Mescaline

Wat is mescaline?

Mescaline (3,4,5-trimethoxyfenylethylamine) is een tripmiddel die van nature in een aantal planten voorkomt, zoals de cactussoorten Peyote (Lophophora williamsii) en San Pedro (Trichocereus pachanoi). In Midden- en Zuid-Amerika, worden ze al duizenden jaren gebruikt in ceremonies door inheemse culturen.

Mescaline kan ook worden gesynthetiseerd in een laboratorium. In de synthetische vorm is het een wit, kristalachtig poeder. Dit kan in een capsule worden gedaan en geslikt worden.


Effecten

Mescaline is een tripmiddel.

Het effect van een middel wordt bepaald door eigenschappen van het middel zelf, maar ook door de set en setting van de gebruiker. Hier beschrijven we welke effecten mescaline over het algemeen heeft.

Het effect van mescaline is in lage dosis met name merkbaar als een licht euforisch gevoel. Bij een hogere dosis treden de meer prominente trip-effecten op. Het kan zijn dat je gaat hallucineren, of dat je perceptie van dingen die er zijn verandert, je neemt bijvoorbeeld kleuren anders waar. Ook kan er synesthesie optreden: dan lopen de verschillende zintuigen in elkaar over. Je kan dan bijvoorbeeld geluiden gaan zien

Positieve effecten (negatieve) Bijwerkingen
Hallucinaties Verwijde pupillen
Visuals (zowel met open als gesloten ogen) Milde stijging hartslag en verhoging bloeddruk
Euforisch gevoel Transpireren
Verstoorde waarneming van tijd Duizeligheid
Veranderende gedachtegangen Misselijkheid
Soms: angst

Dosering en gebruikswijze

Mescaline komt weinig voor in Nederland. In Nederland is mescaline vaak een eigen gemaakt extract van de cactus. De cactus wordt dan op een bepaalde manier bewerkt zodat er een dikke groenbruine vloeistof overblijft. Deze substantie is vaak erg vies en bitter, maar makkelijker dan het eten van de hele cactus. Mescaline poeder (pure stof) komt nog minder voor in Nederland. Van de peyote cactus is het mogelijk om plakken te snijden en die te drogen. De gedroogde plakken worden daarna gegeten.

Hoeveel mescaline er in een cactus zit is moeilijk vast te stellen. Dit hangt af van een aantal factoren, waaronder de leeftijd van de cactus. Van de pure stof (hydrochloride) heb je ongeveer 100 tot 200 milligram nodig voor een lichte dosering. Een sterke dosering begint bij 300 milligram. De dosering is afhankelijk van welke zoutvorm je hebt van mescaline. Hydrochloride is de meest voorkomende. Andere vormen zijn sulfaat, citraat en acetaat. Omdat deze verschillende vormen een verschillend moleculair gewicht hebben is de dosering anders. Let hier dus goed op als je van plan bent om het te nemen, en begin met een kleine dosis.

Gemelde doseringen bij slikken
Licht: 100-200mg
Gebruikelijk: 200-300mg
Hoog: 300mg+

Mescaline poeder/kristallen kan je laten testen bij de testservice. Maar een extract (gedroogde cactus of vloeistof) van de cactus niet.


Werkingsduur

>Mescaline is een stof die lang effecten heeft. De werkingsduur is zo een 8 tot 14 uur. De effecten zijn merkbaar na ongeveer 45 tot 90 minuten. Zelfs na die 14 uur zijn er nog wat na-effecten mogelijk.


Risico’s

Risico’s op korte termijn

 • Bad trip
 • Triggeren (drugs) psychose
 • Misselijkheid en overgeven
 • HPPD

Risico’s op korte termijn

 • Misselijkheid en overgeven
 • Triggeren (drugs) psychose
 • Bad trip

Bad trip

Het kan gebeuren dat je wordt overweldigd door de intensiteit van de psychedelische ervaring, bijvoorbeeld als gevolg van een te hoge dosis (flippen, bad trip). Zo’n ervaring kan zeker voor onervaren gebruikers beangstigend zijn, niet alleen door de verwardheid als gevolg van een te hoge dosis, maar ook doordat iemand de stroom van haar of zijn eigen gedachten niet helemaal meer onder controle heeft. In zo’n situatie is het van belang diegene op zijn of haar gemak te stellen door rustig duidelijk te maken dat het een effect van de drug betreft en dat het over korte tijd weer goed zal gaan. Gun de persoon in kwestie zoveel mogelijk rust, het liefst in een vertrouwde omgeving. Het accepteren van de toestand is vaak de eerste stap die iemand dient te maken om de trip in rustiger vaarwater uit te zitten. Het gebruik van tripmiddelen op een moment dat je je niet helemaal lekker voelt of als je in een onbekende omgeving bent, vergroot de kans op nare ervaringen tijdens de trip en is dus af te raden.

Voor mensen met psychiatrische aandoeningen, epilepsie en problemen met de bloedsomloop, vormt gebruik van mescaline een extra risico. Unity raadt hen het gebruik van mescaline af.

