DMT & ayahuasca

Wat is DMT/ayahuasca?

DMT (N,N-Dimethyltryptamine) is een sterk tripmiddel, dat vrijwel over de hele wereld in verschillende planten voorkomt. Het is van nature ook aanwezig in het brein van knaagdieren en in het menselijk lichaam. De functie hiervan is nog onduidelijk. In de meest pure vorm bestaat DMT uit witte kristallen. Meestal ziet de drug er echter geel- of oranje-achtig uit, en kan het een scherpe plastic geur hebben als het gerookt wordt.

DMT is een van de psychoactieve bestanddelen in de Zuid-Amerikaanse hallucinogene drank ayahuasca. Naast DMT kunnen er verschillende andere ingrediënten in de ayahuasca zitten. Dit verschilt erg per regio en ceremonie. Als je van plan bent om ayahuasca te gaan drinken, vraag dan naar de ingrediënten. Over het algemeen zit er ook een MAO-remmer in de ayahuasca. Die zorgt ervoor dat de DMT een effect kan hebben in de hersenen. Voorbeelden van MAO-remmers zijn de Banisteriopsis caapi of Peganum harmala. Maar ook Passiebloem bevat een MAO-remmer. MAO-remmers hebben veel interacties met medicijnen en andere drugs. Dus lees je daar goed over in.

Changa is de naam voor de combinatie van een kruid met DMT. Meestal bevat het kruid een (lichte) MAO-remmer. Dit zorgt ervoor dat de DMT heftiger en langer actief is dan als je alleen de DMT rookt.


Effecten DMT & ayahuasca

DMT en ayahuasca zijn tripmiddelen

Het effect van een middel wordt bepaald door eigenschappen van het middel zelf, maar ook door de set en setting van de gebruiker. Hier beschrijven we welke effecten DMT en ayahuasca over het algemeen hebben. Hoewel de effecten van gerookte DMT en een DMT houdende drank zoals ayahuasca redelijk vergelijkbaar zijn, zijn er enkele verschillen. Dit komt onder andere door de snellere werkingsduur van gerookte DMT, maar ook doordat aan ayahuasca nog andere plantaardige stoffen zijn toegevoegd die een psychoactieve werking hebben.

Wanneer je DMT rookt wordt er een korte, maar zeer intense hallucinogene roes opgewekt. Spreekwoordelijk is het mogelijk om binnen een half uur van je bureau naar het einde van de kosmos te vliegen, en weer terug. De trip is vooral visueel en geeft zowel bij open als gesloten ogen visuele effecten. De effecten variëren van rustige, dromerige, landschapachtige visuals, tot snelle striptekenachtige visuals, contacten met engelen, buitenaardse wezens of allerlei andersoortige DMT-wezens.

Los van de visuele effecten geeft de drug vaak een euforisch gevoel. De drang om de ervaring te delen met medetrippers is daarbij groot, al is de ervaring vaak moeilijk in woorden uit te drukken. De gerookte DMT-ervaring wordt door gebruikers beschouwd als psychedelisch, spiritueel en inzichtgevend.

Bij het drinken van ayahuasca zien gebruikers felgekleurde, caleidoscopische geometrische structuren en beleven droomachtige visioenen. Dat gaat regelmatig gepaard met intense misselijkheid, braken en diarree. Sommige gebruikers ervaren dit als lichamelijk en geestelijk reinigend. De effecten van ayahuasca zijn vaak meer psychologisch dan de effecten die je krijgt als je DMT rookt. Daarom is het bij ayahuasca nog belangrijker om te zorgen voor een goede set en setting.

De effecten van DMT en ayahuasca kunnen erg heftig zijn. Het is dus van belang om ervoor te zorgen dat je je lichamelijk en geestelijk goed voelt voordat je eraan begint. Vanwege de heftigheid van de effecten kunnen paniekreacties voorkomen. Probeer voorbereid te zijn op een heftige ervaring en probeer de effecten niet tegen te houden.

Positieve effecten (negatieve) Bijwerkingen

Altered sensory perception

How you perceive your environment changes, this can affect all of your senses. Sometimes, this could make it seem as if your surroundings differ from reality. More information about tripping and hallucinations can be found here.

