Herbal XTC

Wat is herbal XTC?

Herbal XTC (of: herbal ecstasy) is de naam voor een groep producten die meestal plantaardige materialen bevat. Het komt voornamelijk voor als capsules en wordt onder andere verkocht in smartshops. De effecten en ingrediënten ervan lopen zeer uiteen. De meeste herbal XTC’s zijn ‘uppers’ en geven een stimulerend of oppeppend effect, anderen geven een meer ontspannen of zijn ‘trippy’. De energiegevende herbal XTC’s zijn het meest populair. Voorbeelden zijn Lemon X, DNX, Spac-e, Danc-e, Flower power en Till dawn. Zij zijn vaak gebaseerd op cafeïne, L-tyrosine, LSA en Citrus Aurantium. De inhoud van de producten is niet altijd constant.


Effecten van herbal XTC

Het effect van een middel wordt bepaald door eigenschappen van het middel zelf, maar ook door de set en setting van de gebruiker. Hier beschrijven we welke effecten herbal XTC over het algemeen heeft.

De effecten zijn afhankelijk van de ingrediënten en verschillen dus nogal per product. De uppers zijn het populairst. Ze geven je een flinke dosis energie en een licht euforisch gevoel. Het energieke effect is enigszins vergelijkbaar met dat van speed, maar het euforische gevoel is vaak minder heftig dan dat van XTC.

Positieve effecten (negatieve) Bijwerkingen

Energiek gevoel

Je hebt een energiek gevoel. Stilzitten is soms moeilijker en dit energieke gevoel uit zich vaak door de drang om te dansen of te bewegen.

Verhoging bloeddruk en hartslag

Verhoging bloeddruk en hartslag

Behoefte aan contact, praten en intimiteit

Een goed gesprek voeren met iemand, of lekker knuffelen, kan dan erg prettig en interessant zijn.

Verwarring en rusteloosheid

Verwarring en rusteloosheid

Intensere beleving van aanraking

Je ervaart een intensere beleving van aanraking. Fysiek/lichamelijk contact met andere mensen voelt anders of heftiger dan normaal. Zo kan een knuffel geven aan iemand anders erg prettig zijn. Ook kan het voorkomen dat je liever geen aanraking meer wilt van anderen omdat dit te intens kan zijn. Dit effect kan dus zowel positief als negatief werken.

Misselijkheid/overgeven

Misselijkheid/overgeven

Euforisch, verliefd gevoel

Dit middel kan zorgen voor een euforisch of verliefd gevoel. Je voelt je lekker in je vel en kunt dingen sneller als prettig ervaren.

Hoofdpijn

Hoofdpijn

Oververhitting

Oververhitting (hyperthermie) kan optreden wanneer je lichaamstemperatuur teveel stijgt. Wanneer je in een warme, drukke omgeving je drugs gebruikt (zoals een club of party of in de zon op een festival) loopt je lichaamstemperatuur nog verder op. Als je dan ook nog een lange tijd achter elkaar hard staat te dansen, kan oververhitting optreden.

Symptomen van een beginnende oververhitting;

 • Hoofdpijn
 • Verwardheid
 • Stijve spieren
 • Duizeligheid

Dit zijn allemaal symptomen die ook onder de ‘normale’ bijwerkingen van een drug kunnen vallen. Als de lichaamstemperatuur niet daalt kunnen de volgende symptomen optreden:

 • Rillen
 • Snelle hartslag
 • Bleek uiterlijk
 • Verminderd bewustzijn
 • Misselijkheid
 • Braken

Stijgt de lichaamstemperatuur tot 40-41 graden Celsius dan is de situatie levensbedreigend:

 • Afbraak van spierweefsel
 • Bloedstolling door het hele lichaam
 • Verslechterd functioneren van nieren en lever
 • Epileptische aanvallen

Oververhitting kan, afhankelijk van de omstandigheden, soms ook optreden bij ‘normale’ doseringen van een drug.

Oververhitting is zeer gevaarlijk en moeilijk te behandelen. Het zoeken van afkoeling, het nemen van rust en het drinken van voldoende water (maximaal één glas per uur) is nodig om oververhitting te voorkomen. Zweten is ook een belangrijke manier om af te koelen: door het verdampen van het laagje zweet op je huid koelt je huid af. Maar als de luchtvochtigheid heel hoog is (wanneer de druppels van het plafond vallen) kan het zweet veel minder goed verdampen en daardoor kan je lichaam niet goed afkoelen.

Slapeloosheid

Slapeloosheid. Vooral na het nemen van een tweede dosis.

Versnelde ademhaling

De luchtwegen gaan verder open staan, waardoor ademen makkelijker en sneller gaat.

Verminderde eetlust

Verminderde eetlust


Dosering en gebruikswijze van herbal XTC

De meeste herbal XTC’s zitten in capsules en zijn in flitsende verpakkingen gestopt. Soms wordt het aangeboden als vloeistof of poeder. De doseringen zijn meestal 1 capsule per keer en zijn vaak op de verpakking te vinden. Gezien de aangeraden dosering per product kan verschillen, adviseren we je om de verpakking goed door te lezen. Daarnaast kan het zeker geen kwaad om je goed te laten informeren door de medewerkers van de smartshop; een goede smartshop neemt de tijd om je voor te lichten en heeft de kennis daarvoor in huis. Smartshopproducten kun je niet laten testen bij de testservice.


