PMMA

Wat is PMMA?

Para-MethoxyMethAmfetamine is een stof die af en toe op de illegale drugsmarkt aangetroffen wordt. Het is in het verleden aangetroffen in XTC-pillen, maar ook wel in ketamine samples. Het behoort tot de groep van de amfetaminen. PMMA heeft niet of nauwelijks recreatieve waarde en levert eigenlijk alleen maar risico op. Het is daarom aangeraden het innemen van PMMA altijd te voorkomen. Dit geldt ook voor PMA.

Voor het gemak schrijven we hieronder alleen PMMA, maar de info geldt ook voor PMA. PMMA komt vaker voor dan PMA.


Effecten en dosering

De effecten lijken op die van MDMA (actieve stof in XTC), maar er zijn belangrijke verschillen die PMMA zo buitengewoon gevaarlijk maken:

De effecten worden later gevoeld dan bij MDMA. Als je denkt MDMA te nemen maar in feite PMMA slikt, kan het goed zijn dat je denkt dat je een pil hebt genomen met een lage dosis. De kans bestaat dan dat je bijneemt waardoor je een riskante dosis binnen PMMA krijgt.

Bij PMMA treedt veel sneller een overdosis op. Het verschil in dosis waarbij milde effecten optreden en waarbij een overdosis optreedt, is maar klein. Neem je teveel dan kan dat leiden tot misselijkheid, oververhitting, onregelmatige hartslag, ademhalingsmoeilijkheden, stuiptrekkingen, hartaanvallen en bewusteloosheid.

Al bij een lage dosering PMMA kom je in de gevarenzone: je kunt last krijgen van extreme hartkloppingen en een snel stijgende lichaamstemperatuur. Die stijging van je lichaamstemperatuur kan leiden tot ernstige oververhitting. Als je lichaamstemperatuur stijgt kun je jezelf koelen door regelmatig te chillen in de chill-out (net als bij MDMA) en niet te bewegen. De kans op oververhitting neemt toe bij PMMA gebruik en een te warm lichaam kun je niet makkelijk zelf koelen. Je moet dan direct naar de EHBO of 112 bellen. Als je vermoedt dat je PMMA binnen hebt gekregen ga dan langs de EHBO, bel de huisartsenpost of uiteraard 112 als je denkt dat het levensbedreigend is.


Dosering en gebruikswijze

Doseringen boven de 50 mg worden gezien als erg risicovol. Boven de 100 mg als zeer gevaarlijk. Helemaal als er naast PMMA nog andere drugs genomen zijn. Elk gebruik van PMMA wordt afgeraden.


Werkingsduur

Informatie over PMMA is er weinig. Waarschijnlijk werkt het meerdere uren, vergelijkbaar met MDMA. 4-8 uur?


Risico’s

Bij lage dosis geeft het een energiek en licht opgewekt gevoel. Neem je een iets hogere dosis dan kan de hartslag, bloeddruk en lichaamstemperatuur plotseling sterk gaan stijgen. Dit kan leiden tot misselijkheid, onregelmatige hartslag, ademhalingsmoeilijkheden, stuiptrekkingen, hartaanvallen, bewusteloosheid en de dood. Het gebruik in combinatie met andere middelen verhoogt dit risico.

Je kan overlijden als de lichaamstemperatuur te hoog wordt. Je organen kunnen dan niet meer normaal functioneren. Deze ernstige lichamelijke effecten kunnen uren nadat de pil is ingenomen voorkomen.

Komt iemand in de problemen, bel de ambulance en vertel wat er gebruikt is. Dan kan de ambulance je het beste helpen.


Combinatiegebruik

PMMA wordt niet bewust gebruikt. Het wordt alleen per ongeluk genomen als het in een ander drug zit. In het verleden is het gevonden in XTC, MDMA en ketamine. Elk gebruik van PMMA wordt afgeraden. Het combineren van PMMA met andere drugs zorgt voor nog meer risico’s en kans op serieuze incidenten.


Unity tips

  • Testen!
    • Aan de buitenkant van een XTC pil of MDMA- of ketaminepoeder kan je niet zien wat erin zit. Een logo biedt nooit zekerheid. De logo’s die voor XTC-pillen gebruikt worden, kunnen ook voor PMA/PMMA pillen worden gebruikt. Vandaar dat het belangrijk je pil of poeder altijd te laten testen.
    • Vind hier adressen waar je drugs kunt laten testen.
    • De zogenaamde zelftest (EZ-test) is niet betrouwbaar genoeg om PMA pf PMMA op te sporen. Als de pil alleen PMA of PMMA bevat zal de zelftest niet verkleuren. Maar als de pil naast PMMA/PMA ook MDMA bevat zal hij wel verkleuren waardoor gebruikers ten onrechte kunnen denken dat de pil een veilige XTC-pil is.
  • Wanneer je weet dat er PMA en/of PMMA in je pil of poeder zit: NIET GEBRUIKEN!

FAQ


Meer lezen

Psychonaut wiki

Wikipedia PMMA