Increase in blood pressure and heart rate

Due to increased cardiac stimulation, heart rate and blood pressure rise.

Euphoria, feelings of love

This substance can make you feel euphoric, like you are in love. You feel comfortable in your own skin and can experience things as pleasant more quickly.

Increased body temperature

Stimulants cause increased activity in muscles, and increase the “base temperature” of the body. This causes the body temperature to increase.

Spiritual experience

This drug can bring about a spiritual experience. This can be experienced as a special ‘flow’ that you end up in. This allows you to see the world or yourself in a different way and you can gain new insights.

Nausea/vomiting

An uneasy and tense feeling in the abdomen, which may cause discomfort. Nausea often precedes vomiting.

(Nederlands) Verandering in tijdsperceptie

The passage of time could feel altered during drug use. Some parts of the evening fly by, while some parts feel a lot slower. When you are feeling comfortable, it can be nice that the feeling does not seem to stop. But if you feel uncomfortable, this can be a bothersome experience. So this effect can work both ways.

Irritation of the airways

Smoking can cause coughing or a burning or tickling sensation in the throat.

Need for contact, conversation and intimacy

Having a good conversation with someone, or cuddling, can be very pleasant and interesting.

Paranoia and delusions

Anxiety, paranoia and delusions (e.g. the idea that people are talking about you).

Feelings of interconnectedness

Under the influence of this subtance, you may feel a strong sense of connection with the world and people around you.

Dilated pupils

Due to an increased noradrenaline level in the body after taking certain drugs, the pupils become larger. The pupil size is influenced by many different processes. Increase in noradrenaline plays a role in some of those processes.

Muscle cramps and muscle pain

Muscle cramps and muscle pain


Dosering en gebruikswijze

DMT kan worden gerookt of geïnjecteerd. In de vorm van ayahuasca kan het ook worden gedronken. Bij het roken treden de effecten binnen enkele seconden op. Hierom is het belangrijk om het in een veilige en rustige omgeving te gebruiken. Meestal wordt DMT gerookt of gevaporiseerd met behulp van een waterpijp of een glazen DMT-pijpje. De rook die daarbij vrij komt heeft de geur en smaak van verbrand plastic. De ervaring wordt vaak zittend of liggend ondergaan.

Bij inname via de mond (eten, slikken) is DMT niet effectief. Dat komt omdat DMT in de lever en maag wordt afgebroken door MAO enzymen. MAO enzymen zijn verantwoordelijk voor de afbraak van bepaalde stoffen: de monoaminen. Wanneer DMT gecombineerd wordt met monoamine oxydase remmers (MAO-remmers) kan de stof bij orale inname wel actief worden, en hallucinaties veroorzaken. Dit is het geval bij ayahuasca. Ayahuasca is een soort bruinrode thee met een erg bittere smaak.

Doseringen bij roken
Lichte dosis  10- 25
Gemiddelde dosis 25 – 40 mg
Hoge dosis 40+ mg

Vanwege het heftige effect van het roken van DMT worden hoge doseringen afgeraden voor beginnend gebruikers. Bij een lage dosering overheersen de fysieke effecten.

Bij intramusculaire injectie komt de activiteit heel plotseling op gang bij een inname van 30 mg. Een compleet psychedelische ervaring wordt meegemaakt bij 50-70 mg.

De dosering is bij ayahuasca moeilijk om in te schatten. De sterkte van ayahuasca-thee kan per batch (productiehoeveelheid in één keer) en per producent (sjamaan) enorm variëren. Dit komt doordat ayahuasca met verschillende combinaties van plantaardige ingrediënten kan worden gemaakt. De hoeveelheid DMT of MAO-remmer die in een plant zit kan van plant tot plant verschillen. De sterkte is dus zowel afhankelijk van de specifieke combinatie en hoeveelheid van het plantenmateriaal, als de vaardigheid van de sjamaan die het mengsel produceert.


