Hoe betrouwbaar is het online opzoeken van de inhoud van je XTC-pillen?

Geen zin om te lezen? Dit artikel is ook als podcast te beluisteren.

Unity · Unity Podcast 006 Online Pillen Opzoeken

Dus! Je hebt binnenkort een feestje en je wilt XTC gaan gebruiken. Om maximaal plezier uit je ervaring te halen en om de risico’s zo klein mogelijk te houden, is het natuurlijk belangrijk om te weten wat er nou in de pil zit die jij gekocht of gekregen hebt. Daar kan je op verschillende manier achter komen. Een van de simpelste manieren is om online te kijken. Maar.. hoe betrouwbaar is dat? Of kan je beter naar de testservice?

Drugsmarkt

Rond 2009 was er een flinke dip in de XTC-markt. Een korte periode zat er toen een aantal andere stoffen in XTC-pillen. Sindsdien is er veel veranderd [1]. Veruit de meeste XTC-pillen bevatten nu (2020) de psychoactieve stof MDMA. Dit is de stof die ook in XTC-pillen hoort te zitten. Psychoactieve stoffen zijn stoffen die een effect hebben op je gedrag of je beleving. Dit kan bijvoorbeeld een oppeppend, bewustzijnsveranderend of een verdovend effect zijn. De meest gangbare vervuiling in XTC-pillen is cafeïne. mCPP, PMMA en speed komen zelden voor in XTC-pillen. [2, 3]. XTC bevat dus dus vooral MDMA.

De gemiddelde concentratie MDMA in XTC-pillen is de afgelopen tien jaar sterk toegenomen [4]. Ook blijkt de afgelopen jaren dat de hoeveelheid MDMA per pil van dezelfde partij (hetzelfde logo en dezelfde kleur) flink kan verschillen. [5]. Deze grote verschillen tussen XTC-pillen zorgen ervoor dat je niet precies weet hoeveel milligram MDMA er nu in je XTC-pil zit. Die onzekerheid kan tot gezondheidsrisico’s leiden. Uit onderzoek weten we dat zelfs kleine verschillen in dosering in sommige gevallen gevaarlijk kunnen zijn [6-8]. Verder zorgt een verkeerde dosering natuurlijk ook voor een ongewenst effect. Je hebt dan te weinig effect of juist teveel. Terwijl je voor je feestje natuurlijk precies goed wil zitten.

Online opzoeken?

Deze informatie is gelukkig al bekend bij een groot deel van de mensen die wel eens een pilletje slikken. Bij het DIMS (het landelijke systeem van drugstestservices) zien ze een toename in interesse bij consumenten om te weten wat er in hun pil zit. Maar het komt ook regelmatig voor dat consumenten websites als Pillreports.net (voorheen pillreports.com) en Partyflock.nl raadplegen [9]. Maar is de informatie die op deze websites staat wel betrouwbaar? Onderzoek van het Trimbos-instituut laat zien dat in de meeste gevallen de informatie die op deze databases gepubliceerd wordt niet betrouwbaar is. In dit artikel leggen we je uit waarom dit het geval is.

Onderzoek

In het bovengenoemde onderzoek hebben onderzoekers van het Trimbos-instituut tussen 2014 en 2015 namelijk 471 ‘rapportages’ van Nederlandse XTC-pillen geanalyseerd die op de websites van Pillreports en Partyflock staan. De pillen die op deze website staan werden op basis van uiterlijke kenmerken en aangegeven psychoactieve inhoud geanalyseerd met behulp van de geverifieerde uitslagen van het laboratorium van de testservice.

De resultaten van dit onderzoek liegen er niet om. In ongeveer 70% van de gevallen is de informatie die staat aangegeven op Partyflock en Pillreports onjuist.

Dat deze informatie zo vaak onjuist is, komt onder andere omdat pillen die er hetzelfde uitzien, vaak alsnog een andere inhoud kunnen hebben [11]. Dit gebeurt het meest bij pillen die ‘populair’ zijn. Hierdoor wordt het voor consumenten erg moeilijk gemaakt om alleen op basis van het uiterlijk, een betrouwbare uitslag te vinden. Er staat online meestal geen foto bij. Maar wordt er alleen een naam voor het logo genoemd. Maar van dat logo kunnen er wel meerdere varianten op de markt zijn die wel erg op elkaar lijken. Zo zijn er bijvoorbeeld verschillende doodshoofdlogo’s. Dan is een verkeerde conclusie snel getrokken.

