mCPP

Wat is mCPP?

mCPP of meta-chloorfenylpiperazine behoort tot de chemische klasse van de piperazines. Het is een werkzaam afbraakproduct van het anti-depressivum Trazodon. Verder wordt mCCP gebruikt in wetenschappelijk onderzoek naar serotonine receptoren. In 2009 en 2010 werd mCPP regelmatig aangetroffen in pillen die verkocht zijn als XTC. Nu komt het zelden tot nooit voor. Er waren pillen in omloop met alleen mCPP als werkzame stof, maar ook pillen met mCPP en (een beetje) MDMA (de werkzame stof van XTC).


Effecten

mCPP verhoogt net als XTC de hoeveelheid serotonine in de hersenen. De effecten wisselen sterk. Volgens sommige gebruikers lijkt het effect op die van XTC. De meeste gebruikers ondervinden negatieve effecten zoals misselijkheid, duizeligheid, angsten, hallucinaties, onrust, rillingen en hoofdpijn. Het zou migraine aanvallen kunnen opwekken bij mensen die daar gevoelig voor zijn. mCPP heeft geen stimulerende werking. Dit komt omdat het geen effect heeft op de hoeveelheid noradrenaline en dopamine in de hersenen.


Dosering en gebruikswijze

De dosis mCPP ligt tussen de 15 tot 40 mg. Aan het uiterlijk van een pil is niet te zien of deze mCPP of MDMA (of beide) bevat. Laat je pillen daarom altijd testen bij de testservice.


Werkingsduur

De effecten duren ongeveer 4-6 uur.


Risico’s

Hoe hoger de dosering, des te meer kans er is op bovenstaande negatieve effecten. Overdosering kan leiden tot angst, verwardheid, rusteloosheid, sufheid, rode huid, tripeffecten en verhoogde hartslag.

Gecombineerd gebruik van mCPP met andere middelen die de hoeveelheid serotonine in je hersenen vergroten, zoals XTC en antidepressiva, kunnen mogelijk leiden tot het serotonine syndroom.

Er zijn geen aanwijzingen dat mCPP verslavend is. In tegenstelling tot XTC zijn er ook geen aanwijzingen dat (herhaald) mCPP gebruik samenhangt met hersenschade en geheugenproblemen.

Deelname aan het verkeer wordt ten strengste afgeraden.


Combinatiegebruik

Het combineren van verschillende soorten drugs kan riskant en onvoorspelbaar zijn. Als je medicijnen combineert, kan je een hoger risico op gezondheidsproblemen hebben. In de volgende paragrafen lees je over de effecten en risico’s van een aantal veel voorkomende combinaties en ook enkele die extra gevaarlijk kunnen zijn. Zie ook het thema drugs combineren.


Unity tips

  • Laat ALTIJD je pillen testen! Een deel van de als XTC verkochte pillen kan namelijk andere stoffen bevatten dan MDMA.
  • Wees voorzichtig met inname van meerdere pillen, vooral als je niet zeker weet wat erin zit.
  • Rust van tevoren goed uit en eet gezond.
  • Laat je goed informeren bij de Unity stand.
  • Neem geen drugs als je je lichamelijk en/of psychisch niet goed voelt.
  • Luister naar je lichaam.
  • Zorg dat je mensen om je heen hebt die je vertrouwt en dat je in een vertrouwde omgeving gebruikt.

FAQ

Hoe kun je poeders of capsules doseren?

Om een bepaalde dosering goed te kunnen afwegen heb je een goede weegschaal nodig. Zorg dat je een weegschaal hebt die milligrammen kan wegen, tot 3 cijfers achter de komma (0,001 mg). Een weegschaal die 0,01 (2 cijfers achter de komma) weegt is voor MDMA misschien nog net nauwkeurig genoeg, maar voor veel andere stoffen niet.

Waar vind je zo’n weegschaal?

Op de grote internationale online webshops kan je voor rond de 20 euro al weegschalen vinden die 3 cijfers achter de komma kunnen afwegen.
Bij apotheken, smartshops of drogisterijen kan je lege capsules kopen in verschillende maten. Sommigen zijn ook geschikt voor vegetariërs. Met een watervaste stift of een cd marker kan je het middel en dosering op de capsule schrijven.

Hoe komt het dat sommige XTC-gebruikers statafels zien?

Een bijwerking van MDMA, de werkzame stof in XTC, is dat je wat minder goed kan zien. Je kan bijvoorbeeld minder goed scherpstellen omdat je ogen snel heen en weer gaan. Je brein houdt ervan om dingen te begrijpen. Het gaat dan dingen invullen waardoor je dingen kan gaan zien die er niet zijn (hallucineren). Zo zien sommige mensen dan bijvoorbeeld statafels, of dranghekken of zonnebrillen. Als je een hoge dosering neemt krijg je sneller hallucinaties.

 

Wat moet ik doen als ik klachten ervaar na gebruik?

Sommige klachten na het gebruik van drugs kunnen langer aanhouden en dan kan medische uitleg of zelfs behandeling nodig zijn. Brijder heeft hiervoor een landelijk spreekuur partydrugs opgericht. Als je klachten hebt kun je bellen met het medisch spreekuur partydrugs: 088 – 358 29 40.


Meer lezen

  • Nog geen extra artikelen beschikbaar.