Aantoonbaarheid van drugs

Hoe lang is drugs in je lichaam?

Hoe vaak en hoeveel drugs je neemt, hoe langer het in je lichaam zit. Ook het type drug dat je gebruikt heeft hier invloed op.Via een speeksel, bloed- of een urinetest kan worden afgelezen wat je hebt gebruikt.

Wil je bijvoorbeeld weten hoeveel dagen cannabis in je lichaam zichtbaar is? Ga dan naar de aantoonbaarheid van alcohol en andere drugs in je lichaam.

Speekseltest in het verkeer

Vanaf 1 juli 2017 wordt gebruik gemaakt van een speekseltest. Deze test kan naast de blaastest voor alcohol preventief worden ingezet om aan te tonen dat iemand drugs heeft gebruikt in het verkeer. Alcoholgebruik zorgt voor de meeste ongelukken in het verkeer. 

Bij de speekseltest wordt er een beetje speeksel van de verdachte afgenomen en hier wordt direct een eenvoudige test op uitgevoerd. Bij een positieve uitslag zal de verdachte mee worden genomen naar het politiebureau voor een bloedonderzoek. De analyse van het bloedonderzoek wordt uitgevoerd door het Nederlands Forensisch Instituut. De uitslag duurt normaal gesproken twee weken.

Hoe werkt de speekseltest?

De test toont op basis van bepaalde antilichamen aan of er wel of geen drugs in het speeksel zit. Het toont niet aan welke hoeveelheden de gebruiker op heeft en in welke mate diegene onder invloed is.

De speekseltest zelf biedt geen juridische basis om iemand te vervolgen, het bloedonderzoek wel. De speekseltest wordt gebruikt als voorselectie-middel om te bepalen of iemand recent drugs heeft gebruikt. Je bent verplicht mee te werken aan de speekseltest wanneer een agent vermoedens heeft dat er sprake is van drugsgebruik. De test kan gecombineerd worden met een psychomotorische test en een test van oog- en spraakfuncties.

Lees meer over de verschillen tussen een speekseltest en een urinetest.

 

 

Laatst bewerkt: jan 2023