Werkingsduur

Bij het roken van DMT begint het effect meestal al na enkele seconden. Het houdt ongeveer 10 tot 15 minuten aan en zakt dan weer weg. Na een half uur ben je weer zo goed als nuchter. Daarom wordt het ook wel ‘the businessman’s lunch trip’ (zakenmannen lunch trip) genoemd.

Bij het drinken van ayahuasca worden de eerste effecten binnen 20 tot 60 minuten gevoeld. Afhankelijk van de dosering duurt de ervaring in totaal 3 tot 6 uur.


Risico’s

Vanwege gebrek aan onderzoek naar DMT is er weinig te zeggen over de lange termijn effecten. Wel wordt het gebruik door mensen met psychische problemen, of gevoeligheid hiervoor, afgeraden. Ook als eerste en tweedegraads familieleden van je schizofrenie hebben of psychotische episodes hebben gehad, wordt het gebruik van tripmiddelen afgeraden. DMT kan als een trigger werken, en een psychose in gang zetten of verergeren.

Omdat gerookte DMT de bloeddruk heel snel omhoog brengt, moet er worden opgepast wanneer er sprake is van hartproblemen of een hoge bloeddruk. Ook bij mensen met longaandoeningen is voorzichtigheid geboden. De damp of rook kan als erg heftig op de longen worden ervaren.

Ayahuasca is een combinatie van DMT met een MAO-remmer. MAO enzymen zijn verantwoordelijk voor de afbraak van bepaalde stoffen in je lichaam. Een MAO-remmer heeft daarom invloed op de effecten van drugs en medicijnen. Hierdoor is het mogelijk dat er na ayahuascagebruik negatieve reacties kunnen optreden. Zorg dus dat je voldoende informatie hebt over MAO-remmers, de medicatie die je eventueel gebruikt en het voedsel dat je voor gebruik nuttigt. Ayahuasca kan in ieder geval niet gecombineerd worden met anti-depressiva, anti-psychotica en diverse andere medicijnen.

Risico’s op korte termijn

(Nederlands) Triggeren (drugs-) psychose

Sorry, this entry is only available in Dutch.

Bad trip

It can happen that you become overwhelmed by the intensity of the experience. Such an experience can be frightening, especially for inexperienced users, and is called a ‘bad trip’. A bad trip can manifest, for example, in confusion due to a too high dosage, but can also occur because someone loses control of their thoughts.

In these situaions, it’s important to reassure the person and make them feel at ease. Make it clear that the situation they find themselves in is a result of the drug’s effects and that it will get better shortly.

Give the person as much rest as possible, preferably in a familiar environment. Accepting the situation is often the first step someone needs to take to ride out the trip in calmer waters. Using psychedelics when you’re not feeling entirely well or when you’re in an unfamiliar or busy environment increases the chance of unpleasant experiences during the trip and is therefore not recommended.

Risico’s op lange termijn

Psychological addiction

Psychological addiction means that you feel like you can’t live without a substance.

You can however stop taking this drug, without your body experiencing any issues.


Combinatiegebruik

Het combineren van verschillende soorten drugs kan riskant en onvoorspelbaar zijn. Als je medicijnen combineert, kan je een hoger risico op gezondheidsproblemen hebben. In de volgende paragrafen lees je over de effecten en risico’s van een aantal veel voorkomende combinaties en ook enkele die extra gevaarlijk kunnen zijn. Zie ook het thema drugs combineren.

Of combinatiegebruik risicovol is hangt af van de samenstelling van de ayahuasca/DMT/changa. Hieronder daarom per ‘soort’ informatie over combineren.

DMT and other drugs

DMT is an intense psychedelic. It is often intense enough on its own. Combining doesn’t make it a better or more intense experience. However, it does increase the chance of a difficult experience. So it’s best to take it sober.

Alcohol
The combination with alcohol can increase the risk of nausea and not being able to control the experience properly. This is therefore not recommended. It may seem like a good idea to use DMT after you’ve had a few drinks, but rather schedule it on another day.

Ecstasy/MDMA
Under the influence of MDMA, DMT can hit you more intensely. This does not have to be positive. Our advice is to enjoy the MDMA experience and take the DMT another time.

Psychedelics
If you have already taken another psychedelic and you want to take DMT, it is difficult to predict which way it will go. The DMT experience may come more as a surprise to you than it does when you are sober. Or that it is more difficult to control. Our advice is not to use it at the same time.

Ayahuasca and other drugs

Ayahuasca is an intense psychedelic. It’s intense enough on its own. Combining doesn’t make it a better or more intense experience. However, it does increase the chance of a difficult experience. And the combination of MAO inhibitors with other drugs or medications can be very dangerous. Or at best give additional side effects. So not recommended.

MAO inhibitors ensure that certain drugs or medicines are not broken down in the body. They therefore remain in the body longer, which prolongs the effect and increases the risks.

Ayahuasca and Stimulants

MAO inhibitors ensure, among other things, that MDMA, cocaine and amphetamine are broken down less. This creates dangerously large amounts of serotonin between the brain cells. This can cause serotonin syndrome. Among other things, the body heats up so much that you can die. But there are also excessive amounts of dopamine and noradrenaline, which poses all kinds of risks. An example is high blood pressure.
The use of all stimulants such as MDMA, cocaine and amphetamine in the days before and after ayahuasca is therefore strongly discouraged. It can take days for the last MDMA to leave your body, so make sure you are sober for at least 3 days before taking ayahuasca. This also applies to ADHD medication (Ritalin, methylphenidate; dexamfetamine), for example.

Ayahuasca and psychedelics

MAO inhibitors can also be risky in combination with psychedelics. This can pose similar risks to stimulants. It is not well known how they work in the brain for many more exotic psychedelics.
Examples of risky psychedelics in combination with MAO inhibitors are: 2C-B (and other 2C variants such as 2C-I and 2C-E), NBOMe’s, DOC (and other DO variants such as DOM and DOB), 2C-T- 2 (and other 2C-T variants), ketamine, methoxetamine, DXM and 5-MeO-DMT (and other 5-MeO variants). Combination use is not recommended.

Cannabis can enhance the effect of ayahuasca. It poses little physical risk. However, smoking cannabis can suddenly send a trip in a different direction. This can make the experience more difficult. So before you start smoking cannabis, think about whether it will make the experience better. If not, then leave it.

Ayahuasca and medicines

Many drugs interact with MAO inhibitors. Inform yourself well if you are taking medication.

Antidepressants are especially at risk. Both SSRIs and MAO inhibitors increase the release of serotonin and stays active between brain cells for a longer period of time. This can cause serious problems, such as serotonin syndrome or life-threatening overheating.

ADHD medications can also pose a risky interaction with an MAOI. See the information under stimulants.
If you are taking ADHD medication and want to participate in an ayahuasca ceremony, please discuss this with your doctor or general practitioner. Because there is a difference in how quickly a drug leaves your body, it is difficult to say how long in advance you should stop taking your ADHD medication and how long you should wait after the ceremony before you can start taking your ADHD medication again. But it is probably wise not to take your ADHD medication for several days beforehand. And several days afterwards.

If someone is on antipsychotics because he or she has had a psychosis or other psychological problems, it is strongly advised not to take ayahuasca. However, if someone is mentally stable and uses antipsychotics for another reason that is not related to psychological stability, it is advisable to stop taking the medication several days before and after. But always do this in consultation with your doctor or general practitioner.

The use of many pain medications is dangerous in combination with MAO inhibitors. This can cause serotonin syndrome. It is also sometimes risky to just stop pain medication. Always do this in consultation with your doctor or general practitioner.

Changa and other drugs

Changa is the name for the combination of an herb with DMT. Usually the herb contains a (light) MAO inhibitor. For information about combinations, see the information for ayahuasca and other drugs above.

The MAO inhibitors in changa will last shorter than with oral ayahuasca because it is smoked. You can shorten the times that you should not use any other drugs before and after. In the case of MDMA, for example, one day before and one day after is recommended.