Werkingsduur van herbal XTC

Over het algemeen komen de effecten binnen een uur opzetten en duren ze tussen de twee en vier uur. De werkingsduur verschilt per product en manier van inname.


Risico’s van herbal XTC

Vanwege de verschillende ingrediënten die in herbal XTC zitten is het lastig om iets over de risico’s te zeggen. Naar de meeste ingrediënten van herbal XTC is geen onderzoek gedaan. Bij de uppers gaat het vaak om stoffen zoals cafeïne en geranamine. Als die in de lijst ingrediënten staan is het onverstandig om het te nemen als je last hebt van hoge bloeddruk of hart- en vaatziekten. Ook mensen met psychische problemen wordt het gebruik afgeraden. De risico’s van cafeïne zijn te lezen op de cafeïne pagina van het Drugs ABC. Over de lange termijn effecten van herbal XTC is weinig bekend.


Unity tips bij herbal XTC

Er is heel weinig bekend over de risico’s van herbal XTC’s en echt veilig gebruik van drugs bestaat niet. De risico’s kunnen wel beperkt worden, lees daarvoor de Unity tips:

 • Ga naar een goede smartshop en laat je goed informeren over de verschillende producten en hun effecten
 • Houd je aan de dosering die op de verpakking staat
 • Gebruik alleen als je je geestelijk en lichamelijk goed voelt
 • Gebruik het in een rustige, veilige en bekende omgeving
 • Niet gebruiken als je psychische klachten hebt of als je directe familie hebt met schizofrenie of psychotische episodes
 • Combineer niet met andere drugs of alcohol
 • Niet deelnemen aan het verkeer

Wat zijn de Unitytips bij gebruik van een middel?

 • Neem bij de eerste keer gebruik van een middel een kleine dosis om te kijken hoe jouw lichaam reageert
 • Gebruik alleen als je je goed voelt
 • Gebruik alleen voor je plezier, niet om symptomen zoals vermoeidheid tegen te gaan
 • Gebruik niet als je psychische klachten hebt (gehad), of psychische klachten (zoals depressie) in je familie voorkomen
 • Test vooraf je drugs bij een testservice
 • Zorg voor een goede set en setting
 • Gebruik met mate. Houd bij hoeveel je gebruikt.
 • Spreek duidelijk met jezelf af hoeveel je maximaal wilt gebruiken op een avond
 • Combineer niet met andere middelen of medicijnen
 • Neem geen deel aan het verkeer
 • Voorkom infectieziekten. Gebruik je eigen snuifbuis en deel deze niet met anderen
 • Spoel na snuiven je neus na afloop goed met lauw zout water, bijvoorbeeld door een neusspray of neusdouche te gebruiken
 • Voel jij, of voelt een van je vrienden zich niet lekker? Hou elkaar in de gaten, zorg voor elkaar en ga (als die er is) even langs de EHBO
 • Bel 112 bij een levensbedreigende situatie
 • Eet gezond voor en na drugsgebruik. Vooral veel anti-oxidanten en vitaminen (blauwe bessen, frambozen, bramen, druiven, rozijnen, sinaasappels, kiwi, broccoli). Dit is misschien wel de belangrijkste tip! Het is soms moeilijk om te eten tijdens en na drugsgebruik, maar probeer het toch. Goed eten vermindert duidelijk de kater! Als je geen vast voedsel binnenkrijgt, denk dan aan sappen, drinkontbijt, smoothies.

FAQ

Ik ben van plan herbal XTC te gebruiken in combinatie met een ander middel, wat kunnen hier de gevolgen van zijn?

Het combineren van verschillende drugs is extra riskant en onvoorspelbaar. Als je gaat combineren heb je meer kans op problemen met je gezondheid. Voor meer informatie check het thema Drugs en combigebruik.

Over combigebruik van herbal XTC’s met andere middelen is weinig bekend maar wordt over het algemeen afgeraden. Bovendien zijn veel producten al combinaties van diverse kruiden die zo samengesteld zijn dat ze samen een bepaald optimaal gewenst effect hebben.

Ik slik zelf medicijnen en wil Herbal XTC gaan gebruiken, waar moet ik op letten?

Het combineren van drugs met medicijnen kan riskant zijn. Naar veel combinaties is nog weinig onderzoek gedaan. Op de website van Jellinek staat een medicijnenmatrix  waar je per middel en per type medicijn kan lezen wat de risico’s zijn.

Hoe zit het met de wetgeving omtrent Herbal XTC?

Herbal XTC is over het algemeen legaal maar het kan zijn dat smartshops stiekem illegale middelen verkopen alsof het legale herbal XTC is. Als één van de ingrediënten verboden wordt, wordt het vaak vervangen door een ander, nog legaal, middel. Dus je mag er van uit gaan dat smartshops alleen legale middelen verkopen. Dit wil niet zeggen dat je het ook op een feest mee mag nemen. Sommige feestorganisatoren staan legale herbals ook niet toe omdat ze niet kunnen controleren wat de ingrediënten zijn. Ze kunnen aan de buitenkant niet zien of iets legaal of illegaal is.

Wat moet ik doen als ik klachten ervaar na gebruik?

Sommige klachten na het gebruik van drugs kunnen langer aanhouden en dan kan medische uitleg of zelfs behandeling nodig zijn. Brijder heeft hiervoor een landelijk spreekuur partydrugs opgericht. Als je klachten hebt kun je bellen met het medisch spreekuur partydrugs: 088 – 358 29 40.

 


Meer lezen

 • Nog geen extra artikelen beschikbaar.