Pink Unity op AIDS 2018

Vorige week tijdens het internationale AIDS congres in de RAI in Amsterdam gaven Willem en Menno van Pink Unity een korte presentatie aan bezoekers van het congres over voorlichten over drugs en seks aan homo- en bimannen in het uitgaansleven.

Terwijl Willem een korte uitleg gaf over wat Pink Unity voor organisatie is en wat voor werkwijze ze hanteert, legde Menno het diverse publiek enkele quiz vragen voor om hun kennis over drugs, seks en de combinatie van die twee te testen.

Wat vooral opviel was dat we in Nederland een voorkeurspositie hebben: Hoewel het bezitten, verhandelen en vervaardigen van drugs illegaal is, wordt het onder invloed zijn niet gezien als criminele handeling, maar als gezondheidskwestie.
Daarnaast is homoseksualiteit in Nederland niet strafbaar en worden homo’s, lesbiennes en biseksuelen juist beschermd door de wet. Dit alles zorgt ervoor dat praten over druggebruik in gay clubs en feesten redelijk makkelijk gaat in Nederland, waardoor Pink Unity ongestoord open-minded en evidence-based voorlichting kan geven en mensen zonder angst voor vervolging geïnformeerde keuzes kunnen maken.

Vragen uit het publiek waren scherp

“Will taking recreational drugs interfere with my HIV medication?”

Het antwoord: Nee, maar HIV medicatie kan in sommige gevallen wel de afbraak van drugs verstoren, waardoor je makkelijker overdoseert. Overleg altijd je druggebruik met je HIV consulent, zeker als je medicatie boosters zoals cobisitat of ritonavir bevat.

“How popular is Crystal Meth in the Netherlands?”

Het antwoord: uit een onderzoek van GGD Amsterdam uit 2017 bleek dat ongeveer 3,9% van de homo- en biomannen die op de SOA poli langskwamen in het laatste halfjaar crystal meth tijdens seks hadden gebruikt. Verder is het gebruik van Crystal Meth in Nederland lastig om precies in beeld te krijgen, maar het lijkt er op dat de groep gebruikers relatief klein is, en zeker niet alleen maar uit homo- en biseksuele mannen bestaat.

Op de vraag “Where do I get good quality MDMA?” konden we natuurlijk geen antwoord geven. Wel konden we de bezoekers waarschuwen voor straatdealers en wijzen op de drugs testservice.