Rioolwateranalyses van drugs in Europa

Gisteren zijn de resultaten van Europees onderzoek naar drugsresten in het rioolwater naar uitgebracht. Amsterdam scoorde in Europa het hoogst op MDMA.

Er zijn 56 steden onderzocht in 19 Europese landen. In Nederland zijn gegevens bekend van Amsterdam, Eindhoven en Utrecht.

Hieronder een tabel met de drugswaardes die gevonden zijn. De waardes zijn gemeten in aantal mg per 1000 mensen per dag.

MDMA Coke Speed Methamfetamine
Amsterdam 230,3 734 123,3 14
Eindhoven 59,8 427,8 271,7 Te weinig
Utrecht 165,1 288,7 74,9 Te weinig

Amsterdam

Amsterdam scoorde in Europa het hoogst op MDMA. Cocaïne is ook veel aangetroffen maar wordt in andere steden meer gevonden.
Opvallend is dat er in Amsterdam ook methamfetamine is gevonden. Dit wordt in de Amsterdamse gayscene gebruikt.

Eindhoven

In Eindhoven is veel speed gevonden in het rioolwater. Dat geldt ook voor MDMA en cocaïne. In de omgeving van Eindhoven worden MDMA en amfetamine ook veel geproduceerd wat kan duiden op de hoge drugsconcentraties in die regio.

Utrecht

In Utrecht is het minste drugs gevonden van de steden in Nederland.

Wat zeggen deze cijfers?

Deze analyse kan een beter beeld geven van welke drugs ergens gebruikt worden. Nadeel is wel dat er geen onderscheid gemaakt kan worden tussen gebruik en productie. Drugsdumpingen komen ook in het rioolwater terecht maar zeggen niet zo veel over het gebruik in die regio.

Meer lezen: