ze zullen je echt niet oppakken omdat je aan de drugs bent. Onder invloed zijn van drugs is namelijk niet strafbaar in Nederland.

Mocht je iemand zien met de volgende tekenen, dan is het beslist noodzakelijk om medische hulp te zoeken. Dit zijn namelijk serieuze symptomen van het serotonine syndroom (dus overdosering of xtc-vergiftiging):

  • Koorts
  • Onrustig/gejaagdheid
  • Angst/Verwarring
  • Ongewone, krampachtige spierkrampen in armen en/of benen
  • Stijve spieren

En dan nog even dit..

In samenhang met de hierboven beschreven trend van hoog gedoseerde pillen, zien we ook een stijging van het aantal onwel wordingen en zelfs sterfte gevallen na het gebruik van ecstasy.

Wij maken ons hier grote zorgen over. Een ‘veilige dosis’ is niet te geven. Het gebruik van XTC is namelijk nooit zonder risico maar door je aan de eerder genoemde richtlijn en onze adviezen te houden kun je de bijwerkingen en risico’s zo veel mogelijk beperken.

Wees voorzichtig, let op jezelf en op elkaar en Celebrate Safe!

Lees meer over XTC/MDMA
Lees meer over de Testservice

Check onze animaties over XTC en over XTC en watervergiftiging