Unity tips

Alle tripmiddelen zijn riskant vanwege de kans op een bad trip en het versterken van psychische problemen. Vooral mensen met aanleg voor het ontwikkelen van psychoses of andere psychische klachten wordt het gebruik van DMT sterk afgeraden.

Er is heel weinig bekend over de risico’s van DMT. Echt veilig gebruik van drugs bestaat niet. De risico’s kunnen wel beperkt worden, lees daarvoor de Unity tips:

 • Bereid je goed voor door de avond van te voren goed te slapen
 • Gebruik in een rustige, veilige en vertrouwde omgeving bij mensen die je vertrouwt (DMT is echt geen party drug)
 • Zorg ervoor dat er iemand in de buurt is die niet onder invloed is (tripsitter)
 • Gebruik alleen als je je geestelijk en lichamelijk goed voelt
 • Gebruik niet als je psychische klachten hebt of als je directe familie hebt met schizofrenie of psychotische episodes
 • Ga rechtop zitten tijdens het roken en blijf daarna diep ademhalen om misselijkheid en braakneigingen te verminderen
 • Zorg ervoor dat iemand de pijp van je overneemt na het roken
 • Zorg ervoor dat je een goede milligram weegschaal hebt, zodat je een goede dosering af kunt wegen
 • Combineer niet met medicijnen, andere drugs of alcohol
 • Neem niet deel aan het verkeer
 • Voel jij je, of voelt iemand van je vrienden zich niet lekker? Hou elkaar in de gaten en zorg voor elkaar
 • Vecht niet tegen onaangename gevoelens tijdens de trip, maar laat je meedrijven door de flow van de trip
 • Zorg ervoor dat je na de trip genoeg tijd hebt om de ervaring te verwerken (neem bijvoorbeeld de dag erna vrij)
 • Think for yourself, care about others.

Unity tips for using psychedelics

 • When taking a psychedelic for the first time, try to have your experience in nature or at home
 • Do you want to trip at a party or festival? Adjust your dose to be smaller than what you are used to.
 • Prevent nausea by eating something easily digestible at least 2 hours before taking your drugs
 • Make sure to always have a sober person (a trip sitter) around when tripping.
 • Pay close attention to the effects you experience: if you feel that they are too strong or unpleasant, ingesting vitamin C, dextrose or sweet drinks may help to alleviate this.
 • Do not fight any unpleasant feelings during the trip, but let yourself float on the flow of the trip
 • Do not combine psychedelics with other drugs (including alcohol) and medications. Cannabis in particular can greatly intensify and prolong the effect of psychedelics.
 • Make sure you are free from responsibilities the day after using, take some time to process the experience
 • Do not use psychedelics if you suffer from epilepsy or have a cardiovascular disease.

Unity tips for using drugs

 • When using a drug for the first time, take only a small dose to see how your body reacts to the substance
 • Only use drugs when you are feeling well
 • Use drugs recreationally, not to combat psychological issues like fatigue
 • Avoid using drugs if you have (had) psychological afflictions or if you have a family history of psychological diseases (such as depression) in your family
 • Test your drugs before use at a drugs-testing service
 • Make sure to prepare a good set and setting for drug use
 • Only use drugs sparingly. Keep track of your use over time.
 • Decide in advance how much you are planning to use over the evening, and stick to that. 
 • Do not combine drugs with other substances or medicines
 • Do not participate in traffic after drug use
 • Prevent infectious diseases; Use your own snorter/sniffer and do not share paraphernalia with others
 • After insufflating, rinse your nose well with lukewarm saline water (for example, by using a nasal spray or nasal douche)
 • Are you, or one of your friends not feeling well? Keep an eye out for one another, take care of each other and visit the first aid (if one is available)
 • Call 112 in a life-threatening situation
 • Eat healthy before and after drug use. In particular, foods with lots of antioxidants and vitamins (blueberries, raspberries, blackberries, grapes, raisins, oranges, kiwi, broccoli). This is perhaps the most important tip! It can be difficult to eat during and after drug use, but make sure to try to eat something anyway. Eating well is a great way to reduce the hangover! If you can’t hold in solid foods, try juices, breakfast drinks, and smoothies.

FAQ


Meer lezen