Daarnaast heeft het onderzoek van het Trimbos-instituut laten zien dat in ongeveer 40% van de gevallen de gepubliceerde uitslagen te hoog worden ingeschat. Een verklaring, die ook vaak op Pillreports en Partyflock wordt gegeven, is dat dealers en producenten hun zelfbedachte (en overschatte) uitslagen op deze websites publiceren, in de hoop hun eigen XTC-pillen te ‘adverteren’. Deze verklaring wordt in het onderzoek van het Trimbos-instituut nogmaals onderstreept, omdat in het onderzoek is gevonden dat rapportages van pillen (waarvan werd aangegeven dat de testservice de bron van de testuitslag was) extra vaak te hoog, en dus onjuist, werden geschat.

Ook kwam het regelmatig voor dat rapportages, in plaats van te hoog, te laag werden ingeschat. Dit kan vaak gevaarlijkere situaties opleveren, omdat iemand dan meer binnen krijgt dan hij of zij van plan was en misschien wel teveel. In ongeveer 1 op de 5 van alle gevallen kwam het voor dat XTC-pillen in rapportages te laag werden ingeschat.

Spreiding

Een ander aspect van websites met informatie over XTC-pillen dat voor meer risico kan zorgen, is dat de uitslagen die op die websites staan zeer regelmatig geen spreiding vermelden. Met de spreiding bedoelen we het verschil tussen de laagst gemeten inhoud en de hoogst gemeten inhoud. Een pil kan bijvoorbeeld 134 mg MDMA bevatten en een andere uit dezelfde partij 201. Dan is de spreiding 201 – 134 = 67 mg. De ene pil kan anderhalf keer zo sterk zijn als een andere. Het komt op de illegale XTC-markt maar zeer zelden voor dat een XTC-pil zo nauwkeurig wordt gedrukt, dat alle pillen evenveel MDMA bevatten. Sommige pillen hebben zo’n grote spreiding dat je niet weet hoeveel er in zit. Een voorbeeld van een extreme spreiding is bijvoorbeeld deze pil. De pil werd gevonden met een dosering MDMA van 125 mg, maar ook 300 mg. Je kan dan dus niet meer nauwkeurig doseren, met het risico dat je te veel neemt. Dat rapportages zonder spreiding misleidend, en daarom voor meer risico zorgen, werd dan ook duidelijk in het onderzoek van het Trimbos-instituut gevonden.

Verkeerde informatie

Als laatste wordt er in het onderzoek vermeld dat ongeveer 16% van de online rapportages foute, incomplete, of misleidende informatie bevatten omtrent het soort psychoactieve stoffen dat in de desbetreffende pil gevonden kan worden. Zo kan het bijvoorbeeld voorkomen dat iemand een pil online zet als XTC, waar eigenlijk 2C-B in zit. Een reden hiervoor kan zijn dat de informatie niet specifiek genoeg is, waardoor verschillende pillen (met een verschillende inhoud) beide overeenkomen met de rapportage die online is gezet.

Ook dit kan zorgen voor extra gezondheidsrisico’s, omdat het combineren van drugs, of het nemen van geheel andere drugs dan verwacht, altijd meer gezondheidsrisico’s oplevert dan als de drugs los van elkaar worden gebruikt [8, 12].

Dus…

Kortom, het opzoeken van informatie over de inhoud van een pil lijkt een goed idee, maar de betrouwbaarheid laat te wensen over. Zonder foto is het niet te bepalen of jij dezelfde blauwe aap hebt als iemand die online een resultaat post. Er zijn vaak verschillende variaties van bepaalde logo’s, of verschillende kleuren, of diktes. Ook kan iedereen van alles online zetten zonder dat je dat kan controleren. Dus… Als je wel zeker wil weten wat er in je XTC-pil zit, en hoeveel milligram MDMA je pillen bevatten, is het laten testen van je pillen bij de testservice de enige betrouwbare methode.

