PMMA

Wat is PMMA?

Para-MethoxyAmphetamine


Effecten en dosering

De effecten lijken op die van XTC, maar er zijn belangrijke verschillen die PMA en PMMA zo buitengewoon gevaarlijk maken:

De effecten worden later gevoeld dan bij XTC. Als je denkt XTC te slikken maar in feite PMMA of PMA slikt, kan het goed zijn dat je denkt dat je een pil hebt genomen met een lage dosis. De kans bestaat dan dat je bijneemt waardoor je een riskante dosis binnen krijgt.

Bij PMA en PMMA treedt veel sneller een overdosis op. Het verschil in dosis waarbij psychische effecten optreden en waarbij een overdosis optreedt, is maar klein. Neem je teveel dan kan dat leiden tot misselijkheid, oververhitting, onregelmatige hartslag, ademhalingsmoeilijkheden, stuiptrekkingen, hartaanvallen en bewusteloosheid.

Al bij een lage dosering PMMA kom je in de gevarenzone: je kunt last krijgen van extreme hartkloppingen en een snel stijgende lichaamstemperatuur. Die stijging van je lichaamstemperatuur kan leiden tot ernstige oververhitting. Als je lichaamstemperatuur stijgt kun je jezelf koelen door regelmatig te chillen in de chill-out (net als bij XTC) en niet te bewegen. De kans op oververhitting neemt toe bij PMMA gebruik en een te warm lichaam kun je niet makkelijk zelf koelen. Je moet dan direct naar de EHBO of 112 bellen.


Dosering en gebruikswijze

Doseringen boven de 50 mg worden gezien als erg risicovol. Boven de 100 mg als zeer gevaarlijk. Helemaal als er naast PMMA nog andere drugs genomen zijn. Elk gebruik wordt afgeraden.


Werkingsduur

Informatie over PMMA is er weinig. Waarschijnlijk werkt het meerdere uren, vergelijkbaar met MDMA. 4-8 uur?


Risico’s

Bij lage dosis geeft het een energiek en licht opgewekt gevoel. Neem je een iets hogere dosis dan kan de hartslag, bloeddruk en lichaamstemperatuur plotseling sterk gaan stijgen. Dit kan leiden tot misselijkheid, onregelmatige hartslag, ademhalingsmoeilijkheden, stuiptrekkingen, hartaanvallen, bewusteloosheid en de dood. Het gebruik in combinatie met andere middelen verhoogt dit risico.

De dood treedt meestal op als gevolg van het te hoog oplopen van de lichaamstemperatuur waardoor het centrale zenuwstelsel uitvalt. Deze ernstige lichamelijke effecten kunnen uren nadat de pil is ingenomen optreden.

Komt iemand in de problemen, bel de ambulance en vertel wat er gebruikt is. Zo kan er goede hulp worden verleend.


Combinatiegebruik

PMMA wordt niet als bewust gebruikt. Het wordt alleen per ongeluk genomen als het in een ander drug zit. In het verleden is het gevonden in XTC, MDMA en ketamine. Elk gebruik van PMMA wordt afgeraden. Het combineren van PMMA met andere drugs zorgt voor nog meer risico’s en kans op serieuze incidenten.


Unity tips

  • Testen!
    • Aan de buitenkant van een XTC pil of MDMA poeder kun je nooit zien wat erin zit. Een logo biedt nooit zekerheid. De logo’s die in 2000/2001 voor XTC pillen gebruikt werden, werden in 2000/2001 ook voor PMA/PMMA pillen gebruikt. Vandaar dat het belangrijk je pil of poeder altijd te laten testen.
    • Vind hier adressen waar je drugs kunt laten testen. Voor meer informatie over drugs kun je bellen met de Drugs Infolijn (0900-1995).
    • De zogenaamde zelftest (EZ-test) is niet betrouwbaar genoeg om PMA pf PMMA op te sporen. Als de pil alleen PMA of PMMA bevat zal de zelftest niet verkleuren. Maar als de pil naast PMMA/PMA ook XTC of amfetamine bevat zal hij wel verkleuren waardoor gebruikers ten onrechte kunnen denken dat de pil een XTC of amfetamine pil is.
  • Wanneer je weet dat er PMA en/of PMMA in je pil of poeder zit: NIET GEBRUIKEN!

Klik hier voor overige tips over MDMA-gebruik.


FAQ

Wat moet ik doen als ik klachten ervaar na gebruik?

Sommige klachten na het gebruik van drugs kunnen langer aanhouden en dan kan medische uitleg of zelfs behandeling nodig zijn. Brijder heeft hiervoor een landelijk spreekuur partydrugs opgericht. Als je klachten hebt kun je bellen met het medisch spreekuur partydrugs: 088 – 358 29 40.

 


Meer lezen

  • Nog geen extra artikelen beschikbaar.