Psychoses

Tripmiddelen kunnen waarschijnlijk psychoses uitlokken. Bij mensen die hier gevoelig voor zijn kan een tripmiddel als een trigger werken en een psychose in gang zetten of verergeren. Mensen met een psychotisch verleden of met familieleden met een psychotisch verleden kunnen daarom beter geen tripmiddelen gebruiken.

Lees meer over drugspsychoses in het artikel van Menno over Drugs, wanen en hallucinaties.

Risico’s op lange termijn

Er is nog weinig bekend over de schadelijkheid van mescaline.

Serotonine is een neurotransmitter die actief is in het perifere en centrale zenuwstelsel. Het is onder meer verantwoordelijk voor de regulatie van stemming, slaap, seksueel gedrag, temperatuur en eetlust. Mescaline bindt zich aan serotonine-receptoren in de hersenen, wat de hallucinogene effecten kan verklaren.

Verslaving

Mescaline is niet lichamelijk verslavend. Het zou geestelijk verslavend kunnen zijn, maar dit is niet erg waarschijnlijk.

Bij mescaline is sprake van tolerantieontwikkeling. Dat wil zeggen dat je lichaam, als je regelmatig gebruikt, went aan de stof en je op den duur meer nodig hebt om effect te voelen. Deze tolerantie houdt enkele dagen aan. Mescaline heeft ook een crosstolerantie. Dit houdt in dat ook sommige andere stoffen een minder sterk effect hebben als je het neemt na een mescaline ervaring. Dit geldt bijvoorbeeld voor paddo’s en LSD. Bij stoppen treden geen onthoudingsverschijnselen op.


Combinatiegebruik

Het combineren van verschillende soorten drugs kan riskant en onvoorspelbaar zijn. Als je medicijnen combineert, kan je een hoger risico op gezondheidsproblemen hebben. In de volgende paragrafen lees je over de effecten en risico’s van een aantal veel voorkomende combinaties en ook enkele die extra gevaarlijk kunnen zijn. Zie ook het thema drugs combineren.

Mescaline en cannabis

Als je gaat blowen tijdens een trip kan dat voor een heftigere trip zorgen. Hou daar rekening mee. Er zijn gebruikers die op een later moment hebben ervaren dat ze tijdens het blowen bepaalde tripeffecten opnieuw beleefden, als een soort levendige herinnering aan een eerdere ervaring. Dit kan heel angstig en verwarrend zijn. Mocht je dat ervaren dan raden we je aan te stoppen met blowen.
Het kan de trip ook ineens een andere wending geven, wat verkeerd uit kan pakken. Denk dus na voordat je gaat blowen of het de ervaring wel beter maakt.


Unity tips

Alle tripmiddelen zijn riskant vanwege de kans op een bad trip en op het versterken van psychische problemen. Als je toch wilt gebruiken kun je de risico’s beperken door:

 • Met mate te gebruiken
 • Eerst een kleine dosis te nemen
 • Je goed voor te bereiden; gebruik in een vertrouwde omgeving bij vertrouwde mensen, de meeste mensen vinden trippen op een druk feest absoluut niet leuk! Als je de eerste keer een tripmiddel neemt, doe het dan in de natuur of thuis, maar niet op een feest
 • Ervoor te zorgen dat er iemand in de buurt is die niet onder invloed is
 • Alleen te gebruiken wanneer je een goede lichamelijke en geestelijke conditie hebt
 • Geen mescaline te gebruiken als je last hebt van epilepsie of als je problemen hebt met je bloedsomloop
 • Goed te letten op de effecten; zijn deze te sterk of onaangenaam, neem dan vitamine C, dextrose of zoete drankjes
 • Niet te vechten tegen onaangename gevoelens tijdens de trip, maar je te laten meedrijven door de flow van de trip
 • Tripmiddelen niet te combineren met andere drugs, medicijnen of alcohol. Vooral cannabis kan de werking van tripmiddelen erg versterken en verlengen, pas hier dus heel goed mee op
 • Te zorgen dat je de dag erna vrij hebt om de ervaring te verwerken
 • Niet deel te nemen aan het verkeer als je tript of nog loom en ongeconcentreerd bent. Zoals bij andere tripmiddelen middelen, is het onveilig om ze in het verkeer of bij gevaarlijke apparatuur te gebruiken. Het heeft effect op je concentratie, aandacht, gezichtsvermogen en coördinatie. Als je mescaline gebruikt, zorg dan dat je niet hoeft te rijden. Ook na de trip kun je nog loom en ongeconcentreerd zijn.
 • Ben je aan de pil? Slik die dan wel enkele uren voordat je mescaline gaat nemen
 • Voel jij je, of voelt een van je vrienden zicht niet lekker? Hou elkaar in de gaten, zorg voor elkaar en ga (als die er is) even langs de EHBO
 • Je mescaline te laten testen.

FAQ

 


Meer lezen

 • Nog geen extra artikelen beschikbaar.