Daarnaast kan het handig zijn om de Red Alert app van het Trimbos-instituut te downloaden. Hierin worden pillen die extra gevaarlijk zijn gepubliceerd. Als jouw pil lijkt op een pil van deze lijst is het dus verstandig om je pil te laten testen bij een van de testservices in Nederland.

Meer lezen over hoe de testservice werkt? Lees dit artikel.

Drugsgebruik is nooit zonder risico. Je kan echter wel het risico voor jou en anderen zo veel mogelijk verminderen door je drugs te laten testen bij een testservice bij jou in de buurt.

Help ons en vul deze vragenlijst in! Goede voorlichting is gebaseerd op ervaringen in plaats van geruchten of signalen. Alle ervaringen tellen mee. Door mee te werken aan dit onderzoek help jij ons onze content te verbeteren!

Think for yourself, care about others <3 Unity Volg ons op Facebook, Instagram en Twitter en houd je kennis over alcohol en andere drugs op peil!

Bronnen:

  1. European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction (EMCDDA) Recent Changes in Eu-rope’s MDMA/Ecstasy Market. In: EMCDDA Rapid Communication. Luxembourg: Publications Office of the European Union; 2016.
  2. Brunt T. M., Poortman A., Niesink R. J., van den BrinkW. Instability of the ecstasy market and a new kid on the block: mephedrone. J Psychopharmacol 2011; 25: 1543–7.
  3. Brunt T. M., Koeter M. W., Niesink R. J. M., Van Den Brink W. Linking the pharmacological content of ecstasy tablets to the subjective experiences of drug users. Trimbos DIMS Jaarbericht (2014). Psy-chopharmacology (Berl) 2012; 220: 751–62.
  4. Van Laar M. W., Cruts A. A. N., Van Ooyen-Houben M. M. J., Croes E. A., Van der Pol P. M., Meijer R. F. et al. Report to the EMCDDA by the Reitox National Focal Point The Netherlands Drug Situation 2014. Utrecht: Trimbos Institute; 2015.
  5. Morefield K. M., Keane M., Felgate P.,White J. M., Irvine R. J. Pill content, dose and resulting plasma concentrations of 3,4-methylendioxymethamphetamine (MDMA) in recreational ‘ecstasy ’users. Addiction 2011; 106: 1293–300.
  6. Da Silva D. D., Silva E., Carvalho F., Carmo H. Mixtures of 3,4-methylenedioxymethamphetamine (ecstasy) and its major human metabolites act additively to induce significant toxicity to liver cells when combined at low, non-cytotoxic concentrations. J Appl Toxicol 2014; 34: 618–27.
  7. Kiyatkin E. A., Kim A. H.,Wakabayashi K. T., Baumann M. H., Shaham Y. Critical role of peripheral vasoconstriction in fatal brain hyperthermia induced by MDMA (Ecstasy) under conditions that mimic human drug use. J Neurosci 2014; 34: 7754–62.
  8. Parrott A. C. MDMA and temperature: a review of the thermal effects of ‘Ecstasy ’in humans. Drug Alcohol Depend 2012; 121: 1–9.
  9. Johnston J., Barratt M. J., Fry C. L., Kinner S., Stoové M., Degenhardt L. et al. A survey of regular ecstasy users ’knowledge and practices around determining pill content and purity: implications for policy and practice. Int J Drug Policy 2006; 17: 464–72.
  10. Vrolijk R.Q., Brunt T., Vreeker A., Niesink R.J.M. Is online information on ecstacy tablet content safe? (2016). Addiction, 112(1), 94–100.
  11. Cole J. C., Bailey M., Sumnall H. R., Wagstaff G. F., King L. A. The contents of ecstasy tablets: implications for the study of their long time effects. Addiction 2002; 97: 1531–6.
  12. BarenysM., Flick B., BoixN., Almeida B., Joglar J., Klug S. et al. Effects of MDMA (ecstasy) and two of its metabolites on rat embryos in vitro. Reprod Toxicol 2012; 34: 57–65.