Maak je je zorgen over het alcohol of drugsgebruik van een vriend of vriendin?
Maak je je zorgen over het alcohol of drugsgebruik van een vriend of vriendin? Wij geven je 10 tips die je kunnen helpen om het gesprek aan te gaan.
Video van Tonic Nederland.
- Let op je timing
Hoe eerder je er iets over zegt, hoe makkelijker het is om er over te beginnen. De kans is dan ook groter dat je diegene kunt helpen om erger te voorkomen.
Begin er liever niet over als er net iets is gebeurd waardoor je boos of teleurgesteld bent. Het kan dan al snel omslaan in ruzie en daar schiet niemand wat mee op.
- Bespreek het als je allebei nuchter bent
Na een paar borrels of als jullie net een lijn hebben gesnoven zijn zijn geen handige momenten. Zeg wel gelijk iets als je je zorgen maakt over de acute gezondheid. Bijvoorbeeld wanneer iemand zwaar onder invloed achter het stuur wilt gaan zitten.
- Kies een rustige plek.
Een plek waar je met z’n tweeën bent en rustig kunt praten is het meest relaxed. Het is al ongemakkelijk genoeg en je wilt voorkomen dat andere mensen mee kunnen luisteren. Ook al zijn het vrienden en zijn zij ook op de hoogte. Dat kan namelijk het gevoel geven dat het met z’n allen tegen één is.
- Informeer jezelf.
Het kan helpen als je zelf het een en ander weet over de drug die iemand gebruikt. Denk daarbij niet alleen aan de risico’s. Bedenk ook wat je vriend of vriendin er prettig aan zou kunnen vinden.
Je kunt daar ook naar vragen. Toon interesse. Je hoeft echt geen expert te zijn. Het gaat je uiteindelijk niet om wat de drug nou precies doet, maar vooral om het gedrag van je vriend of vriendin. Check ons Drugsabc voor meer info over verschillende soorten drugs.
- Wees niet veroordelend.
Ga open het gesprek in. Benoem wat je is opgevallen aan zijn of haar gedrag. Vertel hoe jij je voelt, of welke gevolgen het gebruik voor jou en jullie vriendschap heeft.
Dat kunnen dingen zijn als:
- dat je het jammer vindt dat je niet met elkaar kunt kletsen op feestjes, omdat diegene vaak te ver heen is;
- dat je baalt omdat je steeds moet wachten omdat hij of zij vaak te laat komt;
- of dat je iemand mist omdat hij of zij helemaal de deur niet meer uit komt om leuke dingen te doen.
Dat werkt beter dan dingen zeggen als: ‘Jij ziet me niet meer staan’, ‘Je bent een junkie’, ‘Je komt je afspraken niet na’ of ‘Je gebruikt veel te veel drugs’. Met die toon is de kans namelijk groot dat iemand gelijk in de verdediging en ontkenning schiet.
- Luister goed.
Stel vragen. Je kunt best zeggen dat je het zelf ook niet zo goed weet. Vraag vooral ook wat die ander denkt en luister naar wat er gezegd wordt. Je zal misschien geneigd zijn om meteen advies te geven. Om te zeggen wat hij of zij het beste kan doen. Daar zit jouw vriend(in) niet direct op te wachten. Terwijl het wel fijn kan zijn om zijn of haar hart te luchten.
Misschien zijn jouw vermoedens over problematisch gebruik terecht, maar misschien ook niet. Het kan ook zijn dat er hele andere problemen spelen. Het maakt niet veel uit, ook dan is het niet meer dan logisch dat je er als vriend of vriendin over begint.
- Heb geduld.
Als iemand geïrriteerd raakt of kwaad wordt, laat het dan gaan. Begin ergens anders over en kom er op een later moment op terug. Het kan best wel heftig zijn om hierover te praten. Iemand kan zich schamen, of er kan meer aan de hand zijn. Soms is het fijn als diegene even wat tijd krijgt om er zelf ook over na te denken. Je wil natuurlijk wel dat jouw vriend of vriendin ook het gevoel dat diegene later ook bij jou terecht kan.
Het kan behoorlijk moeilijk zijn om te minderen of stoppen. Raak niet gefrustreerd als na een gesprek niet alles gelijk is opgelost. Het is een proces waar iemand doorheen gaat en dat heeft nou eenmaal tijd nodig.
- Raak niet verstrikt in welles-nietes discussies.
Niet over hun gebruik, jouw eigen gebruik/gedrag of dat van anderen. Iedereen is anders, ook als je evenveel drinkt of gebruikt kan het zijn dat de een sneller problemen ervaart of ergens last van krijgt dan de ander.
- Geef het goede voorbeeld
Als jullie vaak samen drinken of gebruiken, dan help je hem of haar natuurlijk niet als je dat met dezelfde regelmaat blijft doen. Je zou wel kunnen voorstellen om samen een maand of langer niet te drinken of gebruiken. Ga samen deze uitdaging aan en ondersteun elkaar daarbij.
- Sluit relaxed af.
Aan het einde van het gesprek kun je uitleggen dat je snapt dat het waarschijnlijk niet echt relaxed was om dit te horen. Geef het vooral aan als je het zelf ook lastig of ongemakkelijk vond. Je bent er over begonnen omdat je vrienden bent. Je geeft om hem of haar en wil dat het goed gaat. Uiteindelijk hoop jij zelf ook dat als het andersom zou zijn, diegene er ook over zou beginnen. Laat weten dat je er bent en voor iemand klaar staat op wat voor manier dan ook.
Wat kan jouw vriend(in) doen?
- Een Test je gebruik-test om inzicht te krijgen in zijn of haar gebruik.
- Een gratis Online Zelfhulp volgen om zijn of haar gebruik terug te dringen of te stoppen.
- Een afspraak maken bij de huisarts. De huisarts weet wat het hulpaanbod is in zijn of haar woonplaats.
- Zich aanmelden bij een verslavingszorginstelling. Als hij of zij de stap naar behandeling te groot vindt, is het soms mogelijk om een (telefonisch) adviesgesprek te krijgen bij een verslavingszorginstelling. Informeer hiernaar bij de verslavingszorginstelling in jullie regio.